Şimdi Ara

21. Yüzyılın izlerini taşıyan kolonlar! 'Goldenear Technology' (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
214
Cevap
5
Favori
9.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sn. Dustdevil,


    Ne aradığını bilen, dinlediğini analiz edebilen birinin pahalı/ucuz/büyük/küçük/güzel/çirkin gibi faktörlerden etlienebileceğini düşünmüyorum. Bir kör testte, iyi üründen kötü ürüne(pahalıdan ucuza değil) sıralama yapamayan bir denek, yetersiz bir denektir, bu o testide yetersiz ve geçersiz yapar diye düşünüyorum. Mesele yetersiz deneklerin, yanılma paylarını saptamaksa o zaman doğru bir uygulama. Sizinde bu konudaki fikirlerinizi öğrenmek isterim.


    Bu arada fiyat bir kategori değil, ancak başarılı ürünlerin fiyatları kategorileri oluşturuyor. Herşeyde olduğu gibi daha iyisini almak istiyorsanız daha çok harcama yapmanız lazım. Hi-fi da zurnanı. Zart dediği yer tekil ürünlerden ziyade, tek tek başarılı ürünlerin birlikte iyi performans veremeyebilmesi. Keza kör testte, bir bileşeni değiştirip, diğerlerini sabit tutmak; örneğin sadece hoparlörleri değiştirmek; çok doğru bir yaklaşım birçok sebepten ötürü değil. Birkaç sebep; sistemin geri kalanı, denenen hoparlörlerden bir veya bir kaçı ile olağanüstü sinerji yakalıyor olabilir, diğerleri ile bırakın sinerji yaratmayı bilakis uyuşmuyor olabilir, sistem en alt segmentteki hoparlör seviyesinde ise, daha yüksek performans sergileyen hoparlörler için dezavantaj zira yeteneklerini sergilemeleri mümkün değil, üstelik elma ile armıt kıyasladığınız için anlamlı bir sonuç çıkarmakta mümkün değil. Zira elde ettiğiniz sonuç şunun gibi olacak, biber elma kadar tatlı değil, elma da biber kadı acı değil. Hele ki acı eşiği düşük önce biberi yiyen, elmanın tadını hiç alamayacak belki de elma yı daha acı bulacak.




  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Hocam ben zaten halihazırda GoldenEar kullanıcısıyım bazı arkadaşlar forumdan demo yapmış beğenmiş beğenmemiş bende bunları satayım falan hiç bana göre işler değil,zaten Sistemim henüz yeni sayılır daha henüz geliştirme aşamasındayım öyle al sat yapan biri hiç değilim bu güne kadarda hiç ilan satışım falan olmamıştır kurduğum sistemi Teknika gibi uzun yıllar kullanırım hele GoldenEarları satmak gibi bir niyetim hiç yok.Daha alım yapmayı planlıyorum Nuriyede söyledim zaten Centerı XL düşündüğümü,Avr de 5010 a upgrade yapmayı düşünüyorum uygun bir zamanda.Öyle zaten üst düzey iddialı bir kullanıcıda değilim iyi eğitimli bir kulağada sahip değilim.Benim sadece şöyle bir cekincen olmuştu Joven gibi bu Hop.larla ciddi şekilde ilgilenen arkadaşların sağlıksız ortamda yapılan demodan etkilenmeleriydi.Ama son zamanlarda forumu etkisi altına alan agresif tutum burayada sirayet etti yoksa benim ne derdime demo falan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • aydinsakaryali A kullanıcısına yanıt
    aydinsakaryalı kardeşim, kastım siz değildiniz forumda son zamanlarda olan pioneer-anthem vs topiclerinden sonra sanki ürünleri eleştirmek bu açıdan sakıncalıymış bir hava oluştu yoksa hoparlörden ne kadar memnun olduğunuzu forumdan takip ediyorum.
  • altanpsx A kullanıcısına yanıt
    Sn altanpsx,


    Elbette deneyimli bir kulak kötü ürünü iyi üründen hem kör hem de görerek dinlemede ayırabilecektir. Ancak Sean Olive'nin paylaştığı çalışma sadece hoparlörler değiştirilerek yapılan testin görerek halden kör hale geçtiğinde sıralamanın değişmesi. ( düzenek şu olmalı:http://seanolive.blogspot.com.tr/2010/07/harman-kardons-quest-to-standardise.htm )


    Mesela pahalı bir restorana gidiyorsunuz yemeğe 7 puan veriyorsunuz, ucuz restorandaki aynı çeşit yemeğe ise 5. Ancak yemeğin kendisi ofise geldiğinde ve kaynağını bilmediğimizde beğeni sıralaması değişiyor. Bu sonuca 10 gurme, 10 normal insan, 10 tane de yemek yemeyi pek sevmeyen şahıs aynı şekilde ulaşıyor ise sorgulamamız gereken insanlar değil yemeğin kendisi ve restoranın kapasitesi ya da bize hissettirebildikleri oluyor. Aynı şekilde bu hoparlör dinleme testlerine katılan hem deneyimli hem de deneyimsiz şahıslar var, deneyimli ve bu iş için eğitilmiş olanlar ise normal bir insanın farkedemeyeceği detayları farkedebilmek zorunda çünkü sonuçta para kazanılan ve şirketin (Harman) geleceğini ilgilendiren hayati bir konu hoparlör tasarımı...

    Çalışmada geçen pahalı hoparlör her pahalı hoparlörü temsil etmiyor, üstelik fiyatı çok uçuk değil. Çok daha kaliteli hoparlörlerin olduğu ve arz-talep durum yüzünden ederinden daha da pahalıya satıldığı alanın da memnun kaldığı durumları etkilemiyor ancak insanın algısı hakkında bir fikir veriyor.

    İnsanın çevresi hakkında oluşturduğu fikir duyu organlarından geliyor, evrim (veya yaratılış) nedeni ile fiziksel dünyanın birebir kopyasını değil kendi algıladığımız ve yorumladığımız halini görüyor duyuyoruz.

    Duyma ile ilgili çeşitli iluzyonlar (psikoakustik etkiler) var ama ekran başında olduğumuza göre görme ile olanlardan bir örnek verelim:

    1-http://www.ritsumei.ac.jp/~akitaoka/index-e.html

    Açılan şekilde hareket olmadığını bilmeniz hareketi durdurmanıza olanak sağlıyor mu? Ben durduramadım.

    2-


    Gri renk tonu aynı olmasına rağmen beyin bunları sahnedeki konumuna göre farklı değerlendiriyor, buna da engel olmak mümkün değil.

    Birebir duyma ile aynı değil ancak birisi "ben duyma konularında önyargılardan kendimi arındırabiliyorum" diyor ise bu kişi çok fena yanılıyordur.

    Sean Olive sitesinde benzer konular ile ilgili yazılar paylaşıyor, mesela deneyimsiz dinleyiciler deneyimlilerden ve özel eğitimlilerden daha fazla not vermelerine ve daha kolay beğenmelerine rağmen yine sonuçta benzer hoparlörleri tercih ediyorlar hatta bu çalışmalar başka milletler üzerinde de yapılmış ve çıkan sonuç her insanın flat (doğal) ses reprodüksüyonu tercih ettiği. Bence buna sevinmemiz lazım, her insanın içinde bir odyofil var, doğru sesi biliyor ve çeşitli faktörlerle bu idealden uzaklaştırılıyorlar sonucu çıkıyor.

    Harman'ın eğitim için kullandığı yazılıma bakmak isterseniz bu:http://harmanhowtolisten.blogspot.com.tr/




  • https://store.donanimhaber.com/0b/99/61/0b9961a66542222e52772b731c15b8e0.png

    Özellikle bu grafik kör dinlemenin görerek yapılan dinlemeden daha hassas olduğunu da gösteriyor. Görerek dinlemede hoparlör yer değişimleri sonuçları etkilememiş ama kör dinlemede görmeseler bile değişimi daha iyi algılamışlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 10 Mart 2015; 21:05:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maalesef bu tür testlerde amaç her ne kadar tek cihazı denemek olsada sonuçta diğer bileşenlerle uyumu ve daha etkilisi mekan devreye giriyor...
    Sık dinleti yapan forumdaşlar çok şahit olmuştur birbiri ile çok iyi eşleşen bileşenlerden birini daha pahalı veya üst segmenti ile değiştirmek genellikle toplam performansı geri götürür.
    Konu ilginç bir konu ama tam bir temele oturtamadım bende.
    Bir de benim anlamadığım neden iyi bir hoparlör ile lineer sonucun farklı şeyler olduğu veya lineer bir sonucun pahalı hoparlörde olmayacağının düşünülmesi. Bir hoparlör hem pahalı olup hem teknik olarak çok iyi imal edilmiş olabilir gayet normal.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • kdundar kullanıcısına yanıt
    Sevgili kdundar, ortalama sisteme çok pahalı bir ürün entegre etmek psikolojik baskı oluşturuyor olabilir doğan şahine spoiler takmak gibi...

    Düz frekans cevabının pahalı ürünlerde olmadığını kimse düşünmedi veya söylemedi, aksine üst segment hopatlörlerin çoğu lineer zaten lineer cevaplı olanı yapmak zor, yapmamak kolay olanı.

    Not: Sean Olive ve Floyd Toole'nin ulaştığı sonuç düz frekans cevabı olup constant directivity yani açıya göre frekans değişimi az olan hoparlörlerin tercih edildiği, fiyatla alakalı bir konu değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 10 Mart 2015; 19:40:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben yazıdan yanlış anladım herhalde :)
    Hem frekans hem faz olarak lineer hoparlör cidden zor, genelde bu ikiliyi üst düzey hoparlörde görebiliyoruz.
    Tabi bir hoparlörün pahalı olması iyi olduğu (doğru) olduğu anlamına gelmiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kdundar -- 10 Mart 2015; 19:43:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kdundar kullanıcısına yanıt
    Floyd Toole'nin kitabında da benzer konu vardı, marka vermeden frekans cevaplarını eklemiş...


    Bu arada odyofil arkadaşlar, burada bahsi geçen bilim adamlarının ulaştığı sonuçlar bazı konularda yerleşik objektif görüşlere ters düşüyor yani ölçüm herşeydir kulak yanlıştır diyen kesimden değil psikoakustikğe önem veren tayfadanlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sn. Dustdevil söylenenlerin bir kısmına, bazı kullanıcı ve durumlar içinde doğru olabileceğine bir itirazım yok. Ancak doğru sıralamayı yapamayan deneğin(neye göre doğru oda tartışılır), yanlış denek olduğu. X sayıda bir popülasyonda, eksik adette örnek kütle kullanmak gibi. Ayrıca şartların ifeale yakın olduğu ortamda, farkları yanlış algılayan afam daha ne duyduğunu bilmiyor, analiz edemiyordur. Hele ki daha iyi bir sesi.

    Psikoakustik, oldukça önemli. Ancak kişiyi kandırmak değilde, sistemin baskın yönlerini amplfy etmeye yarayan bir olgu. İyi bir sahne, 3d imajlar yaratan bir sistemi loş ışıkta dinlemek, duymanın yanında görüyormuş hissiyatıda yaratabilir. Firmalar bunu sıklıkla kullanıyor. Berlin de MBL e 101 e-xtreme dinlediğimde neredeyse karanlıkta dinleti yaptırıyorlardı.

    Kör testlere güvenim çok daha az, ne ortamda, ne bileşenlerle, ne seviyede dinleyiciler bunlar basit bir review dan çok daha fazla soru işareti taşıyor. Hele ki reviewerın sistemi tanıdıksa, o basit review 10 kör teste bedel.




  • altanpsx A kullanıcısına yanıt
    Hocam şunu mu demek istiyorsunuz: Bu testlerdeki kişiler iyi duymuyor o yüzden böyle sonuçlar çıkıyor.


    O zaman yukarıda linkini eklediğim yazılımı kurup sisteminizde deneyin ve level 8'i geçmeye çalışın, hem neler hakkında eğitildikleri hakkında bir fikriniz olur (belki sizin dikkat ettiğiniz ama burada olmayan şeyler vardır, sahne vb.) hem de kendi kulaklarınızın durumunu görmüş olursunuz.

    Alternatif olarak fikir vermesi açısından daha kolay olan Philips Golden Ear challenge testini de öneririm: https://www.goldenears.philips.com/en/login.html

    Ben alt düzey ekipmanla (ipad+apple earpod) ikincisini 2 günde bitirdim, kaç saat harcadığımı şu an hatırlamıyorum çok özel ekipmana gerek yok.




  • Sn. Dustdevil,

    Bu testlerin, dinledikleri cihazları kategorize edebilme yetisine sahip kişilerce yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu beceremeyen deneklerin, ne seçme eğiliminde olduğunun önemini ben kavrayamıyorum. Muhetemelen konuya benden farklı bir açıdan baktığınız için ben bunun sizin için önemii kavrayamıyorum. Sağlık olsun önemli değil. Keyfimiz yerinde olsun, bol bol kör test yapalım
  • altanpsx A kullanıcısına yanıt
    Dert değil, deneyler de dört dörtlük olmayabilir. En azından duyma kabiliyeti normal şahıslar için bu deneyler görerek ve görmeyerek test arasında fark olduğunu gösteriyor. Özellikle hoparlör yerleşimi versus görerek-görmeyerek grafiği şiir gibi, bakış açısına göre görmenin duymaya yardım ettiği veya tam tersine yanılttığı bile düşünülebilir... Kendini normal görenler bunu dikkate alır, daha deneyimli olanlar aklının bir köşesine not eder..

    İyi dinletiler, kör olması şart değil
  • dustdevil D kullanıcısına yanıt
    Bu deneylerin asıl amacı ukala audiophile'lerin pahalı sistem her zaman iyi çalar öngörüsünün ne kadar yanlış olduğunu ispatlamaktır. Amaç kör testlerde her zaman zaten budur. Çünkü kör testlerde her zaman bir pahalı bir de ucuz sistem vardır. konunun özü budur.
  • Tufan işte önemli sorun o ukala Audiophilerin yerine başkalarının teste katılması
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HI-DEF-MAN

    Tufan işte önemli sorun o ukala Audiophilerin yerine başkalarının teste katılması

    Deneylerde özellikle iki tip dinleyici kitlesi de bulunduruluyor aslında.
  • Audiophile cihazların sıradan cihazlarla tesitinde Audiophile olmayan kişilerin bulunmasının ne gibi bir motivasyonu olduğunu ben de anlamıyorum.
    Bence kendini Audiophile ilan eden çok bilen kişilerin testi yapması varsa bir kulak körlüğü ya da ukalalık ortaya çıkması değil midir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HI-DEF-MAN

    Audiophile cihazların sıradan cihazlarla tesitinde Audiophile olmayan kişilerin bulunmasının ne gibi bir motivasyonu olduğunu ben de anlamıyorum.
    Bence kendini Audiophile ilan eden çok bilen kişilerin testi yapması varsa bir kulak körlüğü ya da ukalalık ortaya çıkması değil midir?


    Orada amaç sıradan bir kişinin yorumlarının yanında tecrübeli kulakla da dinletiyi yapanlarının ne gibi farklar algıladığımı anlamak ve testin etkilerinin geniş tipteki dinleyici kitlesi üzerinde bıraktığı farklı etkileri görmek. Çünkü 159.000 Dolarlık kolon almadan 159.000 Dolarlık ses alamazsınız şeklindeki düşünceleri olanları hedef alıyor aslında. Hatta biçilmiş kaftan.




  • 159000 usdlik hoparlöre buzdolabı mı bu?şeklinde yaklaşacak kişinin 1.500 usdlik hoparlör ile farkı tespit edememesinden Audiophile birinin nasıl bir çıkarım sağlayacağını halen çıkaramadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Audiophile kişi nedir kursu felan varmı ??Bende gitmek istiyorum kaç para ??

    Ama 150.000 dolarım yok benim veya okadarlık cihazım yok olabilirmiyim Audiophile ??......
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.