Şimdi Ara

1.6 ya kadar olan motorlar 5 silindir olsa + ve - leri nasıl olur, teknik konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet 1.6 ya kadar olan hacimler 5 silindir olarak çıksa artı ve eksileri nasıl olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DFABFCB25 -- 4 Mart 2020; 6:40:34 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Zamanında üretilmiş 2.0 V8 motor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Silindirler kuculdukce sessizligi saglamak ve sarsintiyi onlemek de zorlasiyor. Yine cift sayi yerine tek sayi silindirler ayni sekilde sarsintiyi onleme daha zor.
    O yuzden 1.6dan kucuk 5 silindirli yapmanin ben bir faydasini gormuyorum.

Su an 3 silindir arabalarin cikmasinin sebebi boylelikle tek bir silindirin 4 silindir versiyondan daha buyuk olabilmesi ve bir silindirden kurtularak maliyetin dusmesi.

Mareada da vardi 5 silindir. Ama yaygin degil yani.

Silindir cogaltmanin özellikle dayanıklılık avantajlari mevcut ama günümüz araçlarında maliyet odakli olduğu için üreticiler girmez.

Bildiğim kadarıyla ilk 250cc hacminde 6 silindirli motor RC166 HONDA motosiklette uretildi..

Bunun yanısıra yine dayanıklılığı ve performansi ile bilinen 2JZ ve 1JZ supra motoru diye bilinen Toyota motoru mevcut.

Yoksa sarsıntı ile hacmin bağlantısını açıklarsanız sevinirim.

Nitekim motorlar ufaldikca ve silindir sayisi arttıkça devir sayisinin arttirmak mümkündür 20.000 devir çeviren 250cc motor, ferarinin 1.6 v6 f1 motoru vs.. bunlarin hepsi ufak ve çok silindirli motorlardir.

2jz-gte motoru da bu örneklerden sayilabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 4 Mart 2020; 7:6:14 >

Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hemican

en basiti ne kadar cok silindir o kadar maliyet.

Silindirler kuculdukce sessizligi saglamak ve sarsintiyi onlemek de zorlasiyor. Yine cift sayi yerine tek sayi silindirler ayni sekilde sarsintiyi onleme daha zor.
    O yuzden 1.6dan kucuk 5 silindirli yapmanin ben bir faydasini gormuyorum.

Su an 3 silindir arabalarin cikmasinin sebebi boylelikle tek bir silindirin 4 silindir versiyondan daha buyuk olabilmesi ve bir silindirden kurtularak maliyetin dusmesi.

Mareada da vardi 5 silindir. Ama yaygin degil yani.
    Peki ses yönünden bir farkı olur mu?

Mesela 1.6 5 silindir motor olsa 4 silindire göre ses farkı olur mu yoksa aynı ses mi olur?

Orijinalden alıntı: AIRBOSS

Silindir küçüldükçe dediğin hacmi değil sayisi sanırım.

Yoksa sarsıntı ile hacmin bağlantısını açıklarsanız sevinirim.

Nitekim motorlar ufaldikca ve silindir sayisi arttıkça devir sayisinin arttirmak mümkündür 20.000 devir çeviren 250cc motor, ferarinin 1.6 v6 f1 motoru vs.. bunlarin hepsi ufak ve çok silindirli motorlardir.

2jz-gte motoru da bu örneklerden sayilabilir
    Hocam silindir sayisi azaldikca evet titresim artiyor ama hacime en basit su sekilde bagli.

Bir cogu modern uretim teknikleriyle ve gelismis teknolojilerle asilmis olsa da teori olarak kucuk silindir daha kotu.
    silindir kuculdukce icindeki yakit miktari azalacaktir, hava miktari da azalacaktir. Havadaki veya yakitdaki en ufak bir oynama yuzdesel olarak daha buyuk olacaktir. Atiyorum 500cc lik silindire 1 ml fazla yakit koysaniz 250cclik bir cylindere 1 ml fazla yakit koysaniz etkisi iki kat fazla olacaktir. Ayni sekilde puskurtme zamani vs. her turlu degisiklikten daha cok etkilir kucuk olan.

Uretirken de yine parcalardaki toleranslardan fark olusacaktir. 250cc lik bir silindirin parcasi 1 mm uzun olursa 500cc lik bir silidnirin parcasinin uzun olmasindan daha cok titresim uretecektir. Yuzdesel olarak toleranslarin ayni kalmasi icin daha hassas bir uretim teknigi gerekecektir.

Dedigim gibi modern uretim teknikleri ile cok daha hassas enjektorler ile belki daha fazla sensor ile bu sorunlar engellenebilri mi engellenir mutlaka ama genel demek istedigim gerek olmadikca silindiri kucultmek istemezsiniz.

Bu arada dediginiz gibi 4ten 6 ya gecerseniz sarsintisiz ve purussuz calisir ama 5 e gecerseniz her turlu negatif oldugu icin soyledim. 3 e gecmek de aslinda silindir sayisi acisindan cok negatif bir durum ama silindir buyudugu icin gecilmek isteniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 4 Mart 2020; 7:13:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-DFABFCB25

Peki ses yönünden bir farkı olur mu?

Mesela 1.6 5 silindir motor olsa 4 silindire göre ses farkı olur mu yoksa aynı ses mi olur?

Alıntıları Göster
    Genelde silindir sayisi arttikca ses guzellesiyor ama kestirmek zor bence.
    Peki 3 silindirli bir motor 1.5l bir motor mu daha dengelidir yoksa 3.0 v6 mi ?

Ya da soyle sorayım,

Öngördüğün titreşime gore aşağıdaki ayni bore/stroke oranina sahip motorlari siralar misin ?
    I4 -2.0
    I6 -3.0
    I3 -1.5

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 4 Mart 2020; 7:27:31 >

Sorunu da Problemi de üretim tekniğine bağlayıp isi bitirdiniz :) Krank saft sizin iddia ettiğiniz yakit problemlerini elemine edecektir.
    Peki 3 silindirli bir motor 1.5l bir motor mu daha dengelidir yoksa 3.0 v6 mi ?

Ya da soyle sorayım,

Öngördüğün titreşime gore aşağıdaki ayni bore/stroke oranina sahip motorlari siralar misin ?
    I4 -2.0
    I6 -3.0
    I3 -1.5
    Hocam tam olarak oyle yapmadim:) Sonucta o kucuk hacimdeki patlamayi dogru kontrol etmek daha zor. Daha hassas bir islem.
    Verdiginiz orneklerden F1 ornegi mesela paranin onemsiz oldugu bir ornek. Para olduktan sonra her sey yapilir ama ozellikle 1.6 litre alti arabalardan bahsediyorsak bunlar ureticinin artik dogru tabirse sinegin yagini cikartmaya calistigi yerler.

Tartismasiz V6 daha dengelidir hocam.

Diyorum ya zaten bastan beri 3 silindir dengesiz diye. 3 silindir aslinda istenmeyen bir sey ama tamamen maliyet kaygilariyla yapilan bir uygulama. 4 silindir 1.6L de 3 silindirden daha dengelidir genel olarak.

Edit: 3 silindire gecmekteki amac silindiri buyuteyim de dengeli olsun demek istemeidm oyle anlasildi galiba. Oradaki amac silindiri buyuteyim ki daha verimli olsun (genel teori 500cc nin en verimli oldugu yonunde.), silindir sayisini azaltayim ki maliyetim azalsin. 3 silindirin mantigi budur. Karisliginda 3 silindirden kaynakli bir titresim dezavataji vardir.

1.6L hacimde 4 ten 5 e gecmek ise bunun tam tersi oluyor. O yuzden kimse yapmaz bence. Ha ilerde degisik bir fikir cikar 5 silindir ile ilgili olur olur onu bilemem ama su an icin bence yapan olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 4 Mart 2020; 7:31:11 >

• Krank saft sizin iddia ettiğiniz yakit problemlerini elemine edecektir.

Ya da soyle sorayım,

I4 -2.0
    I6 -3.0
    I3 -1.5

I6 bir dizilimde 1 pistona tolerans değeri kadar fazla yakit gitti ama 1 piston daha ona yanma çemberinde destek oluyor karsilarinda ise 4 piston farkli fazlarda...

Bunu mu tercih edersiniz ? Yoksa ayni uretim hattindan cikan parcalar ile 3 veya 2 piston ile dengelemeyi mi ?

Peki şuandaki teknoloji ile şimdi silindir hacmini ve uretim toleranslarini geçelim. Elimize ne kalıyor, servis ve üretim maliyetleri, sonuçta daha düşük hacim icin daha düşük tolerans gerekir ayni zamanda Emisyon icin hafiflik gerekir hafifilik icin metarulji gerekir, Eh termodinamik'te var isin içinde.. bunlarin hepsi çözüme girdiginde kalin bir maliyet çıkıyor :)

Hocam ben zaten sorunlar elimine edilmez demiyorum. Edilebiliyor 3 silindirdeki titresim sorunlari da elimine ediliyor. 5 silindirdeki de ediliyor. Silindir kapatma sistemleri ek titresim yaratmadan kullanilabiliyor vs.

AMa genel olarak hani ekstra caba sarfetmeden benim soyledigim olay i3 motor veya I5 motor 4 silindirliye gore titresime daha meyilli olacaktir.
    Ya da 250cclik bir silindir 500cclik bir silindire gore titresime daha meyilli olacaktir.

Mesela 1Birim diyelim, toleransı da 0,001Birim olsun.

I6 bir dizilimde 1 pistona tolerans değeri kadar fazla yakit gitti ama 1 piston daha ona yanma çemberinde destek oluyor karsilarinda ise 4 piston farkli fazlarda...

Bunu mu tercih edersiniz ? Yoksa ayni uretim hattindan cikan parcalar ile 3 veya 2 piston ile dengelemeyi mi ?

Peki şuandaki teknoloji ile şimdi silindir hacmini ve uretim toleranslarini geçelim. Elimize ne kalıyor, servis ve üretim maliyetleri, sonuçta daha düşük hacim icin daha düşük tolerans gerekir ayni zamanda Emisyon icin hafiflik gerekir hafifilik icin metarulji gerekir, Eh termodinamik'te var isin içinde.. bunlarin hepsi çözüme girdiginde kalin bir maliyet çıkıyor :)
    Evet hocam ayni noktayiz benim ilk mesajim yanlis bir izlenim verdi sanirim ben sadece 5 icin konustum 6 zaten daha dengeli silindirler kuculse de.
    Tek sayi cift sayi demek istedigim oydu. 3 5 7 9 gibi silindir sayilarinda sikinti. Yoksa 6 da sorun yok tabiiki o daha iyi 4ten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 4 Mart 2020; 7:43:8 >

• Sıralı 6 1.5 motor bence çok güzel olur. Çelik blok olsa birde hem yüksek basınçlara dayanır hemde ufak bir supra deneyimi yaşatır.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 5 Silindir Fiat motoru (Marea ve Brava hgt) 2000cc arkadaşlar 1600cc veya altı değil. Böyle bir deneme birde VW de var sanırım 5 silindir ama oda 2500cc 2.5vr diye geçiyor. Ülkemizde sanırım bora da kullandılar sadece.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Maliyeti düşünmeden yapılacak bir işlemse direk sıralı yerine wr6 gibi örnek alınarak yapılabilir bence.

MSI MAG272QP//Asus H81M-PLUS//İntel i7-4770//HyperX 16 GB DDR3 (1600)//Gigabyte Windforce 2070//Hi-Level Ultra 120GB 550MB-530MB//Thermaltake Smart (RGB) 700W//Razer Deathadder 2013//Red Dragon Kumara//Logitech G231
    PSN:PlevneGazisi Steam:Faticcc
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.