Şimdi Ara

2014 YGS-LYS DEĞERLENDİRMESİ (ANA KONU) 3-5 KİŞİ HARİÇ NE ARA BU KADAR BENCİLLEŞTİNİZ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
90
Cevap
21
Favori
4.252
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • özellikle fen konularında sözel yerlerden sormaya başladılar, sınavdan önce mutlaka yıldız/yıldızsılar-atomlardan kuarklara konusunu okuyun,biyolojide de ne kadar bilirseniz bilin iyi yorum yapabilmeniz gerekiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozgurtl

    özellikle fen konularında sözel yerlerden sormaya başladılar, sınavdan önce mutlaka yıldız/yıldızsılar-atomlardan kuarklara konusunu okuyun,biyolojide de ne kadar bilirseniz bilin iyi yorum yapabilmeniz gerekiyor.

    Arkadaşın dediği gibi sözel zırzop zırzop sorular geliyor. Sözel konulara iyi çalışın fende. Kimyada organiği son günlere bırakmayın. Fizikte çok konu var zaten, düzenli halledin yoksa patlar. En azından fizikteki sözel konuları halledin de çok uğraşmadan biraz net kazanın. Matematikte son sınıf konuları yedi bitirdi beni, aman dikkat.
  • matematik için söyleyim bende, hem ygs'de hem lys'de çok zor değil ama çok uğraştırıcı, çok işlemli sorular çıktı. Yani test kitaplarında çözüm yolunu bulabildiğiniz halde ulaşmak için işlem yapmaktan kafayı yediğiniz ve ÖSYM böyle soru sormaz, geç dediğiniz sorular
    en azından bana böyle geldi sınav yanlışım varsa düzeltin :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fidel Castro

    Sanırım konu mf konusu ama ben yine de edebiyat hakkında bi oneride bulunmak isterim.
    Kesinlikle hafız gibi oturup tüm bilgileri ezberlemeye kalkmayin bi işinize yaramıyor. Sorular çok farklı türde geliyor. Her şeyi bilerek giriyorsun ama soruyu o kadar değiştirip soruyor ki ne demek istediğini anlamiyorsun bile.
    Matematikte hep bol soru çöz derlerdi yav kardes bilen adam her türlü yapar derdim. Ama gerçekten farklı kaynaklardan soru cozmenin onemini sınavdan sonra anlıyorsun. Cozebildiginiz kadar farklı kaynaklardan sorular çözün.

    tEŞEKKÜRLER
  • Ve şunu da eklemek istiyorum seneye kesinlikle LYS çalışarak başlayın. Ocağa kadar ygs çalışayım sonra lys yapayım demeyin harıl harıl ygs çalışanları görünce denemelerden istediğiniz sonucu alamayınca ygsyi birakamiyorsunuz. Kendimden örnek vermem gerekirse ygsde 55k idim fakat lysye zaman kalmadığı icin geri attım gene 55k oldum. Benimle 55k yapan adamların çoğu hukuka Psikolojiye gitti. Belirleyici olan lysdir sakın hafife almayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: furkanbekil

    arkadaşlar her ne kadar çalışmıycam deseniz de ygs ye boşu boşuna çalışıcaksınız, her pazartesi dershaneniz yokken deneme falan çözüceksiniz. ve bu sizin en büyük hatanız bu olucak. hedeflere iyi karar verdikten sonra ona göre çalışın beyler. lys den giricem diyorsanız oturup lys çalışın ygs değil.

    Sınavları değerlendirmeye gelince, ygs de ve lys de gördüğüm şu ki matematik dersinde ters köşe yapmayı çok seviyor osym. Ygs de türkçe soruları çok değişik gelebiliyor arkadaşlar. Özellikle bu sene soru kalıplarını değiştirdi ösym ve yeni kalıpları da her sınav deniycektir. Geçmiş sınavda sorduğu mantık ve kalıpları tekrarlamayı da seviyor ösym. Ygs de fen de çıkan ısı sıcaklık sorusu buna en iyi örnektir. Yani sizden kalıp şeyleri bilmenizi bekliyor ygs de. Ama lys ye gelince arkadaşlar, orda ösym'nin hiç ama hiç şakası yok. Sıcak havalar, tatile girme isteği zaten sizi yiyip bitirirken müthiş bir heyecan altında çok zor bir sınava giriyor olucaksınız. Matematiğe hayvan gibi çalışın diyorum arkadaşlar ben. Ciddi ciddi yatın kalkın matematik çalışın. işlem kalabalığı, yorumlama yeteneği her şeyi sorgulayacak ösym. Öyle sorular gelicek ki kalem oynatamıycaksınız ve öyle sorular da gelicek ki kalem oynatmadan çözüceksiniz. Arkadaşlar size şöyle örnek verebilirim; dershane sınavlarında 40 net ortalaması yapıyorum matematikte genelde ama gerçek sınavda 30 soru işaretleyebildim. Çok çalışmalısınız çok...

    Hem up hemde herkesin hemfikir olduğu bir konu var. Oda ygs çalısmayın.. Hocam peki lys fizik elektrik formul formul formul bunlar daha çok unutulacak şeyler değil mi? Lys-ygs fizikten sadece modern ve 12 nin konuları kaldı elektrik de yarım yamalak.. Ama kararsız kaldığımdan bitirmedim ne yapayım? Aklımdan ucuyor formuller..




  • Karekök mat 2 bitirin. Fem kapsül çözün. Geometriden ve matematikten aynı sorular geldi. Evet aynı sorular. Bir geo 2 mat olması lazım. Ygs tamamen temel ve şans işi. Şansınız bol olsun
  • Fizikten her şeyi bilmek gerekir arkadaşın dediği gibi. 9. sınıf fiziği ile ilgili daha fazla soru bekliyorum bu önümüzdeki sınavda. adezyon-kohezyon sordular. Ayrıca 11. sınıf fiziği önemli. Çok temel şeyler var.

    şunu yapın. MEB ın okullarda vermiş olduğu ders kitaplarına bakın. Ezber yapmayın. Okuyun. İlginç bulduğunuz ya da daha önce karşılaşmadığınız yerleri not alın. Her nekadar ygs-lys konu anlatımlı kitaplar olsa da ösym nin dikkate aldığı MEB kitaplarıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 24 Temmuz 2014; 17:48:04 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: insan.

    Fizikten her şeyi bilmek gerekir arkadaşın dediği gibi. 9. sınıf fiziği ile ilgili daha fazla soru bekliyorum bu önümüzdeki sınavda. adezyon-kohezyon sordular. Ayrıca 11. sınıf fiziği önemli. Çok temel şeyler var.

    şunu yapın. MEB ın okullarda vermiş olduğu ders kitaplarına bakın. Ezber yapmayın. Okuyun. İlginç bulduğunuz ya da daha önce karşılaşmadığınız yerleri not alın. Her nekadar ygs-lys konu anlatımlı kitaplar olsa da ösym nin dikkate aldığı MEB kitaplarıdır.

    Hocam bu senenin önemli kitaplarını atmadım fakat önceki senelerin biyoloji hariç elimde yok nereden temin edebilirim?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hamamtellagi

    quote:

    Orijinalden alıntı: insan.

    Fizikten her şeyi bilmek gerekir arkadaşın dediği gibi. 9. sınıf fiziği ile ilgili daha fazla soru bekliyorum bu önümüzdeki sınavda. adezyon-kohezyon sordular. Ayrıca 11. sınıf fiziği önemli. Çok temel şeyler var.

    şunu yapın. MEB ın okullarda vermiş olduğu ders kitaplarına bakın. Ezber yapmayın. Okuyun. İlginç bulduğunuz ya da daha önce karşılaşmadığınız yerleri not alın. Her nekadar ygs-lys konu anlatımlı kitaplar olsa da ösym nin dikkate aldığı MEB kitaplarıdır.

    Hocam bu senenin önemli kitaplarını atmadım fakat önceki senelerin biyoloji hariç elimde yok nereden temin edebilirim?

    Okuluna git. rica et. verirler herhalde. o kadar çok kitap kenarda duruyor ki...




  • UPPPPP
  • Oncelikle 2015dde girecek arkadaslara basarilar. Gelelim sinav muhabbetine simdi hem ygs hem lys de netler cozdugunuz deneme sinavina gore dusuk gelcek bunun bilincinde olun yani sinavin bitisine 15 dk kala ben ne yapcam cok bosum var demeyin benim soyle bi taktigim vardi denemelerde normalde 45+ yapiyordum sinava girerken hedefimi 39 koydum ve bunun uzerine her soru cozdugumde moralim yukseldi yine bekledigimden dusuk geldi ama sinavda bunu yapmaniz sizin moralinizi yukseltecektir sinavin her dk onemlidirson ben so 10 dk da lys mattta 10 soru falan yapmisimdir yapabileceginize guvenin ve geometriye gectiginizde matematigi unutun geometriye odaklanin tamamen ygs feni degerlendirirsek biyoloji kimya basit fizik sorulari karisikti yani yorum bekliyordu ygs matta cogu soruyu deneyerek cozeceksiniz zaten ama baktiniz cok vakit kaybediyorsunuz atlayin soruyu lysfende sure cok kolay yetiyor fizikte ve organik kimyada konu eksigi birakmayin biyoloji zaten fazlasiyla yorum sordular boyle yani biraz uzun oldu ama kolay gelsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Şimdi ygs ile başlarsak,

    YGS'nin ciddi bir taktik kısmı var bunu kabul edelim. Sayısalcılar adına konuşursak eğer, türkçe dahil mf bölümlerine ağırlık verin. Ama sosyali gerçekten boşverin. Kendimden örnek vereyim: türkçe : 38-2, sosyal : 30-9-1, matematik: 39-1, fen: 37-3. Derecem 1060 falan. Gördüğünüz gibi 30 sosyal yaptım ki bu benim hayatımda yapmadığım bir sosyaldi çünkü benim sosyalim iyiydi. Dersanede herkes en fazla 37 yapabilirken benim 39 yaptığım zamanlar olmuştu. Hatta tarihten fem soru bankasını ve fen bilimleri yaprak testini bitirmiştim. Bunu yapan dönemde 100 kişide sadece 2-3 kişiydi. Sonuçta da karşılığını alamadım çünkü abuk subuk sorular sordular. Diğer branşlara gelirsek, türkçe anlama dayalı evet ama matematik gibi de çözebilirsiniz. Paragraf sorularını paragrafta yazan anahtar kelimeler ve ifadelerden, şıklarla en fazla örtüşeni bularak doğru cevabı bulabiliyorsunuz. O gözle bakın biraz haklı olduğumu göreceksiniz. Ve çok dikkatsizlik yapıyorsanız bu konunun üzerine eğilin. Yavaş okuyun, denemelere girdikçe pratik yapın, kendinizi evirip çevirip bu işe evrimleştirin. Dikkatsizliğiniz gerçekten azaltılabilir bir şey. Ben de eskiden çok yapardım ama sonradan ciddi anlamda azaldı. Yoğunlaşın yani kısaca, paragrafın anlatmak istediğini, sorunun size sormak istediği şeyi sorgulayın. Sonuçta her sorunun ölçtüğü bir konu var o konunun neye dayalı olduğunu fark edin, nasıl bir soru sorabilirler bu olasılılkları düşünün. Büyük oranda türkçeyi bu şekilde halledebilirsiniz. 35 ve üstü gerçekten güzeldir sayısalcılar için. Ama 30 aşağısına düşmeyin eğer iyi yerleri hedefliyorsanız. Fene gelirsek, fende tabi konu bol. Çalışacaksınız arkadaşlar ona yapacak bir şey yok. Ama ygs'de çok da zor sormuyorlar onu söyleyeyim. Hatta özellikle kimya ve biyoloji gerçekten ilkokul seviyesine yakın çıkıyor bazı sorular. Tabi bazıları da ölçücü olabiliyor. Mesela nükleozitin ne olduğunu direk sormuşlardı. Fosfat çıkmış nükleotite deniyordu heralde hatırlamıyorum şu an :D Çok fazla endişelenmeyin ygs fen konusunda, deli gibi basit makine çözmenize, uzun uzun işlemli şeylere girmenize gerek yok. O kısımlar lys de bile gelmiyor, lys kısmına sonra gireceğim. Şimdi son olarak matematiğe geldik. Evet matematik konusunda ösym yi seviyorum. Çünkü yıl içinde girdiğimiz denemelere benzer çıkıyor. Matematik matematiktir. Ne kadar evirip çevirseniz de bir rasyonel sayı sorusu çok da farklılaştırılamaz. Bir ikinci denklem sorusu çok farklılaştırılamaz. Benim görüşüm bu. Ben matematikle başlardım ygs ye ve gerçek sınavda da bunun faydasını gördüm. İlk sorular rasyoneldi dört işlemdi falan. 13-15 soruyu tak tak çözüp ilerlemiştim. Yıl içinde de sürekli 36 ve üzeri yapardım gerçek sınavda da tamamen paralel çıktı. Matematikte bol soru çözeceksiniz, denemelerde net sayısınızı artırmaya yönelik teknikler geliştireceksiniz (zamanı daha verimli kullanma, dikkatsizlik yapmama, işlemleri pratikleştirme vs.) Kısaca çalışmak. Sayısalcı için temel direk bence matematik. İşin mental kısmına gelirsek, ben hep boğaziçi endüstri istiyordum (Bakmayın imzamda çapa var, buraya tercih dönemi içerisinde karar verdim :D) ve endüstri de 700 lerde alıyordu. Yani ygsde de derece yapmak zorunda hissediyordum kendimi. 5000. olup lys de 700 e çekmek bana çok zor ve yapılamayacak bir şey geliyordu. İllaki ilk 1500 de olmalıydım. Bu konu bir ara üzerimde gerçekten çok baskı yapmıştı. Çünkü malum ygs biraz şans biraz taktik işi. Her sonuç mümkün. Sen çalışkansın seni 1000. yapıverelim demiyorlar. Tamam girdik çıktık sınava gerçekten sosyal hariç güzeldi. 1000. de oldum tamam iyi güzel ilk hedefe ulaştım. Ama ee? Sonra? Daha lys var. Lys konularına bakıyorsun özellikle fene. Alt alta sıralayınca burdan köye yol oluyor. Dersanede işliyoruz, okulda çalışıyoruz ama 2 ay var. Ya ben ne ara üreme sistemini ezberleyeceğim, ne ara yıldızsılara çalışacağım, ne ara alkollerin bütün özelliklerini ezberleyeceğim? Asıl vurgunu bu düşünceler vuruyor. Kaynar sular iniyor hafiften. Tabi bu hiç çalışmayanlar için daha da feci ben en azından konuları biliyordum ama unutmuştum tekrar lazımdı. İşte o an anlıyorsunuz, büyükler lys'ye çalışın boşverin ygs yi demişlerdi. Meğer haklılarmış,kimse uyarmadı bizi ygs'den sonra 2 aycığın var ve o 2 ay hergün çalışsan bile sınava tam bilgi donanımıyla giremeyeceksin. O yüzden klişeyi tekrarlıyorum, ygs yi boşverin :D Çünkü ben 1000. oldum ama lys de bunu öne çekme hedefim vardı önceden. Ygs-lys arası ise acaba geriletir miyim ki ya, diye düşünüyordum cidden. Çünkü o dereceyi daha da ilerletmek çok zor gözüküyordu. Bu kadar konu varken... İşte böyle arkadaşlar. Genel olarak lys'ye kadarki dönem bu, şimdi lys çalışmalarından kısaca bahsedeyim farkındayım lafı çok çok uzattım :D

    Önce netlerle başlayayım. matematik 47-2-1 geometri 28-2 fizik 24-5-1 kimya 27-3 biyoloji 25-4-1. Mf-3 derecem 1350. Bütün öğretim hayatım boyunca tek özel dersimi 3'ten 4'e geçerkenki yaz matematikten 5 arkadaşla aldık. . 4. sınıf konularını baştan sona hepsini 1 ay içinde her gün ders yaparak bitirdik. Eğer ki özel ders almaya imkanınız varsa veya yıl içinde sürekli fizik kimya gibi özel dersi alacaksanız, onların hepsini 2. veya 3. sıraya koyun 1. sıraya matematiği alın benden söylemesi. Bundan daha önemlisi yok bence, gerekçelerini açıklayacağım birazdan. Bu dersler sayesinde yıl içinde sadece türev integralden tekrar yaptık ve hem okulda hem de dersanede işlenen dersleri de dinleyerek kolaylıkla tekrar edip pekiştirdik. Diğer arkadaşlar öğrenmeye çabalarken biz test çözüyorduk ve rahattık. Ve bir tavsiye daha vermek istiyorum. Yılın başında organik kimya da gözümde çok büyümüştü acaba eylül ekimde ders alıp halletsem mi demiştim ama rehber hocamız bu güne kadar kimsenin organik kimyada sorun yaşamadığını söyleyerek kararımdan döndürmüştü. Çok da iyi yapmış o kadar para harcamamışım iyi ki. Çünkü organik kimya sadece dersleri dinleyerek ve bireysel çalışmayla gayet güzel öğrenilebiliyor ve göründüğü gibi zor değil. Hatta benim için çok çok zevkli oldu aşık oldum resmen :D Yıl içinde bütün derslere girdim gerek dersane gerek okul. Hepsini dinledim, hocaların yazdırdığı bütün notları yazdım. Mat, geo, fizik.... hepsi yani. Ne biyoloji anlatılırken matematik çalıştım ne de bildiğim matematik konusu anlatılırken dahi başka bir şey çalıştım. Hep dinledim ve bilmediğim şeyleri öğrenmeye çalıştım. Ödevleri düzenli yaptım ki bu alışkanlığı 12. sınıfta edindim. Eskiden yapmazdım pek. Ödevlerin de çok faydası oldu. O hafta dersanede biten konuları hemen 4-5 gün içerisinde çözüp, soruları sorup uzun süre geri dönmeyecek şekilde kapatıyordum. Hoca seçmedim bu iyi anlatıyor bu kötü anlatıyor diye, bal arısı gibi faydalandım hepsinden. Bazı konular ve dersler bir kere test çözmekle halledilemeyecek şeyler o yüzden yıl içinde 2-3 defa geniş kapsamlı test çözdüğüm oldu. Meslea organik kimya. 3 kitap çözdüm heralde. Aynı şekilde türev-integral ve bazı biyoloji sistemleri. Bunları unuttuğumu fark ettiğim anda tekrar çözdüm ve hatırladım. Çünkü unutuluyor arkadaşlar gerçekten ne derseniz deyin kendinizi ne kadar zeki sanarsanız sanın, unutursunuz :) Bu herkesin ölecek olması gibi bir gerçek bunu sakın ama sakın aklınızdan çıkarmayın. Ne kadar çalışırsanız çalışın zaman size onu unutturur. Çünkü rehavete kapılıyoruz :) Ve yine çok kritik olarak gördüğüm bir konu da bu çalışmalarınızı paralel olarak götürebileceğiniz sizin seviyenizde bir arkadaş. Şanslıyım ki benim bu tanımlarıma uyan çok iyi pırlanta gibi bir arkadaşım vardı. Bütün anlattığım o hocaları dinleme, özel ders alma, test çözme işlerini birlikte yaptık. Birlikte hafta başında anlaşıp hafta içinde ne çözeceğimize karar verip, bilemediklerimizi hocalardan önce birbirimize sorduk. Ortak bilemediklerimizi de birlikte götürüp hocalara sorduk. Ödevleri birlikte yaptık vs. Bunun çok yararı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten birbirimiz üzerinde emeğimiz çok oldu. Ha ben biraz katı bir insanım, ondan başkasına da soru sormam mesela o açıdan kötü bir alışkanlık ama tek bir kişi bile bana yardımcı olma konusunda çok yeterli geldi. Hele herkese soru sorabiliyorsanız o çok daha iyi :) Sonuç olarak yıl içinde bu şekilde çalıştık çalıştık. Kötü deneme sonuçları da oldu iyi deneme sonuçları da. Ama bu dediklerimi yapınca insan kendini %100 olmasa bile %90 hazır hissediyor. Ve sınava giriyorsunuz. Şimdi sınava gelirsek, matematik geometri sınavı çok güzeldi. Gerçekten. Kolaylığı zorluğuna girmiyorum ama yıl içinde ne kadar çok test çözdüysek, ne kadar çok soru gördüysek faydasını birebir direk gördüm. Bir zaman ve fen bilimleri denemesi gibiydi matematik geometri sınavı. Ve zamanı yetiştirerek gerçekten yüksek bir net yaparak da çıktım sınavdan. 4 yıldır ve özellikle son yıl matematiğe verdiğim emeğin karşılığını aldım. Sonra fen sınavına girdik ama o ne sınav öyle. Bu kadar aptal bir sınav olamaz. Olamaz ya. Ya hayatınızda bir dinamik sorusunda düz bir zeminde 37 newtonla çekilen kutu gördünüz mü? 30 olur 50 olur vesaire. Veya basınç konusuyla alakalı 4 yıldır o kadar pistonlu sıvılı gazlı soru çözüp de ''Düdüklü tencerede neden yemekler daha kısa sürede pişer sorusu'' sorulur mu? Son hafta protonun 2 up 1 down dan oluştuğunu ezberleyecek kadar kendimi zorlamışken (Ki bu işleri hiç sevmem) yine de gidip benim bilmediğim elektronun karşıt parçaçığı nedir diye soru sorulur mu? Bu kadar ince gereksiz yerlere girilir mi? Kısaca fen sınavında kesinlikle emeklerimin karşılığını alamadım. Kesinlikle bilenle bilmeyeni ayıramadı,kesinlikle çalışılan yerlerden sormadı. Yapacak bir şey yok. Size de tavsiyem başta belirttiğim gibi matematik geometriniz sağlam olsun da, fen kısmet işi. Fen bilimleri denemesinde fiziği 30 yaptığım oldu benim gerçek sınavda 5 yanlış 1 boş gerçekten kötü bir sonuç. Matematiğim de iyi olmasaydı gerçekten 3000 e belki daha kötü derecelere çekebilirdim. Son son son olarak da :D, matematiğiniz iyi olursa, edebiyattan 18 yanlış 4 boş dahi yapsanız, tm-1 de 550. oluyorsunuz ve bu da koç boğaziçi dahil türkiyede giremeyeceğiniz iktisat işletme psikoloji bölümü kalmamış demek oluyor. Tm-2 de de 700 küsür olup ankara istanbul üni. gibi birçok hukuğa girebilir vaziyetteydim. Edebiyat sınavında atıp atıp çıkmama rağmen. Yazım gereksiz uzun oldu gibi farkındayım ama buraya kadar okursanız teşekkür ederim yine de :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kilciksizbalik

    Şimdi ygs ile başlarsak,

    YGS'nin ciddi bir taktik kısmı var bunu kabul edelim. Sayısalcılar adına konuşursak eğer, türkçe dahil mf bölümlerine ağırlık verin. Ama sosyali gerçekten boşverin. Kendimden örnek vereyim: türkçe : 38-2, sosyal : 30-9-1, matematik: 39-1, fen: 37-3. Derecem 1060 falan. Gördüğünüz gibi 30 sosyal yaptım ki bu benim hayatımda yapmadığım bir sosyaldi çünkü benim sosyalim iyiydi. Dersanede herkes en fazla 37 yapabilirken benim 39 yaptığım zamanlar olmuştu. Hatta tarihten fem soru bankasını ve fen bilimleri yaprak testini bitirmiştim. Bunu yapan dönemde 100 kişide sadece 2-3 kişiydi. Sonuçta da karşılığını alamadım çünkü abuk subuk sorular sordular. Diğer branşlara gelirsek, türkçe anlama dayalı evet ama matematik gibi de çözebilirsiniz. Paragraf sorularını paragrafta yazan anahtar kelimeler ve ifadelerden, şıklarla en fazla örtüşeni bularak doğru cevabı bulabiliyorsunuz. O gözle bakın biraz haklı olduğumu göreceksiniz. Ve çok dikkatsizlik yapıyorsanız bu konunun üzerine eğilin. Yavaş okuyun, denemelere girdikçe pratik yapın, kendinizi evirip çevirip bu işe evrimleştirin. Dikkatsizliğiniz gerçekten azaltılabilir bir şey. Ben de eskiden çok yapardım ama sonradan ciddi anlamda azaldı. Yoğunlaşın yani kısaca, paragrafın anlatmak istediğini, sorunun size sormak istediği şeyi sorgulayın. Sonuçta her sorunun ölçtüğü bir konu var o konunun neye dayalı olduğunu fark edin, nasıl bir soru sorabilirler bu olasılılkları düşünün. Büyük oranda türkçeyi bu şekilde halledebilirsiniz. 35 ve üstü gerçekten güzeldir sayısalcılar için. Ama 30 aşağısına düşmeyin eğer iyi yerleri hedefliyorsanız. Fene gelirsek, fende tabi konu bol. Çalışacaksınız arkadaşlar ona yapacak bir şey yok. Ama ygs'de çok da zor sormuyorlar onu söyleyeyim. Hatta özellikle kimya ve biyoloji gerçekten ilkokul seviyesine yakın çıkıyor bazı sorular. Tabi bazıları da ölçücü olabiliyor. Mesela nükleozitin ne olduğunu direk sormuşlardı. Fosfat çıkmış nükleotite deniyordu heralde hatırlamıyorum şu an :D Çok fazla endişelenmeyin ygs fen konusunda, deli gibi basit makine çözmenize, uzun uzun işlemli şeylere girmenize gerek yok. O kısımlar lys de bile gelmiyor, lys kısmına sonra gireceğim. Şimdi son olarak matematiğe geldik. Evet matematik konusunda ösym yi seviyorum. Çünkü yıl içinde girdiğimiz denemelere benzer çıkıyor. Matematik matematiktir. Ne kadar evirip çevirseniz de bir rasyonel sayı sorusu çok da farklılaştırılamaz. Bir ikinci denklem sorusu çok farklılaştırılamaz. Benim görüşüm bu. Ben matematikle başlardım ygs ye ve gerçek sınavda da bunun faydasını gördüm. İlk sorular rasyoneldi dört işlemdi falan. 13-15 soruyu tak tak çözüp ilerlemiştim. Yıl içinde de sürekli 36 ve üzeri yapardım gerçek sınavda da tamamen paralel çıktı. Matematikte bol soru çözeceksiniz, denemelerde net sayısınızı artırmaya yönelik teknikler geliştireceksiniz (zamanı daha verimli kullanma, dikkatsizlik yapmama, işlemleri pratikleştirme vs.) Kısaca çalışmak. Sayısalcı için temel direk bence matematik. İşin mental kısmına gelirsek, ben hep boğaziçi endüstri istiyordum (Bakmayın imzamda çapa var, buraya tercih dönemi içerisinde karar verdim :D) ve endüstri de 700 lerde alıyordu. Yani ygsde de derece yapmak zorunda hissediyordum kendimi. 5000. olup lys de 700 e çekmek bana çok zor ve yapılamayacak bir şey geliyordu. İllaki ilk 1500 de olmalıydım. Bu konu bir ara üzerimde gerçekten çok baskı yapmıştı. Çünkü malum ygs biraz şans biraz taktik işi. Her sonuç mümkün. Sen çalışkansın seni 1000. yapıverelim demiyorlar. Tamam girdik çıktık sınava gerçekten sosyal hariç güzeldi. 1000. de oldum tamam iyi güzel ilk hedefe ulaştım. Ama ee? Sonra? Daha lys var. Lys konularına bakıyorsun özellikle fene. Alt alta sıralayınca burdan köye yol oluyor. Dersanede işliyoruz, okulda çalışıyoruz ama 2 ay var. Ya ben ne ara üreme sistemini ezberleyeceğim, ne ara yıldızsılara çalışacağım, ne ara alkollerin bütün özelliklerini ezberleyeceğim? Asıl vurgunu bu düşünceler vuruyor. Kaynar sular iniyor hafiften. Tabi bu hiç çalışmayanlar için daha da feci ben en azından konuları biliyordum ama unutmuştum tekrar lazımdı. İşte o an anlıyorsunuz, büyükler lys'ye çalışın boşverin ygs yi demişlerdi. Meğer haklılarmış,kimse uyarmadı bizi ygs'den sonra 2 aycığın var ve o 2 ay hergün çalışsan bile sınava tam bilgi donanımıyla giremeyeceksin. O yüzden klişeyi tekrarlıyorum, ygs yi boşverin :D Çünkü ben 1000. oldum ama lys de bunu öne çekme hedefim vardı önceden. Ygs-lys arası ise acaba geriletir miyim ki ya, diye düşünüyordum cidden. Çünkü o dereceyi daha da ilerletmek çok zor gözüküyordu. Bu kadar konu varken... İşte böyle arkadaşlar. Genel olarak lys'ye kadarki dönem bu, şimdi lys çalışmalarından kısaca bahsedeyim farkındayım lafı çok çok uzattım :D

    Önce netlerle başlayayım. matematik 47-2-1 geometri 28-2 fizik 24-5-1 kimya 27-3 biyoloji 25-4-1. Mf-3 derecem 1350. Bütün öğretim hayatım boyunca tek özel dersimi 3'ten 4'e geçerkenki yaz matematikten 5 arkadaşla aldık. . 4. sınıf konularını baştan sona hepsini 1 ay içinde her gün ders yaparak bitirdik. Eğer ki özel ders almaya imkanınız varsa veya yıl içinde sürekli fizik kimya gibi özel dersi alacaksanız, onların hepsini 2. veya 3. sıraya koyun 1. sıraya matematiği alın benden söylemesi. Bundan daha önemlisi yok bence, gerekçelerini açıklayacağım birazdan. Bu dersler sayesinde yıl içinde sadece türev integralden tekrar yaptık ve hem okulda hem de dersanede işlenen dersleri de dinleyerek kolaylıkla tekrar edip pekiştirdik. Diğer arkadaşlar öğrenmeye çabalarken biz test çözüyorduk ve rahattık. Ve bir tavsiye daha vermek istiyorum. Yılın başında organik kimya da gözümde çok büyümüştü acaba eylül ekimde ders alıp halletsem mi demiştim ama rehber hocamız bu güne kadar kimsenin organik kimyada sorun yaşamadığını söyleyerek kararımdan döndürmüştü. Çok da iyi yapmış o kadar para harcamamışım iyi ki. Çünkü organik kimya sadece dersleri dinleyerek ve bireysel çalışmayla gayet güzel öğrenilebiliyor ve göründüğü gibi zor değil. Hatta benim için çok çok zevkli oldu aşık oldum resmen :D Yıl içinde bütün derslere girdim gerek dersane gerek okul. Hepsini dinledim, hocaların yazdırdığı bütün notları yazdım. Mat, geo, fizik.... hepsi yani. Ne biyoloji anlatılırken matematik çalıştım ne de bildiğim matematik konusu anlatılırken dahi başka bir şey çalıştım. Hep dinledim ve bilmediğim şeyleri öğrenmeye çalıştım. Ödevleri düzenli yaptım ki bu alışkanlığı 12. sınıfta edindim. Eskiden yapmazdım pek. Ödevlerin de çok faydası oldu. O hafta dersanede biten konuları hemen 4-5 gün içerisinde çözüp, soruları sorup uzun süre geri dönmeyecek şekilde kapatıyordum. Hoca seçmedim bu iyi anlatıyor bu kötü anlatıyor diye, bal arısı gibi faydalandım hepsinden. Bazı konular ve dersler bir kere test çözmekle halledilemeyecek şeyler o yüzden yıl içinde 2-3 defa geniş kapsamlı test çözdüğüm oldu. Meslea organik kimya. 3 kitap çözdüm heralde. Aynı şekilde türev-integral ve bazı biyoloji sistemleri. Bunları unuttuğumu fark ettiğim anda tekrar çözdüm ve hatırladım. Çünkü unutuluyor arkadaşlar gerçekten ne derseniz deyin kendinizi ne kadar zeki sanarsanız sanın, unutursunuz :) Bu herkesin ölecek olması gibi bir gerçek bunu sakın ama sakın aklınızdan çıkarmayın. Ne kadar çalışırsanız çalışın zaman size onu unutturur. Çünkü rehavete kapılıyoruz :) Ve yine çok kritik olarak gördüğüm bir konu da bu çalışmalarınızı paralel olarak götürebileceğiniz sizin seviyenizde bir arkadaş. Şanslıyım ki benim bu tanımlarıma uyan çok iyi pırlanta gibi bir arkadaşım vardı. Bütün anlattığım o hocaları dinleme, özel ders alma, test çözme işlerini birlikte yaptık. Birlikte hafta başında anlaşıp hafta içinde ne çözeceğimize karar verip, bilemediklerimizi hocalardan önce birbirimize sorduk. Ortak bilemediklerimizi de birlikte götürüp hocalara sorduk. Ödevleri birlikte yaptık vs. Bunun çok yararı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten birbirimiz üzerinde emeğimiz çok oldu. Ha ben biraz katı bir insanım, ondan başkasına da soru sormam mesela o açıdan kötü bir alışkanlık ama tek bir kişi bile bana yardımcı olma konusunda çok yeterli geldi. Hele herkese soru sorabiliyorsanız o çok daha iyi :) Sonuç olarak yıl içinde bu şekilde çalıştık çalıştık. Kötü deneme sonuçları da oldu iyi deneme sonuçları da. Ama bu dediklerimi yapınca insan kendini %100 olmasa bile %90 hazır hissediyor. Ve sınava giriyorsunuz. Şimdi sınava gelirsek, matematik geometri sınavı çok güzeldi. Gerçekten. Kolaylığı zorluğuna girmiyorum ama yıl içinde ne kadar çok test çözdüysek, ne kadar çok soru gördüysek faydasını birebir direk gördüm. Bir zaman ve fen bilimleri denemesi gibiydi matematik geometri sınavı. Ve zamanı yetiştirerek gerçekten yüksek bir net yaparak da çıktım sınavdan. 4 yıldır ve özellikle son yıl matematiğe verdiğim emeğin karşılığını aldım. Sonra fen sınavına girdik ama o ne sınav öyle. Bu kadar aptal bir sınav olamaz. Olamaz ya. Ya hayatınızda bir dinamik sorusunda düz bir zeminde 37 newtonla çekilen kutu gördünüz mü? 30 olur 50 olur vesaire. Veya basınç konusuyla alakalı 4 yıldır o kadar pistonlu sıvılı gazlı soru çözüp de ''Düdüklü tencerede neden yemekler daha kısa sürede pişer sorusu'' sorulur mu? Son hafta protonun 2 up 1 down dan oluştuğunu ezberleyecek kadar kendimi zorlamışken (Ki bu işleri hiç sevmem) yine de gidip benim bilmediğim elektronun karşıt parçaçığı nedir diye soru sorulur mu? Bu kadar ince gereksiz yerlere girilir mi? Kısaca fen sınavında kesinlikle emeklerimin karşılığını alamadım. Kesinlikle bilenle bilmeyeni ayıramadı,kesinlikle çalışılan yerlerden sormadı. Yapacak bir şey yok. Size de tavsiyem başta belirttiğim gibi matematik geometriniz sağlam olsun da, fen kısmet işi. Fen bilimleri denemesinde fiziği 30 yaptığım oldu benim gerçek sınavda 5 yanlış 1 boş gerçekten kötü bir sonuç. Matematiğim de iyi olmasaydı gerçekten 3000 e belki daha kötü derecelere çekebilirdim. Son son son olarak da :D, matematiğiniz iyi olursa, edebiyattan 18 yanlış 4 boş dahi yapsanız, tm-1 de 550. oluyorsunuz ve bu da koç boğaziçi dahil türkiyede giremeyeceğiniz iktisat işletme psikoloji bölümü kalmamış demek oluyor. Tm-2 de de 700 küsür olup ankara istanbul üni. gibi birçok hukuğa girebilir vaziyetteydim. Edebiyat sınavında atıp atıp çıkmama rağmen. Yazım gereksiz uzun oldu gibi farkındayım ama buraya kadar okursanız teşekkür ederim yine de :)

    Hocam öncelikle okumadan bile teşekkür etmeliyim. Başlıyorum okumaya,ellerinize sağlık :)
    edit1:Hepsini okudum ve gerçekten güzel tavsiyeler lys adına kaç kitap bitirmemiz kafi yani yeterli soru çeşidi açısından.. Bence buraya yazdıklarınızı kopyalayıp konu bile açsanız çok tutacak.. Ve şöyle bir şey var benim fen derslerim her zaman geometri ve matematiğimden daha iyi olmustur Ygs değil lys açısından.. Daha rahat kavrayabiliyorum..Ama görünen o ki ters köşe olabilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamamtellagi -- 24 Temmuz 2014; 21:03:10 >




  • Burada millet yerleşmeyle uğraşıyo kimisi yerleşememiş 2.tercihi araştırıyo kimisi kazandığı şehri araştırıyo.Tercihe yerleştirincede iş bitmiyo ön kayıtı var hazırlık sınavı var millet şimdi onlarla meşgul kusura bakmada kimseye laf atmayın 2015'çilere yardım etmiyolar filan diye.
  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dark_23

    Burada millet yerleşmeyle uğraşıyo kimisi yerleşememiş 2.tercihi araştırıyo kimisi kazandığı şehri araştırıyo.Tercihe yerleştirincede iş bitmiyo ön kayıtı var hazırlık sınavı var millet şimdi onlarla meşgul kusura bakmada kimseye laf atmayın 2015'çilere yardım etmiyolar filan diye.

    Sorun da orada kimisi dediklerinin hepsi bencillik ediyor. 3 gün sonra araştırsa ne kaybeder? Yerleşemeyen arkadaşlara bir şey demiyorum zaten kazananlardan tavsiye istiyorum. Ki hazırlık sınavı 1 sene okuyacak işte ne şimdiden heyecan yapıyor. Kusura bakmasınlar ama en uygun laf bu. Aynı zamanda bu konuyu o kadar çok uplayan arkadaş var ki onlar da tavsiye istiyorlar.
  • Günde bi saat bile olsa düzenli çalışın. Bazen günde 7 saati gördüğüm oluyordu sonra bi bırakıyorsun 2 hafta kitap yüzü yok tekrar şevk de gelmiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kilciksizbalik kullanıcısına yanıt
    Üşenmeyip yazmışsınız çok teşekkürler Allah razı olsun
    Not:Bir harf bile atlamadan hepsini okudum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CEA426D8F -- 24 Temmuz 2014; 21:09:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamamtellagi kullanıcısına yanıt
    Tavsiye istiyosanız söyliyim ben bu konuyu çözüyorum deyince iş bitmiyo emin ol ben matematikten 35'ten aşağı yapmazdım dershaneden günler geçtikçe benim netler artıyodu sınava 1 hafta kala her gün rekor kırıyordum genel net rekoru sosyalden net rekoru ama sınava girdik işte o zaman patladık.Matematikten 25 tane filan işaretleyebildim 18 net filan geldi diye hatırlıyorum.Ben sosyalden 35-34 filan yapardım sayısalcıyım sınavda 22 yapabildim ama o 22 sosyal beni baya bi taşıdı çünki çoğu kişi sosyale hiç bakmadı.Problemler benim işim diyodum sınıfta hocalara bile artistlik yapardım bi kuru üzümün ağırlığını hesaplıyacam diye 15 dakkamı yedim.Benim YGS sınavlarım 30 dakika önceden biterdi.Sınav stresi filan işte bu yani anlayın.kimyayı fulledim biyolojidende 10 net yaptım ama çok saçma hatalardan gitti yani 1 soru vardı soruya şekline bakıyorum anlamıyorum neyi sorduğunu yoksa en basit biyoloji sorusuydu sınavda böyle şeylerle karşılaşabilirsiniz.LYS'ye gelirsek emin olun LYS daha kolay beyler YGS gibi sizi panikletmez gerçi bu sene biraz paniklettiler.LYS matematikte zaten ilk 10 soru işlem sorusu ama LYS'ye sadece son 2 ay çalışmayın yoksa olmaz.ygs konularının arasında ufaktan başlayın böyle polinom parabol filan ilk konuları eritin.Trigonometriden filanda hiç korkmayın ben 2 ay kala matematik çalıştım büyük salaklık yaptım.Trigonometriden ölümüne korkardım sadece 1 soru kaçtı oda yine benim salaklığımdan.LYS fen de zaten böyle önünüze gelince o dakikalar bi masal gibi geçecek o kadar rahatsınız ki etrafınızda 10 dakika önceden fiziği filan bitirenler olucak yani kapatıcaklar kitapçığı yatıcaklar :D.Ben halen LYS fizikten korkuyorum mesela :D Bide bence deneme çözün yani bu işin sırrı bana göre deneme konuları bitirdiğinizi hissediyosanız deneme çözün




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.