Şimdi Ara

3.5 aydır yaşadığım Ez debug cpu_led sorunum sonunda çözüldü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba arkadaşlar. Öncelikle bu konuyu özellikle ryzen 3000 serisi işlemci alıp anakartı ryzen 1000 ve ryzen 2000 serisi dönemine ait olan b350,x370,b450 ve x470 anakart chipsetiyle kullanan kullanıcıların bu cpu led sorununu yaşıyolarsa büyük olasılıkla çözeceklerini düşünerek açıyorum

Temmuz 18-19 civarı sistemime monitör almamla beraber o günden beri aktif olan kullanıyorum. Sistemi ilk çalıştırdığım günden beri meşhur cpu_led kırmızı ışığı sorununu 3.5 aydır yaşamaktaydım. Sistemimden bahsedersem

B450 tomahawk anakart
    Ryzen 5 3600
    Gskill trident z 16gb 3200 cl16 ram (F4-3200C16D-16GTZB) kodu. Fırçalanmış alüminyum üzerinde kırmızılı olan ram. Rgb yok yani
    Gpu, hdd ssd falan onları söylemeye gerek yok

Öncelikle sisteme startı vermeden önce b450/x470 anakartlarda 2000 serisi işlemcim olmadığı için bios flashback ile b450 tomahawkın 1.8 sürümlü ryzen3000 supportun başladığı biosa güncellemiştim. Fakat ona rağmen her açılışta cpu led yanıyordu ve sistemi 1 kez reset atmam veya 1 kere açıp kapatmam gerekiyordu ve öyle boot ediyordu.

1.5 ay öyle idare ettim bu süre içindede neden böyle bi sorun verdiğini araştırıyordum tabi. Çözüm için yaptığım aşamaları sıralarsam;

-ramleri 3200 den fabrika çıkış hızına çektim olmadı
    -tek ramle denedim olmadı
    -işlemciyi söktüm tekrar montaj yaptım olmadı
    -işlemciyi baz frekans 3.6 ya çektim olmadı
    -voltajları auto ve manuel olarak denedim olmadı
    -bios pilini 3.5 aylık süre içerisinde 2-3 kere çıkarıp clear cmos yaptım olmadı
    -windowsta amd güç seçenekleriyle denedim tek tek olmadı
    -chipset driverını çıktıkça güncelledim ona rağmen olmadı
    -boot ayarlarında değişiklik yaptım olmadı

Dahada aklıma gelse sıralarım ama belkide sistemi 2-3 kez tekrar sök tak yapmışımdır gene olmadı. Kabloları arkadaşımınkiyle değiştirmeme rağmen olmadı.

3.5 aylık süre içerisinde 1.8 bios sürümünden sonra çıkan hangi bioslar varsa hepsine güncelledim gene olmadı (belki ilerleyen bioslarda sorunu çözerler diye düşündüm ama nafile)

Hatta şuan son bios sürümü olan combopi abba 1.0.0.3 gibi önemli bir biosa güncellememe rağmen sorun gitmedi. Üstüne üstlük clear cmos yaptığım zamanlarda bile restart attığım olmuştu. Yani biosu bile sıfırlamama rağmen cpu ledi hala yakıyordu restart/açıp kapama işlemlerinden sonra "clear cmos yaptınız" ekranı geliyordu

Ağustos sonlarına doğru tek restart veya aç kapa ile değil artık 2-3 kere restart veya aç kapa yaparak açılmaya başlayıncada sinirlerim alt üstü oldu sistem resmen cpu hatasını kalıcı olarak vericek diye korkuyordum.

Ryzen işlemciler 7 temmuzda çıktı 13 temmuzdada türkiyedeydi bende 14 temmuzdamı ne almıştım. Bide üstüne üstlük 1 aymı 1.5 ay sonramı ney b450 anakartların msida MAX versiyonları çıkınca msi a sövmeye başladım. Demekki biosla çözemediler tuttular anakartları güncellemek zorunda kaldılar diye aklımda kara kara bekleyipte max almalıymışım dedim moraller yerde tabi. Suçu anakarta atıyorum.

Çözüm aşaması

13 ekimde anakart/işlemci/ram 3 lüsünü kutuları, garanti kağıtları ve içerikleri eksiksiz bir şekilde (sata kablolarıda stickerlarda dahil) vatana verdim. Onlarda önce biz bakalım sonra yetkili servise göndeririz dediler. 2-3 gün sonra parçaların yetkili servise götürülceği bilgisini aldım iş vatandan çıktı yani.

dün 30 ekim itibariyle bilgi mesajı aldım. Aradan geçen 17 gün sürede olayım çözülmüş. Benim için sorun olmadı ama başka bi kullanıcı için 2 haftadan fazla bilgisayarsız kalmak kabul edilebilir mi değil mi size bırakıyorum yorumu ben sorun etmedim çünkü parçaları verdikten 1 hafta sonra ameliyata girdim iyileşme toparlanma derken zaten dün parçaları almaya gittiğimde tam iyileşmiştim. Sağlık sonrası bide bu çözülünce mutluluğum 2 kat oldu

Vatana gittim servisin onlara dedikleri şu;

"Anakartta sorun görülmemiş, işlemcini ve ramlerini sıfırı ile değiştirmişler" bende kağıtları imzaladım raporları kağıtları aldım eve döndüm.

Evde zaten bütün parçalar sökük kenarda duruyorken parçaları eve getirince yaptığım ilk iş anakartın bios pilini çıkarmak ve yarım saat beklemek oldu. Montaja yarım saat sonra düzgünce tekrar başladım.

Ve sonuç ne mi ? Cpu led artık yok sistem yağ gibi açılıp kapanıyor. Artık restart atmak, açıp kapama devri kapandı, sistemi düzgünce sonunda kullanmaya başladım

Peki sorun işlemcidemi yoksa ramdemi ? Öncelikle anakarta suç boşuna atmışım msi ada max versiyonlarını çıkardığı için boşuna sövmüşüm. İşin ilginç kısmı şu oldu arkadaşlar. Verdiğim ramler rgbsiz griye kırmızı olan kombin iken bana verilen ramler trident z nin rgbli olanı oldu benim eski ramler o zaman 675 lira iken bana yeni verilen rgbli ram ise 860 lira civarındaydı. Olaya bakarmısınız ? Hem sorunum çözüldü hemde kâra geçtim ramlerim rgbli oldu artık . Acaba ne oldu inanın bilmiyorum benim eski ramlerim kronik olarak hiç ryzenle uyumlu olmadığı için mi mecburen böyle yaptılar yoksa karışıklık mı oldu bilmiyorum.

Yeni ve rgbli bi şekilde değişim yapılan ramin kodu ise: F4-3200C16D-16GTZR

Gskillin sitesine baktım bu ramin kodunun sonunda X ibareli olanı varmış for amd adı altında. O olmamasına rağmen bi sıkıntı yok. Kendi ramimin uyumluluğuna baktığımda hem intel platformlarındaki anakartlar için hemde amd platformundaki b350 lerden tutun x570 e kadar anakartlara desteğini gördüm. For amd takılı olan bi ram olmamasına rağmen benim anakartımın listede olduğunu görüyorum. Bu konuda gskillin sitesine güvenim tam

Son olarak şu ÖNEMLİ dip notu paylaşmak istiyorum. Benim ilk aldığım rgbsiz olan ramler "Sk hynix" bellekliydi. Yeni rgbli verilen ramler ise "samsung" bellekli Yani diyeceğim şu ki arkadaşlar MALESEF AMA MALESEF RYZEN İŞLEMCİLİ BİR SİSTEMDE SAMSUNG BELLEKLİ RAM ALMAK FARZ,ŞART,MECBURİ artık ne derseniz deyin öyle olmuş gibi. Ryzen 1000 serisi kesinlikle samsungsuz ramlerle sıkıntı çıkarıyordu ama 2000 serisiyle bu sorun çözüldü denilsede 3000 serisinde bile bence amd sistem hala samsunglu ram seçiyor gibime geliyor. Yorumu tecrübeli arkadaşlara bırakıyorum

Okuduğunuz için teşekkürler. Benim gibi sorun yaşayan arkadaşlar ve foruma cpu led konusu açan arkadaşlar için bu konu üstte kalması lazım. Cpu led sorununuz %90 ihtimalle rame işaret ediyor özetle. Kendinize iyi bakın, bol şans

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• samsung bellekli ram olayı şehir efsanesi hocam öncelikle geçmiş olsun olay işlemci ram uyumsuzluğu ile ortaya çıkmış olabilir arızalı diyebilmemiz için inceleme raporlarını görmek lazım. ancak ramlerin farklısı ile değişmesi garip olmuş normalde yapmazlar öyle şeyler.
  • Geçmiş olsun.
    İşlemci ledi yanıyorsa sorun işlemcide olmuyormu ki bence işlemci sorunluydu arada çıkıyor öyle işlemciler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana mecbur kalmışlar gibime geliyor. Para iadesi alternatifide aklıma geldi ram kanadında ama oda yok. Para iadesi açılmış bi üründe malesef amazon gibi toz pembe müşteriyi düşünen bi ülkede olmadığımız için yapmak istememişlerdir. Benim eski ramler büyük ihtimalle şuan sıfırı bile alınsa ne olursa olsun uyumsuzluk yapıyordu baktılar çözülmeyecek bu ramle rgbli verelim gitsin mi dediler anlamadım :) ama Türkiyede yaşıyoruz yetkili servisler bize hiçbir şey gelmesin aman başımız ağrımasın burunlarından kıl aldırmayan anlayışta oldukları için bilemedim kafam karıştı. Servis belkide "yapalım bi güzellik artık napalım" demişte olabilir maliyete göz yumup

Son ihtimal ise gerçekten dalgınlıkla oldu bu iş... Eğer servis elemanının hatası falansa "tamam ya işte bize verilen ram bu" diyip kodu aynı okuduysa rgbli olduğunu fark etmediyse başındaki şefide iş geçtikten sonra kızmışsa nasıl böyle bi hata yaparsın vs falan ben böyle şeylere gelemem kimsenin hakkına girmekte istemem birinin kırılmasınıda istemem çok duygusal biriyim. Tecrübeli birindende yorum almak isterim. Kafamda soru işareti var ama sorunum çözüldü sonunda geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkürler. Geriye rgbnin ve samsunglu olmasıyla beraber getirdiği performans artışının keyfini sürmek kaldı. Ben yinede ryzen sistem dizecek arkadaşlara baştan samsunglu ram almalarını tavsiye ediyorum sonuçta ram sizle beraber gelebilir uzunca yıllar. Almışken bi kere samsunglu çekmek lazım hem performans hem kafa rahat olur

• İşlemciden sorun olma ihtimali düşük bence hocam. Çünkü işlemcinin arkasına bakıyorsunuz altın pinler var başka bişeyi yokki teknik detayını bilemiycem ama soketine kadar ryzen 1000 ile aynı olan işlemci sadece içindeki çekirdekler farklı ve nm düşük. Yani o kadar fark ettircek yazılımsal veya bişey yoktur bence bilemiycem

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    Donanım işi ile meşgul biriyim hocam işlemciler sanıldığının aksine teknik olarak bozulabilir ve çok bozulan gördük
  • bundan 2 ay önce ryzen 3600 ve asus tuf b450 topladık gruptaki arkadaşlarımla 6 adet , ramler samsung üretimiydi hiç birimiz şuana kadar cold boot yaşamadık bios güncelledik sorunsuzca kullanıyoruz 6 aydır , geçmiş olsun dilerim .. bu cold boot olayını msi kullanlarda çok görmüştüm reddit'te sorunun çözüldüğüne sevindim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Pc HDMI 1. ve 2. Ekran Hatası
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler

Ben hatta şunuda eklemek istiyorum ryzen 2000 işlemci olup b450/x470 anakart kullanmasına rağmen bile cpu led sorunlarının olduğunu gördüm. Bunları gördükçe ryzen sistem direk ram uyumu gerektirdiğini düşünüyorum. Düşüncem bu şahsi olarak.

Hatta size yazarken aklıma geldi. Dün sistemi montajladıktan sonra ekran kartınıda güncellemiştim. Sürücüden dolayımı bilmiyorum fakat;

Eski ramlerle ekran kartım unigine heaven benchmarkta 78 fps ortalama veriyorken şuan aynı saat hızlarıyla 88 fps aldım ortalama ulan acaba ramler samsunglu olunca fps artışıdamı oldu demeden alamıyorum kendimi

• Bendeki ramler sk hynix. Sistemi ilk kurduğum da ez debug led ram ışığı yanmıştı aha dedim yandık uyumsuz çıktı ram sonra ramın tekini çıkarıp çalıştırdım açıldı. Bilgisayarı kapatıp diğer ramı tekrar taktım sorun vermedi hala kullanıyorum.
  • MeGaDave06 kullanıcısına yanıt
    10 fps artış çok sevindirici valla bilemiyorum aynı marka model ram o kadar fps artışı sağlarmı saat hızları aynı sonuçta kendi kendine değişmez garip ama sevindirici , bu cold boot olayı sadece işlemci ve ram anakart kaynaklı değil bir çok sebebi olabilir m2 ssd den bile bu hatayı alanlar olmuş çok derin bir konu aslında mutlu sonla bitsinde sorun yok
  • Bende inanamadım. Eminim stock hızlarda 70 ortalama veriyodu overclocklu ile 75 77 arası. Bugün ise stock denemedim ama overclocklu haliyle 88 verdi bide +300 memory clock çektim 90 verdi.

Nvidianın bi sürücüyle şak diye 10 fps arttıracağını düşünmüyorum. Güncellediğim sürüm 441.08. Ben bi öncekini kullanıyodum. Çok ilginç

Sorunun çözülmesi gerçekten güzel. Diğer arkadaşlar içinde aynı temenniyi diliyorum ve sistemleriyle mutlu şekilde vakit geçirmelerini diliyorum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.