Şimdi Ara

1 ton mandalina satıp 1 kilo kıyma almak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
3 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hataylı üretici, aynı zamanda depremzede, tarım politikalarının yanlışlığını bizzat yaşayarak görüyor

Mandalina üreticisi, 1 ton mandalina satıp 1 kilo kıymayı anca alabiliyor.

Bu ülke zamanında mandalin satarak şu an sahip olduğu devasa sanayi kuruluşlarını yaptırmıştı halbuki..

1 ton mandalina satıp 1 kilo kıyma almakbirgun.net
    Depremin 3. yılında Hataylı üretici ayakta kalmaya çalışıyor: 1 ton mandalina satacağım, 1 kilo kıyma alacağım
    https://www.birgun.net/haber/depremin-3-yilinda-hatayli-uretici-ayakta-kalmaya-calisiyor-1-ton-mandalina-satacagim-1-kilo-kiyma-alacagim-688492

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Beter olsunlar..5 tona 500gram alacaklari günler görürüz umarım..

• sething kullanıcısına yanıt

O günler geldiğinde mutlu mu olacaksın.

muhtemelen mutlu olur..

toplumun geleceği için en büyük tehlikelerden birisi tarım ve hayvancılık üreticisinin üretimi bırakmasıdır.

soframıza o yiyecekler nasıl gelecek ?

• Büyük şehirler de 50-60 tl yediğiniz mandalinaların toplanıp araca yüklenme maaliyeti 3-4 tl. Bahçe sahibine kg fiyatı olarak 2 tl ile 5 tl arası teklif ediyorlar. Toplanması ile max 10 tl den bahçeden çıkan ürün tüketiciye ulaşana kadar birkaç defa katlanıyor.

Bir bahçe tesis edilip verime gelmesi 8-10 yıl sürüyor. 10 yıl boyunca sadece masraf ediliyor.

Yanlış ihracat politikaları kurun durumundan dolayı ihracat yapılamıyor diyerek ürünler çiftçiden bedavaya yakın bir rakamdan alınıp yurt dışı satışta rekorlar kırılıyor. Çiftçi para kazanamıyor. Tüketici pahalı yiyor.

Bu zarara dayanamayan çiftçi ağaçları kesip tarla bitkisi ekiyor. Tarla bitkilerinde de hemen hemen aynı durum var. Büyük kısmı da bahçeye bakım yapamadan ağaçları kesmeden bekliyor düzelir mi acaba diye.

Çiftçilerin şu anda en çok kurduğu cümle ÇALIŞARAK BATIYORUZ.

Yatırım maaliyetini bir kenara bırakıp çiftçiye üründe kg başına net 4-5 tl kar kalsa bile çiftçi buna her türlü razı olacak ama o bile kalmıyor. Böyle giderse çiftçilik iyice bitecek. Dalında 5 tlye satılmayan mandalinaları başka ülkelerden 150-200 tl ye ancak alacağız.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Akdeniz bölgesi yörük genelde o yüzden ırkçı akp tarafından yok olması isteniyor hep . Birkaç sene önce limon ihracatı yasaklanmıştı. Ege bölgesi içinde zeytin ve incir için iktidar çiftçinin para kazanamaması için çalışıyor ( zeytinyagi ihracatını yasaklamıştı bir ara)zaten akp bu bölgelerde 2. Yada 3. Parti .. hiç fındık ve çay ihracatının yasaklandığını duydunuz mu ? bölücü ve bölgeci Parti'nin sadece menfaatimize uygun icraatlerini baka baka bu hale geldik zaten

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 4 Şubat 2026; 8:43:36 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İsteyen facebook narenciye gruplarına ve tarım forumlarını incelesin. Şuan ölüsü 13 TL, ortalama 16-17 TL'den satılıyor. Çiftçinin ağlamadığı bir yıl görmedim ben, hayvancılık yapan tanıdıklarım her yıl yeni bir tarla veya araba alıyorlar ama sorsan zararına satış...

Edit: Biraz daha inceledim 20 TL'ye satan da var şuan. Yani 1 ton mandalina 20 bin TL ediyor. Emek veren inşallah daha çok kazanır ama böyle her habere inanmak doğru değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eski_nesil -- 3 Şubat 2026; 19:26:10 >

Haklısınız şu an 13-16 tl ye satılıyor olabilir çünkü dalında meyve bitti sadece bir cins var şu anda. Mandalina cinsine göre ekim ayında kesilmeye başlar şubat ayında biter.

Çevremizde toplanmadan zamanı geçip dalında çürüyen bir sürü bahçe var. Bir çok kişi tüccar gelip 2-3 tl teklif ettiği için bahçeden kovdu. Kovmayanda dalında kalmasın ağaca zarar verir diye maliyetinin altında sattı. Sadece bizim köyde 50-60 dönüm narenciye bahçesi söküldü bu sene. Kar etse yıllarca emek harcanan bahçe neden sökülsün.

Orijinalden alıntı: hakan_80

Haklısınız şu an 13-16 tl ye satılıyor olabilir çünkü dalında meyve bitti sadece bir cins var şu anda. Mandalina cinsine göre ekim ayında kesilmeye başlar şubat ayında biter.

Çevremizde toplanmadan zamanı geçip dalında çürüyen bir sürü bahçe var. Bir çok kişi tüccar gelip 2-3 tl teklif ettiği için bahçeden kovdu. Kovmayanda dalında kalmasın ağaca zarar verir diye maliyetinin altında sattı. Sadece bizim köyde 50-60 dönüm narenciye bahçesi söküldü bu sene. Kar etse yıllarca emek harcanan bahçe neden sökülsün.

Bulunduğum ilde de aynı durum geçerli. Arpa fiyatları düşer 1 ay sonra dengelenir. Karkas et fiyatlarını takip ediyorsunuzdur büyük ihtimalle hangi çiftçi bu fiyatlardan besi kestiriyor ya da bu sene arpanın kilosu 8-9 liraya kadar düştü baktığında hasattan bir ay sonra 13 TL oldu. Arz talep meselesi bunlar, doğru yönetemeyen ağacını sökse de bir şey değişmez çünkü başka işte de tutunamaz. Ha depolama diyeceksiniz bunu da bir zahmet çiftçi düşünsün düzenlesin. Ek olarak Tarım bakanlığının yayınladığı bir pdf var "2025-2027 YILLARI BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI" burayı da inceleyin isterseniz. Ek olarak dalında kalan ürün tonuna da tek seferlik destek veriliyor. 2024-2025 sezonunda tonuna 5 bin lira verdiler. Bu sene ne kadar açıklanır bilmiyorum.

• eski_nesil kullanıcısına yanıt

"2025-2027 YILLARI BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI" diye bakınca çıkan rakamlar güncel rakamlar değil güncel rakamlara baktım mısırda ton başına 688 tl ödenmiş geçen sene. 1 kg gübre daha dün sordum türüne göre 23 tl ile 38 tl arasında değişiyor. mısır dönüme en az 100 kg gübre atılır. Ortalama 1500 kg ürün alındığını düşünürsek 1 kg mısır için 1,66 tl lik gübre atmak gerekiyor. Kullanılan mazot, ilaçlama, işçilik, traktör araç gerek makine için ödenen ücretler hesaba katılınca destekler devede kulak kalıyor. Bu arada mısır eken çitçiler zarar etmeden kurtardıkları için ekmeye devam ediyorlar. Kiraya tarla tutup ekenler kiralama yapmayı bıraktı sadece kendi tarlasını ekiyor kira masrafı da işin içine girince kar kalmıyor. Çiftçi yaptığı işten para kazanıp kar edip kendini geliştirirken aynı zamanda evini de geçindirmesi gerekiyor.

Çiftçi birlik olup bir şey yapamıyor haklısınız. Tek başına depolama paketleme vb tesis kurmak mümkün değil zaten. Bu asgari ücretle geçinmeye çalışan birine uçak al rahat edersin demek gibi bir şey olur.

Gübre fiyatlarının temel artış sebebi gübre üreten ülkelerin gübre ihracatını kısıtlamaları. Kendi yurt içi üretim maaliyetleri yükselmesin diye ihracatı kısıyorlar. Bu süreçte biz ne yapmışız fosfat ve potasyum kaynağı madenleri gübre üretim fabrikalarını kapatmışız. Şu anda gübre fabrikaları yurt dışından gelen gübre bileşenlerini karıştırıp torbalamaktan başka bir şey yapmıyor. Gübre fabrikasını da çiftçi kuramaz sanırım.

Karkas ette veya başka ürünlerde olduğu gibi dışarıdan getirmeyi pansuman çözümler olarak yapılmaya devam ederse tamamen dışarıya muhtaç kalacağız.

Sonuçta çiftçi kar edemez ise üretmez tüketici de daha yüksek fiyata gıdaya ulaşır ya da ulaşamaz. Gıda güvenliği önemli bir konu devlet bu konuyu sürdürülebilir şekilde yönetmek zorunda.

"2024-2025 sezonunda tonuna 5 bin lira verdiler. Bu sene ne kadar açıklanır bilmiyorum. "

Bunu hiç duymadım. İnternette araştırınca sadece Kıbrıs'ta valencia cinsi portakal için bir destek yapılmış onu gördüm. Bununla ilgili kaynak ulaştırırsanız memnun olurum.

Bu arada ben geçimimi çiftçilikle sağlamıyorum. Sağlık sorunları nedeniyle babam ilgilenemediği için ben bakıyorum ama sonuçlar iç açıcı değil böyle giderse bende ağaçları kestirip yeri ya satacağım ya da kiraya vereceğim.

• Ben çiftçinin hak ettiğini düşünüyorum helal olsun böylesi kötü yönetimi seçen onlar bedelini en çok ödeyecek olanlar da onlar rabbim artırsın

Akdeniz'de Akp 'nin kazandığı belediye sayılıdır

ben genel çiftçiden bahsediyorum misal bizde karadenizliyiz benim 1 kuşak öncem çayla geçiniyordu.

Ne oldu ki çaya? Çay fındık dışında iyi fiyat verilen ve devlet garantisi olan tarım ürünü var mı ülkede?

Vergilendirme sistemi hatası da var bu işte. Çiftçiden fatura alamayan adam ürünün x2 masrafı üzerinden hesap yapıyor. Nakliye firması gene aynı aracı adamlar fatura alamadığı için bir fatura bedeli daha ekliyor.En son bize gelmeden önceki noktada marketler,manavlar vb sisteme girerken tekrar faturalandırma hikayesi başlıyor.1 Mal 4 kez fatura ve kdv yemiş oluyor.KDV bir şekilde masraf olarak düşülse de çoğunlukla bu düşüş göz ardı edilerek fiyatta yediriliyor. Bahçeden 1 tl ye çıktığı yerleri de biliyorum ne yazık ki kendi bahçesinin önünde market fiyatına satmaya çalışanı da.

Ana fikir bizde ki vergi sisteminin saçma,eksik ve genellikle kurallara uyan kesimin ezilmesine neden olan bir sistem olmasından kaynaklı ürünleri pahalıya yememiz.Ama çiftçiye düzgün adil mantıklı bir sistem ile vergili ürün satma hakkı verilse hem ürün adeti takip edilir , hem de ülke de baz fiyat algısı oluşurdu. Ne yazık ki bu sistem hiç düzelecek gibi değil pazarda kredi kartı kullanılmaya başlandığından beri fiyatların ek olarak arttığını görmüşsünüzdür bunun nedeni bu.

AMD9800X3D MSI PRO X670-P WIFI AM5 DDR5/Arctic Liquid Freezer II 360 A-RGB / MSI 5080 Triox OC / LG C3 48 İnç" Oled Monitör/ PHANTEKS ENTHOO 719 10 fan/ Cooler Master V1000 Vangard 90 Plat 1000w/ Kingston Fury Beast RGB AMD EXPO 32GB 6000 mhz cl32 / Samsung 990Pro 1000 GB M.2 /2x 1 TB Samsung 970 EVO PLUS/2x Samsung 860 pro 500 gb /SEAGATE 1TB BARRACUDA/TRANSCEND 128GB 320/Creative Sb Z Pcı-E Ses Kartı LG BH9520TW 3D Bluray Ev Sinema Sistemi /Razer NAGA EPiC/Razer Anansi Expert MMO -Corsair Gaming K95 RGB Platinum Cherry MX Brown

• 2-3 tl ye satılan mandalina nasıl bana 70-80'e geliyor ?

Geçen gün carrefoursa dan mandalina aldım kilosu 80 tl idi.

Demek ki çiftçiler örgütlenip kendileri doğrudan aracısız satış yapmaya çalışacak veya bir çatı altında aracıları çıkartıp satış yapacaklar.

Maalesef bu ülkede ürünü üreten malını satamıyor marketing, satış nedir bilmiyor sadece üretime kafasını çalıştırıyor.

Az önce kilosu 40 liraya pazardan aldım, en öne en güzellerini parlatıp diziyorlar tezgaha, bana arkalardan yamuk, yeşil, kalın kabuklu olanlarını kitlemiş pazarcı, gerçi %90'ı ahlâktan yoksun çoğu semt pazarcısının. Normalde poşeti doldururken hep takip ederim oysa. Az sayıda ahlaklı olanlar var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 4 Şubat 2026; 17:56:56 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.