Şimdi Ara

2*1024 MB 800 MHz Bellek Frekans Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
795
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Geçtiğimiz günlerde masaüstü Kingston 1024 MB 800 MHz CL5 belleğimin yanına bir A-Data 1024 MB 800 MHz Soğutuculu CL5* bellek aldım ve Kingston'a paralel olarak bağladım.

    * A-Data'nın dağıtıcısı Endeks Bilişim ve kendi internet sitelerinde 1024 MB 800 MHz ve soğutuculu bellek olarak tek bir seçenek bulunuyor. (http://www.endeksbilisim.com/adatabellekler_desktop.php) Ve Endeks Bilişim bu belleğin "CAS Gecikmesi: 5 Döngü"dür diye belirtiyor. Bu arada ürünü Webdenal.com'dan aldım.

    Sorun şöyle ki; bağladığım A-Data bellek CL6 olarak görünüyor. (CPU-Z, Kingston'u DRAM frekansı 400 MHz'de iken 5,0 5 5 18 gösteriyorken; A-Data'yı aynı konumlarda 6,0 6 6 18 gösteriyor.) Kingston ile CL5 olarak çalışabilmek için de dolayısıyla DRAM frekansını 333,3 MHz'ye düşürüyor. Yani anlayacağınız üzere DDR 800 MHz bellekler, 667 MHz olarak kullanılıyor.

     2*1024 MB 800 MHz Bellek Frekans Sorunu


    Öncesinde deneyimi veya bilgisi bulunan arkadaşlar, durumun normal olarak bir çözümü var mıdır sizce? İş, hız aşırtmaya mı dayanıyor? Bu anlamda yeri gelmişken A-Data soğutuculu da bunun 800 MHz'de CL5 olarak çalışabilmesi için nerelere ne değerleri vermeliyiz?

    Atlamışım; anakartım Gigabyte GA-EP35C-DS3R, işlemcim Intel E2180.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aFamous -- 28 Temmuz 2009; 8:33:25 >







  • bios a gir ana menüde ctrl+f1 tuşlarına bas.bellek hızını elle manuel olarak işlemcinin fsb sine göre ayarla.(örneğin senin işlemcin eğer oc yoksa fsb si 200mhz dir 800mhz de çalışması için multiplier i 2 yapacaksın) böylelikle 800 mhz de çalışacaklar.bellek zamanlamalarınıda elle 5-5-5-15 olarak ayarlayabilirsin.eğer stabilite sorunu yaşarsan ramlere +0.1 - +0,2v verebilirsin.ama 800mhz de 5-5-5-15 çalışmayacak ram yoktur galiba
  • Bios'taki CTRL+F1 kombinasyonunu biliyorum fakat bunu ezbere yapmak istemiyorum. Çoğu yerde sadece ezbere olarak bahsediliyor. Bu kombinasyonun tam anlamıyla görevi nedir? Ve işlem yaptıktan sonra tekrar eski haline alınabilir mi? Bir de "Legacy USB store detect"i pasif durumu getirtilmesinden de bahsediliyor.

    İşlemcimde hız aşırtma yok. Standart; Bus Speed'i 200 MHz, Rated FSB'si 800 MHz. Otomatik durumdayken genel itibariyle sayısal olarak kaç olur bellek çarpanı? Ne iken 2 yapıyoruz yani?

    Voltaj vermek istemiyorum kesinlikle. Bu arada bellekler için ayrı ayrı işlem yapamıyoruz değil mi?

    Teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aFamous -- 28 Temmuz 2009; 19:28:33 >
  • Bu arada A-Data'nın önerilen voltaj değeri 1,8 +/- 0,1V. Yani duruma göre üzerine 0,1V de verebilirim. Yalnız önce yukarıdaki iletime bir yanıt alabilsem sevineceğim.
  • Ne kadar pasifmiş bu hız aşırtma bölümü yahu.

    Anlaşılan kendi kendime devam edeceğim. Benim yapacağım tek şey bellek çarpanını değiştirmek diyelim, yine de gerek var mıdır bellek zamanlamalarını açmaya? Denemedim, riske etmek de istemiyorum ama bana mantıksız geliyor. Ve şart diyelim, bunu yaptık. Peki bunu geri alma, yani önceki haline geri getirme durumu var mıdır? Örneğin bellek çarpanımı değiştirdim, işlemimi yaptım, önceki haline geri getirebilir miyiz CTRL+F1 durumunu? Bu şekilde yaptığımız işlem de değişikliğe uğramadan, ayarlar da önceki durumuna dönerek çalıştırılabilir mi? Bu arada bu CTRL+F1 menü dahilinde yapılamıyor mu, sadece tuş kombinasyonu mu mevcut veya bu tuş kombinasyonu menü veya herhangi bir kısımda mı belirtiliyor? Gigabyte'lardan bahsediyorum tabi.

    Bu arada biosa girip hiçbir şeye dokunmadan doğrudan bellek çarpanını 2 yapmayı denedim ama sadece görünürde, kaydetmedim. Enerji tasarrufu seçenekleri bulunduğundan sanıyorum; 800 MHz yapması gereken frekansı, 400 MHz'ye düşürdü. En öncelikle biostan bu seçeneklerin kapatılması gerekiyor.

    Bir de aklıma şöyle bir şey gelmiyor değil. CPU Enhanced Halt (C1E) ve CPU EIST Function gibi enerji tasarrufu özellikleri pasif yapmak yerine onlara da hiç dokunmadan bellek çarpanına 2 verdiğimizde, frekans 400 MHz'ye düşüyor. Fakat bu zaten sistem boştayken böyle, işlemci çarpanını düşürüp enerji tasarrufu yaptığından. Aksi durumda işlemci normal olarak çalıştığı sıra bellek de 800 MHz'ye çıkmayacak mıdır? Bu anlamda belleği de enerji tasarruflu yapmış oluyoruz.




  • hacı sen çok ince eleyip sık dokuyorsun.bu kadar inceleme bu kadar kafanı yorma,hayat bitmez böyle gigabyte anakartlarda ctrl+f1 olayı her seferinde tekrarlanması gereken bir durumdur.yani 1 sefer yaptınmı biosda birşey bozulmaz.diyelim ayarlarla oynadın o ayarlarda düzgün çalışmadı makinan yada beğenmedin biosa girersin load setup defaults dersin tüm ayarlar orjinal haline döner.c1e ve eist in fsb üzerinde etkisi yoktur sistem boştayken çarpan ve voltaj düşürürler.o görünen 400mhz ddr2 belleklerde x2 olduğundan 800mhz e denk gelebilir.o şekilde ayarları kaydet windows altından cpu-z görüntüsü al bakalım.
  • Biraz da merakım aslında Ctrl+F1 o anlık bir şey oluyor yani bu durumda. Biosa tekrar girdiğimizde eğer değişiklik yapmak istiyorsak tekrar Ctrl+F1 yapmak durumundayız yani. Yine de sadece bellek çarpanını değiştireceğimizde gerekli midir, düşünüyorum. Söylediğim gibi biraz da merakımdan, biliyorum elbette varsayılan bios ayarlarına geri dönülebileceğini. Belirttiğim gibi evet çarpanı ve voltajı düşürerek tasarruf yapıyorlar o teknolojiler ama hayır DRam'den bahsetmiyorum ben. Söylediğim gibi 667 MHz'den 400 MHz'ye iniyor frekans, 333 MHz'den 400 MHz'ye çıksa tamam. Biosta DDRam olarak gösterir durumu, ki oynama yapmadığımda 667 MHz olarak yazıyor zaten. Ben esas C1E ile EIST'in kapatılıp kapatılmamasının gerekliliğinden bahsetmiştim aslında.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.