Şimdi Ara

2014 NEW LG 50PB690V - LG60PB690V 3D Smart Full HD Plazma (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.158
Cevap
32
Favori
121.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • lazuli53 kullanıcısına yanıt
    Hocam sd yayınlar iyi hd ve 1080 p filmler süper. Usb konusuna gelince benimde bilgim yok. Ben masaüstü pc den internet ile aktarım yaparak izliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eyvallah hocam

    Keske su usb den film Format destegini de ogrenebilseydim.. Bilgisi olan arkadas yazarsa cok sevinirim...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lazuli53

    Eyvallah hocam

    Keske su usb den film Format destegini de ogrenebilseydim.. Bilgisi olan arkadas yazarsa cok sevinirim...



    mp4 açıyor direkizle sitelerinden indirdim flasha attım izledim..dvd player vs. alma derdindende kurtuldum hd filmler çok net
  • lazuli53 kullanıcısına yanıt
    Popüler tüm formatları açıyor rahat olun, artı DTS sesi de çözüyor.
  • Zebza kullanıcısına yanıt
    Hocam ben bişey sorayım size.
    Şimdi ben tv yi duvara monte ettirdim usb falan takamıyorum malum arkada kalıyor pc den internet yolu ile aktarıp izliyorum ama usb ye geçmek istiyorum.
    Şimdi sormak istediğim şey arkasında kaç tane Usb girişi var benim sık kullanacağım? Uzatma Kablosu alıp takip bir daha o kısımla ugrasmak istemiyorum. 1 tane usb için tane de hafıza için 2 tane yeterli olur diye tahmin ediyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ßyİsMaİLCaN ß kullanıcısına yanıt
    3 tane USB giriş var.
  • Zebza kullanıcısına yanıt
    Peki dediğim gibi 2 tane alıp taksam işimi görür mu ? Biri hafıza için olmasi lazim öyle hatırlıyorum sanki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar bende bu tv yi düşünüyorum ama gözümü korkutan bu yanık olayı, tvyi çoğunlukla xbox 360,usbden film ve maç yayını ağırlıklı izlemeyi düşünüyorum tavsiye edermisiniz?
    led olarakta 47 lb670v ve samsung 48h6470 ye baktım , bu tvler yaklaşık 700 tl fiyat farkına değer mi?
  • mozsy09 M kullanıcısına yanıt
    Valla hocam ekran parlaklık çok açmadıktan sonra sorun olmuyor bende korkuyordum ama dikkat ettikten sonra hiçbir şey olmuyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu renk yıkama denilen ne , hızlıca kanal değiştirme gibi birşey geliyor aklıma dogrusu nedir
  • Hocam çeşitli renkler var bu renkler ekranda sürekli yer değiştirerek dönüyor. Bu şekilde ekrana yapışan logo izi sürekli hareketli ve renkli renkler sayesinde yok oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle herkese merhaba

    Yaklaşık 2 ay önce 50PB690V modelini bimeks'ten 2.000tl etiket fiyatı ve 200 tl ''bipara'' hediyesi ile birlikte aldım. Plazma almayı düşünen arkadaşlar için yada hali hazırdaki bu model kullanıcıları için kendi bilgi ve deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. Ayrıca yazımın sonunda mevcut görüntü ayarlarımı sizinle paylaşacağım ve bu ayarları uygulayan arkadaşlar bana 4k hd tvleri tokatladığım için teşekkür edecek :))

    Ürünün ilk kurulumu çok önemli arkadaşlar yeni nesil plazmalar'da her ne kadar rodaj durumu önemini yitirmiş olsa da mutlaka yapılmasını tavsiye ediyorum. Servis ürünü kurduktan sonra tv yi başka hiçbir ayarı kurcalamadan gündüzleri eco mode minimum tasarruf akşamları ise yine eco mode fakat max. enerji tasarrufu olacak şekilde izlemelisiniz. ilk etapta gözünüze enerji tasarrufu max. yapıldığında karanlıkmış gibi gelebilir fakat aldanmayın 2-3dk içinde görüntüye kapılıp gidiyorsunuz :)) Ayrıca tv gündüzleri çok fazla aydınlık ortamda değil ise keza bu sizin anlayacağınız bi durum enerji tasarrufunu orta yada max. çekebilirsiniz ama mutlaka ve mutlaka 120 saat boyunca hatta rodaj bitince bile min. da olsa açık bırakın. Unutmamamız gereken bir diğer ayarda ''orbiter'' ve ''renk yıkama''. Orbiter seçeneğini her zaman aktif tutmanızı tavsiye ederim. renk yıkama modunu ise her fırsatta yapmanızı tavsiye ederim. Örn. tv den müzik açtınız yada ne bileyim tv açık ama başında değilsiniz hemen renk yıkama moduna alın özellikle geceleri yatmadan önce yaparsanız daha faydalı olur. Evet yeni kullanıcıların yapması gereken başlıca ayarlar bunlar. Bunlara ek olarak ilk 120 saat boyunca ekranda sabit görüntü bırakmamaya ve yatay yada dikey siyah bantlı yayın izlememeye özen gösterin. Kaldıki 3D Bluray filmler genelde yatay siyah bantlı olur ekran 16:9 formatında olduğu için. Bu gibi durumlarda ise filmi izledikten sonra 15dk kadar renk yıkama yapabilirsiniz yada yine bu forumda bir arkadaşımızın(@candyman) paylaşmış olduğu önemli temizleme metodları mevcut filmi izledikten sonra bu medotları kullanabilirsiniz.

    www.hexattack.com
    orbiter ekran yanığı temizleyicisinden daha güçlü ve rodaj süresini hızlandıran bir sayfa... renkler çok hızlı şekilde değişiyor. ayrıca aynı renkte donup kalan pikselleri düzeltmek için de işe yarayabilir.

    www.randomfear.com
    bu adresede girip sihirli kumandanızı ekran üzerinde oynatın,renkler saniyenin onda biri hızında değişecek...

    bir de bölgesel burn in ler için bir metod;
    http://www.fillthisup.com/
    bu adrese girip sihirli kumanda da imleci nereye götürürseniz bölgesel renk değişimi yapar saniyenin 10 da biri hızda. haliyle sag tarafta kanal logosu izi mi kaldı? götürün imleci oraya bir dakika boyunca tutun yanıgın üzerine. orbiterdan daha etkili bir yöntem ile yanık ortadan kalkacak... tüm metodlar denenmiştir.

    Gelelim üründen bu zamana kadar aldığım feedbacklere ;

    Fiyat performans olarak değerlendirecek olursak kensinlikle düşünmeden alabilirsiniz. Led mi plazma mı sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir fakat ben şunu bilir şunu söylerim eğer film, oyun ve 3D hastalığı varsa sizin ihtiyacınız düzgün bir ''PLAZMA'' dır. Pazara led hakim çünkü marka neyi satmak isterse retail'e onu sunar retail'de onu satar olay bundan ibaret;) Benim özellikle bu ürünü almadaki amacım panel'in yeni seri olması ve piyasadaki diğer emsallerine nazaran daha avantajlı olmasıdır. Gerek görüntü gerek fiyat olarak. Ben ürünü rodajdan çıkardıktan sonra direkt olarak hdmi üzerinden ps3'e bağladım, optic kablo ile de dts ve dolby desteği sunan samsung airtrack isimli soundbar'a bağladım. Dinozorlarla yürümek adlı filmin 3dbluray versiyonunu taktım ve başladım izlemeye. ( 3D gözlük olayını ise şu şekilde çözdüm. Lg servisine gittim 80tl ye AG-S360 aldım. bunun yerine AG-S350 de alabilirsiniz.) Görüntü kalitesi nasıl mı ? Kendimi bir an 10.000 TL verip 4K hdtv almış gibi hissettim yalan yok :)) Daha sonra Gran Turismo 6 adlı oyuna geçtim onu da yine 3d modda ve tv yi oyun moduna olarak test ettim, aynı şekilde muazzam bir heyecan yaşatmayı başardı diyebilirim. En azından kriterleri yüksek olan kişilerin bile tatmin olacağından eminim. Unutmadan belirteyim ben tv yi yaklaşık 3 metre mesafeden izliyorum ve duvara asılı değil doğru konumlandırmak adına tv ayaklığı ve oturduğum koltuğun oturma yüzeyi aynı hizada olacak şekilde. Eğer sizde 3-4 m mesafeden izlemeyi düşünüyorsanız 50ekran yeterlidir. mesafe daha fazla ise ya da duvara asacaksanız 60 ekran tercih edebilirsiniz. Ben odayı daha çok sinema odası olarak kullanıyorum ve gerçekten tv bana o hissiyatı yaşatmayı başardı. Smart menüsü ve kumandası bence kullanışlı. İnternet üzerinden rahatlıkla film dizi seyredilebiliyor, wifi kalitesi çok iyi olmasa da yeterli. HbbTV özelliği bu modelde mevcut onuda yayın destekliyor ise kullanabilirsiniz. Kısacası ürün fiyatına ve piyasa emsallerine göre yeterince tatminkâr. Olumsuz olarak karşılaştığım tek nokta ise trumotion açıkken bazen görüntüdeki nesnenin çok hızlı hareket etmesi sonucu hareket eden nesnenin üstünde yatay çizgiler meydana gelebiliyor saniyenin 4te1 i kadar bir zamanda.(bunu normal kullanıcılar farkedemeyebilir) Lg bu durumun farkına varmış olmalı ki yazılım güncellemesinden sonra henüz bu sorunla karşılaşmadım.

    Sırada sizlere 4K HDTV tadında sinema keyfi yaşatmak adına, HD yayınlarda veya en az 1080p olan normal veya 3D filmlerde kullanabileceğiniz ayarları paylaşıyorum.

    Smart menü'den ayarlara girin oradan resim ayarlarına geçin ve aynen aşağıda yazdıklarımı uygulayın.

    Enerji Tasarrufu : Maksimum
    Resim Modu : İsf Uzman1
    Panel Işığı : 90
    Kontrast : 90
    Parlaklık : 50
    H(Yatay) Keskinlik : 10
    V(Dikey) Keskinlik : 10
    Renk : 70
    Ton : 0 ( tam ortası)
    Bu ayarları uyguladıktan sonra hemen altından
    ''Uzman Kontrolüne'' giriyoruz ve orası da şu şekilde olacak
    Dinamik kontrast : Düşük
    Süper Çözünürlük : Yüksek
    Renk Gamı : Geniş
    Kenar Düzeltici : Açık
    Renk Filtresi : Kapalı
    Uzman Deseni : Kapalı
    Gama : 2.2
    Beyaz Dengesi olduğu gibi kalıyor.
    Burayı kapatıp yine bir alttan ''Resim Seçeneğine'' giriyoruz ve orası da şu şekilde;
    Gürültü Filtresi : Kapalı
    MPEG Parazit Azaltması : Kapalı
    Siyah Seviye : Düşük
    Gerçek Sinema : Açık
    Motion Eye Care : Kapalı
    TruMotion : Pürüzsüz

    Film keyfi çıkarmak istediğinizde bu ayarları uygulayın bana sonra teşekkür edersiniz :) İyi seyirler...




  • Emreee41 E kullanıcısına yanıt
    Hocam açıklama için çok teşekkürler bir iki bişey sormak istiyorum.

    1) bu Eco ayarın fotosunu çekip atarmısınız bende bir ara bozuldu ayarlar. Şimdilik oyun modunda sizin dediğiniz gibi güç tasarrufunu değiştirerek kullanıyorum.

    2) ben arada film izliyorum pc den internet yolu ile aktarıp ve bunlar tam ekran olmuyor . Üstten ve alttan siyah bant çıkıyor.(hepsinde değil) Bu tv ye zarar verir mi ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ßyİsMaİLCaN ß kullanıcısına yanıt
    Usb bellekler için bende uzatma kablosu kullanıyorum tv arkasına takıp çıkarmak zor oluyor. Bir sıkıntı olmadan çalışıyor.
    Filmleri izlerken Hızlı Menü üzerinden görüntü oranını ayarladığınız yerde zoom mevcut, alt ve üstten bantlar kaybolana kadar yakınlaştırabilirsin.
    Eco mod ayarları yukardan aşağıya sırasıyla;
    100
    100
    50
    25
    60
    0
    0

    Ayrıca mp4 gibi filmlerin üzerine sağ tıklayıp oynat(Play to) diyerek direk TV'nizde açabilirsiniz(Windows Media Player aracılığı ile), aynı resimler içinde geçerli.
  • Emreee41 E kullanıcısına yanıt
    Güzel bilgiler teşekkürler özellikle yanik lar ile verdiğiniz programlar isime cok iyi yaradi tavsiye ederim arada bi kullanmak lazim... Her zaman söylüyorum giriş orta bir cok led TV den daha iyi diye hele gece yanina bile yaklasamazlar... ancak siyah performansi daha iyi olmaliydi bu TV nin diye düşünüyorum... Ayrıca merakimdan soruyorum siyah seviyesi hangi ayarda aktif hale geliyordu? Ben standart ayarda kullaniyorum bu secenek pasifte duruyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FasTBoY kullanıcısına yanıt
    Bu hızlı menu dediğiniz nedir film oynarken imleci oynatıcı sağ altta çıkan opsiyon mu? Orası ise bulamadım orada yakınlaştırma ayarını :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emreee41

    Öncelikle herkese merhaba

    Yaklaşık 2 ay önce 50PB690V modelini bimeks'ten 2.000tl etiket fiyatı ve 200 tl ''bipara'' hediyesi ile birlikte aldım. Plazma almayı düşünen arkadaşlar için yada hali hazırdaki bu model kullanıcıları için kendi bilgi ve deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. Ayrıca yazımın sonunda mevcut görüntü ayarlarımı sizinle paylaşacağım ve bu ayarları uygulayan arkadaşlar bana 4k hd tvleri tokatladığım için teşekkür edecek :))

    Ürünün ilk kurulumu çok önemli arkadaşlar yeni nesil plazmalar'da her ne kadar rodaj durumu önemini yitirmiş olsa da mutlaka yapılmasını tavsiye ediyorum. Servis ürünü kurduktan sonra tv yi başka hiçbir ayarı kurcalamadan gündüzleri eco mode minimum tasarruf akşamları ise yine eco mode fakat max. enerji tasarrufu olacak şekilde izlemelisiniz. ilk etapta gözünüze enerji tasarrufu max. yapıldığında karanlıkmış gibi gelebilir fakat aldanmayın 2-3dk içinde görüntüye kapılıp gidiyorsunuz :)) Ayrıca tv gündüzleri çok fazla aydınlık ortamda değil ise keza bu sizin anlayacağınız bi durum enerji tasarrufunu orta yada max. çekebilirsiniz ama mutlaka ve mutlaka 120 saat boyunca hatta rodaj bitince bile min. da olsa açık bırakın. Unutmamamız gereken bir diğer ayarda ''orbiter'' ve ''renk yıkama''. Orbiter seçeneğini her zaman aktif tutmanızı tavsiye ederim. renk yıkama modunu ise her fırsatta yapmanızı tavsiye ederim. Örn. tv den müzik açtınız yada ne bileyim tv açık ama başında değilsiniz hemen renk yıkama moduna alın özellikle geceleri yatmadan önce yaparsanız daha faydalı olur. Evet yeni kullanıcıların yapması gereken başlıca ayarlar bunlar. Bunlara ek olarak ilk 120 saat boyunca ekranda sabit görüntü bırakmamaya ve yatay yada dikey siyah bantlı yayın izlememeye özen gösterin. Kaldıki 3D Bluray filmler genelde yatay siyah bantlı olur ekran 16:9 formatında olduğu için. Bu gibi durumlarda ise filmi izledikten sonra 15dk kadar renk yıkama yapabilirsiniz yada yine bu forumda bir arkadaşımızın(@candyman) paylaşmış olduğu önemli temizleme metodları mevcut filmi izledikten sonra bu medotları kullanabilirsiniz.

    www.hexattack.com
    orbiter ekran yanığı temizleyicisinden daha güçlü ve rodaj süresini hızlandıran bir sayfa... renkler çok hızlı şekilde değişiyor. ayrıca aynı renkte donup kalan pikselleri düzeltmek için de işe yarayabilir.

    www.randomfear.com
    bu adresede girip sihirli kumandanızı ekran üzerinde oynatın,renkler saniyenin onda biri hızında değişecek...

    bir de bölgesel burn in ler için bir metod;
    http://www.fillthisup.com/
    bu adrese girip sihirli kumanda da imleci nereye götürürseniz bölgesel renk değişimi yapar saniyenin 10 da biri hızda. haliyle sag tarafta kanal logosu izi mi kaldı? götürün imleci oraya bir dakika boyunca tutun yanıgın üzerine. orbiterdan daha etkili bir yöntem ile yanık ortadan kalkacak... tüm metodlar denenmiştir.

    Gelelim üründen bu zamana kadar aldığım feedbacklere ;

    Fiyat performans olarak değerlendirecek olursak kensinlikle düşünmeden alabilirsiniz. Led mi plazma mı sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir fakat ben şunu bilir şunu söylerim eğer film, oyun ve 3D hastalığı varsa sizin ihtiyacınız düzgün bir ''PLAZMA'' dır. Pazara led hakim çünkü marka neyi satmak isterse retail'e onu sunar retail'de onu satar olay bundan ibaret;) Benim özellikle bu ürünü almadaki amacım panel'in yeni seri olması ve piyasadaki diğer emsallerine nazaran daha avantajlı olmasıdır. Gerek görüntü gerek fiyat olarak. Ben ürünü rodajdan çıkardıktan sonra direkt olarak hdmi üzerinden ps3'e bağladım, optic kablo ile de dts ve dolby desteği sunan samsung airtrack isimli soundbar'a bağladım. Dinozorlarla yürümek adlı filmin 3dbluray versiyonunu taktım ve başladım izlemeye. ( 3D gözlük olayını ise şu şekilde çözdüm. Lg servisine gittim 80tl ye AG-S360 aldım. bunun yerine AG-S350 de alabilirsiniz.) Görüntü kalitesi nasıl mı ? Kendimi bir an 10.000 TL verip 4K hdtv almış gibi hissettim yalan yok :)) Daha sonra Gran Turismo 6 adlı oyuna geçtim onu da yine 3d modda ve tv yi oyun moduna olarak test ettim, aynı şekilde muazzam bir heyecan yaşatmayı başardı diyebilirim. En azından kriterleri yüksek olan kişilerin bile tatmin olacağından eminim. Unutmadan belirteyim ben tv yi yaklaşık 3 metre mesafeden izliyorum ve duvara asılı değil doğru konumlandırmak adına tv ayaklığı ve oturduğum koltuğun oturma yüzeyi aynı hizada olacak şekilde. Eğer sizde 3-4 m mesafeden izlemeyi düşünüyorsanız 50ekran yeterlidir. mesafe daha fazla ise ya da duvara asacaksanız 60 ekran tercih edebilirsiniz. Ben odayı daha çok sinema odası olarak kullanıyorum ve gerçekten tv bana o hissiyatı yaşatmayı başardı. Smart menüsü ve kumandası bence kullanışlı. İnternet üzerinden rahatlıkla film dizi seyredilebiliyor, wifi kalitesi çok iyi olmasa da yeterli. HbbTV özelliği bu modelde mevcut onuda yayın destekliyor ise kullanabilirsiniz. Kısacası ürün fiyatına ve piyasa emsallerine göre yeterince tatminkâr. Olumsuz olarak karşılaştığım tek nokta ise trumotion açıkken bazen görüntüdeki nesnenin çok hızlı hareket etmesi sonucu hareket eden nesnenin üstünde yatay çizgiler meydana gelebiliyor saniyenin 4te1 i kadar bir zamanda.(bunu normal kullanıcılar farkedemeyebilir) Lg bu durumun farkına varmış olmalı ki yazılım güncellemesinden sonra henüz bu sorunla karşılaşmadım.

    Sırada sizlere 4K HDTV tadında sinema keyfi yaşatmak adına, HD yayınlarda veya en az 1080p olan normal veya 3D filmlerde kullanabileceğiniz ayarları paylaşıyorum.

    Smart menü'den ayarlara girin oradan resim ayarlarına geçin ve aynen aşağıda yazdıklarımı uygulayın.

    Enerji Tasarrufu : Maksimum
    Resim Modu : İsf Uzman1
    Panel Işığı : 90
    Kontrast : 90
    Parlaklık : 50
    H(Yatay) Keskinlik : 10
    V(Dikey) Keskinlik : 10
    Renk : 70
    Ton : 0 ( tam ortası)
    Bu ayarları uyguladıktan sonra hemen altından
    ''Uzman Kontrolüne'' giriyoruz ve orası da şu şekilde olacak
    Dinamik kontrast : Düşük
    Süper Çözünürlük : Yüksek
    Renk Gamı : Geniş
    Kenar Düzeltici : Açık
    Renk Filtresi : Kapalı
    Uzman Deseni : Kapalı
    Gama : 2.2
    Beyaz Dengesi olduğu gibi kalıyor.
    Burayı kapatıp yine bir alttan ''Resim Seçeneğine'' giriyoruz ve orası da şu şekilde;
    Gürültü Filtresi : Kapalı
    MPEG Parazit Azaltması : Kapalı
    Siyah Seviye : Düşük
    Gerçek Sinema : Açık
    Motion Eye Care : Kapalı
    TruMotion : Pürüzsüz

    Film keyfi çıkarmak istediğinizde bu ayarları uygulayın bana sonra teşekkür edersiniz :) İyi seyirler...


    Cok guzel bilgiler vermissiniz cok tesekkur ederim verdiginiz bilgileri direkt telefonuma kaydettim kurulum yapildiginda dediginiz sekilde kullanicam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ßyİsMaİLCaN ß kullanıcısına yanıt
    Video oynatırkende var sanıyordum meğersem yokmuş. Kusura bakma yanlış bilgi vermiş oldum.
    Sadece normal tv izlerken veya hdmi üzerinden harici bir yayını izlerken. Uygulamarımdan hızlı menüden ayarlama yapılabiliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ßyİsMaİLCaN

    Peki dediğim gibi 2 tane alıp taksam işimi görür mu ? Biri hafıza için olmasi lazim öyle hatırlıyorum sanki

    USB1, time machine özelliği kullanacaksanız bağlanması gereken USB HDD için ayırmanız gerekiyor, USB2 ve USB3 dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ßyİsMaİLCaN

    Hocam açıklama için çok teşekkürler bir iki bişey sormak istiyorum.

    1) bu Eco ayarın fotosunu çekip atarmısınız bende bir ara bozuldu ayarlar. Şimdilik oyun modunda sizin dediğiniz gibi güç tasarrufunu değiştirerek kullanıyorum.

    2) ben arada film izliyorum pc den internet yolu ile aktarıp ve bunlar tam ekran olmuyor . Üstten ve alttan siyah bant çıkıyor.(hepsinde değil) Bu tv ye zarar verir mi ?


    1) Eco ayarın en altında yanlış hatırlamıyorsam "resim sıfırla" seçeneği var onu kullanırsanız Eco ayarı fabrika ayarlarına gelir.

    2) Alttan ve üstten çıkan siyah bantlar filmin formatından kaynaklanıyor ve sıkıntı olmaz.
  • 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.