|
Herkese Merhabalar, Başlıkta da belirttiğim gibi, daha önce arkadaşımın aldığı ve benim de çok beğendiğim aracımı yaklaşık 3 ay önce satın aldım. Forumda da yavaş yavaş konularını görünce, deneyimlerimi buraya yazmak istedim. Satın almadan önce, arkadaşımdan dolayı modeli 3 aydır tanıyordum ve açıkçası içine her bindiğimde, iç mekanının emsallerinden farklı olması ve oldukça bonkör davranılmış zengin iç donanımı, beni oldukça fazla cezbetmişti. Sonuç olarak ben de bir Kona almaya karar verdim ve yaklaşık 3 aydır şehir içi-dışı 9.000 km. kullandıktan sonraki olumlu ve olumsuz yönlerini paylaşmak istedim. DIŞ TASARIM Tasarımı bir çok içten yanmalı motora sahip otomobile göre biraz farklı. Genel itibariyle olumlu yorumlar gelse de tek tük olumsuz yorumlar da gelmedi değil. Olumsuz yorumların-kişisel tasarım zevki hariç-ortak paydası; Ön farların ve arka stopların tamponda olması, bu sebeple en ufak kazada far-stop değişiminin yapılacağı hakkında. Aslında bu konu ilk başlarda benim de kafamı karıştırdı. Ancak, daha önce sahibi olduğum Polo ile yaptığım 2 farklı kazada da farların tamponda olmamasına rağmen ve ufak çaplı sadece tampon kazaları yaşamış olmama rağmen, her iki kazada da farların tırnakları kırıldı gerekçesiyle farlarım değişmişti. Hatta iki kazanın birisinde, tampon darbe aldığı yerden içine göçmüştü ve tamponu boyasız göçük düzeltme yaptırarak ufak tefek çiziklerle kurtarmıştım. Yalnız, maalesef tamponun yerinden oynaması, farların dolaylı olarak değişmesine sebep olmuştu. Sonuç olarak tampona konumlanan stop ve farlara çok takılmadım. Kaza olduktan sonra, dışardan hiç darbe almayan farların değiştiğini gördü bu gözler. Geliştirilmesi gerekir diyebileceğim bir durum ise, anahtarsız giriş. Anahtarsız giriş var ama kapıdaki o küçük tuşa dokunmadan, araç kapıların açılmasına izin vermiyor. Haliyle bazen cepteki anahtarı algılaması bir kaç saniye alabiliyor ve kapı kolundaki o küçük tuşa basılsa bile kapılar hemen açılmıyor, siz kapının önünde bir kaç saniye açılmasını bekliyorsunuz. Böyle bir donanım varsa, aracın yakın mesafeden anahtarı algılayıp kapıları açmasını beklerdim. Yani bu mesafe 1 mt. olsaydı en azından kapının koluna dokunana kadar kapılar açılırdı ve beklemek zorun kalınmazdı. Tabi her zaman böyle olmuyor. Ama olduğu zamanlar da az değil. İlgimi çeken bir özellik ise, elektrikli araç platformunda üretildiği için, ön tasarımında sabit havalandırma ızgaraları yok. Dolayısıyla havalandırma için, araç harekete geçmeden önce açılan, aktif kapak sistemi var. Daha önce bmw lerde gördüğüm bu özelliğin sebebi aslında kasanın elektrikli araç kasası olarak tasarlanması. Tabi aracın içindeyken siz açılıp kapandığını görmüyorsunuz ancak, açılırken ve kapanırken dışardan fark edenler için de oldukça şaşırtıcı oluyor. Çünkü, aracın önündeki kapak panjur gibi kendi etrafında değil yanlara doğru komple açılıyor. Aracın kataloğunda görünen ölçülerine gelince; ![]() EV Platformunun getirdiği güzelliklerden birisi de aks mesafesinin eskisine göre daha uzaması ve arka tarafta diz mesafesinin de artması olmuş. Eski kasa kona ile yenisi arasında gözle görülür diz mesafesi var. Haliyle hem ağırlığı hem de bagajı artmış. Bagaj kapasitesi, katalogda 446 lt. olarak verilmiş. Market alışverişi olsun, şehir dışı tatiller olsun daha hiç üzmedi. Bagaj konusunda, hoşuma giden diğer bir özellik de elinizde poşetler varken, bagaj kapağının önüne geçtiğinizde kapağı elektrikli olarak sonuna kadar açıyor. Ayağınızı, arabanın altında bir yerlere göstermenize, ya da bir düğmeye dokunmanıza gerek yok. İÇ TASARIM ve DONANIM Ergonomi çok iyi düşünülmüş. Pratikliği ön planda olan ve varyasyonlu eşya gözleri var. Tasarım her ne kadar göreceli olsa da içine oturup da henüz beğenmedim diyen çıkmadı. Donanım olarak ise, güvenlik ve teknoloji anlamında bırakın B-Suvu, bir çok C-Suvda olmayan veya ayrıca para verilip de alınabilecek hatta bazı markalarda sunulmadığı için para versen de alamayacağın donanımlar var. Aşağıda benim kullandığım elite donanım seviyesini paylaşıyorum. ![]() Yokuş iniş desteği, 2 koltuk arasındaki orta hava yastığı, elektrikli koltuklar, sunroof perdesinin dahi elektrikli açılıp kapanması, ön koltuklarda koltuk soğutma olması, bu donanımda olan ve farklılaştıran özellikler diyebilirim. Aracın görüş açıları için panoramik tanımı gayet yerinde olur. Sağa ve sola sinyal verince hız ve devir göstergelerine, yan aynalardaki kameranın gördüğü görüntü geliyor. İlk başlarda ilgi çekici bir özellikti ama zamanla bir esprisi kalmıyor. Başka bir konu da park konusunda çok titiz davranırım. 360 kamera bu konuda başarılı. Yani kaldırım kenarına yaklaşırken mümkün olduğunca en az mesafe kalmasına özen gösteririm. Mesela, benim park ettiğim araba, park çizgileri arasında yamuk veya açılı durmamalı. Takıntılıyım. Bu konuda eksik olarak gördüğüm ve keşke olsaydı dediğim şey, her ne kadar 360 kamera olsa da sağ aynanın geri vitese takınca aşağı doğru hareket etmesini isterdim. 360 kamera varken ne gerek var denebilir belki ama benim gibi titiz davranan ve sensörün sürekli ötmesine aldırmadan daha mesafe var diyen kişiler için vazgeçilmez bir donanım. Malzeme hissiyatı açısından tek beğendiğim şey, vites seçici kol. Hem hissiyatı hem görünüşü oldukça kaliteli ama gel gelelim aracın göğsüne. Ön konsol, göğüs tamamen plastik. Açıkçası, kendimi alıştırmaya çalışıyorum. Aracın içinde içime sinmeyen tek durum. Yani, tasarımına bu kadar uğraşılmış ve pratik kullanım düşünülmüşken, renk uyumları yerinde sağlanmışken ve saklama gözlerini gayet akılcı tasarlanmışken, bu kadar plastik kullanımı niye...Kalite hissi uyandıran malzeme beklerdim. Bunlar haricinde, müzik sistemi ne çok iyi ne de çok kötü. Biraz daha iyi olmasını beklerdim. Yalnız bir de koltukların biraz daha rahat olmasını beklerdim. Deri koltuk tamam, ısıtma-soğutma tamam, bel destek elektrikli ayar da tamam ama süngeri baya sert. Şehir içinde rahatsız etmese de uzun yolculuklarda biraz daha rahat olmasını bekliyorsunuz. Bir diğer konu da koltukların rengi çok açık renkli hatta neredeyse beyaz. Şu an için çok şık görünüyor. Tabi ilerde nasıl bir renk değişimi, bakımı olur bunu da zaman gösterecek artık. YAKIT TÜKETİMİ Bu durum aslında sizin nasıl kullandığınızla ve yol güzergahınızla oldukça ilişkili. Şöyle ki, benim günlük güzergahım, genellikle düz yol ve çok az rampa-yokuş var. Sakin kullandığım zamanlarda, 30 km.de ortalamam 7-7,5 lt. arasında gidip geliyor. Aynı güzergahta biraz agresif kullanırsam, bu değer hemen 9-10 lt. arasına çıkıyor. Trafiğin yoğunluğuna göre, bu değerler artıp azalabilir. Bu sebeple, 1.0 ve turbosu olan bir araçta, aracın ne kadar yaktığı, bence doğrudan kullanıcı ile ilişkili. Yalnız henüz deneyimleyemediğim, yokuşların ve haliyle inişlerin bol olduğu güzergahlarda yakıt ne olur bunu bilemiyorum. Şehir dışı ise, şu ana kadar 4.000 km civarı yaptım ve her birinde ortalamam 6,0-6,5 lt arası oldu. Hız olarak da 130 km/h çok geçmedim. Büyüklüğü ve ağırlığı(katalogda sürücü hariç 1445 kg) göz önüne alındığında, bence kabul edilebilir değerler. SONUÇ Kısacası, şu ana kadar beni aldığıma pişman etmedi. Yukarıda yazdığım gibi, geliştirilmesini beklediğim bazı özellikler var ama sunduğu bir çok donanım ve teknolojik özelliklerle de piyasasına göre dikkate alınacak bir araç diyebilirim. Bugün itibariyle sarı sitedeki 2023-24 model düşük km.li ilanların ortalaması 1.750.000 tl civarında. Sıkı pazarlıklarla bu fiyatlar biraz daha iyi seviyelere de çekilebilir. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi regger -- 25 Eylül 2025; 15:21:51 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler