Şimdi Ara

8 BİT ÇIKIŞI 7 SEGMENTLE NASIL SÜRERİM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
7.702
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 8 bitlik çıkışı en az arabarim kullanarak iki adet 7 segment ile nasıl sürerim.
    8 bit için iki adet display yetmez diyenler olabilir. Sorun değil 99'a kadar görünmesi yeterli.
    şağıdaki şekilde dediklerimin bir özetini yapmaya çalıştım fikirlerinizi bekliyorum:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihbayir -- 22 Şubat 2006 13:16:44 >

• sanırım bu entegreyi bu sekilde kullanabilirsin.

• 7'yi 2'ye bol, 3+4 diye.3'lu grubu ve 4'lu grubu ayri ayri picler ile kontrol et.Ve bu iki modulu ana modul ile seri haberlestir...
    biraz pahalı olur ama olur...
  • quote:

sanırım bu entegreyi bu sekilde kullanabilirsin.
    />

hocam 7447 leri öyle direk kullanırsak istediğimizi alamayız. haksız mıyım?
    iki displayde birbirinden bağımsız olur. mesela 19 sonra "20" olmaz "1☻" gibi birşey olur.

quote:

7'yi 2'ye bol, 3+4 diye.3'lu grubu ve 4'lu grubu ayri ayri picler ile kontrol et.Ve bu iki modulu ana modul ile seri haberlestir...
    biraz pahalı olur ama olur...

bu yöntem biraz tuzlu sanki. işin içine mikrodenetleyici sokmadan yapsak. başka çaresi yok mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihbayir -- 22 Şubat 2006 16:53:23 >

• segmentle bişey süremezsin sürsen sürsen segmenti sürersin
  • haklısın. microişlemci ile zor olabilir.

extra biseler daha kullanılabilir. kafa yormak gerek. zor bise diil.
  • Selam.

Konuyu biraz araştırdım. istediğini mikrodenetleyici kullanmadan yapmak istiyorsan kullanman gerekn Binary-to-BCD converter kullanmak elde ettiğin BCD çıkışı da BCD-to-7-Segment sürücü ile (7447 entegresi) displaylere göndermek. 0-99 sayıcı için bir şey diyemeyeceğim ama eğer 63,e kadar sayması işini görüyorsa aşağıdaki linkte gördüğün Binary-yo-BCD onverter işini görür.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/102199/NSC/DM74184N.html

Yok ben illaki 99a kadar sayacağım dersen bu entegreden 1den fazla alıp uygun şekilde birbirine bağlayarak çalıştırman sorununu çözecektir. Nasıl bağlayabileceğin konusunda datasheetin sonlarına doğru bir örnek bulabilirsin.

Umarım işini görür. Ama bana sorarsan en iyisi mikrodenetleyici kullanmak.

Kolay gelsin..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ses Kartım 5+1'e Uyumlu mu?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bir kere eğer mikrodenetleyici ile yapacaksan bu verdiğin (MSB) 0001 0111 (LSB) çıkışı ile 7 segmentte sadece bir rakam oluşur ki burada bu çıkış için anlamlı birşey oluşmuyor. Bu arada 7 segmentler de tarama mantığına göre sürülme yapılır. yani önce birine verirsin çıkışları, sonra diğerine verirsin. bunun için ortak anod ve katot olma durumuna göre de değişik çözümler mevcuttur. Bunu belirtmemişsin. neyse ortak katotlu ise npn bir transistör, 7-seg'in katotuna bağlanır. ilgili 7-segmenti seçmek için de bu transistörün bazına lojik 1 verilir. (bu lojik 1 transistöre göre değişebilir ama 5V verebilirsin) emetörü ise topraklanır.

bu arada 8 bit çıkışla 7-segment sürüyoruz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 27 Şubat 2006; 11:20:05 >

• Problemin çözümü aşağıda.
    3 adet 78184 entegresini şekildeki gibi birbirine bağlayıp çıkıştaki BCD bilgileri 3 adet 7447 entegresi ile sürüp displaylere gönder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yigiter -- 23 Şubat 2006 10:36:01 >
  • En ucuz ve PCB de en kolay route edilebilecek ve benim de daha ünce uyguladığım yöntemi Network Killer arkadaşımız anlatmış

ama yazılım biraz daha zor entegre kullanmaya göre
  • quote:

Orjinalden alıntı: Network KILLER

bir kere eğer mikrodenetleyici ile yapacaksan bu verdiğin (MSB) 0001 0111 (LSB) çıkışı ile 7 segmentte sadece bir rakam oluşur ki burada bu çıkış için anlamlı birşey oluşmuyor. Bu arada 7 segmentler de tarama mantığına göre sürülme yapılır. yani önce birine verirsin çıkışları, sonra diğerine verirsin. bunun için ortak anod ve katot olma durumuna göre de değişik çözümler mevcuttur. Bunu belirtmemişsin. neyse ortak katotlu ise npn bir transistör, 7-seg'in katotuna bağlanır. ilgili 7-segmenti seçmek için de bu transistörün bazına lojik 1 verilir. (bu lojik 1 transistöre göre değişebilir ama 5V verebilirsin) emetörü ise topraklanır.

bu arada 8 bit çıkışla 7-segment sürüyoruz

Bu arkadaş gerçekten bu işi biliyor. 8 bitlik bir çıkış ile 2 adet 7 segment display sürebilmenin en ucuz yolu budur. Ben bu yöntemi halihazırda üretimini yaptığım dijital ısı kontrol cihazlarında kullanıyorum. Sadece yazılımda dikkat edilmesi gereken bir husus, Timer kesmesi kullanarak en az 5msn süre ile her bir displayi sürmektir. Network arkadaşımıza ilaveten şunu söyleyebilirim; iki displayi sıra ile sürebilmek için gerekli olan şey sadece birisi iletimde iken diğeri kesimde olacak şekilde bağlanmış iki adet transistör olacak.İlave bir değil kapısına gerek olmuyor aslında. Yazılımda ise 8 bitlik portun display seçim bitini önce 1 sonra 0 yapmak olacak (tabi yine en az 5 msn en çok 15msn. (20msn'yi geçerseniz göz kırpışmayı algılayacaktır). Tabi burada verilenler işin sadece teorik tabanı ile ilgili. Bunu pratikte yazılımla yapmak biraz deneyim gerektirecektir.

• değerli fikirleriniz için hepinize teşşekkürler...

quote:

segmentle bişey süremezsin sürsen sürsen segmenti sürersin

lftx hariç

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihbayir -- 23 Şubat 2006 16:47:20 >
  • aslında 7-segmentte 7bit kullanacaksanız yani dp bitini (sağ alttaki noktayı çıkaran bit) kullanmazsanız o zaman 7bit rakam ve 1 bit de display seçme biti olacak ve ekstra bir bit daha kullanmadan 2 tane 7-segmenti sürebileceksiniz. Burada "elitel" arkadaşımın dediği gibi push-pull mantığı ile çalışan (yani biri iletimde iken diğeri kesimde olan) iki transistör kullanılırsa (8.bite bağlı) bu iş en ucuz yolla yapılabilir. Tabii ki dediği gibi gözün algılayamayacağı bir hızla tarama yapılmalı ki kırpışma gözükmesin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 25 Şubat 2006 13:53:11 >
  • benim şekilde verdiğim 8 bit çıkış bir mikrodenetleyici çıkışı değil ama. mesela 8 bit bir ADC nin çıkışı. bu durumda sanırım yiğiter arkadaşımızın verdiği fikir (74185A binary den BCD ye çevirici kullanmak) daha makul. zaten 0 ila 62 gözükmesi benim için yeterli olacaktır. bir Adet 74185A ve iki adet 7447 ile iki adet 7 segment displayi sürebilirim sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihbayir -- 24 Şubat 2006 14:02:41 >
  • quote:

lftx hariç

Çaktırmadan kızar gibi yapmışsınız ama aslında
    çok doğru bir tespit arkadaşımızınki. Sanırım diliniz
    sürçtü... ben de farkettim ama yazmamıştım... lftx
    esprili bir biçimde belirtmiş...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 24 Şubat 2006 20:52:08 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: fatihbayir

benim şekilde verdiğim 8 bit çıkış bir mikrodenetleyici çıkışı değil ama. mesela 8 bit bir ADC nin çıkışı. bu durumda sanırım yiğiter arkadaşımızın verdiği fikir (74185A binary den BCD ye çevirici kullanmak) daha makul. zaten 0 ila 62 gözükmesi benim için yeterli olacaktır. bir Adet 74185A ve iki adet 7447 ile iki adet 7 segment displayi sürebilirim sanırım.

O halde tam da dediğin gibi bir adet 74185 ve 2 adet 7447 işini görecektir.
    İşini kolaylaştırması için aşağıdaki diyagramı kullanabilirsin.
    Tekrar kolay gelsin.

• arkadaslar 74185 entegresini nasıl temin edebilirz, karaköyü ve kadıkoyu didikledim yok, bulmadım bi türlü
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.