Şimdi Ara

ABD anlaşmasından yeni detaylar: Intel’in bölünmesi yasaklandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
471
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • ABD anlaşmasından yeni detaylar: Intel’in bölünmesi yasaklandı
    ABD’de Trump yönetimi, Intel’in zayıf performans gösteren foundry yani çip üretim birimi üzerindeki kontrolünü artırmayı hedefliyor. Financial Times’ın aktardığına göre, Intel CFO’su David Zinsner, Deutsche Bank konferansında yönetimle yapılan son anlaşmanın detaylarını paylaştı.

Intel'de bölünme olmayacak

Anlaşma kapsamında ABD hükümeti Intel’de yüzde 10’luk bir hisse sahibi olurken, şirketin dış müşteriler için özel çip üreten foundry birimini önümüzdeki yıllarda satması veya ayırması durumunda cezai bir yapı devreye girecek. Zinsner, anlaşmaya dahil edilen beş yıllık bir hak sayesinde ABD hükümetinin, Intel’in foundry biriminde yüzde 51’in altında hisse tutması durumunda ek yüzde 5 hisseyi, hisse başına 20 dolardan alabileceğini belirtti.

Bu arada geçen hafta yapılan anlaşma çerçevesinde Intel’e 5,7 milyar dolar nakit ödendi. Bu tutar, ABD CHIPS ve Science Act kapsamında daha önce Intel’e verilmiş ancak ödenmemiş hibeleri içeriyor.

Öte yandan Beyaz Saray basın sekreteri Karoline Leavitt, anlaşmanın üzerinde halen çalışıldığını söyledi. Intel ise Zinsner’in açıklamaları dışında anlaşmaya dair yorum yapmadı.

Ayrıca Bkz.TSMC, 1.4nm üretim tesisi için planlarını hızlandırıyor

Analistler, yatırımcılar ve yönetim kurulu üyeleri, zarar eden Intel Foundry biriminin ayrıştırılmasını uzun süredir talep ediyordu. İkinci çeyrekte 3,1 milyar dolar işletme zararı açıklayan birim, şirket içindeki tartışmaların merkezinde bulunuyor. ABD ise açıkça Intel’in ve doğal olarak ABD’nin çip üretme kabiliyetinin satılmasını istemiyor. Zira Trump yönetimi, çiplerde Tayvan veya diğer ülkelere bağımlı olmayı istemiyor.

Kaynak:https://techcrunch.com/2025/08/28/trump-administrations-deal-is-structured-to-prevent-intel-from-selling-foundry-unit/

• Buna karşı elon musk bende zarar ediyorum diyip devletten destek alabilir bence . Trump vermese bile inteli emsal gösterip dava açabilir

Intel ile Tesla aynı önemdeki firmalar değiller. Intel köklü X86/X64 mimarisinin geliştiricisi ve yasal sahibi. Zamanında IBM, ben tek firmaya bel bağlayamam dediği için Amd'ye ilgili mimari patentini paylaşmak zorunda kaldı.

Uzun vadede arm, belki de ihtiyaçlara uygun çok daha verimli mimariler X86/X64'ün önemini iyice azaltacak. Fakat yakın - orta vadede vatandaşlardan, küçük esnaf, kobi, büyük işletmeler açısından X86/X64 mimarisi ve Intel'in şuan geride kalmış dahi olsa kendi üretim altyapısı iflas edemeyecek kadar kıymetli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    ELon Musk alamaz çünkü ürettiği arabalardan daha iyisini çinliler üretiyor zaten kritik teknoloji değil ama intel'in çip tasarımları ABD için kritik x86 mimarisi seviyesinde üretim yapan başka ülke yok.

• Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    x86 intelin, x64 amd'nin teknolojisi ikisi birbirine payalaşım yapıp bu mimarileri ortaklaşa geliştiriyorlar ama dediğiniz gibi ABD çip tedariğinde tek bir üreticiye bel bağlamamak için amd'ye de üretim lisansı verdirtti. İyide yaptılar rekabet şart.

• dr20mouse kullanıcısına yanıt
    Kritik değil gibi görünüyor ama savaşta Ukrayna'yı ayakta tutan Musk'ın uydu desteği oldu. Musk da ABD için kritik önemde işler yapıyor.

Araba deyip geçmeyin, Almanya ekonomisini sarstı bu konu. Musk kafaya koyarsa çip işine de girer.

• Intel tez zamanda batması dileğiyle.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • dr20mouse kullanıcısına yanıt

İllaki bu araçlar için üretilen bazı kritik parçalar vardır teslanın ürettiği

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.