Şimdi Ara

3 Fazdan 1 Faza Dönüştürülmüş Motora Hız Kontrol Devresi Takılır mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba, 3 fazla çalışan 0.75kw motoru 100 mikrofarad 400v kondansatörle tek faza dönüştürüp çalıştırdım. 2 dişli ve zincir ile hız ayarlamaya çalıştım ama hala istediğimden hızlı dönmekte. Hızını ayarlamak için 220 volt motorlarda kullanılan hız kontrol devresini alıp motorun girişine taksam sıkıntı yaşar mıyım?

Motor artık 220 de çalışıyo ama olur mu olmaz mı fikrim yok açıkçası, önerilerinizi bekliyorum.

Almayı düşündüğüm kontrolcünün fotoğrafı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Olmaz hocam sizdek asenkron motor herhalde , AC kıyıcı devrelerle (dimmerle) hız kontrol olmuyor bunlarda, onun yerine inverter hız kontrol cihazları kullanılıyor ama baya pahalı aletler

[DH] Öğretmenler Odasi!
  • quote:

Orijinalden alıntı: hanım eller

Olmaz hocam sizdek asenkron motor herhalde , AC kıyıcı devrelerle (dimmerle) hız kontrol olmuyor bunlarda, onun yerine inverter hız kontrol cihazları kullanılıyor ama baya pahalı aletler

Hocam motorun üstünde yazan bunlar 220 ile sıkıntısız çalışmakta şuan.

Orijinalden alıntı: dergul

bir sorun olmaz. yaptığın değişiklikten sonra, motorun trifaze asenkron motor değil, yadımcı sargılı asenkron motor olmuştur. güç değerleri de sınırlar içinde olduğundan, bir sorun çıkartmaz.

Hocam dediğiniz gibiyse çok güzel olur, alıp denedikten sonra mutlaka yazacağım. Motor bilgileri önceki mesajımdaki fotoğraftaki gibi 0.75kv, 2000w lık kontrolcüyü almayı düşünüyorum. İlginiz için teşekkür ederim.

yalnız bu motordan tam verim bekleme. 0,75 kw'tan daha düşük güç elde edersin. 0,75 kw 3 fazda çektiği güçtür.

[DH] Öğretmenler Odasi!
  • Tek faza düşürmek zaten verimi azaltırken bir de daha da verim azaltacak dimmer motrun fazla ısınmasına ve de güç düşüşüne sebep olacaktır. Tabii denersiniz bakarsınız.

Ancak zincir ve dişli ile devir düşürüyorsanız, neden uygun dişlileri kullanmıyorsunuz??? Deviri kaçtan kaça düşürmek istiyorsunuz???

Orijinalden alıntı: dergul

yalnız bu motordan tam verim bekleme. 0,75 kw'tan daha düşük güç elde edersin. 0,75 kw 3 fazda çektiği güçtür.

Hocam motor gücü zaten bana çok fazla düşmesinde bir sıkıntı yok.

Orijinalden alıntı: karafetva

Tek faza düşürmek zaten verimi azaltırken bir de daha da verim azaltacak dimmer motrun fazla ısınmasına ve de güç düşüşüne sebep olacaktır. Tabii denersiniz bakarsınız.

Ancak zincir ve dişli ile devir düşürüyorsanız, neden uygun dişlileri kullanmıyorsunuz??? Deviri kaçtan kaça düşürmek istiyorsunuz???

Hocam güç ile ilgili sıkıntı yok, şuan tek sıkıntı elimdeki dişlileri optimum kullanmama rağmen hâlâ sistemin devir hızının yüksek olması.

Saniyede 2-3 devir gibi bir hıza düşürmek in hız kontrol devresini kullanmayı düşünüyorum.

Motora binen yük düşük ama bu şekilde hız ayarlama aparatı ile kullanmanın sistemin stabil çalışmasına teorik olarak bir zararı var mı onu bilmediğimden konu açma gereksinimi duydum.

• IWQuasGG kullanıcısına yanıt

Motoru bu basit cihazlarla 2-3 devire düşürmeniz ve de o esnada yüke binmesi imkansızdır diye düşünüyorum. Aradaki devir düşürmeden dolayı belki mmotor 20-30 devire düşecektir ancak, fırçasız asenkron motorların hiç hoşuna gitmeyecek ve aşırı ısınmasına sebep olacak bir işlem. Sadece arka fanının yavaşlamasından dolayı motorun soğuyamaması değil; aynı zamanda elektrik devresi için gayet anormal bir elektriksel giriş olacağından da problem demektir.

Bu uygulamayı motor sürücüsü ile frekans kontrol ederek bile yapsanız bu kadar düşük devirler problemlidir. Ekstra fan taksanız bile olacak iş değil.

Elinize iki dişli geçti diye motoru yakmayın. Yüklü devir düşürmede sonsuz dişli sistemi ya da kademeli kasnak-dişli vb düşünülebilir.

EN iyisi siz projenizi açıklayın, gerekenler anlaşılsın ???

Şuanda kaçla döndüğünü bilmiyorum ama istediğim şey o aparatı kullanıp motor devrini %30-40 düşürmek.

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.