Şimdi Ara

Araç Satışında Riskler ve Az Bilinen İncelikler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.152
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Alıcı paranızı bankaya yatırdı ve Noterden satışını verdiniz, içiniz rahat.

    Biraz huzurunuzu kaçırayım ; Araç satışlarında genellikle pek dikkat edilmeyen iki nokta vardır. Biri zilyetliğin devri, diğeri ZMMS yönünden gerekenleri yapmamak.

    1- Zilyetliğin devri :

    Alıntı

    Yargıtay 11.HD’nin 25/01/1999 gün ve 98/8846E ve 99/36K sayılı kararının özeti :

    “2918 sayılı KTK.nun 85inci maddesinde aracın meydana getirdiği zararlardan araç işletenin sorumlu olacağı düzenlenmiştir. Trafik sicilindeki kaydın araç sahipliğine karine teşkil ettiği de kuşkusuzdur. Ancak, bu kayıtlar her zaman gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü, anılan yasanın 20nci maddesi uyarınca noterde düzenlenen satış sözleşmesi VE araç üzerindeki zilyedliğin devri ile araç mülkiyeti alıcıya geçer. Bu durumda, tescil işlemi yaptırılmamış olsa bile sözleşme tarihinden itibaren işleten sıfatı alıcıya geçmiş olacaktır.”


    http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=14760

    Biter


    Aracı Noterde devretmek gerek şarttır fakat yeter şart değildir. Zilyetliğin devrinin yapıldığını bir belge ile ispat etmeniz gereken durumlar olabilir. Bu nedenle aracı teslim ederken nelerin teslim edildiğini belgeleyen bir tutanağı satıcı-alıcı ve mümkün ise bir şahit eşliğinde müştereken tutunuz.


    2- ZMMS yönünden : Araç satıldıktan sonra kimi kaynaklarda 10, kimi kaynaklarda 15 gün sizin yaptırdığınız ZMMS geçerli oluyor. Ancak bir ince noktası var ; Satışı sigortacınıza bildirim yükümlülüğünüz var. Bu yükümlülüğünüzü yerine getirmez iseniz sigortacının ödediği hasar karşılığında size rücu imkanı doğuyor.
    Alıntı

    "Öncelikle teşekkür ederim. Husumet itirazında bulundum. Müvekkilin, malik ve işleten sıfatının bulunmadığını belirttim. Ancak sigorta şirketi noter satışının yapılmış olması sigortalıya rücu hakkını engellemez demekte ve yargıtay içtihadı sundular. Malik degil sigortalı sıfatına dayanıyorlar, müvekkil sözleşmeyi feshetmemiş, devri sigortaya bildirmemiş."

    "Sigortalı = adına sigorta poliçesi düzenenlenen kişi. Sizin olayınızda da sigortalı = işleten'dir.Aracın devredilmiş olmasına rağmen sigorta poliçesinin iptal edilmemiş olması nedeniyle işleten sıfatının devam ettiği iddia edilmekte.

    http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=14760

    Biter

    Ne yapılabilir? Aracı sattığınızı ve zilyetliği devir ettiğinizi noter satış belgesi ve devir tutanağı ile sigortacınıza anında ihbar ediniz. Ya da alıcıdan noter satışından hemen sonra ZMMS yaptırmasını ve zilyetliği ZMMS yapıldıktan sonra devrediniz.



    EK : Zilyetlik ne demek? :http://www.turkhukuksitesi.com/makale_1547.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oldsalt -- 22 Temmuz 2015; 8:31:20 >







  • Hocam bunlar detay degilmi sokaktaki adam bunlardan bi haber, kendimde dahil olmak üzere.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • teşekkür.
  • faydalı bilgi, teşekkürler.
  • Önceki aracımı sattıktan 3-5 gün sonra sigortacımı arayıp sattığımı beyan etmiştim. Amacım Geri kalan sigorta günlerinin bedelini ödememek idi. Haberdar ettiğiniz konuyu okudum.


    konuya katkı için :

    -Trafik Sigortasında sigortalı kişi, Karayolları Trafik Kanunundaki tanım uyarınca "işletendir". Türk hukukunda aracın işleteni araç sahibi olabileceği gibi "uzun süreli kiralama yapan" kişi gibi araç üzerinde önemli "menfaati" olan başka bir kişi de olabilir. İşleten kişi olan sigortalının adı poliçe üzerinde belirtilir.

    -Sözleşme süresi içinde işletenin değişmesi halinde sigorta sözleşmesi, işletenin değiştiği tarihten itibaren on gün ( 10 GÜN ) süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni işleten için de geçerlidir.

    Dolayısıyla Aracı satar satmaz, noter sözleşmesi ile kurtulmuyoruz. Satar satmaz sigortacımıza bildirmemiz gerekiyor

    bilgilendirme için teşekkür ederim.




  • Sokaktaki vatandasin icinden cikabilecegi durum degil bu.Devlet gerekli düzenlemeleri yapip,böyle olaylara mahal vermemeli.
  • Hukuki terimleri ve linkleri eleyip daha net bi şekilde anlatacak olan var mı ? Yani aracı noterde sattıktan hemen sonra fazla gün geçirmeden sigortaya da bildirmeliyiz ? Onu mu anlatmak istiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • oldsalt O kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum. Kesinlikle araç satılır satılmaz sigorta şirketi aranmalı ve sigorta poliçesi iptal ettirilmeli. Ayrıca Hala görüyorum sahibinde airbag lari patlamış, ve üstü deri ile kaplanmış arabayı (ki resimlerde net bir şekilde görünüyor),kazası yok diye satmaya çalışanları. Alıcı şikayetçi olunca görürüm ben onları. Uyuyabiliyorlarmı, gece uykuları kaçıyor insanın. Hadi sende bilmiyorsan da ve alıcı bu durumu öğrenmiş ve söylemişse anlaşmak en iyisi. Tabi alıcıda bu işi aç gözlülüğe çevirip bir dünya para istemezse.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaskastr -- 7 Haziran 2016; 8:36:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Patlak airbag li aracı söylemeden satmak cinayete teşebbüsle eş değerdir.Hadi cinayete teşebbüs olmasın bilinçsiz taksirle adam öldürmeye girmeli. Yazık değil mi dünya para verip araç alıyorsun ve kaza anında airbag yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben Octavia aracımı sattıktan 2 gün sonra sigortacıma gittim, kalan ücreti taksitler halinde kartıma işledi, sanırım benim olayım bitti.. Kaskosuz araç alanlarda nasıl olur bilmem ama tahminimce kaskosuz araç alım satımlarında sıkıntı olabilir gibi anladım konuyu..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.