Şimdi Ara

Vektörel bir çizimin kullanım hakkı? (Grafikçiler Gelsin)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Bu soruyu sormak için en doğru bölümün burası olduğuna karar verdim çünkü grafik tasarım ve reklam sektöründe olan insanların bu konuda en bilgili olabileceğini tahmin ettim.

    Sorum şu: Herhangi bir vectorel çizimin kullanım hakkı konusunda lisans gerektirdiğini ya da gerektirmediğini nasıl öğreniriz?

    Örnek vermek gerekirse Mickey Mouse karakterini herhangi bir üründe kullanmak için Disney ile lisans sözleşmesi yapmak gerekli diye tahmin ediyorum. Ancak başka diğer tasarımların kullanımı konusunda doğru bilgiye nasıl erişiriz?



  • Merhaba,
    Hiçbir ciddi firmanın karakterlerini hayrına kullandırtmayacağını tahmin etmek zor değil:

    1995 yılında "Walt Disney" ile ilk lisans anlaşmasını yapan Hakan Çanta, çizgi karakterlerini lisanslı ürünlerde kullanan ilk firma olması sebebiyle sektörün öncüsü haline geldi. İlerleyen yıllarda Warner Bros, Mattel, Mtv, Fox Kid’s, Marvel, Hasbro, Sanrio, Nba gibi uluslararası kuruluşları lisansları arasına ekleyen firma, 2014 yılı itibariyle 30 lisansı bünyesinde barındırmaktadır.
    http://www.hakancanta.com/TRK/hakkimizda

    “Bugüne kadar toplamda lisansa ne kadar yatırım yaptığımızı tam olarak söylemek çok zor. Ancak bir örnek vermek gerekirse sadece Spiderman karakterlerini çantalarımızda kullanabilmek için 4 yıllık lisans anlaşmasında 5 milyon dolar ödedik. Yeni bir karakter çıktığında ürün bütünlüğü sağlamak için o lisansı da almak zorundasınız. Şu anda elimizde 32 lisans olduğunu düşündüğünüzde rakam oldukça yukarı çıkıyor. Çok yüksek maliyetler getirmesine rağmen lisanslı üretim her zaman faaliyetlerimiz arasında olacak.”
    http://www.patronlardunyasi.com/haber/Spiderman-la-satisi-patladi/85348

    TSRŞB, sigortanın önemini çizgi kahramanlarla anlatıyor.Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), yeni reklam kampanyasında sigortanın önemini Warner Bros’un herkesin yakından tanıdığı ve sevdiği Looney Tunes kahramanları aracılığıyla anlatıyor.
    http://www.tsb.org.tr/tsrsbden-yeni-reklam-kampanyasi.aspx?pageID=409&nID=6316&NewsCatID=330

    Türk Telekom süper kahramanları bir araya getiriyor

    Türk Telekom grup şirketlerinden Sobee ile Marvel Characters B.V. ve Marvel'in lisans haklarına sahip olan yetkili şirket Paimotion Ent. Inc. arasındaki lisans anlaşması için Marvel'in efsanevi kahramanı Iron Man Türkiye'ye geliyor. Iron Man, 23 Nisan'da Türk Telekom'un yerel kahramanı Süper Can ile birlikte şirketlerini temsilen lisans anlaşmasına imza atacaklar.

    Dünya lideri Marvel Characters BV, Paimotion Entertainment ve Türkiye'nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom arasında yapılan eğlence temelli anlaşmanın yankıları dünya çapında hala devam ederken, iki firma arasındaki lisans anlaşmasının çok özel bir günde imzalanacak. Marvel Characters BV adına Iron Man ve Türk Telekom adına Süper Can anlamlı bir günde, 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında bu büyük anlaşmaya imza atacaklar.

    İşbirliğine ilişkin olarak bir açıklama yapan Marvel Entertainment şirketi Tüketici Ürünleri Global Başkanı Simon Philips "Bu anlaşmanın imzalanması tarihi bir önemi simgelemektedir. Marvel'in efsanevi kahramanlarını tamamen çocuklara adanmış ve uluslararası kabul görmüş bugüne tahsis ettiğimiz için çok mutluyuz" dedi.

    Türk Telekom Grubu teknoloji şirketi Sobee'nin Genel Müdürü Mevlut Dinç ise, "Daha önce de duyurduğumuz kapsamlı Marvel Lisans Anlaşması çerçevesinde, dünya çocuklarına armağan edilmiş olan 23 Nisan'da böyle bir anlaşma imzalayacak olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu kapsamda dünyanın en tanınmış süper kahramanlarıyla kutlayacağımız 23 Nisan etkinlikleri işbirliğimizin ilk somut örneği olacak" dedi.

    link

    (Karakterlerin kullanım hakkı çok geçmeden sona erdi ve "yuvalarına" döndüler)
    http://www.supercanoyun.com/Karakterler.aspx

    Son olarak, bir süre önce Türk Telekom Marvel’la bir lisans sözleşmesi imzaladı ve artık onun kahramanlarını uzun metraj film hariç birçok çalışmada kullanabilecek. Bunun sektöre ne yönde bir etkisi olur?

    Şöyle bir yararı olabilir: Marvel, Disney ya da Warner Bros. gibi firmalar herkese karakter lisansı vermezler. Verdiklerinde de bu işi çok katı kurallar çerçevesinde kontrol ederler. Siz gidip de bir Marvel karakterini kendinizce reklama koyamazsınız. Marvel gelir ve der ki, bu karakter böyle hareket etmez ya da öyle bakmaz. Sizi sürekli denetim altında tutar. Bu da belki bize çizgi film disiplini kazandırır.

    http://www.radikal.com.tr/radikal2/turkiyede_animasyon_olur_mu-996081

    Tüm nitelikli çalışmalar lisanslıdır ve hemen altında "standard license" ve "extended license" olarak kullanım haklarının çerçevesi yazar:
    http://www.istockphoto.com/vector/fairy-princess-40544976?st=03fadc5

    Yani avukatlar bunları görüp de "önemserlerse", çekecekleri var demektir:

    Yumurcak TV'nin sevimli karakteri Caillou tek kelimeyle çocukların kahramanı ve onların gönlüne taht kurmuş durumda. Hal böyle olunca, onun adı ve sevimli görüntüsüyle satışa sunulan esyalar büyük ilgi görüyor. Tabi bu ilgi, korsancıların da iştahını kabartıyor.
    Caillou'nun lisansı Türkiye'de sadece bir firmada. Onun izni dışında Caillou ürünlerinin basılması ve satılması da yasak. Bunu yapanlar ise suç işlemiş oluyor. Bu yüzden bugün polis nezaretinde bazı firmalara baskın yapıldı.

    http://www.samanyoluhaber.com/gundem/Caillounun-da-korsani-cikti---Video/485162/

    Önemsiz/uyduruk Türk firmalarını görmezden gelebilirler bazen tabi:

     Vektörel bir çizimin kullanım hakkı? (Grafikçiler Gelsin)


     Vektörel bir çizimin kullanım hakkı? (Grafikçiler Gelsin)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okuryazarcizer -- 12 Ekim 2014; 16:09:48 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: okuryazarcizer
    Tüm nitelikli çalışmalar lisanslıdır ve hemen altında "standard license" ve "extended license" olarak kullanım haklarının çerçevesi yazar:
    http://www.istockphoto.com/vector/fairy-princess-40544976?st=03fadc5

    http://www.shutterstock.com/license_comparison.mhtml?hsb=1




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.