Şimdi Ara

Bilimkurgu Severler Derneği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
23
Favori
3.949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konumuzun amacı;

    • Bilim Kurgu dalındaki eserlerden öneriler vermek ya da öneri almak.
    • İzlediğimiz bilim kurgu filmleri hakkında yorum yapmak,
    • Mantık hatası olduğunu düşündüğümüz yerleri belirtmek,
    • Derin konusu olan filmlerden tartışmak, muhabbet etmek.

    Eğer çekirdek bir kitle yakalayabilirsek, çok da eğlenceli ve bilgilendirme yönünden oldukça sağlam bir konu olucağı görüşündeyim.Ayrıca konumuzda daha çok fantastik sayılacak eserler olsa da, Star Wars gibi eserlerde Bilim Kurgu olarak kabul edilmektedir.Bu tarz önerilerede açığız, bunu da bu tarz tartışmaların önüne geçmek için yazdım.İlk mesaja ya da sonraki herhangi mesaja kimseyi ekleme gibi bir niyetim yok, olmayacakta.Konun 5-6 sayfa ekle yazılarıyla dolup bir kenara atılmasını istemiyorum.


    Bilim Kurgu Türleri:

    • Katı Bİlim Kurgu: Fizik, kimya, biyoloji ve onların dallarına sıkı biçimde sadık kalarak yapılan eserler verilen isimdir.
    • Askeri Bilim Kurgu: Gezegenler, galaksiler hatta evrenler arası silahlı güçlerin çatışmaları üzerine kurulu, genelde siyasi bir arka plana sahip olan eserlerdir.
    • Zamanda Yolculuk:Zamanda yolculuk üzerine kurulu bilim kurgu serileridir.
    • Alternatif Tarih: Vakti zamanında şöyle değilde, böyle olsaydı deyip, üzerine kurulan bilim kurgu eserleri.
    • Post-Apocalyptik: Dünyada yaşanan salgın bir hastalığın, bir savaşın ya da her hangi bir şekilde hem dünyaya hemde insanlara zarar vemiş olayların devamında gerçekleşen seriler.
    • İnsanüstü Varlıklar: Çeşitli Deneyler sonucu ya da bir kaza sonucu ortaya çıkan mutant tarzı bir yaratık ya da yaratıkları konu alan seriler.
    • Uzay Operası: Tamamen uzay da geçen ve genelde karakterlerin kendin güçlü bir gruba karşı savaşmalarını konu alan maceralardır.Burada hayal gücü ve bazı bilime dayanmayan uydumalar bulunabilir.
    • Cyberpunk: Genel yakın geleceği konu alan, Nihilist, Post-Modern bir yapıya sahip Distopik bir geleceği konu alır.Bu eserlerde genelde Kara Mizah ögeleri de bulunur, hatta ana karakterler genel de alışılmışın dışında bir izlenime sahip olurlar.Felsefik olarak derin serilerdir.
    • Steampunk: Victoria Dönemi İngilteresiyle birlikte revaca çıkan buharlı aletlerin daha geliştirilmiş bir şekide karşımıza çıkan, atmosferi bunun üzerine kurulu olan bilim kurgu eserleridir.


    Konu başlığı ilerleyen süreçte daha da dolucaktır, önemli ödüllere falan değinilicektir, imza falan yapılacaktır.Önerileri aşağıdaki mesajlarda bulabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fingolfin. -- 25 Eylül 2014; 11:52:11 >







  • Hemen bir de öneri yapalım.

    Children of Men (2006) [Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    Konusu:
    Yıl 2027: Gelecek için umut gittikçe önemini kaybeden bir kaynak oluyor. Son doğan bebeğin üzerinden neredeyse 19 yıl geçmiş ve açıklanamayan evrensel çocuksuzluk her geçen yıl beşeriyet sınırlarını, gelecekteki tüm haklarından vazgeçirmeye yaklaştırmıştır. Çoğu insan kaçınılmazı benimsemeyi seçip, ayrılıkçılığın, kanunsuzluğun ve nihilizmin içine çekilirken, diğerleri birleşik bir gezegen ve yavaş yavaş azalan nüfus için mücadeleye devam eder.


    Filmin konusu oldukça orjinal olmasının yanında, Dünya'nın çöküşü olayının günümüzdeki olaylara bakınca aslında çok olası durması, filmin yakın gelecekte geçmesine rağmen teknolojinin aslında çok da uçuk olmaması filmin aşırı gerçekçi bir yapıma dönüşmesini sağlıyor.Ayrıca neredeyse herkesin kendi çıkarlarını düşündüğü üzerine çok sağlam ve etkileyici bir seneryo var.Dönem oldukça depresif olmakla beraber, İngiltere'de geçmesi bu depresif havayı iyice arttırmış, İngiltere en iyi tercih olmuş bu film için.Özellikle sonlara doğru savaşın gerçek yüzünü gösteren ve bu sahnelerin dışında oldukça etkileyici sahneler mevcut.Kesinlikle izleyin derim.

    Ghost in The Shell (1995) [Anime]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    Konusu
    Yıl 2029. Dünya, Net sayesinde sınırsız hale geldi ve insanlar artık sanal dünyada yaşamaya başladılar. Düzen, süper güçlü ve istedikleri yere download olabilen polisler tarafından sağlanıyor.Japonya'da, Dışişleri Bakanlığı tarafından yaratılmış ve net ortamında istediği gibi hareket edebilen Project 2501 kod adlı bir süper ajan, bilgi denizinde kazandığı bilinçle kendisine bir beden arayışına başlar. The Puppet Master (Kuklacı) olarak kendisini tanıtan ajan, onun varlığından habersiz hükümet istihbarat birimleri tarafından bir güvenlik tehditi olarak görülür ve yakalanması için peşine iki ajan takılır. Yarı sibernetik yarı insan olan iki ajandan son derece iyi eğitimli kadın ajan Albay Motoko Kusanagi, Kuklacı'ya ulaşınca onunla aynı bedende buluşmak isteyecektir.

    Wachowski kardeşlerin Matrix'i yaratırken esinlendiklerini kabul ettikleri bir seri.Hatta bir çok esere daha ilham kaynağı olduğunu söylüyebiliriz.Seri çok detaylı ve seneryo çok iyi ilerliyor, olaylar çok iyi bir şekilde işleniyor.Ayrıca mekan tasarımları falan çok ama çok başarılı.

    Alternatif Bir kaç serisi var, tercihe göre;

    1. Ghost in the Shell (Film)
    2. Ghost in the Shell 2: Innocence (Film)

    1. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (26 Bölüm Seri)
    2. Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG (26 Bölüm Seri)
    3- Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society (Film)
    3- Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - Solid State Society 3D (Film) (3D olan daha kötü, tercih sizin)

    Bu şekilde izleyebilirsiniz, fakat tavsiyem önce 2 filmi izleyip sonra Stand Alone Complex'e girmeniz.

    Tsutomu Nihei Mangaları (Blame ve Diğer Mangaları) [Manga]

     Bilimkurgu Severler Derneği
    Tsutomu Nihei'nin şahaseri demek sanırım en doğrusu olucaktır bunun için, müthiş arka planı, sert ve felsefik yaklaşımı gerçekteni insanı etkilerken, şiddet ve karakter psikolojileri şahane yedirilmiş diyebilirim.Konusu o kadar derin ve o kadar geniş ki, özellikle farklı zaman aralıklarında geçen mangalarından dolayı, buraya tam anlamıyla yazmadım, daha doğrusu yazamadım.Cidden çok derin bir konusu var, varın siz okuyun.Cyberpunk seviyorsanız kesinlikle göz atın derim.

    Noise - Biomega - Blame

    The Man From Earth [Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    Konusu
    Konusu: 10 yıl çalıştığı üniversiteden bir anda ayrılan Jon Oldman için endişelenen profesör arkadaşları onu ziyarete gider.John, ilk başlarda ne olduğunu anlatmak istemez fakat diğerleri biraz daha üsteleyince sonunda anlatmaya başlar ve kendisinin yaklaşık 14.000 yıldır yaşayan bir insan olduğunu söyler.Proföserler, tabii ki de inanmaz ama gerçek olmadığını da kanıtlayamazlar.Bu olay ve John'un mantıklı cevapları profesörlerin şüpheci kişiliklerini ortaya çıkarır.John kendi savını kanıtlayamayacağı gibi, profesörlerde onun savını çürütemiyeceklerdir.John'la aralarında koyu ve güzel bir tartışmayı başlatır.

    Son zamanlarda yapılan en iyi bilim kurgu filmlerinden birisidir.Gerçi bilim kurgu demek ne kadar doğru olacak bilmiyorum ama bilim üzerine giden, değişik bir film.Bilim kurgu filmi diyencee akla gelen yüksek bütçeli, bol aksiyon filmlerden değil.Filmin büyük çoğunluğu bir odada geçiyor ve eğer malları taşımaya gelen adamlarıda sayarsak toplam 10 kişi oynuyor filmde.Yine de sonuna kadar sıkmadan izlettiriyor film.Bu açıdan bakarsak f/p oranı en iyi bilim kurgu filmi diyebiliriz heralde.Her neyse filmde, bi psikolog, bir biyolog, bir hristiyan din bilimci, bir arkeolog ve tam neci olduklarını hatırlamadığım 2 profesör daha, bir öğrenci ve ölmeyen adamımız John Oldman'ın diyologları hiç yapmacık değil, sanki herşey gerçekte oluyormuşta, odaya saklanan gizli bir kamerayla izliyormuşsunuz gibi.Muhabbet sizi sıkmayı geçtim, muhabette dahil olmak istiyorsunuz.Sanki o odadaki biriymiş gibi hissediyorsunuz.Filmin sonu beni açıkçası tatmin etmedi fakat onun dışında film dört dörtlüktü.Daha güzel bir son düşünülebilirdi.Eğer dini konularda yapılan eleştirmeci muhabbetleri görünce sinir oluyorsanız hiç izlemeyin.Spoiler vermek istemiyorum ama olaylara çok alternatif bir bakış atmışlar.Benim açıkçası hoşuma gitti bu yapısıyla.Fakat herkes tatmin olmayabilir.Müslümanlıkla alakalı bir yorum yok, ama İsa ve Musa hakkında yapılan muhabbetler size ters gelebilir.

    Legend of Galactic Heroes [Anime]
     Bilimkurgu Severler Derneği
    Konusu:
    Dünya'da kaynakları tüketen insanoğlu çareyi uzaya çıkmakta bulur.Aldabaren Yıldız Sistemi'ndeki Theoria gezegeninde Birleşik Uzay Hükümeti, ingilizce adıyla "United Spece Government (USG)" adıyla bir hükümet kuruldu.Bunun şerefine takvim de değiştirildi.İnsanlar pek çok gezegene dağıldı ve yaşamlarını bu şekide sürdürmeye başladılar.Fakat uzay korsanları, kolonilere ait gemilere saldırmasıyla bu huzur ortama bozuldu.Bu durumdan Rudolph Von Goldenbaum insanları kurtardı ve büyük bir güç kazanarak, konumunu yükseltti.Daha sonra Rudolph aşırı güçlendi, Galaksi İmparatorluğu adını verdiği monarşik bi yönetim kurdu.Diktatör bir yönetim sergildi ve isyanları acımasız bir şekilde bastırdı.Ale Hainessene isyanı başarılı oldu ve imparatorluğun henüz el atmadığı bir bölgede Özgür Gezegenler Federasyonu'nu kurdu.Daha sonra bu iki devlet arasında birçok savaş yaşandı.Asıl hikaye ise Galaksi İmparatorluğundan Reinhard Von Lohengarmm ile Özgür Gezegenler Federasyonundan Yang Wenli arasında mücadeleyi konu alıyor.

    Serinin en güzel özelliği özel güçler barındırmıyor olması ve uzayda geçmesine rağmen uzaylı bile barındırmıyor.Yani tamamen insan neslini geleceği üzerine kurulmuş bu seri.İnsan psikolojisi çok güzel yansıtıyor.Bir çok seride olduğu gibi bir insan dünyaları tek başına alamıyor, ki bu filmin hem savaş sahnelerini hem de gidişatı daha gerçekçi yapıyor.Ayırca süpriz ölümler sizi bekliyor.Bu da heyecanı bir adım daha yukarıda tutuyor.Özellikle insanların durumlara tepkileri, savaşta iki tarafında dahi bir kumandana sahip olmasından kaynaklanan güzel savaş stratejileri ve her daim sevebiliceğiniz çok kaliteli karakterler.Kesinlikle kaçırmamalısınız.

    İzleme Sırası:

    İzleme Sırası:

    1. Ginga Eiyuu Densetsu Gaiden: Ougon no Tsubasa
    2. Ginga Eiyuu Densetsu: Waga Yuku wa Hoshi no Taikai
    3. Ginga Eiyuu Densetsu: Arata Naru Tatakai no Overture
    4. Ginga Eiyuu Densetsu (110 Bölüm)

    Reinhard'a odaklanan film;
    Ginga Eiyuu Densetsu Gaiden: Senoku no Hoshi, Senoku no Hikari.
    Yang Wen-li'ye odaklanan film; Ginga Eiyuu Densetsu Gaiden: Rasen Meikyuu

    İsteğe göre izlenebilir, ki bence kesinlikle izlenmelidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fingolfin. -- 25 Eylül 2014; 19:39:30 >




  • Kaptan Harlock eklerseniz sevinirim hocam.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Itsuka Shido

    Kaptan Harlock eklerseniz sevinirim hocam.

    Ekleyeceklerim arasında o da vardı zaten, ekliyeceğim, fakat benim bu grubu açarken beklentilerim açıkçası herkesin bir şeyler eklemesi onlar hakkında yorum yapması falandı, şu an konuyu pek takan olmadı gibi duruyor.
  • Derste olduğum için yazamıyorum. Eve gidince yazarım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Itsuka Shido

    Derste olduğum için yazamıyorum. Eve gidince yazarım.

    Bak bu iyi olur işte.Konuyu açma amacım Türkiye'de aşırı derece de bilim kurguyla ilgilinen bir kitlenin pek olmamasıydı, bu yüzden konu dışında takılan insanlarla bilgi alışverişine girmek için açmıştım konuyu.Fakat sizin dışınıda pek bir takan olmadı benim konuyu, neyse sağlık olsun ne diyelim.Ben yine de bir süre öneri yaparım diye düşünüyorum, bakalım.
  • Bioshock Infinite [Oyun]
     Bilimkurgu Severler Derneği
    Kuantum fiziğindeki her insan bir tercih yapmak zorunda kaldığında iki farklı evren oluşur tezi üzerinie kurulu hem bilimsel, hem de kurgusal yönden bir şahaser.Genel olarak serinin konusunu yazmıyorum çünkü serinin gizemi ve öğrenme isteğini düşüreceğine inanıyorum fakat genel olarak Amerikan Müstesnalığının ön plana çıktığı uçan bir şehir, ırkçılık, cennetin nasıl bir distopya ya dönüşebilieceği ve paralel evren konusu bu kadar güzel mi işlenir denen seneryosu, oldukça derin ve karmaşık bir seneryoya sahip olduğu söyleyebilir.Zaten oynanış dinamiklerinin de iyi olması oyunu çok daha oynanabilir kılıyor, retro tarzı ve genel olarak atmosferi ile kesinlikle oynanması gereken yapımlardan biri.Türkçe yamasıda mevcuttu yanılmıyorsam.

    Steins;Gate[Anime]
     Bilimkurgu Severler Derneği
    Konusu:
    Okabe Rintarou ve 2 arkadaşı Geleceğin Cihazları Araştırma Laboratuarını kurmuşlardır.Birçok değişik alet yapmışlardır.En son çalıştıkları cihaz ise bir Mikradalga Telefondur.Yani Telefona atılan mesaja göre çalışacak bir Mikrodalga.Okabe, zaman makinesini duyurmak için verilen bi konferansa katılır.Daha sonra burada Makise Kurisu'nun öldüğünü görür ve sonra uyanır.Kalktığında konferansa gitmek için erkendir ve televizyona baktığında ise gideceği konferansın olduğu yere uydu benzeri bir şeyin düştüğünü görür.Dahası yaptıkları son makine geçmişe mesaj gönderebilmekte ve içine konulan şeyleri dışarıda bir yere jel olarak aktarmaktadır.Grup aslında hiç girmemesi gereken bir işe bulaşmıştır.

    Steins;Gate, zamanda yolculuk temalı güzel bir bilim kurgu animesidir.Zamanda yolculuk temasını içinde en sevdiğin serilerden biridir.Çoğu zamanda yolculuk animesine göre neredeyse hiç mantık hatası içermiyor.Tabii bunu nedeni elbette paralel evrenleri konu alması.Eğer tek bir çizgi olarak zamanı alırsak, olaylar sarpa sarıyor zaten.Seriye başlamadan önce John Titor'u internette bir süre araştırmanız sizin için oldukça iyi olucaktır.Seriden alınacak zevki maksimuma çıkarmak içn yapılması gereken bir işlemdir.Bu olay gerçekte olan bi olaydır.Kısaca bahsetmek gerekirse, John Titor 2000 yılında internette 2036 geldiğini iddia eden biridir.İddiasına göre devlet tarafından zamanda yolculuk etmesi için seçilmiş ve IBM 5100 bilgisayırını bulup geleceği götürmesi gerekmektedir.Bu bilgisayarın eski programları ayıklayacağını söylemiştir.Ayrıca 2000'le 2036 arasında olucak bazı olayları da internette yazmıştır.

    Steins;Gate, sadece zaman kurgusu konusunda değil, duyguları yansıtmakta da oldukça başarılı bir seri olduğunu söyleyelim.Karakterlerin duyguları sizlere ulaşıyor.Karakterlerin tepkileri, karakterlerin kimliğine tam otuyor, karakterler genelde uçuk tipler zaten.Ayrıca serinin kendine has, kara mizah diyebileceğimiz bir espri anlayışı var.Karakter, aşina olduğumzu karakterlerden değiller.Çok değişik ve özgünler.Bu yüzden espiriler ve karakterlere alışmanız zaman alabilir.Fakat bu tarz farklı karakter bence her zaman çok daha iyi olmuşlardır.Çizimler de diğer serilere göre biraz değişik gibi gelseler de insan izledikçe buna da alışıyor. Ayrıca CERN ve John Titor'u ekleyerek gerçeklik düzeyini baya yüksek bir seri durumuna çıkarmışlar.
    Sonuç olarak, ilk bölümlerin biraz konuya giriş niteliği taşımasından dolayı daha yavan geçmesinde sıkılmayıp seriye devam edebilirseniz, kesinlikle memnun kalacağınızı düşünüyorum.

    Blade Runner (1982) [Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    Konusu:
    2019 yılında, dünyanın artık distopik bir yaşam alanı haline geldiği bir dönemde geçer. Tyrell gibi devasa üretici firmalar Replikant isimli, dış görünüm olarak insan türünden ayırt edilemeyen robotlar üretmektedirler. Dünya dışı kolonilerin tehlikeli ve illegal işlerinin halledilmesi için kullanılan bu robotlar, Blade Runners isimli özel polisler tarafından yakalanmaktadır. Uzman bir Blade Runner olan Rick Deckard, görevini bıraktığı bir esnada, Los Angeles'a gelen bir grup replikantı yakalamak için verilen son bir görevi kabul eder. Ancak iki milyon insanın yaşadığı bu şehirde görünüm olarak insandan hiçbir farkı bulunmayan bu robotları teşhis etmek hiç kolay olmayacaktır.

    Cyberpunk tarzını sevenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir kült, bir şahaser diyebiliriz.Hem felsefik arka planı, hem de atmosferiyle gerçekten ön plana çıkıyor, seneryo olarak muhteşem denilemeyebilir fakat iyi bir seneryosu olduğunu da belirtelim.Distopik bir gelecekte geçen, Noir havası bence çok iyi olmuş.

    The Road [Kitap/Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    Konusu:
    Çok da uzak olmayan bir gelecekte, büyük depremlerle başlayan felaketler iklimi değiştirmiş, Güneş kalın gri bulutların ardında görünmez olmuş, buna bağlı olarak bitki ve bitkileri yiyerek beslenen hayvanların sonu gelmiştir. İnsanlığın tükenişi ise yavaş ve ızdıraplı bir can çekişme şeklinde olmakta, sona kalanların dünyasında yamyamlıkla şiddetlenen korkunç bir terör hüküm sürmektedir. Bu distopyanın ortasında bir adam ve oğlu "iyi insanlar"ın yaşadığı güney sahiline ulaşmak için yola çıkarlar...

    Öncelikle kitabını okumadım ama film gerçekten etkileyiciydi.Filmin en etkileyeciği yanı bir geliceğin olmayışı, çevre de ne bir hayvan ne de bir bitki var.Tek yemek kaynağı konserveler ve insanlar.Artık hiç bir kuralda yok.Hiç beklemediğiniz bir anda biri sizi yakalayabilir, tecavüz edebilir ve sizi yer ya da elindeki diğer insanlar bitene kadar kilere kitler.Durum artık budur çünkü insanlarum konserve bulamayınca yiyecekleri tek şey insanlar, kimseye güvenemezsin.Bu özelliklere bir de eklenen karanlık ve ıssız mekanlar, acayip bir depresif hava yakalıyor, o kıyamet sonrası atmosferi cidden harika bir şekilde yansıtılmış.Bazı kısımlar size saçma gelebiliyor fakat gene olarak realist bir şekilde ilerliyor ki, bence şartların insanlar üstündeki etkileri çok iyi işlenmiş, oyunculuklar zaten üst düzey zaten.Film bu tarz distopyaları sevenler için biçilmiş kaftan.Ayrıca oyunculukların da cidden çok başarılı olduğunu da belirteyim.Tek sorun bence finalin güzel bağlanamaması.Üstüne Empyrium, tercihen Ensemble of Silence ya da Uaral falan dinlendiği taktirde etkisini çok daha yukarlara taşıyabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fingolfin. -- 25 Eylül 2014; 19:34:21 >




  • minimum ayrintili anlatamam fakat Dan brown in butun kitaplarini okuyun

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mobile Suit Gundam Serileri [Anime]

     Bilimkurgu Severler Derneği

    Gayet geniş bir evrene daha doğrusu evrenlere sahip anime serisidir.Bir çok farklı evrene ev sahipliği yapar ve bu evrenler kendi aralarında bağımsızdır yani seneryo bakımından bağlantıları yoktur.Hikaye insanların Gundam adını verdikleri dev robotlar yapmışlardır ve bunları savaşlarda kullanmaktadırlar.Anlıyacağınız üzere askeri bilim kurgu serisi fakat derin seneryo, arka planda felsefik duruşu, güzel savaş stratejileri ve bir de güzel tasarımlarıyla kesinlikle sevenleri tatmin ediceğini düşünüyorum.

    Mobile Suit Gundan İzleme Sırası:

    Universal Century Evreni


    1. Mobile Suit Gundam MS IGLOO: The Hidden One Year War
    2. Mobile Suit Gundam MS IGLOO: Apocalypse 0079
    3. Mobile Suit Gundam MS IGLOO 2: The Gravity Front
    4. Mobile Suit Gundam
    5. Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket
    6. Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team
    7. Mobile Suit Gundam 0083: Stardust Memory
    8. Mobile Suit Zeta Gundam
    9. Mobile Suit Gundam ZZ
    10. Mobile Suit Gundam: Char's Counterattack
    11. Mobile Suit Gundam Unicorn
    12. Mobile Suit Gundam F91
    13. Mobile Suit Victory Gundam

    Anno Domini Evreni


    1. Mobile Suit Gundam 00
    2. Mobile Suit Gundam 00 Second Season
    3. Mobile Suit Gundam 00 the Movie: Awakening of the Trailblazer

    After Colony


    1. Mobile Suit Gundam Wing
    2. Gundam Wing: Endless Waltz

    Advanced Generation

    1.
    Mobile Suit Gundam AGE

    After War


    1. After War Gundam X

    Correct Century

    1. Turn-A Gundam

    Cosmic Era

    1. Mobile Suit Gundam Seed
    2. Mobile Suit Gundam Seed MSV Astray
    3. Mobile Suit Gundam Seed Destiny
    4. Mobile Suit Gundam Seed C.E. 73: Stargazer
    5. Mobile Suit Gundam Seed Destiny Final Plus: The Chosen Future

    Future Century

    1. Mobile Fighter G Gundam

    Bunlar dışında listeye eklemediğim bazı serilerin altenatifleri vs. olan serileri eklemeye üşendim.Bu liste size yeter diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fingolfin. -- 26 Eylül 2014; 1:51:39 >




  • Bende saf bilimkurgu hikayesi yazıp yayınlıyorum mesela bugün 13.bölümü koydum. Buda link:

    https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=92209698&p=1#92209698

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel konuymuş, Warhammer 40k'nın konuya pek hakim değilim, bunun için ne nedir, ne değil tarzında bilgiler olan oyun dışında bir bilgi kaynağı var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Blackkan

    Bende saf bilimkurgu hikayesi yazıp yayınlıyorum mesela bugün 13.bölümü koydum. Buda link:

    https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=92209698&p=1#92209698

    Yer İmlerine ekledim, gece okurum büyük ihtimal.




    @Yorozuya Gin-chan

    Zaten uzun ayrıntılı bir yazı istemiyorum sadece öneriler olsun, insanlar bilmedikleri ya da merak ettikleri şeyleri öğrensinler, izleyecek yeni filmler bulsunlar.Zaten okumuştum ama okumayanlar için olucaktır, son kitapları Bilim Kurgu sayılmaz pek ama ilk iki kitabı kesinlikle bu tanıma uyuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fingolfin. -- 18 Eylül 2014; 22:54:31 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fingolfin.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Blackkan

    Bende saf bilimkurgu hikayesi yazıp yayınlıyorum mesela bugün 13.bölümü koydum. Buda link:

    https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=92209698&p=1#92209698

    Yer İmlerine ekledim, gece okurum büyük ihtimal.




    @Yorozuya Gin-chan

    Zaten uzun ayrıntılı bir yazı istemiyorum sadece öneriler olsun, insanlar bilmedikleri ya da merak ettikleri şeyleri öğrensinler, izleyecek yeni filmler bulsunlar.Zaten okumuştum ama okumayanlar için olucaktır, son kitapları Bilim Kurgu sayılmaz pek ama ilk iki kitabı kesinlikle bu tanıma uyuyor.

    Hadi bakalım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Fingolfin. kullanıcısına yanıt
    Son kitabı cehennme de normaldi ama dijitsal kale en iyi idi bana göre , bu atada bu kadar fazla anime paylaşilmasi beni mutlu etti açıkçası.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Road mükemmel. Tek geçerim
  • Paprika [Anime]
     Bilimkurgu Severler Derneği
    Konusu:
    Dr. Atsuko Chiba, alanında oldukça önemli çalışmalara sahip bir psikoterapisttir. Dr. Atsuko'nun çalışma arkadaşlarından Dr. Tokita oldukça güçlü bir psikoterapi cihazı olan DC-MINI'yi icat etmiştir.Cihaz, kullanıcısının başka insanların rüyalarına girmesine ve kişiliği ile senkronize olarak anksiyete ve nevrozların kaynaklarını bulmasına ve onarmasına imkan tanımaktadır. Yüksek teknoloji ile üretilmiş bu cihaz psikoterapi dünyasında bir devrim olarak görülmektedir. Ancak, insanların kişiliklerini değiştirebilme ve silebilme fonksiyonuna sahip olan DC-MINI, yanlış ellerde oldukça tehlikeli bir silaha dönüşebilme potansiyeli taşımaktadır.Araştırmanın son aşamasında, varolan 4 DC-MINI prototipinden birisinin çalınması ve Dr. Tokita'nın araştırma asistanlarından Himuro'nun kaybolması üzerine Dr. Atsuko olayların tesadüfi olmadığından şüphelenir. Laboratuvar'da bulunan araştırmacılardan bir kısmının akıl sağlıklarını yitirmesi ile birlikte Dr. Atsuko çalınan DC-MINI'nin insanların zihinlerini yok etmek üzere kullanıldığını anlar.

    Inception'ı yaparken Nolan'a ilham kaynağı olmuş bir seri olduğunu belirtelim öncelikle, karmaşık yapısı benim gibi bu tarz yapımları çözmek istiyenler, oturup üstüne düşünmeyi sevenler için biçilmiş kaftan.Ayrıca psikolojik ve gerilim yönünden de çok başarılı bir anime olduğunu söylemeliyim.Çizimler, renklendirmelerde oldukça başarılı, bu tarz filmleri sevenler için kesinlikle tavsiye ediyorum.

    Eden: It's An Endless World [Manga]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    Konu:
    Dünya nüfusunun %15’ ini öldüren ve birçoğunun da sakat kalmasına sebep olan insan bedeninin yavaş, yavaş yok eden Pandemic adlı bir virüs dünyayı paniğe sürüklemektedir. Öte yandan Terk edilmiş bir araştırma merkezin de, bu virüse karşı bağışıklık kazanmış iki çocuk Dr. Lane Morris ile birlikte yaşamaktadır. Enoa ve Hana, Dr Lane ile birlikte gözlerden ve bu karmaşa ve panikten çok uzakta sıradan günlük hayatlarını yaşamaktadırlar. Ama bu gizlik çok sürmez.

    Seri psikolojik ve felsefik açıdan bakıcak olursan, şahaser diyebiliriz.Atmosfere diyecek bir şey yok ve konu giderek daha açılıyor ve müthiş bir hal alıyor.Gerilla savaşları, entrikalar ve daha fazlası.Manga-ka oturup bunları tek tek düşünmüş, eklemiş ve sonunda ortaya fazlasıyla ağır ama bir o kadar da kaliteli bir manga çıkarmış.Çizimlerinden, diyaloglara; aksiyondan dramına her şey çok iyi bu seride.Kesinlikle kıyamet sonrası bilim kurgu istiyenler için kesinlikle şahaser olucak bir eser.


    Stargate [Dizi/Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği
    Konusu:
    1928 yılında, Mısır'da Dünya'daki hiç bir elementten yapılmadığı anlaşılan halka şeklindeki bir cisim bulunur.Uzun süreli çalışmalar yapılır ama gizem bir türlü çözülemez.Taa ki Dr. Daniel Jackson, araştırmaların yanlış yönde yapıldığını söyleyip araştırmalara en baştan başlama kararı verinceye kadar.Taş halka Yıldız Geçidi adı verilmiş bir solucan deliğidir.Bir çok galaksi arasında ulaşım sağlamak için kullanılmaktadır.Eski tanrılar ise bu geçitleri kullanarak insanları ya da diğer canlıları kullanan parazitlerdir.

    Stargate sadece bilim kurgu severlerin değil, mitoloji severlerinde dikaktı çekicek bir kurguya sahip.Eğer bu iki türede aşinaysanız, kesinlikle vazgeçilmeziniz olucaktır.Mitoloji konusunda ben bir şey bilmem diyorsanız, izlemeden önce şöyle bir Mısır, Yunan ve İskandinav mitolojilerine bakmanız bence çok daha iyi olucaktır.Serinin izleme zevkini arttıracaktır.Seride en sevdiğim yönü, mitolojik tanrılar gibi etmenlerin çok güzel ve farklı bir şekilde kurguyla eklenmesi oldu.Oldukça özgün olduğunu söyleyebilirim bu yönüyle.

    İzleme Sırası:

    Stargate (1994)
    Stargate SG-1
    Stargate Atlantis
    Stargate The Ark of Truth
    Stargate Continuum

    SG-1'in 8. sezonuyla Atlantis'in ilk sezonu paralel olarak gidiyor.Yine de benim önerim, ilk SG-1 bitirip, sonra Atlantis'e başlamanız yönünde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fingolfin. -- 19 Eylül 2014; 13:43:15 >




  • Stalker (1979) [Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    Bir nevi kıyamet sonrası gelecekte, isimsiz bir ülkedeyiz. Düşen dev bir meteor açıklanması güç olaylara sebep olmuştur. Yarattığı etki Zone adı verilen bir alanda etkili olmaktadır. Bu alanın ortasında yer alan bir odada insanlığın en derin tutkularını gerçek yapacağı söylenen bir güç vardır.Dikenli teller ve askerlerle korunan Zone'a sadece zihinsel güçleri ve yeterli cesaretleri olan Stalker'lar girebilmekte ve eşlik ettikleri insanları odadaki güçle yüzleşmeye götürmektedirler. Kahramanımız da böyle bir Stalker'dır. Karısının itirazlarına rağmen bir bilimadamı bir de yazarı yanına alarak hayatının yolculuğuna çıkar.


    Solaris (1972) [Kitap/Film]

     Bilimkurgu Severler Derneği


    Kendisi yaşayan dev bir dimağ olan sularla kaplı Solaris gezegeni, Dünya'dan gelen insanların bilincinde ve bilinçaltında oyunlar oynayarak hafızalarında kalmış olayları maddeleştirmektedir. Bu tuhaf gezegeni araştırmak için kurulmuş üsse, açıklanamaz bir şekilde ölen meslektaşının yerini almak üzere gönderilen filmin kahramanı, gezegenin esrarınına cezbolurken, kendi geçmişinin hayaletleriyle de yüzleşmek zorunda kalacaktır.

    Stanislaw Lem'in 1961'de yazdığı bilim kurgu romanı, aynı zamanda Andrei Tarkovski'nin 1972 yılında çektiği filmdir, kitabı okumadım ama filmi gerçekten çok iyidir.

    A.I. Artificial Intelligence (2001) [Film]

     Bilimkurgu Severler Derneği

    Belirsiz bir gelecekte, insanoğlu, dünyanın çoğunun sular altında kaldığı bir yeryüzünde yaşamaya çalışırken, teknolojinin nimetlerinden yararlanarak hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla 'yapay zekalı' robotlar üretirler. David madde ve mana olarak tam bir insan gibi donatılmış bir robottur. Sevmeye programlanmış olan ilk robot çocuk David, o sırada hasta olmasından dolayı tedavisi bulunana kadar çocukları dondurulmuş bir aile tafından deneme süreci olarak evlat edinilir. David, yaşadığı aile ortamında evlatlığın gerektirdiği sevgi ve bakımı kapsayarak, giderek çiftin çocukları haline gelmesine rağmen, umulmadık olaylar hayatı 'Robot David' için imkansız bir duruma sokar.



    Gattaca (1997) [Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği

    21. yüzyılda genetik mühendisliği çok gelişmiş ve bilimsel olarak kusursuz insanlar yaratılmaktadır. Özel pozisyonlar için yetiştirilen bu yeni süper insan ırkı yüzünden, normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar işsiz kalmakta ve ikinci plana itilmektedir. Onlardan biri olan astronot adayı Vincent, Gattaca şirketinde ancak temizlikçi olarak iş bulabilecekken, komadaki bir atletin kan örneklerini ve kimliğini alarak iyi bir pozisyonda işe girer. Fakat şirkette işlenen bir cinayet, olayı araştıran dedektifin dikkatini Vincent'ın üzerinde yoğunlaştırmasına sebep olacaktır.


    Dark City (1998) [Film]
     Bilimkurgu Severler Derneği


    John Murdoch, bir sabah nasıl geldiğini bilmediği yabancı bir otel odasında uyanır ve vahşice işlenmiş cinayetlerin katili olarak arandığını fark eder. Hafızasını kaybetmiş olduğu için cinayetleri işleyip işlemediğini dahi hatırlıyamamaktadır. Dedektif Burmstead tarafından aranan Murdoch, gerçekte kim olduğunu öğrenmek ve karşılaştığı bu korkunç bilmeceyi çözmek için büyük bir mücadeleye başlar.Yeraltında yaşayan garip canlılarla karşılaştığında olayı çözmeye çok yaklaşmıştır. 'The Strangers' olarak tanımlanan, zamanı durdurma ve dünyanın fiziksel yapısını değiştirme gücüne sahip olan bu yaratıklar, direkt olarak insan beynine hakim olabilmekte ve olayları istedikleri şekilde yönlendirebilmektedirler. Bu yaratıkların bir şekilde yok edilmesi gerekmektedir ve bunu yapabilecek tek kişi de Murdoch’tır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fingolfin. -- 19 Eylül 2014; 13:57:41 >




  • Bu kadar yazdık ama Vakıf serisinden hiç bahsemedik, cidden hiç olmadı.

    Konusu:
    Milyonlarca gezegeni kapsayan bir İmparatorluk vardır.Matematikçi olan Hari Seldon'ın yeni bir bilim dalı olan psychohistory(psikotarihi) geliştirir ve onun üzerinden araştırmalar yapar.Psikotarih, matematik yardımıyla yoplumların gelecekte başına gelebilecekleri hesaplayan bir daldır.Hari Seldon, İmparatorluğun önüne geçilemez bir çöküş içinde olduğu farkeder.Bu çöküş büyük bir kaos ortamı oluşturucak ve uzun yıllar bu kaos'un etkisi sürücekti.Bu yüzden Hari Seldon hem bu arayı kısaltmak, hem de bugüne kadarki insanoğlunun elde ettiği bilgileri saklayıp, kaos döneminden sonra aşırı bir gerileme olmasın diye bir ansiklopedi oluşturmak için Vakıf dediği bir organizasyonu kurmaya karar verir.


    Bilim Kurgu'nun şahaseri, birçok serinin ilham kaynağı, özgün, felsefik ve müthiş bir seri, bu seriyi nasıl anlatabileceğimi bilmiyorum, kesinlikle her Bilimkurgu severin bir kez okuması gereken bir şahaser.Okumayını dövüyoruz.Sıralama aslında çok tartışılmakta, nasıl okunması gerektiği hakkında, bence biraz da heyacan yönün ön plana çıkması açısından şu sırada okunmalıdır;

    1. End Of Eternity(Sonsuzluğun Sonu)

    Vakıf Serisi:

    2. Foundation (Vakıf)
    3. Foundation and Empire (Vakıf ve İmparatorluk)
    4. Second Foundation (İkinci Vakıf)
    5. Foundation’s Edge (Vakıf’ın Sınırı)

    Robot Serisi:


    6. Caves of Steel (Çelik Mağaralar)
    7. The Naked Sun (Çıplak Güneş)
    8. The Robots of Dawn (Şafağın Robotları)
    9. Robots and Empire (Kurtarıcı)

    Vakıf Serisi:

    10.
    Prelude to Foundation (Vakıf Kurulurken)
    11. Forward to Foundation (Vakıf İleri)
    12. Foundation and Earth (Vakıf ve Dünya)

    Bu şekilde Vakıf serisini bitirmiş oluyorsunuz, unutmayın bu sıralama kronolojik değil, sadece heyecanı ve merakı biraz daha arttırmak için tercih edilen sıralama, yani Star Wars'a 4. filmden başlamak gibi.


    Ayrıca şunları okumakta, seriyi daha iyi anlamanızı sağlıyacaktır;

    İmparatorluk Romanları:
    1. The Currents of Space (Tanrılar ve İmparatorlar)
    2. The Stars, Like Dust (Asi Gezegen Tyrann )
    3. Pebble in the Sky (Uğursuz Gezegen Galactica)

    *pek bağlantı yok ama kronolojik olarak böyleler.

    Kısa Robot Hikayeleri

    - The Complete Robot
    - Robot Dreams
    - Robot Visions
    - Gold: The Final Science Fiction Collection

    Asimov'un önerdiği kronolojik sıralama ise;

    1.
    The Complete Robot
    1. I, Robot

    *İstediğinizi tercih edebilirsiniz.

    Robot Serisi:
    2. Caves of Steel (Çelik Mağaralar)
    3. The Naked Sun (Çıplak Güneş)
    4. The Robots of Dawn (Şafağın Robotları)
    5. Robots and Empire (Kurtarıcı)

    İmparatorluk Romanları:
    6. The Currents of Space (Tanrılar ve İmparatorlar)
    7. The Stars, Like Dust (Asi Gezegen Tyrann )
    8. Pebble in the Sky (Uğursuz Gezegen Galactica)

    Vakıf Serisi:
    9. Prelude to Foundation (Vakıf Kurulurken)
    10. Forward to Foundation (Vakıf İleri)
    11. Foundation (Vakıf)
    12. Foundation and Empire (Vakıf ve İmparatorluk)
    13. Second Foundation (İkinci Vakıf)
    14. Foundation’s Edge (Vakıf’ın Sınırı)
    15. Foundation and Earth (Vakıf ve Dünya)




  • http://forum.donanimhaber.com/m_37331057/f_/key_vak%25FDf//tm.htm#59614874

    Vakıf serisi hakkında yazılar var üstteki konuda, ilgilenenlere yardımcı olabilir.

    http://forum.donanimhaber.com/m_70621256/mpage_2/f_/key_oddysey//tm.htm#72031142

    Bu konuda da buraya geleceğini düşündüğüm A2001, A Space Oddysey hakkında yazım var. Göze alan buraya alabilir benden izin, yeri burasıdır zaten.

    Bilim Kurgu başlığı açılması iyi olmuş bölümde ve konunun gidişi de güzel. Hayallerin gerçeklerin bilimin birbirine karıştığı ülkede ciddiye alanlarda varmış Bilim Kurguyu, hiç kalmadı sanıyordum?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 25 Eylül 2014; 20:54:35 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: neommy

    http://forum.donanimhaber.com/m_37331057/f_/key_vak%25FDf//tm.htm#59614874

    Vakıf serisi hakkında yazılar var üstteki konuda, ilgilenenlere yardımcı olabilir.

    http://forum.donanimhaber.com/m_70621256/mpage_2/f_/key_oddysey//tm.htm#72031142

    Bu konuda da buraya geleceğini düşündüğüm A2001, A Space Oddysey hakında yazım var. Göze alan buraya alabilir benden izin, yeri burasıdır zaten.

    Bilim Kurgu başlığı açılması iyi olmuş bölümde ve konunun gidişi de güzel. Hayallerin gerçeklerin bilimin birbirine karıştığı ülkede ciddiye alanlarda varmış Bilim Kurguyu, hiç kalmadı sanıyordum?

    Güzel yazıymış, siz baya bilgilisiniz zaten bilimkurgu konusunda hatırladığım kadarıyla.Zaten konuya eklemeyi düşünüyordu, direk buraya kopyalıyorum yazınızı;




    Nereden geldik? Nereye gidiyoruz? Evrim, uzaylılar!

    Filmler ve kitaplar;

    2001: A Space Oddysey ( Filmi Türkçe var, kitabı da Türkçeye çevrilmiş olabilir ama okumadım)
    2010: The Year We Make Contact: Film, Türkiye de gösterildi.
    2061, Oddysey Three ( Türkçeye çevrildiğini sanmıyorum)
    3001, Son Efsane, kitap Türkçeye çevrildi.





    2001, A Space Oddysey, filmin açılışı, kitabında dikilitaş'ın maymun sürüsündeki Evrime açık bireyleri incelediği, tanımladığı ve onları Evrilmeye daha açık hale getirdiği anlatılmış.

    Altta epey önceden film hakkında Sinema bölümünde yazdığım bazı yazılar var, yine bu film ve Kubrick hakkında Sinema bölümünde ilginç yazılar bulabilirsiniz;

    " 2001 A Space Oddysee" filmini ilk Türkiye'ye geldiğinde sinemada seyretme şansım oldu (1972-73 olmalı)!... "Bilgisayar var" diye "Billion dollar brain" adlı garip bir filme gitmiş, bilgisayar diye 55 ekran şiş göbekli bir TV ekranından "onaylandı" yazısının çıkmasını seyretmiştik!
    Bu ilk bilgisayarı seyrettiğimden 3-4 sene sonra seyrettim 2001'i. İnsanoğlunun binlerce yıllık evriminin anlatıldığı, maymunun havaya kemiği attığı sahne hala gözlerimin önünde, uzayda gemilerin valsler eşliğinde dansları da tabii!
    Yapım yıllarını 1. elden tarif etmek için anlattım yukardakileri yalnızca.
    Kubrick'i beğenebilmek için anlamak ve felsefi ve bilimsel derinliğini bilmek ve hissetmek gerek. Zaten sinema tarihinde de sadece 12-13 film yapmış ve herbir filmi alanında başeser kabul edilen başka bir yönetmen yok bildiğim kadarıyla! "

    " Evet, ama ilk filmi ( 2001: A Space Oddyssey ) Türkiyede ilk sinema gösterimlerinde izlediğimden, ki yanlış hatırlamıyorsam 1972-74'ler olmalı, en az 10-15 yıl kadar sonra, kitabını ve de devam kitaplarını ( veya kitabını ), okudum ve 2001: A Space Oddysey,'in devam filmini, Paul Schneider vardı başrolde ve bankın kenarında oturan Arthur C. Clarke, ( veya filmlerini de ) izledim.
    Sıradan ama ilgili bir sinema seyircisi olarak, ancak Arthur C. Clarke'nin en son devam kitabını okuduğumda ( uzun zaman geçtiğinden anımsamam zor oluyor ve yanlış bilgi de vermek istemem, kaç devam filmi ve kitabı olduğu konusunu hatırlamıyorum 1 veya 2 olmalı ) tamam bu adam ilk filmde yalnızca Uzaylılardan bahsetmiş diyebilmiştim.
    Film konusundaki yorumların zenginliği ve farklılaşmaları aynı zamanda Stanley Kubrick'in seyirciye çok şey bırakan anlatımının bir sonucu. Ama en son kitabın son bölümündeki hesaplaşmada, açıkça uzaylılar ortaya konuluyor ve insanoğlunun iyi veya kötü olup olmayacağı belli olmayan bu karşılaşma için 1000 yıllık bir hazırlanma süresi olduğu, ışık hızı bariyerinden dolayı, anlatılıyordu.
    Kısacası Kubrick'in Arthur C. Clarke ile hazırladığı bulmaca benim neredeyse 20 yılımı aldı, umarım başkaları daha kısa sürede çözerler! "


    2001, muhteşem bir filmdir. Evrimin, insanoğlunun gelişiminin, ve varoluşundan bu yana bir kenara atmayı başaramadığı bazı huylarının filmidir. Tarihin çok öncelerinde dünyada bir dikilitaş belirir, bundan sonra aynı dikilitaş insanoğlunun evriminin hemen her sıçrayış anında filmde tekrar belirir. Filmin başlangıcında yer alan maymunun önce dikilitaşla karşılaşması, bir sonraki gün kuru bir ölmüş hayvan kemiği karşısında dakikalarca başını bir o tarafa bir bu tarafa çevirip belki de ilk defa zeka belirtileri göstermesi, kemiği diğer hayvanları avlamakta kullanmaya başlıyarak et ve proteinle kendi evriminin hızlanmasına yol açacak avcılığa başlıyabileceğini ( tabii yalnızca geçim derdi, maymun bu sonuçları görememiştir ) anlaması, yeni kullanmaya başladığı aletle ilk işlerinden birisi olarak rakip maymun kabilesinden birisini öldürmesi, zaferini kutlamak için rakip maymunu öldürmekte kullandığı kemiği havaya fırlatması ve kemiğin yavaşça Strauss valsleri eşliğinde uzay gemilerine dönüşmesi sahneleri muhteşemdir. Film geliştikçe Bilim Kurgunun diğer birçok ana teması da önümüze gelir, insan-makine çatışması ve uzay gemisinin süper bilgisayarı HAL’in yüklendiği bilgi nedeniyle ortaya çıkan çelişkiden dolayı sapıtıp gemi mürettabatını birer birer öldürmeye başlaması, ( Asimov’un 3 robot kuralını Citizen HAL’e yüklemeyi unutmuş işte, yalnızca şakaydı kimse alınmasın üzerine ) ne olduğunu anlamaya başladıklarında saklandıkları gizli köşede HAL’i durdurmaya çalışacaklarından bahsederken HAL’in uzaktan dudak okumayla ne yapacaklarını anlaması, ve filmin her türlü yoruma açık olan karmaşık sonu, belki de evrimin yeni bir aşaması, belki yalnızca ölümün kendisi.


    2010, The Year We Make Contact:




    Uzaylıların eski Dikilitaş görevinde kaybolan Astronot aracılığıyla ilişki kurmaları ve 2 gün içinde bölgeden uzaklaşmazlarsa öleceklerini iletmeleri, ve gerçekleşecek olayın Kubrick sembolizmiyle anlatılması, birde tabii " Tanrım, yıldızlarla dolu " şeklinde dikilitaş ve ötesinin tarifi;

    2010: Devam filmidir, ayda yine bir elektromanyetik düzensilikle beraber yine bir dikilitaş’ın bulunmasıyla başlar. Arkada dünyada savaşmaya hazırlanan bir ABD-Sovyetler birliği gerginliği devam ederken film gelişir, uzaylıların insanlarla kurduğu çok az sayıdaki doğrudan sayılabilecek ilişkide mesajları da gelir arasıra, “ Harikulade bir şeyler olacak “ “ buradan gidin “. Jüpiter yörüngesinde kendilerini kopyalayan binlerce dikilitaş’ı da görünce Uzay gemilerindeki ABD’li ve Sovyet astronot ve kozmonotlar bölgeden kaçmalarının tek yolu olarak güçlerini birleştirirler ve kaçarlarken arkalarında uzaylıların “ harikulade bir şey olacak “ dediklerini görürler, artık Güneş Sistemimizde yeni bir güneş vardır ve artık dünyayı 2 güneş aydınlatır, böylece gelen barış mesajını da ayrıca belirtmeye gerek yok.

    3001; Son Efsane;

    Kitap uzayda 1000 yıldır donmuş gezen eski astronot Frank Poole nin bulunmasıyla başlar, uykusundan uyandırılmasıyla devam eder. Yeni güneş Jüpiter’in çevresinde hayat gelişmiş ve yerli yaratıklarla beraber bazı Jüpiter ( yeni güneş haliyle adı Lucifer ) uydularında oluşan doğal ortama insanoğlu da yerleşmeye başlamıştır. Tüm öykülerin bir özetçesinin yer aldığı kitabın son kısmındaki monologda filmlerin ve kitapların mesajı iyice belirginleşir. Evrende ilk evrimleşenlerden bir uzaylı ırk, gittikleri gezegenlerde gelişmeye açık canlılar bulduklarında onların daha hızlı evrimleşebilmeleri için arkalarında siyah dikilitaşları bırakmışlardır, ama dünyadakin de bir şeyler ters gitmiş ve 450 ışık yılı ötedeki uzaylılara insanoğlunun gelişmesinin problemli olduğu ve yok edilmeleri gerektiği yolunda bir mesaj gitmiştir. Kitaptaki ilk yok etme girişimi atlatılsa da, insanoğlunun gelişme ve yaratıcı uzaylılara aslında mesajdaki gibi olmadıklarını, iyi olduklarını ispatlamak için yaklaşık 1000 yılı vardır önünde.

     Bilimkurgu Severler Derneği




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.