Şimdi Ara

ABD’de kullanıcılar elektronik cihazlarını tamir etme hakkına sahip oluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
786
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Son dönemde akıllı telefonlar başta olmak üzere elektronik cihaz üreticilerinin tamirat konusundaki katı politikaları eleştiri konusu olmuştu. ABD Kongre Kütüphanesi elektronik cihazların hak sahipliği konusunda önemli bir karar aldı.


     


    Özgürlüğe yönelik ilk adım


     


    Kullanıcıların elektronik cihazları yetkili servis haricinde tamir edememesi durumu biraz dijital haklar yönetimi – DRM ile ilgili. Cihazlarda bulunan DRM yazılımı izinsiz tamir erişimini algılayarak yetkili bir teknik servise götürene kadar sistemi kilitleyebiliyor veya garanti dışı bırakıyor. Bu dijital hak ise Dijital Milenyum Haklar Kanunu’na – DMCA dayanıyor.


     


    Ayrıca Bkz.Alman bileşen devi Sharkoon, Arena ile ülkemize giriyor

    Kütüphane işte bu kanuna yönelik bir yönetmelik yayınlayarak kişilerin cihazlarını tamir ettiği zaman garanti dışı kalmasını engelledi. Bundan sonra ABD sınırları içerisinde hem kişiler hem de üçüncü taraf firmalar DRM korumasını atlayarak bozulan cihazları tamir edebilecekler.


     


    DRM korumasını atlamak biraz zor olduğu için profesyonel bir yardım almak şart. Bununla birlikte karar biraz daha kişisel. Yani teknik servisler özel tamir araçları geliştirerek bozuk cihazları tamir etme hakkına sahip değil. Yukarıda da değindiğimiz gibi kişinin bozulan cihazını DRM korumasını aşarak tamir etme çabasına üçüncü taraf firma yardımı olarak adlandırabiliriz. Yine de katı tutumlara karşı atılmış önemli bir adım olarak görülebilir.


     


    Diğer taraftan video oyunları ile ilgili de bir karar var. Daha önce dijital haklar kanununa göre eski bir oyunun kullanım hakkı sadece ilgili konsol veya bilgisayar üzerinde çalışmasına bağlıydı. Bu nedenle eski oyunlar üzerinde araştırmalar yapmak veya saklamak çok zordu.


     


    Yeni karar sonrasında hem bu oyunları hem de çalışmasını sağlayan sunucu yazılımını saklamak mümkün hale geldi. Böylece Everquest gibi çevrim içi oyunlar veya Dreamcast oyunlarına erişim kolaylaşmış olacak.


     







  • O zaman jailbreak ve root da artık garantiyi bozmuyor demektir. Cihazın pil/performans sorunlarını düzeltmek için root attım denebilir mesela.

  • aynen öyle denir kesin

  • Keşke bizde de olsa kendi cihazımı kendim tamir ederim yedek parça bulduğum sürece tâbi.

  • Yurt dışında ki tecrübelerime dayanarak şunu diyebilirim ki,

    Özellikle Avrupa daki birçok Ülke ve Amerika da büyük bir kesim,garanti kapsamın da olsun olmasın ,bozulan ürünün tamiratı ile uğraşmıyor,uğraşsa bile ilgilenmiyor bile.

    Çünkü sigorta kavramı adamlarda çok gelişmiş durumda.
    Atıyorum misafir gelen Ailenin çocuğu cillop gibi led tv nizi boydan boya kalem ile çizdi veya ipad nizi düşürüp kırdı diyelim.
    Çocuğun sigortası üzerinden ,led tv nin ücretini veya ipad in tamir ücretini alıyorsun.
    Yani çoğunluk öyle yada böyle direkt yenisini alıyor.
    Ki ,garantisi devam eden bir ürünün,arızası garanti kapsamında ise,garanti dışı tamir etmeye çalışıp, bu hakka sahip olmak neden istiyeyim.
    Haber de bahsi geçen kanun,garanti kapsamı dışında ki bir arızayı ,maliyet açısından kişinin ,yetkili servis dışında yardım alıp ,DRM yi aşıp tamir etme hakkına sahip ve tamir ettikten sonra da garanti kapsamı devam eder dese neyse de, sanki haber çeviri yapılırken eksik kalmış gibi geldi.

    Ne yani ?Hiç gereği yok iken,sırf keyfi Rom vb OTA içerikle telefona müdahale edip,oldu ya,telefonu hiç ettiğim zaman ,DRM yi aşıp garanti kapsamı dışında da olsa telefonu kurtarabileceksem ,garantisi devam edecekse ne âlâ.

    Yoksa nerde olursa olsun, bu kanuna rağmen, yetkili servis öpeceği yoksa bile yine seni öper.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaSSive -- 28 Ekim 2018; 13:7:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yurtdışında sadece maaşlar değil, maaşlara bağlı olan hizmetlerin ücretleri de aynı oranda yüksek. Dolayısı ile hem adamın parası kıymetli, hem de bozulan malzemeleri tamir ettirmenin bedeli oldukça yüksek. İnsanların tamir yerine yeni cihaz almaları için daha fazla sebep olmuş oluyor.

    Ancak özellikle Apple gibi pahalı ürünlerin tamiri hala yenisini almaktan ucuz. Ancak özellikle Apple çok yüksek tamir bedelleri istiyor.

    İngilizceniz varsa aşağıdaki kanaldaki bağlantıları incelemenizi öneririm. Adam Apple ürünleri de tamir eden modern bir tamirci. Umarım teknolojik ürünleri adam gibi tamir yapabilme becerisine sahip bir neslimiz olur. Mevcut durumda teknik servisler tamir yerine hemen parça ve ürün değişimi yoluna gidiyorlar.
    https://www.youtube.com/channel/UCl2mFZoRqjw_ELax4Yisf6w





  • İyi yanı olduğu gibi kötü yanıda çok olacaktır. Yazılımsal hatalar a bişey diyemem ama donanımsal kesınlıkle elektronik cihaza bilmeyen birisinin müdahalesi servis tarafından iyi karşılanamaz. Sen cihazda ufak bir arıza varken yanlıs açma veya toplama vs. gibi durumlarda daha büyük arızalara sebep verebilirsin. Bence o bant açılmamalı.

  • Güzel gelişme darısı bizim ülkenin başına.

  • Ekranımı kendim değiştiriyorum, kırık camımı kendim değiştiriyorum, gömülü pilimi kendim değiştiriyorum. Bu tarz bir durumda firmanın bana ilgili donanımı sağlamasını beklemek yanlış değil açıkçası çok güzel olabilir. Uygun fiyatla orjinal ürünü alıp tamir etmek çok güzel bir gelişme olurdu.

  • apple' ın veri kurtarmak için bile kendi servisini zorunlu tutmasından kurtulmuşlar. garanti süresi bittiğinde her tüketici yeni ürün almak istemeyebilir, özellikle elindeki üründen memnunsa. bazı firmalar ram, hard disk değişimini geçtim pil değişiminde bile sistemi kilitleyecek önlemler alıyor.


    bu tarz yaklaşımlar bizdeki bazı marka fanatikleri tarafından savunulsa bile avrupa ve amerikada ciddi anlamda tepki çekip, firmalara karşı protestolara dönüşüyor. protesto seviyesine gelmeden orta yolu bulmak için yetkili kurumlar orta yolu bulmaya çalışıyorlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.