Şimdi Ara

Nehalem 2008'in Son Çeyreğinde Gelecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Nehalem 2008'in Son Çeyreğinde Gelecek

    Doğal dört çekirdekli yapıya sahip olacak olan Nehalem mimarisindeki intel işlemcileri 2008'in son çeyreğine kalmış gözüküyor. Intel aynı zamanda nehalem mimarisi sayesinde bilindiği üzere işlemci mimarisine IGP (Integrated Graphics Processor) yide gömecek ancak bu ikinci adımda gerçekleşecek. Öncelikle AMD'nin K8 ve K10 mimarisinde son birkaç yıldır kullandığı teknoloji, memory controller'ın işlemci içine gömülmesi gerçekleştirilecek, bu yapılanma ile extreme ya da performans PC sektörü hedefleniyor.

    İkinci adımda ise IGP, işlemci içine gömülecek. İlk olarak AMD'nin Fusion teknolojisi ile duyduğumuz, grafik işlemci ünitesinin işlemci ile bütünleşik olması fikrini Intel'in 2009'un başında hayata geçirmesini bekleyebiliriz. Böylelikle bu konuda da AMD'nin önüne geçebilir intel, zira AMD'nin Fusion teknolojisi de bu tarihe planlanmış durumda ama AMD'nin artık alıştığımız gecikmeleri bu konuda da tekrarlanırsa grafik işlemci ile bütünleşik bir işlemciyi Intel AMD'den önce önümüze koyarak bizi birkere daha şaşırtabilir.

    Nehalem'in soket yapısıyla da ilgili değişik iki görüş var, intel bu konuda resmi bir açıklama yapmadığı için her iki görüşede bakacak olursak; ilki nehalemin soket 715 yapısında olacağı buna da neden olarak memory controller işlemcinin içine gömülü olacağı için işlemcinin ilave olarak kuzey köprüsüyle haberleşeceği pin bağlantılarına gerek duymayacağı gösteriliyor, ancak diğer görüşe göre ise; soket 1160 yapısında olacak buna da neden olarak AMD64 sistemlerde görülen soket 1366 benzeri bir genişlemenin yapılabileceği gösteriliyor. Şimdilik uygulamada soket 715 le mi, soket 1160 lamı yada aşamalı olarak her ikisiyle mi karşı karşıya olacağımız belli değil ama kesin olan gerçek soket 775 in 1 yıllık veya daha az bir ömrü kaldığı.

    Nehalem mimarisinin getirdiği diğer önemli ve birazda şaşırtıcı olan yenilik ise Kuzey köprüsünün tamamen tarihe karışacak olması, zira memory controller ve PCI Ex. arabağlantısı işlemcinin içinde olacağından, işlemci doğrudan Ibeaxpeak controller adı da verilen PCH'a bağlanacak, PCH, işlemcinin harddisk, network, PCI ve diğer giriş/çıkış kontrolörleri ile olan bağlantısını sağlayacak. Nehalem'in bu geliştirilmiş şekline Lynnfield ve Havendale kod adları belirlenmiş durumda. Lynnfield 4 çekirdekli nehalem işlemciler için kullanılırken, Havendale, iki çekirdekli nehalem işlemcilerin kullanıldığı sistemler olacak. Yine Lynnfield ve Havendale'in piyasada olma tarihleri ile ilgili iki farklı açıklama mevcut, ilki, bunun 2008'in son çeyreğinde olacağını öngörürken, diğeri 2009'un ilk çeyreğini öngörüyor.

    AMD'nin K10 mimarisinin beklenileni verememesi üzerine, sektör ilgisini nehaleme kaydırmaya başlamış görünüyor. Her ne kadar nehalem mimarisinin Core 2 Duo mimarisine göre büyük bir sıçrama olacağı dedikoduları dolaşmaya başlasada temkinli olmakta fayda var, zira AMD'nin K10 mimarisinde son 1 yıl içerisinde yaşananlar adeta son kullanıcıların artık yoğurdu üfleyerek yemesi gerektiğinin bir örneği.

    Kaynaklar: Dailytech, Xbitlabs



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 29 Kasım 2007; 21:33:42 >







  • Intel zamanlamaları genelde tutturuyor, çalışmalara göre 2008 3.çeyrek tutturulabilir. Nehalem micromimarisinde Gainstown kod adıyla gelecekmiş, 4+4 çekirdekle geliyor, daha birçok süpriz var, sanırım intelin en büyük atağı olacak.
  • Nehalem ile ilgli birkaç resim



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.