Şimdi Ara

21. yy'da özgür irade

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • "Düşen taşa bilinç verseler, kendi iradesiyle düştüğünü söyler"
    -Spinoza

    Özgür irade, insanı kendi seçimlerinin benzersiz olmasını ve onu "birey" yapan bir özelliktir. bizim kararlarımız ne kadar benzersiz olursa eylemlerimizden çıkacak sonuç da o kadar eşsiz olur, bu da bizim beşer olarak sahip olmamız gereken bir durumdur. öyle olmasaydı isimlerimizin-soyisimlerimizin bir anlamı olmazdı, herkes birer koyun gibi aynı şeyleri yapıyor olurdu; medeniyet ilerlemezdi.

    Peki 21. yy'da işler nasıl yürüyor? artık hedonist zevkleri(seks ve para) hayatının merkezine yerleştirmiş hiçbir şekilde manevi değerleri kabul etmeyen insanın yaşam tarzı da tekdüze hale gelmektedir aynı şekilde toplum da bu şekilde yaşamaya kendi adapte ettiğinden(libidinal enerjinin akış yönü sekse giderse şayet) toplumla senkron kurmak seks ve parayı 1 numaralı yaşam kaynağı olarak merkeze alır.

    Peki seks ve paranın #1 olması özgür iradeyi nasıl kısıtlar? 21. yy'da toplum demek sosyal medya demektir zira sekse ulaşmanın(kısaca) diğer bir yolu buradan geçer. burada vakit geçiren biri de toplum arasında vakit geçirmiş gibi kahvehanede oturup konuşmuş gibi sayılır. insanların kendi varoluşlarını yansıttığı bir yerde başka şey düşünülemez. buraya kadar her şey normal ama bir sorun vardır. sosyal medya sağlayıcısı ki facebook'tur bu, neredeyse hepsini satın aldı, bunu size sadece birer masum sosyal medya hizmeti sunacak mıdır?
    21. yy'da özgür irade

    Dünyanın, kapitalizmin çarkının dönmesi için insanlar farklılaşmaması ve birer "tüketim manyağı" olması gerekir. Facebook bunu insanları gelişmiş ai ve algoritmalarla programlanmış robotlar gibi yaparak(kurucunun itirafı) başarıyor. bilgisayar faresi hareketlerinden insan psikolojisini ölçebilen, sayfa kaydırırken hangi sayfaya kaç sn. baktığınızı ölçüp ona göre önünüze reklam çıkarabilen bir programdan fazla masumiyet beklemek biraz saflıktır. sadece görülen verilerden bile gidildiğinde Trump'ın seçim kampanyasında Cambridge Analytica'ya milyonlarca kişinin kişisel verilerini sunmuş ve bu verilerle kişilerin olası seçimleri hesaplanarak kişiye özel reklam kampanyası internet sayfasında çıkarılmış bir yapıdan bahsediyoruz. bununla beraber sadece 65 like ile kime oy vereceğinizi yüzde 80 ihtimalle hesaplayabilen bir şirket...

    "21. yy'da özgür iradeye sahip son nesiliz" bu söz de bill gates'e ait olması lazım. artık kontrolü ele alıyorlar. bizim satın alacaklarımızı, oy vereceklerimizi, partnerlerimizi önceden belirliyorlar. telefonlarımızı dinliyorlar, ona göre karakterimizi oluşturup neden hoşlanıp neden hoşlanmadığımıza karar verip kişiye özel reklamları oluşturarak özgür irademizi yok ediyorlar. böyle olacaksa şayet insan denebilir mi bize? insan özgür iradesiyle vardır, aksi düşünülür mü hiç?

    Artık kapitalizmde; koyun gibi kolay yönetilebilir, ihtiyaçları manüpilasyona açık olan ve hiçbir şekilde farklılaşmayan insanlar isteniyor. buna göre kendimizi bir şekilde manüpilasyonlardan korumalıyız.
    https://vasatortadogu.blogspot.com/2020/06/21-yyda-ozgur-irade.html







  • mükemmel yazılmış bir yazı.

    kütle çekimi ile 200 300 yıldır doruklara ulaşan "bilim" insanlığımızı öldürdü.

    dağdaki çoban ,deprem olduğunda ,ilahi zamanlarada hades mi yaptı diyordu.

    şimdi bilim çağımızda kütle çekimine bağlıyoruz.

    herşeyin bir bilimsel açıklaması var diyoruz . hiç kendi kendimize sorgulamıyoruz.

    ilahi zamanlarda herşeyi sorgulayan kendi arasında konuşan toplum gitti.

    şimdi "bilim" adı altında afyonla uyuşturulan bir toplum olduk.

    "bilim " çağında çıkan savaşlar ,insanlığın düştüğü durum önceki tüm zamanlardan daha kötü.

    burda kapitalizm in onu kullanması bilimimi suçlu yapıyor derseniz , bilim diğer bütün akımlara dirsek çevirmeden önce düşünecekti.
  • Bu konunun özgür iradeyle ne ilgisi var. Konuya başladığın cümleyle konunun hele hiç alakası yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redmi K20 Pro -- 16 Haziran 2020; 16:8:29 >
  • sevgili Spinoza'mın sözü geceyi aydınlatır cinsten.

    taş, bilinci aktif olduğunda düşmekteydi.
    tıpkı bizim yaşama başladığımızda akıp giden toplum kurallarının içinde sürüklenmeye başlamamız gibi.
    taş da biz de bir akışın gereğini yerine getirdik.

    yer çekimi kanunundan da bihaber.. iradesinin ona hükmettiğini zannediyor. bağlantıyı uzun uzun tasvirlememin alemi yok..

    verdiğimiz kararların %'de kaçında özgürüz?
    yaşadığımız hayatın %'de kaçında öz olarak yer alıyoruz?

    saf özgürlükten bahsedilebilir mi gerçekten? zannetmiyorum.

    bugün olduğumuz kişi dahi dünlerimizin toplamından oluşuyor.
    yani bir insan sadece bugün var olan değil, parça parça dünlerden ve daha öncelerden oluşur.
    bu durumda söz konusu özgürlüğümüz sunileşir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özgür irade kısıtlı seçeneklerde yoktur. Özgür irade, özgürce seçilmiş seçeneklerde oluşur. O yüzden her yerde özgür iradeyi bulamazsın. Gerekli yerlerde o gelir seni bulur.
  • Nesli devam ettirmemek kapitalizmi alt edebilir mi?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.