Şimdi Ara

16:9 4:3 olayı ve TRT türk

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
2.589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İçinizde TRT Türk izleyen,en azından bir göz atan var mı? Gördüğüm kadarıyla TRT Türk,16:9 yayın yapıyor.Bunu özellikle,stüdyo canlı yayınlarında fark ettim.Ekran ayarını 4:3 ten 16:9'a getirince sanki daha doğal bir görüntü elde ediliyor.Bilmem yanılıyor muyum ? Bunu kendilerine e-mail vasıtasıyla sordum,ancak bir cevap gelmedi.
    Benim fark ettiğimi fark eden arkadaşlar var mı,merak ediyorum.
    Eğer gerçekten söz konusu kanal 16:9 yayın yapıyorsa,o takdirde forum yöneticimiz vasıtasıyla,tüm kanalların hiç değilse canlı yayınlarda 16:9 yayına geçmeleri için bir kampanya başlatabiliriz belki.Nasıl olsa 16:9 yayın yapmak için Full HD yayın zorunluluğu yok.Benim sıradan DVD kameramın bile,iki mod için seçeneği olduğuna göre,bu tip bir yayın kuruluşlar için zor olmasa gerek.Belki o takdirde tüplü TV kullanıcıları yumurta kafalar seyretmek zorunda kalırlar ama,ne yapalım biz de şu an yassı kafa seyrediyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simeli -- 9 Şubat 2010; 23:08:23 >

• Evet, TRT TURK kanalı bir süredir belki de bir seneye yakın, 16:9 yayın yapıyor. 16:9 için elbette hd yayın olması gerekliliği yok. DVD, divx filmler HD formatında olmamasına rağmen 16:9 hatta bazen daha geniş formatta olabiliyor.

Ama bizim kanalların 16:9 yayına geçme konusundaki iştahsızlığını maillerle aşabileceğimiz yolunda biraz çekimserim. Yine çorbada tuzum bulunsun diyerek oluşabilecek birlikteliğe her zaman destek veririm.

Orijinalden alıntı: simeli

O zaman Highwaymouse, en azından forumda,o birlikteliği oluşturacak ilk adım da senden olsun :))
    Ben de kendi çapımda,ima ettiğin gibi umutsuz da olsa,kanallara ufaktan maillere başlayayım.

Gaza gelmiyecem....

Şöyle bir şey yapabilirsin aslında. Bir metin hazırlarsın. Sonra kanalların iletişim maillerini bir araya toplarsın. Bu metni insanlar kopyala yapıştır yaparak mail atarlar. Bu tip kolaylık yapılırsa daha çok insan katılır. Yoksa benim gibi tembellik damarı kuvvetli olanlar "amannn boşver..." der geçerler...

• Film endüstrisi 16:9'u bile aştı şu an, tv kanalları hala nedense 4:3'de ısrar ediyor.
    Şu an tüm panel tv'ler 16:9 oranında, ve yeni tv alan herkes artık panel tv alıyor. Dolayısı ile 16:9 yayına geçilme zamanı geldi bence.
    Yakında 16:9 da kalmayacak film endüstrisi yüzünden, başımıza 21:9 gibi bir format çıkarıldı. Sanırım ileride sadece 21:9 tv'ler üretilip satılacak.
    Çünkü 21:9 hd filmleri 16:9 ekranda tam ekran yapınca kötü duruyor, görüntü uzuyor. Aynı 4:3'ü uzatınca görüntünün şişmesi gibi.
  • Ya Highwaymouse arkadaşım,ne yazık ki ben de tembelim :)),belki biraz da nasıl derler anti sosyal. Belki konuyu inceleyen arkadaşlardan biri gaza gelirde,ben yaparım bu işin öncüüğünü diyebilir.Yoksa iş bana kalırsa...
    Umutcan arkadaş da haklı.Biz 16:9'u ne zaman seyredeceğiz derken 21:9 yaygınlaşırsa o zaman yandık
    16:10 YADA 16:9 ? NEDEN ?
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • panel tv lerin hepsi 16:9 ekran formatında philips 21:9 çıkartı ancak ne 16:9 nede 21:9 bu formatta fazla film yokkki bilmem dikkatinizi çektimi çoğu filmde 2:35.1 gibi bir format kullanılıyor çoğunlukla bu format... onun içinde 16:9 bir panel tv de izlendiği zaman yine alttan ve üsten siyah bantlar çıkıyor 4:3 ctr izlendiği zaman zaten siyah bant çok daha büyük oluyor

aslında herkez kafasına göre ekran formatından çekim yapmasada bir standarda oturtsalarda buda 16:9 olması gerekir çünkü panel tv ler son bir kaç senedir çok satıldı milletin elinde patlar yoksa işde ozaman işin keyfi çıkar yoksa alıyosun 106 ekran lcd ee koy filmi alttan üsten bant var diyebilirsinizki bunu 16:9 getirip izleyebilirsin ancak ozamanda görüntünün orjinalliği bozuluyor tıpkı 4:3 yayını 16:9 da izlemek gibi
    TV:LG 50pb690-Luxor 40L600D-vivibright f-30/UYDU:Digitürk Humax DCR HM-9504HD-Tivibu Vestel S7830/MP: Xiaomi mi box s4-k/AVR:SONY STR DH-550/HOPARLÖR:MAGNAT 102,252,800-SONY sa-w2500-/TELEFON:General Mobile 20/AĞ:TP-Link wd9970

• quote:

Orijinalden alıntı: yuxeses

panel tv lerin hepsi 16:9 ekran formatında philips 21:9 çıkartı ancak ne 16:9 nede 21:9 bu formatta fazla film yokkki bilmem dikkatinizi çektimi çoğu filmde 2:35.1 gibi bir format kullanılıyor çoğunlukla bu format... onun içinde 16:9 bir panel tv de izlendiği zaman yine alttan ve üsten siyah bantlar çıkıyor 4:3 ctr izlendiği zaman zaten siyah bant çok daha büyük oluyor

aslında herkez kafasına göre ekran formatından çekim yapmasada bir standarda oturtsalarda buda 16:9 olması gerekir çünkü panel tv ler son bir kaç senedir çok satıldı milletin elinde patlar yoksa işde ozaman işin keyfi çıkar yoksa alıyosun 106 ekran lcd ee koy filmi alttan üsten bant var diyebilirsinizki bunu 16:9 getirip izleyebilirsin ancak ozamanda görüntünün orjinalliği bozuluyor tıpkı 4:3 yayını 16:9 da izlemek gibi

Dediğiniz format(2.35:1) sanırım 21:9 ekranlarda daha iyi izleniyor. Şu ana kadar yaklaşık 10 tane ripsiz ts/m2ts bluray indirdim bunlardan 7'si aşırı geniş formatta ve 16:9 ekranda
    siyah bantlarla izlemek zorunda kalıyorsunuz. Ben de bundan nefret ettiğim için görüntüyü uzatarak(stretch) tam ekran yapıyorum, bu da insanların uzun gibi görünmesine
    yol açıyor. Benim anlamadığım konu dvd'lerde 16:9 yaygındı, ve dvd zamanında 16:9 ekranlar hiç yaygın değildi. (plazmalar-lcd'ler pahalı idi herkes tüplü kullanıyordu)
    Dolayısıyla 4:3 ekranlarda gidip 16:9 görüntüleri siyah bantlarla izlemek zorunda kalıyorduk.
    Şimdi yeni tüm tv'ler 16:9 ekran, ama filmler 2.35:1 oranında bluray'e geçirilmeye başlandı. Peki noldu, yine tv'lerimizde tam ekran film izleyemiyoruz.
    Herhalde tv ekranları yatay olarak genişledikçe film endüstrisi de görüntüyü yüksekliğini ona göre daha düşürmeye devam edecek.
    Bu böyle giderse herhalde gelecekte filmleri ip gibi daracık görüntüde izleriz

• Sayın Simeli ,

Keşke TRT Türk gibi 16:9 yapan daha fazla kanal olsa. Tv kanalları 4:3 yayın oranını uzun süre değiştireceklerini veya ekstra 16:9 kanal açacaklarını sanmıyorum. Keşke ulusal kanallar en azında Avrupa yayınlarını 16:9 yapsalar oradan izlesek. Reklamları ve 11-12 den sonraki yayınları biraz garip de olsa izlerdik .
    Ben tv konusunda uzman değilim , bu yüzden "hangi model tvyi almalıyım?" şeklindeki sorularınıza cevap veremediğim için lütfen alınmayın. Yine de soracağınız birşey olursa lütfen sadece PM ile sorun , lütfen mail atmayın, çünkü forumdan gelen mailler hotmailde spam olarak işaretleniyor.
    Tv konusu , ticari bir konu olduğu için forumda ve internette bilgi vermekten ziyade çoğu yerde yönlendirme ve ticari kandırmaca yapanlar kişiler ve websiteleri var. Sadece kullanıcı yorumlara bakarak tv seçin ve dikkatli olun.

Bir kişinin mesaj sayısının yüksek olması, o kişinin çok bilgili olduğunun ve hep doğru şeyleri yazdığının değil , sadece foruma çok mesaj attığının göstergesidir.
  • yahu bırakın 4:3 / 16:9 falan ne diyorum size mevcut dvd lerinize bir bakın ne bileyim az çok sürekli film izleyen iyi kötü film arşivi olan bilir hani ortalamaya vursak 2:35.1 ekran formatlı filmlerin sayısı en az %95 bulur
    yayınlardada tabiki 4:3 oran lehine 16:9 arada kaynadı gitti haberiniz yok onun için kesin çözüm şu gerek yayın sektörü gerek film sektörü bir oran belirleyecek eskiden yada yeni bir şeyler çıkartacaklar mantıklısı 16:9 olur tabiki çünki panel tv alımı oldukça arttı millette şöyle bantsız tam ekran film izlemenin keyfini sürecek bunun çaresi budur

yanılmıyorsam insan gözüde 16:9 formatına yakın formattaymış?
    TV:LG 50pb690-Luxor 40L600D-vivibright f-30/UYDU:Digitürk Humax DCR HM-9504HD-Tivibu Vestel S7830/MP: Xiaomi mi box s4-k/AVR:SONY STR DH-550/HOPARLÖR:MAGNAT 102,252,800-SONY sa-w2500-/TELEFON:General Mobile 20/AĞ:TP-Link wd9970

• Yayıncılık sektörü içinden biri olarak buradaki karmaşayı biraz yorumlamak istiyorum.

Türkiye de maalesef 16/9 SD yayın beklentiniz gerçekleşmeyecek, nedenine gelirsek;

1. Şu anda kanalların yayın sistemleri, kameraları, video arşivleri 4/3 olarak oluşturulmuştur
    2. Pratikte 16/9 yayın yapmak çok kolaydır ama yapımların ve içeriklerin tamamının 16/9 olması gerekir ki bu imkansız bir şeydir.
    3. Bir çok kanal yapımlarında HD formatına hazırlık olarak sistemlerini revize ediyor, bu saatten sonra SD teknolojiye kimse para yatırmaz.
    4. Şu anda varolan uygulama da onu göstermektedir; bir kanaldan 4/3 yayın diğer platformdan 16/9 HD yayın. Geçiş aşaması bu şekilde olacaktır.
    5. Bazı kanallar 4/3 formatı üzerine yayılmış 16/9 filmler verebilmektedir, tüplü 4/3 TV ler adamların boylarını uzun verirken, 16/9 panel TV ler normal görebilir (sanal 16/9 formatı)

Bir diğer bilgi karmaşası ise yeni nesil Bluray, HDDVD, MKV riplerdeki sinema formatı, yani 2:35.1 ekran oranı.

1. Ad üstünde sinema formatı, Filmelerin %90'ı bu şekilde çekilir. Film kamerası ve film gösterimine bu şekilde standart getirilmiştir.
    2. Yönetmenin gözünden ne çekilirse sinemada o kadrajı koruma durumu vardır. Ama bazı Bluray, DVD de 16/9 ve TV gösterimlerinde ise bu oran 4/3'e kadar düşürülebilir. yani kenarlardan kırpma yapılabilir.
    3. Ancak sinema filmini sinema tadında kadrajı daraltmadan seyretmek gerekir; çünkü kenardan attığınız fazlalıklar sinema ve yayıncılık literatüründe alan derinliği ve boyut hissini azaltır ki bu hiç istenmeyen bir durumdur.
    4. Bir diğer yanlış ise; 16/9 yayın formatının sinema ile alakası yoktur TV yayıncılığı ile ilgilidir. Yani sinema sektörüne çıkışmanın anlamı yoktur. Onların büyük geliri gişe başarısıdır, diğer gösterimler çerez işlerdir.
    5. Panel TV lerin ve video okuyucuların büyük çoğunluğunda ekran olaranlarını değiştirebilirsiniz. Yani 2:35.1 bir filme 16/9 kırpabilir ve kenar fazlalıklarını kadraj oranını değiştirmeden ekrana verebilirsiniz.
    6 21/9 TV ler sadece belli amaçlar için satılan bir üründür. Alacak insanlar sadece sinema seyretmek için alır, ATV, ZTV seyretmek için almaz. İleride birçok marka bu işe girebilir; çünkü elit ve özel bir kesime hitap etmektedirler.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
    İyi forumlar.

• Şifresiz ulusal kanallar değil belki ama, Digiturk'ün Lig Tv'si 16:9 yayın yapsa ve görüntü kalitesini iyileştirse fena olmaz. Sky Italia'nın spor kanallarındaki 16:9 görüntü maç izlemek ile Lig Tv'de maç izlemek arasında dağlar kadar fark var.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Orijinalden alıntı: xconnect

Yayıncılık sektörü içinden biri olarak buradaki karmaşayı biraz yorumlamak istiyorum.

Türkiye de maalesef 16/9 SD yayın beklentiniz gerçekleşmeyecek, nedenine gelirsek;

1. Şu anda kanalların yayın sistemleri, kameraları, video arşivleri 4/3 olarak oluşturulmuştur
    2. Pratikte 16/9 yayın yapmak çok kolaydır ama yapımların ve içeriklerin tamamının 16/9 olması gerekir ki bu imkansız bir şeydir.
    3. Bir çok kanal yapımlarında HD formatına hazırlık olarak sistemlerini revize ediyor, bu saatten sonra SD teknolojiye kimse para yatırmaz.
    4. Şu anda varolan uygulama da onu göstermektedir; bir kanaldan 4/3 yayın diğer platformdan 16/9 HD yayın. Geçiş aşaması bu şekilde olacaktır.
    5. Bazı kanallar 4/3 formatı üzerine yayılmış 16/9 filmler verebilmektedir, tüplü 4/3 TV ler adamların boylarını uzun verirken, 16/9 panel TV ler normal görebilir (sanal 16/9 formatı)

Bir diğer bilgi karmaşası ise yeni nesil Bluray, HDDVD, MKV riplerdeki sinema formatı, yani 2:35.1 ekran oranı.

1. Ad üstünde sinema formatı, Filmelerin %90'ı bu şekilde çekilir. Film kamerası ve film gösterimine bu şekilde standart getirilmiştir.
    2. Yönetmenin gözünden ne çekilirse sinemada o kadrajı koruma durumu vardır. Ama bazı Bluray, DVD de 16/9 ve TV gösterimlerinde ise bu oran 4/3'e kadar düşürülebilir. yani kenarlardan kırpma yapılabilir.
    3. Ancak sinema filmini sinema tadında kadrajı daraltmadan seyretmek gerekir; çünkü kenardan attığınız fazlalıklar sinema ve yayıncılık literatüründe alan derinliği ve boyut hissini azaltır ki bu hiç istenmeyen bir durumdur.
    4. Bir diğer yanlış ise; 16/9 yayın formatının sinema ile alakası yoktur TV yayıncılığı ile ilgilidir. Yani sinema sektörüne çıkışmanın anlamı yoktur. Onların büyük geliri gişe başarısıdır, diğer gösterimler çerez işlerdir.
    5. Panel TV lerin ve video okuyucuların büyük çoğunluğunda ekran olaranlarını değiştirebilirsiniz. Yani 2:35.1 bir filme 16/9 kırpabilir ve kenar fazlalıklarını kadraj oranını değiştirmeden ekrana verebilirsiniz.
    6 21/9 TV ler sadece belli amaçlar için satılan bir üründür. Alacak insanlar sadece sinema seyretmek için alır, ATV, ZTV seyretmek için almaz. İleride birçok marka bu işe girebilir; çünkü elit ve özel bir kesime hitap etmektedirler.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
    İyi forumlar.

Yayıncılık sektöründen olmanızdan dolayı,bir kaç hususu paylaşmak istiyorum.Maddeler halinde sıraladağınız görüşlerinizden,bazıları hakkındaki düşüncelerimi ileteyim.
    1.Kanalların yayın sistemleri ve video arşivleri 4:3 olarak oluşturulmuştur diyorsunuz.O na diyecek ve yapacak bir şey yok.Ama,en azından her kanalın yeni çektirdiği diziler,canlı yayınlar ,haber programları 16:9 çekilemez mi?
    2.Bir kanalda,teknik olarak,hem4:3 hem de 16:9 oranında yayın yapılamaz mı? Öyle ya teknoloji çok gelişti.Eğer kanal o anda 4:3 oranında çekilmiş bir yayın sunacaksa,bunu ekranın belli köşesinde kısa aralıklarla 4:3 veya tersi durumda 16:9 olarak belirtemez mi? Teknik olarak bu çok mu zor ?
    21:9 formatı için ise yapacak fazla bir şey yok.Sizinde dediğiniz gibi,"adı üstünde sinema formatı" o endüstriye etki edemeyiz.Zira 21:9 sinemeda rahatça seyredilebilir.Biz evlerimizi kurtarmaya bakalım.Ne de olasa TV leri sadece sinema filmi seyretmek için almıyoruz.TV çekimlerinin 16:9 olması yeter de artar bile.
    21:9 formatlı TV lerin yaygınlaşacağını ise,pek sanmıyorum.Nedenine gelince,herkes 40-50 metre karelik salonlarda yaşamıyor zira.20 metrekareyi zor bulan salonuna 21:9 TV alıpta,eskilerde sinema salonlarında olduğu gibi "birinci"den film seyretmeyi pek fazla kimse istemez diye düşünüyorum.

• Bu konuda Avrupa da birçok uygulama var, bir yayın bir kanaldan SD 4/3 bir diğer kanaldan SD 16/9 yayın yapabilir, hatta başka bir kanaldan HD 16/9 yapabilir. teknik olarak hiçbir zorluğu yoktur. Ama DIGI ticari olarak SD 16/9 için uyduda band genişliği ayırabilirmi orası tartışılır. Sadece 16/9 yayın da veremez çünkü evinde hala büyük ekranda olsa tüplü Tv bulunanlar çoğunlukrta. adamların boyunu uzun uzun seyretmek veya yukarıdan aşağıdan bantlı seyretmek çok pratik olmaz tüplü TV lerde...

Benim şahsi görüşüm bundan sonra bu maddi külfete girmezler, malum DIGI ihaleyi son nefesinde kazandı; daha yolacak çok müşteri arayacaktır, kaldıki yatırımı bundan sonra HD üzerine yapar gibi geliyor

quote:

Orijinalden alıntı: signore

Şifresiz ulusal kanallar değil belki ama, Digiturk'ün Lig Tv'si 16:9 yayın yapsa ve görüntü kalitesini iyileştirse fena olmaz. Sky Italia'nın spor kanallarındaki 16:9 görüntü maç izlemek ile Lig Tv'de maç izlemek arasında dağlar kadar fark var.

• sevgili simeli;

Kısa cevaplar vereyim, zira bu işlerin hem maddi hemde teknolojik boyutları var.

TV yayın sistemlerinin büyük çoğunluğu 16/9 formatını teorik olarak destekler. Kanallar İsterse 16/9 yayın yapabilirler. Lakin sizin dediğiniz 4/3, 16/9 dönüşümlü olması pratikte çok zor bir durumdur. Çünkü sistem cihazlarının tümünü 16/9 a siwichlemeniz gerekir. Cihazların setaplarının her seferinde değişimi çok uzun zaman alır.

Karma yayının başka çıkmazlarıda vardır konunun dağılmaması için onları pas geçiyorum. Ama bir kanal durup dururken niye yayın sistemini değiştirsin; bunu kendinize sorabilirsiniz. Hedef kitle zaten Anadoluda, kırsalda, varoşlarda insanların tek eğlencesi TV seyretmek ve bunların büyük çoğunluğuda hala eski Tüplü TV leri kullanmaktadır.

Biraz maddi gücü olanlar zaten Dijital Platformlarda sinema ,eğlence ve spor kanallarını izliyorlar. Ücretini veriyor, kaliteli yayın bekliyor; İste asıl sorulması gereken AB grubu diye tarif ettiğimiz sosyo-ekonomik gücü yüksek çevrenin hizmet aldığı bu işletmelerden kalite talep etmesi gerekir. Ama malesef Platform dediğimiz bu oluşumlar uyduya çok kanal çıkmak için görüntüleri çamura döndürüyor ve biz buna sesimizi çıkarmıyor isek zaten sorun birazda bizden kaynaklanıyor.

Tekrar söylemekte yarar var; Eğer bir kanal yeni yayına başlamıyorsa 16/9 yayın sistemine geçmesini beklemeyin, Ama bir TV yayıncısı ikinci bir kanaldan isterse 16/9 yayın yapabilir.

Bu yüzyılda SD kanalların 16/9 yayın yapımasını beklemekten ziyade evlerimize aldığımız Panel TV "PDP, LCD (LED)" dediğimiz cihazların hakkını verecek HD yayınlar için kanallara baskı yapmak daha mantıklıdır. Zira kanallar Drama yapımlarının büyük çoğunu zaten HD sistemlerde hazırlıyor, Siz evlerinizde 4/3 veya muadili formatlarda seyrediyorsunuz.

Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xconnect -- 11 Şubat 2010; 15:29:46 >

• ozaman lafın kısası nsl 21:9 ekran oranlı tv üretilebiliyorsa 2:35.1 oranlıda tv üretilsin işde ozaman film izlemenin tadı çıkar isteyen 4:3 oranlı tv alsın istiyen 16:9 alsın isteyen 21:9 alsın isteyen 2:35.1 alsın ama birşey izlerken bant olmasın o insanların canını sıkıyor tam ekran izleyememek...
    21:9 ile daha üretilmeyen 2:35.1 oranlı tv ler yaygınlaşmaya başlarsa ucuzlarda aynı zamanda
    gerçi 2:35.1 oranlı bir tv ninde şekli msl olurki
  • http://www.cinema.philips.com/?ls=tr_tr

quote:

Orijinalden alıntı: yuxeses

ozaman lafın kısası nsl 21:9 ekran oranlı tv üretilebiliyorsa 2:35.1 oranlıda tv üretilsin işde ozaman film izlemenin tadı çıkar isteyen 4:3 oranlı tv alsın istiyen 16:9 alsın isteyen 21:9 alsın isteyen 2:35.1 alsın ama birşey izlerken bant olmasın o insanların canını sıkıyor tam ekran izleyememek...
    21:9 ile daha üretilmeyen 2:35.1 oranlı tv ler yaygınlaşmaya başlarsa ucuzlarda aynı zamanda
    gerçi 2:35.1 oranlı bir tv ninde şekli msl olurki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eyz -- 11 Şubat 2010; 17:50:59 >

• Philipsin 56 " , 21:9 tvsi :

Philips Cinema 21:9 - 56 PFL 9954

16:9  4:3 olayı ve TRT türk
     16:9  4:3 olayı ve TRT türk
    Ben tv konusunda uzman değilim , bu yüzden "hangi model tvyi almalıyım?" şeklindeki sorularınıza cevap veremediğim için lütfen alınmayın. Yine de soracağınız birşey olursa lütfen sadece PM ile sorun , lütfen mail atmayın, çünkü forumdan gelen mailler hotmailde spam olarak işaretleniyor.
    Tv konusu , ticari bir konu olduğu için forumda ve internette bilgi vermekten ziyade çoğu yerde yönlendirme ve ticari kandırmaca yapanlar kişiler ve websiteleri var. Sadece kullanıcı yorumlara bakarak tv seçin ve dikkatli olun.

Bir kişinin mesaj sayısının yüksek olması, o kişinin çok bilgili olduğunun ve hep doğru şeyleri yazdığının değil , sadece foruma çok mesaj attığının göstergesidir.

• philips in 21:9 tv sini biliyorum ben 2:35.1 ekran oranlı bir tv nin şekli nsl olur diye düşündüm
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.