Şimdi Ara

12V >> 1.5V veya 5V >> 1.5V

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
8.701
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yeni bir termometre aldım fakat saat piliyle çalışıyor. Bunu psu dan çıkan kablolarla beslemek istiyorum. Buna göre bir voltaj düşürme devresi biliyor musunuz ?

• 5V'u 1,5V'a düşürmek için 5 adet silisyum diyodu seri bağla. Bu sayede 5*0.7=3.5V diyotların üzerinde harcanır. Sanada kalır 1.5V.
  • 7805 voltaj regülatörü de olabilir, 5 voltluk bir zener diyot da olabilir. İntenette devreleri vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: maytere

5V'u 1,5V'a düşürmek için 5 adet silisyum diyodu seri bağla. Bu sayede 5*0.7=3.5V diyotların üzerinde harcanır. Sanada kalır 1.5V.

Dediğiniz mantıklı fakat uzun süre kullandığımda bir sorun teşkil eder mi ? Bunları soğutmak için bir şey gerekir mi ? Yeri geldiğinde bilgisayarın başında uzun süre duruyorum da o yüzden. Bu arada elimde 5 adet siyah renkli 1n4001 diyot var. Bunlar uyar mı ? Yoksa cam gibi olanlardan mı kullanmam gerekiyor ?

quote:

Orijinalden alıntı: kadircell

7805 voltaj regülatörü de olabilir, 5 voltluk bir zener diyot da olabilir. İntenette devreleri vardır.

Ben biraz araştırdım fakat bulamadım sizin elinizde varsa bir devre koyar mısınız ? Bir de şu zener diyot hakkında bir bilgi verirmisiniz ?

Kusuruma bakmayın elektronikte yeniyim. O yüzden biraz fazla soru sordum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmence -- 5 Eylül 2010; 14:38:27 >

• 5 tane silisyum diyot mu? ülke ekonomisine iyice zarardan başka bişey değil. ayrıca saat pili ile çalışan bir termometre çok çok az akım çekecektir.

şöyle bir hesap yapalım:

kaynak: 5 volt
    gereksinim: 1.5 volt
    tahmini gerekli akım: 50mA

(5 - 1.5) / 0.05 = 70 ohm luk direnç satın almalısınız
    (5 - 1.5) x 0.05 = 0,175 watt yapar yani piyasadaki adıyla çeyrek wattlık 70 ohm luk direnci seri bir şekilde bağlayın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: command_4

5 tane silisyum diyot mu? ülke ekonomisine iyice zarardan başka bişey değil. ayrıca saat pili ile çalışan bir termometre çok çok az akım çekecektir.

şöyle bir hesap yapalım:

(5 - 1.5) x 0.05 = 0,175 watt yapar yani piyasadaki adıyla çeyrek wattlık 70 ohm luk direnci seri bir şekilde bağlayın.

İlginiz için teşekkür ederim fakat internette 70 Ohm direnç bulamadım. 12V ile besleme yapsak 210 ohm direnç kullanmam gerekiyor. Elimde zaten 220 lik var. Bu şekilde yapsak olur mu ? Ayrıca termometre şuhttp://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?categoryid=264097&productid=otev28076 .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmence -- 5 Eylül 2010; 16:39:35 >

• 70ohm yok malzemecilerde 75ohm olarak arayın
  • quote:

Orijinalden alıntı: command_4

5 tane silisyum diyot mu? ülke ekonomisine iyice zarardan başka bişey değil. ayrıca saat pili ile çalışan bir termometre çok çok az akım çekecektir.

şöyle bir hesap yapalım:

Çektiği akımı arkadaş tahminen vermiş. buna göre direnç almayın. En iyisi diyotlu çözüm. (Siz benim dediğimi yapın) 1n4001 olur. Isınma falan olmaz. Uzun süre kullanımda da hiç bir şey olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diegorian -- 5 Eylül 2010; 17:08:22 >

• Arabada mı kullanacaksınız evde mi? LM317 ile de yapabilirsin. Biraz araştırırsan google sana yardımcı olacaktır.
  • quote:

Arabada mı kullanacaksınız evde mi? LM317 ile de yapabilirsin. Biraz araştırırsan google sana yardımcı olacaktır.

Hayır kasanın ön panelinde kullanacağım. Aslında LM317 de biraz mantıklı geldi açıkçası. Sizce ne kadar akım çekebilir ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokmence

quote:

Arabada mı kullanacaksınız evde mi? LM317 ile de yapabilirsin. Biraz araştırırsan google sana yardımcı olacaktır.

Hayır kasanın ön panelinde kullanacağım. Aslında LM317 de biraz mantıklı geldi açıkçası. Sizce ne kadar akım çekebilir ?

Bunu tahmin etmek zor. eğer ölçü aletin varsa akım kademesine alıp ölçmelisiniz. Pili dışarı çıkartmanız gerekecek bu iş için tabiki. 1n4001 ile basit şekilde yapabilirsiniz. Direnç ile de yapsanız aynı akımı çekecek.
  • O zaman işimi garantiye alıp LM 317 li devreyi kurmam gerekiyor. Ürün geldikten sonra da devre elemanlarını temin edip devreyi kurarım. Daha önerisi olan varsa lütfen yazsın. Bir sorum daha olacak. Resimdeki yuvarlak içine aldığım şeyleri tam olarak çözemedim. Sizce bunlar nedir ?

• Kondansatör. PSU'dan yararlanacapın için onlar gerekli değil.
  • Ama onlar olmadan GND ile + lar birbirine bağlı mı oluyor yoksa ben mi yanlış anlıyorum ? Yoksa onlar olmadan devre şu şekilde mi oluyor ? (kusuruma bakmayın elektronikte yeniyim)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmence -- 5 Eylül 2010; 19:05:20 >
  • O kondansatörler filtreleme yapmak için yani dalgalanmaları ortadan kaldırmak için kullanılmaktadırlar. Kondansatörler doğru akım altında yalıtkandırlar. Böylece GND ile bir alakasının kalmamış olduğunu görürsünüz. Siz bilirsiniz daha sağlıklı olsun diyorsanız koyabilirsiniz. Yalnız direnç değerlerini hesaplamayı unutmayın.
  • Tamam kondansatör kullanmayacağım. İngilizceniz varsa şunu çevirebilir misiniz ?

The output voltage is selected using two resistors. Normally R1 is chosen to be around 220R or 240R. The formula for calculating the value of R2 is V = 1.25(1+(R2/R1)) or to put it another way R2 = R1((V/1.25)-1).

For example, for an output voltage of 8.5v. R2 = 220((8.5/1.25)-1) = 1276 ohms. The nearest preferred value to this would be 1K3.

Setting R2 to zero, ie. grounding the Adjust pin, will cause the output voltage to drop to 1.25v.

R2 may be replaced by a pot to give an adjustable output voltage range. The maximum voltage is approx. 37v although a higher voltage variant is available.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokmence -- 5 Eylül 2010; 19:28:52 >
  • V = 1.25(1+(R2/R1)) formülü ile lm317'nin çıkış voltajını hesaplayabilirsin. R2 = R1((V/1.25)-1) formülü kullanılarak çıkışta 8.5V alabilmek için
    R2 = 220((8.5/1.25)-1) = 1276 ohm formülünde R1 direnci yerine 220 ohm koymuş ve R2 direncini 1226 ohm olarak bulmuş. Piyasada buna en yakın bulunan 1.3K direncini seçmiş. (1.3K=1300 ohm)
  • Yani çıkışta 1.5V almak için R1 ve R2 neler olmalıdır ? Sizin de başınızı ağrıtıyorum ama kusura bakmayın bu mübarek günde çok sevap işlediniz
  • R2=200 Ohm, R1=1K. Piyasada 200 ohm zor bulacağından iki adet 100 ohm'luk direnci seri bağlaman gerekecek.
  • Selamlar...
    ya :
    LM317L ( L kılıfı BC237 transistör kılıfıdır!) ile 270 Ohm ve 47 Ohm dirençlerle aşağıdaki linkteki gibi :
    http://www.awrr.com/1point5voltPS.html
    bir devre kurabilirsiniz.

Ya da :
    470Ohm - 1k arası bir dirence 12VDC girer ( 5VDC de olur ! ) direncin çıkışından şaseye 2 adet veya 3 adet 1N4001 veya 1N4148 türünden diyot bağlarsınız. Katotlar şaseye gelecek şekilde tabiiki. Bu durumda direncin çıkışı ile diyotların birleştiği uçta 1.5VDC civarı bir voltaj elde etmiş olursunuz. Tedbir olarak da bu 1.5 Volta bir de 10-100uF arası bir kondansatör bağlarsanız iş tamam olur.

Ya da :
    yine 470Ohm - 1k arası dirence 5-12VDC voltajları girersiniz ve yukarıda bahsettiğim 2 veya 3 diyot yerine , bir adet 1.5Voltluk bir zener bağlarsınız bulabilirseniz ki zor bulunabilir gibime geliyor , yine bir adet çıkış kondansatörü takarsınız.

O termometre sanırım 1mA in dahi altında bir akım çekmeli ki aylar yıllarca bir saat pili ile çalışabilsin. Direkt bir adet dirençle sakın yapmaya kalkma ki termometren mefta olmasın :)
    Saygılar.
    NOT : Cihaz çok akım çektiği için LM317T ve/veya soğutucular falan kullanmaya hiç gerek yok...
    NOT 2 : Sadece 2 dirençlik bir gerilim bölücü bile yapsan işini görecektir :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 6 Eylül 2010; 0:28:15 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.