Şimdi Ara

5090-9800x3D Sistem, UPS Şart mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: ByKryL Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam dostlar, uzun zamandır buraları okuyan nadiren de yazan biriyim.

Kısaca: Hayalimdeki sistemi sonunda topladım ama asıl derdim “UPS alınmalı mı, akım korumalı priz yeterli mi?” kararı. Tecrübelerinize ihtiyacım var.

Önce şunu söyleyeyim:

Allah herkese hayalindeki sisteme kavuşmayı nasip etsin. Ben 30 sene bekledim, sonunda böyle bir sistem toplayabildim. Amacım kesinlikle böbürlenmek değil, sadece hem heyecanımı paylaşmak hem de sizden fikir almak. 🙏

Sistem şöyle:

🧠 CPU: Ryzen 7 9800X3D (tray)

💧 AIO: ROG Ryuō III 360

🧩 Anakart: ASUS TUF X870-PLUS WiFi

🎮 GPU: ASUS TUF RTX 5090 32GB GDDR7

🧵 RAM: Corsair Vengeance RGB 64GB (2×32) 6000 MHz CL30 EXPO

⚡ SSD: Lexar NM790 2TB Gen4

🔌 PSU: ASUS TUF 1200G 80+ Gold

🖥️ Kasa: ASUS TUF GT502 Horizon (ARGB)

Hayalim; yıllardır beklediğim oyunları (Cyberpunk 2077, RDR2, Elden Ring, Witcher 3 vs.) sonunda 4K 120Hz’de, yüksek/ultra ayarlarda gönül rahatlığıyla oynayabilmek. Yani klasik “çocukluk hayali sistem” hikâyesi. 🙂

Asıl sormak istediğim konular:

1. Sizce bu sistem genel olarak dengeli mi?
    2. – CPU + GPU uyumu, RAM kapasitesi/hızı, SSD tercihi vs.
    3. – “Şu bileşeni değiştirsen daha mantıklı olur” dediğiniz bir yer varsa duymak isterim.
    4. PSU seçimi hakkında ne düşünürsünüz?
    5. – 5090 + 9800X3D için TUF 1200W Gold sizce mantıklı mı, yoksa fazla mı kaçmış?
    6. – “Keşke Platinum bakaydın” diyorsanız onu da duymak isterim ama şu an için en azından güvenlik/güç tarafı yeterli mi?
    7. Asıl derdim: Elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları
    8. – Yaşadığım bölgede maalesef sık sık elektrik kesintisi ve dalgalanma oluyor.
    9. – Bu yüzden sistemi korumak için ne yapmak daha mantıklı, tecrübenize çok ihtiyacım var:
    10. • Sadece kaliteli bir akım korumalı priz yeter mi?
    11. • Yoksa mutlaka UPS (kesintisiz güç kaynağı) mı şart dersiniz?
    12. Eğer UPS derseniz:
    13. – Kaç VA / kaç Watt civarı bir şey bakmalıyım?
    14. – Özellikle PSU’m ve sistemim için nelere dikkat etmem gerekir?
    15. – “Şu marka/seri işini görür, şundan uzak dur” gibi tavsiyeleriniz varsa çok değerli olur.

Sonuç olarak:

30 yıldır bekleyip kurduğum bu sistemi ufak bir voltaj dalgalanmasına kurban etmek istemiyorum. 😅

O yüzden hem sistem dengesi hakkında, hem de özellikle UPS vs akım korumalı priz konusunda görüşlerinizi okumak beni çok mutlu eder.

Şimdiden zaman ayırıp okuyan ve yorum yazan herkese teşekkür ederim. 🙏

• Hayırlı olsun üst seviye bir pc almışsınız gayet dengeli pc konusunda tek bir tavsiye verebilirim umarım kasaya bu kadar verdikten sonra iyi çevre bileşeleri ile bunu desteklemişsinizdir monitör klavye mouse kararında kaliteli olmalı asıl etkileşime geçtiğimiz parçalar onlar çünkü.

ups konusuna gelirsek evet ups öneriyorum online ups almanız iyi olur bu sayede şebekeden izole olmuş olursunuz çünkü ups şebekeye bağlanır akülerini şarj eder ve elektriği sizin için yeniden üretir.Evrimağacı teknobilim çağan çelik in yakın zamanda tam bunu üzerine bir videosu var izlemenizi öneririm iyi bir ups alır fanlarını upgrade ederseniz se sosrunu varsa da yok olur veya aynı odaya koymayabilirsiniz

akım voltaj korumalı priz önermem onlara vereceğiniz paraya dairenizin panosunu iyileştirin daha iyi bir kaçak akım sigirtası akım voltaj takip elemanları gibi vs vs tekniğe girmek istemiyorum ama bir priz iyileşmez ama bir sistem iyileştilebilir veya korunabilir iyi bir elektrikçi sizi yönlendirecektir mahalle elektrikçisinden bahsetmiyorum kompanzasyoncular veya yönetmeliğe uygun proje yazan elektrik mühendisleri fln.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rayli82 -- 13 Kasım 2025; 8:3:30 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Ergani’de yaşıyorum ve elektrik kesintilerinin sık yaşandığı bir bölgede yüksek performanslı bir oyun/çalışma bilgisayarı kullanacağım. Sistemi korumak ve olası kesinti ile voltaj dalgalanmalarında zarar görmesini engellemek için bir UPS ve gerekirse ek olarak akım korumalı priz almak istiyorum.

Kullandığım sistemin bileşenleri:

🧠 CPU: Ryzen 7 9800X3D (tray)

💧 AIO: ROG Ryuō III 360

🧩 Anakart: ASUS TUF X870-PLUS WiFi

🎮 GPU: ASUS TUF RTX 5090 32GB GDDR7

🧵 RAM: Corsair Vengeance RGB 64GB (2×32) 6000 MHz CL30 EXPO

⚡ SSD: Lexar NM790 2TB Gen4

🔌 PSU: ASUS TUF 1200G 80+ Gold

🖥️ Kasa: ASUS TUF GT502 Horizon (ARGB)

Bu sistemin başına bir şey gelmesinden endişe etmek istemiyorum, daha rahat ve güvende kullanmak istiyorum. Bu nedenle sizden aşağıdaki konularda destek rica ediyorum:

1) UPS Hakkında

- Bu sistem için hangi UPS modellerini önerirsiniz?

- Kaç VA / Watt değerinde bir UPS tercih etmem daha doğru olur?

- Elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanmalarına karşı sunduğu koruma özellikleri (örneğin tam sinüs, line-interactive, online vb.) hakkında bilgi verebilir misiniz?

- Elektrik kesildiğinde, sistemimi güvenle kapatabilmem için yaklaşık ne kadar süre sağlayacağını da belirtir misiniz?

UPS seçerken özellikle şu kriterler benim için önemli:

- Mümkün olduğunca sessiz çalışması (oyun oynarken ve ders çalışırken fan sesi rahatsız etmemeli),

- Uzun ömürlü olması ve sık arıza çıkarmaması,

- Bakım ve akü değişimi ihtiyacının minimal ve seyrek olması,

- İleride akü değişimi gerektiğinde, uyumlu değişim akülerinin piyasada kolay bulunabilir olması.

- Elektrik kesintisi olduğunda sistemi kendi kendine otomatik olarak güvenle kapatması.

Bu kriterlere en uygun gördüğünüz bir kaç model önerirseniz çok sevinirim.

2) Akım Korumalı Priz Hakkında

- Sadece UPS kullanmak yeterli olur mu, yoksa ek olarak mutlaka akım korumalı priz de kullanmamı önerir misiniz?

- Eğer akım korumalı priz de öneriyorsanız, bu sistem için uygun gördüğünüz akım korumalı priz modellerini de (marka/model/link ile birlikte) tavsiye edebilir misiniz?

Önceliğim sistemin güvenliği ve elektrik kesintisi durumunda sistemi güvenle kapatabilecek hatta bunu otomatik yapmasını sağlayabilecek olmaktır. Bütçeye göre mümkünse UPS için 2–3 farklı alternatif, ayrıca 2-3 adet akım korumalı priz önerirseniz çok memnun olurum.

Yardımınız ve yönlendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim.

• UPS konularına girmeden 2 önerim olacak Anakrt çok yüksek kaçmış. Bu anakrtlar AMD nin 9950X gibi fazla watt çeken işlemcilerinde daha uygun Şu ayar bi anakart 2x6 Faz işlemci beslemesi ve 55 Amper DrMos mosfet yapısı ile işinizi fazlasıyla görecektir.Hesaplı.

1200 watta biraz fazla olmuş. Daha hesaplı olacaksa 1000 watta düşürebilirsiniz.

• öncelikle ne olduğu belli olmayan akım korumalı prizler yerine evin girişindeki sigorta kutusuna, kaçak akım rölesinin yanına, Parafudr taktırmanı öneririm evdeki bütün cihazları yüksek akıma karşı korur.

Bende alltaki var ama elektirikçiye sormak gerek, tesisata göre değişiyor.

yada sırf pc için yada pahalı elektrikli ve elektronik cihazlar için, gene akım korumalı priz yerine voltaj regülatörü almanı tavsiye ederim.

www.akakce.com
    Just a moment...
    https://www.akakce.com/voltaj-regulatoru.html

ikinci olarakda o sisteme sağlam bir ups almak gerekir,1000 VA'nın üstündekilerin nerdeyse hepsinin içinde fan oluyor ve ötüyor, ayrıca bu ups'lerin zamanla batarya ölüyor yada zaten bayat batarya ile geliyor, garanti içinde değiştiriyorlar ama sonrasında tam verim alabilmek için devamlı bir maliyeti oluyor, bataryanın ölmeye başladığını devreye girince ups'in kapanmasından anlıyorsun zamanla.

yani demek istediğim 1000va ups alırsın, şansa bağlı olarak ilk 3-6-12 ay iyi ama gittikçe watt değeri düşüyor yada depoda yıllardır duran cihazı alırsın daha kısa sürede garantilik oluyor. apc,tunçmatik,inform,powerfull..vs çoğu markayı kullandım genelde aldıklarım 1 yılda batarya hatası verdi, sıfır cihaz olup 6. ayında garantiye giden oldu.

senin en az 2000-3000 kv civarı alman gerekli ki sitemi tam güçte oyun oynarken elektrik gidince besleyebilsin, asla tam değer alma zaten zamanla kapasitesi düşecek.

apc markların batarya değişimi çok olay oluyor, soketli bir yapısı var devreyi bile görmüyorsun, diğer markaların içini açınca bağırsak gibi her şey ortada, kablo yığını oluyor. 

• roltec kullanıcısına yanıt

merhaba

pc için gerekli voltaj regülatörünü nasıl hesaplayabilirim?

i5-14600kf - rtx4070'li sistemim var 1500va'lık bir regülatör yeterli olur mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PatlıcanMusakka -- 13 Kasım 2025; 13:57:59 >

bence yeterli olur aşağıdakinden kullanıyorum, şatışı yok herhalde yıllar önce almıştım, ama alınacak cihazın teknik verilerine bakmak gerekli, VA/W netliği için.

www.apcups.com.tr
    Schneider APC LS1500-RS Voltaj Regülatör 1500VA
    https://www.apcups.com.tr/schneider-apc-ls1500-rs-voltaj-regulator-1500va-524

9700x+9070xt+750w psu+70"led tv+200w anfi+modem+router, bağlı buna, hiç sorun yaşamadım.

elektrikli süpürgeyi taktım bir kere yanlışlıkla korumaya geçtiydi eheh

• Bu sisteme bir UPS şart yalnız UPS maliyetlidir. 2 yilda bir bataryalarini degistirmeniz gerekir. Online ups alirsaniz en garantili korunma yolu olmasina karşı bir o kadar da seslidir. Fan hep açıktır ve en az 40 desibelde 7/24 bu gürültüyü cekseniz. Apc nin gaming ups var biraz pahalı ama oneririm. Saf sinüs dalgası veriyor hiç olmazsa. Bir arkadaş regülatör önermiş ama sizin sistem 750watt i gecer bu yüzünden o ürün uygun değil. Duvarı delip yan odaya koyma imkaniniz yoksa online ups almayin veya icindeki fanı degistirin ama garanti çöpe gidiyor bu durumda. 2 sene o sese dayanamazsiniz. Öyle lanet bir sesi vardır ki gece yan odadan bile bundan rahatsız olabilirsiniz. 2200va ve üstü line interactive bakacaksınız. Apc, eaton veya Schneider. Fps önermem Türkiye deki servisi köylü kurnazidir. 2 bataryadan 2 si de ölü olduğu halde yalnizca birini değiştirip garanti süresinde çakallık yapar. Asla önermem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi One Shot One Kill -- 13 Kasım 2025; 16:4:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• One Shot One Kill kullanıcısına yanıt

mrehaba neden regülatör önermiyorsunuz? Bulundugum bölgede sürekli voltaj dalgalanması yaşıyoruz trafo yetersiz kalıyor 180-240volt arası değişim yaşanıyor

Regulatörlerin çoğu maksimum 750w civarında. Bunların line interactive ups ten pek farkı yok (tepki süresi bakimindan) Dolayısıyla iyi bir line interactive regulatorden pc için daha mantıklı. Benim bulduğum bolgede de aynı sorun var. Muz cumhuriyeti oldugundan 200 u normal sayiyorlar. Sizdeki daha beter 180 ise mutlaka surekli sikayet edin. 180 de buzdolabı bile calismaz ki. Uzun vadede elektronik cihazlarin tümüne zarar verir. Toleransin disinda bu. 210 -240 olmali tolerans.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi One Shot One Kill -- 13 Kasım 2025; 22:44:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.