Şimdi Ara

^^16 Türk Devleti’nin askerî üniformalarıyla temsil edilmesine gülenlere cevap^^

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bizi ne hallere sokmuşlar, iskoçlar milli günlerde, önemli törenlerde etekleriyle dans edip, kıllı popolarını göstermekten çekinmez ve övünürken , dünyaya yön vermiş, hiçkimsede olmayan derin bir tarihe, kültüre sahip bir millet olarak kendimizden utanır olmuşuz , şu üniforma olmamış komik olmuş vs diye saçma sapan şeylerle uğraşır olmuşuz, adamlar bizle öyle bir oynamışlar ki kimyamızı hatta dna mızı resmen bozmuşlar , YAZIK!!

Alın işte , töreni eleştiren yabancı ve yerli basına, bu zihniyetteki insanlara cevap niteliğinde güzel bir yazı...

murat bardakçı nın yazısından alıntıdır.
    BURAK BARDAKÇININ YAZISI

16 Türk Devleti’nin bundan böyle protokol karşılamalarında temsil edilecek olmasından gayet memnunum. Zira böyle olması gerektiğini en az yirmi senedir yazıp söylüyorum. Aynı uygulama Avrupa’nın ileri demokrasilerinde de vardır, tören birlikleri asırlar öncesinin üniformalarını giyerler!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda önceki gün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas için alışılmışın dışında bir karşılama töreni yapıldı ve sarayın içerdeki merdivenlerinde, tarihteki 16 Türk Devleti’nin askerî üniformalarını giymiş 16 asker yeraldı.

Bu görüntü benim otuz yıldan fazla bir zamandan buyana hayâlimdi ve son yirmi-yirmi beş senedir defalarca yazmıştım. Karşılama törenlerindeki askerler geleneksel giysiler içerisinde olmalı; yani yeniçeri, levend ve hattâ daha eski Türk devletlerini sembolize eden tarihî elbiseler giymeli idiler. Türkiye Cumhuriyeti böyle yapmakla hem geçmişini unutmuş olan bazı vatandaşlarına, hem de memlekete gelen yabancı liderlere binlerce senelik tarihini rahatça hissettirebilirdi ve bu tantanalı giysiler amatörce dizayn edilmiş ibrişim ilikli firuze renkli üniformalardan ve beyaz kasklardan daha cazip idi!

TARIHÇILERDEN GÖRÜŞ ISTENDI

Karşılama törenlerinin bundan böyle hep bu şekilde yapılmasına karar verilmesinden ve Avrupa’nın en gelişmiş memleketlerinde görüp açıkçası kıskandığım bu mutantan manzaranın artık bizde de vârolacağından dolayı şimdi son derece memnunum! Şimdi üç günden buyana büyük tantanaya sebep olan, hakkında bilen-bilmeyen herkesin birşeyler söylediği, hattâ bazılarının da mizah adına işi saygısızlığa kadar götürdükleri bu “16 Türk Devleti’nin askerî giysileri” konusunun biraz da arka plânından bahsedeyim:

Karşılama törenlerinde görev alacak olan Muhafız Alayı askerlerine eski Türk devletlerinin üniformalarının giydirilmesi konusu birkaç ay önce gündeme gelmiş ve Cumhurbaşkanlığı konuya yakın olanlardan görüş istemişti.

Önceki hafta hem TV’deki program arkadaşım, hem de yakın dostum Prof. Erhan Afyoncu ile beraber Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yakından görmemiz için Beştepe’ye davet edildik.

Gittik ve öğleden akşama kadar saatlerce sarayın hemen her tarafını gezdirildik. Daha önce Çankaya’da, ondan önce de İstanbul’daki saraylarda bulunan müzelik objeleri ve Cumhurbaşkanı’nın özel kütüphanesini de yakından görüp inceledim.

SARAYI GEZDİM, BEĞENDİM

Cumhurbaşkanlığı Sarayı hakkında ne düşündüğümü merak etmiş olabilirsiniz: Çankaya’da Atatürk’ün yaptırdığı köşk büyük bir restorasyona ihtiyaç gösteriyordu, 1990’larda inşa edilen bina da artık yetmiyordu ve yeni bir mekân lâzımdı.

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı da görebildiğim kadarı ile öyle Selçuklu mimarisinin örneği falan değil, geleneksel Türk mimarisinin, hattâ cumhuriyet döneminin ünlü mimarı ve mimarî hocası Prof. Sedat Hakkı Eldem’in öncülerinden olduğu “Türk evi”nin çok güzel bir modeli idi...

Sarayı ziyaretimizde Muhafız Alayı’nın önceki günkü törende ilk defa giydiği 16 Türk Devleti’ne ait üniformaları da konuştuk. Erhan şimdilik sadece Osmanlı giysileri ile, yani yeniçeri elbiseleriyle sınırlı kalınmasını, zira eski devletlerin askerî giysileri hakkında elimizde tam bir bilgi olmadığını söyledi ama ben karşı çıktım. Cumhurbaşkanlığı Forsu’ndaki 16 adet yıldızın sadece Osmanlı İmparatorluğu’nu değil, geri kalan 15 devleti de temsil ettiğini ve Osmanlılar dışındaki devletlerin üniformalarının da eldeki bilgilere dayanılarak dikilmesi gerektiğini ve ileride başka bilgiler elde edildiği takdirde değişikliğe gidilebileceğini söyledim. Bu kadarla da kalmadım, devletin Avrupa’daki bir başka uygulamayı daha hayata geçirmesi gerektiğini, İstanbul’da Topkapı dışındaki sarayların da prestij gereği olarak kullanması gerektiğini ifade ettim.

GİRİŞTE ATLILAR KARŞILAYACAK

Askerî giysiler konusunda Cumhurbaşkanlığı ile bu işin öncülerinden olan Muhafız Alayı aynı görüşü paylaşmış olacaklar ki, resmî karşılama törenlerinde bundan böyle 16 Türk Devleti de üniformalarla temsil edilecek. Hattâ, önceki gün havanın yağmurlu olmasından dolayı yapılamayan bir başka uygulamaya daha yer verilecek ve bu üniformalar içerisindeki askerler, yabancı konukları sarayın girişinde atlar üzerinde karşılayacaklar. ,

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yeni başlayan uygulamanın Avrupa’da asırlardan buyana devam eden benzerlerini de yine bu sayfada okuyabilir, fotoğraflarını da görebilirsiniz.

Avrupa’da tarihî üniforma giymeyen tören birliği yoktur

AVRUPA’ya gitmiş iseniz mutlaka görmüşsünüzdür: Sadece krallıklar, yani Ingiltere, Isveç, Norveç yahut Danimarka gibi memleketler değil, en ileri demokrasinin vârolduğu cumhuriyetler bile protokol törenlerinde asırlar öncesinin üniformalarını giymiş askerlere yer verirler.

Üstelik, bu ülkelerin cumhurbaşkanlarının ofisleri de, krallık zamanına ait saraylardır ve Paris’teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’nin, başbakanlık binası Hotel Matignon’un, Senato’nun, Meclis’in ve Adalet Sarayı’nın önünde Napolyon devrinin üniformaları içerisindeki miğferli ve kılıçlı muhafızlar nöbet tutarlar. Italyan Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Roma’daki Quirinale’nin atlı muhafızları, geçmişi 14. asıra uzanan ve Savoy Prensliği’ne mahsus “Corazzieri” yani “Haçlı” üniforması giyerler. Bulgarlar’ın protokol birlikleri Osmanlı’ya karşı mücadele eden “çeteci”lerin üniformaları içerisindedir. Kremlin’deki Rus tören birliği de Çarlık döneminin, 18. yüzyılın üniformalarını giyer. Yunanistan’daki Başkanlık Sarayı’nın, Meclis’in ve Meçhul Asker Anıtı’nın önünde etekli ve ponponlu ayakkabılı “efzun”lar baleyi andıran hareketlerle nöbet beklerler. Moğolistan’da yabancı konukları Cengiz Han zamanının giysileri içerisindeki atlılar, Hindistan’da da Babür Şah’ın askerleri karşılar!

Buradaki fotoğrafları gördükten sonra “Avrupa’nın tarihî giysileri genellikle tek tip oluyor, bizde neden 16 çeşit?” diye sorabilirsiniz...

Neden mi? Hiçbirinin geçmişinde 16 devlet olmadığı, millî devletlerini ancak 19. asırda kurabildikleri için!

^^16 Türk Devleti’nin askerî üniformalarıyla temsil edilmesine gülenlere cevap^^

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bigbooss -- 14 Ocak 2015; 15:54:53 >

• Evet gün içinde rasladım ben de bu yazıya. Paylaşım için teşekkürler.
  • Etek degil,Kilt'tir onun ismi

• Yav düşünce güzel ama uygulama amatörce...zırhlar , kıyafetler falan çok basitçe Muhteşem Yüzyıl ekibi gelse daha iyi olurmuş
  • Güzel bir yazı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • VirgilSollozzo kullanıcısına yanıt
    TEŞEKKÜRLER:=)
    ama özünde etek dersek yanlış olur mu ?

kıyfaetleri konusuda da herkes amatörce hazırlanmış diyor evet bazılarının sanki üzerine oturmamış gibi duruyor , bir şey eksik gibi ama bende tam anlayamadım. açıkcası pek önemli değil bence.. kötü bir görüntü yok sonuçta.
  • eyç of empires.

i es tus tını geym.

maşallah maşallah ordumuz terörizleri yer süpürür gibi temizliyor cumhurşahımız dünya geleneklerini ülkemize taşıyoruz hamdolsun wuhuuuuuuuuuu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: bigbooss

TEŞEKKÜRLER:=)
    ama özünde etek dersek yanlış olur mu ?

kıyfaetleri konusuda da herkes amatörce hazırlanmış diyor evet bazılarının sanki üzerine oturmamış gibi duruyor , bir şey eksik gibi ama bende tam anlayamadım. açıkcası pek önemli değil bence.. kötü bir görüntü yok sonuçta.

Dogrudur,pek yanlis sayilmaz ama Iskoclar kilt'e '' etek '' dendiginde cok kiziyorlar.Ayrica kilt,yapisi itibariyle diz seviyesinde giyildigi icin tam olarak etek degildir.Etekler genelde diz seviyesinin ustunde olur cunku.

CB sarayindaki gosteriyi elestirenlerin cogu (ben dahil) kiyafetlerin amatorce hazirlanmis olmasini elestiriyordu.Nacizane gorusum,boyle ciddi seremonilerde gorev yapacak insanlarin daha profesyonelce davranmasidir.Kiyafetler ve o kiyafetleri giyenler fazlaca amator gibi gorunuyorlardi.

Eger gecici bir gosteri degil ve devami gelecekse mutlaka isi bilen insanlarla danismalilar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VirgilSollozzo -- 14 Ocak 2015; 16:45:47 >

• VirgilSollozzo kullanıcısına yanıt
    kıyafetler üzerine biraz daha ciddi bir çcalşma lazım bu husua katılıyorum.
  • 16 devlet 16 yonetici padisah sultan vs. Peki bu kisiler milletin ....koyacagiz diyen yandasa ne yaparlardi? Bizimkisi ne yapti? Ihale verdi. Ek para sagladi. Sen o kurulmus devletlerin izinden cikarin pesinden rantin arkasindan geliyorsun.

• En başta ben ve diğer arkadaşların eleştirmekte olduğu nokta ülkenin doğu bölgesinde Türk bayrağı indirilip yakılırken,asker ve polis kedi gibi pusturulmuşken,tayyip erdoğan gibi milliyetçilik karşıtı bir insanın sırf bu olayları ört pas etmek için bu değerleri sarayında kullanmasıdır.Yoksa şu yapılan elbette gurur verici bir olay ama geçecek bu işleri.Sarayında değil doğuda milliyetçilik yapacak.
  • Güzel yazı olmuş.bende fikri beğendim ancak kast ajansindan adam toplayıp resim çektirmek nedir ?

• aslında hiç kimse bu duruma kızmıyor. cumhurbaşkalığı forsunda boşuna 16 yildiz yok.
    lakin sorun bunu tayyip erdoganın yapması. yillardir bir çok cumhurbaşkanı geldi gitti (taraf tutuyor diyenlere abdullah gülde bunlara dahil) lakin hiç biri bunu yapmadı. bu ve buna benzer işleri tayyip erdoğanın yapması zorlarına gidiyor bazı kesimlerin. yoksa içten içe hepsi mumnun bu işten

dikatinden geçanları yada yazının uzun olmasından dolayı sonuna kadar okumayanlara bir kez daha göstereyim :

Avrupa’da tarihî üniforma giymeyen tören birliği yoktur

AVRUPA’ya gitmiş iseniz mutlaka görmüşsünüzdür: Sadece krallıklar, yani Ingiltere, Isveç, Norveç yahut Danimarka gibi memleketler değil, en ileri demokrasinin vârolduğu cumhuriyetler bile protokol törenlerinde asırlar öncesinin üniformalarını giymiş askerlere yer verirler.

Buradaki fotoğrafları gördükten sonra “Avrupa’nın tarihî giysileri genellikle tek tip oluyor, bizde neden 16 çeşit?” diye sorabilirsiniz...

Neden mi? Hiçbirinin geçmişinde 16 devlet olmadığı, millî devletlerini ancak 19. asırda kurabildikleri için!

çok güzel bire yazi

konu sahibine not: yazınızın en basinda murat bardakçı yerine BURAK BARDAKÇININ YAZISI yazmışsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JQKER -- 15 Ocak 2015; 17:32:28 >

• Tayyibi bende sevmem ama önyargıyı bırakın arkadaşlar.1 doğrusu olup 2 yanlışı olabilir.ama nasıl eleştiyorsam(k) tebrikte edecez

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam orada link var , bu ndenele o şekilde yazdım BURAK BARDAKÇININ YAZISI na tıklayınca ilgili siteye gidiyor.
  • Elinize sağlık güzel bir konu açılmış
    dünyanın neresine giderseniz gidin hiç bir millet bizimkiler kadar geçmişiyle alay etmez tam tersi ONUR, GURUR duyar.
    bizimkiler git gide Yobazlaştıkları için yapacak bişey yok o yüzden herkes kendi çoluk çocuğuna sahip çıkıp tarihini iyi öğretmesi gerekmektedir.
    Geçmişini bilmeyen zavallılar geleceklerinin nasıl olacaklarınıda bilemeyip kaybolup giderler...
  • Bir akp karsıtı olaraktan bu uygulamayı cok yerinde buluyorum ,destekliyorum,gec bile kalındı.Kimse bu uygulama ile dalga gecmiyor ,eleştiriler kıyafetlerin amatörce hazırlanmasına idi,cok göz önündeler,önemli yabancı sahsiyetler gelip gidiyor buna dikkat edilmeli.Belki cogunuz bilmez genelkurmayda mehterhan takımı ve eski türk devletlerinin kıyafetlerini giyen askerler cok uzun bir süreden beri vardı,bircok organizasyonda,törenlerde görev alıyorlar onlar cok daha profesyonel bicimde hazırlnmıslar.Yani burda sanki daha önce bu tür uygulamaların hiç yapılmadıgı gibi bir hava verilmiş ama öyle degil ,yapılıyordu ,newyork tan tutun japonyaya her yere gidiyor ,ülkeye gelen bazı yabancı heyetleri karsılıyorlardı ,yani daha önce yapılmıyordu demek büyük haksızlık olur.

Askeri mehterhan bölügü Newyork ta

• Sarayın varoluşunu eleştirdik, gerisi önemli mi sizce? Milyarlar akıtlarak gereksiz bir saray yap şimdi de o saraydaki karşılamayı tartış. Türklük öyle gösterişle olacak iş değil.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben uygulamayı doğru buldum. Ancak 16 Türk Devleti yanlış. Onların da bir düzenlemeye ihtiyacı var. İlla 16 olmak zorunda da değil. Ama 13 olur, ama 25 olur fark etmez. Orada tam 4 tane Hun İmparatorluğu var. Bence gayet gereksiz. Bana göre bu fors şu şekilde düzenlenmeli:

1)Büyük Hun İmparatorluğu
    2)Avrupa Hun İmparatorluğu
    3)Göktürk Kağanlığı
    4)Avarlar
    5)Hazar Kağanlığı
    6)Uygurlar
    7)Karahanlılar
    8)Gazneliler
    9)Büyük Selçuklular
    10)Harezmşahlar
    11)Türkiye Selçukluları
    12)Timur İmparatorluğu
    13)Akkoyunlular
    14)Karakoyunlular
    15)Memlukler
    16)Safeviler
    17)Kırım Hanlığı
    18)Osmanlı İmparatorluğu

Altın Orda bir Türk devleti değildir .
  • hazar olmaz
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.