Şimdi Ara

Gitar tellerine basmak çok zor geliyor

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar amatör Ibanez GIO çalıyorum. Geçenlerde arkadaşın gitarında bişiler çalayım dedim. Gitarı şu pahalı markalardan sanırım Gibson'un bir modeliydi. Şunu fark ettim tellere basmak çok kolay geldi. Acaba benim gitarın tellerinde mi bişi var? Okuldaki müzik öğretmeni sap ayarıyla alakalı olabilir dedi. Sizin cevaplarınızı bekliyorum.



  • Gitarının telleri klavyeye biraz daha uzak olabilir. Görmedim o yüzden tam bişey söyleyemiyorum. Olabilecekleri söylüyorum. Veya tremolo sistemi varsa onunla alakalı bir durum olabilir. Ama sonuçta bi rahatlık farklı olur tabi arada bayağı fark var iki gitar arasında. (fiyat- kalite vs.)
  • Les pauller 24.3/4" scale olur. Senin gitarın büyük ihtimal 25.1/2"... Yani iki gitarda standard akorda iken senin gitarındaki teller daha gergin daha serttir. Üstüne birde çaldığın gibsondaki teller seninkinden daha ince ise fark daha belirgin olur. Bir daha tel değiştreceğin zaman daha ince tel tak 0.8-38 gibi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leingrad -- 27 Ekim 2014; 22:32:36 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunun iki sebebi, olabilir; ya senin gitarının sap ayarı tam ayarında değildir ve bu nedenle teller gitara olması gerektiğinden biraz daha uzaktır ya da senin tellerin daha kalındır arkadaşının kullandığı tellere oranla. Her ikisi birlikte de olabilir o yüzden önerim ilk önce telleri değiştir 0.10 tel tak, baktın hala aynı o zaman bir luthiere götürüp sap ayarı yaptır sorun kalmaz.




  • 1- kaliteli gitarın çalımı neredeyse tamamen çok daha rahattır. çünkü kullanılan malzemeler çok kalitelidir ve işçilik mükemmeldir. Ben takamine 350 liralık takamine g320 den 4000 liralık taylor gc3 e geçtiğimde bariz bir fark olmuştu.
    2- tellerin action diye tabir edilen fretlerden yüksekliği fazla olabilir.
    2a- sap ayarı diye tabir edilen gitarın sapındaki truss rod'un ayarlanmasıyla yapılan bir işlem aslında gitarın action'ını doğrudan etkilemese de dolaylı yoldan etkisi vardır. Sapın yönelimine bakılıp kolayca ayarlanabilir.
    2b- saddle diye tabir edilen gitarın gövdesinde tellerin son kısmında duran ahşap kısım yüksek olabilir. çıkarılıp kolayca zımparalanabilir.
    2c- bu ihtimal özellikle gitarın başlardaki perdelerine basmakta zorlanılıyorsa yüksektir. Fa notasını ilk perdede bareli basmak gibi. Bu durumun çözümü de nut diye tabir edilen tellerin başladığı kısımdaki ahşabın sökülüp zımparalanıp ağaca uygun bir yapıştırıcıyla tekrar yapıştırılması gerekir ki ustalık gerektiren bir işlemdir.

    Bunlar zaten her gitar için ilk alındığında kontrol edilmesi gereken ve kullanıma göre ayarlanabilen set up için gerekli şeylerdir. ama tekrarlıyorum unutulmamalı ki ne yapılırsa yapılsın orta kalitede bir gitar üst kalite bir gitarı ne ton olarak ne rahatlık olarak yakalayamaz. Öyle olsa 500 liranın üstüne gitar satılmazdı zaten. Herkesin hayalindeki enstrumana kavuşması dileğiyle.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.