Şimdi Ara

1N4001 Diyot Hakkında (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Hocam çok fazla bilgim yok bu konularda ama bana röleyi nasıl yapacağımı nasıl kullanacağımı anlatabilirseniz çok makbule geçer.

    Ama derseniz ki bir tane diyotlada bu iş olur ben onu da yapıp denerim. :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konuştuğunudan anlaşılan tam da diyotla olur bi iş. Ama resimli ve detaylı anlatım yapın ki terddütler ortadan kalksın.


    Kısa süreli bir sinyali kullanmak istiyorsunuz ama kullandığınız yerden sinyal hattına enerji akmasın istiyorsunuz.

  • Cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
    Başka bir soru sormak istiyorum.
    Diyelim ki bi kablodan 1 saniyeden daha kısa sürede 12v gelip hemen gidiyor. Ben gelen bu 12v 'un süresini bi kaç saniye ye çıkarmak için ne yapabilirim?
    Kondansatör yada başka bi eleman işime yarar mı?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • dkmamy37 D kullanıcısına yanıt

    Amacınızı söyleyin çünkü farklı ve basit çöüm çıkabilir. Yapması gereken nedir 12Volt sinyalin?

    Sadece zaman arttırmak için mini timer-zamanlayıcı devresi yapılır. birkaç saiye 1 dakika arası ayar yapılır şekilde ayarlanabilir.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Amacım şu.
    Araçta tetik almam gereken bi kablo var. Kapı kilit tetiği. Bu kablodan gelen tetik sinyali çok kısa sürüyo bu sebeple bağlantı yaptığım modülü devreden çıkaramıyor. Gelen tetik 1 saniye daha uzun olsa işim çözülecek. Nasıl yapabilirim?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • dkmamy37 D kullanıcısına yanıt

    Modülün devresini sinyaln bağlı olduğu devre elemanını resmetseniz iyi olur. Transistör ise tetiklenen çözülbilir ama kapı elektrik motorları gibi akım isteyen elemansa mini devre gerekebilir.


    Her halükarda tmer devrelerini inceleyiin. 2-3 elemanla devresi kuruluyor..

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Motor falan değil kesinlikle.
    Dediğiniz devreler ne iş yapıyor anlatabilir misiniz? Rica etsem.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • dkmamy37 D kullanıcısına yanıt
    1N4001 Diyot Hakkında


    1N4001 Diyot Hakkında


    Üstteki devrenin sizin için modifiyeye ihtiyacı var. Ama alttaki size göre. Diğer arkadaşlar da gelştirici bilgi vereceklerdir.

    Siz alttaki devredeki butonu iptal deceksiniz ve kısa süreli gelen elektriği buton kımından vereceksiniz. Şöyle,


    1N4001 Diyot Hakkında

    Mantık olarak verdim bu bilgileri, devre eleman değerleri vb kullanıma ve kullanılan elektronik elemanlara göre incelenmeli. ARaçlarda yangın çıkma ihtimali olduğundan, güvenliliği sorgulanmalı ve sigorta vb ek unsurlarla donatılmalıdır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 21 Ağustos 2021; 20:26:42 >




  • Arkadaşlarım sağ olsunlar gereken bilgileri ve olası çözümleri vermişler.
    Evet diyot uygun voltaj değerinde seçilirse ters polariteye karşı sürekli yalıtımdadır, işi budur hatta bazı kartların girişinde ters voltaj girişine karşı devreyi korumak için beslemeye paralel bağlanır ve sürekli iş başındadır.
    Diyotlar tabi ki zamanla ömrünü yitirebilir veya dayanımı üzerine çıkıldığında arızalanabilir. İşte o zaman her iki yöne akım geçirir hale gelir ki buna diyot delinmesi denir. (Birçok smps güç kaynağı diyot delinmesi sebebiyle sigorta yakarak arızaya geçer.)

    Sizin projeye gelince, bahsettiğiniz tetik ve kontak enerjilerinin birbirinden etkilenmesini engellemek için diyot kullanmak mantıklı bir çözüm gibi gelse de hazır bir sistemin üzerine bunu sonradan uygulamaya kalktığınızda olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sonuçta araçta farklı bir mühendislik tasarımı ile çalışan sistem mevcut. Follow me kartını yakma ihtimali bile var. Unutmayın iki + hat arasına seri koyduğunuz bir diyot tek yönde kesim sağlarken diğer yönde ise devre tamamlar.
    Röle sanki bu durumda daha izole bir çözüm gibi geliyor kulağa.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 1N4001 Diyot Hakkında


    Buna benzer; basit ufak bir devredir gözünü korkmasın

    @dkmamy37

    yalnız üstteki devrelere yazdım anlaşılmamış olablir. Ayar potu yani potansiyometresi var devrede. Zaman ayarını bu yapıyor. Maksium e minimum zaman ayarı sizin ihtiyacınızın dışında olabilir sonra uzun sürel, takılı kalmasın devre. Bu pot uygun değere çekilip birkaç saniyelik zaman ayarına düşürülmelidir isteğinize göre. Hatta maks-min sınırları size uygun bir pot seçilebilri daha iyisi ise pot yerine sabit direnç takılır.


    Bu devrenin hazırı var alabilirsiniz.


    Bir de araçlarda gecikme rölesi diye malzeme var. Belki tek başına işinizi çözebilir. Kontak NO-NC pozisyonu uygunsa size göredir. Bi sorun oto elektrikçilere.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 22 Ağustos 2021; 8:48:20 >




  • Zener diyottan farkı Diyotlar ters bağlandığında devreyi calistirmazlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu diyotun cinsine baglidır, normal,hızlı,zener v.s.. Bir diyot ters polaritede yalıtkan olur, bu süreklidir, sızıntı akımı diyotun tipine göre degisir, ama genellikle pek önemli bir değer değil, mesela hızlı diyotlarda voltaj düşümü az ama sizinti akimı biraz fazladır,zener diyotlar ters polaritede belli bir voltajın üzerinde iletken olur mesela, 1n4001 hızlı diyot değildir maksimum 1 amper akım geçirebilir, maksimum 50volta dayanabilir ama 40 voltu geçmemek gerekir, bir diyotun dayanacağı akimdan fazla verilirse ters polaritede delinme riski vardır, ani bir akım diyotu delip bozabilir, sizin yükünüz yüksek akım çekiyor ama ne kadar,onu bilmemiz gerekir, 1amperi geçiyorsa sıkıntı, 1n4001 ile yüksek akim beslenemez, hem 1 amperden fazla sürekli veremez,hemde kısa surede aşırıp ısınıp yanacaktır, 1n4001 yerine 6 veya 10amperlik diyotlar kullanın daha iyi,aynı işi görür daha saglam bir devre olur, üstelik az ısınacağı için verim kaybınız minimum olur , çok yuksek akımli ters gerilimde delinme riski minimum olur

    Ihtiyacınıza göre pek cok fikir üretebilirsiniz örnek ;

    Ben ters polarlama koruması yapacam zaman diyotu direk baglamak yerine role üzerinden devreyi kontrol ediyorum,hem voltaj düşümü olmuyor hemde ısıdan verim kaybi yaşamiyorum




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 24 Eylül 2021; 14:53:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.