|
Son günlerde karşıma çıkan en ilginç haberlerden biri, güneş enerjisini depolayabilen yeni bir sıvı batarya sisteminin geliştirilmesi oldu. İlk başta sıradan bir teknoloji haberi gibi göründü ama biraz düşününce olayın aslında çok büyük olabileceğini fark ettim. Çünkü bugün dünyanın en büyük problemlerinden biri enerji üretmek değil, üretilen enerjiyi saklayabilmek. Mesela güneş panelleri gündüz çok iyi çalışıyor ama gece ne olacak? Ya da hava kapalı olduğunda? İşte yıllardır çözülmeye çalışılan mesele tam olarak bu. Eğer geliştirilen sıvı bataryalar gerçekten söylendiği kadar verimli çalışırsa, gelecekte enerji sistemi tamamen değişebilir. Düşünsenize, gündüz çatınızdaki paneller enerji üretiyor ve bu enerji sıvı bir sistemin içinde depolanıyor. Gece olduğunda ya da elektrik kesildiğinde aynı enerji tekrar kullanılabiliyor. Üstelik klasik lityum bataryalara göre daha güvenli ve daha uzun ömürlü olduğu söyleniyor. Eğer maliyetler de düşerse insanlar elektrik şirketlerine eskisi kadar bağımlı olmayabilir. Bence olayın en ilginç tarafı burada başlıyor. Çünkü enerji bağımsızlığı sadece teknoloji meselesi değil, aynı zamanda ekonomik ve politik bir konu. Petrol ve doğal gaz üzerinden dönen dev ekonomiler var. Eğer herkes kendi enerjisini üretip depolamaya başlarsa bu düzen ciddi şekilde değişebilir. Son yıllarda bilim dünyasında enerji depolama üzerine yapılan çalışmaların hızlanması da tesadüf değil. Çünkü araştırmacılar artık sadece enerji üretmenin yeterli olmadığını biliyor. Asıl mesele, bu enerjiyi güvenli, ucuz ve uzun süreli şekilde saklayabilmek. Tabii işin başka tarafları da var. Yeni çıkan her teknolojide olduğu gibi bunda da soru işaretleri bulunuyor. Bu sistemler gerçekten çevreci mi? Üretim sırasında hangi maddeler kullanılıyor? Yıllar sonra ortaya yeni bir elektronik atık sorunu çıkar mı? Geçmişte birçok teknolojide “çevre dostu” denildiğini ama sonradan farklı zararlarının ortaya çıktığını gördük. Bir başka mesele de büyük şirketlerin bu teknolojiyi nasıl yöneteceği. Çünkü enerji sektörü dünyanın en güçlü alanlarından biri. Böyle bir sistem gerçekten yaygınlaşırsa bazı şirketler büyük kazanç sağlarken bazı sektörler tamamen yok olabilir. Özellikle petrol üreticisi ülkelerin bundan nasıl etkileneceği şimdiden tartışılmaya başlanır. Yine de açık konuşmak gerekirse ben bu tarz gelişmeleri heyecan verici buluyorum. Çünkü insanlık uzun süredir temiz enerji konusunda gerçek bir çözüm arıyor. Belki de ilk kez sadece enerji üretimine değil, depolama sorununa da ciddi bir alternatif ortaya çıkıyor. Şu an her şey erken aşamada olabilir ama teknoloji dünyasında bazen küçük görünen gelişmeler yıllar sonra günlük hayatın merkezine yerleşiyor. Bundan 20 yıl önce cebimizde taşıdığımız telefonların bu kadar güçlü olacağını kim tahmin edebilirdi? Belki gelecekte insanlar elektrik faturalarını konuşmayı bırakacak. Belki evler kendi enerjisini üretip depolayacak. Belki de bugünkü enerji sistemi tamamen eski bir model olarak kalacak. Şimdilik kesin bir şey söylemek zor ama sıvı batarya teknolojisi önümüzdeki yıllarda çok daha fazla konuşulacak gibi görünüyor. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler