Şimdi Ara

Intel'de yonga seti gelişmeleri ve yeni işlemciler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel ile AMD arasındaki rekabet tam gaz devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde AMD'nin satın aldığı Ati'nin AMD işlemcilere yönelik yeni yonga setlerine dair yol haritasının ortaya çıkmasından sonra Intel'de de yonga setlerine yönelik yeni gelişmeler var. Firma bazı yonga setlerinin üretimine son verirken 2007 yılı içinde çıkarmayı planladığı yeni teknolojiler ile bezenmiş yeni yonga setleri hakkında da bilgiler gelmeye başladı.

    Intel'in başarı kazanan 865/875 yonga setlerinden sonra piyasa sürdüğü 9xx serisinden bir türlü istenilen başarıyı yakalayamayan 910/915 yonga setlerinin üretimi sona eriyor. Şu sıralar daha çok Asya pazarında satılan, ayrıca bazı sistem üreticilerinin sistemlerinde kullandığı 915 yonga setinin yerini Intel'in 945GC yonga setinin alması bekleniyor. Bu kararda özellikle Pentium D 805 gibi fiyatı iyice düşen çift çekirdekli işlemcileri ile birlikte Intel'in kendi yonga setine sahip anakartları bir paket halinde, özellikle çift çekirdekli sistem kurmak isteyip bütçesi elvermeyenleri hedeflediği belirtiliyor. Zira Intel'in 945GC yonga setinin sahip olduğu entegre GMA950 grafik çözümü, PCIe X16 slotu ayrıca firmanın 2007 yılı içinde çıkarmayı planladığı Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerin ekonomik versiyonları olan Conroe-L ve Pentium E işlemcilere verilen destek de Intel'in bu ekonomik yonga setine verdiği önemi gösteriyor. Yeni yonga setinin 800MHz fsb desteği vermesi de onun yeni nesil ekonomik fiyatlı çift çekirdekli işlemciler için üretildiğinin göstergesi sayılabilir.


    Resim HKEPC.com sitesiden alınmıştır.

    Intel ayrıca yonga seti alanında başarılı olduğu performans serisi modellerinden 955X'in de üretimini sonlandırıyor. Özellikle Asus'un P5WD2 modeli ile sükse yapan ve iddialı satış rakamlarına ulaşan 955X yonga seti de diğer modeller gibi 2007 yılı içinde yerini yeni nesil yonga setlerine bırakacak. Bahsi geçen yonga setleri için üretimin sonlanacağı tarih olarak 13 Mart 2007, son satış tarihinin ise 12 Ekim 2007 olacağı belirtilmekte.

    Ayrıca Intel'de yeni yonga setleri ile ilgili de gelişmeler var. Özellikle Ati'nın yonga seti alanındaki yol haritasının basında yer almasının ardından Intel'in yeni yonga setleri hakkında bilgilerin basına düşmesi sektördeki uzmanlar tarafından misilleme olarak belirtiliyor. Intel'in yeni yonga setleri "3 Serisi" olarak ifade ediliyor. İddialı özelliklere sahip olacak yeni yonga setlerinin 6 farklı modelinin olması ve şuan firmanın en güncel yonga seti modellerinin yerini almaları bekleniyor. Yonga setleri içinde yer alan vPro serisi Berlake-Q ve Berlake-QF, Intel Q35 ve Q33 olarak adlandırılırken Bearlake-G+ ve Bearlake-G G35 ve G33 olarak belirtilmekte. Firmanın yeni yonga setleri içinde performans serisini oluşturacak olan Bearlake-X ve Bearlake-P ise X38 ve P35 Express olarak nitelendirilmekte.

    Özellikle herkesin merak etiği Intel X38 Express yonga seti DDR3 1333MHz bellek desteği, gerçek 2x X16 PCIe desteği ve PCIe 2,0 gibi özellikleri ile Ati'nin RD7xx serisine karşı iddialı bir cevap olacak gibi. Bu yonga seti ile birlikte şuan firmanın en üst seviye yonga seti olan 975X'in de üretim bantları ile vedalaşması beklenebilir. Burada merak edilen konu, X38 ile SLI desteğinin gelip gelmeyeceği. Şuan için çok net bilgiler yok ama beklentiler X38 ile SLI desteğinin geleceği yönünde. Bilindiği gibi Intel'in en yüksek performansı vaat eden güncel yonga seti 975X, Crossfire desteğine sahip. Nvidia ile olan anlaşmazlık yüzünden Intel SLI lisansı alamamıştı. Gerçi resmi olmasa da çeşitli yollarla bu çipset üzerinde SLI sistem çalıştırılabiliyordu ama resmi olarak Intel'in en güncel yonga setlerinde SLI desteği şuan için maalesef yok.

    Intel'in yeni yonga setlerinden bir diğeri de G33 Express. Bu yonga seti DDR2-1066 ve 800MHz bellek desteğinin yanı sıra 1333MHz fsb desteğini de kullanıcılarına sunuyor. Yonga seti Intel'in "Clear Video Technology" adlı teknolojisini destekleyen entegre grafik çözümüne de sahip olacak. G33 Express'in abisi olan G35 Express ise özellikle sahip olduğu DirectX 10 ve HDTV destekli entegre grafik çözümü ile dikkat çekiyor. Entegre grafik çözümü dışında diğer özellikleri itibariyle G35 Express, G33 Express ile oldukça benzer bir yapıda. Ayrıca Intel'in yeni yonga seti P35 Express ise G35 Express ile aynı özelliklere sahip olup aralarındaki en temel farklılık olarak P35'in G35 Express'de yer alan DirectX 10 destekli entegre grafik çözümüne sahip olmaması gösterilebilir.


    Resmi büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

    Intel'in güçlü özellliklere sahip yeni yonga setlerini 2007 yılı içinde görmeye başlayacağız. Tabii belirtmekte fayda var, yeni yonga setleri yine firmanın yeni güney köprüleri olan ICH9, ICH9R ve ICH9DH'yi kullanıyorlar. Bunların dışında Intel'in işletmelere yönelik Averill vPro platformunda da bazı değişiklikler ön görülüyor. Firmanın geçtiğimiz aylar içerisinde duyurduğu kurumsal müşterilere yönelik gelişmiş güvenlik, yönetim özellikleri ve daha verimli enerji tüketimini hedef alan ve "Centrino" platformunda olduğu gibi işlemci, yonga seti ve ağ kartı ile toplu bir çözüm sunan bu platform'da daha önce yer alan AMT (Active Management) özelliği platformun yeni versiyonu olan Weybridge Pro ile AMT'nin gelişmiş bir modeli olan AMT Pro ve Intel Trusted Execution (TXT) teknolojisi geliyor ki bu sayede firmaların önemli bilgilerinin yazılımsal tehlikelere karşı korunması amaçlanıyor. Bu arada Intel, bu kadar özellik bize çok, gelişmiş yönetim özellikleri gibi özellikleri istemiyoruz diyebilecek başta kobiler olmak üzere kurumlar için bu platformunu daha kısıtlı özelliklere sahip olan Fundamental versiyonunu daha çıkaracak. Tabii Intel'in Weybridge Pro platformu 1333MHz fsb ile birlikte firmanın en güncel işlemcilerini kullanabilecek.

    Daha Buslı Daha Öfkeli

    Ayrıca 1333MHz fsb desteğine sahip yonga seti haberlerinin gün yüzüne çıkması ile birlikte buna uygun işlemci haberleri de gelmeye başladı. Intel'in Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerinin 1333MHz fsb desteğine sahip yeni modelleri hakkında bazı bilgiler gün yüzüne çıktı.

    Conroe işlemciler çıktıktan sonra bu işlemcilerin kullandığı Core (çekirdek) mimarisinde ilk defa değişikliğe gidecek olan Intel, fsb hızını 1333MHz'e çıkarmanın yanında Trusted Execution teknolojisi adı verilen daha çok veri güvenliğini amaçlayan bir teknoloji de işlemcilerin özellik listesine ekleniyor. İlk etapta çıkması beklenen yeni işlemci modelleri, Core 2 Duo E6850 (3GHz), E6750 (2,66GHz) ve E6650 (2,33GHz). 1333MHz'lik yeni işlemcilerin yanı sıra Intel ürün gamına 1066MHz fsb kullanan yeni bir model daha ekliyor. Yeni çıkması beklenen Conroe E6800 (2,93GHz) ile Intel oldukça iddialı. Temel olarak abisi X6800'e benzeyen E6800'ün en büyük farkı, çarpan kilitli olarak gelecek olması. Yeni işlemciler 2007 yılı içerisinde piyasada olacaklar.


    Resim dailytech sitesinden alınmıştır.

    Not: Intel'in önümüzdeki ay piyasa süreceği 4 çekirdekli işlemciler ile ilgili çıkış tarihi ve fiyatlar hakkında da bazı bilgiler netleşmeye başladı. Piyasaya çıkacak ilk 4 çekirdekli (Quad-Core) işlemci olacak olan Core 2 Extreme QX6700'ün 14 Kasımda raflardaki yerini alması bekleniyor. QX6700'ün 1000'lik alımlarda fiyatının 999$, Ocak 2007'de çıkması beklenen Core 2 Quadro Q6600'ün ise yine 1000'lik alımlarda 851$'a satılması bekleniyor. AMD'nin ise Intel'in ilk 4 çekirdekli işlemcisinin lansmanından 1 gün sonra 15 Kasımda 4*4 platformunun lansmanını yapması bekleniyor.




  • e6650 güzelmiş...
  • hepsinde 4mb cache var
  • sadece bu haberleri izlemekle yetiniyorum çünkü teknolojiye yetişmek çok zor maddi olarak herhalde 2 yıl içinde bende sistemimi değiştirecegim
  • abi intel .oştu bir kere ve bundan sonrada kolay kolay durmaz... bakalım güzel bir cevap gelecek mi??
  • İntel durdurak bilmiyoda fx57 sana benden tavsiye hemen şu nickini değiştir conroe mı yapcan ne yapcaksan bir an önce yap
  • @F@ruk efsaneler ölmez tarzında bir cevap alabilirsin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ciginix

    @F@ruk efsaneler ölmez tarzında bir cevap alabilirsin





    Tabi onu bende biliyorumda ona bakılırsa bizim işlemcide efsana ama takoz

    fx57,intel haberi verip duruyo onun üstüne böyle birşey söyledim...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: F@ruk


    quote:

    Orjinalden alıntı: Ciginix

    @F@ruk efsaneler ölmez tarzında bir cevap alabilirsin





    Tabi onu bende biliyorumda ona bakılırsa bizim işlemcide efsana ama takoz

    fx57,intel haberi verip duruyo onun üstüne böyle birşey söyledim...


    Son 5 haberimden 3'ü;

    http://forum.donanimhaber.com/m_9696253/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_9663082/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_9792705/tm.htm

  • Yalnız dikkatinizi çekiyormu bilmiyorum ama silisyum sınırlarına dayanıldı gibi. Sürat yerine, yok 2çekirdek, yok 4 çekirdek vs. çıkarıp son volileri vurmaya çalışıyorlar. Benim şahsi kanaatim 4 çekirdekli bir işlemci bile bizim emektar bartonlardan, özellikle oyuncular için çok fazla farketmeyecek. Son 1 yıldır yaşanan gelişmeler sizce çok şey farkettirdimi??? Bu yaptıkları Doğan slx' e 1 yerine 4 motor takıp abs, airbag filan eklemeye benziyor. Tabii şahsi kanaatim...
  • Aslında bir yönde haklısın artık işlemci hızlarını arttırmakta demode oldu iş çekirdek işi...
    Artık o.c rekorları eski 975 yeni X38 den gelir heralde...
    Birde fiyat cok önemli erişilemez bir teknoloji kimsenin işine yaramaz...

    Teşekkurler ''FX57''
  • Teknolojinin sonu yok bakalim bu işlemciler bizi nereye kadar götürcek 2007'de 45nm diger seneler ise daha kücülcek bakalim nereye kadar kücültcekler yakında cep telofonu gibi bi deskop pc kurariz ama tabi yeni bir sistem kurdugumuz zaman 4 ay sonra kurdugumuz sistemin degeri 2 kat dü$üyor...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: siyahtemas

    Yalnız dikkatinizi çekiyormu bilmiyorum ama silisyum sınırlarına dayanıldı gibi. Sürat yerine, yok 2çekirdek, yok 4 çekirdek vs. çıkarıp son volileri vurmaya çalışıyorlar. Benim şahsi kanaatim 4 çekirdekli bir işlemci bile bizim emektar bartonlardan, özellikle oyuncular için çok fazla farketmeyecek. Son 1 yıldır yaşanan gelişmeler sizce çok şey farkettirdimi??? Bu yaptıkları Doğan slx' e 1 yerine 4 motor takıp abs, airbag filan eklemeye benziyor. Tabii şahsi kanaatim...

    farketmiyor mu? biraz testlere bak istersen conroelar yerine gore eski P4'lerin iki kati fps veriyor. encode surelerinde 3 katina yaklasan farklar var. daha ne tur bir fark bekliyorduk
  • FX57 gönüllerin şampiyonu hala
  • siyahtemas silisium sınırına dayanıldı dior da buna karşılık bende bir fizikçi tanıdığımdan silisyum yerine oksitiyle daha hoş bir bağ yapan hertium adında ya da buna benzer bir ada sahip bir yapı bulmuşlar onu kullnacaklar die duydum bilgisi olan bana mesaj atarsa sevinirim mesut_bagirici@hotmail.com
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.