Şimdi Ara

Yurtdışından Getirteceğimiz Ürünlerin Gümrük Vergisi?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
4
Favori
24.322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar aliexpress vb. sitelerden yapacağımız alışveriş sonrası, aldığımız ürün şayet gümrüğe takılır ve gümrük vergi talep ederse bu parayı nereye ödememiz gerekiyor? internet üzerinden bazı bankaların anlaşmalı oldugunu felan gördüm ama sağlıklı bilgi alamadım? yani batı karadenizde ikamet eden biri olarak yerinde ödeme yapmam pek olası görünmüyor, bu konuyla ilgili detaylı bilgi alacagım arkadaşlar varsa çok sevirim.



  • Posta ve Hızlı Kargo Muafiyetleri
    Soru: Kanuni dayanak nedir?
    Cevap: 4458 sayılı Gümrük Kanunun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 45,62 ve 63 üncü maddeleri, 24/03/2014 tarihli ve 2014/7 sayılı Genelge.

    Soru: Posta/hızlı kargo eşyası için muafiyetin kapsamı nedir?
    Cevap: Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 75 Avro’yu geçmeyen eşya önemli değeri olmayan eşya olarak kabul edilmekte ve muafiyet tanınmaktadır.

    Soru: Vergileri ödenmek suretiyle posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla serbest dolaşıma sokulacak eşya nedir?
    Cevap: Her bir sevkiyat için kıymeti 1500 Avro'yu aşmayan eşyaya geldiği ülkeye göre tek ve maktu vergi oranı uygulanacaktır. Söz konusu vergi oranları eşyanın;
    - AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18
    - Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
    olarak uygulanmaktadır.

    Söz konusu eşyanın,
    - Yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,
    - Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
    - Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi,

    gerekmektedir.

    Söz konusu eşyanın vergilendirilmesinde, eşya kıymetinden önemli değeri olmayan eşyaya ilişkin olan 75 Avro mahsup edilmeyecektir.

    Soru: Posta/hızlı kargo yoluyla gönderilen eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde ne işlem yapılır?
    Cevap: Söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanacaktır.

    Soru: Hediyelik eşya muafiyeti, posta/hızlı kargo yoluyla gelen eşya için dikkate alınmakta mıdır?
    Cevap: Hayır, yolcu beraberi 430 Avro'luk hediyelik eşya limiti, posta yolu ile getirilen eşya için söz konusu değildir.

    Soru: Posta/hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesi neye göre yapılır? Kargo ücreti dikkate alınır mı?
    Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye’deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.

    Soru: Önemli değeri olmayan eşyaya ilişkin muafiyetten faydalanmanın bir sınırı var mıdır?
    Cevap: Kararın 45 inci maddesi çerçevesinde posta veya hızlı kargo taşımacılığı kapsamında gelen eşyaya muafiyet uygulanmasında, eşyanın ticari miktar ve mahiyette olup olmadığı veya bir gerçek kişiye ya da tüzel kişiye gelip gelmediği önem arz etmemekte olup, muafiyetten faydalanmanın bir sınırı yoktur.

    Soru: Posta/hızlı kargo yoluyla her türlü eşya getirilebilir mi?
    Cevap: Hayır, posta/ hızlı kargo yoluyla getirilebilecek eşyaya ilişkin olarak aşağıda detayları belirtilen çeşitli kısıtlamalar mevcuttur.

    Soru: Posta/hızlı kargo yoluyla tütün veya alkollü ürün getirmek mümkün müdür?
    Cevap: Hayır, bu tip eşya sadece yolcu beraberinde belirli limitler dahilinde getirilebilmekte olup, detaylı bilgiyi “Yolcu işlemleri” başlıklı broşürde bulabilirsiniz.

    Soru: Posta/hızlı kargo yoluyla cep telefonu getirmek mümkün müdür?
    Cevap: Hayır, posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muaf olarak veya vergileri ödenerek cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu yolla cep telefonu getirilmiş olsa dahi hiçbir surette sahibine teslim edilmemektedir.

    Soru: Herhangi bir nedenle yurtdışında kalan/unutulan cep telefonu posta/hızlı kargo yoluyla geri gönderilmesi halinde teslimi mümkün müdür?
    Cevap: Evet, yurt dışına giden yolcuların IMEI numarası halihazırda kayıtlı olan cep telefonlarının çeşitli nedenlerle yurt dışında kalması ve bu telefonların posta/hızlı kargo yoluyla geri gönderilmesi durumunda, söz konusu telefonların IMEI numaralarının kayıtlı olduğununhttp://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden yapılacak sorgulama sonucu teyit edilmesi halinde teslim edilmesi mümkündür.

    Soru: Kozmetik ürünlerinin posta/hızlı kargo yoluyla getirilmesi mümkün müdür?
    Cevap: Hayır, 30.03.2005 tarihli ve 25771 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5324 sayılı Kozmetik Kanununun ikinci maddesiyle kapsamı belirlenmiş olan kozmetik ürünlerinin muaf olarak posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Soru: Takviye edici gıdalar/sporcu gıdaları olarak nitelendirilen bazı ürünlerin posta/hızlı kargo yoluyla getirilmesi mümkün müdür?
    Cevap: Hayır, 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 65 nolu alt bendinde tanımlanan "takviye edici gıdalar" ile 06.12.2003 tarihli ve 25308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi 2003/42 nolu Sporcu Gıdaları Tebliği'nin 4 üncü maddesinde tanımlanan "sporcu gıdaları"nın muaf olarak posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Soru: Takviye edici gıdalar/sporcu gıdaları olarak nitelendirilen bazı ürünlerin posta/hızlı kargo yoluyla getirilmesine ilişkin bir istisna var mıdır?
    Cevap: Evet, bu kapsamdaki ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanan kişilerin, hastalıklarına dair resmi hastaneden alınmış bir raporu ve doktorun önerdiğine dair bir reçeteyi, milli sporcuların ise "Milli Sporcu Belgesi"ni gümrük idaresine ibraz etmeleri halinde söz konusu ürünleri posta ve hızlı kargo yoluyla getirmelerine izin verilir.

    Soru: Yolcunun gelirken getiremediği kişisel eşyasını kargo veya posta yolu ile yollaması mümkün müdür?

    Cevap: Evet. Kişisel eşyanın yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonra kargo veya posta yolu ile getirilebilmektedir.
    Yolcunun yanında getiremediği ve kargo veya posta ile gönderdiği kişisel eşyasında 30kg ağırlık veya kıymet limiti bulunmamakta olup herhangi bir vergi tahsil edilmemektedir. Kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihi ispatlamak amacıyla pasaportu ile birlikte eşyanın bulunduğu gümrük idaresine başvurması gerekmektedir.

    Soru: Kargomun nerede olduğunu nasıl öğrenebilirim?
    Cevap: Gönderilerin takibi Bakanlığımızca yapılmamakta olup, kargonuzun taşımacılığı hızlı kargo firması tarafından yapılıyor ise ilgili firmaya, posta ile yapılıyor ise PTT’ye başvurmanız gerekmektedir.

    Soru: Bakanlığınızca vergi dışında bir ücret talep edilmekte midir?
    Cevap: Hayır. Bakanlığımızca sadece vergi tahsilatı yapılmaktadır. Taşımacılık, depolama veya diğer hizmetlere ilişkin ilave ücretler için taşımacılığı gerçekleştiren firmaya başvurulması gerekmektedir.

    Soru: Hızlı kargo firmalarınca ek bir ücret talep edilebilir mi?
    Cevap: Bu tür firmaların müşavirlik hizmetleri, ordino, terminal, vb. isimler altında ücret talep etmesi mümkün bulunmamaktadır.
    Ayrıca, bu firmalar 75 Avro altında bulunan eşya ve numunelerde hiçbir eşyadan, 75-1500 Avro arasında bulunan eşyadan ise gönderinin geldiğine dair bildirimin alıcıya yapıldığı tarihten itibaren ilk 3 gün için ardiye ücreti alamamaktadırlar.

    http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/posta-ve-hizli-kargo-muafiyetleri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahibitanıdık -- 29 Ekim 2014; 17:53:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yolcu olarak beraberinizde getiriyorsanız: Bazı muafiyetler sözkonusu:

    Yolcu Muafiyetleri
    Soru: Kanuni dayanak nedir?
    Cevap: 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar, 6/7/2011 tarihli ve 2011/39 sayılı Genelge.

    Soru: Yolcu kimdir?
    Cevap: Ticaret, memuriyet, tahsil, ziyaret, tedavi veya turizm gibi herhangi bir amaçla kısa veya uzun bir süre kalmak üzere, yabancı bir ülkeden karayolu, demiryolu, deniz veya hava yollarından biriyle Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yabancı bir ülkede oturan Türkler ve yabancılar ile herhangi bir amaç ile gittikleri yabancı ülkeden kesin veya geçici olarak dönen, Türkiye'de oturan Türkler ve yabancılar ile Türkiye'den aynı amaçlarla ve aynı yollarla yabancı bir ülkeye giden benzeri Türk ve yabancılardır.

    Soru: Kimler yolcu sayılmaz?
    Cevap: Nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri yolcu sayılmazlar. Dolayısıyla bu kişiler, yolcu beraberi eşya muafiyetinden yararlandırılmazlar.

    Soru: Yolcu beraberi eşya nedir?
    Cevap: Yolcunun beraberinde getirdiği, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyadır.

    Soru: Yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti nedir?
    Cevap: Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.

    Soru: Yolcu beraberi kişisel eşya muafiyeti nedir?
    Cevap: 2009/15481 sayılı Kararın "Kişisel eşya" başlıklı 58 inci maddesi ile Karar eki Ek-9 liste kapsamı eşyaya muafiyet tanınmıştır. Sayfanın sonunda yer verilen Ek-9 sayılı listenin (A) bölümünde belirtilen eşya sadece yolcu beraberinde, (B) bölümünde belirtilen eşya ise, yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonra getirilebilir.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın getirilmesi için yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonrası olarak tespit edilen sürelerin aşılması halinde süre uzatımı mümkün müdür?
    Cevap: Eşyanın geldiği gümrük idaresinin bağlı bulunduğu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünce söz konusu süre aşımına neden olan durumun mücbir sebep ve beklenmeyen halden kaynaklandığının tespit edilmesi halinde bir defayla sınırlı olmak üzere en fazla 3 aya kadar süre uzatımı yapılması mümkündür.

    Soru: Yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonrası süreler içerisinde gönderilen kişisel eşyanın gümrük işlemleri nasıldır?
    Yolcunun yanında getiremediği ve kargo veya posta ile gönderdiği kişisel eşyasında 30 kg ağırlık veya kıymet limiti bulunmamakta olup herhangi bir vergi tahsil edilmemektedir. Kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihi ispatlamak amacıyla pasaportu ile birlikte eşyanın bulunduğu gümrük idaresine başvurması gerekmektedir.

    Soru: Yolcu beraberi eşya muafiyeti nasıl uygulanır?
    Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen Ek-9 sayılı liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşya için muafiyet nasıl uygulanır?
    Cevap: Yurda giriş yapan yolcuların Karar eki Ek-9 liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşyaya, yolcu beraberinde olmak kaydıyla, muafiyet tanınacaktır.
    Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı kullanılabilir. Ayrıca, tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamayacaktır.
    Muafiyet kapsamındaki eşya tür ve miktarları şu şekildedir:
    TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
    1- Sigaralar 600 adet
    2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
    3- Puro 50 adet
    4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
    5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
    ALKOLLÜ ÜRÜNLER
    1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
    2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
    KOZMETİK ÜRÜNLER
    600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.
    GIDA ÜRÜNLERİ
    1- Çay 1 kg.
    2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
    3- Kahve 1 kg.
    4- Çikolata 1 kg.
    5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
    İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg. şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını yani 2 kg.lık hakkı söz konusu eşyadan sadece birisi için kullanabilirler.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti nasıl belirlenir?
    Cevap: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük idaresince belirlenir.

    Soru: Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde serbest dolaşıma sokulacak eşyaya ilişkin şartlar nelerdir?
    Cevap: 18 yaş ve üzeri her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen eşyanın geldiği ülkeye göre değişen oranda tek ve maktu vergi uygulanır. Söz konusu vergi oranları eşyanın;

    - AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18
    - Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
    olarak uygulanmakta ve eşyanın;
    - Yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra gelmesi,
    - Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
    - Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus olması,
    şartlarını taşıması gerekmektedir.

    Yukarıda da belirtildiği üzere, yolcu beraberi hediyelik eşyaya ilişkin muafiyet yolcuların yaşına göre, 150 ve 430 Avro değerindeki eşya için geçerlidir. Yolcu beraberinde getirilen eşyanın bu değerleri aşması halinde, 1500 Avroyu geçmemesi kaydıyla eşyanın vergilendirilmesinde muafiyet miktarına [150 (15 yaş altındaki yolcular için) veya 430 Avro] tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısım için yukarıda belirtilen tek ve maktu vergi uygulanır.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde ne işlem yapılır?
    Cevap: Söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanacaktır.

    Soru: Türkiye'ye giriş yapan yolcuların beraberlerinde getirecekleri eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için geldikleri ülkede geçirdikleri süreye ilişkin bir sınır var mıdır?
    Cevap: Evet, kara hudut kapısından diğer ülkelere giden yolcular, seyahat ettikleri ülkede en az üç gün (72 saat) geçmeden kara hudut kapısından dönmeleri halinde, yolcular için öngörülen muafiyet hakkından yararlandırılmazlar.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen Karar eki Ek-9 liste kapsamı evcil hayvanlar hangileridir?
    Cevap: Söz konusu listenin "f) Diğerleri" başlıklı bölümünün 9 uncu maddesinde geçen evcil hayvanlar ibaresi “kedi, köpek ve kuş” ile sınırlı tutulmaktadır. Veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla işlem yapılmaktadır.

    Soru: Yolcu beraberinde Türk Parası veya döviz getirilmesi/götürülmesi mümkün müdür?
    Cevap: - Yolcuların üzerlerinde, bagajlarında veya taşıtlarında, yurt dışından alınan bir krediyi veya kişisel sermaye niteliğindeki kıymetleri (kişisel borçlar, armağan, hediye, bağış, çeyiz, gelin ve güveyin karşı tarafa verdiği para, miras, veraset veya kalan mal ve göçmen işçilerin kendi ülkesindeki borçlarını tasfiyesine yönelik ödemeler ve göçmenlerin varlıkları gibi) gümrük giriş noktalarından, bankacılık sistemi dışında, yurda getirmeleri mümkün değildir.
    Yurt dışından temin edilen krediler ve kişisel sermaye niteliğindeki kıymetler hariç olmak üzere, mal ve hizmet ihracat bedeli, transit ticarete ilişkin kazançlar, yabancı sermaye bedeli veya diğer kaynaklardan temin edilen “nakdin” gümrük giriş noktalarından yurda getirilmesi serbesttir.
    Bu nakdin, beyan edilmesi zorunlu olmamakla birlikte, yolcuların istemeleri halinde, “Nakit Beyan Formu” ile gümrük idaresine beyan etmeleri mümkündür. Bu form, Türkiye’de dövizin bankalarda bozdurulması sırasında kullanılabileceği gibi, yurt dışına çıkışta limit üstü nakdin yurt dışından getirildiğini ispat için de kullanılabilir.
    -Yurt dışına çıkan kişilerin bankacılık sistemi dışında çıkarabilecekleri Türk Parasının üst limiti 5.000 ABD Doları karşılığı Türk Lirasıdır. Aynı limit yabancı para için de geçerlidir. Bununla birlikte, yabancı paranın yurt dışına çıkışı ile ilgili olarak iki istisna bulunmaktadır.
    Yurt dışında yerleşik kişiler ile Türkiye'de yerleşik sayılmakla birlikte yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişilerin, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak koşuluyla 5.000 ABD Doları üzerindeki dövizi yurt dışına çıkarmaları mümkündür.
    Türkiye'de yerleşik kişilerin 5.000 ABD Doları üzeri dövizi bankacılık sistemi dışında yurt dışına çıkarabilmeleri ise ancak "görünmeyen işlemler" çerçevesinde bankalardan döviz satın aldıklarını tevsik etmeleri halinde mümkündür.

    Soru: Yolcu beraberinde kıymetli maden, taş ve eşya getirilmesi mümkün müdür?
    Cevap: - Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000.-ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyayı yurda getirebilirler ve yurt dışına çıkarabilirler. Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurt dışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'den satın alınmış olduğunu tevsik etme şartına bağlıdır.

    Soru: Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddeleri yurda getirilebilir mi?
    Cevap: Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddelerinin gerek yolcuların beraberlerinde gerekse kargo olarak gelmesi halinde, hangi yolculara ait olduğunun ilgili turizm kuruluşu tarafından belgelendirilmesi ve bunlar tarafından tüketileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla, bu tür gıda maddelerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kontrol ve müsaade aranılmadan yurda girişine izin verilecektir.

    Soru: Yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde gıda ürünleri getirilebilir mi?
    Cevap: Yolcu beraberi hediyelik eşya kapsamında, tüketim amacıyla getirilen bitkisel ürünlerden taze ve kuru meyve ve sebzelerin üç kilogramına, diğer bitkisel ürünlerin ise bir kilogramına kadar muafiyet tanınır. Bunun dışında kalan her nevi ve miktardaki bitkisel ürünün getirilmesi halinde ticari miktar ve mahiyette olduğu kabul edilip buna göre işlem yapılır.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca düzenlenen 2012/11 sayılı Hayvansal Ürünlerin Kişisel Sevkiyatlarının Ülkeye Girişine İlişkin Kurallar Hakkında Tebliğ gereğince, et ve süt ürünlerinin kişisel sevkiyat olarak Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’ye gönderilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Soru: Yolcu beraberinde cep telefonu getirmek mümkün müdür?
    Cevap: Evet getirilebilir. Yolcular, 2 takvim yılında 1 adet ile sınırlı olmak üzere, Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar da dahil olmak üzere cep telefonunu yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde telefonun kıymetine bakılmaksızın muafen getirebilmektedir.

    Yabancı misyon mensupları için bu sınırlama söz konusu değildir.

    Cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları ve kaydın yolcunun Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılması gerekmektedir. Kayıt işlemlerine ilişkin bilgilere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinden ulaşılması mümkündür.

    Soru: Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonları Vergiden Muaf Mıdır?
    Cevap: Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik ile 15/06/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı kanun ile 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 8 sayılı tarifesinin mülga “VIII- Telsiz harçları” bölümü yeniden düzenlenmiş ve tarifeye “VIII- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” bölümü eklenerek, ticari mahiyette olmaksızın yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazlarının kullanım izni harç kapsamına alınmıştır.
    Bu kapsamda, yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için 119.5 TL. tutarında “Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” ödenmesi gerekmektedir.

    Soru: Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonlarından Alınan Harçlar Nereye Ödenir?
    Cevap: Söz konusu harcın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca veya mobil iletişim sunan işletmecilerce (GSM şirketleri) telefon cihazlarının elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işleminden önce vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

    Soru: Yolcular 430 Avro’luk hediyelik eşya limiti dahilinde veya posta yoluyla cep telefonu getirebilir mi?
    Cevap: Hayır, hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu yolla cep telefonu getirilmiş olsa dahi hiçbir surette sahibine teslim edilmemektedir.

    Soru: Yolcunun kullandığı ilaçlarını beraberinde getirmesi mümkün müdür?
    Cevap: Ülkemize gelen yolcuların beraberlerinde ya da gelişlerinden bir ay önce veya bir ay sonraki süreler içerisinde Kararın ekinde yer alan Ek-9'daki liste kapsamı şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçların, yolcuların seyahatleri süresince kullanmaları gerektiğine ilişkin gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete vb.) ibraz edilmesi koşuluna bağlı olarak, ülkemizde kalınacak süre göz önünde bulundurularak, makul miktardaki ilacın girişine izin verilecektir.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için bir ödeme yapmak gerekir mi?
    Cevap: Evet, ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek olan elektronik cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere TRT adına "Bandrol ücreti" gümrük idarelerince tahsil edilmektedir. Söz konusu bandrol ücreti, cihazın türüne göre 1 Avro ile 21 Avro arasında değişmektedir.

    Soru: Yolculara gümrükten geçişleri sırasında nasıl bir işlem uygulanır?
    Cevap: Yolcu salonlarından geçen veya eşya geçiren kişilerin bu salonlarda münhasıran bu işlemler için düzenlenmiş yeşil veya kırmızı hatlara yönlendirilmeleri sağlanacaktır.

    Soru: Gümrüğe tabi eşyası olup yeşil hattan giriş yapmaya teşebbüs eden yolcular hakkında ne işlem yapılır?
    Cevap: Söz konusu yolcular hakkında fiilin mahiyetine göre mevzuat gereğince idari ve/veya adli takibata geçilecektir.

    Soru: Yeşil-kırmızı hat uygulaması olmayan yerlere gelen yolcular nasıl bir uygulamaya tabi olacaktır?
    Cevap: Bu durumda, yolcular gümrüğe tabi eşyasının olup olmadığını belirlemek ve mevzuatın uygulanmasını sağlamak üzere sözlü beyana davet edilebilmektedir.

    Soru: Yolculardan limit fazlası olması sebebiyle alıkonulacak eşya nasıl bir işleme tabi olmaktadır?
    Cevap: Yolculardan limit fazlası olması sebebiyle alıkonulacak eşya ve kıymetlerin iyi saklanması için gerekli özen gösterilecek ve tedbirler alınacaktır. Bu gibi eşyadan olduğu gibi muhafaza edilmeyenler, ayrı kaplar içinde gelmediği ya da sahiplerince kap temin edilmediği takdirde, gümrükçe önceden özel şekilde hazırlanmış sağlam kağıttan veya bezden zarf ya da torbalar içine konarak ağızları kontrolü yapan muayene memurunca mühürlenecek ve gerekirse bunlar bir torba veya çanta içinde ve ağızları mühürlenerek gereği için idareye teslim edilecektir. Bu eşya için mal sahiplerine eşyanın teslim alındığını ve özelliklerini gösterir bir alındı verilecektir. Eşyanın vergileri ödendikten ve işlemi tamamlandıktan sonra bu alındı geri alınacaktır. Alındının bir nüshası dip koçanında saklanacak ve bir nüshası da eşyanın konulduğu zarf veya torbalar üzerine eklenecektir.

    2009/15481 sayılı BAKANLAR KURULU KARARI EKİ 9 SAYILI LİSTE

    YOLCU BERABERİ KİŞİSEL EŞYA LİSTESİ

    A) TÜKETİM MADDELERİ
    a) TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
    1- Sigaralar 600 adet
    2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
    3- Puro 50 adet
    4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
    5- Pipo tütünü 250 gr.
    b) ALKOLLÜ ÜRÜNLER
    1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
    2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
    c) KOZMETİK ÜRÜNLER
    600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi
    ç) GIDA ÜRÜNLERİ
    1- Çay 1 kg.
    2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
    3- Kahve 1 kg.
    4- Çikolata 1 kg.
    5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
    B) DİĞER EŞYA
    a) GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI
    1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya
    2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası
    b) ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA
    1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar)
    2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)
    3- Bir adet GPS yön bulma cihazı
    4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)
    5- Bir adet radyo veya radyo-teyp
    6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD
    7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti
    8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu (yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet)
    c) MÜZİK ALETLERİ
    Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet
    ç) SPOR VE OYUN ALETLERİ
    1- Bir adet kamp çadırı
    2- Bir adet dalgıç takımı
    3- Bir adet motorsuz şişirme bot
    4- Bir adet yelken tertibatlı sörf
    5- Bir çift yüzme paleti
    6- Golf malzemesi (golf aracı hariç)
    7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç)
    d) SAĞLIK CİHAZLARI
    1- Hasta yolcuya ait yatak
    2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk
    3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar
    4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar
    5- Gaz maskesi, koruyucu elbise
    e) MUTFAK EŞYASI
    Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri
    f) DİĞERLERİ
    1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu
    2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası
    3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar
    4- Bir adet ütü
    5- Bir adet bisiklet
    6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç)
    7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.)
    8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın
    9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla)


    http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/posta-ve-hizli-kargo-muafiyetleri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahibitanıdık -- 29 Ekim 2014; 17:58:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Spaceboy S kullanıcısına yanıt
    Hocam diğer arkadaşlar çok şey söylemiş yanıt oldu mu bilmiyorum ama benim bildiğim her ilde veya büyük illerde bir il gümrük müdürlüğü oluyor. herlde önce orda işlerinizi halledip elinize bi kağıt verirler ya da direkt parayı orda tahsil ederler. Daha detay içeren işler için özel gümrük müşavirlikleri var. Uluslar arası ticaret içerisinde birçok detay ve kar barındıran bir durum bununla ilgili sorunuz varsa en iyi adres gümrük müşavirlikleri
  • Cevaplar için teşekkür ederim.. denizfeneri hocam buralarda sanırım öyle bi kurum yok, biraz daha araştırıyım en iyisi, saolun.
  • Şöyle bir ürünü yurt dışından getirmek imkansızmıdır sizce ,http://www.amazon.com/Sony-SHAKE-99-Bluetooth-Wireless-System/dp/B00IWQMS36/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1418072983&sr=8-1&keywords=sony+shake
    275 pound (125 kilogram).
  • getirtirsin getirmesinede, yurt dışından gelecek ürünlerin bi kotası var 70Euro yaklaşık 100 doları geçmeyecek şekilde olması olması gerekiyor, bu miktarları geçiyorsa gümrük vergisine takılıyorsun, üzerine o fiyatları yazdırabiliyosun, ama kutuyu açıp kontrol ettiklerinde o kadar ucuz bi mal olmadığını anlayacaklardır, ve senden kredi kartı extreni kendilerine göndermeni isteyeceklerdir. Hal böyle olunca yanlış hatırlamıyorsam ürünün %30 u kadar vergi isteyeceklerdir. yani gümrüğün sorun çıkaracağı büyük ihtimal.
  • Peki adet sınırlaması ne kadar dır 10 dolarlık maldan 10 tane getirtebilirimiyiz? ağırlık olarak 5 kiloyu geçme zaten ..
  • Hocam bir üründen en fazla kaç tane getirebiliriz acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yurtdışı alışveriş limitiniz aylık 75 €‘dur. Ancak bu hak ayda bir defa olmak üzere toplamda 3 defa kullanılabilir. Yani toplamda 225 € alışveriş limitiniz vardır. Ancak 75 € peryotlar halinde farklı aylara yaymak zorundasınız. Bir ayda maksimum 75 € tutarında ürün getirebilirsiniz. Daha fazlası gümrükte kalır ve vergilerle uğraşırsınız. Örneğin: Ocak ayında 75 € tutarında alışveriş yaptınız ve ocak ayı yurtdışı alışveriş limitiniz doldu. Şubat ayında tekrar 75 € tutarında alışveriş yaptınız ve limitiniz doldu. Aynı yıl içerisinde bir de Haziran ayında 75 € tutarında alışveriş yaptınız ve toplamda 225 € tutarındaki üst alışveriş limitine ulaştınız. Artık o yıl içerisinde vereceğiniz her siparişin gümrükte kalma olasılığı yüksektir. Çünkü alışveriş limitleri bitmiştir.
    Bu limitlerden kurtulmak ve bunlarla uğraşmamak için. Vereceğiniz her siparişi farklı bir adrese verin. Babanızın adına, kardeşinizin ya da komşunuzun adına olarak farklı farklı siparişler verirseniz, kota derdiniz ortadan kalkar. Her kişinin yıllık 225 € limitini doldurabilirsiniz. Bu sizin elinizde olan bir durum ve zeka meselesidir. “Gümrükte kalma olasılığı yüksektir” dedim ve bir olasılık cümlesi kurdum. Evet bu bir olasılıktır, eğer ürünleriniz adres bilginiz üzerinden doğru takip edilmemiş ve not alınmamış ise gümrükte ürününüz kalmayabilir. Gümrük memurlarının elinde olan bir durumdur. Kayıtlar silinebilir, o kadar ürün arasından sizin 3-5$’lık ürünlerinizi not etmemiş olabilirler.




  • hasanbonus H kullanıcısına yanıt
    amazon vergi parasını alıpta yolluyor sıkıntı yaşamazsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dyddsul

    amazon vergi parasını alıpta yolluyor sıkıntı yaşamazsın.

    Amazon yolladı diyelim , gümrükte vergisini cartını curtunu ödeyip alabilirmiyiz yani .
  • hasanbonus H kullanıcısına yanıt
    amazon vergisini alıpta gönderiyor zaten.eğer verdiğin ücretten daha az vergi alırlarsa senden alınan paranın vergisi verilmiş kısmını sana iade ediyorlar.forumda araştırırsan ne demek istediğimi anlarsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dyddsul

    amazon vergisini alıpta gönderiyor zaten.eğer verdiğin ücretten daha az vergi alırlarsa senden alınan paranın vergisi verilmiş kısmını sana iade ediyorlar.forumda araştırırsan ne demek istediğimi anlarsın.

    peki son bişey , sizide yoruyorum kusura bakmayın . bilen birisi olunca insanın sordukça sorası geliyor . istediğim ürünü (http://www.amazon.com/Sony-SHAKE-99-Bluetooth-Wireless-System/dp/B00IWQMS36/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1418818954&sr=8-1&keywords=sony+shake+99) sony türkiyeye göndermiyor , bunu türkiyeye göndertmenin bir yolu varmı acaba . zaten ship to turkeye tıklayınca ürün kalmıyor sayfada anlamadım bu nasıl iş :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbonus -- 17 Aralık 2014; 14:25:31 >
  • hasanbonus H kullanıcısına yanıt
    ürün linkindeki mesaj bölümünden sorununu ilet yardımcı olacaklardır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dyddsul

    ürün linkindeki mesaj bölümünden sorununu ilet yardımcı olacaklardır.

    mesaj bölümü nerede acaba göremedimde .
  • verdiğin linkin alt kısımlarında.buraya sorunu yazabilrsin.

     Yurtdışından Getirteceğimiz Ürünlerin Gümrük Vergisi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dyddsul -- 18 Aralık 2014; 0:18:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bilgisayars

    Yolcu olarak beraberinizde getiriyorsanız: Bazı muafiyetler sözkonusu:

    Yolcu Muafiyetleri
    Soru: Kanuni dayanak nedir?
    Cevap: 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki "4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar, 6/7/2011 tarihli ve 2011/39 sayılı Genelge.

    Soru: Yolcu kimdir?
    Cevap: Ticaret, memuriyet, tahsil, ziyaret, tedavi veya turizm gibi herhangi bir amaçla kısa veya uzun bir süre kalmak üzere, yabancı bir ülkeden karayolu, demiryolu, deniz veya hava yollarından biriyle Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yabancı bir ülkede oturan Türkler ve yabancılar ile herhangi bir amaç ile gittikleri yabancı ülkeden kesin veya geçici olarak dönen, Türkiye'de oturan Türkler ve yabancılar ile Türkiye'den aynı amaçlarla ve aynı yollarla yabancı bir ülkeye giden benzeri Türk ve yabancılardır.

    Soru: Kimler yolcu sayılmaz?
    Cevap: Nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri yolcu sayılmazlar. Dolayısıyla bu kişiler, yolcu beraberi eşya muafiyetinden yararlandırılmazlar.

    Soru: Yolcu beraberi eşya nedir?
    Cevap: Yolcunun beraberinde getirdiği, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyadır.

    Soru: Yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti nedir?
    Cevap: Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.

    Soru: Yolcu beraberi kişisel eşya muafiyeti nedir?
    Cevap: 2009/15481 sayılı Kararın "Kişisel eşya" başlıklı 58 inci maddesi ile Karar eki Ek-9 liste kapsamı eşyaya muafiyet tanınmıştır. Sayfanın sonunda yer verilen Ek-9 sayılı listenin (A) bölümünde belirtilen eşya sadece yolcu beraberinde, (B) bölümünde belirtilen eşya ise, yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonra getirilebilir.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın getirilmesi için yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonrası olarak tespit edilen sürelerin aşılması halinde süre uzatımı mümkün müdür?
    Cevap: Eşyanın geldiği gümrük idaresinin bağlı bulunduğu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünce söz konusu süre aşımına neden olan durumun mücbir sebep ve beklenmeyen halden kaynaklandığının tespit edilmesi halinde bir defayla sınırlı olmak üzere en fazla 3 aya kadar süre uzatımı yapılması mümkündür.

    Soru: Yolcunun gelişinden bir ay önce veya üç ay sonrası süreler içerisinde gönderilen kişisel eşyanın gümrük işlemleri nasıldır?
    Yolcunun yanında getiremediği ve kargo veya posta ile gönderdiği kişisel eşyasında 30 kg ağırlık veya kıymet limiti bulunmamakta olup herhangi bir vergi tahsil edilmemektedir. Kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihi ispatlamak amacıyla pasaportu ile birlikte eşyanın bulunduğu gümrük idaresine başvurması gerekmektedir.

    Soru: Yolcu beraberi eşya muafiyeti nasıl uygulanır?
    Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen Ek-9 sayılı liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşya için muafiyet nasıl uygulanır?
    Cevap: Yurda giriş yapan yolcuların Karar eki Ek-9 liste kapsamı “A) Tüketim Maddeleri” bölümünde yer alan eşyaya, yolcu beraberinde olmak kaydıyla, muafiyet tanınacaktır.
    Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı kullanılabilir. Ayrıca, tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamayacaktır.
    Muafiyet kapsamındaki eşya tür ve miktarları şu şekildedir:
    TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
    1- Sigaralar 600 adet
    2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
    3- Puro 50 adet
    4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
    5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
    ALKOLLÜ ÜRÜNLER
    1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
    2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
    KOZMETİK ÜRÜNLER
    600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.
    GIDA ÜRÜNLERİ
    1- Çay 1 kg.
    2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
    3- Kahve 1 kg.
    4- Çikolata 1 kg.
    5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
    İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg. şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını yani 2 kg.lık hakkı söz konusu eşyadan sadece birisi için kullanabilirler.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti nasıl belirlenir?
    Cevap: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde, eşyanın kıymeti gümrük idaresince belirlenir.

    Soru: Vergileri ödenmek suretiyle yolcu beraberinde serbest dolaşıma sokulacak eşyaya ilişkin şartlar nelerdir?
    Cevap: 18 yaş ve üzeri her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen eşyanın geldiği ülkeye göre değişen oranda tek ve maktu vergi uygulanır. Söz konusu vergi oranları eşyanın;

    - AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18
    - Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
    olarak uygulanmakta ve eşyanın;
    - Yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra gelmesi,
    - Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,
    - Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus olması,
    şartlarını taşıması gerekmektedir.

    Yukarıda da belirtildiği üzere, yolcu beraberi hediyelik eşyaya ilişkin muafiyet yolcuların yaşına göre, 150 ve 430 Avro değerindeki eşya için geçerlidir. Yolcu beraberinde getirilen eşyanın bu değerleri aşması halinde, 1500 Avroyu geçmemesi kaydıyla eşyanın vergilendirilmesinde muafiyet miktarına [150 (15 yaş altındaki yolcular için) veya 430 Avro] tekabül eden vergi düşüldükten sonra kalan kısım için yukarıda belirtilen tek ve maktu vergi uygulanır.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen eşyanın tek başına kıymetinin 1500 Avro'yu aşması halinde ne işlem yapılır?
    Cevap: Söz konusu eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanacaktır.

    Soru: Türkiye'ye giriş yapan yolcuların beraberlerinde getirecekleri eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için geldikleri ülkede geçirdikleri süreye ilişkin bir sınır var mıdır?
    Cevap: Evet, kara hudut kapısından diğer ülkelere giden yolcular, seyahat ettikleri ülkede en az üç gün (72 saat) geçmeden kara hudut kapısından dönmeleri halinde, yolcular için öngörülen muafiyet hakkından yararlandırılmazlar.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen Karar eki Ek-9 liste kapsamı evcil hayvanlar hangileridir?
    Cevap: Söz konusu listenin "f) Diğerleri" başlıklı bölümünün 9 uncu maddesinde geçen evcil hayvanlar ibaresi “kedi, köpek ve kuş” ile sınırlı tutulmaktadır. Veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla işlem yapılmaktadır.

    Soru: Yolcu beraberinde Türk Parası veya döviz getirilmesi/götürülmesi mümkün müdür?
    Cevap: - Yolcuların üzerlerinde, bagajlarında veya taşıtlarında, yurt dışından alınan bir krediyi veya kişisel sermaye niteliğindeki kıymetleri (kişisel borçlar, armağan, hediye, bağış, çeyiz, gelin ve güveyin karşı tarafa verdiği para, miras, veraset veya kalan mal ve göçmen işçilerin kendi ülkesindeki borçlarını tasfiyesine yönelik ödemeler ve göçmenlerin varlıkları gibi) gümrük giriş noktalarından, bankacılık sistemi dışında, yurda getirmeleri mümkün değildir.
    Yurt dışından temin edilen krediler ve kişisel sermaye niteliğindeki kıymetler hariç olmak üzere, mal ve hizmet ihracat bedeli, transit ticarete ilişkin kazançlar, yabancı sermaye bedeli veya diğer kaynaklardan temin edilen “nakdin” gümrük giriş noktalarından yurda getirilmesi serbesttir.
    Bu nakdin, beyan edilmesi zorunlu olmamakla birlikte, yolcuların istemeleri halinde, “Nakit Beyan Formu” ile gümrük idaresine beyan etmeleri mümkündür. Bu form, Türkiye’de dövizin bankalarda bozdurulması sırasında kullanılabileceği gibi, yurt dışına çıkışta limit üstü nakdin yurt dışından getirildiğini ispat için de kullanılabilir.
    -Yurt dışına çıkan kişilerin bankacılık sistemi dışında çıkarabilecekleri Türk Parasının üst limiti 5.000 ABD Doları karşılığı Türk Lirasıdır. Aynı limit yabancı para için de geçerlidir. Bununla birlikte, yabancı paranın yurt dışına çıkışı ile ilgili olarak iki istisna bulunmaktadır.
    Yurt dışında yerleşik kişiler ile Türkiye'de yerleşik sayılmakla birlikte yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişilerin, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak koşuluyla 5.000 ABD Doları üzerindeki dövizi yurt dışına çıkarmaları mümkündür.
    Türkiye'de yerleşik kişilerin 5.000 ABD Doları üzeri dövizi bankacılık sistemi dışında yurt dışına çıkarabilmeleri ise ancak "görünmeyen işlemler" çerçevesinde bankalardan döviz satın aldıklarını tevsik etmeleri halinde mümkündür.

    Soru: Yolcu beraberinde kıymetli maden, taş ve eşya getirilmesi mümkün müdür?
    Cevap: - Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000.-ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyayı yurda getirebilirler ve yurt dışına çıkarabilirler. Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurt dışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'den satın alınmış olduğunu tevsik etme şartına bağlıdır.

    Soru: Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddeleri yurda getirilebilir mi?
    Cevap: Turistlerin inançları gereği yemeleri gereken özel gıda maddelerinin gerek yolcuların beraberlerinde gerekse kargo olarak gelmesi halinde, hangi yolculara ait olduğunun ilgili turizm kuruluşu tarafından belgelendirilmesi ve bunlar tarafından tüketileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla, bu tür gıda maddelerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca kontrol ve müsaade aranılmadan yurda girişine izin verilecektir.

    Soru: Yolcu beraberi hediyelik eşya statüsünde gıda ürünleri getirilebilir mi?
    Cevap: Yolcu beraberi hediyelik eşya kapsamında, tüketim amacıyla getirilen bitkisel ürünlerden taze ve kuru meyve ve sebzelerin üç kilogramına, diğer bitkisel ürünlerin ise bir kilogramına kadar muafiyet tanınır. Bunun dışında kalan her nevi ve miktardaki bitkisel ürünün getirilmesi halinde ticari miktar ve mahiyette olduğu kabul edilip buna göre işlem yapılır.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca düzenlenen 2012/11 sayılı Hayvansal Ürünlerin Kişisel Sevkiyatlarının Ülkeye Girişine İlişkin Kurallar Hakkında Tebliğ gereğince, et ve süt ürünlerinin kişisel sevkiyat olarak Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’ye gönderilmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Soru: Yolcu beraberinde cep telefonu getirmek mümkün müdür?
    Cevap: Evet getirilebilir. Yolcular, 2 takvim yılında 1 adet ile sınırlı olmak üzere, Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar da dahil olmak üzere cep telefonunu yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde telefonun kıymetine bakılmaksızın muafen getirebilmektedir.

    Yabancı misyon mensupları için bu sınırlama söz konusu değildir.

    Cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları ve kaydın yolcunun Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılması gerekmektedir. Kayıt işlemlerine ilişkin bilgilere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinden ulaşılması mümkündür.

    Soru: Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonları Vergiden Muaf Mıdır?
    Cevap: Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik ile 15/06/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı kanun ile 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 8 sayılı tarifesinin mülga “VIII- Telsiz harçları” bölümü yeniden düzenlenmiş ve tarifeye “VIII- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” bölümü eklenerek, ticari mahiyette olmaksızın yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazlarının kullanım izni harç kapsamına alınmıştır.
    Bu kapsamda, yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için 119.5 TL. tutarında “Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” ödenmesi gerekmektedir.

    Soru: Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonlarından Alınan Harçlar Nereye Ödenir?
    Cevap: Söz konusu harcın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca veya mobil iletişim sunan işletmecilerce (GSM şirketleri) telefon cihazlarının elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işleminden önce vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

    Soru: Yolcular 430 Avro’luk hediyelik eşya limiti dahilinde veya posta yoluyla cep telefonu getirebilir mi?
    Cevap: Hayır, hediyelik eşya statüsünde muafen veya vergileri ödenerek veya posta yoluyla cep telefonu getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu yolla cep telefonu getirilmiş olsa dahi hiçbir surette sahibine teslim edilmemektedir.

    Soru: Yolcunun kullandığı ilaçlarını beraberinde getirmesi mümkün müdür?
    Cevap: Ülkemize gelen yolcuların beraberlerinde ya da gelişlerinden bir ay önce veya bir ay sonraki süreler içerisinde Kararın ekinde yer alan Ek-9'daki liste kapsamı şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçların, yolcuların seyahatleri süresince kullanmaları gerektiğine ilişkin gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete vb.) ibraz edilmesi koşuluna bağlı olarak, ülkemizde kalınacak süre göz önünde bulundurularak, makul miktardaki ilacın girişine izin verilecektir.

    Soru: Yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için bir ödeme yapmak gerekir mi?
    Cevap: Evet, ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek olan elektronik cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere TRT adına "Bandrol ücreti" gümrük idarelerince tahsil edilmektedir. Söz konusu bandrol ücreti, cihazın türüne göre 1 Avro ile 21 Avro arasında değişmektedir.

    Soru: Yolculara gümrükten geçişleri sırasında nasıl bir işlem uygulanır?
    Cevap: Yolcu salonlarından geçen veya eşya geçiren kişilerin bu salonlarda münhasıran bu işlemler için düzenlenmiş yeşil veya kırmızı hatlara yönlendirilmeleri sağlanacaktır.

    Soru: Gümrüğe tabi eşyası olup yeşil hattan giriş yapmaya teşebbüs eden yolcular hakkında ne işlem yapılır?
    Cevap: Söz konusu yolcular hakkında fiilin mahiyetine göre mevzuat gereğince idari ve/veya adli takibata geçilecektir.

    Soru: Yeşil-kırmızı hat uygulaması olmayan yerlere gelen yolcular nasıl bir uygulamaya tabi olacaktır?
    Cevap: Bu durumda, yolcular gümrüğe tabi eşyasının olup olmadığını belirlemek ve mevzuatın uygulanmasını sağlamak üzere sözlü beyana davet edilebilmektedir.

    Soru: Yolculardan limit fazlası olması sebebiyle alıkonulacak eşya nasıl bir işleme tabi olmaktadır?
    Cevap: Yolculardan limit fazlası olması sebebiyle alıkonulacak eşya ve kıymetlerin iyi saklanması için gerekli özen gösterilecek ve tedbirler alınacaktır. Bu gibi eşyadan olduğu gibi muhafaza edilmeyenler, ayrı kaplar içinde gelmediği ya da sahiplerince kap temin edilmediği takdirde, gümrükçe önceden özel şekilde hazırlanmış sağlam kağıttan veya bezden zarf ya da torbalar içine konarak ağızları kontrolü yapan muayene memurunca mühürlenecek ve gerekirse bunlar bir torba veya çanta içinde ve ağızları mühürlenerek gereği için idareye teslim edilecektir. Bu eşya için mal sahiplerine eşyanın teslim alındığını ve özelliklerini gösterir bir alındı verilecektir. Eşyanın vergileri ödendikten ve işlemi tamamlandıktan sonra bu alındı geri alınacaktır. Alındının bir nüshası dip koçanında saklanacak ve bir nüshası da eşyanın konulduğu zarf veya torbalar üzerine eklenecektir.

    2009/15481 sayılı BAKANLAR KURULU KARARI EKİ 9 SAYILI LİSTE

    YOLCU BERABERİ KİŞİSEL EŞYA LİSTESİ

    A) TÜKETİM MADDELERİ
    a) TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
    1- Sigaralar 600 adet
    2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar) 100 adet
    3- Puro 50 adet
    4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
    5- Pipo tütünü 250 gr.
    b) ALKOLLÜ ÜRÜNLER
    1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
    2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
    c) KOZMETİK ÜRÜNLER
    600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi
    ç) GIDA ÜRÜNLERİ
    1- Çay 1 kg.
    2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
    3- Kahve 1 kg.
    4- Çikolata 1 kg.
    5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
    B) DİĞER EŞYA
    a) GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI
    1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya
    2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası
    b) ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA
    1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar)
    2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)
    3- Bir adet GPS yön bulma cihazı
    4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)
    5- Bir adet radyo veya radyo-teyp
    6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD
    7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti
    8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu (yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet)
    c) MÜZİK ALETLERİ
    Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet
    ç) SPOR VE OYUN ALETLERİ
    1- Bir adet kamp çadırı
    2- Bir adet dalgıç takımı
    3- Bir adet motorsuz şişirme bot
    4- Bir adet yelken tertibatlı sörf
    5- Bir çift yüzme paleti
    6- Golf malzemesi (golf aracı hariç)
    7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç)
    d) SAĞLIK CİHAZLARI
    1- Hasta yolcuya ait yatak
    2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk
    3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar
    4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar
    5- Gaz maskesi, koruyucu elbise
    e) MUTFAK EŞYASI
    Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri
    f) DİĞERLERİ
    1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu
    2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası
    3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar
    4- Bir adet ütü
    5- Bir adet bisiklet
    6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç)
    7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.)
    8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın
    9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla)


    http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/posta-ve-hizli-kargo-muafiyetleri

    DHL ekspress ten bana ihbar geldi.. İstediğim ürün adedi 20 tane olduğu için ticariye giriyor dediler .. Gümrük müşavirinizle irtibata geçin çeksin kargonuzu dediler.. Ben işyeri yada şirket değilim.. Bu istediklerimin ticari olmadığını nasıl kanıtlayabilirim ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Spaceboy

    Yurtdışı alışveriş limitiniz aylık 75 €‘dur. Ancak bu hak ayda bir defa olmak üzere toplamda 3 defa kullanılabilir. Yani toplamda 225 € alışveriş limitiniz vardır. Ancak 75 € peryotlar halinde farklı aylara yaymak zorundasınız. Bir ayda maksimum 75 € tutarında ürün getirebilirsiniz. Daha fazlası gümrükte kalır ve vergilerle uğraşırsınız. Örneğin: Ocak ayında 75 € tutarında alışveriş yaptınız ve ocak ayı yurtdışı alışveriş limitiniz doldu. Şubat ayında tekrar 75 € tutarında alışveriş yaptınız ve limitiniz doldu. Aynı yıl içerisinde bir de Haziran ayında 75 € tutarında alışveriş yaptınız ve toplamda 225 € tutarındaki üst alışveriş limitine ulaştınız. Artık o yıl içerisinde vereceğiniz her siparişin gümrükte kalma olasılığı yüksektir. Çünkü alışveriş limitleri bitmiştir.
    Bu limitlerden kurtulmak ve bunlarla uğraşmamak için. Vereceğiniz her siparişi farklı bir adrese verin. Babanızın adına, kardeşinizin ya da komşunuzun adına olarak farklı farklı siparişler verirseniz, kota derdiniz ortadan kalkar. Her kişinin yıllık 225 € limitini doldurabilirsiniz. Bu sizin elinizde olan bir durum ve zeka meselesidir. “Gümrükte kalma olasılığı yüksektir” dedim ve bir olasılık cümlesi kurdum. Evet bu bir olasılıktır, eğer ürünleriniz adres bilginiz üzerinden doğru takip edilmemiş ve not alınmamış ise gümrükte ürününüz kalmayabilir. Gümrük memurlarının elinde olan bir durumdur. Kayıtlar silinebilir, o kadar ürün arasından sizin 3-5$’lık ürünlerinizi not etmemiş olabilirler.

    Hocam 2 yıl kadar geçmiş üstünden mesajın ama sorayım dedim;

    Farklı isimlere mi siparişi verelim limit sıkıntısını aşmak için yoksa farklı adreslere mi ?




  • Hort olucak belki ama bilgi sahibi değiliseniz bari yanlış yönlendirme de bulunmayın.1.Aylık kota gibi bir durum hiçbir ülkeden girişte yok 2.1pakette de olsa 30euro yu geçmeyen 0.10 euro luk 300 adet üründe geitirme hakk var yasal olarak.
    3.Gümrük muhafızın alayına selamlar...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.