Şimdi Ara

20 Milyar Dolarım Olsa TÜRKİYE de Uzay Araştırma Kurabilir miyim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet beyler Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede uzay araştırması kuracak param var diyelim. Kurumu sağlıklı bir sekilde işletecek çalıştıracak personel var mı ülkede.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Tam bunu demek icin gelmistim, sen sormussun : ) Personel nerede diye.
    Bu arastirmalar hassas arastirmalar, ithal edebilecegin seyler degil. Helikopter ithal edersin, Tank govdesi ithal edersin ama tutup da NASA ' ya "bize uzay mekiginde kullanilmak uzere , tuvalet suyunu damitip tekrar icme suyune ceviren cihazdan bi 100-150 tane gonderin parasi neyse vericez" diyemezsin, cunku:
    1- Ne kadar para versen de NASA bunu zaten kabul etmez cunku kar amaci guderek calisan bir kurum degil
    2- Ulkeler arasi uzay arastirmasi bilimsel prestij meselesidir, bu asamadaki bilgileri paylasmak istemezler. Para bu bilgiler soz konusu oldugunda degerli bir "currency" degil.

    Asama asama ulkenin kendisinin bunlari yapabiliyor olmasi lazim. Bunun icin beyin gocu olmamasi gerekiyor, hatta bizim ulkemize beyin gocu olmasi gerekiyor. Ben ulkeyi yonetiyor olsaydim Islam adina bilim yapiyoruz ayagina Turk universitelerine kafasi calisan Arap genclerini doldururdum. Bilimsel gelismeye ac bir Musluman kitle var aslinda, siyasi sebeplerde bir turlu istediklerini bulamayan. Ayrica bugun her ne kadar Islam ulkeleri geri kalmis propagandasi yapilsa da, muslumanlar tarafindan bulunmus veya icad edilmis pek cok kavram var. Algoritma'dan tut da evrim'e kadar. ( Canlilarin birbirlerine benzer ozellikler gelistirebilecegini ilk one suren Darwin'den cok once bir Musluman aslinda, adini hatirlamiyorum arastirmaya da useniyorum su anda : ) ). Yani bu cografyada aslinda bunu gelistirebilecek potansiyel var. Para da var. Siyasi vizyon yok.
    Bir kere "bunlar gereksiz isler" , "biz araba bile yapamiyoruz uzaya mi gidecegiz" , "Kuran'da her sey yaziyor, hic gerek yok" tarzi farkli dusunce gruplarinin urettigi fikirlerin hepsini unutmak gerekiyor. Sifirdan baslayarak, saygin universitelerin bunyesinde ortak olusturulan bir proje kapsaminda olayin ele alinmasi gerekiyor. Bunu hic bir siyasi olusuma malzeme yapmamak gerekiyor. Yani AKP nin ya da ondan sonra gelen XYZ nin "Biz soyle uzaya gittik" diye bu gelismeleri kendi siyasi varliklarina malzeme etmemeleri, tamamen insanlarin ve Turk biliminin gelismelerinin bir parcasi olarak lanse etmeleri gerekiyor. Bu maddenin olacagindan emin degilim. Ek olarak bu tarz AR-GE calismalari cok fazla para gerektiren ama kisa vadede hic bir sonuc uretemeyecek calismalardir. "Bu paralar nereye gidiyor" suphesi ile yapilacak isler degildir. Ondan dolayi calismalarin tamamen saydam, neyin nereye harcandiginin her vatandas tarafindan takip edilebildigi bir zeminde olmasi gerekiyor. Bunun icin TV kanallari, aylik dergiler, Web siteleri vs kurulup insanlara guven verilmeli ve tum bunlar hic bir maddi beklenti olmaksizin yapilmalidir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yeterli kalifiye eleman olduğunu sanmıyorum. Yaptığın yatırımın yanında yurtdışından adam getirip kendi adamlarını da eğitmen lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kadar parayla uzay istasyonunda Turkiye bile kurarsin.

    Eleman su an tabiiki yok, 4-5 yilda da zor, ama oraya yatirim yapacaksan, parayi itibari yonlendireceksen goreceli-kisa surede bilim adamindan astronota hersey yetisir. Ataturk zamaninda olmustu. Guney kore ornegi de benzer sanirim.
    Bu arada, evrim, ortak ata gibi dusunceler eski yunan zamaninda varmis. Hatta karadaki hayvanlarin ve sonraki insanlarin en basta denizde yasadigi fikri ortaya atilmis.
    (Turkce karakter hatali cikiyor, kusura bakmayin)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asderty -- 16 Aralık 2015; 18:58:58 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ülkemizde acı olan şu ki parasını verip o araştırma merkezini kurdun diyelim. Oraya calisacak eleman vs bulmazdan once daha acil dertlerin olacak. Buranın kurumsal yapısı ne olacak ilk sorun bu. Eğer ticari bir faaliyet olmayacaksa ya bir egitim kurumu mahiyetinde YÖKe tabi olacak veya bir vakıf gibi vakıflar genel müdürlüğüne. Yani al birini vur ötekine. Yök her haltina mudahele eder, hatta sana zorla universite sinaviyla öğrenci aldirip egitim de yaptırır. Öyle ben sadece arastirma yapacam egitimle isim yok diyemezsin. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise kurumu direk olarak arpalık şeklinde görecekir alişilageldigi üzere. Artık başın mahkemeden müfettişten kurtulmaz. Ben olsam ticari bir firma gibi kurardım. Karışanı katışanı olmaz, habire zarar gosterirsin (zaten kar edecek hali yok buranın), dertsiz tasarım devam eder

    Kurumsallaşmayı bi şekilde hallettin diyeli. Ama ülkede bu işleri yaptirabileceğin akademisyen bulmak sorun. Bu sorun olunca tesisleri teşkil etmek te neredeyse imkansız. Öyle ihaleyle Rusya'dan, Çin'den vs paket olarak uzay araştırmaları merkezi satın alıp kurdurmak durumu olmayacak. Zaten çoğu cihaz vs. ticari olarak satılan malzemeler degil, bunları imal edecek konusunda öncü sanayisi olmalı ülkenin. Bu işlerde tecrübe ve bilgi birikimi tek yol yani. O sebeple hukumetler her aklına gelen fabrikayı enstitüyü zarar ediyor diye kapatıp satarken bir değil bin kere düşünülmesi gerekiyor. Oradaki bilgi ve tecrübe yok oluyor çünkü. Yukarıda yazanları okusa bile anlayamayan zihniyetler hükümet ettiği için canım ülkemize zaten bu topic var.

    Ama bir yerden baslamalı tabi. Eğer lafına inanilacak bir hükümet gelirde dünya gözüyle görürse bu ulke, o zaman yurt disinda, ozellikle abd de bu işlerde çalışan Türk akademisyen ve araştırmacılar ülkeye gelir. Ama o zeminin sağlanması lazim. Öyle tubitak in zart zart attığı gibi üç beş bin lira bursa ülkeye gelmez oyle adamlar. Anca orta kalite, zaten bi bahane olsa da türkiyeye gelsem, yok bi turkle evleneyim zamanı geldi falan diyenleri çekebilirsiniz ulkeye ki bu da pek bir ise yaramaz. Bu zihniyette olup geri yurda dönenler buradaki sisteme öyle hızlı uyum sağlar ki aklın hayalin durur. Ondan sonra bekle ki iş yapsınlar. O sebeple bilgili, görgülü, vizyon sahibi hükümetler lazım iş başında ki lafına inanılacak yöneticiler is basina gelsin, uzun vadeli politikalar olusturulup surdurulebilsin. Sanırım bunu sağlamak ta zaten uzay araştırmalarından daha bile zor . Sakın partizanlık falan yaptığımı sanmayın bu arada. Bunlar durum tespiti. Ülkemizdeki siyaset kurumunun şu andaki haliyle böyle insanları başa getirmesi zaten neredeyse imkansız. O nedenle kalın sağlıcakla diyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bionic1 -- 20 Aralık 2015; 21:11:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sana diyim bizlerden birisin 20 Milyar Dolar olsa Uzay Araştırmasıyla filanla ugrasmazdı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devletin karşılık beklemeden teşvik etmesi ve uygun ortamı hazırlaması gerekiyor. Bireysel olarak girişim yapmaya kalkarsan pek destek bulamazsın.

    @Mephalay

     20 Milyar Dolarım Olsa TÜRKİYE de Uzay Araştırma Kurabilir miyim
  • Roket teknolojisi çok önemli hatta bir çok ülkenin gizli bilgileridir.bu teknoloji olmadan 20 milyar dolarla ancak teleskopla uzaya bakarsın

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ülke çok rahat bütçe ayırabilir aslında. değil 20m,100m bile ayırabilir. ama işine gelmiyor niyeyse.

    şu düşünce var bizde; başkası yapıyorsa, ben niye yapayım ? bir de bunun devamı var; başkası yapamıyorsa, ben nasıl yapayım ?
  • bcan402 kullanıcısına yanıt
    "Biz zaten yapamayiz" dusuncesi var. Biz ara eleman ulkesiyiz diyen politikacimiz var sagolsun. Turk milleti zekidir, Turk milleti caliskandir'dan nereye gelmisiz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elon musk gibi biri 2002 de SpaceX şirketini kuruyor, 13 sene sonra meyvesini topluyor. Abi ooon üç sene! On üç sene çok kısa bir süre yahu.
    Bu kadar kolaymış aga isteyince.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hümiyettin

    Devletin karşılık beklemeden teşvik etmesi ve uygun ortamı hazırlaması gerekiyor. Bireysel olarak girişim yapmaya kalkarsan pek destek bulamazsın.

    @Mephalay

     20 Milyar Dolarım Olsa TÜRKİYE de Uzay Araştırma Kurabilir miyim


    Resim her şeyi özetliyor.
  • Beyin olmayanlarda para çok beyin olanlarda para yok burası turkıa

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İmkansız. Dünyanın sonuna kadar da mümkün olmayacak. (Türkiye için konuştum.)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: newversion1

    Beyin olmayanlarda para çok beyin olanlarda para yok burası turkıa

    Olayin beyin olmamasiyla alakasi yok, o beyni yetistirememekle alakasi yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.