Şimdi Ara

Linux/Ubuntu Hakkında Yararlı Bilgiler (4. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
5
Favori
8.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kardeş yeni icatlar çıkartma.

  • 12-13 yaşımda bile linux kullanıyordum.


    en basit şeyler için dahi kod girmeniz gerekiyor, kurun eski windows sürümlerinden birini ya da win10'da kalın kafanız rahat etsin. uğraşılmaz linux ile.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Ben hifi'da kullanıyorum mesela. Müzik dinlemek için Mac'den tartışmasız iyi.


    Şöyle ki, müzik dinlemek için özel olarak toplanmış bir PC var bende. Çift akü ve çift lineer voltaj regülatörü ile çalışan bir PC. Esi Julia ses kartının dijital katını kullanıyorum. Tüm kondansatörleri elna ile değiştirdim.


    Ses kartından aldığım çıkışı dac'a, dac'dan da amfiye giriyorum. 1500 liralık bu sistem, zorlanmadan 1500 Euro'luk bir medya oynatıcısına basar.


    İşlemci downclocklu. Sistemde elektriksel anlamda gürültü yarattığı için motor içeren hiçbir şey yok. Fan yok, HDD yok.


    Sonuç mükemmel.  cpu ve ram çok yüksek elektrik gürültüsüne sebep olduğu için mümkün mertebe az ram ve düşük CPU elektrik tüketimi için downclock ses kalitesini arttırıyor. Çift akü de, kirli elektrik ile temizi ayırmak için. Biri sadece anakartı besliyor. Diğeri CPU, SSD falan besliyor.

    ------

    Disk serverım var ofiste. Bildiğin üçüncü nesil i5, Asus anakart, 24gb DDR3 ram. Truenas kurulu. Linux tabanlı. Üç tane sas/hba kartı ve bir tane 2.5gbit ethernet kartı bağlı. Toplam 38 disk bağlanabiliyor. Elceğizimle yaptım. Bir bilgisayar kasasına 24 disk ve çift PSU sığdırırım. Kasanın üstüne de lazer CNC'de HDD kutusu kestim. 14 disk de o alıyor. Şu anda 32 disk bağlı arkadaşa. Virtual machine olarak da Windows 10 kurulu.

    ------

    Özetle ben daha spesifik işlerde kullanıyorum.



    Alıntıları Göster

    Ben mix/mastering mühendisiyim, sektörde anlattıklarınızın herhangi bir geçerlilik payı yok maalesef. 100$lık kartı o şekilde takarsanız tabi noise alırsınız.


    Yaptığınız işlemler sadece ses kalitesini çamurlaştırmış. :/

  • quote:

    Orijinalden alıntı: _Anarsist_

    Ben mix/mastering mühendisiyim, sektörde anlattıklarınızın herhangi bir geçerlilik payı yok maalesef. 100$lık kartı o şekilde takarsanız tabi noise alırsınız.


    Yaptığınız işlemler sadece ses kalitesini çamurlaştırmış. :/



    Alıntıları Göster

    Ben de elektronikçiyim osiloskopla yaptığım incelemelere göre elektriksel anlamda gürültü beşte birine inmiş vaziyette. Bu tarz modifikasyonlar yapmadan da güzel güzel dinleyecek durumda oluyorsunuz bu arada. Ama, akıllıca yaptığınız her şey kaliteyi arttırıyor. Mümkün olduğunca basit tutmak ve az komponent kullanmak en etkin çözüm.


    En önemli etken de akü kullanımı. Ama şimdiki aklım olsa biraz paraya kıyıp, biraz da elektrik gürültüsünün artmasını kabul edip trafo kullanarak kendi çift lineer PSU'mu yapardım. Çünkü akü kullanımı pratik değil. Ama şu da bir gerçek: dünyada belirli bir bütçe kısıtı ile aküden daha düşük elektrik gürültüsüne sahip bir elektrik kaynağı yok.


    Ben odyofillerin hissi gablen vuku hareket etmelerini bilimsel bulmuyorum. Kör testlerde (odyofile hangisinin hangisi olduğunu söylemezsin ve gözünü bağlar dinletirsin ya) çoğu iddiaları çürütülebilir. Özellikle Dac'a giden coax kablosuna bin lira akıtmaları gülünç geliyor. Mesela benim o konuda çözümüm mümkün olan para-çokomel eğrisi en yüksek ve en kısa kabloyu kullanmak. O noktadan sonra istersen 3000 liralık kablo tak. Fark olsa bile duyamazsın. Bende PC ampli görünümlü ve dac'ın yanında duruyor. Esi'den aldığın coax çıkışı 20cm kablo ile dac'a giriyor. Dac'dan çıkan analog sinyaller 25cm'lik kablo ile ampliye giriyor. Kısa ve kaliteli kablo = düşük kayıp, düşük maliyet. Coax kablosuna 1500 lira akıtmalı mı? Çok saçma. Ha, benimkinin de dezavantajı var. Sistemin arkasına geçemiyorum. Aletlerden birini çekemiyorum, çünkü kablolar kısa. Hepsini aynı anda çekmem gerekiyor. Sistemin arkasına geçebilsem kısa kablo sorun olmazdı. Sökerdim, istediğim malı çeker çıkarırdım. Bu bağlamda, bir sorun çıkarsa benim kurulumum pratik değil. Ama ucuz ve yüksek ses kalitesine sahip mi? Sahip. İşte tüm yaklaşım bu.


    Neyse coax kablosuna 1500 lira akıtmak saçma olsa da, yukarıda yazdığım şeyler işe yarıyor. Bilimsel olarak kanıtlı.


    CPU downclock etmek çok işe yarıyor. Az ram kullanmak çok işe yarıyor. CPU'yu ve SSD gibi harici ürünleri ayrı beslemek çok işe yarıyor. WiFi yerine ethernet kablosu kullanmak işe yarıyor. Hepsi, ayrı ayrı bilimsel olarak kanıtlı. Aslen bunların sorun olmasının sebebi anakart. Hi-fi odaklı anakart yok. Olsa da bin Euro olur. En baştan, anakart tasarımı hi-fi odaklı olsa yukarıdaki önlemlerin farkı hissedilemeyecek kadar düşük olur ve bizim saçmalamamıza gerek kalmaz. Sorun anakart, biz sorunlu anakartı kullanmak için sağ elimizle sol kulağımızı gösteriyoruz. Mesele bu kadar basittir.


    Bizim yaptığımız şeyin düşük bütçeli bir medya oynatıcısı olduğunu unutmamak lazım. Biz sadece müzik dinlemek amaçlı kullanıyor ve maliyeti minimize ediyoruz. 3000 Euro'luk bir cihaz buna basar mı? Basar. Ama amacımız 1000 liralık bir cihazla 1000 Euro'luk cihaza basmak. Para-çokomel. O yüzden Esi Julia kullanıyoruz.


    Esi Julia kullanmamızın temel sebebi de kartın analog katının sökülebilir olması. Onu söküyoruz ve hiç kullanmıyoruz. Dijital katında da değiştirebileceğimiz tüm komponentleri daha kalitelisi ile değiştiriyoruz. Burada yaptığımız modifiye sanıyorum hiçbir etkiye sahip değil. Elektriksel anlamda gözle görülür, osiloskopla okunur bir fark elde ediyoruz; ama büyük bir fark değil ve burada sinyal henüz dijital. Sese etkisi çok tartışmalı. Ama maliyeti yok denecek kadar az. O yüzden yapıyoruz.


    Tüm bunları yazıyorum ama, çok gülünç de bir durum var: raspberry ile daha iyi performans alınıyor. Üstelik raspberry compute 4 ile PCI-e çıkış alabilir ve gene esi'yi kullanabilirim. Kendim elektronikçi olduğum için raspberry'i takacağım anakartı tasarlayıp üretebilirim.


    Şimdiki kafam olsa headless raspberry ile sistemi kurardım. Ama o zaman ilgili yazılımlar çok primitif idi. Bende de gerekli yazılımsal bilgi yoktu. Şimdi ise hem yazılım gelişti. Hem bende bilgi var. Aküler öldüğü zaman raspberry sisteme geçeceğim. O zaman işin rengi bayağı değişecek. Çift raspberry kullanacağım. Biri medya oynatıcısı olacak. İçine volumio kuracağım. Sesi stream edecek. Diğer raspberry pi ise sadece stream edilen sesi alıp bana coax çıkış verecek. Amaç coax çıkış aldığım sistemde işlemci kullanımını minimize etmek. Böylece hayvanca downclock yapabilir, düşük voltaj yollayabilir, CPU'nun elektrik gürültüsünü çok aşağılara çekebilirim.


    Ancak kendi kartımı iyi tasarlamam ve raspberry'i de modifiye etmem lazım falan... Ama becerebilirsem, ben bu işten para bile kazanırım. "Odyofillerin" nelere para verdiğini gördükçe hayrete düşüyorum.

    ----

    Özetle amacı hiç unutmayalım. Amaç para-çokomel manyağı bir medya oynatıcısı yapmak. En iyisini yapmak değil. Dengi kaliteye sahip ürünün 1/8'i maliyetinde olmak. Asla ve asla profesyonel bir ortamdaki profesyonel bir ürünle mukayese eeilmemeli. Sizin işiniz bu. Buna bu kadar zaman harcayacaksanız nasıl para kazanacaksınız? Sizin için en doğrusu paranızın satın alabileceği en iyi hazır aletleri en doğru, uyumlu kombinasyonla almak. Ben olsam öyle yapardım yani. Ek olarak sizde zamanlama da çok önemli. Bu tarz bir sistem 100ms gecikmeye sebep olsa ayvayı yersiniz. Kayıt yapıyorsunuz çünkü. Bizde öyle bir sorun yok. İsterse 1000ms gecikmeli olsun. Biz dinleyiciyiz. Gecikme bizi hiç etkilemez. Dinlediğimiz müziği üreten kişiler değiliz biz. İçerik üreticisi sizsiniz. Çok da saygı duyuyorum bu arada. Ama amacımız çok farklı. Bizim ayırabildiğimiz bütçe de kısıtlı. Ek olarak bu da bir hobi. Bu mantıkla bakınca, audio-pc veya audio-pi çok çok iddialıdır. Hem, "birşey yaptım ve hazır satılan x ürününün verdiği ses kalitesini almayı becerdim" olayının hazzını da yaşar, hem de tatlı tatlı müzik dinlersiniz. Yeni neslin "maker" olmak dediği şeyin hazzını da yaşarsınız yani. Bizim nesil buna "zihnisirlik" diyordu. Ama konsept aynı. Benim temelde derdim çok hobim olması. Klasik arabalar (iki adet var. Ocağa incir ağacı için tavsiye ederim), tren maketi diaroması, hi-fi, RC uçak ve drone, yelkenliler ve tekne yaşamı, tüplü dalgıçlık, kayak... Abi, hangi birine para ayıralım? Hali ile zihnisirlik bir zorunluluk oluyor. "EVERYTHING!!? But little little, right into the middle!" bir hayatımız var. Tüplü dalgıçlıkta zihnisirlik yapamıyorum, bir şey ters gitse ölürüm.  Kayakta yapabildiğim çakallık Kayseri şehir merkezinde bir otelde kalmak. Fakirim oğlum ben.  tekne meselesinde hurda tekne toplayıp kiraya veren bir eniştem var. Koçum benim. Allah razı olsun. Klasik arabalar için ABD'den bavul ticareti. İşte, kalan hobileri de zihnisirlik ile hallediyoruz şimdilik.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 9 Eylül 2021; 10:11:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konu neden windows 11 bölümünden buraya taşındıki.PC si windows 11 desteklemeyen milyonlarca kişiye ve destekleyip windows tan kurtulmak istiyen kişilere rehber niteliğindeydi. 


    Konuda nuh nebi zamanlarına dayanan çok fazla yorum var dikkate alınması önerilmez. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wollowon -- 9 Eylül 2021; 13:47:59 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wollowon

    Bu konu neden windows 11 bölümünden buraya taşındıki.PC si windows 11 desteklemeyen milyonlarca kişiye ve destekleyip windows tan kurtulmak istiyen kişilere rehber niteliğindeydi. 


    Konuda nuh nebi zamanlarına dayanan çok fazla yorum var dikkate alınması önerilmez. 

    Ubuntu konusu Ubuntu bölümünde, olması gerektiği gibi.


    Yorumların birçoğu eskimiş bilgilerle dolu. Ben şahsen yıllardır Debian ve son zamanlarda Fedora kullanıyorum, Ubuntu kullanıcısı değilim, buradaki bazı yorumları şaşkınlık içinde okudum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugurcansayan

    Ubuntu konusu Ubuntu bölümünde, olması gerektiği gibi.


    Yorumların birçoğu eskimiş bilgilerle dolu. Ben şahsen yıllardır Debian ve son zamanlarda Fedora kullanıyorum, Ubuntu kullanıcısı değilim, buradaki bazı yorumları şaşkınlık içinde okudum.



    Alıntıları Göster

    Ubuntu'yu bilmeyenler ne olacak?   Arkadaşın demek istediği bu. Doğru veya yanlış, Windows'tan kullanıcı çekme ihtimali vardı. Konu buraya taşınınca bir anlamı kalmadı. Ubuntu'yu bilen, kullanan adam Windows'tan Ubuntu'ya geçişi anlatan konuyu ne yapsın?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Biyturs_OnSr

    Ubuntu'yu bilmeyenler ne olacak?   Arkadaşın demek istediği bu. Doğru veya yanlış, Windows'tan kullanıcı çekme ihtimali vardı. Konu buraya taşınınca bir anlamı kalmadı. Ubuntu'yu bilen, kullanan adam Windows'tan Ubuntu'ya geçişi anlatan konuyu ne yapsın?



    Alıntıları Göster

    Bence de yerinde bir gereksinimden söz ediyorsunuz, GNU/Linux kullananların sayısının artması benim de işime gelir, fakat bu noktada yapabileceğim bir şey yok çünkü konunun yeri ve forumun yapısı belli ¯\_(ツ)_/¯

    Alternatifler için, sadece işletim sistemlerine değil her foruma bir başlık getirilse belki öyle olabilir 🤔 Gerçi şimdi de işletim sistemleri forumuna girince birçok seçenek gözüküyor, merak edenlerin ilgisi o şekilde çekilebilir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ubuntunun Bu muhabbeti 2005den beri aynı muhabbet windowsun kasıyormu ubuntuya geçin bilmem ne sözde hızlı akıcı pratik bir linux sistemi ubuntu bile bazı bilgisayarlarda kasıyorken alternatif olarak yine xubuntu kubuntu kurun deniyor ben o yıllar pclinuxos daha başarılı buluyordum ubuntuya da gerek yok aslında PArdus da aynı işi görüyor ki linux sisteme geçince zaten ubuntunun yüzüne bile bakmıyorsun artık çünkü linux tarafında çok başarılı alternatifleri var

  • Artık genel olarak anti hile kullanan oyunlarda sıkıntısız şekilde çalışıcak gelen destek sayesinde. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Question-X -- 25 Eylül 2021; 15:28:43 >
  • MrChame kullanıcısına yanıt
    Bende ilk başta tavsiyeler üzerine ubuntu/mint ile başladım. Şimdi fedora'dayım, linux sistemini epey çözünce ubuntu'nun ne kadar sorunlu olduğunu görebiliyor insan :(

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: InspectorGadget03

    Bende ilk başta tavsiyeler üzerine ubuntu/mint ile başladım. Şimdi fedora'dayım, linux sistemini epey çözünce ubuntu'nun ne kadar sorunlu olduğunu görebiliyor insan :(

    debian ve arch da güzel

  • ubuntuya ben nedense avuntu diyorum !


    çünkü gerçek anlamda linux


    daha doğrusu bir kişinin ismine göre türetilmeside hoş bir şey değil !


    daha doğrusu ben sizin linux dediğiniz şeye


    gnu-x diye tanımlıyorum çünkü yazılım içeriği


    gnu felsefesiyle var olduğu gerçeği var.


    avuntuya gelince avuntu malesef bir su yansıması gibi


    gerçek anlamda kendini var eden bir değere ulaşamamış bir şey


    diğer işletim sistemlerinin birer kopyası olma yolunda


    insanları alışkanlıklarıyla linux kullanım deneyimi kazanmasını sağlamaya çalışıyor.


    ama sıkıntı şu ki linux aslında bir uzmanlaşma deneyimi dir !


    diğer işletim sistemlerinde bulamadığını kendi çaban ve azminle bulmanın adıdır GnuX


    malesef avuntu, avunmanın ötesine geçemiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 6 Ekim 2021; 14:26:16 >
  • .BUTTERS STOTCH. kullanıcısına yanıt

    moruk yazmicaktım da millete türkçe artistliği tasliyon o oyle yazılır bu boyle diye soru işaretini niye ayırıyon sen ayrılır mı hiç noktalama işareti, ayıp değil mi günah değil mi ?

  • _Anarsist_ _ kullanıcısına yanıt

    Linux'un hiçbir sürümünden hiçbir halt olmaz hocam. Son kullanıcı işletim sistemi olması İ.M.K.A.N.S.I.Z. server vb şeylerde ek maliyet olmasın diye kullanılıyor işte. Kod girmekte sorun yok. Ama hiçbir şeyde olmadığı gibi kodların da standardı yok. Herhangi bir iş için internette bulduğunuz kodun çalışma ihtimali düşük. Başkasında çalışan kod sende çalışmaz. Dün çalışan kod ertesi gün çalışmaz. root kullanıcı ile bile yetkin yok vb hata alabilirsin.


    Elimde armbian yüklü orangepi zero var. Octoprint diye bir yazılım kurmaya çalışıyorum. 20 satır kod yazıyorsun. 500 satır da kendisi ekrana kod çıkarıyor. Sonunda da hata veriyor.  


    Linux'cuların hepsini bir yere toplayıp squid game oynatmadan da düzelmez 


    Bırak windows'un açığı olsun yav.   Açık varsa da yıllardır başıma iş açmadı. Böyle gider ellam.



    John Gayeyoutube
    It only takes 2 full days to compile from source :D
    https://www.youtube.com/watch?v=gCRzng7LsQI
  • Ubuntu 21.10 çıktı yakın zamanda, birçok yenilik mevcut, genel olarak sorunsuz denebilir, tabi çok yeni olduğu için windows 11 kadar olmasada çeşitli sorunlar mevcut, 20-25 gün beklemeniz önerilir. 

    --------------------------------->


    Bunlar hep "Corona Delta+" belirtileri, gelişmeleri uzaktanda olsa takip etmeniz önerilir. 


    @Hobar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wollowon -- 21 Ekim 2021; 20:46:50 >
  • Uzunca bir süredir bende MacOS deneyimliyorum. Ve şunu diyebilirim ki apple gerçekten bir unix sistemin nasıl son kullanıcıya hitap etmesi gerektiğini o kadar güzel becermiş ki. Umarım bir gün linux u da bu halde görebiliriz...

  • Apple Parası var yapıyor bu işi MacOS gerçekten çok güzel sistem Bırakın bu linux işleri Macos unix tabanlı bir çok program desteği sayesinde çok oturmuş sistem PCye modlayıp kurup deneyimleyin linuxu aramassınız Linux çok değişken olduğu için her çekirdekte değişebiliyor kodlar hata verebiliyor yada tutmuyor

  • MrChame kullanıcısına yanıt

    Apple'da para varda bizde para yok hocam  


    Yoksa M1'i yere göğe sığdıramamışlardı zamanında. Çok merak edip almak falan istemiştim o derece  

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.