Şimdi Ara

300.000-350.000 Sayısal Bölüm Tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
2
Favori
17.791
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar sıralamam Sayısal 324.000 ve arkadaşlarımın 303.000-350.000 beraber aynı tercihleri yapmak istiyoruz fakat çok kararsızız. Mühendis olmayı hedefliyorduk olamadık şimdi yeni bölüm arayışına girdik.

    Hocasından, okuyan arkadaşından, iş sahibi tanıdıklarından bilgi sahibi olan arkadaşlar bu sıralamalara göre bölüm tavsiyesinde bulunabilir mi ?

    Aklımdakiler maden mühendisliği, şehir planlama, peyzaj mimarı, orman mühendisliği bunların dışında veya içinde şuraya gitmeni tavsiye ederim çünkü şöyle şöyle diye önerilerde bulunursanız sevinirim



  • Hemşirelik

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ziraat mühendisliği olabilir, önü açık bir meslek
  • @MajorWindows Hemşirelik en son 220.000 ile alıyor araştırdınız mı hiç ?

    @latif.07 Ziraat işleriyle pek alakam yok yalnız. Hani küçük çaplı araştırma yaptım ziraat mühendisliği veya bitki koruma bahçe bitkileri gibi alanlarda, çoğunda esnaflık öneriliyor zirai ilaç işleri vs. Ziraat mühendisliği programları bölümü de 3 tane okulda var şuan yani çok fazla mezun da vermiyor piyasa doygun değildir iş imkanları vardır. Peki siz ne gibi bir bilgi sahibisiniz bu konuda ? mezun tanıdığınız duyduğunuz var mı ne iş yapıyorlar, hangi koşullarda çalışıyorlar ?
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Hocam özel üniye gideceğim kısmet olursa

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • MajorWindows kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın konuya devlet üniversitesi diye yazmayı unutmuşum. Ben ücretli okuyamayacağım maalesef.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim hocam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu sırlamalarda en mantıklısı 2 yıllık bir bölüm okuyup dgs ile 4e tamamlamak. Ama şöyle mesela 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyorsunuz ve bunu 4 yıllık bir bilgisayar mühendisliğine tamamlamak istiyorsunuz diyelim. Dgs den iyi bir puan aldınız diyelim mesela itüyü tercih ettiniz itü de kurul toplanıp sizin kaçıncı sınıftan başlamanız gerektiğine karar veriyor. Tabi bu okullar İngilizce olduğu için size hazırlık dahil olmak üzere toplam 5 sene okumanızı söyleyebiliyor. Yani 2+5 ten 7 yıl. Ama tabi bu üniye göre değişir direk 2.sınıftan başlatıp 2+3 talep eden okul da olabilir. Dersleri sayıp hesaplıyorlar. Daha önce itüye dgs ile girenlerle konuşursan daha iyi olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Matsudaira M kullanıcısına yanıt
    2 yıllık düşünmüyorum hocam saol bende özelde hemşirelik okumak istiyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Matematik bölümü oku.
    Notların iyi olursa mühendislik bölümlerinin birisinde ya da iktisat, işletme bölümünde çift dal yap. İki diploman olur.
  • GülinMert G kullanıcısına yanıt
    4 sene içinde çift diploma ile mezun olunabiliyor mu ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tabii ki. Çift diploma ile mezun olabilen çok sayıda öğrenci var.
  • GülinMert G kullanıcısına yanıt
    Peki zor bi olaymı bu nasıl oluyor ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • MajorWindows kullanıcısına yanıt
    Şüphesiz pek kolay değil. Normal programındaki derslerin yanısıra çift dal yapacağın bölüme ait dersleri de alıp başarmak gerekiyor. Çalışmayı unutmuş veya hiç öğrenmemiş bir öğrenci için daha da zor.
    Unutmayınız ki TYT sınavında 160 soru soruluyor. Yaklaşık 15 soru yapabilenler barajı geçiyor. Barajı geçemeyenlerin sayısı bu yıl 682 bin kişi oldu. Bunların lise başarı ortalamaları 80 den aşağı değil. Böyle bir eğitim sistemi olur mu?
    Liseyi tekrarlaması gereken öğrencileri şişirme notlarla mezun edip üniversite kapısında umutlandırmaya gerek var mı?
  • GülinMert G kullanıcısına yanıt
    Not ::Tyt sınavında 160 değil 120 soru soruluyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Düzeltmeniz için teşekkürler. Doğrusu TYT de 120 , AYT de 160 soru var olacaktı. 120de 20 net yaparak baraj geçilebiliyor şeklinde düzeltmeliyim.
  • Teşekkür ederim cevap verenlere
    Eskişehir Raylı Sistemler Makinistlik TYT 282.7 Puan
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Neden 4 senelik lisans tercih etmedin ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • MajorWindows kullanıcısına yanıt
    324.000 sayısal sıralama yaptım. Araştırmalarıma göre kazanabileceğim bölümlerden edindiğim bilgileri yazayım hemen. Önceliğimi de yazacak olursam maceraya atlamadan bir an önce iş bulup düzenli maaş almak.

    Peyzaj mimarlığı : Belediyelerde iş bulmaya kalkınca 1 veya 2 kişi çalışıyor zaten onların da işten ayrılıp yeni istihdam sağlanması çok zor. Çok yakın tanıdık dışında alım yok. Ekstra işlerde şansınıza göre zengin insanların peyzaj işlerini yapabilirsiniz. Müteahhitlerin birden fazla bloklu yaşam alanı diye nitelendirilen sitelerinde iş bulabilirsiniz lakin sektörde onlarda tanıdıklardan oluşuyor. Her sene amatör liglerde bile tüm futbol sahaları bakıma alınıyor bunları peyzaj mimarları yapıyor bir ihitmal bu olabilir veya saha yenileme ekibi kurup bünyenizde peyzaj mimarı çalıştırarak işin başına geçebilirsiniz. Dersleri aşırı zor çoğu ağacın bitkinin yetiştiği şartları rakımları ezberlemeniz gerek. Tüm ağaçların latince isimlerini ezberlemeniz gerek. Özetle çok riskli sıkıntılı bir bölüm.

    İş Güvenliği : Sektörde verilen ücretler günümüz şartlarında yeterli değil. Atamaları çok zor yükseklisans isteyen bir bölüm. 7 yıl okul okumak üstüne o kadar emeğin hak etmediği ücret ve iş bulabilmeniz de cabası. Ancak gelişmekte olan bir sektör tüm şirketler bünyesinde iş güvenliği uzmanı barındırmak zorunda.

    Şehir bölge planlama : Peyzaj mimarındaki kriterlerle aynı. Ekstra olarak autocad 3dsmax bilgisi almakla beraber farklı sektörlerde iş bulabilme imkanı tanıyor. Lakin ben 4 senedir zaten autocad ve 3dsmax kullanan bir insanım gerek yok maceraya.

    Orman Mühendisliği : 8 yıl önce 10 bin ataması yapılmış bir bölüm. 4 farklı orman mühendisiyle yüz yüze görüşüp fikir aldığımda kadrolu çalışanların 3.5 ortalama ile yükseklisans yapıp kpssden 90 puan alarak yerleştiğini öğrendim. Diğerleri ise 5-6 yıldır sözleşmeliyiz diyor düşük ücret alıyorlar. Kadrolu olanlar ise 4500tl maaş alıyor. Yine 7 yıl okuyup 90kpss yapıp maceraya atlamaya gerek yok.

    Matematik : Düz matematik bölümü olup öğretmenlik kademesinde olmayan bölüm. Lakin okuduktan sonra yükseklisans yapıp akademisyen olmanız gerekiyor. Yine ortalamanın 3.5 gibi olması lazım. Matematik gibi bir bölümde 3.5 ortalama yapacak bünye olmadığından seçmedim. Ekstraları özel ders verme özelliğiniz oluyor oradan tutunabilirseniz 7-8 bin liraya çıkan ücret alabilirsiniz lakin aşırı derecede matematik bölümü olduğu için çok fazla mezun veriyor 4 sene bitene kadar piyasada zaten özel ders verenler çok olacak.

    Tarım makineleri Mühendisliği : Kesinlikle seven insanın yapması gerek bi bölüm çünkü mezun olunca mantıklı olan tek seçeneğiniz zirai ilaç satan dükkan açmak olacak. Hayatınız tarımla ilaçlamayla geçecek.
    ------------------
    2 yıllıklardan ise
    Türkiyede 3 yerde olan Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri bölümü : Tam istediğim 4 senelik yazılım/elektrik/elektrik elektronik/makine mühendisliklerinin derslerinden harmanlanmış 2 senede bu dersleri veren bir bölüm. Her türlü yazılım ve elektronik bilgisini insana katıyor. İlk başta bu bölümü yazacaktım lakin okulları araştırdığımda birinin 20 bin nüfuslu gelişmekte olmayan durgun sanayisi olmayan yerde olduğunu gördüm, diğeri ise kampüsü şehre 20km olan kampüsün etrafında hiçbir yerleşke olmayan yalnız bir yer ulaşımı aşırı sıkıntılı bir yer. Bu yüzden o kadar çile dert çekip hiçbir ünvan almayacağım ne olacağım belli değil. Bazı özel şirketlerde web tasarım, yazılım, güvenlik gibi yerlerde çalışırım lakin o kadar stresli bir eğitim ve iş bulma sürecini kendimde göremedim.

    Gel gelelim kazandığım Raylı Sistemler Makinistlik bölümüne : 8 farklı makinist ile tek tek yüz yüze görüştüm. 2 Yıl okuyorsun, 6 ay staj görüyorsun ilk ehliyetini alıyorsun onunla bazı lokomotifleri sürüyorsun. Ardından 65-70 kpss yapıyorsun direk atanıyorsun, atandığın yer sana 4 hafta kurs verip tüm lokomotifleri sürebileceğin 2. ehliyeti veriyor. Devlette başlangıç maaşı 5.000-5.500 TL. Bu maaş sürekli artıyor, yaptığınız sefere göre 6 bin liraya kadar çıkıyor. İzban gibi özel sektörlerde işe girebilirsen 8.000 lira başlangıç maaşı var. Tıkır tıkır atamaları var açıkta insan yok. Çok yüksek kpss istemiyor, 3.5 okul ortalaması istemiyor, yükseklisans istemiyor zaten 2 yıllık bölüm. Ben niye 7 yıl okul okuyup 4500 lira maaş alayım ? ki o bile garanti değil. Tertemiz makinislik okuyup işime bakacağım bir an önce iş hayatına atılıp paramı kazanacağım.

    Makinistliğin iş şartlarına gelirsek : Diyelim ki bir sefere çıktınız ve görev bitti, bir sonraki sefer için minimum 16 saat ara vermek zorundasınız ve bu resmi olan vakit normalde 1-2 gün arayla sefere çıkıyorsunuz. Boş vaktiniz çok oluyor evde ailenizle vakit geçirebilirsiniz. Dezavantaj olarak ise hiçbir bayram tatili yok, pazar tatili yok. Yani planlı bir yaşama odaklı olmuyor meslek. Evet 1 aylık süre içinde çok fazla vaktiniz oluyor ama hiçbiri ne zaman olacağı belli değil. İki sefer arası 1 hafta boş kaldığı bile oluyor. Düzensiz çalışma saatinde haftalık,aylık veya yıllık bir düzen yok, çalışma hayatı boyunca ne zaman işe gideceğiniz belli değil. Metrolarda veya tramvayla çalışılırsa belki haftalık plan yazılabilir. Kısacası hemen oku işe gir maaşını al mis gibi meslek. Üstelik sevdiğim bir sektör.
    Makinistliğin yanında makasçı, bakım onarım ekibi, elektrik elektronik ve mekanik bölümleri var hepsi aşağı yukarı aynı maaşı alıyorlar. 100 tane makinist atanıyorsa diğer sektörlerden 10-20 kişi anca atanıyor o yüzden makinistlik bölümünü seçtim.

    Biraz uzun oldu ama yaptığım araştırmaları iki satırda anlatamazdım kusura bakmayın :) Boş beleş bölüm seçemdim yani çok fazla araştırma yapıp en uygun mesleğe yöneldim.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.