Şimdi Ara

1 dolar 7.93 TL. Hoş geldin yoksul Romalılar (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
190
Cevap
0
Favori
13.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
307 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şu ülkenin ekonomisine kahroluyorum artık.Canım yanıyor.

    Neye dokunsan,neye baksan ateş pahası.
    Hayatta bi teknoloji hevesim var, bakıyorum fiyatlara sonra iç geçirip kapatıyorum.
    Oyun lüks, konsol lüks, telefon lüks,adidas nike lüks, kulaklık lüks vs vs vs vs .Ev,araba gibi şeyleri hiç saymıyorum bile
    Midem bulanıyor, tiksiniyorum artık.
    İnşallah bir gün bu devran dönerde gelecek nesiller insan gibi yaşar şu ülkede.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2D0F7DE39

    kardeşim dinleme, adam felaket tellalı gibi...


    çalış ve üretmeye bak özellikle yurtdışına odaklan... mutlaka bulursun..


    kal sağlıcakla.



    Alıntıları Göster

    felaket tellalı diyebilmen için adamın söylediği verileri buraya yazacaksın. karşıt veri sunacaksın o öyle değil böyledir diyeceksin ki haklısın denilebilsin.


    tabi bunun için belli bir ekonomi ve iktisat altyapın da olmalı ki söylediklerin havada kalmasın....


    aksi takdirde "yalan onlar inanma" diyen dayıdan bir farkın kalmıyor kusura bakma


    ayrıca milletin işini gücünü uğraşını bilmeden, yurtdışına ürün satın ekonomi düzelsin döviz girsin demekteki ısrarın da gülünç kalıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 10 Ekim 2020; 16:23:18 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: canmise

    Bu mesaj silindi.

    Dolar benim için önemli değil dedi son sözü söyledi adam. Ötesi var mı? Doları tutamıyoruz alan alsın demek.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen okuduğunuzu anlamıyorsunuz öncelikle akpli değilim tek partili dönemin doğrusunu yanlışını tartışmıyorum o ayrı bir konuda tartışabilirim arkadaş oligarşi dönemi olan tek partiyi batı demokrasisi akp dönemini oligarşi olarak tanımlamış. Ben siyaset mezunuyum neyin ne olduğunu en az sizin kadar bilirim.
    Yazdığınız her madde de 2002 öncesi bariz şekilde daha kötüydü. Bu ülkede bir kesimin eğitim hakkı yoktu oğlunun yemin törenine katılma ya da hastanede tedavi hakkı yoktu.
    Yaşınız ufak sanırım ama Google da bakarsanız 2002 öncesi bu ülkenin vergi rekortmeni genelevi patroniçesiydi. Koç grubu bile akp öncesi tüm yılların büyüdüğünün 10 katından fazla büyüdü. Benim çalıştığım şirket 2002 sonrası önceki 40 yılın 20 katı büyüdü. Siz batmışsanız şanssızlık ya da beceriksizliktir. Ülke çok iyi yönetilmiyor ve yönetilmedi ancak 2002 den önce herşey çok daha kötüydü. Bunun aksini söyleyen art niyetli yada 2000li yıllarda doğmuştur.net

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Sende haklısın 2002 öncesi adım başı fabrika vardı her fabrika ihracat rekorları kırıyordu sonra bunların patronları paraları mm genelevinde yediği için mm vergi rekortmeni oluyordu. Hayır otomotiv fabrikalarının ana tedarikçisi olmasam yermiyim diyorum yok ya yine yemezdim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Konsol, pc fiyatları benim için çok önemli. Herkes ben değil, sizin için önemi olmadığını farz ederek konuşacağım ve kendimden örnek vereceğim.


    Ben lisedeyken (2005-2009 arası) lise hayatım boyunca Adidas superstar ayakkabı giydim. Orta gelir düzeyinde bir aileyiz. Aldığım harçlık öğle yemeğim kadardı öyle ekstra bir para da almiyordum. Ben bu ayakkabıyı 6 ayda parçalar yenisini alırdım. Merak edip bi bakayım dedim bu günlük ayakkabı 1000 lira olmuş. Evet bin lira. Öğrenci harçligimdan artırarak alabildiğim, babamdan çekinmeden isteyebildigim ayakkabı şu anda neredeyse asgari ücretin yarısı. Öğrencilik yıllarımda bayramda iki el öper bir ay para biriktirir konsol alırdım. Şimdi o konsol o dönemdeki sıfır araba fiyatında neredeyse.


    Şimdi kesin "sen de Adidas ayakkabı giymeyi ver" diyen "sabırlı müminler" çıkacaktır. Arkadaş niye giymeyeyim? On sene önce giyebiliyordum gayet. Ben bazıları ejder meyveli smoothie içecek diye neden ayağımı terleten, mantar yapan dandik ayakkabı giymek zorundayım? Bu yazdığım ayakkabı özel koşu ayakkabısı, basket ayakkabısı falan değil, günlük giyeceğin dandik bir ayakkabı altı üstü


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Türk milleti gariptir

    her bi lafı kaldırmaz

    i..... dersin kızar da

    ..........................

    Neyzen Tevfik


    O yüzden ................n BEN ORAYA BAKMIYORUM diyin.Size ne yapılırsa yapılsın bakmayın.Diyorlar.Ve hakikaten büyük bir kesim birileri onları şeyederken bakmıyorlar.


    Dolar isterse 20 TL olsun bu kesimin umurunda değil.Cahil yığınlar dolu.Haa bu son 300 yıldır böyle.

    Devam devam.Köprünün ortasına da adam koysunlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Qklavye -- 10 Ekim 2020; 19:42:28 >
  • pakimeno kullanıcısına yanıt

    Yanlış kesin yargıların üzerine oturduğunuz için ağır problem yaşıyorsunuz


    Şu soruların cevaplarını verebilirseniz gerçekleri de görebilirsiniz. Ergen filan deyip rahatlamaya da çalışmayın, sizden yaşlıyımdır.


    1) Bu kadar uzun süreli ağır bir genç işsizliği hiç gördünüz mü herhangi bir dönemde? Üstelik de bunlar yenilenmiş parametrelerle açıklanıyor. Genişletilmiş işsizlik rakamlarına baktığınızda ne görüyorsunuz?

    2) Yargı bağımsızlığında ilk yüzde olmamak dış güçlerin eseri mi? Siz bunu hazmedebiliyor musunuz?

    3) Freedom house Türkiye’yi özgür olmayan ülkeler kategorisine soktu. İyi ve normal bir durum mu? Dış güç mü? Hdi endeksini biliyor musunuz? Eğitimdeki sonunculuğu biliyor musunuz.

    4) Gini index 90’larda 41’lerdeydi. Bir yığın ülke bu konuda gayet güzel gelişmeler gösterdi. Bizde var mı gelişme? Dünya bankasının son tahminleri 94’teki endeksten kötüydü

    5) Borsaya kote şirketlere bakarsanız kaç tanesi son 20 yıllarda kuruldu Petkim Tüpraş Nuhcm, İşbank, Enka gibi muazzam şirketler olsun ama. Kartonsan gibi filan da olur.

    6) Borsa demişken biz bu endeksi 90’larda da görmüştük. 2 doların üstünü de defalarca görmüştük. O günlerin iki doları herhalde bugünlerin dört doları filandır. Bugün kaç dolarız? Doksanlara neden döndük?

    7) Bizim her şeyimiz vardı. Lüfere çıktığında 37 lüfer tutup iki apartmana dağıtan komşumuz da vardı. Bugün yok. Gitti lüferler. Çam fıstığını bozuk paramla İki buçuk, üç kilo alıyordum. Kabuklusunu tabii. Ayıklanmışın kilosu bin lira bugün.

    8) Türkiye’nin dünya ekonomisinden aldığı payın azaldığını biliyor musunuz? Sıfır komşu işbirliğimiz olduğunu?

    2000’den sonra battıysan senin suçundur demişsin de Rusya krizinde batan yakın arkadaşım var. Rusya krizi olacak iş miydi?


    Daha sorarım isterseniz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben doların 20 TL olmasını istiyorum. Önce bir açlıktan millet kırılacak sonra aklı başına gelecek yoksa diğer türlü bizim millet olayı maalesef anlamıyor.

    Yüzde 60’ı eğitemezsek bu memleketten bi cacık olmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 7,5 du 7,7 - 7,8 derken 7,93 yuh....... Sene sonu kesin 10 tl cok hızlı artıyor. O zaman madem şikayetci olan kesim var. O zaman oy zamanı geldiğinde Türk halkı göstersin gücünü diyeceğim de gen hile hurda dönüyor. Bu durum anlaşılan sizin bizim çözeceğimiz bir durum olmaktan çıktı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: pakimeno

    Sende haklısın 2002 öncesi adım başı fabrika vardı her fabrika ihracat rekorları kırıyordu sonra bunların patronları paraları mm genelevinde yediği için mm vergi rekortmeni oluyordu. Hayır otomotiv fabrikalarının ana tedarikçisi olmasam yermiyim diyorum yok ya yine yemezdim

    Yahu tedarikçi olsan ne olur? Montaj hatlarına en düşük kâr ile parça veriyorsun işte. Adamlar ne derse onu yapıyorsun çünkü senin alternatifin çok. Çünkü ülkende AR-GE denilen şey Arakla-Getir anlamına geliyor.


    Parça üretmek cehaleti mi azaltıyor? 3 sene tornacıda doğalgaz, petrol, otomotiv sektörlerine ihracat yaptım. Tedarikçi olmanın cehalete bir etkisi olmadığına eminim.


    Mesela bugün bir Seka kağıt fabrikası var mı? Var mı benzeri, dengi?

    2018 dolar krizinde kağıt fiyatlarının artışından dolayi kimse malzeme satmadı, paketleme yapamadığımız için ihracatlar gecikti. Bak bakalım Sekanın kaç fabrikası satılmış yok paralara. Hele Giresun fabrikası ayrı hikaye. Seka olsaydı kimse fiyatları uçuramazdı.

    Seneler önce yabancı bir gıda firmasının CEO su verdiği röportajda; Türkiye'de abur cubur fiyatlarının düşük olmasının sebebi Ülker'dir demişti. Yerli üretim önemli.

    Her şeyi satıp üstüne 4-5 kat borç yapma başarıdır.

    Hadi sende şimdi akpnin kurduğu fabrikaları yaz. He bak bu liste satılanlar, kapananları da konuşalım sonra.



    AK Parti'nin Sattığı Kurumların Tam Listesi


    İşte AKP'nin sattıklarının listesi. Bir vatandaş CİMER'e son 18 yılda satılan fabrikalar ve kurumların listesini sordu, CİMER'den gelen liste AKP'nin son 18 yılda sattığı kurumlar, yerler ve fabrikaların listesini açığa çıkardı.


    AKP'nin Sattığı Termik Santraller


    1. Seyitömer Termik Santrali

    2. Kangal Termik Santrali

    3. Yatağan Termik Santrali

    4. Çatalağzı Termik Santrali

    5. Yeniköy Termik Santrali

    6. Orhaneli Termik Santrali

    7. Tunçbilek Termik Santrali

    8. Soma Termik Santrali

    AK Parti'nin Sattığı Hidroelektrik Santralleri


    1. Ataköy Hidroelektrik Santrali

    2. Beyköy Hidroelektrik Santrali

    3. Çıldır Hidroelektrik Santrali

    4. İkizdere Hidroelektrik Santrali

    6. Kuzgun Hidroelektrik Santrali

    6. Mercan Hidroelektrik Santrali

    7. Tercan Hidroelektrik Santrali

    8. Murgul Hidroelektrik Santrali

    9. Denizli Jeotermal Santrali


    Satılan Şeker Fabrikaları


    1. Kırşehir Şeker Fabrikası

    2. Turhal Şeker Fabrikası

    3. Çorum Şeker Fabrikası

    4. Elbistan Şeker Fabrikası

    5. Muş Şeker Fabrikası

    6. Erzincan Şeker Fabrikası

    7. Erzurum Şeker Fabrikası

    8. Afyon Şeker Fabrikası

    9. Bor Şeker Fabrikası

    10. Alpullu Şeker Fabrikası


    Satılan Tekel Binaları


    1. Adana Sigara Fabrikası

    2. Ballıca Sigara Fabrikası

    3. Bitlis Sigara Fabrikası

    4. İstanbul Sigara Fabrikası

    5. Malatya Sigara Fabrikası

    6. Tokat Sigara Fabrikası

    7. Yavşan Tuzlası

    8. Ayvalık Tuzlası

    9. Çamaltı Tuzlası

    10. Çankırı Kaya Tuzlası

    11. Tuzluca Tuzlası

    12. Sekili Tuzlası

    13. Kağızman Tuzlası

    14. Kaldırım Tuzlası

    15. Kayacık Tuzlası


    mer Holding'e Bağlı Şirketler


    1. Mazıdağı Fosfat Tesisleri

    2. Adıyaman İşletmesi

    3. Malatya İşletmesi

    4. TÜMOSAN İşletmesi

    5. Bakırköy Konfeksiyon San. İşl.

    6. Çanakkale Sentetik Deri İşletmesi

    7. Diyarbakır İşletmesi

    8. Beykoz Deri ve Kundura İşletmesi

    9. Sarıkamış Ayakkabı İşletmesi


    Satılan Limanlar


    1. Mersin Limanı

    2. İskenderun Limanı

    3. Samsun Limanı

    4. Bandırma Limanı

    5. Derince Limanı

    6. Salıpazarı Limanı (Galataport)

    7. Tekirdağ Limanı

    8. Çeşme Limanı

    9. Kuşadası Limanı

    10. Dikili Limanı

    11. Trabzon Limanı


    Diğer Satılan Şirketler


    1. Seyitömer Linyitleri İşletmesi

    2. Güney Ege Linyitleri İşletmesi

    3. Murgul Bakır İşletmesi

    4. Samsun Bakır İşletmesi

    5. Yeniköy Linyitleri İşletmesi

    6. Bursa Linyitleri İşletmesi

    7. Sakarya Traktör Sanayi

    8. Ereğli Demir ve Çelik

    9. Eti Alüminyum

    10. Eti Bakır


    11. Eti Elektrometalurji

    12. Eti Gümüş

    13. Eti Krom

    14. Gübre Fabrikaları

    15. PETKİM

    16. HAVELSAN

    17. TÜRK TELEKOM

    18. TÜPRAŞ

    19. SEKA Kağıt Fabrikası


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pakimeno

    Muhtemelen okuduğunuzu anlamıyorsunuz öncelikle akpli değilim tek partili dönemin doğrusunu yanlışını tartışmıyorum o ayrı bir konuda tartışabilirim arkadaş oligarşi dönemi olan tek partiyi batı demokrasisi akp dönemini oligarşi olarak tanımlamış. Ben siyaset mezunuyum neyin ne olduğunu en az sizin kadar bilirim.
    Yazdığınız her madde de 2002 öncesi bariz şekilde daha kötüydü. Bu ülkede bir kesimin eğitim hakkı yoktu oğlunun yemin törenine katılma ya da hastanede tedavi hakkı yoktu.
    Yaşınız ufak sanırım ama Google da bakarsanız 2002 öncesi bu ülkenin vergi rekortmeni genelevi patroniçesiydi. Koç grubu bile akp öncesi tüm yılların büyüdüğünün 10 katından fazla büyüdü. Benim çalıştığım şirket 2002 sonrası önceki 40 yılın 20 katı büyüdü. Siz batmışsanız şanssızlık ya da beceriksizliktir. Ülke çok iyi yönetilmiyor ve yönetilmedi ancak 2002 den önce herşey çok daha kötüydü. Bunun aksini söyleyen art niyetli yada 2000li yıllarda doğmuştur.net

    Gerçeklerden bu kadar uzak olmak kafaca çok rahat oluyordur muhtemelen. Uzun yaşarsınız. Sizin adınıza sevindim.


    Ama gerçeklere dönecek olur isek:


    1) Yargı bağımsızlığı konusu tartışmaya açık dahi değildir. Yargıya güven araştırmaları da bunun en bariz göstergesidir. Türkiye hiçbir zaman bu konuda iyi olmamıştır. Ama Cumhuriyetin hiçbir döneminde de yargıya güven bu kadar düşük olmamıştır.


    2) Parlementer sistemin erkler ayrılığı ve yetki bölüşümünü çok çok daha başarılı yaptığı da tartışmaya açık dahi değildir.


    3) Merkez bankasının işlevsiz hali bile Türkiye'deki yönteim zihniyetinin ne kadar yanlış olduğunu ortaya koyar. İşinin ehli onca insanın işini özgürce yapması engelleniyor ve merkez bankası hükümetten emir alan bir kurum konumunda. Hali ile piyasaya doğru müdehaleyi yapamıyor. Tartışmaya açık değildir.


    -----------------------


    Kişisel özgürlükler konusunda söyleyebileceğiniz TEK ŞEY başörtüsü konusudur. Onu da iktidarın ilk beş yılında gerçekleştirmişlerdir. Özgürlükler konusunda başkaca bir iyileştirme görülmemiştir. En basitinden bu ülkede 14 milyon Alevi yaşamaktadır. Cemevlerinin hala ibadethane olup olmadığı tartışılmaktadır. Çok ayıp bir şey bu. 14 milyon insan, bir ateş yakıp etrafında haka dansı yapıyor olsa ve bu onların ibadeti olsa, bu ateşi yakıp etrafında döndükleri yer İBADETHANEDİR. Konu kapanmıştır. Ama tabi, Alevi nüfusunun yüksek olduğu Ankara Mamak'ta lisenin adını Yavuz Sultan Selim koymakla meşgul atanmış memurlarımız.  Alevilere de gerçekten hayranım. Bu kadar itilip kakılmasına rağmen, cumhuriyete ve bu ülkeye bu kadar bağlı bir kitle var mıdır acaba? Neyse...


    -----------------------


    Ekonomi konusunda söylediklerinizi hayretle karşılıyorum. 2002 yılı GSMH'miz 238 milyar dolardır. Doların enflasyonu göz önüne alındığında, bu tutar bugünün parası ile 400 milyar dolar civarındadır. Türkiye'nin en büyük ekonomiye ulaştığı 2018 yılında ise GSMH'miz 850 milyar dolara dayanmıştır. Dolayısı ile Türkiye iki kattan fazla büyümüştür. Peki bakalım, dünya ne kadar büyümüştür? Kabaca 2 kat. Yani, Türkiye dünya ne kadar büyüdü ise o kadar büyümüştür. Üstelik "gelişmekte olan ekonomiler" arasında olmasına rağmen. Bence bu ifadeyi düzeltelim hepimiz rahat edelim: "Gelişmeye niyeti olmayan ekonomiler" şeklinde bir düzenleme yaparsak ben de rahat ederim. Siz de.  


    Bundan 17 yıl önce kişi başına düşen milli gelirde rekabet ettiğimiz ülkeler bugün neredeler, biz neredeyiz? Mesela, Polonya nerede bugün?


    Aynı şekilde, 2002 yılında İstanbul'un nüfusu 11 milyondu. Bugün 17 milyon. Bunu engellemeye çalışmak, nüfusu coğrafyaya yayıp maliyetleri düşük tutmaya çalışmak şöyle dursun, hükümetimiz inşaat ekonomi yarattığı için İstanbul pompaladı durdu. Ha ne oldu? Batmış olabilirim. Ama bugünün parası ile 2 milyona alınmış fabrika arsamı 12 milyona sattım elhamdülillah.  Dolayısı ile ne oldu? Bir tesis kapanmış oldu. Bana giren de çok oldu da, dünyanın sonu mu benim için? Değil. Bu ülke için kötü ama.  Ekonomi gelişse de, üretenin ekonomideki oranının devamlı düştüğünü görmek için muazzam bir bilgi birikimine sahip olmak gerekmiyor. 2002'de ihracatın ekonomimizdeki payı bellidir. Bugün bellidir. Bu bile size bir fikir verebilir. Yani, o kadar bela yaşadıktan sonra kendime soruyorum, yapar mısın bir daha? Salak mıyım lan, ne yapacağım, ver arsayı müteahhite, al 100 daireni, sat onları git gene bir tarla al. Yat üstüne 20 yıl. Daha mantıklı. Böyle diyorum da, içim elvermez, salağım ya, elbet bir ara gene burnumu boka sokar üretime girerim yani.  Neyse. Durum bu.


    Bu arada krizin teğet geçtiği dönem olan 2008 mezunuyum ben.  86'lıyım. Üniversiteye 2003 yılında girdim. Hatırlıyorum yani öncesini sonrasını. Sizin siyaset mezunu olmanız güzel. Eğitime saygı duyarım. Gerçi, Türkiye'de çakma üniversite gerçek üniversite ayrımını da yapmak gerek diye düşünüyorum; ama o konu buranın konusu değil. Neyse, AKP'nin itici gücü olan halktaki dürtüyü falan da anlıyorum. AKP'nin kuruluş zihniyetini, ilk beş yılını falan da anlıyorum. Bu arada ben de Bilkent İşletme üstüne Hacettepe Finans yüksek lisansı mezunuyum. Yukarıdaki ekonomi konularında işinin ehli biriyim yani.  


    -------------------------


    Türkiye dünyanın ortalama büyüme oranını kaç yıl geçmiş, dünyaya göre ne kadar gelişmiş ona bakarım ben. Brezilya'daki adam %5 büyürken ben de %5 büyüyorsam ona büyüme demiyorum ben.  Doğal akış diyorum. Onun üzerine ne koyabildiğimize bakıyorum. Bakıyorum. Bakıyorum. Çok bir şey göremiyorum.


    Bu ekonomi modelinin sürdürülebilir olmadığını da söyleyip durdum. 12.000 dolarlara kadar çıkan kişi başına düşen milli gelirimiz 2019 itibari ile 9000 dolara geri düştü. Daha da düşecek. Görürsünüz. 8000 dolara düşüşle yırtabilsek şu beladan şükredin, öpüp başınızın üstüne koyun. Sonra "yok gelişiyoruz da 20 kat büyüdük de" falan söylemeyin ortalık yerde böyle şeyler. Fena rencide ederler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 10 Ekim 2020; 22:17:47 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mert_özcan

    Şu ülkenin ekonomisine kahroluyorum artık.Canım yanıyor.

    Neye dokunsan,neye baksan ateş pahası.
    Hayatta bi teknoloji hevesim var, bakıyorum fiyatlara sonra iç geçirip kapatıyorum.
    Oyun lüks, konsol lüks, telefon lüks,adidas nike lüks, kulaklık lüks vs vs vs vs .Ev,araba gibi şeyleri hiç saymıyorum bile
    Midem bulanıyor, tiksiniyorum artık.
    İnşallah bir gün bu devran dönerde gelecek nesiller insan gibi yaşar şu ülkede.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Gerçeklerden bu kadar uzak olmak kafaca çok rahat oluyordur muhtemelen. Uzun yaşarsınız. Sizin adınıza sevindim.


    Ama gerçeklere dönecek olur isek:


    1) Yargı bağımsızlığı konusu tartışmaya açık dahi değildir. Yargıya güven araştırmaları da bunun en bariz göstergesidir. Türkiye hiçbir zaman bu konuda iyi olmamıştır. Ama Cumhuriyetin hiçbir döneminde de yargıya güven bu kadar düşük olmamıştır.


    2) Parlementer sistemin erkler ayrılığı ve yetki bölüşümünü çok çok daha başarılı yaptığı da tartışmaya açık dahi değildir.


    3) Merkez bankasının işlevsiz hali bile Türkiye'deki yönteim zihniyetinin ne kadar yanlış olduğunu ortaya koyar. İşinin ehli onca insanın işini özgürce yapması engelleniyor ve merkez bankası hükümetten emir alan bir kurum konumunda. Hali ile piyasaya doğru müdehaleyi yapamıyor. Tartışmaya açık değildir.


    -----------------------


    Kişisel özgürlükler konusunda söyleyebileceğiniz TEK ŞEY başörtüsü konusudur. Onu da iktidarın ilk beş yılında gerçekleştirmişlerdir. Özgürlükler konusunda başkaca bir iyileştirme görülmemiştir. En basitinden bu ülkede 14 milyon Alevi yaşamaktadır. Cemevlerinin hala ibadethane olup olmadığı tartışılmaktadır. Çok ayıp bir şey bu. 14 milyon insan, bir ateş yakıp etrafında haka dansı yapıyor olsa ve bu onların ibadeti olsa, bu ateşi yakıp etrafında döndükleri yer İBADETHANEDİR. Konu kapanmıştır. Ama tabi, Alevi nüfusunun yüksek olduğu Ankara Mamak'ta lisenin adını Yavuz Sultan Selim koymakla meşgul atanmış memurlarımız.  Alevilere de gerçekten hayranım. Bu kadar itilip kakılmasına rağmen, cumhuriyete ve bu ülkeye bu kadar bağlı bir kitle var mıdır acaba? Neyse...


    -----------------------


    Ekonomi konusunda söylediklerinizi hayretle karşılıyorum. 2002 yılı GSMH'miz 238 milyar dolardır. Doların enflasyonu göz önüne alındığında, bu tutar bugünün parası ile 400 milyar dolar civarındadır. Türkiye'nin en büyük ekonomiye ulaştığı 2018 yılında ise GSMH'miz 850 milyar dolara dayanmıştır. Dolayısı ile Türkiye iki kattan fazla büyümüştür. Peki bakalım, dünya ne kadar büyümüştür? Kabaca 2 kat. Yani, Türkiye dünya ne kadar büyüdü ise o kadar büyümüştür. Üstelik "gelişmekte olan ekonomiler" arasında olmasına rağmen. Bence bu ifadeyi düzeltelim hepimiz rahat edelim: "Gelişmeye niyeti olmayan ekonomiler" şeklinde bir düzenleme yaparsak ben de rahat ederim. Siz de.  


    Bundan 17 yıl önce kişi başına düşen milli gelirde rekabet ettiğimiz ülkeler bugün neredeler, biz neredeyiz? Mesela, Polonya nerede bugün?


    Aynı şekilde, 2002 yılında İstanbul'un nüfusu 11 milyondu. Bugün 17 milyon. Bunu engellemeye çalışmak, nüfusu coğrafyaya yayıp maliyetleri düşük tutmaya çalışmak şöyle dursun, hükümetimiz inşaat ekonomi yarattığı için İstanbul pompaladı durdu. Ha ne oldu? Batmış olabilirim. Ama bugünün parası ile 2 milyona alınmış fabrika arsamı 12 milyona sattım elhamdülillah.  Dolayısı ile ne oldu? Bir tesis kapanmış oldu. Bana giren de çok oldu da, dünyanın sonu mu benim için? Değil. Bu ülke için kötü ama.  Ekonomi gelişse de, üretenin ekonomideki oranının devamlı düştüğünü görmek için muazzam bir bilgi birikimine sahip olmak gerekmiyor. 2002'de ihracatın ekonomimizdeki payı bellidir. Bugün bellidir. Bu bile size bir fikir verebilir. Yani, o kadar bela yaşadıktan sonra kendime soruyorum, yapar mısın bir daha? Salak mıyım lan, ne yapacağım, ver arsayı müteahhite, al 100 daireni, sat onları git gene bir tarla al. Yat üstüne 20 yıl. Daha mantıklı. Böyle diyorum da, içim elvermez, salağım ya, elbet bir ara gene burnumu boka sokar üretime girerim yani.  Neyse. Durum bu.


    Bu arada krizin teğet geçtiği dönem olan 2008 mezunuyum ben.  86'lıyım. Üniversiteye 2003 yılında girdim. Hatırlıyorum yani öncesini sonrasını. Sizin siyaset mezunu olmanız güzel. Eğitime saygı duyarım. Gerçi, Türkiye'de çakma üniversite gerçek üniversite ayrımını da yapmak gerek diye düşünüyorum; ama o konu buranın konusu değil. Neyse, AKP'nin itici gücü olan halktaki dürtüyü falan da anlıyorum. AKP'nin kuruluş zihniyetini, ilk beş yılını falan da anlıyorum. Bu arada ben de Bilkent İşletme üstüne Hacettepe Finans yüksek lisansı mezunuyum. Yukarıdaki ekonomi konularında işinin ehli biriyim yani.  


    -------------------------


    Türkiye dünyanın ortalama büyüme oranını kaç yıl geçmiş, dünyaya göre ne kadar gelişmiş ona bakarım ben. Brezilya'daki adam %5 büyürken ben de %5 büyüyorsam ona büyüme demiyorum ben.  Doğal akış diyorum. Onun üzerine ne koyabildiğimize bakıyorum. Bakıyorum. Bakıyorum. Çok bir şey göremiyorum.


    Bu ekonomi modelinin sürdürülebilir olmadığını da söyleyip durdum. 12.000 dolarlara kadar çıkan kişi başına düşen milli gelirimiz 2019 itibari ile 9000 dolara geri düştü. Daha da düşecek. Görürsünüz. 8000 dolara düşüşle yırtabilsek şu beladan şükredin, öpüp başınızın üstüne koyun. Sonra "yok gelişiyoruz da 20 kat büyüdük de" falan söylemeyin ortalık yerde böyle şeyler. Fena rencide ederler.



    Alıntıları Göster

    Normalde böyle içi dolu yazılar okumak hep keyif verir ama kalitesini genel olarak yitirmiş bu forumda daha bir keyif aldım yazdıklarınızdan. Öncelikle üslubunuzu takdir ediyorum çünkü "nasıl söylediğimiz ne söylediğimizin önüne geçer". Zihninize sağlık, hep böyle kalın





  • quote:

    Orijinalden alıntı: kaan457

    1.20 olduğunda yazar kasa fırlatan şeref yoksunları nerede? Başkanlık sistemine evet verenler nerede? Bu halk bunları hak ediyor. Tek üzüldüğüm nokta bunlara oy verenler yüzünden ben de etkileniyorum tek üzüntüm bu halkın içinde yaşamak zorunda kalmak olacak bundan sonra..
    Noktayı koymuş arkadaş dağılın bakalım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlaç konusunda ben kaç ay faverin ilacı bulamadım. Piyasaya biraz salınmış aldım ama 7 8 ay ilaç sıkıntısı vardı psikolojik ilaç. Bakalım ilerde sıkıntı yaşamam umarım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bir an önce 2023 gelse ve bu millet hiçbirşeyin değişmediğini ve lozanda gizli maddelerin olmadığını anlasalar.Tek korkum bu bilgilerin sahte olduğunu anlamaları ve uyanmaları yoksa 100 yıkçl daha kaybederiz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emregokcimen

    Bir an önce 2023 gelse ve bu millet hiçbirşeyin değişmediğini ve lozanda gizli maddelerin olmadığını anlasalar.Tek korkum bu bilgilerin sahte olduğunu anlamaları ve uyanmaları yoksa 100 yıkçl daha kaybederiz

    2071'e attılar bile onu. Daha çok beklersin.

  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

    hüseyincim bana gel bana


    herkes senin gibi milletvekili torunu değil tabi 12 milyona sanayi arsası satarsın

    asgari ücretle yanında adam çalıştırırsın versene ya 1,5 asgari ücret ? farkın olsun


    türkiyede 14 milyon alevi rakamında yanlış kürt diyecektin sanırım


    gerçek rakamlar için türkiyenin demografik yapısına bak


    6 milyon alevi yaşamaktadır


    14 milyon civari kürt


    55 milyon sunni türk


    kalanıda kabataslak mülteciler suriyeliler araplar diğer v.s

  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.