Şimdi Ara

Yusuf Tekin: '12 yıllık zorunlu eğitim tartışılmalı, 8 yıllık kesintisiz eğitim antidemokratiktir'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.402
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yusuf Tekin: "12 yıllık zorunlu eğitim tartışılmalı, 8 yıllık kesintisiz eğitim antidemokratiktir"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda yaptığı açıklamada, 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde revizyon yapılabileceğini söyledi.

Tekin, 8 yıllık kesintisiz eğitim modelini “antidemokratik” olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı:

“12 yıllık zorunlu eğitim tartışılmalı. 8 yıllık kesintisiz eğitim antidemokratiktir. Büyük oranda 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin azaltılmasının doğru olacağına yönelik bir kamuoyu oluşturuldu, bu revizyonu yapmayı planlıyoruz.”

'Kabine olarak karar vermek zorundayız'

Eğitim süresinin yeniden düzenlenmesi konusunda kabineye işaret eden Tekin, “Kabine olarak bu konuda bir karar almak zorundayız. Karar alındığında kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Okullarda bağış tartışmaları

Bakan Tekin, son günlerde velilerin gündeme getirdiği “zorunlu bağış” iddialarına da yanıt verdi.

“Herhangi bir öğrenci okula başlarken bütün çocuklarımızın okullara kayıtlarını zaten yapıyoruz. Liseye kayıt yaptıran bir genç adresine dayalı bir kuruma yerleştiriliyor. Çocuğunuz sınavla yerleştiyse o okula kayıt yaptırıyor, sınav dışı ise adrese en yakın okula kaydını yaptırıyoruz. Ortaokul ve ilkokul öğrencileri için bütün öğrencilerimizi temel eğitim kurumlarına otomatik olarak kaydediyoruz.”

'Kayıt için ücret isteniyorsa yanlış anlaşılmadır'

Velilerin “kayıt parası” iddialarına ilişkin Tekin şunları söyledi:

“Bir veli, kayıt için ücret istendiğini söylüyorsa burada bir yanlış anlaşılma var. Kimin hangi okula kayıt yaptıracağı belli. Hiçbir çocuğu okula kayıt olmamış halde bırakmıyoruz. Hiçbir okula gitmeseler bile otomatik olarak kaydoluyor.”

Velilerin adres dışında farklı bir okula yönelmesinin bu iddialara yol açtığını belirten Tekin, “Veli çocuğunu bizim tanımladığımız okula değil başka okula kaydettiriyor. Biz planlama yapıyoruz, her okulun kapasitesi üzerinden hesap yapıyoruz. Hakkı olmadığı şekilde başka okula kayıt yaptırıyor, o zaman da para ödüyor. Buna asla müsaade etmiyoruz. Okulun da buna yetkisi yok” ifadelerini kullandı.

Sputnik Türkiye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NeoNesil2025 -- 5 Eylül 2025; 14:17:21 >

4+4+4 getiren sizsiniz bozan da yine siz olacaksınız.
    Eğitimin içinden geçtikleri yetmiyormuş gibi bir tur daha dönelim istiyorlar herhalde
  • Türkiye’de maalesef acı gerçek:

Kuryeler, hizmet sektörü çalışanları karekök mü alıyor her gün? 3 bilinmeyenli denklem mi çözüyor? Hayır.

Eğitim rafine hale getirilmeli. Lise tekrar 3 yıl olmalı. 8 yıllık ilk ve ortaokul eğitimi de kısaltılmalı. İlkokul 4 yıl, ortaokul 3 yıl olabilir. Mesleğine uygun olmayan eğitimleri almamalı öğrenci. Üniversitede öğretirsin logaritmayı, polinomu, parabolu, limitin tamamını. Ayt konuları da kendi içinde ikiye bölünüp hafifletilebilir. İlk hafifletilmiş bölüm sadece lisede gösterilir. Üniversitede tam kapasite mesleğine uygun eğitimlerin tamamı verilir. Böylece zorunlu eğitim 10 yıla düşmüş olur. Öğrencileri de öğretmenleri veliye tavsiye niteliği olacak şekilde her dönem sonunda şu mesleğe yatkın olabiliir, sebepleri şunlardır, şeklinde her öğretmen tek tek her öğrenci için rapor hazırlayıp veliye sunabilir. Raporda kalıp cümleler kullanımını da yasaklamak gerekir. Aynı şekilde velilerde öğretmenleri meb’e raporlamalı. Kalitesiz tembel kifayetsiz öğretmenler elenmeli sistemden.

İşsizliği ötelemek için eğitim süresini uzattınız. Şimdi ‘doğum oranlarımız düşüyor’ sorunu çerçevesinde oluşturduğunuz soruna çözüm arıyorsunuz. İşsizliğe de tüik çare buluyor zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 5 Eylül 2025; 14:31:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 8 yıllık kesintisiz eğitim tam olarak neresi anti demokratikmiş ben ona takıldım.
    Görende bulunduğu parti demokrasi neferi sanır

4+4+4 getiren sizsiniz bozan da yine siz olacaksınız.
    Eğitimin içinden geçtikleri yetmiyormuş gibi bir tur daha dönelim istiyorlar herhalde

8 yılı 28 subatçılar getirmişti muhtemelen ondan bahsediyor. İmam hatiplerin ortaokulu kapanmıştı o yıllarda sanırım

• Kaç yıldır yazıyorum. Türkiye gibi fakir bir ülkeye 12 yıl zorunlu eğitim lüks. Tabii İngiliz memo herşeye vergi koyup milli geliri güya çok gösterip zenginler klubüne girmek üzereyiz laflarına inanan varsa bilemem

Toplam 8 yillik temel egitim bir cocuk icin gayet yeterlidir. 6 yasinda anaokuluna baslasa, 15 yasinda liseden mezun olurlar.

Lise mezuniyetlerini 19 yasina kadar cikarmaya hic gere yok!

Ya cocuklara 7 sene Ingilizce ogretiyorlar da neye yariyor? Hello, Hi demekten baska? :)

Meslek ogresinler meslek!

Bu arada 12 yil matematik ogrettigimiz cocuklar ve hatta onlarin anne babalari, baskanlik sisteminde oy bolme diye bir seyin olmayacagini bilmiyor daha!

Yani dostlarim, 12 yillik egitim tamamen hikaye, konsantre sekilde 8 yil verilse yeter bu egitim!

15 yasindan sonra da 3 yil mesleki egitim sart olmali, ustalik belgesi verilmeli. 18 yasina giren cocuk elinde meslegiyle, 8 yillik da bilimsel egitimiyle Turkiye'nin isine yaramali.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 5 Eylül 2025; 14:44:48 >

Egitim bunun neresinde? 7-8 yil Ingilizce ogretilen cocuk, hello'dan baska kelime bilmiyor ya! Bu mu egitimin artmasi?

12 yil matematik goren cocuk, oran oranti ne bilmiyor, 31%'le Muharrem baskan secildi sanmiyorlar mi? biz seni sectik sen Adam'a kazandirdin demiyorlar mi? Bunun nedeni matematik eksikligi degil mi? Nereye gidiyor 12 yillik egitim peki?

8 yil cok bile!

bu saatten sonra imkansız...bunlar yüzünden deist nüfus patladı.

bir en fazla 2 seneye tarihin tozlu sayfalarına gömülecekler. 

Evet, Cehape giderse 2 seneye bu sistemden kurtuluruz insaallah ama Cehape varken AKP gitmeeeez...

Maalesef halkin bunu anlayabilmesi icin 12 yil yok 144 yil okumasi lazim :D

onu bilmem de edge'ye klik atıp msn'nin ana sayfasının her açılışında, iki haftadır buna yönelik bir haberi manşet yapıyorlardı. verdiler haberi verdiler haberi, şimdi vaka yumurtladı. hayır, diğer üyenin dediği gibi madem antidemokratikti, niye uyguladınız. Yusuf Tekin: "12 yıllık zorunlu eğitim tartışılmalı, 8 yıllık kesintisiz eğitim antidemokratiktir" 

Tartışmalıymış.

Torpille prof ol, torpille bakan ol,
    Sonra gel, hede hödö!

Ama müstehak!

Bugün açıklama yaptı

yok öyle birşey diyor :)

Açıklamada nesnel, elle tutulur tek bir şey yok. Önemli olan sistemi sürekli değiştirip gençliğe çelme takmak, aksamalarını, düşmesini sağlamak. En iyi üniversiteleriyle kavga eden devlet mi olur. O kurumlar devletten daha eski.

Neyse... Darbeden beri yapılan budur. Önemli olan değiştirmek. Kimse adapte olamasın, organize olamasın, sivil insiyatifin ihtimali bile olmasın. Toplum olmaktan iyice çıkıncaya kadar sürekli değişim.

siz ciddisiniz yani..

Sırbistanı, Yugoslav krallığı, Yunan'ı, Rumen'i yapıyor... Türkiye yapamıyor. Savşatan daha zavallı fakir çıkan ülkeler otuz senede okur-yazar oranında Avrupa birincisi, Almanya'yı solluyor ama Türkiye sıradan bir eğitimi yapamıyor.

tabii... o yapmamak değil başka bir şey

Çocuklara matematik verdik de alamadık... Matematik verilmiş olsa hatırlarız. Artimetik gördük de matematik falan gören olmamıştır.

8 yıla çekilirse hem PKK silah bırakacak, hem İsrail'e Azeri petrolü Türkiye üzerinden gitmeyecek hem de Lozan bitecek kişi başı milli gelir 25 bin dolares olacak.

• Demokrasiyi falan geçsin, bu konuda son konuşacak partilerden biri AKP'dir de süre konusunda sonuna kadar haklı. Zorunlu eğitim 16 yaşında bitecek şekilde yeniden düzenlenmeli. Eskiden lise 3 yıldı mesela. Sonra 4 yıl oldu, benim jenerasyon bu 4 yıl güncellemesine yakalandı da ne farkı, ne faydası oldu ki? Tam aksine daha çok zaman kaybına sebep oldu.

Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.