DonanımHaber'de AraYENİ GELİŞMİŞ ARAMA
ForumBu Bölümde Ara
Yeni DH Mobil Uygulama herkese açık beta sürümü kullanıma açıldı. Gizle Şimdi Dene
İlk yapılan yoğurt
49
Cevap
0
Favori
22.691
Tıklama
Tüm Forumlar >> Konu Dışı / Off Topic >> Konu Dışı >> İlk yapılan yoğurt
Sayfaya Git:
Sayfa:
Giriş
Mesaj
    • Yüzbaşı
      583 Mesaj
      03 Aralık 2005 17:25:10 Konu Sahibi
      Yoğurt yapmak için sütün içine bi parça yoğurt atılıp mayalanır biliyosunuz.
      peki yoğurt yapmayı bulan kişi (Kimse artık) sütün içine nerden bulduda yoğurt koyup mayaladı. yada nası oldu yani işte



      |
      |
      _____________________________

    • Yüzbaşı
      968 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:00:04
      yogurt yapmak için illaki başka bir yogurtla sütü mayalamak gerekmez ama nasıl oldugunu bilmiyorum annem ekşimiş sütten peynir yapıyordu sadece sütten
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      3661 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:15:43
      Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.
      |
      |
      _____________________________

      VW Tiguan 2012 S&S Dsg
      Babanın fazileti çocukların servetidir.
    • Binbaşı
      1442 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:23:19
      Yoğurdun kaynağı ANADOLU olarak gösterilir. İlk olarak da testilere konulan sütün yoğurda dönüşmesi ile ortaya çıkmıştır. Ama artık testide değil üretimler ve saf kültür kullanılarak istenilen ürün elde ediliyor.
      |
      |
      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • 03 Aralık 2005 18:34:42
      doğal yoğurt mayası nedir biliyormusunuz ?


      Karınca Yumurtası dır.

      karınca yumurtasının ezilerek ısıtılan sütün içine katılması ile yapılır. ( atalarımız bu şekilde yapmıştır.)

      bknz ( Bilim teknik dergisi şubat-2005 sayısı )
      |
      |
      _____________________________

      Waterman derki : " Rast gitmeye görsün bir kişinin işi, mermeri keser dişi. Ters gitmeye görsün bir kişinin işi, muhallebi yerken kırılır dişi...... "
    • Binbaşı
      1442 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:34:47
      quote:

      Orjinalden alıntı: altinok

      Büyük ihtimalle ilk önce süt bozuldu, doğal yoldan mayalandı. Sonra sütün bu değişik halinin neden kaynaklandığını düşündü insanoğlu. Sonra bunun sütün mayalanmasından olduğunu anladılar. Belki de dediklerimle hiç alakası yok. Yazdıklarım tamamen faraziye.



      Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.
      |
      |
      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Yarbay
      3661 Mesaj
      03 Aralık 2005 18:45:48
      quote:

      Orjinalden alıntı: FARUKBABA



      Alıntıları Göster




      Hayır aslında çok iyi tanımladın. Aynen öyle oldu. Sütte doğal olarak bulunan bakterilerden laktobasiller sütteki şekeri kullanarak laktik asit üretirler. Bu süreç sonunda da (gerisi meslek sırrı olarak kalsın. Yazmaya üşendim) süt jel halini alır. Yani ilk olarak olmuş olabilir. Bizim marketlerden aldığımız süt pastörize süttür. Bakteri kalmamış olabilir. Çiğ süt olarak tabir edilen sütün sağıldığı halinde ise bakteri vardır ve bozulma işlemi devreye girmiştir. Eğer ki süt kaynatıldığında kesiliyorsa bilin ki bakteriyel anlamda yüklüdür ve asitliği artmıştır. Yani bozulmuştur.


      Arkadaşım gıda mühendisi misin? Bir yoğurdun yapılışını bu kadar teknik ifadelerle galiba bir gıda mühendisi yapar.
      |
      |
      _____________________________

      VW Tiguan 2012 S&S Dsg
      Babanın fazileti çocukların servetidir.
    • Binbaşı
      1442 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:09:41
      Evet..
      |
      |
      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Teğmen
      182 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:16:48
      ben size anlatiim..
      Eskilerden bir gün karısı kocasına süt getirmiş.. Ama süt çok sıcakmış.. Adam bir dikişte içeyim derken kafaya bir dikmiş.. Tabi ağzı yanınca hemen tükürmüş.. Karısına da bir ton sövmüş.. Neyse sabah olmuş adam bakmış bizim süt katılaşmış ama acayip bişey olmuş..Noldu diye bakmış yoğurt olmuş tadı da güzelmiş.
      Peki süt nasıl yoğurda döndü. Adamın ağzında dişlerinin etrafındaki bakteriler sütü mayalamış..

      Nasıl yazdım ??
      |
      |
      _____________________________

    • Binbaşı
      1442 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:18:38
      iyi diyelim iyi olsun
      |
      |
      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Yüzbaşı
      321 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:21:17
      Hocam okuyormsun yoksa bittimi okulun bende ege gıda mühendisliginde okuyorum
      quote:

      Orjinalden alıntı: FARUKBABA

      Evet..
      |
      |
      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Binbaşı
      1442 Mesaj
      03 Aralık 2005 20:24:02
      Hacettepe Ünv. Mezunuyum (2004). Şu anda askerdeyim. Atğm olarak.
      |
      |
      _____________________________

      Eğer nereye gittiğini bilmiyorsan, ne kadar hızlı gittiğinin bir önemi yoktur. Hızlanmak için yapacağın her şey, sadece daha çabuk kaybolmana neden olacaktır.
    • Çavuş
      83 Mesaj
      04 Aralık 2005 03:08:46
      Bildiğim kadarıyla çok eskilerde köylü bir teyzemiz karınca yumurtalarıyla yapmış bu işi.
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      2494 Mesaj
      04 Aralık 2005 03:17:37
      teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      3025 Mesaj
      04 Aralık 2005 06:02:56
      quote:

      Orjinalden alıntı: ipo_aga

      teyzede ki zekaya bak karınca yumurtasını bul - ez-süte kat,kimbilir amaç neydi ,80 lik kocasının aleti nasıl kaldırrız diye falan düşünmüştür kesin.



      Bu yoğurt olayı benim de kafamı kurcalardı arada. Öğrenmek bugüne nasipmiş.
      |
      |
      _____________________________


      Gel derse fuzuli ki güzellerde vefa var; aldanma ki şair sözü elbette yalandır.
      Wireless, Torrent ve RapidShare destekli WDTV ve WDTV Live Hakkında Herşey
      | Prison Break | LOST | Spartacus | Leverage | Lie To Me | The Universe | The Mentalist | FlashForward | Wilfred |
      Clip+ 4GB (+32GB) | Ultrasone HFI 580
    • Yüzbaşı
      321 Mesaj
      04 Aralık 2005 10:24:12
      Ya bu karınca yumurtası olayı aklıma takıldı internette arastırdım, aynen aktarıyorum;
      Yoğurt yaparken biraz yoğurtla mayalanması gerekmektedir. peki ilk olarak ilk yoğurdu ne ile mayaladılar?

      "Göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımız yoğurt yapımında doğal maya olarak karınca yumurtalarını kullanırlarmış. Göçerler bahar aylarında yaylalara çıktıklarında küçük taşları kaldırarak altında yer alan beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını toplayarak ezerler ve ısıttıkları sütün içine koyarlarmış. Böylece karınca yumurtasında bulunan kimyasal maddeler (formik asit ve türevleri vb.) yardımıyla süt mayalanarak yoğurt haline gelirmiş.
      hatta içine bir parça da eritilmiş balmumu koyar, yoğurdun kaymaklı olmasını sağlarlarmış.
      ayrıca "yoğurdu kimler bulmuştur" sorusuna verdiğim cevapta anadolu'da ilk yoğurdun yapılışına dair şöyle bir inanışı anlatmıştım"

      Ama yinede pek acıklayıcı gelmedi bu bana, çünkü yoğurtta fermentasyon olayını gerçekleştiren Streptecoccus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus bakterileridir. Karınca yumurtasında formik asitten falan bahsediliyor coğu yerde, bu sadece fermentasyon için gerekli asitliği düzenler.Ama yoğurdun oluşması için bu iki bakteri gerekli.Tabii burda sıcaklığıda ayarlamak şart...Fabrikalarda bu bakterileri içeren yoğurt kültürleri kullanılır.
      < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
      |
      |
      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Çavuş
      86 Mesaj
      04 Aralık 2005 12:07:26
      öldüm gülmekten iyiki warsınız
      |
      |
      _____________________________

      09.06.1987
    • Yüzbaşı
      321 Mesaj
      04 Aralık 2005 12:31:05
      Komik olan ne arkadaşım acıklada bizde gülelim
      quote:

      Orjinalden alıntı: ekinnike

      öldüm gülmekten iyiki warsınız
      |
      |
      _____________________________

      ŞAMPİYON FENERBAHÇE
    • Yüzbaşı
      606 Mesaj
      04 Aralık 2005 22:01:18
      başka böcüklerin yumurtalarını deneyen var mı?
      |
      |
      _____________________________

      .
    • Binbaşı
      1278 Mesaj
      04 Aralık 2005 23:36:36
      bunlar dışarının uydyrmaları tamamen.

      bizim atalarımız niye karıncalara zarar versin.

      onlar karıncayı bile incitmezlermiş.

      bunlar fitne fesat için anlatılıyo
      |
      |
      _____________________________

      .....Benim hayaletlerim bu sularda.....

      Türkiyede üç büyük uyuşturucu vardır 1- Magazin 2- Diziler 3 - Futbol. Uyanın, uyandırın.[selenvirüsten alıntıdır :D]

Reklamlar
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.