AŞAĞIDAKİ YAZI DHW FORUMLARINDAN EVO (EVREN) NUN İNCELEMESİDİR.. BENDE BURDA BİRÇOK KİŞİYE REHBER OLACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMDEN KOMPLE BURAYA TAŞIYORUM.. KENDİSİNE ÇOK TEŞEKKÜRLER.. BU ARADA BENDE AYNI MAKİNAYI KULLANDIĞIM İÇİN BİR SORUNUZ OLURSA BENDE BURADAN YARDIMCI OLURUM..
------------------------------ Tarih: 26 Eyl 2006 Yazan: EVO (evren)
Biraz geç oldu gerçi ancak yaklaşık 2.5 ay önce almış olduğum Packard Bell Easynote 7413 laptop un kısa bir incelemesini paylaşmak istedim. Cihazı İzmir Vatan Bilgisayar` dan aldım.Satın alırken de 1GB DDR2 533Mhz lik Kingston marka Ram i de beraberinde aldım çünkü yakında ikinci 1GB lık bir adet daha Ram i alacağım kısmetse. Bu noktada incelemeye geçmeden önce Vatan Bilgisayar ve oradaki Koyuncu Bilgisayarın müşteri temsilcisi/satış temsilcisi arkadaştan bahsetmeliyim.Bir kere teknik servisteki bir arkadaş dışında hiç kimse (zaten sektördeki genel bir sorun) cihazlarla alakalı yeterli teknik bilginin yanından dahi geçemiyor ki Koyuncu nun temsilcisi olduğunu söyleyen arkadaş da buna dahil. Cihazın internetten baktığım bir sayfada tek 512lik ram olduğunu görmüştüm oradaki arkadaşlara sorduğumda ise evvela fikirleri olmadığını belirttiler. Sergi cihazını açıp açamayacaklarını sorduğumda yapamayacaklarını söylediler. Eyvallah demekten başka bir seçenek yoktu tabi ki. Daha sonra zaten 3 slot olduğunu söylediler Ram için. Emin misiniz çoğu laptopta 2slot var denilince hummalı bir çalışmaya girdiler. 2x256 olduğunu öğrenebildik sonunda. Aklımda başka bir model olmadığını yine de bu modeli alacağımı söyledim kendilerine ancak ramları alıp alamayacaklarını sorduğumda (Oem satışları mevcut malum) alamayacaklarını söylediler. Elbette yine eyvallah dedik. Ölü piksel için firmanın politikasını sordum (Gerek Vatan gerekse Koyuncu nun) yarım ağızla konuştular. İşte cihazı açamayız, cihazı satın alın açar bakarız gibi mahalle ağzı ile konuştular. Daha sonra eğer ölü piksel çıkarsa değiştireceklerini söylediler ancak bir yetkiliden ok istedim ve akabinde alabildim cihazı. Ram i orada taktırdım usb diskte yanımda götürdüğüm program ile (bomba zannedip kaçacaklardı neredeyse ) ölü piksel muayenesi yaptım. Ve cihazı satın alabildim. Bir iki sorun dışında cihazdan gayet memnunum. Bu sorunlara da yeri gelince değinirim..
Laptop un teknik özellikleri: Intel Core Duo Processor T2300 @1.66 Mhz 512MB DDR2 533 Mhz 2MB Ön bellek DVD±RW Double Layer - ATI X1600 256MB (Şu an 512 ye Hyper edilmiş durumda. Uzay aracı sanki) Daimont View Parlak 15.4" Kart Okuyucu Bluetooth 2.0 80 GB 5400Rpm Windows XP HOME Ed. TR
Kumanda laptopu sadece dvdplayer olarak uzaktan kullanmak için güzel bir ayrıntı. PCMCIA slotta muhafaza ediliyor. Ancak orası biraz sıcak olabildiğinden pilin akma tehlikesine karşı çantada tutmaktayım. http://img114.imageshack.us/img114/5616/pbell3dds0.jpg
Arkadan görünüş. Bu modelin iki farklı versiyonu var diğerinde Tv kartı mevcut. O model ellerinde yoktu. Ancak şöyle bir avantaj var E-bay vb yerlerde bu parça satılmakta alıp kendiniz de rahatlıkla takabiliyorsunuz. http://img242.imageshack.us/img242/1795/pbell11dhz9.jpg
Bu laptopu seçmemdeki büyük etkenlerden biri, laptop kullananlar anlayacaktır. Bu cihazlarda genellikle sinek vızıldamasından öteye gitmez (en azından çoğu markada) müzik ve film dinlediğinizde. Ancak Packard Bell bunu farketmiş olacak cihazın altına Subwoofer diye daha net ses veren ve (elbette o kadarcık şeyden adam gibi bass sesi duyulmaz) bir üçüncü hoparlör yerleştirmiş. Ve çoğu laptoptan (6-7 tane bizzat incelemişimdir. Bir o kadar da üstünkörü baktıklarım oldu) çok daha iyi tiz ve görece bass seslerini hissedebiliyorsunuz ve son ses açtığınızda eğer speaker olanağınız yoksa ortamda beklenilenin üstünde bir performansla film izleyip müzik dinleyebiliyorsunuz. Tabi altı açık olacak. (Ses sitemi ile iddiali diger bir marka da Toshiba nın Harman-Kordon ürünlerini kullandığı modelleri ve Qosmio su) http://img126.imageshack.us/img126/4944/pbell18dry4.jpg
Cihazda, pil ve hdd ayrı kapakların altında diğer her şey kocaman diğer bir kapağın altında. Hem iyi hem kötü bir özellik. Her şeye tek bir kapağı açarak ulaşabiliyorsunuz ancak kapak büyük olduğu ve bir iki yerden cins klipsler konduğu için açarken ve kaparken korkarak (Benim için geçerli değil tabi ki ) iş yapıyorsunuz. http://img114.imageshack.us/img114/5659/pbell19dex3.jpg
Packard Bell ben satın alırken tüm ürünlerinin yanında taşıma çantası ve 128MB lık (gerçi biraz dalga geçer gibi olmuş ama neyse) Usb bellek veriyordu. Taşıma çantası gayet şık sağlam. Beklediğimden çok daha iyi çıktı işin açıkçası. Özellikle diğer bir iki markanın yanında verdiklerini gördükten sonra. Yalnız 15.4" için büyük çanta düzgün oturtmazsanız oynayabiliyor içinde. http://img242.imageshack.us/img242/5622/pbell13dvr0.jpg http://img126.imageshack.us/img126/9089/pbell16dwg7.jpg
Bir iki ufak sorundan bahsetmiştim. İlki yanında verilen Recovery DVD hatalı. Yani sistemi onunla kurarsanız pek sağlıklı çalışmıyor. Ve kullanılmayacak zilyon tane şey de beraberinde geliyor. Ve sistem acayip şişiyor. Koyuncu da aynı hususun kendilerine geldiğini söyledi ve hatayı kabul etti.(P.Bell e ileteceklerini söylediler). Zaten kullanmam bu tarz olayları. Diğer nokta ve biraz da can sıkan nokta wireless diğer kullandığım incelediğim laptoplara göre bariz derecede kötü. Bu konuda yine Koyuncu ile irtibata geçtim aşağıdaki fotoğrafı gönderdim e-posta ile. İki gün sonra bana ulaştılar gönderdiğim açıklayıcı e-posta için teşekkür ettiler vs. (Yıkama yağlama ) En kısa zamanda Packard Bell ile irtibata geçip beni bilgilendireceklerini söylediler. Elbette bu şekilde ilgilenmeleri memnuniyet vericiydi. Ancak hala arayacaklar. Zaten her ne kadar gerekmese de (Fatura yeterliymiş) garanti belgesi ortada yok ve bu durum için bana geri dönmediler. Yarın telefonla aradıktan sonra kendilerini kusura bakmasınlar cihaz yanında garanti belgesi vermedikleri için Tükoder ve Sanayi Bakanlığına şikayet edeceğim. Malum cihazdan memnun kalsam da bu konuda sabrımı taşırdılar. Soruna dönersek fotoğrafta da göreceğiniz gibi diğer bir çok laptopta olan bir şey eksik. Aux kablosuna takılan ve harici anten vazifesi gören kablo. (Genelde LCD nin arkasına kadar çıkar) Burası boş. İşte bu konuda bilgilendirmeyi bekliyorum firmadan.. http://img242.imageshack.us/img242/4643/wireless1111tk2.jpg
Son söz olarak; Artı özellikler: +Ekran çok kaliteli ve renkleri iyi veriyor. +Genel performansı beklediğimi verdi. +Ses kalitesi çok iyi. +Kumanda güzel bir ayrıntı ve kullanımı kolaylaştırıyor. +Yanında verilen çanta kaliteli +Bluetooth 2.0 +Isınma sorunu yok. Gayet serin çalışmakta.(Sadece işlemci değil diğer bileşenlerin yerleşimi iyi) +Üzerindeki boya ve kaplama çok şık (Ama bknz. Negatif yanları)
Eksi yanlar: -Wireless vasat -Yanında verilen recovery Dvd si sorunlu. -Koyuncu ilk başlarda tüketici merkezli bir izlenim verse de şu an gözümde ekside. -Adaptör biraz fazla ısınıyor incelediğim diğer laptoplara göre -1.8 olsa performansı daha iyi olabilirdi. -Gigabit lan mevcut değil -Parmak izi çok oluyor. Benim gibi obsesifseniz her gün siliyorsunuz.
Laptop almak yüklü bir masrafı gerektirdiğinden elimizde Asus A6VM Acer ın şu an hatırlayamadığım Mavi Bilgisayar ın kampanyalı olarak bir ara sattığı 64bit 1.8Ghz işlemcisi ve 128Mb X700 ü olan laptoplar mevcut. Bir adet de F.Siemens in 7440 modeli. İzmirli arkadaslar gelip inceleyebilirler.
Benim kendi izlenimlerime gelince artı özelliklere tamamen katılıyorum.. Eksik özelliklere ilaveten ram 2 parça 256mb 533mhz olarak geliyor.. Hdd 4200rpm.. Ve de ekran kartı 128bit yerine 64bit olarak geliyor.. Bunlar büyük dezavantajlar alırken göz önünde bulundurulmalı..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sandman -- 15 Ekim 2006; 2:53:52 >
Ekran kartının 64 veya 128 bit olması çok önemli.Ekran kartlarının 128 bit yazmasına rağmen 64 bit çıktığı kesin mi.Yani başka kullanıcılarda damı aynı sorun var
Forumda ki v7413 kullananlara sormak lazım bscol da var bi de bu makinadan.. Bendeki 64bit.. Bi arkadaş daha var forumda onunda 64bit.. Yani bu makinadan alıpta 128bit çıkma ihtimali varmı bilmiyorum varsada çok düşük bir ihtimaldir..
Çok şey olur arkadaşım.. Bir forumdan yazılanları aktarıyorum herşeyi anlatıyor zaten..
1. Grafik kartında işlemler veriyolları aracılığıyla yapıldığı için gelen veri giden veri için yol genişliği ne kadar büyükse ,grafik işlemcinin işleyebileceği ve yollayabileceği veri oranıda artar. Bu da performansa direk etkide bulunur. Daha yüksek çözünürlük , renk derinliğinde ve FPS te oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz.
2. Çok verilen örneklerden birtanesi otoyol örneğidir , otoyoldaki şerit sayısı nekadar çok olursa trafikte okadar rahat akacağı öreneği gibi.
3. İki boru düşün biri 128 cm çapında diğeri 256 cm çapında, bide olmazsa olmazlardan havuz düşünelim. Hangisinden daha fazla su geçebilir? İlk boru ile havuz 4 saatte doluyorken diğer boru ile havuz 2 saatte doluyor. Ekran kartındaki bit borudaki çap gibi işte ne kadar yüksek olursa o kadar çok veri geçebiliyor.
Bunlar alıntıdır örneklerle ekran kartındaki bit in önemi vurgulanmıştır.. Umarım anladın.. Sana göre bi sorun olmasada bu bilgisayarı oyun ve yoğun multimedia uygulamaları için kullanacak kişiler için önemli benim içinde..
Bu paraya alternatifi yok diye kazık yemeyede gerek yok dimi..
benim ekran kartı da sanırsam 64bit arkadaşlar.. hdd'nin 4200rpm olması çok kötü...ram'lar 2x256 fakat ekran kartı 128mb'sını imha ediyor..bu özelliği kapatıp ekran kartını 128mb'ya düşüremioz sanırsam..parmak izi gerçekten çok çıkıyor beni de gıcık ediyor,ddwmlı silmek zorunda kalıyorum..şarj aleti gerçekten çok ısınıyor,ama oldukça sessiz bi alet..ısınma kesinlikle olmuyor..çok ii ses weriyor ekran kalitesi çok iyi..yalnız bataryası çok az gidiyor.dwmlı eko modunda çalıştırmak zorunda kalıyorum..kumanda özelliği çok süper..yanında lisanslı XP cd'si werselermiş çok ii olurmuş recovery ile uğraşmak çok kötü..wireless'ı için bişi diyemicem ben çok memnunum. 1 kat alt çaprazımdan gelen bağlantıyı çok iyi yakalıyor,okulun kutuphanesinden bağlanıorum hız süper..benimkinin arkasında tv anten giriş yeri war ama sanırsam tv kartı yok o zmn o giriş neden pek anlamış deilim..touchpad'i iyi yalnız acer marka kullanmıştım laptop ezik bişidi onunki daha bi rahattı bundan.. benimkinin şarj aletini taktıım yeri yanmıştı,aldıım yer çok ilgilendi saolsun,daha dist. olan koyuncuya gittim,bi kaç gün sora falan gelin dediler ama ısrarla aynı gün içinde 2 3 saat sora geri almıştım..taşıma çantası gerçekten çok kalite aletin.. dvı bağlantı yeri war fakat analog da olsaymış daha ii olurmuş gibime geliyor.. dvd-rw'si nec ve gerçekten çok memnunum..görüntü alette süper hdd'si sata ve 5200rpm olsa süper olurmuş,ramları da 2x512 ddr2 mhz 667 almak gerekiyor sanırsam çok daha iyi olur..genel olarak aletten çok memnunum fakat bazen Dell vga 6400 alsamıydım diyorum yani...