Giriş | |
|
|
|
20 Ekim 2006; 15:46:48
|
|
|
Bu yazı aksiyon dergisinden alıntıdır. Hoşuma gitti ve sizlerle paylaşmak istedim. Herkese saygılar. Vodafone hâlâ neyi bekliyor? Geçen yıl satılan Telsim'in, Vodafone ile gelmesi beklenen 'efsane kampanyalar'ı bir türlü başlamadı. Telsim'in Vodafone olmak için neyi beklediği merak ediliyor... -------------------------------------------------------------------------------- Süreci herkes hatırlar… Uzan Grubu'nun elindeki İmar Bankası'na TMSF tarafından el konulunca, fona devredilen diğer bankalarda görülmeyen yolsuzluk metotları da dikkat çekmişti. Hesaplanması bile çok uzun süren yolsuzluğun 8,5 katrilyon lirayı bulması, bankanın yıllardır Uzan Grubu’na ait televizyon kanallarında yayınlattığı reklâmların büyük bir balon olduğunu da ortaya çıkarmıştı. 'En yüksek faizi İmar veriyor' şeklindeki reklâmlara kanan mudiler, biraz da hızlı tarafından köşeyi dönme hevesine kapılınca Uzan depremiyle enkaz altında kalmaktan kurtulamamıştı. Yasal zemin hazırlandıktan sonra Şubat 2004'te grubun yönetimindeki 219 şirkete aynı gece el koyan TMSF, bir kısmını hızla tasfiye ettiği şirketlerin birçoğunu da pansuman yaptıktan sonra ihale yoluyla satışa çıkardı. Telsim, ihale yoluyla satışa çıkan şirketlerin en büyüğü olduğu için en sona, 13 Aralık 2005 tarihine bırakılmıştı. Dünya devlerinin tâlip olduğu şirket, 2,8 milyar dolarla başlayan ihalede 4 milyar 550 milyon dolara İngiliz telekomünikasyon devi Vodafone'a satılmıştı. Bir buçuk ayda ihaleyi değerlendiren Rekabet Kurulu ise, 'hâkim durum yaratılması veya mevcut hâkim durumun güçlendirilmesi' gibi bir sakınca bulunmadığı için satışa izin vermişti. Vodafone şirketinin diğer ülkelerdeki kampanya ve uygulamalarını duyan cep telefonu kullanıcıları ile rakip GSM operatörleri de gelişmeleri izlemek üzere nefeslerini tutup beklemeye başladı. Yaz başında, Uzanlardan devrolan O2 Oksijen isimli bilişim şirketini 9,2 milyon dolara ve 60 bin aboneli KKTC Telsim'i 30 milyon dolara satın alarak tekrar harekete geçen Vodafone, CeBIT Bilişim fuarına kadar sürecek sessizliğe tekrar gömülerek kamuoyunda oluşan heyecanı da söndürdü. Sezon başı olarak nitelendirilen fuarda 'Vodafone' logosu ile donatılmış sükseli standı görenler tekrar heyecanlanıp 'galiba düğmeye basıldı' diye düşündü. Marka değişikliği için fuarın beklendiğini sanan tüketiciler yine yanıldı. Çünkü Vodafone, beklentilerin yersiz olduğunu ispatlamak istercesine tekrar içine kapandı. Vodafone'un ne yapacağını yaz başına kadar bekleyen rakip şirketler de zaman kaybetmek yerine yeni kampanyalarla tekrar yola çıktı. Adeta 'memurcell' haline gelen Avea, 'oh be!' ve 'bi dünya' adlı kampanyalarla gençlere yöneldi. Sektörün ağabeyi Turkcell ise reklâmlarda konsept değiştirerek 'süt içen çocuklar' ile duygulara hitap etmeyi tercih etti. Avea'nın 'bi dünya'sına ise 'bir adam vardı canı sıkılan' diyerek karşılık verdi. Avea'nın geçmişteki tüm kampanyalarında olduğu gibi yine, 'sen yaparsın da ben yapamaz mıyım' durumu ortaya çıktı. Belki de Vodafone'a Avea üzerinden şu mesaj verildi: "Pazarın hâkimi benim, ne yaparsan anında karşılık veririm!" NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ YALAN MI OLDU? Sektörü yakından izleyenler, Vodafone'un asıl beklediği gelişmenin 'numara taşınabilirliği sistemi' olduğunu düşünüyor. Yani Turkcell veya Avea'da kullanılan bir numaranın alan kodu ile birlikte Vodafone'a taşınabilmesinin mümkün hale geleceği sistemi. Ancak, bu sistemle ilgili düzenleme çalışmalarını yürüten Telekomünikasyon Kurumu'nun, unutturmak istercesine ses çıkarmaması aboneleri de operatörleri de ürkütüyor. Gündeme geldiği dönemde, 2006'nın ikinci yarısına kadar düzenlemelerin biteceğini öngören kurumun, kaçak cep telefonlarını kayıt altına almak için başlatıp fiyasko ile sonuçlandırdığı IMEI çalışmalarından sonra köşesine çekilmesi korkutuyor. Vodafone'un görkemli çıkışını kaçırmamak için saatlerini 'numara taşınabilirliği'ne kuranlar da her geçen gün ümitsizliğe kapılıyor. Abone adaylarını heyecanlandırdıktan sonra 'Vodafone' olmak için belirlediği 'milat' tarihini sürekli erteleyen Telsim'in tam olarak hangi gelişmeyi beklediğini anlamak zor. Pazarın en 'büyük' oyuncusunun, iki 'küçük' rakibinin hızını kesmek için yıllardır sürdürdüğü taktik savaşını bırakmasını beklemek ise 'iyimser' bir rüya. Vodafone'un bu rüyadan uyanmasının tek çaresi ise birçok ülkede edindiği rekabet tecrübesini hatırlayıp silkinerek harekete geçmesi. Aksi halde, büyük ümitlere kapılan halk, bunun bir 'İngiliz oyunu' olduğunu düşünmeye başlayacak…
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nebuzaradan -- 26 Ekim 2006; 11:31:24 >
|
|
20 Ekim 2006; 15:51:28
|
|
|
yahu neden kımse anlamak istemıyor. bu adamlar salak mı o kadar para verıp satın alacaklar ve hiçbişey yapmayacaklar. Telsim gibi rezil bir operatörü ayaga kaldırıp rekabete sokmak kolay mı öyle.
|
|
|
20 Ekim 2006; 16:30:29
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: alpyanar yahu neden kımse anlamak istemıyor. bu adamlar salak mı o kadar para verıp satın alacaklar ve hiçbişey yapmayacaklar. Telsim gibi rezil bir operatörü ayaga kaldırıp rekabete sokmak kolay mı öyle. +1905 telsim mevcut alt yapısıyla bu iş bu kadar kısa sürede apılacağını tahmin etmiyorum en basit örneği yagın şebeke ağı yok daha heryerde çekmiyo vadofone tüm bun eksiklikleri giderdikten sonra piyasaya öle bi gircektirki ortalık yanacak valla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nescafe07 -- 20 Ekim 2006; 16:31:22 >
|
|
20 Ekim 2006; 16:59:06
|
|
|
eninde sonunda yeni bişeyler yapacaklar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kullanici adi -- 21 Ekim 2006; 16:47:39 >
|
|
|
20 Ekim 2006; 17:46:14
|
|
|
en azından bi adım atsınlar.ben hala telsimde karşı tarafla doğru düzgün konuşamıyorum ses kalitesi çok kötü.bunları acilen gidermesi gerek.kimse zaten vodafone'dan hemen bişey yapmasını istemiyor ama bi adım atsalar çok iyi olacak.mesela telekomun fiberoptik kabloları döşemeye başlaması gibi bi haber
|
|
20 Ekim 2006; 19:20:01
|
|
|
Ya herkes yine iyimser..geçin bunları.. Vodafone atak yapacakmış şuymuş buymuş... Nerede yaa..Şebeken bozuk bile olsa kampanya yaparsın..100 yükle 50 kazan dersin..Biey dersin yani.. CepSaat yaptılar kaç kişi kullanıyor.. Öğrencileri zaten btitirdiler neredeyse..Geçsin bunlrı vodafone.. Ben artıkk Telsim hattımı hiç kullanmıyorum valla
|
|
|
21 Ekim 2006; 0:25:16
|
|
|
Aslında tek problem hiçbir açıklamanın yapılmaması.Vodafone müşterileriyle hiçbir bağ kurmuyor,atıyorum 2007 nin ilk çeyreğinde vodafone altyapı çalışmalarını tamamlayarak isim değişikliğine gidecek ve süpriz kampanyalar yapmaya başlayacak gibi açıklamalar yapmıyor.Bu tip şeyler insanlarda merak uyandırır,böyle basit bir açıklama bile müşteri sayısını arttırır.Şuan tv reklamlarına baktığımız zaman yok şampiyonlar ligi maçları için bilet veriyoruz yok logo melodi bunlar işin hikayesi.Hele bide bilet kazanmak için şu numarayı arayın diyor.O numaranın aranabilmesi için şebekenin meşgul olmaması ve telefonun çekmesi gerekir,ee telsimde de böyle birşeyin mümkün olmadığı için iş havada kalıyor.Bedavaya hava gazı olmaz,daha bi tane çivi çakma ondan sonra ben dünya deviyim de...Bu iş okumayı yazmayı bilmeden üniversite bitirdim demeye benziyor.Aklıma vizontele filminden bir kesinti geliyor:"yahu 5 seneden beri bir boru döşenmez mi"diye başlıyor belediye başkanı.vodafone ile müşteri arasında da şöyle: Müşteri:"Yahu 6 aydan beri bir verici takılmaz mı?" Vodafone:"Paramızı alamıyoruz ne yapalım işçiler bedava çalışmıyor" Müşteri:"Bırak senin ne yaptığını herkes biliyor paraları gidiyor ingilizlere yediriyorsun" Vodafone:"1 kuruş para yedirdiysem operatör değilim" Müşteri:"Merak etme vodafone senin operatör olmadığını herkes biliyor"
|
|
21 Ekim 2006; 15:52:37
|
|
|
TELSİM ADAM OLACAKTA BEN GÖRECEM
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ByMsKN -- 21 Ekim 2006; 15:53:01 >
|
|
21 Ekim 2006; 23:49:44
|
|
|
su an da belki vodafone iş yapmıo olabilir ama bence telsim hatları elde tutmak ta yarar var.. belli olmaz ne olacagı
|
|
|
22 Ekim 2006; 0:00:23
|
|
|
bu pazarı bekliyor gibi bir cevap verebilirim. en mantıklısı budur.
|
|
23 Ekim 2006; 8:12:30
|
|
|
zaten adamlar en basta rekabetci bir politika izlemeyecegiz demişlerdi... daha ne?
|
|
|
23 Ekim 2006; 23:02:38
|
|
|
quote:
Orjinalden alıntı: surfer zaten adamlar en basta rekabetci bir politika izlemeyecegiz demişlerdi... daha ne? İyide bunların izlediği bir politka da yokki
|
|
|
24 Ekim 2006; 11:56:22
|
|
|
bu bir şaşırtmaca olamaz. profesyonlece değil cunku böyle bir acıklama. bu demktir ki Telsim kaliteli ama buyuyemeyen ve gunu kutraran bri operatör olacak. değişecek tek şey kalite olacak bu durumda sanrım. quote:
Orjinalden alıntı: surfer zaten adamlar en basta rekabetci bir politika izlemeyecegiz demişlerdi... daha ne?
|
|
|
25 Ekim 2006; 13:04:37
|
|
|
bence wodfone böyle batmakta olan telsime yatırım yapmaz
|
|
|
25 Ekim 2006; 15:17:57