Şimdi Ara

Analiz : Aynı anda birden fazla medya cihazı ile ilgilenmek gri madde yoğunluğunu azaltıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj




  • Analiz : Aynı anda birden fazla medya cihazı ile ilgilenmek gri madde yoğunluğunu azaltıyor





    Mobil cihazların hayatımızda daha çok yer edinmesi ile artık televizyon izlerken aynı anda tabletten oynuyor veya tabletten video izlerken aynı anda akıllı telefondan sosyal ağ güncellemelerine bakabiliyoruz. 




    Ancak aynı anda yaptığımız bu çoklu görevler bize zarar veriyor olabilir. Sussex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre aynı anda birden fazla medya cihazı ile ilgilenmek beyindeki gri madde yoğunluğunu azaltıyor. 




    Beynin en dışındaki gri madde diye nitelenen kısım; bellek, dikkat, algısal idrak, düşünce, dil ve şuur konusunda kilit rol oynayan korteks tabakası olarak kabul ediliyor. Bu maddenin yoğunluğunda yaşanan azlık veya çokluk yukarıda sayılan fonksiyonları da doğrudan etkiliyor. 




    Daha önce de yoğun medya tüketiminin depresyon, heyecan veya dikkat dağılmasına sebep olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya konmuştu. Bu araştırma ise ilk kez beyin yapısı ile birden fazla medya tüketimi arasında ilişki olduğunu ortaya koyuyor. 




    Ekip araştırmanın aslında bu ilişkiyi ortaya koymak amacında olduklarını belirtiyor. Ancak bu iki faktörün birbirini nasıl ve ne derece etkilediğini bulabilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.  

     

     



    Kaynak:http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0106698







  • sokratta zamaninda yazi guzel bir sey ama herseyi not almak insanin hafiza gucunu azaltiyor, mental kapasitesini dusuruyor demisti. yazi sayesinde medeniyet buralara geldi, simdi digital devrimle cok daha ileri gidecek.

  • Biraz düz mantık olmadı mı seninki ?
  • SteveMeade S kullanıcısına yanıt
    buyuk resime bakarak soyluyorum. yoksa dogrudur bir seyi asiri kullanmanin ister istemez yan etkileri olacaktir. yazi olmadan hesap yapiyor olsak hafizamiz cok daha guclu olurdu mesela, ama medeniyet bu seviyede olurmuydu.
  • Araştırma yapmalarına gerek yoktu. Dh mobil haberleri altına yazılan yorumları okusalar gri maddenin de, fosforunda tükendiğini anlarlardı.

  • Biz hayatı siyahla, beyaz yaşarız Sussexliler.
    Not: Beşiktaşlı değilim.

  • Madde bağımlısıymışız, haberimiz yok.

  • 2 ay sonrada başka bir Üniversite çıkıp gri maddeyi artırıyor der. Ben gazetelerde bilimsel bir konuda yakın arayla iki zıt görüş okuduğumu hatırlarım.

  • Şuan bile korteks tabakamıza zarar veriyoruz o halde...

  • Liseyi bitireli 4 yıl oldu ama biyolojiden hatırladığım kadarıyla gri madde beyni besleyen sıvıydı. Korteks ise işlemlerin yapıldığı alandı. Yazıda bir karışıklık var sanırım.
    Neyse benim esas anlamadığım bu çoklu işlemler yıllar önce bilim dergilerinde zihni geliştiriyor deniyordu şimdi ne oldu da zarar verir oldu.
  • bende anlamadım iyi mi kötü mü?
  • Gri madde demek bir bireyin şuurlu olarak yaptığı tüm aktiviteler demek ,önce bunu bir açıklayım.

    İkinicisi böyle magazinsel araştırmalar çok fazla,şöyle bir internete bakarsanız siz de görürsünüz.

    İyi bir bilim dergisinde yayınlanmadıktan ve bilimsel adımlara uygun olarak hazırlanmış bir makalesi olmadıktan sonra bu tarz araştırmalara kulak asmayın arkadaşlar.

    Ben yanlış bilgi demiyorum haberi yazan ile ya da haberin kendisi ile de bir aıp veremediğim yok kimse yanlış anlamasın ama böyle çok bilgi kirliliği var dikkat edtmek gerekir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ULYSES

    Araştırma yapmalarına gerek yoktu. Dh mobil haberleri altına yazılan yorumları okusalar gri maddenin de, fosforunda tükendiğini anlarlardı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MAgazinlik bi yanı yok. Deneklerin multi-tasking seviyesini belirlemek için sözlü mülakata dayalı bi test ve buna göre elde edilmiş skorlar var.

    Sonra bunların beyin taramaları ile multi-tasking miktarları arasında istatistiksel karşıalştırma var.

    Ana bulguları multi tasking miktarları ile AAC bölgesi denilen yerin yoğunluğu arasında ilişki olduğu.


    Bahsettikleri bölge beynin kavşaklarından biri.Belli işe yoğunlaştığımız sırada başka şeylerleri iplemememizi, duymamamızı, dikkatimizin dağılmaması vs. gibi şeylerden sorumlu deniyor.

    Fazlaca multi-tasking yapanlarda bu bölgedeki azalma başka araştırmalarda gözlemlenebilen sonuçlara da sahip diyor ve başka araştırmalardan örnekler veriyor.

    O başka Araştırmalardan birinde deneklere belli testler yaptırmışlar: Stroop testi(http://tr.wikipedia.org/wiki/Stroop_etkisi), task-switching(değişik iş yaptırma sanırm), distractor filtering(dikkat dağıtıcıları iplememe, konuya odaklanma), n-back tasks (http://www.memory-improvement-tips.com/dual-n-back-training.html).

    Fazlaca multi-tasking yapanlar, Dikkat dağıtıcılara maruz kaldıklarında görsel patternler ile ilgili testlerde daha yavaş kalmışlar. Ayrıca kendilerini sadece yapılan test ile ilgili şeylere odaklanma başka bişey düşünmeme konusunda sıkıntı yaşamışlar.

    Başka bi araştırmada, fazlaca multi-tasking yapanların yapılan testler ile alakasız olan uyarıları bastırmakta zorlandıklarını göstermiş. Fakat multi-sensor (çoklu algı) testlerinde daha iyi sonuçlar göstermişler.

    Konu olan araştırmada buna benzer şeyler var. Başka çalışmalardan alıntıladıkları bulgular oturup düşünürseniz mantıklı gelebilir. Beyinin çalışma şekli açısından multi tasking olaylarına uygun olmadığına dair çalışmalar var (yada beyin buna uygun değil diye bi kabul ediş var). Burdan hareketle multi-tasking fazlaca overhead'e yol açıyor, oysa sizin elinizde 1 çekirdekli işlemci var gibi bakabilirsiniz.

    Biz yaşayan organizma olduğumzdan, beynimiz de sürekli adapte olmaya iyileşmeye çalıştığından, bu tarz iş yüklerine karşı kendini iyileştirmeye yaptığı iletişim şekillerini optimize etmeye çalışıyor olabilir(direk karşılaştırılabilir örnek değil ama görme olayında mesela biz çok küçükken, gereken sinir bağlantılarının sayısı ve dahil olan nöronların sayısı çok fazla oluyor atıyorum 100 milyar bağlantı gibi. Zaman içinde bunlar traşlanıyor, mesela 1milyara indiriliyor. böylece görme olayı için en optimum altyapı oluşturuluyor). Ancak ufak bebeklere göre adapte olma hızı düşük olduğundan bu tarz multi taskink işler için de yetenekli hale gelmemiz, bunun başka olumsuz sonuçlarının olmaması çok fazla zaman gerektiriyor da olabilir. Belki daha bebeklikten itibaren fazlaca multi-tasking ihtiyacı olsa, gelişim süreci boyunca deneylerdeki deneklerin yaşadğı sorunların hiçbirini yaşamayan bireyler ortaya çıkardı. Belki daha uzak gelecekde aynı anda farklı şeyler yapabilen veya düşünebilen beyinler gelişir. Aynı anda 2 elle farklı şeyler yazmak gibi mesela.





  • İnsan beynini diğer canlılardan farklı kılan şeylerden biridir belli bir konuya odaklanarak analiz edebilme yeteneği, bir tehlikeyi bekleyen birey örneğin bir gözcü tüm dikkatini tehlikenin olduğu noktaya odaklar ve konsantre olur. Diğer canlılar varlıklarını sürdürebilmek için sürekli olarak ortamdaki değişiklikleri takip etmek zorundadır bu da dikkatin sürekli farklı noktalara odaklanması anlamına gelir av, avcı ilişkisinin bir gereğidir yakalanmamak, av olmamak için tüm dikkat bir göreve kanalize edilmez. Milyonlarca yıllık gelişimin tersine bir süreç beyni aynı anda farklı görevleri yapmaya zorlamak,

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ULYSES

    Araştırma yapmalarına gerek yoktu. Dh mobil haberleri altına yazılan yorumları okusalar gri maddenin de, fosforunda tükendiğini anlarlardı.

    Altına imzamı atarım.

    Millet beynini cebinde taşıyor artık. (2 farklı anlam içerir)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ULYSES

    Araştırma yapmalarına gerek yoktu. Dh mobil haberleri altına yazılan yorumları okusalar gri maddenin de, fosforunda tükendiğini anlarlardı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.