Şimdi Ara

1 milyon yıl geçse evrenin tüm sırları çözülürmü ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aklıma çok takılan bir soru bu. İnsanlık yüz binlerce yıldır dünyaya hakim, son 100 yıldır evren hakkında birkaç şey biliyoruz. Her gün yeni şeyler keşfediliyor ve öğreniliyor. Sizce 1.000.000 yıl sonra insanlık evrenin tüm sırlarını aynı zamanda tanrının var olup olmadığını kesin olarak kanıtlayabilir mi? Bence çok zor.Belki acayip şeylere tanık oluruz ama tüm evreni asla fethedemeyiz.



  • Kesinlikle
  • Sanmam. Her bir bilgi yeni soruları doğurur. Yeni sorular da yeni cevaplar gerektirir. 1 milyon yıl sonra muhteşem bir bilgi hazinesi olur muhakkak ama daha büyük bir soru hazinesi de olur. Bir de şu var. Bilgi sınırsız veya sınırlı olabilir ama ya insanın kapasitesi ne kadarını algılayabilir. Varlığın sınırları varsa bile bizim sınırlarımızın çok ötesindedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi koçari -- 10 Haziran 2017; 22:46:51 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geleceği hayal edebilmek çok çok zordur. O yüzden hiçbir şey diyemem. Hele ki 1 milyon yıl sonrası hayal edemeyeceğimiz şekilde olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Wells'in, Zaman Makinesi kitabı çok güzel bir varsayım sunuyor bu soru için. Karanlık ama olağan bir dünya.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 milyon yılı bırak 10.000 yıl sonra bile insanlığın hala var olacağını düşünmüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen bir keşif yaptıgında başka keşiflere yol açmış oluyosun ve dahası zaman geçtikçe bulunan keşiflerin sayısıda parabolik olarak artıyo,,Her gecen yıl bir öncekinden daha fazla bilimsel keşif var ve bu artış belirsiz devam ediyo ama ortada bir parabol var,, Şunu söyleyemezmiyiz düşünsene bu fonksiyonun eğimi en fazla oldugunda bilimsel keşifde üst sınıra dayanmıs olcak ,,Bir prabolde eğimin en fazla olması icinde zamanın bir noktada durması lazım,,,Kafam yandı gece gece ;)Ama kabaca bilimsel birikimin, bilimsel keşiflerin zamana göre türevlerinin toplamı integrali oldugunu düşünebiliriz herhalde ,,Bide insan sayısı arttıkca bilimsel gelişmede artıyor neyse oralara hiç girmeyelim ;)
  • Hocam sanki tam öyle değil çünkü keşfedilen bazı şeyler, önceki keşifleri hükümsüz kılabiliyor ya da onları yeniden yorumlayarak başka bir çatı altında derleyebiliyor. Böylece ortalık bilgi çöplüğüne dönmeden de sağlıklı bir gelişim sağlanabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73A8A7D1E -- 12 Haziran 2017; 3:21:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer insan ırkı hala var olursa muhtemelen çözmüş oluruz.
    Son yüz yılda teknoloji de kat ettiğimiz ilerlemenin ve git gide artan ivmenin 1000000 yıl sonra neler yapabileceğini hayal bile edemiyorum.
    İnsanın evriminin de devam edeceğini düşünürsek bu günkü insan o kadar yıl sonra basıl bit canlıya dönüşecektir kim bilir...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevaplar başka soruları doğurur. Bunun sonu yok gibi. Bu biraz da nerede durmak istediğine bağlı. Sorunun cevabını aldıktan sonra hep daha fazlasını istersen elbette soruların bitmez ama daha fazla yol almış olursun. Nasıl sorularının gerçek yanıtları bulunabilir ama niçin sorularının gerçek yanıtları trilyon yıl da geçse bulanamaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 13 Haziran 2017; 6:6:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evren sonluysa ki büyük ihtimal sonlu, bilgininde sonlu olması gerek, o zaman teorik olarak
    tüm bigiye ulaşılabilir. Ama evrende elde etmesi mümkün olmayan bilgilerde olabilir tabi bilemeyiz.
    Tanrının varlığı bu işi çıkmaza sokabilir yalnız, çünkü böyle bir güç, tüm bilgiyi ve tüm kuralları yeniden yazabilir,
    bu durumda bilgi ulaşılamaz olur veya kesin bilgi diye bir şey olmaz.
  • Bugun bizim icin sir olan cogu sey cozulur. Fakat her yeni bilgi yeni sorulari doguracagi icin insanoglunun asla evrene dair her seyi bilecegi bir gun olmayacak diye dusunuyorum.

    Ayrica 21.yy itibariyle dunya uzerinde tehditkar global sorunlar var. Enerji kaynaklarinin durumu, kuresel isinma , artan nufus vs gibi. Belki bundan 50-70 sene sonra Jupiter 'i simdiki kadar inceleyecek firsatimiz olmayacak, cunku buna kaynak ayirmaktansa daha belirgin problemlere yogunlasacak insanlar. Demem o ki, evrene dair merak ettigimiz sorularin bir kismini; cevaplarini bilmemiz durumunda bize kisa vadede hic bir kazanc saglamiyor aslinda merakimizi gidermek disinda. Silah teknolojisinin teleskop teknolojisine kiyasla bu kadar hizli gelismesinin ardinda da boyle bir sebep var.

    Ornegin daha dun yayinlanan bir makale var :
    https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612170930.htm

    Bilimsel gelismeyi, nasil daha iyi tarim yapariz etrafinda ilerletmenin insanlik icin cok daha faydali oldugu bir zaman periyodunda belki de kara delikleri incelemek icin gerekli butceyi toparlamakta zorlanacak cogu bilim insani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 13 Haziran 2017; 13:36:01 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Aslında silah teknolojisinin gelişmesi ve bilimsel gelişme arasında şöyle bir durumda var. En kısa olarak, silahınız olmazsa ölürsünüz, bilim de yapamazsınız.
    Demek ki silahınız olmalı öncelikle. Hele ilk çağları düşünürsek bu daha da kesindir, eğer ilk atalarımız hayatta kalmak için silah yapmasalardı biz hayatta olmazdık.
    Fiziksel savaşı kaybederseniz entellektüel savaşıda kaybedersiniz.
    Burada bir denge kurmak gerek ama savaşı yüceltmeden bir denge kurmak gerek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savarog -- 13 Haziran 2017; 14:1:22 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gandalff

    Hocam sanki tam öyle değil çünkü keşfedilen bazı şeyler, önceki keşifleri hükümsüz kılabiliyor ya da onları yeniden yorumlayarak başka bir çatı altında derleyebiliyor. Böylece ortalık bilgi çöplüğüne dönmeden de sağlıklı bir gelişim sağlanabiliyor.

    Evet senin söylediğin gibi bazı keşifler bir öncekini hükümsüz kılıyor ama şunuda unutmamalıyız ki bazı yanlısları yapmassan dogrulara da ulasamazsın,,Ya da şöyle düşün önümüzdeki yolda bir çukur var ve o yolda ilerlerken o çukura girmek kaçınılmaz,,Ama yinede ilerlemiş olcaksın ,,Yani yanlıs yapsanda aslında bilimsel olarak ilerlemiş olcaksın,,O yüzden ben tüm teorileri birbirleriyle catıssalar bile bilimsel ilerleme olarak görüyorum,,Ve zaman gectikce bu ilerleme dahada hızlanıyor ancak bazı buluslar sanki bilime boyut atlatıyor ve daha hızlı ilerlemesine neden oluyor,,Faradaydan sonraki süreç aşırı hızlı bilim sanki boyut atladı 20.yy cok daha hızlı ama şu sıralarda sanki rölantideyiz belkide önümüzde yeni bir eşik noktası var ve o keşif yapıldıgında tekrar hızlı bir ilerleme kaydedecegiz,,Yani bazı keşifler sanki bilimsel ilerleme değilde bilimsel bir çağ atlatıyor,,Mesela 1820ler ile gelen elektromanyetizma bilimsel bir çağ atlamaktı,,Sonraki süreç hep hızlı ilerledi daha sonra einstein bilimsel bir çağ atlattı ,,Yani sanki bazı keşifler eşik değer gibi orayı geçersen hızlanıyorsun,,




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.