Şimdi Ara

1 (53. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
2.480
Cevap
782
Favori
331.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
222 oy
Giriş
    Writing geliştirmek içi sadece gramer bilmek yetmez bolca reading yapman gerek.
    Speaking için çalışma sistemin yanlıştır o nedenle gelişmez.
    Bu becerileri bir arada geliştirmen gerek.Diğer türlü çok zorlanırsın.
    2 tavsiyem var.
    1.Önce 5.adımdaki cbc derslerinde writing ve speaking becerilerini geliştirmeye yönelik alıştırmaları çöz.Bu becerilere yönel,k çalış.Eğer sonuç alabiliyorsan devam et.
    2.Sonuç alamıyorsan 1.adımdan başlayarak bu sistemle çalış.Vakit ayırman gerek.
    Olmaz.
    Bir dilde upper-intermediate seviyesine gelmeden başka bir dile başlama.
    Cbc derslerine çalıştıkta göreceksin orada çok güncel bir İngilizce kullanılıyor.
    Güncel sorunlar,küresel sorunlar gibi konular çok var.Bu tarz şeyler sınavlarda bolca soruluyor.
    Dil sınavlarında artık tek bir alana ait soru çıkmıyor.
    Tarih,coğrafya,siyaset,spor,kültür gibi alanlarda kısa parçaların yer aldığı sorular çıkıyor.
    Mesela YDS'de antropoloji ile ilgili bir soru çıkmıştı.
    Bu nedenle cbc dersleri çok faydalı olacaktır güncel dil için.
    Fakat ben sınav için TAM YETERLİDİR diyemem.Çünkü sınavlar her alandan soru soruyor.
    Fakat her alana yönelik kelime bilgini geliştirebilirsin.Bunun için okuma çalışması yapman gerek.
    cbc derslerinden sonra önerdiğim şu sitede her alana ait metinler var.Onlara ait kelimeleri öğrenebilirsin.
    http://www.wisegeek.com/
    http://www.cdlponline.org/

• GÜNCELLEME:
    İngilizce öğrenenler için faydalı olacağını düşündüğüm bir yöntemi paylaşacağım.
    Bu yöntemi daha önce hiçbir yerde görüp bulamazsınız.
    Ara sıra bunun gibi anahtar konuları buraya ekleyeceğim.
    Gramer bilgisini ilerletenler ileri düzeye gelirken artık eskisi gibi fazla konu kalmadığından dolayı bir şeyler öğrenmekte zorlanırlar.
    Bunun önüne geçmek için sizlere çok faydası olacağını düşündüğüm şu yöntemi öneririm:
    Öğreneceğiniz dilde kelime gruplarını öğrenen ve o dilde yetkin olduğunuzu sözlü sınavlarda,klasik sınavlarda,essay gibi alanlarda insanları etkileyebilirsiniz.
    Yapmanız gereken çok basit.
    1.isim tamlaması:Noun Phrases Examples
    2.Sıfat tamlaması:Adjective Phrase Examples
    3.İkilemeler:Repetition Examples
    Bu 3 alana ait İngilizce kelime grup örneklerini google yardımıyla bulacaksınız.
    Siyah olarak yazdığım anahtar kelimeleri google'dan arayarak yüzlerce örnek bulabilirsiniz.
    Bunları bir deftere yazın.
    Kullandığım çok etkili yöntemlerden birisi bu.
    Şuan tamamını yazmadım.Ara sıra bu şekilde etkili yöntemler ekleyeceğim.
    Bunları hazırladığım programda tamamını ekleyeceğim.Hepsine ait örnekler de olacak.
    Fakat şuan onun tamamlanması daha vakit alır.Siz şimdilik bu şekilde çalışın.

• Merhaba, Yds için ne tavsiye edersiniz? Intermediate seviyesinde birisi için. Birebir 30 saat ders almak mantıklı mı yeterli olur mu?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam 5. adımda dinleme çalışmaları yaparken arada çerezlik olarak voscreen kullanmayı nasıl değerlendirirsiniz.Tavsiye edermisiniz yoksa gereksiz olarakmı görüyorsunuz fikrinizi almak istedim bu adıma fazla kalmadı dersimiz ingilizcedeki gramerler az kaldı da başlamadan sorayım dedim.

Açıkçası çok memnun kalmadım.

Planet hocam, çok alt seviyedeki kişiler için LookAhead dersi hem ağır gelir hem de her kuraldan birkaç örnek verip geçtiği için bilmeyen kişi zevk de alamaz bence izlerken.

Acaba diyorum... Adımların sırasında değişiklik mi olsa? İlk başta Türkçe, sonra İngilizce dişbilgisi, sonra LookAhead gibi? Eğer öyle olursa daha verimli olur sanki?

Eğer sıralama böyle kalsın der iseniz LookAhead yerine Extr@ English (http://m.imdb.com/title/tt0934648/) serisini tavsiye ederim. Bu bence daha uygun. İlgilenen arkadaşlara ise daha alt seviyede iseler Action English İngilizce Eğitim Setini (16dvd) tavsiye ederim.

Planet hocam, bunları senelerdir iyi kötü ingilizce çalışan biri olarak konuya katkı sağlamak amaçlı yazıyorum.

(Birazdan IPA sesleri hakkında uzun bir yorum yazacağım.)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Bu dersleri hem telaffuz konusunda insanlar biraz aşama kaydedip öğrenip kendilerine güvenleri gelsin diye ekledim.
    Bu dersleri motivasyon için ekledim.Çünkü başlangıçta zor kaynaklarla çalışırsanız etkili olmaz.
    Birçok insan sadece video ders mi var diyor.Dikkat edin sadece video derslere bile doğru çalışan çok az insan var.
    Bu derslerin temel amacı sizleri seviye anlamında geliştirmekten ziyade basit bir başlangıç yapmaktır.Setin amacı seviye geliştirmek olsa da ben daha farklı kullanılmasını önerdim.Çünkü her seviyeye ait birkaç temel kelimeyi öğrenip biraz da gramer öğrenip seviye atlamış olmazsınız.Birçok setin temel sorunu budur.Yeterli kelime öğretmez.
    Zaten seviye geliştirmek için cbc derslerini önerdim.
    Bir diğer husus bu derslerle başlanırsa çeviriye gerek kalmadan güzel bir başlangıç yapılabilmesidir.
    Başlangıçta fazlaca tercüme yapmak işleri zorlar.Sürekli yeni kelime öğrenmeye başlayıp sıkılacaksınız ve bırakacaksınız.

Hocam kusura bakmayın fakat size şunu sormak istiyorum senelerdir çalışıyorum diyorsunuz neden dil öğrenemediniz?Demek ki bir yerlerde bir sıkıntı var.Çalışma hatası yapıyor olabilirsiniz.Veya dil öğrenmiş olup bu kaynakları mı beğenmiyorsunuz?

Genel Değerlendirme
    Forumda neredeyse birkaç senedir bu bölümdeki arkadaşların soruları falan yanıtlıyorum.
    Ve ben şunu fark ettim.Bu diğer her şeyden önemli bence.Asıl araştırılması ve çözülmesi gereken mesele bu.
    İnsanlar sizin önerdiğiniz kaynaklara önerdiğiniz gibi çalışmıyor.Temel sorun bu.
    Bunu yapsalar gerçekten bir şeyler öğrenip bu işi halledecekler.
    Ve hiçbir kaynağı doğru düzgün kullanmıyorlar.

İngilizce hakkında çok detaylı bir konu açıp tüm yaşanabilecek sorunları çözümleriyle beraber yazmama rağmen halen konuyu okumayıp sorular soranlar var.Bir diğer olay bir şeyi düzgün okumuyorlar.
    Dil öğrenmek çok ciddi bir karardır.Zaman ve emek ister.
    Basit online araçlarla siz ancak yavaş yavaş bir şeyler öğrenirsiniz.Bunların çoğunun tekrar mekanizması yoktur.Bunu çok bilinçli olarak yapmıyorlar.
    Ben eminim buradaki detaylı konuyu açmayıp bu konuyu ücretli olarak açsaydım çok daha fazla ilgi çekerdi.
    İnternet varken artık dil öğrenmeye para harcamak gereksizdir.İsraftır.
    Ben arkadaşa en çok bunu anlatmaya çalışıyorum.
    Bu işin zor bir tarafı yoktur.
    Çok basit.
    1.Önce dil öğrenmeyi gerçekten isteyeceksin.
    2.Emin adımlarla öğrenmek için hangi kaynağı kullanacağını seçeceksin.
    3.Bu kaynaklar 4 beceriyi aynı anda geliştirebilecek nitelikte olması gerekir.(Tüm dünya bu metodu kullanıyor.)
    4.Eğer yeterli tekrarı yapıyorsan kesinlikle öğrenirsin.
    Fakat sağlam bir Türkçe gramer bilgisi gerek.Kolay gelsin.

• rat.planet kullanıcısına yanıt
    quote:

Hocam kusura bakmayın fakat size şunu sormak istiyorum senelerdir çalışıyorum diyorsunuz neden dil öğrenemediniz?

Kesinlikle hatalı çalışmadır başka ne olacak. Bir yerlerde yanlışlık var.

Müsadeniz olursa ipa hakkında bir şeyler eklemek istiyorum konunuza. Benim ufkumu genişleten bir olay oldu bu gelişme, telaffuz konusunda.

• Telaffuz sorunu olanlara gelsin...

rar.planet hocam, ben biliyorum diyene dahi 1. adımdan başlamasını tavsiye ettiğinde daha da geriye alıp sayılardan hatta alfabeden başlamam gerektiğini düşündüm. Bana sorarsanız ipa'ya önce kendi alfabemizle başlamalıyız.

Ben tekerleği baştan icat etmedim, ama tekerleği ilk kez bulmuş gibi hissediyorum. Bu IPA denen ses alfabesi ile çok yeni tanıştım ve telaffuzumun ne kadar da yanlış olduğunu tokat yemiş gibi hissettim. Elden geldiğince anlaşılır ve öz yazmaya çalışacağım.

IPA nedir? Açılımı International Phonetic Alphabet'dir. Dillerdeki harflere, seslere uluslararası ortak bir ses alfabesi amacıyla oluşturulmuş ses alfabesidir.

Anladığım kadarıyla bu alfabedeki tüm sesleri bilen tüm dillerdeki sesleri bilmiş olur. Bizim şimdilik hedefimiz tüm diller değil. Önce kendi alfabemiz ile kıyaslayacağız sonra da İngiliz alfabesi ile kıyaslayacağız. Karl Zimmer'in 1999 yılında; Türk Dil Kurumu'nun 2008'de; Anadolu Üniversitesi'nin 2011'de yaptığı çalışmalar ile Türkçe için internette karşımıza çıkan ses karşılıklarını kıyaslamak için deftere yazdım:

Gördüğünüz üzere A, E, G, Ğ, O, Ö harflerimiz hariç diğer harflere tüm çalışmalarda aynı IPA sesleri karşılık verilmiş.

IPA'daki bütün ünlü sesler:

Şu bağlantıda IPA'daki ünlü seslileri görüp dinleyerek siz de kıyaslayabilirsiniz (kendi ünlü seslerimize de kıyaslayınız):

en.m.wikipedia.org
    IPA vowel chart with audio - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/IPA_vowel_chart_with_audio

Buraya kadar okudu iseniz ipa seslerine dair önfikir oluşmuştur. seslerin simgeleri ile harflerimizin neredeyse aynı olması, bunları telaffuzda bize avantaj sağlar diye düşünüyorum. Unutmayın, ipa'daki simgeler harf değiller.

/////

En ayrıntılı ve en son çalışmayı anadolu Üniversitesi yapmış. İnceleyince görüyoruz ki A harfi için /a/, /?/, /?/ sesleri; E harfi için /?/, /æ/, /e/ sesleri kullanılmakta dilimizde (bu ikisinden başkası da var ancak şu an için bahsetmeye luzum yok bence).

Öte yandan intermette Ö harfimiz için /ø/ sesini gösterilmiş. Doğru değil. Çünkü o ses, Almanca'daki Ö harfinin sesidir. Bizdeki Ö ile Almanca'daki Ö harfleri aynı sesi temsil etmiyor. Gerek /ø/, gerek /œ/ gerek /?/ sesi olsun hepsi birbirine yakın ama farklı sesler. Öyle ki İngilizce'deki first, Learn kelimelerindeki ünlü sesi biz ö olarak tanımlasak da aslında ö değildir. Bakın bu üç ses için wikipedia'da ne yazılmış.

/ø/: close - mid front rounded vowel

/œ/: open - mid front rounded vowel

/?/: open - mid central unrounded vowel

Bu harfleri yukarıda verdiğim ses tablosu (wikipedia) bağlantısından dinleyebilirsiniz.

Yukarıda eklediğim fotodaki tabloya göre bazı harflere (A,E, G, Ğ, O, Ö) farklı sesler tanımlanmasında, baz alınan kelime ve seslerin birbirine yakınlığı da etkendir.

////

Ara bilgi, ingiliz alfabesi (ipa sesleri ile):

IPA (İngilizce için gerekli) tüm ünsüz sesleri tablosu:

Şunu ipucu olması için yazıyorum. Çalışacak kişiler sesleri çıkarmaya çalışırken sesleri birbiriyle kıyaslayabilsin farkını idrak edebilsin diye. Örnekler;

/v/ ile /f/ sesleri,

/s/ ile /z/ sesleri,

/p/ ile /b/ sesleri,

/θ/(peltek se) ile /?/(peltek z) sesleri birbiri ile aynı kategoridedirler.

Türk Dil Kurumu çalışmasında /θ/ sesini peltek s; /?/ sesini ise peltek z olarak belirtmiştir. Şahsen bu iki sesin ne olduğunu anlayana kadar çok zaman kaybettim.

Thank kelimesi peltek s ile okunur, IPA ile yazmak gerekirse : /θæ?k/

Three kelimesi peltek s ile okunur: /θri?/

There kelimesi peltek z ile okunur: /?e?/

These kelimesi peltek z ile okunur: /?i?z/

(not: peltek s sesi arapça'daki 4. harf olan peltek s sesidir.

peltek z ise arapça'daki 9. harf olan peltek zel sesidir. zı sesi ile benzerdir ama değildir. dad harfi hiç değildir. her ne kadar dad harfi de kısmen /z/ sesi verse de kendisi peltek bir harf değildir.)

Günlük hayatta özellikle peltek z sesi, /d/ sesine yuvarlanarak okunmakta. Hele ki amerikalılar düz bildiğimiz /t/ sesini bile /d/ olarak telaffuz etmekteler.

peltek s ise genelde olması gerektiği gibi Telaffuz edilse de illaki yuvarlanacaksa /t/ sesine yuvarlanır.

Ancak aynı dil ailesinde olmasına rağmen örneğin bir İtalyan peltek s'yi /t/ sesi olarak, peltek z'yi ise /d/ sesi olarak telaffuz etmektedir. Bu durumda farklı dil ailesinden olan bizler de çok aşırı kasmasak da olur. Yine de doğru telaffuzu bilmekte fayda var.

İngilizce için gerekli olan ses sayısı 44'tür. Evet, 44. (Bizde ise Anadolu üniversitesinin çalışmasına göre 40'a yakın ses var. Konu dallanıp budaklanmasın diye bunlara değinmiyorum.) Şu siteden İngilizce için gerekli ünlü ünsüz tüm seslere (IPA) ulaşabilirsiniz:

www.antimoon.com
    The sounds of English and the International Phonetic Alphabet | Antimoon
    http://www.antimoon.com/how/pronunc-soundsipa.htm

Bu 44 SES için çok alternatif site ve uygulama var. Android için şu uygulamayı kullanıyorum:

play.google.com
    Speak English Pronunciation - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tflat.phatamtienganh

Birçok sözlük kelimeyi yazınca yanına ipa halini yazsa da cümle olarak bunu size sağlayan program veya site bulmak zordur. Örneğin, "would you like some tea" yazdığınızda IPA seslerine göre dönüştüeülmüş hali şu oluyor:

Kullandığım şu programı tavsiye ederim:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuyuduzu -- 21 Mart 2017; 0:27:10 >

• ios için hangi uygulamayı önerirsiniz?

Orijinalden alıntı: rat.planet

ÖNEMLİ DUYURU
    Arkadaşlar İngilizce dersler hazırlayıp yayınlayacağım.
    Bu konuyu açıp her şeyi yazmama rağmen etki alanı çok daha az ve insanlar kaynak önerince pek çalışmıyor.
    Tüm İngilizce konuları anlatacağım.
    Her videoda önce bilmeniz gereken Türkçe gramer ve sonra İngilizce ilgili konuyu anlatacağım.
    Her ders sonunda okuma parçaları ve testler olacak.
    Tüm dersleri hazırlayıp bir arkadaşıma program yaptırmayı düşünüyorum.
    O programı indirip tüm derslere internet olmadan da çalışabileceksiniz.
    Video düzenleme nedir ne değildir inceliyorum.Bu konuda bilgim yok.
    Sanırım 4-5 ay sonra çok kaliteli bir anlatım hazırlayıp sizlere ücretsiz olarak sunmuş olacağım.

hocam dersler ne durumda siz yazdığınızdan bu yana 5 ay olacak çünkü sabırsızlıkla bekliyoruz.

• EmreReyiz E kullanıcısına yanıt
    Evet 5 ay oldu.Fakat daha uzayacak.
    Sandığımdan da uzun sürüyor.
    Sebeplerini daha önce yazdım birkaç konuya şimdi tüm sebepleri yazıyorum.
    Bundan sonra tekrar bu konuda cevap yazmama gerek kalmasın.
    Duyuruda da yazdığım gibi 5 ay süreceğini sandım.Fakat iş uzuyor.Bunun birkaç sebebi var;
    1.Program boyutu tahminen 80 gb falan olacak.Bu nedenle sonradan ek bir güncelleme yapıp programı tekrar upload etmem benim çok fazla zamanımı alır.O nedenle yapılan programda çok az hata olmalı.
    Özellikle Türkçe çeviri çalışmaları çok vakit alıyor.
    Özellikle bu konuda çok hassas davranıyorum.Olabildiğince hatasız çevirmeye çalışıyorum.
    Çünkü yaptığınız çeviri de EN UFAK BİR HATA yaparsanız birçok olumsuz eleştiri olacak.
    O nedenle yapılan şey dikkat istiyor.
    2.Uzun sürmesinin bir diğer nedeni teknik bir konu.
    İnternette kafanıza göre öyle her yazılı metni kopyala-yapıştır yaparak programa ekleyemiyorsunuz.
    Telif hakları denen bir şey var.
    Önce ilgili siteden izin istiyorsunuz.Bunun için email atılıyor.Emaile cevap gelmesini bekliyorsunuz.Cevaplar genelde çok geç geliyor.1 hafta sonra cevap geliyor çoğu kez.Olumlu ise kopyalayıp programa ekleniyor.
    Gelen cevaplar bile kayıt ediliyor.İleri de bir sıkıntı çıkmaması için.Bu anlattığım şey basit bir metin.Seviyelere göre birçok metin var.Her metne bu kadar süre ayrıldığını düşünün.
    3.Hazırlamak istediğim program benzersiz bir şey olacak.
    Basit bir ders olmayacak.Tek bir programda tüm araçlar olacak.O nedenle yavaş ilerliyor.
    Buradan arkadaşlara bir ekstra bilgi vereyim.Programa 4350 tane İngilizce deyim eklenecek.
    Bunların çevirilerini kendim yaptım.Çok uzun sürdü.Bunlarda ekleniyor.Daha fazla eklenmeli diyenler olabilir.Haklılar daha fazla olabilirdi fakat inanılmaz derecede zor bir iş.Çevirilerini ben yapıyorum.Bunlarla ilgili örnek cümleler yine Türkçe çevirileriyle birlikte yer alacak.
    Ayrıca deyimsel fiil eklemeyi düşünüyorum fakat gerçekten zaman isteyen bir iş.Bunu biraz sona bıraktım.

Çok zor bir iş.Çok emek istiyor.Zaman buldukça ilerliyor.Ben ayrıca dil de öğreniyorum.Her zaman vakit ayıramıyorum.İspanyolca çeviriler var.Onlar zaman alıyor.
    Kaç ay sürer gerçekten emin değilim fakat bittiğinde çok kaliteli bir program olacak.
    Tamamen ücretsiz olacak.Biraz sabır.

• rat.planet kullanıcısına yanıt
    kuyuduzu kullanıcısına yanıt
    Look Ahead'i bitirdikten sonra yoğun işler sebebiyle 2 aydır çalışmıyordum. Bugün başlayacakken bir gireyim ne durumda acaba diye girdim. Hocam ağzımın suyu aktı yaa Vakit kaybetmeden çalışmaya başlıyorum. Cbc ve özellikle ama özellikle sizin programınıza çalışmak için can atıyorum. Hakkınızı helal edin hocam, Allah razı olsun...

@kuyuduzu Üstteki mesaj çok güzel olmuş hocam, ellerinize sağlık :) "Yazılışı benzer olduğu halde okunuşu niye farklı? Bu yandaki telaffuz harfleri niye farklı?" diye düşünür dururdum. Çok güzel açıklamışsınız. Birkaç tanesinin üzerine gidip iyice öğrenince telaffuzlarda çok daha başarılı olmuştum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mofire -- 23 Mart 2017; 1:26:43 >

yav en basitinden NO kelimesini bile yanlış biliyormuşum. Ve inanın, NO, NEW, HOW, HELLO gibi en temel kelimeleri dahi kime sorduysam okuduğunu şuraya yazar mısın diye... Herkes ben gibi yanlış biliyormuş.

Telefondan ancak bu kadar yapabildim. Bir kişi bile faydalansa ne mutlu bana.

-

Tombow07,

uygulama magazasına "phonetics", "to phonetics" gibi anahtar kelimelerle dener misiniz? şu an iosta arayıp bulma imkanım yok maalesef, kimse de iphone yok burada şu an.

★★★BEŞ Adımda Ücretsiz İngilizce Öğren ★★★
    https://forum.donanimhaber.com/m_120127902/tm.htm
  • 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.