Şimdi Ara

Windows Vista'ya Çeyrek Kala: Anti-Virüs Firmalarından Patchguard Tartışması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çok kısa süre içerisinde RTM (Release To Manufacturing) olup son şeklini almayı bekleyen Windows Vista, pazardaki aslan payına sahip Anti-Virüs firmalarını şu sıralar oldukça kızdırıyor.

    Bill Gates'in geliştirilmesine harcanacak paranın aya inişle aynı tutarda olacağınısöylediği, Microsoft'un yaklaşık 5 senedir üzerinde çalıştığı Windows Vista selefinden çekici arayüzü ve işlevselliğe ilişkin bir kaç yenilik haricinde esas olarak arka planda kalan pek göz önüne gelmeyen güvenliğe yönelik geliştirmeler ile ayrılıyor

    Microsoft'un deneme sürümlerinde kullanıcılara ilk kez tanıttığıUAC (User Account Control), sürücüleri yüklemek için dijital imza zorunluluğu ve çeşitli sürücülerin kernel'e bağlanmasını engelleyen Patchguard (Kernel Protection) teknolojisi Vista ile beraber gelecek önemli güvenlik mekanizmaları.

    Bu güvenlik mekanizmaları ile ilginç bir kaç nokta var. Öncelikle 32-bit ve 64-bit sürümler arasında güvenlik açısından bir takım farklar yaratılmış. Mesela 64-bit Vista sürümü sürücüler için dijital imza gerekliliği konusunda çok daha katı. Dijital imza gerekliliği derken burada konuya açıklık getirmekte fayda var: burada bahsedilen WHQL programı kapsamında imzalanması değil sürücülerin, geliştiricinin Microsoft tarafından Yayıncı Kimlik Sertifikası (PIC) ile tanımlanması ve kernel modunun buna bağlı olarak imzalanması anlamında kullanılıyor.

    Microsoft PIC için ücret talep etmiyor ama geliştiricinin yıllık yaklaşık 500$ civarı bedeli olan Verisign Sınıf 3 Ticari Yazılım Yayın sertifikası olmasını şart koşuyor.

    Çoğu kullanıcının sürücü yüklerken Windows XP altında sıklıkla karşılaştığı İmzasız Sürücü Yükleme [Unsigned Drivers] ekranı kullanıcı tarafından sürücünün yüklenmesi yolunda karar verilerek rahatça geçilebilirken 64-bit Vista altında kullanıcıya müdahale şansı bırakmadan kernele bağlanacak hiç bir sürücüye yüklenme izni verilmiyor.

    İşletim sisteminde kernel (çekirdek) olarak adlandırılan kısım işletim sisteminin tüm kaynakların yönetimini ve donanım ile yazılımlar arasındaki iletişimi sağlayan kalbi diyebileceğimiz bölümü. Hali hazırdaki sistem stabilite bozuklukların pek çoğunun sebebi kodu iyi yazılmamış veya kötü niyetle hazırlanmış sürücülerin işletim sisteminin kernel'ine bağlanarak yarattığı problemler. Microsoft 64-bit Vista'da bu yeni dijital sertifika uygulaması ile yetkisiz ve kimliği belirsiz sürücülerin sisteme yüklenmesini önleyerek sistem stabilitesini büyük ölçüde arttırmayı hedefliyor ki bu işe yarayacak gerçekçi bir yaklaşım. Tabii bunun bir de negatif yüzü var: zaten kısıtlı olan 64-bit sürücülerin hiç biri Microsoft tarafından onaylanmadıkça yüklenemeyeceğinden bir ölçüde kullanıcıların hareket alanı da daralmış olacak Açıkcası yüksek stabilite karşısında oldukça ufak bir bedel gibi gözüküyor bu. 

    64-bit Windows Vista ile gelen ve bu yazının yazılma sebebi olan Patchguard ise esasında üstte açıklanan kernel sürücü koruması ile büyük paralellikler taşıyan Vista'dan önce Windows Server 2003 SP1 x64 ve Windows XP x64 ile tanıtılan bir güvenlik teknolojisi. Bu teknoloji de 32-bit sürümde mevcut değil.

    PatchGuard üstteki imzasız sürücü yükleme korumasına çok benziyor; burada uygulanan metod kernel'in sürekli gözetim altında tutularak kernel'e atılacak bir çengel yani müdahale durumunda işletim sisteminin kendini kapatması.Tabii ki kernel'e yapılacak müdahaleler de zorlaştırılmış/kısıtlandırılmış durumda.

    PatchGuard'ın Symantec ve Mcafee gibi güvenlik devlerinin şimşeklerini üzerine çekmesinin de sebebi işte bu kernel'e düşük düzeyde yapılacak müdahalelerin oldukça kısıtlandırılması (PatchGuard'ı atlatmak teoride mümkün !).

    Çoğu virüs, truva atı, root kit gibi zararlı yazılım düşük düzeyde kernel'e müdahale ederek sistem üzerinde etkili oluyor, PatchGuard sayesinde bu gibi zararlılara iyi korunma sağlanmış oluyor. Öte yandan bir de madalyonun öteki yüzü var; aynı zararlı yazılımlar gibi Anti-Virüs yazılımları da sistem üzerindeki kontrolünü kernel'e çengel atarak yani düşük düzeyde çalışarak sağlıyor dolayısıyla zararlıları engelleyen bu sistem aynı zamanda Anti-Virüs yazılımlarını da etkisiz kılıyor.

    Bu da pazarda uzun süreler birbirinin aynı virüs tarama motorlarını yıl veya versiyon numarası değiştirerek kullanan Anti-Virüs yazılımcılarının kodlarında ciddi kaynak harcayarak değişiklik yapması gerekliliğini ortaya çıkartıyor. Bu noktada şunun altını çizmekte büyük fayda var: tüm Anti-Virüs yazılımları PatchGuard'dan etkilenmiyor zira kernel'e bağlanmanın alternatifleri mevcut. Mesela dosya sistem filtreleri (file system filters) özellikle Anti-Virüs yazılımları hitap eden önemli bir alternatif teknik.

    Tartışmanın başını çeken Symantec ve Mcafee Microsoft'un bu teknolojisinin ters tepeceğini, güvenlik yazılımlarını kısıtlamanın zararlı yazılımlara gün doğuracağını bunlar yanında da PatchGuard'ın rekabet kurallarına aykırı olduğunu neredeyse bağırarak söylüyor.

    Bir süre önce Avrupa Birliği'nce başlatılan Windows Vista soruşturması arkasındaki iki isimden birinin Symantec olduğu (Diğeri ise Office 2007'de varsayılan olarak PDF kayıt özelliği konulmasına karşı olan Adobe) ve firmanın Microsoft aleyhine yoğun biçimde kulis yaptığı oldukça yazıldı, çizildi. Symantec - Microsoft çekişmesinde bir başka ilginç milat taşı ise yazın başlangıcında Symantec'in "yuttuğu" Veritas'a ait Microsoft'a verilmiş bir lisansın Windows Vista ihlal edildiğine dair firmanın şikayetiydi.

    Mcafee ise şu sıralar Microsoft'u Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su George Samenuk imzasıyla yayınladığı açık bir mektupla kamuoyuna şikayet etmekle meşgul. Mektupta Mcafee açık bir dille Microsoft'u tüm dünyadaki bilgisayarları tek başına kontrol etmeye çalışan "Büyük Birader" olarak nitelendiriyor ve aynı zamanda bilgisayarları tehditlerden koruyan güvenlik konusunda da tek söz sahibi olmak istemekle suçluyor. Ek olarak Microsoft'un güvenlik için tek bir yönteme bağlı kalarak bunun kırılması durumunda dünyadaki Windows kullanan %97 oranındaki masaüstülerin aynı anda çökmesine yol açacağı iddiasıyla itham ediyor.

    Anti-Virüs yazılımları arasında iyi bir nama sahip KAV olarakta anılan Kaspersky ise "kendi bulgularına göre Microsoft'un Vista çekirdeğine güvenlik yazılımlarının erişimini engellediğini söyleyemediklerini" belirtiyor.

    Bu tartışmayı alevlendiren bir diğer nokta ise Microsoft'un "Windows OneCare" markasıyla sunduğu kendi güvenlik paketi. Güvenlik yazılımı üreticileri Microsoft'un kendi ürünlerine PatchGuard'ı aşıp haksız üstünlük sağlayabilecek bir adım atmasından rahatsızlık duyuyor. Microsoft'ta buna karşılık Vista'nın geliştirilmesinde görev alan bazı çalışanlarının bloglarında yazdıkları yazılarla gayri resmi olarak böyle bir şeyin kesinlikle mümkün olmadığının altını çizdi. Hatta Vista'ya entegre Windows Firewall'un bile bu şekilde haklara sahip olmadığının altı çizildi.

    PatchGuard tüm saldırıları olmasa da şu an mevcut olan çok sayıdaki zararlıyı etkisiz hale getirebilecek aşılması teoride kanıtlarla ortaya konmuş ama pratikte çokta kolay olmayan iyi sayılabilecek bir güvenlik sistemi. Bazıları bu güvenlik çözümünü radikal ve kısıtlayıcı olarak adlandırabilir ama Windows'un kapalı kaynak koda sahip bir yazılım olduğu gerçeği göz önüne alındığında Microsoft'un bu açıdan eleştirilmesi çok anlamlı olmuyor.

    Kişisel olarak işin başka bir yönünü ise biraz rahatsız edici buluyorum: bu güvenlik mekanizmasının sadece Vista'nın 64-bit sürümünde yer alıp çeşitli nedenlerle 32-bit sürümünde yer almaması bir türlü başlayamamış olan ve bir miktar daha zaman alacağı aşikar olan [2 sene veya daha uzun] 64-bit geçişi müddetince 32-bit kullanıcılarını belki daha uyumlu ama daha az güvenli bir ortamda çalışmaya zorluyor. PatchGuard'ın 64-bit'e geçişi hızlandıracak bir katalizör gibi düşünülmesi mümkün olabilir bazılarınca ama bu 32-bit kullanıcılarının geliştirici tarafından çok önemli diye altı çizilen bir güvenlik önleminden mahrum etmek için iyi bir neden olamayacağını düşünüyorum.








  • Eğer bu doğruysa microsoft 64 bit vistadan ne bir kuruş para kazanır ne de kimse bu sistemin korsanını alırBen nasıl olsa 32 bit kullanacağım için farketmez ama 64 bit işlemcisi olupta 64 bit vista kullanmak isteyenler bir antivirüs bile kuramayacaklarını bilerek bir daha düşünmeli.
  • buna katılmıyorum antivirüs programlarını çalıştırmak yazıdada belirtildiği gibi mümkün , fakat 32 bit sürümde patch guard bulunmamasıda büyük eksiklik diyorum.

    microsoft u iki açıdan ele almak gerekiyor bence ;

    1- microsoft vistaya donanım yüklerken uyumluluk sertifikası istiyor , neticede bu kendi üretimi olan bir ürün ve ikide bir çakılmaması için ki çakılmalar devam ederse işletim sistemine olan güvende kaybolacaktır ( gerçi eli yüzü düzgün bir alternatif bulunmadığı için pek mümkün görünmüyor ama ). bunun olmaması içinde tabii ki kernel i koruyacaktır. erişiminide zorlaştıracaktır. gayet haklı ve yerinde bir istek , kullanıcı korunmakta.

    2- fakat vista ile çalışacak olan donanımlar microsoftdan izin alacak bu ücretsiz olacak , olacakta ne zamana kadar ? şimdilik sadece verisign class 3 isteniyor , bence oldukça da mantıklı , fakat yarın bir gün microsoft da ücret karşılığında izin vermeye başlarsa işte o zaman işler epey karışır. işletim sistemi alanında ki üstünlüğünü ve alternatifsizliğinide düşünürsek

    işte o zaman tekkelleşme seri bir şekilde başlayabilir.

    yan firmalara gelince onlarında bir miktar asalakça yaşamlarından vazgeçmek istemedikleri bir yandanda olası bir tekelleşmeye karşı savaştıkları belli.

    sanırım adobe yada symantec daha çok profesyonellere yönelik çalışıyorlar , malum adobe reader in ücretsiz sürümünü dağıtmaktan pek rahatsız değil , keza symantec de piyasada ücretsiz dağıtılan ve güncellemeside free olan anti virüs yada anti spy yazılımlara hiç bağırmıyor ???

    bence ms vistada bu programlara rakip olacak programlar sadece amatör düzeyde kalacaktır , ben açıkçası reader ler arasında adobe un profesyonelliğini ms vistada bulabileceğimi sanmıyorum.

    kaldıki virüs taramada sadece symantec tarafından çözüm iki gözüm ortağı olarak kalırsa

    symantec de büyük biraderin kardeşi olmayacak mı ?

    symantec hiş linux için bu türlü bir savaş veriyor mu , gören var mı ?

    tamamen microsoft çu olduğum da düşünülmesin ama linux çular biraz çabuk geliştirin şu sistemi yahu




  • quote:

    Orjinalden alıntı: serenissimo

    buna katılmıyorum antivirüs programlarını çalıştırmak yazıdada belirtildiği gibi mümkün , fakat 32 bit sürümde patch guard bulunmamasıda büyük eksiklik diyorum.

    microsoft u iki açıdan ele almak gerekiyor bence ;

    1- microsoft vistaya donanım yüklerken uyumluluk sertifikası istiyor , neticede bu kendi üretimi olan bir ürün ve ikide bir çakılmaması için ki çakılmalar devam ederse işletim sistemine olan güvende kaybolacaktır ( gerçi eli yüzü düzgün bir alternatif bulunmadığı için pek mümkün görünmüyor ama ). bunun olmaması içinde tabii ki kernel i koruyacaktır. erişiminide zorlaştıracaktır. gayet haklı ve yerinde bir istek , kullanıcı korunmakta.

    2- fakat vista ile çalışacak olan donanımlar microsoftdan izin alacak bu ücretsiz olacak , olacakta ne zamana kadar ? şimdilik sadece verisign class 3 isteniyor , bence oldukça da mantıklı , fakat yarın bir gün microsoft da ücret karşılığında izin vermeye başlarsa işte o zaman işler epey karışır. işletim sistemi alanında ki üstünlüğünü ve alternatifsizliğinide düşünürsek

    işte o zaman tekkelleşme seri bir şekilde başlayabilir.

    yan firmalara gelince onlarında bir miktar asalakça yaşamlarından vazgeçmek istemedikleri bir yandanda olası bir tekelleşmeye karşı savaştıkları belli.

    sanırım adobe yada symantec daha çok profesyonellere yönelik çalışıyorlar , malum adobe reader in ücretsiz sürümünü dağıtmaktan pek rahatsız değil , keza symantec de piyasada ücretsiz dağıtılan ve güncellemeside free olan anti virüs yada anti spy yazılımlara hiç bağırmıyor ???

    bence ms vistada bu programlara rakip olacak programlar sadece amatör düzeyde kalacaktır , ben açıkçası reader ler arasında adobe un profesyonelliğini ms vistada bulabileceğimi sanmıyorum.

    kaldıki virüs taramada sadece symantec tarafından çözüm iki gözüm ortağı olarak kalırsa

    symantec de büyük biraderin kardeşi olmayacak mı ?

    symantec hiş linux için bu türlü bir savaş veriyor mu , gören var mı ?

    tamamen microsoft çu olduğum da düşünülmesin ama linux çular biraz çabuk geliştirin şu sistemi yahu





    Acaba hiç mandriva, suse, slackware gibi dağıtımların son versiyonlarını kullandın mı.Nereden biliyorsun gelişmediğini.




  • Microsoft çok iyi yapıyor. Piyasanın hakiminin kim olduğunu gösteriyor. Kuralları istediği gibi koyuyor. Microsoft'a karşı çıkanlar zamanında düşünselerdi. Bu duruma uyan çok güzel bir lafa var ama otosansür koyarak yarısını yazacağım, isteyen zaten tamamını da bulur. "El eliyle gül koklama çabuk batar dikeni,..."
    Yani zamanında Linux'a destek verselerdi. "El eliyle gül koklamak" zorunda kalmazlardı şimdi de "dikeni" batmazdı.

    Gelelim kullanıcı tarafına. Bence 64-bit Vista için farklı bir güvenlik önlemleri alması çok güzel. İşletim sisteminin başına bela olan şeyleri kaynağında önlemeye çalışıyor. Kötü mü? Nedir efenim, 32-bit Vista'da bu niye yok? 64-bit işlemci aldık 64-bit özelliğini kullanamıyoruz demiyor muydunuz? İşte size 64-bit işletim sistemine geçmek için ne güzel sebep. Yoksa siz 64-bit işlemci alıp sittin sene 32-bit olarak mı kullanmak istiyordunuz? Geçin 64-bit Vistaya ohhh mis. Sisteminiz 64-bit Vista kaldırmıyorsa bekleyin biraz Intel-AMD savaşı bize yarayacak ne güzel işlemciler ucuzlayacak, kurarsınız güzel bir sistem babalar gibi 64-bit Vista kullanırsınız. O zamana kadar da Windows XP kullanırsınız olur biter. Benim sistem verimli şekilde Vista çalıştırmaz galiba. Ben şahsen böyle yapacağım. Canım Microsoft dediysek de eşek değil ya XP için bi SP3 çıkartır herhalde.




  • Bu haberden sonra asla ve asla 2007 den önce sistem almamaya karar kıldım bu gibi yeni donanımlar ve imzalara şimdiki hiçbir sistemin ulaşabileceğini sanmıyom devrime hazır olun derim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: volf
    Acaba hiç mandriva, suse, slackware gibi dağıtımların son versiyonlarını kullandın mı.Nereden biliyorsun gelişmediğini.



    elbette kullandım fakat bir kullanıcı kolaylığı göremedim maalesef daha kurulum aşamasında problemler başlıyor , pek kullanıcı dostu değil arayüz bakımındanda hala büyük eksiklikler mevcut.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DoubleDragon

    Microsoft çok iyi yapıyor. Piyasanın hakiminin kim olduğunu gösteriyor. Kuralları istediği gibi koyuyor. Microsoft'a karşı çıkanlar zamanında düşünselerdi. Bu duruma uyan çok güzel bir lafa var ama otosansür koyarak yarısını yazacağım, isteyen zaten tamamını da bulur. "El eliyle gül koklama çabuk batar dikeni,..."
    Yani zamanında Linux'a destek verselerdi. "El eliyle gül koklamak" zorunda kalmazlardı şimdi de "dikeni" batmazdı.

    Gelelim kullanıcı tarafına. Bence 64-bit Vista için farklı bir güvenlik önlemleri alması çok güzel. İşletim sisteminin başına bela olan şeyleri kaynağında önlemeye çalışıyor. Kötü mü? Nedir efenim, 32-bit Vista'da bu niye yok? 64-bit işlemci aldık 64-bit özelliğini kullanamıyoruz demiyor muydunuz? İşte size 64-bit işletim sistemine geçmek için ne güzel sebep. Yoksa siz 64-bit işlemci alıp sittin sene 32-bit olarak mı kullanmak istiyordunuz? Geçin 64-bit Vistaya ohhh mis. Sisteminiz 64-bit Vista kaldırmıyorsa bekleyin biraz Intel-AMD savaşı bize yarayacak ne güzel işlemciler ucuzlayacak, kurarsınız güzel bir sistem babalar gibi 64-bit Vista kullanırsınız. O zamana kadar da Windows XP kullanırsınız olur biter. Benim sistem verimli şekilde Vista çalıştırmaz galiba. Ben şahsen böyle yapacağım. Canım Microsoft dediysek de eşek değil ya XP için bi SP3 çıkartır herhalde.



    +1.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: serenissimo


    quote:

    Orjinalden alıntı: volf
    Acaba hiç mandriva, suse, slackware gibi dağıtımların son versiyonlarını kullandın mı.Nereden biliyorsun gelişmediğini.



    elbette kullandım fakat bir kullanıcı kolaylığı göremedim maalesef daha kurulum aşamasında problemler başlıyor , pek kullanıcı dostu değil arayüz bakımındanda hala büyük eksiklikler mevcut.


    Yanlışım varsa düzeltin ama suse kullanım ve arayüz bakımından benim için on numara tabi eksiklikleri var ama slackware offside




  • kafamıza göre driver program fln yükleyemiyoz mu şimdi vista 32 bit te korsan fln ???
  • ya arkadaslar ben 64 versiyonu yukledim ama dogru durust performans goremedim koskoca makinaya verdigi performans skoru maalesef sadece 4. bu normalmi? bide windows acilirken donen cizgi bazen 15 bazende 18 defa .
  • Valla siz ne dersiniz bilmem ama ben XP'mde vista teması ile daha uzuun yıllar xp kullanacağım. Ne zaman bu karın ağrıları çözülür o zaman vistayı yüklerim..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.