Şimdi Ara

*** 4K - FHD - HD Üzerine Genel Sohbet ***

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
1.266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Biliyorum forumda daha önce bu konuda açılan konular var, hatta sabit konumuz da var ancak güncelliklerini yitirmiş olmaları ve taze kan olsun düşüncesi ile yine kısa bir çalışma yapmak istedim.

LED - LCD – PLAZMA - OLED - ÇÖZÜNÜRLÜK – FPS - IŞIK SIZMASI – HZ gibi terimler aylarca yıllarca ve defalarca tartışılmış konular olmakla birlikte, Forum Müdavimi olan ve bıkmadan usanmadan soru cevaplayan Birçok arkadaşımızın mücadelesine rağmen halen tam anlamıyla kavranamamış olduğu anlaşılan konulardır. Bu nedenle en azından bir kaynak olabilmesi adına GÜNCEL teknoloji içeren bir çalışma yapma gereği duydum.

Çok profesyonel ve ultra teknik bilgiler içeren bir çalışma yapılabilirdi, bunun için gerekli altyapıya da donanıma da sahibim ancak bunu yapmak yerine daha halk dilinde ve mümkün olduğunca görsel destek te içeren bir çalışma yapmanın daha uygun olacağını düşündüm.

Elbette ister istemez bazı noktalarda sıkıcı teknik detaylara girmek zorunda kalacağım.

Bazı arkadaşlarımız görüşlerime katılmayacak, bazıları itiraz edecek, bazıları destekleyecek. Bazılarınız belki de verdiğim bilginin hatalı olduğunu ispat edecek ve konuda düzenlemeye gidip bizi bilgilendiren arkadaşımıza da bir teşekkür notu düşeceğiz bu çalışmaya. Bu nedenle peşinen belirtmek isterim ki bu yazının temel amacı sadece GÖRÜŞ BİLDİRMEK tir. Bazı noktaları teknik kaynaklarca kanıtlanmış kısımlar, bazı noktalar ise kişisel görüşüm olacaktır. Nasıl her türlü görüşe saygımız var diyebiliyorsak bunlar da benim görüşlerim olarak sizlere sunulacak.

Her ne olursa olsun sizlerden tek ricam, her türlü eleştiriye açık olmakla birlikte forumumuzda saygısızlığı kabullenemediğimizi, tahammülümüz olmadığını hep hatırlamanız yönde olacaktır.

Değerli Arkadaşlar; Geçmişten bu güne, ilk açtıktan 10 dakika sonra izleyebilmeye başladığımız lambalı televizyonlardan, artık çalışmaları hızlanmış olan 8K yayın teknolojisine sahip televizyonlara geldik. 8K bir kenarda, araştırmacılar ise onu geliştirmeye uğraşadursun asıl önemli olan, 4K televizyonların hayatımıza ve ucuz uygulamalar sayesinde de evimize girmeye başlamış olmasıdır dolayısıyla elbette bu başlıkta biraz ön planda olan unsur 4K teknolojisi olacaktır.

Sohbetlerimiz içerisinde sık sık geçecek bazı kelimelerin anlamları nedir? Bize anlatılmak istenenler nelerdir bunu anlayabilmek adına gelin birlikte kısacık bir sözlük araştırması yapalım ve sürekli telaffuz ettiğimiz bazı kelimelerin anlamlarına ve bize ne anlatmak istendiğine bakalım.

İşe en küçük unsurdan başlayalım ve ilk sorumuzu soralım

Piksel Nedir?

Gayet basit bir dil ile görüntünün kare halindeki en küçük birimidir. Karmaşık açıklaması ile Dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Picture ve element birleşimidir.

Pikselin ne olduğunu anlayabileceğimiz örnek bir görsel paylaşalım.

Görmüş olduğunuz her bir kare 1 pikseldir. (bu işin bir de alt piksel kısmı vardır)

Çözünürlük Nedir?

Ekrandaki Piksel sayısını gösterir. “Bunlar bir el halısındaki ilmek sayısı gibidir ve sabit bir alanda ne kadar çok olursa o kadar iyidir/kıymetlidir”.
    Kimyada kullanılan açıklamasının haricinde çözünürlükaaaa demek bizim teknoloji dilimize göre daha çok detay demektir. Yani ne kadar yüksek çözünürlük = O kadar fazla detay. Mesela bir futbol karşılaşmasında yeşil sahadaki çimin üzerinde bulunan su damlacığının yansımasından hakemi görebilmek. Sizce abartılı mı? Bence bir daha düşünün ;) Fotoğrafın piksellerden oluşan bir görüntü olduğunu kabul edersek Fotoğraf dünyasında çözünürlük olarak karşımıza çıkan mega piksel ifadesinin alandaki toplam piksel sayısı olduğunu anlayabiliriz. Formülü basittir. ALAN=AxB Bu şartlarda FHD bir televizyonda biz 1920 adet yatay, 1080 adet de dikey piksele sahip isek 1920*1080=2.073.600 adet piksel demektir. Bunun anlamı ne ola ki? O Zaman bizim 2K bir televizyonumuz Olmasın sakın.
    Çözünürlüğü Anlatacak Güzel Bir Görsel

FPS nedir?

Gayet basit bir lisan ile 1 saniyede kaç kare resim görebildiğimizin ifadesidir. Gelin azıcık soaaaahbet edelim ve biraz yaşlılarımızın bileceği çizgi filmlerin ilk hallerini hatırlayalım. Bir Cin Ali karakterini yürüyor gibi 100 ayrı kağıda çizip hızlıca arka arkaya oynattığınızda bu oynama hızı ne kadar yüksek ise görünümün de o kadar kaliteli olduğunu hatırlayın. Vazgeçtim hatırlamayın gelin izleyelim

FPS nin ne olduğunu da anladığımıza göre (yine de teknik açıklamasını yazayım. “Frame per second” kısaca tek saniyede ekrana aktarılan kare demektir. Video özelliklerine göre saniyedeki yakalamış oldukları kare sayısı 15 Fps saniyede 15 kare yakalıyor anlamına gelir.) artık sıradaki konumuza geçebiliriz.

LED TV nedir ne değildir?

Bu sorunun cevabı için önce LED nedir ona bakalım. Aslında sanırım icadı 1900 lü yıllara dayanan, elektrik enerjisini ışığa çeviren yarı iletken devre elemanıdır. Lıght Emitting Diode den kısaltılmıştır. Peki, bu durumda ‘’LED TV nedir?’’ Sorusunun cevabı sanki akıllara her yeri LED ler den oluşan ve LED panele sahip bir televizyon gibi gelse de aslında öyle değildir. LCD teknolojisinin ilk yıllarında sistemin gerekliliği olan arka aydınlatma ihtiyacını CCFL dediğimiz floresan ile karşılayan mühendisler, yıllar içerisinde bu aydınlatma sisteminin LED ile de yapılabileceğini anlamış olması ile uygulanan değişiklikten başka bir şey değildir. CCFL yerine LED kullanımı ürünlerin daha estetik daha ince ve daha az enerji tüketen unsurlara dönüşmesini sağlamıştır. Peki, LED TV nin aslında LED AYDINLATMALI bir televizyon olduğunu anladığımıza göre ne olmadığını da anlamamız lazım. LED TV, OLED değildir. Bu aşamada sizlere LCD (LED TV) nasıl bir fiziksel yapıya sahiptir onu göstermek isterim.

OLED TV Nedir?

Az önce ne demiştik? Lıght Emitting Diode demiştik. Tamam, başına organic ekleyelim al sana oldumu şimdi OLED  Arkadaşlar OLED tv nin tabanı PDP sistemine dayanır yani Plazma Display Panel. Bakınız az önce LCD TV den bahsederken bir zaruretten yani arka aydınlatmadan (backlıght) bahsetmiştik. LCD TV lerin görüntü teknolojisindeki hantal yapısının yanı sıra sürekli konuşulan ışık sızmasının en önemli etkenlerinden birisi de zaten bu sürekli ışık kaynağıdır. PDP lerde ise sürekli ışık kaynağı bulunma zorunluluğu yoktur zira adı üstündedir o bir plazmadır yani maddenin 4 üncü halidir. Aydınlatma sisteminde her bir hücrede tetikleme oldukça bu plazma harekete geçerek aydınlanmayı sağlar, dolayısı ile LCD teknolojisine nazaran hem siyah görüntülerde hem sahne yenileme hızında tartışılmaz üstünlüğe sahiptir

E madem öyle LCD nedir? Sorusunu da soralım

LCD Nedir?

Her zaman olduğu gibi teknolojinin kısaltması kullanılarak elde edilen LCD, Liquid Crystal Display yani Sıvı Kristal Ekran, elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir. Her ne olursa olsun, ne kadar teknolojik olursa olsun sonuçta bir mekanik harekettir neticede tetiklenince açılan, tetikleme bırakılınca geri gelen bir HAREKET ten bahsediyoruz bu nedenle tepkime süresi denen negatif bir duruma sahiptir.

Konu LCD olunca hep sorulan sorulardan birisidir mesela ‘’Kaç Hertz Hocam?’’ sorusu. O zaman soralım.

Hertz Nedir?

Önce küçük bir görsel verelim

Teknik açıklaması, Hz simgesiyle gösterilen ve bir saniyede bir titreşim yapan devirli bir olayın frekansına eşit olan frekans birimi şeklinde olsa da Bizim anlayacağımız dilde, şebeke voltajlarımız 220 volt 50Hertz olduğuna göre demek ki bizim şebekemiz 1 saniyede 50 kere titreşiyormuş demektir. Aşağıdaki görsellerden anlaşılacağı üzere elektriğin 1 saniye içerisindeki 1 minimum 1 maksimum hareketini 1 saniyede 50 kere tekrarladığını görsel olarak da anlayabiliriz. Peki, ama arkadaşlar biz LCD Tv den bahsederken konu nerden şebeke voltajına ve frekansa geldi? Panelleri konuşuyorduk neden saykılları (cycle) konuşmaya başladık? Genellikle karıştırılan konu olması nedeniyle buna değinme gereği duydum. Mademki bizim şebeke hizmetimiz 50Hertz, o halde neden TV üreticileri ürettikleri TV lere 200-400-800 Hertz gibi değerler yazarlar? Arkadaşlar elektriğin temelinde olan HZ ile panel yenileme hızı denilen refresh rate anlamında kullanılan HZ yi birbirine karıştırmamak lazım. Mesela yine bu forumda okumuştum bir arkadaşımız bir başkasının sorusuna cevaben ‘’tüplü televizyonlarda HZ olmaz’’ demişti. Aslında çok yanılıyordu, HZ zaten alternatif elektriğin yapı taşıdır ama o detaylara girmeyelim ki teknik sıkıcılık ortaya çıkmasın. Yine de şunu söylemeden geçemeyeceğim, her televizyonumuzda ister CRT olsun ister LCD ister PDP hepsinde hertz vardır. Vertical değeri 60hz sabittir (monitörler gibi istisnai durumlar hariç) Horizantel değeri ise değişkendir. Yine örnek vermek gerekirse arkadaşımızın ‘’yok’’ dediği tüplü televizyonun Horizantel değeri yani yatay tarama sayısı 15625 hertzdir. İyi de az önce 50hz dedik, sonra dikey tarama 60hz dedik, üstüne kalktık 15625hz dedik, şimdi tüm bunların üstüne nerede kaldı bizim panellerde yazan 100-200-400-800 HZ ler. İşte dananın kuyruğunun koptuğu yer burası. Şebeke sistemindeki hertz başka, osilatör frekansı olan 15625 hertz başka, panel tip tv lerde yazan 800hertz başka anlam içerirler. Peki, yine detayları pas geçiyoruz ve madem ana frekans unsurumuz 50HZ o zaman 800HZ yi açıklayalım. Hiç uzatmaya gerek yok, satın almış olduğunuz televizyon her hâlükârda 50HZ şebeke sistemi ile çalışacak. Yine satın almış olduğunuz televizyonun gerçek panel frekansı da (%99) 50HZ dir. Ancak duruma veya üretim prensibine göre anakart üzerindeki donanımsal 100HZ converter sistemi veya işlemciler aracılığı ile aslında gerçek değeri 50HZ olan panelinize yazılımsal takviye yapılarak (tabi donanımsal alt yapının buna uygun olması gerekli) Halk tabiri ile olması gereken resimlerin arasına akıcılığı arttıracak olası resimler ekleme sanatı devreye girer. İşte bu yazılım ve onu destekleyecek donanım altyapısı ne kadarı destekleyecek şekilde yapılmışsa o kadar hertzdir sizin televizyonunuz. Bana kalsa keşke ilk zamanlar üretilen kalitede paneller üretilseydi de hepsi 50HZ de kalsaydı bu gün hiç kimsenin saçma sepet şikâyetleri olmasaydı. Konu haddinden fazla derindir ancak ben burada kesiyorum. Teknik açıklamasını da yazayım ki eksik kalmasın. Bizim tartıştığımız anlamdaki Hertz; Saniye başına düşen görüntü “yinelenme” sayısını ifade eder. Yani, 50Hz bir televizyon, saniyede 50 resmi ekranda gösterir. Resimler de, Interlaced ve Progressive tarama adı verilen iki farklı teknikle oluşturulur ve kaynağından 50Hz olarak çıkar. (DVB-S, DVB-T, DVB-C, ANALOG) PAL yayınlar 625-line “Satır” / 50 field “Alan” (25 frame “Çerçeve” fps) NTSC yayınlar 60Hz 30 (frame “Çerçeve” fps)'dir.

İnterlaced ve Progressive unsurlarını tanımlayacak bir görsel paylaşıp sıkıcı olmasın diye derin detaylarına girmiyorum

Evet, Değerli Arkadaşlar;

En azından neyden bahsettiğimizi anlayacak kadar küçük açıklamalar yaptığımıza göre şimdi de şu SD HD FHD 4K ve UHD konularına biraz değinelim. Bu konunun başları size sıkıcı gelecektir ama devamında biliniz ki aradığınız cevapları bulacaksınız.

Bu yazıyı buraya kadar okuyan arkadaşların zaten SD – HD – FHD nedir bildiklerini varsayarak ben asıl önemli olan 4K ve UHD konularına değinmek istiyorum.

UHD Nedir?

Full HD nin bir adım üstü olarak düşünmemiz gereken Ultra HD kavramıdır. Yani aslında 4K değildir. 1920*1080 in bir üstü olarak UHD yi tanımlarız. Yani 3840*2160 piksel çözünürlüktür. Görünüşe göre bu bir 4K değildir.

Peki, o zaman can alıcı sorumuzu soralım.

4K nedir?

4096*2160 çözünürlük bir televizyonunuz mu var? Cevabınız ‘’Evet’’ ise sizi tebrik ederim gerçek bir 4K televizyon sahibisiniz. Üreticilerimiz UHD ile 4K kavramını harmanlayarak Aslında UHD olan televizyonları pazarlama stratejisi olarak bizlere 4K UHD adı altında sunmaktalar.

Yine de Neden 4K dendiğinin teknik açıklamasını sizlere aşağıdaki formül ile sunmak isterim.

SD – HD – FHD – UHD(4K) farklarını anlatan görsellerimizi de sunalım

Bu Resim için YazılımcıOnline Kardeşime Yani Murat’a çok teşekkür ederim.

Panel ve çözünürlük konuları ile ilgili, Forumumuzda Oldukça güzel çalışmalar ile Albani, YazılımOnline gibi bir çok arkadaşımızın çok doğru tespitleri ve bilgi paylaşımları mevcut bu nedenle daha derin bilgiler için arkadaşlarımızın paylaşımlarını, cevaplarını takip edebilirsiniz

İlave edilmesini istediğiniz bilgiler var ise lütfen paylaşınız ki konuya ekleyeyim. Daha İnterlaced ve Progressive tarama protokolleri üzerine ve daha aklımıza gelen birçok konu üzerine eğer isteniyorsa DERİN eklemeler yapabiliriz.

• Eline sağlık üstad

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok Bir Şey Paylaşmadım sıkıcı olmasın diye. Zamanla Ortak paylaşımlarda bulunuruz burada.
    Daha YazılımcıOnline dan beklediklerim var
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Paylaşım için teşekkürler

Normal ve bu işlere biraz meraklı amatör birisi olarak bende temelde kendi gözlemlerimi paylaşmak isterim elbette ucu bucağı olmayan bir konu bu ancak biz normal kullanıcılar için olayın seyri anlamamız ve almamız kereken doğrular yanlışlar süreçler belli.. şunu kendi adıma çok çok net söyleyebilirim

1: genelde tüplü tv ler hakim iken mağazaların dışından lcd lere plazma tv lere falan hayranlıkla bakardık ve ciddi pahalı idiler daha halka inmemişlerdi... 32-42" düm düz kalın özelliksiz lcd tv ler bile dev ekran olarak gözükürdü gözümüze...

2: sonra ufaktan biraz geçiş olmaya başladı (hdmı girişi dahi olayan 1024*768 ve altı paneller de vardı onlara girmeyim sonra hdmı olayı çıkınca hd ready paneller oldu ama genelde sd yayın ve media hakimdi bu port ve bu çözünürlük aktif kullanılmıyor du...

3:sonra bu süreçte fhd paneller de oldu fhd nisbeten biraz geçiş te oldu en azından film olarak ama yine hd ready paneler ve sd yayın hakimdi

4:hd ready paneller artık tercih sebebi olmamaya fhd paneller tarcih edilir oldu fhd media ve yayın iyice uluşılır oldu şu an bunu kullanıyoruz...

5: hd ready paneller de fhd yayını alamamak gibi bir sorunumuz da hiç olmadı evet kendi çözünülürlüğün de gösterse bile sonuçta sorunsuz görüntü aldık halende alabiliyoruz

Ama benim en gıcık olduğum olay bu konuda 4k ya geçiş oldu bir çok insan önce bir hefesle gittiler 4k tv aldılar ama dahili alıcıları 4k @60hz yi desteklemediği için izleyemediler mağdur oldular şimdilerde gerçek 4k tv ler daha bir çok oldu satıcılar da tüketicilerde bilinçlendi ancak hd ready-fhd sorunsuz izleme olayı malesef 4k da olmadı bu hevc saçmalığı yüzünden fhd panel kullananlar fhd olarak olsa bile 4k yı izleyemiyoruz ses geliyor görüntü gelmiyor tek çare ya 4k tv alınacak yada 4k receiver çözünürlük değeri 1080i/p ye çekilerek izlenebilinir biraz masraf yani... tıpkı sd den hd ye geçerken mecbur kaldığımız tv,receiver masrafları gibi oldu... avurpa şampiyonası 4k yayınlancağı söyleniyor 4k tv den izlemek isterdim açıkcası veya en azından 4k reciverden fhd ye çekip izlemek ama meretler pahalı yahu...

• yuxeses kullanıcısına yanıt
    Bir Yanım her zaman, '' yeni teknolojisinin ilk alıcısı olma Adooo'' derken, diğer yanım ise hep ''teknolojiyi yakın takip et incele kurcala Adooo'' der.
    Ancak belirtmeliyim ki son bir kaç yıldır artık ilk cümlem daha geçerli durumdadır zira konu artık sizin de belirttiğiniz üzere can sıkıcı bir hal almıştır.
    Kabul edelim güncel yayın teknolojisinde kullanıcı düzeyinde bilgiye sahip olmak neredeyse 2 yıllık ünv eğitimine eşdeğer olacak artık.
    Arkadaş bir bakıyorsun HEVC ler, code ler encode ler, bitrateler, refresh rate ler, bandwith ler, inrerlaced,progressive, hadmı, yuv, horizantel, vertikal abboooo
    Bir dakika arkadaş altı üstü KEYİF ile televizyon izlemek istiyorum bu kadar basit. Net bir görüntüsü olsun, işimi görecek kadar harici kaynak olsun yeter.
    Bu işin mutfağından gelen birisi olarak ben bile YETER diyecek durumdayım artık ve saldım işin peşini, keyfine takip ediyorum artık.
    Eskiden 1 televizyon, 1 anten, alabildiğin kadar karasal yayın mutlu mesut giderdik. yayınları beğenmediysen betemax veya vhs videonu tv ye bağlar uhf den yayın alırdıkolur biterdi.

Ama o zamanlar bu, belli karşılığı ile verilen bir hizmet di, şimdi ise tam anlamıyla TİCARET.

• Yazılımcı Online Kardeşimin Eline sağlık

• Ben çok bu konu ile ilgili olmasada söyle bir soru sormak istiyorum
    Özellikle Türk üreticiler samsung LG gibi panellerini kullandıklarıni iddaa ediyorlar vestel beko vb markalar Led teknolojisi için özelikle. Bu panelleri kullanması aynı görüntu kalitesini sunacaklarını gösterir mi farklilastiran durumlar var mıdır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • espesito kullanıcısına yanıt
    Bu sorunun cevabı, ''evet'' - ''hayır'' - ''şundan' - ''bundan'' şeklinde olamıyor maalesef.
    Teknik olarak oldukça geniş bir sunum ile elbette mantıklı bir cevap verilebilir ama inanın ki okuması oldukça sıkıcı olacaktır. Bu doğrultuda en azından şu basit açıklamaları yapabilirim.
    BANA GÖRE diyorum zira itiraz edenler olacaktır, görüntü teknolojisinde kaliteyi birinci derecede belirleyen paneldir, panelin üretim teknolojisidir, üretim teknolojisinin kalitesidir vs buna oran belirlemek gerekirse bence %70 kaliteyi belirleyen panel dir.
    ikinci derecede önemli olan video processor, üçüncü derecede video seperatör vs. Elbette ki aslında burada işlemcinin ne olduğu çok büyük etken olsa da, bahsettiğimiz konu VİDEO olunca ben panelden geriye doğru hiyerarşik gelme gereği duydum.
    Dünyada panel üreticisi belli firmalar var. Buna aktif çalışan ana üreticiler ile sınırlı sayıda KALİTELİ üretim yapan 1-2 firmayıda eklersek hepi topu 6-7 panel üretici mevcuttur ve SAMSUNG ile LG benim bildiğim kadarıyla pazara en hakim 2 markadır.
    Yerli üreticilerimizin GENELLİKLE bu markaları tercih ettikleri doğrudur. ancak panel üretimi başından sonuna kadar sıkıntılı bir süreçtir ve televizyon üreticilerinin taleplerini karşılayamadıkları dahi olmuştur. şartlar böyle olunca üretimi çoğaltmak adına süreyi kısaltmak, süreyi kısaltmak adına da kaliteden ödün verme olgusu doğmuştur.
    Tüm bu bilgiler doğrultusunda yaşanan tedarik sorunlarına bağlı olarak televizyon üreticileri mecbur kaldıklarında ise CHİMEİ panel de kullanmışlardır. Neden bu cümleyi kurdum?, ne demiştik, görüntü kalitesini etkileyen olguların %70 oranı panel kalitesinden geçer cümlemizden dolayı. Panel konusunda bu işin mutfağından gelen Albani çok daha yüksek bilgilere sahiptir eğer okursa ve yanlış bilgi verdiğim noktaları görürse düzeltecektir mutlaka.
    Elbette ki artık SAMSUG ve LG firmalarının da ne derece kaliteli panel ürettikleri tartışılır.

albani kullanıcısına yanıt
    Öncelikle sıkılmadan okudum kafamdaki çoğu sorunun cevabını almış oldum. Buradan türk üreticilere çok güvenmemek gerektiğini değerlendirdim.Peki Led panellerin teknolojisi ve sorunları bu şekilde iken çok alakalı ürünlere yönelmek akıllıca olur mu mesela beko nun b49l 9683 5s modelini tavsiye ettiler LG panel! olduğunu iddaa ettiler fiyati 700 800tl daha uygun LG nin beğendiğim bir modeline göre bu şartlar altında riskle girmeye değer mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi espesito -- 27 Mayıs 2016; 21:30:54 >
  • espesito kullanıcısına yanıt
    Bir konuyu yanlış anlamanızı istemem.
    Güvenmememiz gereken aslında üreticilerin tamamıdır, ama eğer güvenmeyeceksek bu televizyon üreticileri değil, panel üreticileri olmalıdır, yani bunun yerli televizyon üreticileri ile ilgisi yok. Aslında yerli üreticiler burada mağdur konumda dahi görülmeli bence, neticede üretilen SAMSUNG paneli parasını vererek satın alıyor yerli üretici, ama parasını verdiği halde ne yerli üretici ne de biz tüketiciler bu paranın hakkını alamıyoruz.
    Hadi gelin bir de şöyle bakalım, aslında eskiden 3 maaşımızla 1 televizyon alabiliyor ve günümüzde 1 maaşla 1 televizyon alınabilen durumlar dahi doğmuş ise bunun sebebi de zaten yine üretimin artması ama kalitenin ve dayanıklılığın düşmesi olarak görülmelidir.
    Şuna inanın ki kaliteli üretilen panellerde dahi teknolojisi gereği yine de istenen sonuca ulaşılamıyorsa bu işin gerçekten yerlisi yabancısı yoktur diye kesin bir cümle kurabilirim.

Gelin bir konuya dikkatinizi çekeyim. Son yıllarda televizyon dünyasında oluşan arızaların dağılımlarına bakın, televizyon arızalarında panel bozulmna oranı - besleme kartı bozulma oranı - anakart bozulma oranı - yazılımsal arıza oranı olarak bir araştırma yapın, göreceksiniz ki 1 -3 -6 ay gibi sürelerde dahi panellerin arıza yaptığı ortaya çıkacaktır.

Peki sonuç? değişen bir şey olmayacak bizler yine bu panelleri almak zorundayız şu an başka alternatif yok. alternatif olarak görülen OLED teknolojisinin de halen kapatılamayan açıkları mevcut.

Eyvallah ağzınıza sağlık

• @Ado Bu akşam starda 46 dizisi var, teledünyayı benim monitöre takıcam takmışken uydu ve teledünya bitrate karşılaştırması açısından oradan da SD HD görüntüler aktarıp konuya ekleme yaparım.

Bırakın televizyonu telefonlarda bile üretim kapasitesiz yetersiz kalıyor da 3 4 farklı panel kullanılıyor.

LG G3 3 farklı panel var benim gözlemlediğim. Biri soğuk beyaz dediğimiz renkleri veriyor diğeri sıcak beyaz bir panel var ki düşman başına bildiğimiz yeşilimsi sarımsı bir rengi var. JTI ve LG panel.

G4 - ilk çıkanlarda taş gibiydi. Sonrakilerde anakar sorununun yanında ekranda yanma meydana gelmeye başladı. Uzun süre kalınca bir menüde, örneğin sağ üstteki saat başka bir menüye geçince hayalet şekilde gözüküyor.

Samsung- amoled cap canlı çok güzel, ama teşirdeki uzun süre çalışan cihazlara yakından bakın. Fena derecede ekran yanması yaşamış modeller de görebilirsiniz. Bimeks de 2 kere denk geldi bana S6 cihaz.

TV konusunda da Ado hocamın dediği gibi kaliteyi belirleyen panel, panelin pixelin nokta uzaklığı. Cep telefonu alırken hep dikkat ediyoruz şu kadar pixel uzaklığı var görüntüler daha net oluyor diye ama tv alırken hiç böyle bir sohbetin döndüğünü hatta üreticilerin bu yönde bir reklam yaptığını bile duymadık. Ver gitsin 3D yi HDR yi milleti şişirme şeylerle kandır geç.

Üreticiler satmak için uğraşıyor orası da bir gerçek ortada ticaret var ama şöyle bakarsak aslında çoğu hatalı üretim olan bir piyasa bence bu panel ve tv piyasası. Işık sızmasından tutun da renk kalibrasyonuna kadar, sanki hiç biri tam anlamıyla halledilip de bitirilmeden piyasa sürülüyor gibi geliyor acele bir üretim var gibi

Bu arada 2009 yılında aldığım HP 22" monitörün paneli LG'miş, HP diye alıyoruz bizde, sanki hp üretiyor HP laptop var bir de bende içindeki yine LG panel. O panel kırıldı üstüne oem bir parça aldım netten 15,6" farklı bir marka geldi çin malı. LG ye göre renkler daha iyi ve panel çok daha parlak

Vestel ürünü bir tv aldım ben dalga geçilen hi-level markasından bire bir vestel 9300 48" modelinin kopyası 4K bir tv. Onu aldıktan sonra sohbet muhabbet falan tv bölümünde takılmaya başladım. Şans eseri Ado hocamı gördüm forumun eskilerindendir, onunla da vestel üzerine baya sohbetimiz oldu ve okuyup gördüklerimden sonra tv piyasının aslında içi boş bir piyasa olduğunu, markaya çok bakılmaksızın hangisi servis ve garanti konusunda daha iyi ve hangi model aklınıza yatıyorsa kullanıcı incelemelerine bakarak almanın doğru olacağını anladım. İster seg alın ister hi level isterseniz samsung.

Diğer tv'in paneli kırılmıştı ev sigortam vardı ondan halletmeye çalışıyorum geçen eksper geldi. Onlarda samsung almışlar curve olandan geçenlerde a101'e gelmişti. Renkleri falan soldu yeşil yeşil gösteriyor aldığımıza pişman olduk dedi. Genç biri olsa pek sallamazdım kim bilir neyi kafaya takıyor diye ama orta yaşlı bir adamdı yalan söyleyecek hali yok ya Yani her şey şans işi aslında, samsung mu LG mi, vestel mi beko mu vs bu tartışmalar boşuna bence. Aklına uygunu alıp geçeceksin arka planda hepsi aynı çünkü. Panelden sonrası görüntü işlemeye ve firmanın kullandığı programlara kalıyor. Diye tahmin ediyorum

Ve tavsiyem çok ince tv almayın. Aman estetik olsun ıvır olsun zıvır olsun. Geçenlerde bir LG görmüştüm forumda curve LCD panel çatlamış ve panel çatlama da kutudan çatlak çıkmadığı sürece kullanıcı hatası malum. Adamın milyarları çöpe gitti haliyle. Ve evde ufak çocuk varsa mutlaka bir reklamcıya gidip plexi glass yaptırın televizyonun önüne koruma açısından.

Bir de fake refresh rate var ama sanırım artık kullanıcılar bilinçlenmeye başladı o konuya pek girmeye gerek yok. Ama bilgi açısından tekrardan FPS, Hertz ve shutter speed konusunda eklemeler yapabilirim konuya.

•  *** 4K - FHD - HD Üzerine Genel Sohbet ***

Teledünya'nın kanalD, Fox grubu ile inatlaşıp hala HD yayınları getirmeyip bu kalitesiz görüntüye bizi layık gördükleri için de kutlarım şu 2016 senesinde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 28 Mayıs 2016; 1:50:47 >

• Muratcım Ellerin Dert Görmesin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ado
    ... eskiden 3 maaşımızla 1 televizyon alabiliyor ve günümüzde 1 maaşla 1 televizyon alınabilen durumlar dahi doğmuş ise bunun sebebi de zaten yine üretimin artması ama kalitenin ve dayanıklılığın düşmesi olarak görülmelidir...

... Son yıllarda televizyon dünyasında oluşan arızaların dağılımlarına bakın ... 1 -3 -6 ay gibi sürelerde dahi panellerin arıza yaptığı ortaya çıkacaktır...

konuyu yeni farkettim Ado hocam selam ...
    mesajı okuyunca anılarım canlandı ...
    önce ilk paragraf ...
    yıl 1991 ... yeni evlenmişiz ve evde tv yok ...
    hanımın ısrarıyla gittik tv baktık, arçelik 55 ekran tam 6 öğretmen maaşı (6,5 milyon), grundig ise 5 maaş (5 milyon) ... ucuz olanı aldık ...

şimdi ikinci paragrafa girelim ...
    1 yıl dolmadan tv'nin ekran yeşillendi çizgiler çıktı, sorunu öğrendik tüpü bitmiş (yani bugünün panel arızası ) ...
    bir şekilde hallettik ama içime sinmedi bu tv'yi satıp ikinciyi aldık ...

aradan yıllar geçti ... 2012'de samsung 3d led aldık ... 2 yılı devirdikten 2 ay sonra panel arızası yani eski tabirle tüpü bitti ...
    nostaljik oldum bir an ...
    ikinci tv'yi hiç sorma ...

• Bayberty kullanıcısına yanıt
    Merhabalar Hocam, size de selam olsun

Rahmetli babamın aldığı ilk renkli televizyonu bilirim. 1982 yılında 190.000TL ye alınmış ve 22 yıl boyunca tık demeden çalışmış GRUNDİG
    Kaliteli olduğu için batan firmalara örnektir GRUNDİG markası. E ne de olsa babama 1 televizyon satıp sonra 22 yıl boyunca bir daha da yüzünü görmemişlerdi Hal böyle olunca kimseye mal satamayıp batmışlardı gariplerim. Bu gün isim hakkını satın alan ARÇELİK tarafından yine aynı marka ile üretim yapılıyor ama tabi ki bu GRUNDİG o GRUNDİG değil.

Yeni üretimler hep sorun hocam. Kalite yok, dayanıklılık yok, sadece yüksek özellik var.

Yakında kek yapan çamaşır makinesi icad ederler hocam yoksa bu kadar üretimi kime nasıl satacaklar?

grundig konusunda haklısın hocam, bizde de babamın aldığı ilk renkli tv grundig idi yıllarca taş gibi çalıştı 83'te almıştık, 80'leri birlikte yaşamışız demek ki hocam ...
    hatta bizim yeni grundig bozulunca babamın eski grundig'i alıp kullandık bir süre ...
    zaten ona istinaden grundig olsun demiştik, yenisi cihan elektronik adı altında satılıyordu güvenip aldık işte ...
    gerçi telafi ettiler, tv arızalandığı dönem ben askere gitmek zorundaydım ilgilenemedim ...
    askerlik dönüşü garanti çoktan bitmişti, eve döndüm ve karşımızda tüpü bitik tv var ...
    hemen grundig'e mektup yazdım durumu izah ettim ... adamlara helal olsun ilgilendiler ve garantiyi uzattılar ...
    tv'nin herşeyini değiştirmişler ama yine de içime sinmedi tv'yi sattım ...
    yerine 40 ekran 3 yıl garantili vestel aldım ... inanamazsın bu 3 yılın tam 1 yılı serviste geçti süre olarak ...
    tv'yi arasıra evde görüyorduk, milletin ağzında espri konusu oluyordu o yıllarda ...
    buna rağmen buzdolabını da vestel almıştık aynı yıl, ferhan şensoy reklamında oynuyordu "selvi boylu buzdolabı" diyordu ... vestel frt 400 ...
    ben iflah olmaz bir ademim işte hocam, tv'den rezillik çekerken sen tut buzdolabını vestel al ...
    şimdilerde biliyorsun yeni tv arayışındayım samsung-zede meselesinden dolayı ...
    o nedenle 2 yıldır ne alacağıma karar veremiyorum, sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş misali anca akıllandık mı diyelim bilemem ...

• Bayberty kullanıcısına yanıt
    Zamanında tanışıyor olsaydık senin o tv işini ben çözerdim ama nasip değilmiş hocam.
    Elimden geldiğince burada VESTEL konusunda sorun yaşayanlara destek oluyorum ama tabi geçmişte oldukça tatsız olaylar olduğu gerçeğini de kimse değiştiremez :)
  • Beyler dünyadaki neredeyse tüm VA tip panelleri artık AUO ve CMI üretiyor!

Samy/Sony paso bunları takıyor artık

bunlar çok ucuz ve bunlar ana üreticidir ve işleri, de budur bende yıllarca AUO da çalıştım,bu herifler üretim tekniklerini çok ciddi geliştiriyorlar(Sharp lisanslı olarak)
    hem de inanılmaz düşük maliyetlere inebiliyorlar ve karşılarından rakip filan yok-kalmadı!

ben Samy S_LCD fabrikasında da çalıştım! artık bu fabrikalar ne depo yada içleri boştur yaw

Ado Hocam güzel açıklamış,bizlerin işi bu ama forumda öyle haybeciler varki,adam başlık açmış(örneğin dallas nick li vatandaş) bilgi sıfır ama "tavsiye" diye millete onu al bunu al diyor
    forumda ne prof.adam kaldı ne de eski ustalar v.s tek tük biraz işi bilen veya meraklıları hariç bir sürü çakal satıcı-fake tipler dolanıp duruyor!

Gelelim panel(matrix ünitesi veya modül elemanına) şunu öğrenin ltf eğer "kalite" denen şeyden her ne anlıyorsanız,panel işinde kaliteyi öncelikle unutun! hiç aklınıza bile getirmeyin
    gidin çıplak gözle izleyin,kafanıza cebinize yatanı alın geçin kullanın,yok Sony kalitedir(en dandiği LGE ile bu yaw)yok Samy şöyledir yok Vestel de dandikdir...... kısaca böyle bir şey
    söz konusu bile değildir! zaten ÇİN den 3/5 ana üreticiden her bir malzemeyi toparlayıp(önce CKD üretimi) sonra SKD üretimi;sonra da panelin asıl satıcısı olan MARKA nin fabrikasına
    gelip toplanıyor mallar hepsi budur,üretim filan yoktur,bunların alayını Çin li yapıyor artık 2010 dan itibaren!

2010 "milad" yılıdır zaten bundan sonra bu işi moku da çıktı kalitesi de hepten uçtu gitti!

adam şöyle diyor pahalıdır o zaman iyi paneldir bu külliyen YALAN dır beyler bu bir slogan laf gibidir veya çoğu zaman doğrudur v.s ama panel işinde pahalı panel iyidir olayı yoktur
    o da 2010 da bitmiştir!

aldığınız panellerin markası zaten hikaye,alayı ÇİN mlı,ben çıkış maliyetlerini v.s yazmıyayım kaldırıp atmayasanız diye,Ado Hocam da dikkatli okuduysanız satır araların dan olayı net
    açıklıyor(anlayan anlar da anlamayn bence bir kaç defa okusun) adam bence kibar yazıyor,ama ben içlerinden geldiğim için tam tersine küfür edip çok sert yazıyorum!

kısaca herkes uyanık olsun! her yazılana balıklama atlamasın önce adamı icnelesin ne iş yapmış yapıyor v.s v.s
    ülen adam daha bir panelin içini görmemiş veya açıp incelememiş v.s forumda uzmanım diye ahkam kesiyor Ado ile bende bir yerimizle gülüyoruz bu tiplere!

yaw biliyorsan ona göre yaz bilmiyorsan oku geç bu kadar basit ben 30 senedir araba kullanırım ama bu konuda hiç bir bok bilmem,şimdi Opel/Corsa kullanıyorum gidip de millete
    Opel ustasımıyım demem gerekiyor,hatta tavsiye bile yapamıyorum çünkü "işi bilmiyorum" yaw!

Vestel dandik değildir,Beko/Arçelik v.s de öyledir B&O ile Loewe hariç hemen her marka kalite anlamında aynıdır! marka vermiyorum 3 markaya Çin li bir tane ana üretici mal veriyor
    ülen neyin kalitesi!

panelin içini açıyorum kaliteyi görüyorum ağlıyorum ama marka Samy veya Sony

daha da ileri gideyim;bugün Çin Komünist rejim ama bir kesim var altın-pırlanta işlemeli panel kullanıyor! görgüsüzlükte amerikalıları bile geçtiler!
    x fabrikası öyle mallar yapıyorki domestic market için(sayıcı çok az tabiki)komik rakamlara satabiliyor!
    y fabrikası Sony/TPV den daha kaliteli paneli $ 400/500 kağıda satabiliyor üstelik çok da tatlı para kazanıyor! biz o paneli MARKA dan dolayı $ 2/3bin kağıda alıyoruz!

Lütfen kalite lafını ağzınıza almayın,cızzz yapar sonra
    Mağazaları sallayın geçin yaw,oradaki elemanın adı zaten satıcı one göre sattığı mal de dünyanın en iyisi
    Forumdaki haybeci takımı olan(çoğu bir şekilde satış işinde olan tipler)kişileri de sallayın geçin,profilini girin bakın ne zaman üye olmuş v.s v.s anlarsınız çoğunu!

yaw bu tipler sizler kadar bilmezler bir paneli! buradaki tavsiye isteyen bir vatandaş inanın bana kendisi o haybeciden çok daha bilgilidir yaw,gidin kendiniz inceleyin
    sonra geli,n ilgili başlığı mutlaka vardır oradan sorun öğrenin,biraz ders çalışın biraz da saksıyı kullanın yaw panel uzmanı olmanıza gerek yok ama çoğu şeyi öğrenirsiniz
    eğer ingilizceniz varsa UK/USA sitelerine takılın okuyun orada bizdeki gibi haybeciler ve hiç bir bok bilmeden ahkam kesen adamlar yoktur,zaten ya barınamaz ya da şutlarlar!
    hele hele satıcı-fake tipler hiç bulunamazlar!

++

bir de eksiden beko aldım tırt çıktı arçelik aldım bilmem ne oldu.... bunlar da hikaye laflar artık iyi de Samy/Sony alıp da rezil olanlarda çok var!
    2013 den itibaren Sony panel alırsanız herfiler her soruna "abi normaldir bunlar" diyorlar ne olacak o zaman Sony olması! bana hergün bir dünya Samy/Sony ci ulaşıyor
    malum sorunları için! herifler işi otomatiğe bağlamışlar "bunlar normalmiş" adama sıfır KM diye panel sattı bayi 1,5 sene davası sürdü(sdcvn nickli arkadaşın olayı)
    halbuki panel 2bin KM idi idi! gerçi ben geri verme filan demiştim çünkü W905 şu anda piyasanın hala en iyisi gibidir

Ado fazla açık vermeden yazıyor,paneller aşırı yüksek oran da hem malum sorunları çıkarıyor hem de işletim sistemi olarak ciddi falso çıkarıyorlar!
    şimdi adam dandik dese olmayacak bence aynen herkes diyebilir! ha "Loewe" alırsanız veya B&O bunlar dandik değil aşırı kalitedir

şimdi Çin de belli ana üreticiler vardır bunu herkesin bilmesi gerekiyor,zaten Ado da bilir TFT-LCD ler de malzeme diye bir bok ta yok! hem dandik hem de üç-kuruşluk!
    eskiden PDP ler var dı veya işin tam Hocası vardı Pio bunlar kaliteyi yazan adamlardı yaw veya Pany nin PDP leri v.s gerçi eskiden de bir kaç tane adam gibi marka vardı
    bu anlamda diğerleri b ugünkü gibiydiler veya biraz daha iyiydiler ama bugün gerçekten tam dandik-spor oynuyorlar herifler çok kötü gördüğüm manzaralar

sonra bazı tipler geliyor yaw Vestel mi alınır çok dandik diyor,garibim ayakta uyuduğu için normaldir bunu demesi tabiki!

Yerli montajcılar Beko/Arçelik/Vestel hepsi aynı kalite ve dandik değildir veya dandik diyeceksiniz o zaman gördüğünüz tüm markalar dandikdir!
    ben Vestel için referance veya kalite v.s demiyorum ama bir mukayese yapacaksak arada hemen hiç fark olmadığını zaten biliyor ve de görüyorum!

++

Panel olarak neyi alsanız başınız yanar/yanabilir! bunun da MARKA ile zerre kadar alakası yoktur hele de "bahtsız bedevi" isenin işiniz tam iş tir yaw

TFT-LCD teknolojisi bitmiş gebermiş ve üstüne değil koyacak bilakis çıkartılacak seviyelere gelmişken,biraz uyanık olan veya dikkatli takipçi iseniz
    teknolojinin ne kadar ilerlediğinin de farkında olursunuz(ama tam geriye tabiki!) MARKA dan bağımsız olarak hepsi aynı bokyur! aşırı yüksek oranlar da
    HW/SW+İşletim sistemi+donanım uyumsuzlukları!!!(bunu genel de atlıyorlar)+kalitesizlik de buna eklenince;kusura bakmayın ama ortaya nasıl bir manazara
    çıkacaktır acep????

adam 10 kağıt vereyim abi bana sorunsuz panel bul diyor bana!
    adam abi beni bilirsin rakam sorun olmaz ama sorunsuz panel istiyorum diyor!
    kimisi beni iyi tanıdığı için abi git sen al getir evine ayarla v.s sonra bana postala diyor! (para zaten sorun değil bu kişiler için)

kısaca yok yok yok,yani ben bulamıyorum bulan-bilen varsa beri gelsin!

bir de bazı dostlarım vardır ne aldıklarını ne mal olduğunu iyi bildikleri için ki bunların da çoğu bizim eski Pio cudur yani malın en iyisini kullananlar olarak
    bunlar ise gider basar alırlar beğendikleri TFT-LCD yi hiç takılmazlar,çünkü adam takılsa tam hasta olacak,adam kendisini aşmış yaw bu konular da

bunlar 30 yıllık bilgi-tecrübe-çalışmışlık+olayları sürekli izleyip takip etmekle oldu haybecilikle olmadı! önce bize işi öğrettiler,ahkam kesmeden önce bunları öğrendik!

bunlar satır aralarıdır beyler,benim demek istediklerimi %99 anlar %1 adam zaten bana "gıcık" olduğu için aleyhimde yazar alay eder hakaret eder v.s ben 2000 den beri
    hem TV işlerinde çalışırken hemde daha sonra ama her zaman içinde olduğum için bu tiplere ya gerekeni yazarım ya da güler geçerim!

adama manzarayı anlatıyorum herif bana "hangi panel" diye hala soruyor yaw abi balık tutmayı önce öğren sonra git kendin avlansana!
    ülen nokta atılşı panel olsa ilk gidip kendim alacağım! en son 2010 da bir tane böyle panel aldım ve tamamınıda ben bitirttim! sonra 2012 de bir tane buldum nokta atışı gibi
    onunda tamamını bitirttim, dolayıaıyla gidin gezin gözünüze hangisi iyi geliyorsa onu alın diyorum ama bazı tipler ısrarla hala abi hangisi diyor

yaw ben son 4/5 senedir alacak tek bir panel bulamıyorum,benim gibi adama panelmi sorulur şimdi herkes az-çok öğrendi bu işleri uzman olmaya veya haybecilere
    abi bana tavsiye et filan diye sormayın ltf!!! kendiniz inanın çok daha doğru kararı vereceksiniz hele hele bana zinhar sormayın,alacağınız varsa ben seni vazgeçirtirim ona göre haaa

ülen ne günlere geldik de birileri de hala teknoloji ilerliyor diye hem kendisini hemde milleti kandırıp adeta yiyor yaw

kafayı kullanın-uyanık olun=paneli o zaman çok rahat bulursunuz

++

• Gelelim biraz da panelin bazı teknik konularına,gerçi bunları yazıyorum kimisi yine odunu veriyor,ülen sen bana odunu vereceğine çakal üreticisine versene

Ana elemanımız yani başrol oynayan "esas oğlan" Modül ünitesi;zaten filim burada başlıyor burada bitiyor! bana göre pek iyi başlamıyor iyi de "The End" olamıyor!
    neyse ki çoğu teknik konuyu vatandaş bilmiyor veya anlamaz v.s oradan biraz yırtıyor üreticiler!

Modül spec.leri bir alay dır,senin Sony gidip vasat takıyor,hatta Samy bir tık daha iyisini takıyor veya panelin serisi HiEnd ise o da en tepede ki 1 veya 2 ebat da o spec.kalitesi
    artıyor gerisi vasat yani hikaye!

Sharp hariç(veya Display ünitesi olarak Japan da üretilen Monitör/multi-Display unit ler veya özel üretimUSA/Canada/Japan/China için:bazı TFT-LCD ler yine hariç)sizlerin
    alıp da kullandığınız panellerin "tamamı" Class II/III entry/mid+vasat spec.kaliteler de v.s v.s paneller dir! zaten MARKA olarak aldığınız TPV/Samy/Sony/LGE yani 4 tane kaldı!
    (Pany ler TR ye ithal edilmediği için aradan çıkardım ama "kalite" anlamın da özellikle HW olarak bu dörtlü den iyi veya çok daha iyidir)

Not;Pany TFT-LCD ler hep böyledir eskiden veya yeni hatta eskiden süperdi ve absürt rakama satılırlardı 32/37 efsane panelleri

şimdi siz panelin Sony ve Samy de ebatına bakarak(75 ve üzerisi için) ve absürt rakamlar gördüğünüz zaman sakın ha aklınıza kalite filan gelmesin
    bir tane böyle bir tip var adam pahalıysa kalitelidir diyor yaw elime geçirsem odunla döveceğim ama önce panelin içini açıp ona kaliteyi göstereceğim!

aman ha dalgaya filan düşmeyin o gördüğünüz rakamlar ebat dahil başka bir sürü faktöre bağlıdır! laf aramızda ederi de o gördüğünüz rakamın yarısı bile değildir!
    ee MARKA olmak ve insanları yemek böyle bir şey işte! tavsiyem "MARKA" olun,malı götürün,bu devir de kalite filan yok yada bize uygun zaten yok! zaten böyle keriz
    bir kesim de kalmadı!

filim şöyle kopuyor örneğin ebat 65 ve 10-bit(ama çakma değil) 100/120Hz(filim bura da biraz kırpılıyor sansüre giriyor yani!) şimdi serisi de "HiEnd" adam gidiyor
    kısa kısa maliteyi düşürmek adına kısıyor yaw,ülen en basitin den CR;5.000:1 Modül taksana ama takmaz,çünkü "günah" abi filim işte gitti! ama o gidiyor CR;4.000;1
    takıyor bu da iyi(ama bence osuruk,çünkü araba parasına gibi satıyor o lanet paneli çakal sonra)

Native 200/240Hz taksana kardeşim!!! ülen eşşek yükü para istiyorsun en tepe panelim diyorsun insan utanır be yaw al sana filim kopması devam ediyor!

daha bitmedi en tepenin bir altı yani "baş-altı" 65lik paneli tam içler acısı! CR;3.000;1 de var gerçi 4bin;! de oluyor ama ne gerek var yaw 4bin;1 bile çok az

Not;bu sene 2016 modelleri biraz kırpılmış spec.kaliteleri de kırpılmış ama ben "şimdilik" bir tek Sony xd9d 65 olanını beğendim(55 olanı değil bunud a ilgili başlıktan yazdım yine bilen-bilmeyen ahkam kesince
    devam etmedim,haftaya samırım 1 adet kuruyorum manzarayı o zaman anlarım,mağazaya gittim USB taktım filan gibi ucuz-amatör işler bana göre değildir! EV ortamına alıp
    adam gibi bazı cihazlar bağlayıp görmek gerekiyor ama bu paneli şu anda 1.numaraya yazdım

ancak

1-çok pahalı ve kesinlikle tavsiye etmiyorum çünkü "değmez" ama ben basar alırım grubundakilere de lafım olmaz zaten alacak bir arkadaşım da böyledir basıp alacaktır

2-Contrast&Black olarak en iyi bunu gördüm!

benim dandik LGD nin IPS panelleri ile işim olmaz,hele hele FILM ci adam hiç düşünmesin bile! adam eski PDP ciyim diyor malum vatandaş abi IPS al diyebiliyor
    gerçi bunu diyen başka vatandaşlar da bolca vardır forumlar da!

Grundig Fine Arts FLX9595/55-65 ilk incelemem olumlu! ama "şimdilik" yarın çizebilirim!

Vestel 9550 F/P idi ama artık değil gibi o fiyatın 2,5 lara inmesi gerekiyor

yeni adayım da şudur;TPV den sadece "65"lik olanı 6521 serisi(VA olduğu için!) inceleyin! üzerinde CR 4bin;1 AUO AMVA3 tip modül takılıdır! F/P değil ama rakamı düşerse
    bu panel iyi satar!

Sony/Samy/LGE ile işim yok sayılır!

++

araya başka konu sokuyorum;"Servis+MH" işte zurnanın zırt dediği yer(benim için bunlar sorun değil ama sizler için çok çok çok önemlidir!)

Vestel şu anda en iyisi
    Samy/TR o da çok çok iyi(eskiden en kötüsü idi!)

Sony/LGE/TPV bana göre kötü veya çok kötü

Arçelik/Beko için bilgim yoktur onuda siz yazın gari!

++

Sn.yazılımcı arkadaş ayzmış MARKA ya fazla takılmayın v.s diye aynen doğru

Beyler MARKA diye gördüğünüz adamların bir şey ürettikleri filan yok! kullanacakları elemanları da zaten otomatiğe bağlamışlar,tek yaptıkları
    o elemanımı alıp taksam bunumu taksam v.s işidir! hangisi ucuz ise onu takıyorlar veya Çin de rekabet aşırı olduğu için ona göre birisinden alıp takıyorlar v.s

bunlar belirli ana üreticilerdir!

Not;örneğin Philips i satın alıp da TV lerini üreten "TPV" bu konu da dünyanın en büyük bir kaç ana üreticisin den birisidir hatta 1.numaradır
    Sharp bile geçenler de komple Foxccon aldı!
    Sharp ın TV fabrikalarını Amerika kıtasında HiSense aldı ki bu da başka bir DEV dir

bu herifler kafa sıyırtan işlere imzalar atıyorlar artık,senin Sony/Sony/LGE hikaye kalıyor bunların yanında! zaten malları bunlar üretiyor yaw,parasına göre sana
    istediğin malı üretiyor bu kadar basit!

Beyler dünyadaki neredeyse tüm VA tip panelleri artık AUO ve CMI üretiyor!

Samy/Sony paso bunları takıyor artık

bunlar çok ucuz ve bunlar ana üreticidir ve işleri, de budur bende yıllarca AUO da çalıştım,bu herifler üretim tekniklerini çok ciddi geliştiriyorlar(Sharp lisanslı olarak)
    hem de inanılmaz düşük maliyetlere inebiliyorlar ve karşılarından rakip filan yok-kalmadı!

ben Samy S_LCD fabrikasında da çalıştım! artık bu fabrikalar ne depo yada içleri boştur yaw

Ado Hocam güzel açıklamış,bizlerin işi bu ama forumda öyle haybeciler varki,adam başlık açmış(örneğin dallas nick li vatandaş) bilgi sıfır ama "tavsiye" diye millete onu al bunu al diyor
    forumda ne prof.adam kaldı ne de eski ustalar v.s tek tük biraz işi bilen veya meraklıları hariç bir sürü çakal satıcı-fake tipler dolanıp duruyor!

Gelelim panel(matrix ünitesi veya modül elemanına) şunu öğrenin ltf eğer "kalite" denen şeyden her ne anlıyorsanız,panel işinde kaliteyi öncelikle unutun! hiç aklınıza bile getirmeyin
    gidin çıplak gözle izleyin,kafanıza cebinize yatanı alın geçin kullanın,yok Sony kalitedir(en dandiği LGE ile bu yaw)yok Samy şöyledir yok Vestel de dandikdir...... kısaca böyle bir şey
    söz konusu bile değildir! zaten ÇİN den 3/5 ana üreticiden her bir malzemeyi toparlayıp(önce CKD üretimi) sonra SKD üretimi;sonra da panelin asıl satıcısı olan MARKA nin fabrikasına
    gelip toplanıyor mallar hepsi budur,üretim filan yoktur,bunların alayını Çin li yapıyor artık 2010 dan itibaren!

2010 "milad" yılıdır zaten bundan sonra bu işi moku da çıktı kalitesi de hepten uçtu gitti!

adam şöyle diyor pahalıdır o zaman iyi paneldir bu külliyen YALAN dır beyler bu bir slogan laf gibidir veya çoğu zaman doğrudur v.s ama panel işinde pahalı panel iyidir olayı yoktur
    o da 2010 da bitmiştir!

aldığınız panellerin markası zaten hikaye,alayı ÇİN mlı,ben çıkış maliyetlerini v.s yazmıyayım kaldırıp atmayasanız diye,Ado Hocam da dikkatli okuduysanız satır araların dan olayı net
    açıklıyor(anlayan anlar da anlamayn bence bir kaç defa okusun) adam bence kibar yazıyor,ama ben içlerinden geldiğim için tam tersine küfür edip çok sert yazıyorum!

kısaca herkes uyanık olsun! her yazılana balıklama atlamasın önce adamı icnelesin ne iş yapmış yapıyor v.s v.s
    ülen adam daha bir panelin içini görmemiş veya açıp incelememiş v.s forumda uzmanım diye ahkam kesiyor Ado ile bende bir yerimizle gülüyoruz bu tiplere!

yaw biliyorsan ona göre yaz bilmiyorsan oku geç bu kadar basit ben 30 senedir araba kullanırım ama bu konuda hiç bir bok bilmem,şimdi Opel/Corsa kullanıyorum gidip de millete
    Opel ustasımıyım demem gerekiyor,hatta tavsiye bile yapamıyorum çünkü "işi bilmiyorum" yaw!

Vestel dandik değildir,Beko/Arçelik v.s de öyledir B&O ile Loewe hariç hemen her marka kalite anlamında aynıdır! marka vermiyorum 3 markaya Çin li bir tane ana üretici mal veriyor
    ülen neyin kalitesi!

panelin içini açıyorum kaliteyi görüyorum ağlıyorum ama marka Samy veya Sony

daha da ileri gideyim;bugün Çin Komünist rejim ama bir kesim var altın-pırlanta işlemeli panel kullanıyor! görgüsüzlükte amerikalıları bile geçtiler!
    x fabrikası öyle mallar yapıyorki domestic market için(sayıcı çok az tabiki)komik rakamlara satabiliyor!
    y fabrikası Sony/TPV den daha kaliteli paneli $ 400/500 kağıda satabiliyor üstelik çok da tatlı para kazanıyor! biz o paneli MARKA dan dolayı $ 2/3bin kağıda alıyoruz!

Lütfen kalite lafını ağzınıza almayın,cızzz yapar sonra
    Mağazaları sallayın geçin yaw,oradaki elemanın adı zaten satıcı one göre sattığı mal de dünyanın en iyisi
    Forumdaki haybeci takımı olan(çoğu bir şekilde satış işinde olan tipler)kişileri de sallayın geçin,profilini girin bakın ne zaman üye olmuş v.s v.s anlarsınız çoğunu!

yaw bu tipler sizler kadar bilmezler bir paneli! buradaki tavsiye isteyen bir vatandaş inanın bana kendisi o haybeciden çok daha bilgilidir yaw,gidin kendiniz inceleyin
    sonra geli,n ilgili başlığı mutlaka vardır oradan sorun öğrenin,biraz ders çalışın biraz da saksıyı kullanın yaw panel uzmanı olmanıza gerek yok ama çoğu şeyi öğrenirsiniz
    eğer ingilizceniz varsa UK/USA sitelerine takılın okuyun orada bizdeki gibi haybeciler ve hiç bir bok bilmeden ahkam kesen adamlar yoktur,zaten ya barınamaz ya da şutlarlar!
    hele hele satıcı-fake tipler hiç bulunamazlar!

++

bir de eksiden beko aldım tırt çıktı arçelik aldım bilmem ne oldu.... bunlar da hikaye laflar artık iyi de Samy/Sony alıp da rezil olanlarda çok var!
    2013 den itibaren Sony panel alırsanız herfiler her soruna "abi normaldir bunlar" diyorlar ne olacak o zaman Sony olması! bana hergün bir dünya Samy/Sony ci ulaşıyor
    malum sorunları için! herifler işi otomatiğe bağlamışlar "bunlar normalmiş" adama sıfır KM diye panel sattı bayi 1,5 sene davası sürdü(sdcvn nickli arkadaşın olayı)
    halbuki panel 2bin KM idi idi! gerçi ben geri verme filan demiştim çünkü W905 şu anda piyasanın hala en iyisi gibidir

Ado fazla açık vermeden yazıyor,paneller aşırı yüksek oran da hem malum sorunları çıkarıyor hem de işletim sistemi olarak ciddi falso çıkarıyorlar!
    şimdi adam dandik dese olmayacak bence aynen herkes diyebilir! ha "Loewe" alırsanız veya B&O bunlar dandik değil aşırı kalitedir

şimdi Çin de belli ana üreticiler vardır bunu herkesin bilmesi gerekiyor,zaten Ado da bilir TFT-LCD ler de malzeme diye bir bok ta yok! hem dandik hem de üç-kuruşluk!
    eskiden PDP ler var dı veya işin tam Hocası vardı Pio bunlar kaliteyi yazan adamlardı yaw veya Pany nin PDP leri v.s gerçi eskiden de bir kaç tane adam gibi marka vardı
    bu anlamda diğerleri b ugünkü gibiydiler veya biraz daha iyiydiler ama bugün gerçekten tam dandik-spor oynuyorlar herifler çok kötü gördüğüm manzaralar

sonra bazı tipler geliyor yaw Vestel mi alınır çok dandik diyor,garibim ayakta uyuduğu için normaldir bunu demesi tabiki!

Yerli montajcılar Beko/Arçelik/Vestel hepsi aynı kalite ve dandik değildir veya dandik diyeceksiniz o zaman gördüğünüz tüm markalar dandikdir!
    ben Vestel için referance veya kalite v.s demiyorum ama bir mukayese yapacaksak arada hemen hiç fark olmadığını zaten biliyor ve de görüyorum!

++

Panel olarak neyi alsanız başınız yanar/yanabilir! bunun da MARKA ile zerre kadar alakası yoktur hele de "bahtsız bedevi" isenin işiniz tam iş tir yaw

TFT-LCD teknolojisi bitmiş gebermiş ve üstüne değil koyacak bilakis çıkartılacak seviyelere gelmişken,biraz uyanık olan veya dikkatli takipçi iseniz
    teknolojinin ne kadar ilerlediğinin de farkında olursunuz(ama tam geriye tabiki!) MARKA dan bağımsız olarak hepsi aynı bokyur! aşırı yüksek oranlar da
    HW/SW+İşletim sistemi+donanım uyumsuzlukları!!!(bunu genel de atlıyorlar)+kalitesizlik de buna eklenince;kusura bakmayın ama ortaya nasıl bir manazara
    çıkacaktır acep????

adam 10 kağıt vereyim abi bana sorunsuz panel bul diyor bana!
    adam abi beni bilirsin rakam sorun olmaz ama sorunsuz panel istiyorum diyor!
    kimisi beni iyi tanıdığı için abi git sen al getir evine ayarla v.s sonra bana postala diyor! (para zaten sorun değil bu kişiler için)

kısaca yok yok yok,yani ben bulamıyorum bulan-bilen varsa beri gelsin!

bir de bazı dostlarım vardır ne aldıklarını ne mal olduğunu iyi bildikleri için ki bunların da çoğu bizim eski Pio cudur yani malın en iyisini kullananlar olarak
    bunlar ise gider basar alırlar beğendikleri TFT-LCD yi hiç takılmazlar,çünkü adam takılsa tam hasta olacak,adam kendisini aşmış yaw bu konular da

bunlar 30 yıllık bilgi-tecrübe-çalışmışlık+olayları sürekli izleyip takip etmekle oldu haybecilikle olmadı! önce bize işi öğrettiler,ahkam kesmeden önce bunları öğrendik!

bunlar satır aralarıdır beyler,benim demek istediklerimi %99 anlar %1 adam zaten bana "gıcık" olduğu için aleyhimde yazar alay eder hakaret eder v.s ben 2000 den beri
    hem TV işlerinde çalışırken hemde daha sonra ama her zaman içinde olduğum için bu tiplere ya gerekeni yazarım ya da güler geçerim!

adama manzarayı anlatıyorum herif bana "hangi panel" diye hala soruyor yaw abi balık tutmayı önce öğren sonra git kendin avlansana!
    ülen nokta atılşı panel olsa ilk gidip kendim alacağım! en son 2010 da bir tane böyle panel aldım ve tamamınıda ben bitirttim! sonra 2012 de bir tane buldum nokta atışı gibi
    onunda tamamını bitirttim, dolayıaıyla gidin gezin gözünüze hangisi iyi geliyorsa onu alın diyorum ama bazı tipler ısrarla hala abi hangisi diyor

yaw ben son 4/5 senedir alacak tek bir panel bulamıyorum,benim gibi adama panelmi sorulur şimdi herkes az-çok öğrendi bu işleri uzman olmaya veya haybecilere
    abi bana tavsiye et filan diye sormayın ltf!!! kendiniz inanın çok daha doğru kararı vereceksiniz hele hele bana zinhar sormayın,alacağınız varsa ben seni vazgeçirtirim ona göre haaa

ülen ne günlere geldik de birileri de hala teknoloji ilerliyor diye hem kendisini hemde milleti kandırıp adeta yiyor yaw

kafayı kullanın-uyanık olun=paneli o zaman çok rahat bulursunuz

++

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.