Şimdi Ara

2000 model Volvo S40 incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
1
Favori
1.563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar, kullanmakta olduğum araç hakkında bir inceleme yazmak istiyorum.

Biliyorsunuz ki bu araçlar yaklaşık 18-22 bin TL aralığında fiyatlara sahipler ve çoğu kişinin aklını kurcalıyorlar. Çünkü bu fiyatlara alınabilecek en iyi arabalardan birisi ancak aynı zamanda parça fiyatları ile de korkutan bir araba. Her ne kadar bir Saab ya da Rover gibi parça kıtlığı yaşanmasa da Volvo ismi bile insanın çekinmesi için yeterli olabiliyor. Bu incelemede "Bu araç alınır mı?" sorusunu da cevaplamaya çalışacağım. Bu araç hakkında kafanıza takılan, merak ettiğiniz her şeyi değerlendirmeye çalışacağım.

Öncelikle inceleyeceğimiz aracın künyesini paylaşalım:

Marka: Volvo
    Model: S40
    Model Yılı: 2000
    Motor: 1948 cc, 16 Valf, Çok noktadan enjeksiyonlu, 140 beygir gücünde, 183 nm torkta ve atmosferik hava emişine sahip sıralı 4 silindir.
    Yakıt: Benzin / LPG
    Ağırlık: 1172 Kg (1259 LPG Kitiyle)
    Renk: Gümüş Gri

Öncelikle aracın tasarımından başlamak istiyorum. Fazlasıyla klasik bir duruşu var. Krom ön ızgara, far silecekleri gibi detaylarla birlikte aracın genel duruşu klasik. Öyle dinamik bir duruşu yok. Yapılan makyajla birlikte aracın daha modern ve dinamik durması sağlansa da, makyajsız kasalarda durum bu. Volvo'nun "kutu gibi" denilen tasarımdan daha oval hatlara geçişini başlattığı kasa olan model, yine de eski tasarım anlayışına daha yakın bir yapıda. Gençlere pek hitap etmiyor. Daha çok "50 yaşında aile babası arabası" gibi duruyor diyebilirim.

Aracımız C sınıfı olsa da, bugünün C sınıfı araçlarından daha küçük ve hafif. Malzeme kalitesi konusuna gelince, bu araç maliyet kaygısı güdülen araçlardan. Dolayısı ile göz önünde olmayan yerlerde kalite düşse de genel anlamda malzeme kalitesi güzel, ön göğüs, ön / arka kapı içleri yumuşak malzemeden. Koltuklar yarı deri yarı kumaş. Ancak gerek direksiyonda gerekse döşemelerde kullanılan deri pek kaliteli değil bu bir gerçek. A sütununda kumaş kaplama kullanılmış (Şoförün sürekli gözünün önünde olduğu için sanırım) ancak B ve C sütunu, orta konsol ile birlikte sert plastik (Bakalit diye geçiyor sanırım) malzeme. Ön konsolda klima panelinin olduğu bölümde yine sert bir plastik kullanılmış ancak adi bir plastik değil, sertten ziyade sıkı bir plastik diyebilirim. Torpidonun içinde kadife kaplıyken orta konsolda ıvır zıvır koymak için bulunan göz (Üst donanımlarda yol bilgisayarı kumandası ve bardaklık yuvası. Evet şaka gibi ama bu arabada ön konsolda bardaklık yok. Bulabilirsem taktıracağım) içerisi kauçuk malzeme ile kaplanmış. 15 yıllık araçta yıpranan derilerden (Direksiyon simidi ve döşemeler) başka sadece teybin "ileri" tuşu ve numaraların olduğu tuşlar yıpranmış. Onlar da tırnak yarası şeklinde (Sanırım benden önceki sahibi tırnaklarına çok dikkat eden birisi değilmiş). Onun haricinde içeride çok fazla deformasyon olduğunu söyleyemeyeceğim.

İç dizayna basitçe gelecek olursam, dört kollu bir direksiyon bizi karşılıyor. İç mekanda malzeme kalitesi güzel olsa da dizayn konusunda bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntılar makyajla birlikte çözülmüş. Basitçe bu sıkıntılara değinecek olursam, kol dayama indirildiği zaman el freninin üstüne geliyor. Ayrıca cam açma ve kapama düğmeleri de ortada bulunuyor. Bu düğmelerin şoföre ait bir yerde bulunması gerekirdi diyorum. Ayrıca kol dayamanın altı bir göz şeklinde tasarlanabilirmiş, boş olmuş altı. Dediğim bütün bu sorunlar 2001'deki makyajla çözülmüş gerçi. Gel gelelim araç içindeki gözler yetersiz. Torpido gözü oldukça ufak. Belki bir el çantası bir güneş gözlüğü sığdırabilirsiniz ama daha fazlası çok mümkün değil maalesef. Kapı içi gözler de oldukça dar, bir pet şişe bile sığmıyor. Ayrıca yine şaka gibi ama kol dayamayı indirdiğiniz zaman orta konsoldaki bardak yuvalarının üstüne iniyor. O da saçma olmuş. Kol dayama en çok uzun yolda kullanılıyor ve bir şeyler içmek isterseniz kol dayamayı kaldırmanız gerekiyor.

Gel gelelim aracın motor performansına ve yakıtına, 2.0 litre olarak geçen motorumuzun ürettiği 183 Nm tork 4500 devirde geliyor. Azami güç olan 140 beygir ise 6100 devir / dakika çevirmenizi gerektiriyor. Ancak bu değerler her ne kadar yüksek gözükse de 1 beygir gücün 8.3 kilogram(LPG sistemi varsa 8.9 kilogram) ağırlığı taşıması gerektiği için, motor pek zorlanmadan aracı taşıyabiliyor. Düşük devirlerde dahi seyretmek ve hızlanmak mümkün oluyor motor pek boğulmuyor. Kabaca 1000 devirde dahi gaza tepki alabiliyorsunuz diyebilirim. Tüm bunlar birleşince 0-100 hızlanma süresi 9.3 saniye, azami sürat 210 kilometre/saat değerleri ortaya çıkıyor. Ayrıca motor aracı taşırken düşük devirlerde dahi zorlanmadığı için yakıt değerleri de ürkütücü değil. Şu anda şehir içinde 11-12 litre LPG ile dolaşabiliyorum. Tabii ki sürekli dur kalk trafiğe girdiğim bir trafikten bahsetmiyorum. Günlük işe git gel trafiğinde yakıt değerim bu. Uzun yolda ise 8-9 litre LPG dolaylarında geziyorum. Eğer 2.40'dan LPG alırsanız şehir içinde 29-30 kuruş, uzun yolda 21-22 kuruş değerlerini yakalayabilirsiniz.

Yürütme maliyetleri konusu da pek çok kişinin aklını kurcalayan bir soru. Yakıtını yukarıda anlattım, yedek parçası ise çok ucuz denilemez ancak, bu aracın dengi olan araçlardan daha pahalı değil. Kaporta parçaları biraz pahalı, mekanik parçalarda ise sorun yok. Alt takım Mitsubishi, motor ise Renault ile uyumlu parçalara bol bol sahip. Ayrıca bakımlı bir Volvo, yağı ve suyu kontrol edildikten sonra kolay kolay arıza ve masraf çıkarmaz. Ben bu arabaya doğrusunu isterseniz çok masraf ettim. Alt takım, frenler, triger ve rulmanlar, ateşleme sistemi, lastikler ve viraj denge kollarını ben değiştirdim. Ancak bu masrafları bir Passat almış olsaydım da yapacaktım bir BMW almış olsaydım da, yani o kilometre gelince er geç değişecek şeylerdi. Arıza olarak sadece benzin basınç regülatörü isimli bir parçayı değiştirdim ki bir çok Volvo'nun başına gelmiş bir sorun olup tek seferliktir, yani hemen hemen her Volvo'da 1 kere olabilir, bu valfi değiştirdim 360 lira (Bu valfin içindeki kauçuk zamanla -yanılmıyorsam 10-15 sene- özelliğini yitirip yırtıldığı için benzini geri kaçırıyor o da ilk marşta benzini depodan motora getirene kadar marş çevirtiyor) bir de şarj dinamosu rulmanını tamir ettirdim. Onları yaptırdıktan sonra 14 bin kilometre oldu sorunsuz biniyorum. Büyük şehirlerde özel servisi ve anlayan ustası bol. Küçük şehirlerde de 2.0 140 beygir Renault Laguna motorundan ve Mitsubishi Carisma alt takımından anlayan usta varsa bu aracın da derdine derman olabilir.

Donanıma gelince bizi zengin bir donanım ile karşılıyor. Aracın "donanım paketi" diye bir durumu yok. Yani donanımlar tamamen bu aracı alan kişilerin seçimleri diyebilirim. İncelediğimiz aracın koltuk ısıtması, VSA'sı (ESP), Sunroof'u, yol bilgisayarı, alarm ve perde hava yastıkları yok. Bir de sayılırsa bardaklık yok. Onun haricinde donanım listesi:

[Hidrolik direksiyon]
      [Dört cam otomatiği]
      [Arka koltuklarda 2 adet çocuk koltuğu]
      [Ön far silecekleri ve ön far yıkama sistemi]
      [Çocuk kilidi]
      [Deadlock kilit sistemi (Kapılar anahtar ya da kumanda olmaksızın dışarıdan da içeriden de açılamıyor, cam kırılsa bile kapı açılmıyor)]
      [Analog ve otomatik klima]
      [15' Çelik Jant]
      [ABS]

Aklıma şu anda gelenler bunlar. 2000 model bir araba için oldukça donanımlı sayılabilir.

Sürüş, konfor ve yol tutuş gibi özelliklere değinecek olursam, her şeyden önce hissiz bir direksiyon var. Araç kafadan kopsa dahi ya da çukurdan geçseniz dahi bunu direksiyonda hissetmiyorsunuz ancak sanırım bu araçta amaçlanan şey de tam olarak bu. Çok yüksek hızlar da dahil aracın direksiyonu hiç bir geri bildirimde bulunmuyor ve bu çok uzun yolculuklarda dahi kollarda herhangi bir yorgunluğa ya da ağrıya neden olmuyor. Ayrıca direksiyon araca hükmetmekte oldukça başarılı. Araç tek taraflı olarak mıcıra ya da suya kapılsa dahi direksiyonda bir tepki oluşmuyor, aracın suyun ya da mıcırın olduğu tarafa çekme isteğini hissedebiliyorsunuz ancak araç çizgisini koruyor. Direksiyon ya da araç her daim sizin kontrolünüzde duruyor. Ancak ani manevra ve kıvraklık konusunda çok başarılı sayılmaz. Yani daha çok çizgisini koruma eğiliminde olduğu için ani manevrayı pek sevmiyor. Arkada bağımsız süspansiyon olması aracın dengesini, yol tutuşunu ve konforunu ciddi oranda artırmış. Aracın arka sağ veya sol tekerini takoza çıkardığınızda araç düz durmaya devam edebiliyor. Yaklaşık 5-6 santime kadar bu dengeyi koruyabiliyor ki yüksek hızlarda gayet stabil bir arkası var. Bununla birlikte çukurlu ve bozuk yollarda aracın arkasındaki konfor gayet güzel. 195/60r15 lastikler mevcut üzerinde. Petlas Velox Sport PT741 bu lastikler ile olsun, 195/65r15 ebattaki 3 senelik Kumho Solus KT21'ler ile olsun yanal tutunmada çok başarılı bir araç ki Kumho ile neredeyse her frenim ABS'li oluyordu, buna rağmen yanal tutunması hayret verici şekilde iyiydi. Yanal tutunmada ben başarıyı araca veriyorum. Yol tutuş olarak şaşırtıcı derecede başarılı bir araba. Direksiyonu yarım tur çevirmem gereken bir virajı 100 kilometre hızla aldım (İtiraf edeyim beklediğimden daha keskin bir virajdı). Kopma konusunda sadece kafadan kopma yapabiliyor onu da performanslı kullanım sırasında yaşayabiliyorsunuz. Frenleri gayet başarılı, yüksek hızlarda dahi frenleme stabil ve çizgisini koruyarak frenleyebiliyor.
    Ancak konfor odaklı bir otomobil olduğu için, gaza yüklenmelerde ya da sert frenlerde sanki "O kadar da seri değilmiş" dedirtiyor ancak bu hissiyat sadece psikolojik. Aracın bu konudaki yalıtımı başarılı olduğu için ani hızlanma, yüksek hızda seyir ya da ani yavaşlama etkilerini çok fazla hissettirmiyor. Ses yalıtımı konusuna gelince, beklentiniz çok yüksek değilse başarılı. Yani uzun yolda 150 kilometre hıza kadar rüzgar sesini çok fazla almıyor (Hava çok rüzgarlı ise 110 kilometre hızla bile duyabilirsiniz) ancak o hıza kadar lastik uğultusu ve motor uğultusu başlıyor. Araç 5 vites olduğu için 3000 devirde 110 km hız yapabiliyor ve bu hızı geçmeye başladıkça motor uğultusu gelmeye başlıyor. Yine de müzik ile kolayca bastırılabiliyor. Volvo nerelere hoparlör koyacağını bilen bir marka. Şehir içi için ise yalıtımını gayet yeterli buldum. Tatlı bir motor uğultusu (İç gıdıklayıcı ve gaza getirici bir hırıltıdan ziyade, daha dingin sürmeye teşvik eden, sakin bir uğultu şeklinde) var sadece. Özellikle şoför camını açıp kapatarak yalıtımı test edebilirsiniz. Tüm camlar kapalıyken dışarı ile bağınız büyük ölçüde kesiliyor. E5 otoyolunda sürücü camını açıp 5 dakika gidip camı geri kapatınca bilhassa yalıtımın ne denli önemli olduğunu anlıyorsunuz.
    Aracın fiyatını düşünüp beklentiyi bu bütçeye göre ayarlarsanız, 15 yaşında bir araca bindiğinizi varsayıp bazı ufak tefek şeyleri mazur görürseniz (Havalandırma ızgaralarından gelen ses, koltuklardan gelen gıcırtı ki sanırım yağlanmayla çözülecek) oldukça iyi bir otomobil. Bu yaşına rağmen karoseri oldukça diri duruyor ve kapıların kapanması bile oldukça güzel.

Eğer toparlayacak olursam, bu fiyata alınabilecek en uygun otomobillerden birisi. Yine de temizi muhakkak denk getirilmeli. Çünkü Volvo'nun masraflısı tıpkı bir BMW'nin masraflısı gibi oldukça üzer. Temiz bir Volvo ise sorunsuzca yıllarca hizmet edebilir. Daha 2-3 hafta kadar önce 450 binde otomatik bir Volvo S40 satıldı Sahibinden'de. Bakımlı bir S40 için kilometre çok sorun değil. Eğer ikinci el kaygınız yoksa (Sabit maaşlı bir çalışan iseniz ve kredi çekmeden araba almak istiyorsanız mesela) Volvo S40 sizin seçenekleriniz arasında olmalı diyorum ve sizi resimler ile baş başa bırakıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 5 Kasım 2014; 10:26:16 >

2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)

• paylaşım için teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Mcuk

Bu forumda aynı aracın 1.6 motorunun incelemesini paylaşmıştım ancak sizinkisi daha detaylı olmuş güzel de olmuş elinize sağlık.Çok seviyorum bu araçları çok klas geliyor bana.

Sizin incelemenizi de okumak isterim hocam.

Teşekkürler.
  • ben daha bu forumda sizinki kadar detayli bi inceleme okumadim, masallah Araba çok diri duruyor zaten, bizde 1.8 otomatiklere niyetlenmistik ama duzgun bir araba denk gelmemisti.

• Test çok iyi, aklımdaki bir çok soru işaretine cevap buldum. 3000 d/d'da 110 kms hız yapması çok kötü sadece, 1.6 Focus'um bile 120 yapıyor o devirde. Yakıt değeri başarılı. Yazmıştım bir ara, Astra'yı almadan önce çok baktım ama temizini bulamamıştım. Tasarım olarak tarzım olmamasına rağmen çok şık. Sizin araç da çok temiz duruyor maşallah; Rabbim kaza bela vermesin..
    O'nu Özlüyorum. Aslında O'nu hiç görmedim, yüz yüze gelmedim. Ama O'nu tanıyorum. Sesini cızırtılı bantlardan dinledim, hep siyah beyaz filmlerde gördüm yüzünü; çelik bakışlarını, şiirlerde okudum. O'nu yaşıyorum. Özlü sözlerini okudum köşe başlarında. Adını, her sabah okul sıralarında andım. Şimdi 81 yıl sonra, O'nunla son yolculuğa çıkıyorum bir kez daha. O'nun geçtiği yollardan geçiyorum, çektiği acıları ruhumda taşıyorum. O'nu arıyorum.. [1881 - 193?]
    T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı / Veteriner Hekimi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Audi a6 c5 kasa (2004 model)
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • İnceleme ve paylaşım için teşekkürler. Saab 9-3 kullanıcısı olarak dip not düşmek isterim. Parça konusunda herhangi bir kıtlık yaşanmamaktadır :) En küçük vidasına kadar kısa bir sürede temin edilebilmektedir.

Güzel olmayan otomobil, iyi bir otomobil değildir. (Ettore Bugatti)
  • @Mazotşist hocam S40 Vectra ve Passat dengi bir araba O yıllara göre D sınıfı ancak yeni kasa S40 C sınıfı olarak biliyorum. Yanılıyor da olabilirim çünkü D sınıfı arabaların bazı nimetlerinden faydalanmamış (Arka koltuğa havalandırma üfleci v.b)

@erhanbabacan Hocam Saab kullanmadığım için bilemiyorum, o araba da benim gözümü korkutuyor. Bilhassa 9-5 Aero Sedan hastalığı var ama bende de

@Aytürk hocam ve diğer arkadaşlar sizlere de zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 5 Kasım 2014; 9:50:57 >
  • Detayli inceleme icin tesekkurler temizini bulup binin kafaniz rahat eder parca konusunda ne pahali ne ucuz kucuk sehirde oldugum halde online olarak aliyorum en gec 2 gunde elimde parca

Orijinalden alıntı: goodorevil

@Mazotşist hocam S40 Vectra ve Passat dengi bir araba O yıllara göre D sınıfı ancak yeni kasa S40 C sınıfı olarak biliyorum. Yanılıyor da olabilirim çünkü D sınıfı arabaların bazı nimetlerinden faydalanmamış (Arka koltuğa havalandırma üfleci v.b)

@erhanbabacan Hocam Saab kullanmadığım için bilemiyorum, o araba da benim gözümü korkutuyor. Bilhassa 9-5 Aero Sedan hastalığı var ama bende de

@Aytürk hocam ve diğer arkadaşlar sizlere de zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ediyorum.

Ben de C sınıfı diye biliyorum. Çünkü aynı yıllarda S60 da üretimdeydi D sınıfı olarak.
    O'nu Özlüyorum. Aslında O'nu hiç görmedim, yüz yüze gelmedim. Ama O'nu tanıyorum. Sesini cızırtılı bantlardan dinledim, hep siyah beyaz filmlerde gördüm yüzünü; çelik bakışlarını, şiirlerde okudum. O'nu yaşıyorum. Özlü sözlerini okudum köşe başlarında. Adını, her sabah okul sıralarında andım. Şimdi 81 yıl sonra, O'nunla son yolculuğa çıkıyorum bir kez daha. O'nun geçtiği yollardan geçiyorum, çektiği acıları ruhumda taşıyorum. O'nu arıyorum.. [1881 - 193?]

• quote:

Orijinalden alıntı: Aytürk

quote:

@Mazotşist hocam S40 Vectra ve Passat dengi bir araba O yıllara göre D sınıfı ancak yeni kasa S40 C sınıfı olarak biliyorum. Yanılıyor da olabilirim çünkü D sınıfı arabaların bazı nimetlerinden faydalanmamış (Arka koltuğa havalandırma üfleci v.b)

Ben de C sınıfı diye biliyorum. Çünkü aynı yıllarda S60 da üretimdeydi D sınıfı olarak.

Hocam benim bilgim S80 makam aracı olarak BMW 7 serisinin dengi, S60 biraz daha böyle 5 serisi tadında S40 da 3 serisi tadında (95 senesinde piyasaya çıktığı göz önüne alınırsa e36 BMW ile bir tutulabilir sanki) ama sizin dediğiniz gibi de olabilir.

• Güzel inceleme zevkle okudum ellerinize sağlık

quote:

quote:

Hocam benim bilgim S80 makam aracı olarak BMW 7 serisinin dengi, S60 biraz daha böyle 5 serisi tadında S40 da 3 serisi tadında (95 senesinde piyasaya çıktığı göz önüne alınırsa e36 BMW ile bir tutulabilir sanki) ama sizin dediğiniz gibi de olabilir.

Vikipedi'de "small family car" olarak geçiyor Üstad. Yani C sınıfı.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Vikipedi'de "small family car" olarak geçiyor Üstad. Yani C sınıfı.

O zaman incelemeyi de o şekilde düzenliyorum. Teşekkürler.

• bu kasa s40 lari hep sevmisimdir, mitsubishi carismanin kardesidir. hollanda da coltun uretildigi fabrikada uretildilet.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    İşlemci : İntel Core i7 4790 \\ Anakart : Msi Z97 Pc Mate \\ Ekran Kartı : XFX AMD RX 5700 XT 8 Gb \\ Ram : Corsair Vengeance 16 Gb \\ Hdd : 2.5 TB Sata 3.0 \\ Ssd : Sandisk ssd plus 120gb+480gb \\ Monitör : Lenovo ThinkVision 22” \\ Ses Sistemi : Creative x-fi xtreme gamer sound card -- Creative T6160 5+1 \\
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.