Şimdi Ara

1960'lı Yıllardan Günümüze Türk Hafif Müziği ve Anadolu Rock(Oldies içine taşındıktan sonra silinebi (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
126
Cevap
1
Favori
40.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selçuk Alagöz - Seherde Bir Bağa Girdim



    Selcuk Alagöz - Edremit Van'a Bakar

  • TPAO Batman Orkestrası - Kaleden Top Atarlar (Videonun sonuna doğru süper Gaffuru kıskandıracak bir performans var)



    T.P. Batman Orkestrasi (TPAO) - Firat Kenarinda Yüzen Kayiklar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9A5184EA8 -- 21 Şubat 2010; 19:05:26 >
  • Moğollar - Dağ ve Çocuk (Benim favorim)(Solist Aziz Azmet)



    Moğollar - Ağlama

  • Aziz Azmet ve 3 Hürel - Haram (1972)



    Aziz Azmet Ve 3 Hürel Onbesinde aldim sazi

  • Çoçukluğumda tek eğlence radyo idi daha doğrusu o zamanki en büyük lüks siyah beyaz televizyon henüz bizde yoktu.
    İşte o zamanlarda radyo da radyo tiyatrosu ve arkası yarın gibi programlar benim en büyük eğlence kaynağımdı. Arkası Yarın
    veya Radyo Tiyatrosu cıngılı uzun zamandan beri aradığım bir melodi idi. Bu melodiyi asla tam olarak dinlememiştim. Sadece
    bu bahsettiğim programın cıngılı olarak biliyordum. Olsa olsa yabancı bir parça hatta klasik müzikten alıntıdır diyordum.
    Ama sonunda parçayı tam olarak buldum. Hemde Türk bir gruba ait. İşte o parça....!

    Dönüsüm - Sevsem Öldürürler

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zoom-Zoom

    Anadolu rock başlığını okuyunca ilk bu aklıma geldi nedense

    Cem Yılmaz Anadolu Rock



  • Süper hatta mükemmel bir konu olmuş eline sağlık Abincomartinez... Beni Barış Manço sevgim bambaşkadır... Tüm şarkılarını ezbere bilirim... Kaset dönemlerinde tüm kasetlerini toplayıp kendime bir arşiv yapmıştım hala durur... Belki adaşı olduğum için çocukluktan gelen bir sevgi bu ama gerçekten o dönemde böyle kaliteli bir müzik yapıldı bu ülkede ve bunun altında Barış Manço nun imzası vardır... Bugün müzikal anlamda bu kadar kaliteli şarkılar yok bu ülkede ama bundan 40-50 sene önce adamlar gerçekten harika müzik yapıyorlarmış... Bende az da olsa ucundan yetiştim sayıyorum kendimi 80 kuşağı olarak... Ne mutlu bana...
  • Teşekkür ederim.
    Ben de Barış Manço'yu çok severim. 1976 yada 1977 de bende İzmir Kemeraltında gezinirken görmüştüm
    kendisini. Allah gani gani rahmet eylesin. Daha sonraları 31 ekran siyah beyaz bir televizyonumuz olmuştu.
    Barış Manço televizyona çıktığı zaman beni sokaktan oyundan çağırırlardı. Hey gidi günler hey.. Netekim....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9A5184EA8 -- 21 Şubat 2010; 17:02:13 >
  • Dönüşüm

    Hürriyet gazetesi 1966'da Altın Mikrofon yarışmasıyla başarılı olunca, bir yıl sonra Milliyet benzer bir yarışmayı liselere odaklanarak Liselerarası Müzik Yarışması; adıyla düzenledi. Sözkonusu yarışmada 1969 yılında icra ve beste dalında Alman Lisesi ikinci oldu. 1970 yılında yarışmaya yeniden katılan lise ekibi beste dalında Halit Kakınç'ın “Gevheri” adlı bestesi ile birincilik kazandı.

    Zeki Baktır (vokal), Halit Kakınç (vokal), Atilla Hünal (solo gitar), Muhtar Turan (vokal ve keman), Hüsnü Erim (bas) ve Melih Kibar'ın (org) yer aldığı bu gruptan; Halit Kakınç ve Muhtar Turan, saz, gitar ve banjo gibi enstrümanlar ile Dönüşüm adı altında "Kiziroğlu Mustafa Bey” ve “Havada Bulut Yok" adlı iki türküyü plak yaptılar.

    1970 yılının Ağustos'unda çıkan bu plağı aynı yılın Aralık ayında çıkan "Seyid Osman Destanı - Oy Beni Beni" plağı izledi. Ancak bu plak bir ikinci 45'likten çok bir grubun ikinci aşamasını temsil ediyordu. Bu kez gruba Oruç Güvenç ve Alman Lisesi kadrosunda da yer alan Atilla Hünal da katkıda bulunuyordu. Hünal perküsyon ve gitarıyla katılırken, Oruç Güvenç de ıklığ, rebab, gubuz, ney gibi enstrümanlarla gruba katkıda bulunuyordu. Seyid Osman Destanı, grubun öncüllük anlamında Erol Büyükburç'u aratmadığını gösterecek bir şekilde tamamen kazakça icra edilmişti. Öyle ki şarkı sözlerini yayınlayan Ses dergisi şarkının Türkiye Türkçesi çevirisini de beraberinde vermişti.

    1971'in hemen başında Urfalı Babi'nin ilk batı müziği plağı “Canan - Genç Osman”da şarkıcıya eşlik ederek hızlı bir giriş yaptılar. 1971’in Mart ayında ise Halit ve Muhtar ikilisi obua ve yaylı sazları da yanlarına alarak Alman Lisesinin çok seslilik idealini yansıtan "Kızılırmak - Oy Beni Beni" adlı plaklarını yayınladılar. 1971 ortalarında ise Üç Hürel'den Onur ve Haldun Hürel ile Önder Bali'nin katkıda bulunduğu "Sevsem Öldürürler - Kıbrısım" plaklarını kaydettiler. Dönüşüm'ün ilk elektrifiye plağının sahnede de uygulanabilirliğini sağlamak ve kısırdöngüye giren folk müziğine yeni bir soluk getirmek isteyen Halit Hakınç, yol arkadaşları Muhtar Turan ve Atilla Hünal'ın gruptan ayrılması üzerine Ekim ayında basta Vecdi Ören ve davulda Deniz Dündar'ı gruba dahil etti. "Kıbrısım" plağı ile ilk kez "pop folk rock" türüne adım atan grubun kadrosu Kasım 1971 itibarı ile Deniz Dündar (davul), Vecdi Ören (bas), Halit Kakınç (gitar, vokal), Oruç Güvenç (Türk sazları), Can Okan (org) şeklinde idi. Dönemin baskın sound’u kuru kuruya folktan kurtulmak için rebab ve tarın bile elektrifiye olacağının manifestosunu veren yepyeni bir Dönüşüm vardı artık.

    Barış Manço'nun Nisan 1972'de askere gideceği kesinleşince Kurtalan Ekspres'in önemli müzisyenlerinden Ohannes Kemer, Barış Manço'nun annesi Rikkat Uyanık Hanım'dan izin alarak Dönüşüm grubuna katıldı. Yukarıda sayılan isimler ve Ohannes Kemer'li kadro, "Osman Pehlivan (1 yıl sonra "Barış Manço Lambaya Püf De" şeklinde plak yapacaktır.) - Yar Hasreti" adlı 45'lik plağı yaptı. Eylül ayında ise Doğan Canku ile anlaşmazlığa düşen Esin Afşar, Dönüşüm grubu ile Rusya turnesine çıkmak için anlaştı.

    1972 yılında Altın Mikrofon yarışması yeniden düzenlendi ve yarışmayı Edip Akbayram kazandı. 1973'e girerken Edip Akbayram iki plak (aslında dört) sahibi ve Altın Mikrofon galibi umut veren bir şarkıcıydı. En büyük handikapı ise bir grubunun olmayışı idi. Bu nedenle Mart ayında ödül aldığı Hey Oskarları gecesinde bile Yurdaer Doğulu eşliğinde sahne almak zorunda kaldı. Nisan ayında Dönüşüm grubunun Sayan ile sözleşme imzalaması üzerine, bu deneysel grubumuz Akbayram'ın 2. Sayan plağında eşlik orkestrası oldu. Dönüşüm eşliğinde Akbayram, "Deniz Üstü Köpürür - Dumanlı Dumanlı Bizim Eller" plağını yaptı. Özellikle, “Deniz Üstü Köpürür” ile Akbayram gelecekteki sound'unun ne olacağı konusunda ciddi fikirler veriyordu.

    Sayan Plak ile sözleşme imzalayan Dönüşüm grubunun bu şirketten çıkan ilk plağı Nisan ayında yayınlanan "Hey Dost - Hekimoğlu" (Sayan 302) oldu. Bir Bektaşi ilahisi olan “Hey Dost” ile topluluk, batı müziği topluluğundan ziyade Türk müziği içerisinde alternatif anlatım yollarını deneyen özgün bir yapı sergiledi. Türk Müziği kulvarında Nida Eskin ve Oruç Güvenç'in yer aldığı grupta gitarda Halit Kakınç ve Kemal Sünnetçioğlu, basta Vecdi Ören, orgda Aykut Şener ve davulda Orhan Topçuoğlu yer alıyordu.

    “Hey Dost” adlı bu nefes 1974 yılında Aykut Şener'in piyano çaldığı Alman Lisesi Korosu tarafından seslendirilecekti. Bu koronun solisti ise Leyla Tekül'dü. 1995 yılında bu şarkının "Derman arardım derdime..." şeklindeki sözleri Mazhar Fuat Özkan'ın MVAB albümünde “Allah Allah” adlı bir rock ilahi kapsamında kullanılacaktı.

    Topluluk, Haziran ayında daha önce Esin Afşar ile Rusya turnesine çıkması hasebiyle Kültür Bakanlığı’nca bu kez İnci Çayırlı ile birlikte Balkan Turnesine gönderildiler.

    Halit Kakınç ve Dönüşüm, 1974 yılının Şubat ayında uzunca bir aradan sonra ilk 45'liğini yayınladı. "Bana Bir Mutluluk Ver - Estergon Kalesi (Yine Barış Manço'dan önce)" plağı, grubun polifoniye daha fazla yer verdiğinin ve etno caz deneylerine açık olduğunun vesikası gibidir. Herşeyin eski kadroya göre daha elektrifiye olduğu da su götürmez bir gerçektir.

    Halit Kakınç & Dönüşüm, bu plaktan sonra Haziran ayında "Yalnız Adam Türküsü" adlı plak için stüdyoya girecekti. Bu şarkının kaydı büyük ihitimalle gerçekleşti, ancak sözkonusu kayıtlar grubun Sayan'dan ayrılması üzerine hiç yayınlanmadı. Temmuz ayında grup 15 günlük bir Romanya programı için Köstence Mamaya tesislerinde sahne aldı. 15 Ağustos'ta ise Halit Kakınç evlendi.

    1973'den beri her yıl bir plak ve bolca turne anlayışını ilke edinen Halit Kakınç ve Dönüşüm'ün 1975 yılındaki kadrosu şu şekildeydi: Orhan Topçuoğlu (davul), Ümit İriş (org, moog), Aykut Oler (gitar), Kudret Zeytinoğlu (bas) ve Halit Kakınç (12 telli gitar, solist). Dönüşüm, yeni kadrosuyla tamamen batı tınılı bir 45'lik kaydetti. Mayıs ayında Hat Plak’tan çıkan plak, "Taekwondo - Güle Oynaya" adını taşıyordu. İlk yüzü Halit Kakınç'ın ikinci yüzü ise Melih Kibar'ın bestesini içeren bu plakla, folk dönemi tamamen geride bırakılıp Moog ağırlıklı bir tını benimseniyordu.

    Bu plağın akabinde eski şirketleri Deyiş Plak, bir yüzü Muhtar Turan'ın bir yüzü Halit Kakınç'ın olmak üzere bir 45'lik yayınladı. Kakınç'ın muhtemelen deneme mahiyetinde yaptığı “Mevlana 75”, bir Bach bestesi üzerine yapılmış James Lastvari bir playback üzerine söylenmiş bir şarkıydı. Plağın diğer yüzünde ise Muhtar Turan'ın 1975 kaydı olmadığı her halinden belli olan folk türündeki "Kimeno" adlı çalışması yeralıyordu.

    1975 Ekim'inde Fatoş Balkır ile birlikte ikinci kez Balkan Turnesine çıkan Dönüşüm, Bükreş, Galatz, Braila, Kontanza, Mangalia, Eforia ve Çernavado şehirlerinde konser verdi. Turne dönüşünde ise Halit Kakınç akademik kariyerini ön plana çıkararak Dönüşüm'ü tarihe gömdü. Müzikden tamamen kopan Kakınç kurucuları arasında yer aldığı Bilgi Üniversitesi'nin icra komitesi üyesidir. Bir ara Star gazatesinde yazan Kakınç "Sultangaliyev ve Milli Komünizm" ve "Destansı Kuramcı Sultangaliyev" isimli iki kitap yazdı.


    Kaynak: Münir Tireli - Bir Metamorfoz Hikayesi
  • Aziz Azmet

    Moğollar öncesi
    Aziz Azmet müzik hayatına ilk olarak Meteorlar grubu ile başlamıştır. Aziz Azmet bu grupta bas gitarla beraber vokal de yapmaktadır. Grupla beraber cover parçalar üstünde çalışan Azmet'in 64'te kaydedilip 66'da piyasaya sürülen iki plağı vardır.
    1967 yılında müzik hayatına devam eden Mesut Aytunca'nın Silüetler grubuna gitarist ve vokalist olarak girmiştir. Grupla aynı adı taşıyan uzun çalarda grubun yaptığı İngilizce cover'ları Aziz Azmet söylüyordu. Burada daha sonra Moğollarda beraber çalışacağı Murat Ses ile beraber müzik yapmıştır.

    Moğollar
    Yine 1967 yılında Silüetler'den ayrılan Azmet ve Ses beraber "Moğollar"ı kurdular. Grubun ilk müzikal çalışmaları Beatles ve Rolling Stones gibi İngiliz gruplarından etkilenmişti. Aziz Azmet de Murat Ses ile beraber grubun şarkı yazarlığı görevini eline almıştı ve düzenlemeleri de beraber yapıyorlardı. 1968'de Fitaş konseri ile konser hayatına başlayan Moğollar müzikal tempolarıyla da dikkat çekiyordu. Grubun o zamanki en büyük hiti olan "Dağ ve Çocuk"un sözlerini yazan Aziz Azmet grup geleneksel müziklere doğru kayınca gruptan ayrılmaya karar verdi. Kısa bir süre Ersen'in vokal yaptığı dönemlerde grupta müzisyen olarak yer alır ama daha sonra gruptan ayrılır.

    Solo Çalışmaları
    1970'de "Beni Hiç Bırakma / Hiç İstemem" plağı ile solo hayatına başlayan Azmet, Bunalımlar'ın 1971'de "Yollar / Hele Hele Gel" plağında beraber çalışıp bir takım konserler verir. Son plağı 1972'de "On Beşinde Aldım Sazı / Haram" plağının Haram şarkısında 3 Hürel'le çalışmıştır. Konserlere beraber çıkan dörtlü 1972 Şubatında yollarını ayırırlar.

    Müziği bırakıp iş hayatına atılan Aziz Azmet 2006 yılında Son Osmanlı Yandım Ali filminde de rol almıştır. Playstation 3 reklam müziği olarak sözlerini Aziz Azmet'in yazdığı "Garip Çoban" şarkısını kullanmıştır.
  • Rana Alagöz (d. 1948, İstanbul)
    Öğretmen, Türk pop müzik sanatçısıdır.

    “Herşey Bitmiştir Artık”, “Aşkın Gözü Kör mü”, “Dibi dibi da” gibi şarkılarıyla Türk popüler müzik tarihinin ünlü seslerinden birisi olmuş Alagöz kardeşlerden biridir. Selçuk Alagöz orkestrası ve orkastranın diğer solisti olan erkek kardeşi Selçuk Alagöz ile birlikte müzik çalışmalarını sürdürdü.

    İlk 45′liğini 1965 yılında yayınlayan ve son olarak “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş 5″ albümünde Zeyno, “Sevdim Seni Bir Kere” albümünde ise Aşkın Gözü Kör Mü Acaba şarkılarıyla kulaklarda yer ednmiş sanatçıdır.
  • Selçuk Alagöz (d. 1944, İstanbul)

    Türk pop-rock sanatçısıdır.

    1964 yılında Hürriyet gazetesinin düzenlediği "Altın Mikrofon" yarışması ile ismini duyurdu. Kendi adını taşıyan orkestrası ve orkastranın solisti olan kızkardeşi Rana Alagöz ile birlikte müzik çalışmalarını sürdürdü.

    Belleklerde kalan çalışmaları arasında Kemerin Naftaları, Kaleden İndir Beni, Bahçelere Geldi Bahar ve Malabadi Köprüsü sayılabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Abincomartinez

    Teşekkür ederim.
    Ben de Barış Manço'yu çok severim. 1976 yada 1977 de bende İzmir Kemeraltında gezinirken görmüştüm
    kendisini. Allah gani gani rahmet eylesin. Daha sonraları 31 ekran siyah beyaz bir televizyonumuz olmuştu.
    Barış Manço televizyona çıktığı zaman beni sokaktan oyundan çağırırlardı. Hey gidi günler hey.. Netekim....


    Benimde öyle birkaç anım var... Konak ta bir üst geçit vardı eskiden kemeraltı çıkışından deniz tarafına doğru... 1980 lerin sonu yada 90 larında başında yıkıldı hatta tarihi yanlış hatırlamıyorsam... İlkokul çağındayken 84 yada 85 yılında o köprünün üstüde görmüşüz annemle beraber...Ben hayal meyal hatırlıyorum... Elinde tencere gibi birşey vardı ve sanırım klip ya da program çekiyordu... Birsonraki karşılaşmam İzmir Alsancak sevinç pastanesinin karşısındaki Garanti Bankasının orası oldu... O dönem liseye gidiyordum ve fuarın açılışı için ücretsiz konser vermeye İzmir'e gelmişti Barış Manço... Arabasının başında 2.5 saat bekledim karşılaşmak için en sonunda geldi ve tokalaştık... Akşamı da konsere gittim.... Son karşılaşmam da bu olaydan 2 sene sonraydı... Gene konsere gelmişti bu sefer Karşıyaka'ya... Konsere gittik konser bitimi ekibi otele götüren aracın peşine takıldık motorsikletle... Otel kapısında Rahmetli Bahadır abiden kaset kapağına bir imza almıştım...
  • Barış Manço - Gamzedeyim Deva Bulmam
  • Barış Manço - Gönül Dağı
  • Edip Akbayram - Aldırma Gönül
  • Dönüşüm-Kimeno



    Dönüşüm - Oy Beni Beni

  • Dönüsüm - Kiziroglu Mustafa Bey



    Dönüsüm - Seyyid Osman

  • Fikret Kızılok - A Leyli Leylim



    Fikret Kizilok - Köroglu Daglari

  • Fikret Kizilok - Benim Askim Beni Geçti



    Fikret Kizilok - Sen bir Ceylan Olsan

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.