Şimdi Ara

Araştırmacılar öğrenebilen yapay kas geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj




  • Araştırmacılar öğrenebilen yapay kas geliştirdi





    İnsan veya hayvanların vücut yapısını simüle edebilen robot veya yapay zeka ürünleri üzerinde uzun yıllardır araştırmalar sürdürülüyor ve bu konuda önemli mesafeler kat edilmiş durumda. Son elde edilen gelişme ise öğrenebilir yapay kaslar konusunda.




    Öğrenebilen kaslar veya kas belleği olarak da adlandırılan bu özellik insanlarda ve hayvanlarda mevcut olan yüz ve eklem kasları gibi gönüllü kas grubuna has ve sürekli yapılan bir eylemin daha sonra daha kolay bir şekilde tekrar edilebilmesini sağlıyor.




    Örneğin piyano çalan bir müzisyen sürekli aynı pasajı çaldığında beyin bir bellek oluşturuyor ve sonraki eylemlerde parmaklara daha hızlı bir şekilde komutları iletiyor. 10 parmak daktilo kullanmak da buna örnek olarak verilebilir. 




    Bugüne kadar ki yapay kas çalışmalarında polimerden imal edilmiş kaslar kullanılıyor ve bu kaslar sadece cisimlerin şekillerini hatırlayabiliyordu. Yeni kaslar polimerik elektro mekanik bellek - EMM adındaki yeni bir malzemeden üretiliyor ve herhangi bir tetikleme olmadan hareketleri hatırlayabiliyor. Araştırmacılar bunun için şekilleri farklı ısılarda programlıyor ve kas ısıya göre her şekille ilişkili hareketleri hatırlayabiliyor. 




    Yeni keşif özellikle biyomedikal kullanımlar, robotik projeler gibi uygulamaların gerçek hayata daha fazla yaklaşmasını sağlayacak. Ayrıca düşük voltajdaki girdiler ile gelecekte protezler için de kullanılabilecek.  

     

     








  • Çok Güzel Bir Teknoloji

  • Türkiye olarak halen öğrenebilen insan yetiştirme aşamasını geçemediğimiz için bu tür yazılar ülkemiz için oldukça fütüristik kalıyor. Ne diyelim, yazmaktan başka :(

  • protezlerde büyük yenilik olur
  • İhmal öldürürü öğrenemedik daha.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi yapay cinsel organ olursa nasıl davranacak?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.