Şimdi Ara

Bu paranın kaynağı nerden geliyor ??? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
173
Cevap
6
Favori
5.345
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sicakyuz

    quote:

    Orijinalden alıntı: erkmenson


    quote:

    Orijinalden alıntı: sicakyuz


    quote:

    Orijinalden alıntı: 19]GaLaTaSaRaY[05

    Bende Izmir'de yeni cla, cls ve c180 bollugunu gorunce ayni soruyu soruyorum kendime.

    E bir oyun konsoluna bir aylık maaş bağlıyorsun ama?



    oyun konsoluna 1 aylık maaş tabi yatırılır. çok değil 3 ayda kendini amorti eder o Nasıl mı ?

    Ben oyun konsollarını bıraktığımda ( sene 2011) bir baktım aylık harcamalarım kat kat arttı. Özsüt'e gidip 1 bardak çaya 3 lira , bir nargileye 15 lira, bir kahveye 10 lira, lanet olası steak house a bile 15 lira verir oldum. oysa asosyal evimde ''heavy rain'' ya da ''resident evil '' oynarken hiç para harcamıyor, inanılmaz keyifler alıyorum ve bir demlik çay ve 1 paket sigara ile muhteşem zamanlar geçiriyordum. Unutma ki tasarruflu bir hayat geçirmek isityorsan oyun konsolları birebir

    Dediklerinin yapıp konsol alma, sahaftan 10 tane kitap al 25 liraya. 1500 kağıt da cebinde kalsın.

    Gördünggg müüüü?



    o tercih meselesi canım. kimisi kitaptan kimisi oyundan kimisi filmden hoşlanır. bazıları hepsinden. kitaptan gram hoşlanmayıp ( alışkanlığı olmayan ) ancak gece gündüz oyun oynayan onlarca arkadaşım var . ayrıca inan ben kitap okurken zevk almıyorum ( belki zevk alacağım kitaplar okumadığım içindir). her okuduğum acı veriyor, canımı sıkıyor, eksikliğim, çaresizliğim, olmam gerektiği gibi olamayışım... sanal alem zevkli kendime onlarca samuray anime dizisi indirdim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • peder.....
    kayinpeder.....
    kader....
    ucu de yoksa o araclarin arkasindan bakmaya devam haci....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar.


    Bu lafı bu ara çok kullanır oldum...olduk...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Odysseus348

    yalnız değilsin bu konuda düşünürken kafayı yiyenler olarak yanındayız

    yaklaşık bir ay önce benzer bir konu açmıştım, sonuç olarak fakir olduğumuza karar verdik



    quote:

    sonuç olarak fakir olduğumuza karar verdik


    Hocam okadar tatlı bir mesaj olmuş ki Ne kadar yürekten, senin gönlün zengin belli ki.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kaygerya

    baban fakirse yapacak birşey yoktur,
    kayınpederin fakirse bu tamamen senın suçundur.

    bir musevi atasözü.

    Hocam sen de böyle konulara ters ve dobra giriyorsun hastayım ya

    Zengin kayınpeder bulmak da zor iş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sicakyuz


    quote:

    Orijinalden alıntı: 19]GaLaTaSaRaY[05

    Bende Izmir'de yeni cla, cls ve c180 bollugunu gorunce ayni soruyu soruyorum kendime.

    E bir oyun konsoluna bir aylık maaş bağlıyorsun ama?



    Amman hocam bir zevkimiz var onuda cok gormeyin;) ne telefona ne pc ye para harcarim okadar da olsun....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zengin gibi yaşarsan fakir, fakir gibi yaşarsan zengin olursun:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Görende zannederki bu forumda 50 binin ustunde araca binen yok. Hepsinin altinda 90 model broadway ayagimizi yerden kessin yeter diyolar.
    Insanlarin hayatta aldigi bazi zevkler vardir. Kimisi arabayi kimisi baska seyi..
    Arabayi sadece ulasim araci olarak gormem kendimi en rahat hissettigim yerdir arabam. Yani simdi bu paranin kaynagi nerden geliyor laflari boş laflar. Napalim yani hepimiz 8-10 binlik arabaya mi binelim.
    Kimseyi kucumsekmek istemem ama dediginiz anca afrikadaki kabilelerde olur. Luks araca binmek herkesin hakki binmeyene de zorla bindirilmez zaten. Kisi gelirine gore istedigi arabayi seçer ister geliri düzeyinde ister gelirinin daha assagisinda isterse de gelirinin daha yukarisinda bi arabaya biner. Odedigi müddetçe sorun yok. Zaten insan bi araba icin ödeyemecegi kredi veya borca girmez. Aylik geliri bellidir gideri bellidir. Ona göre ay ay öder bu da kimseyi bağlamaz.
    Haa ederi olmayan arabaya para verirsin anlarim. Hatta bu adam amma da Kerizmis derim. (Bkz:clio'ya 61k gömmek)
    Ama diger turlu insanların araba almak için ayirdigi bütçeye karisilmamasi kanaatindeyim. Bakin tekrar söylüyorum marka/model tartisilir yok 61'e onu alma bunu al denir ama niye 61'e araba aliyon butceyi dusur denmez,denemez. O alıcının bilecegi iştir kimse sorgulayamaz. Sonucta ödeyecek oo.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bir laf var zeki kisiler aklini kullanir. Fakat daha zeki kisiler baskalarinin akillarinida kullanir. Ben tecrubesiz 21 yasinda toy yeni para kazanmaya baslayacak bir kardesiniz olarak bu konudan o kadar not cikardim ki tahmin edemezsiniz. Konuyu acana da tesekkur ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kaygerya


    quote:

    Orijinalden alıntı: stefansalvatore

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kaygerya

    Yorumlara baktim da ulkenin buyuk bir bolumunun para kazanmayi bilmedigini dusunuyorum. Once izlemimi aktarayim sonra aciklama kismina gececegim

    Pekcok insan sskli bir ise girip calismak uzerine yillarca calistiriliyor. Kitapta yazanlari hafizasina almasi ve uygulamasi isteniyor. Universite bitir gir bir ise calis diye sartlandiriliyor. Bu insandaki girisimciligi yaraticiligi olduruyor ve para kazanmayi bir ise girip calismak olan milyonlarca insan yaratiyor.

    Babadan kalma evler mevzusuna gelince, goruyorum ki bazi insanlarin babasinin 2 3 evi vs si var. Iyi de kenarda 2 3 ev var iken onlarin gelirleri var iken siz bu 3 evi 6 yapamiyorsaniz yani babanizin aldigi kadar evi alamiyorsaniz sizde bir sorun vardir. Donup kendinizi analiz etmelisiniz. Ya babaniz kadar calismiyorsunuzdur ya da babaniz kadar zeki degilsinizdir. Eskiden ev almak da zordu ustelik simdi daha kolay. Biraz biriktirin pesinat yapin kiraciyi koyun kendi kendine odesin.

    Simdi aciklama kismina geleyim.
    2 cesit gelir modeli vardir. Aktif gelir modeli yani sizin basinda durup ciddi mesai ve emek harcayarak kazandiginiz para modeli vardir. Bir de pasif gelir modeli vardir. Bu da cok fazla mesai harcamadan , aldiginiz evin kirasi olur veya yonettiginiz bir isletmenin geliri olur bunlar da pasif gelir modelidir.

    adam smith 100 kusur yil once wealth of nations kitabinda ki herkese tavsiye ederim
    refah= gelir - harcamalar
    Formulu ile kisinin refahini hesaplamistir.
    yani goruluyor ki once duze cikmak ve refahi 0 dan buyuk bir sayi haline getirecek reformlari kendinize uygulamaniz lazim. Kredi karti vs kazandiginizdan fazla harcamamalisiniz. Harciyorsaniz bilinki kendi haketmediginiz veya kendinize ait olmayan bir hayati yasiyorsunuz demektir.

    sonra adam smithin formulunu biraz degistirdim ve su sekilde uygulamaya koydum.

    0= gelir - harcamalar- yatirim(pasif gelir modeline)

    Bu denklemde goruldugu uzere refahinizdan kalan para ile yatirim yapilabildigidir. 1 sene sonunda elinizde kalan 3 5 bin tl ile ev araba is vs kuramayacaginizi ben de biliyorum. Ama bu para ile dolar euro altin tahvil bono vs degerlendirebilirsiniz. Artisa gecen birkac hisse satin alabilirsiniz.

    Dananin kuyrugu sonraki sene kopuyor.

    0= gelir+yatirim gelirleri - harcamalar - daha buyuk yatirim.

    Ertesi sene
    0= Gelir + daha cok yatirim geliri - harcamalar - daha cok yatirim.

    iste bu denklem sonunda 5 sene sonunda istediginiz herseyi alabilir yapabilir konuma geliyorsunuz. Onemli olan , aktif gelir modeli ile kazandiginiz bir kisim parayi pasif gelir modeline surekli donusturmek sureti ile emek harcamadan kazandiginiz bir para ortaya cikiyor.

    Bir sure sonra gercekten tahmin edemeyeceginiz gelir seviyelerine ulasmak mumkun. Ben bunun en canli ornegi olarak kendimi verebilirim :)

    Edit: burada pasif gelir modelinde bahsettigim sey yanlis anlasilmasin birikim degildir. Burada yapilan yatirimdir. Yani size para getirecek bir ortaklik, isletme, komisyon kari getirecek bir yapidir. Burada para biriktirme yontemi degil gelir elde etme yonteminden bahsediyorum.


    meslek nedir

    Bilgisayar muhendisiyim. Formuller kafa karisikligina yol acsin istemem :)

    Formullere bakarsaniz, denklem 0 a esitlenmektedir.

    Formulun 0 a esitlenmesi demek burada birikimin 0 tl olmasi demek. Yani aslinda adam smithin teorisine gore refahi 0'lamak demek. Yani birikime ihtiyaciniz da yok. Yatirim yapmaya ihtiyaciniz var. Ve giderlerinizi azaltmaya.

    Giderleri azaltmak icin kendinizi tanimaniz gerekir. Ayda kac dakika telefonla konustugunuzu bilirseniz ona gore bir paket ile veya evdeki ampulleri tasarruflular ile degistirerek, kalorifer peteklerine termostatli vana takarak , kullandiginiz ve tukettiginiz besinlerin miktarini ve markalarini analiz ederek, ve marketlerdeki ucuzluklarini takip ederek, 2000 tl aylik maas ile hayat standartlarinizdan hic odun vermeden yilda 5000 tl kara gecebilirsiniz. Butun ettiginiz masraflar kendisini 6 ayda amorti edecektir. Kisi once kendini tanimalidir. Teshis dogru koyulursa tedavi sonuc verir.

    misal her gun 1 lt kola iciyorsaniz marketten her gun 2 liraya almak yerine aylik 30 tane alin tanesi 1.30 a geliyor. Gunde 70 kurus kar ederseniz sadece gunluk kola tuketiminizden yillik 300 tl kar ediyorsunuz.







    bunları yaparak yatırım yapılmış olunmaz ama tasarruf bunlar.sen baya kazanıyosun öyle demişsin.kazandığını nelere yatırım yaparsın canlı örnek olarak gerçekten merak ettim.




  • Yatirimdan kastim, ev alip kiraya vermek, ortak is kurup is yapmak, para ile temettu veren sirketlerden hisse satin almak, para ile ise ortak olmak gibi siralanabilir.

    Ilk yatirimi yapabilmek icin birikim olmasi sart.bu yuzden once birikimi anlattim. Ancak senesonunda yaptiginiz birikim ile, yatirim yapmaniz sart.

    Bir sene sonraki birikiminiz + yapmis oldugunuz yatirimin getirisi ile yeni bir yatirim yapmak.

    Ben kendimden ozet vereyim. Daha detayli anlasilir.

    Oceans spring isimli panama menseili bir sirkete ki sahipleri arkadasimdir, yazilim bilgim ve biraz nakit param ile %10 ortak oldum.sirketin yazilim islerini yaptim. Su anda aylik 500 dolar civarinda bir getirisi oluyor.

    Uzerine arkadaslarla springs ocean isimli gemi isletme firmasini kurduk. Gene ben sirketin yazilimlarini yapmak sureti ile sirkete ortak oldum. Biraz da birikmis param ile %33 ortagiyim.

    Yazilim islerini halletmek icin bir yazilim firmasi kurdum. Kendi ortakliklarimi cektim yazilim firmami bu sirketlree ortak yaptim. 2000 tl maasla bir yazilimci tuttum calisiyoruz beraber.

    Ama sirketimin kari da gayet iyi. Disariya kucuk capli yazilim isleri yapiyoruz. Tasarim islerini de freelance hizmet olarak aliyoruz. Allaha sukur buradan da geliyor.

    Bu sirketlerin geliri ile arabami aldim oturdugum evi aldim bir evv daha aldim. Kira giderimi 0 ladim, bir evden de gelirim oldu.

    Su anda gene birikmis param ile patimarket.com isimli petshop firmasina ortak oldum. Yazilimlarini yaptik, 31.210.54.97 adresinde test ve urun girisi asamasinda. Aylik cirosu 3000 olan patimarket.com icin 5000 tl ile ortak oldum. Yazilimlarini yaptim yakinda devreye alacagim. Amacim sirketin aylik cirosunu 100 bin tl uzerine cikarmak. Bunu yapabilirsem %20 net kardan 10 bin tl aylik gelirim olacak (%49 ortgim). En kotu 20 000 bile yapsam 2000 tl net getirisi olacak.

    Sonra onun gelirleri ile kurumsal ses ve goruntu teknolojileri satisina girmeyi dusunuyorum. Umarim bu sekilde daha iyi anlatabilmisimdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Sistem bize ne aşıladı? Oku meslek sahibi ol, evlen, ev al. Ben ve çevremdeki herkes bunu yaşıyor. 2 yıl önce gelecek 10 yılımı ipotek ederek ev aldım. Arabamı satarak. Şimdi ki işimde şirket aracım var iyi ki çünkü bebeğimizle istanbul'da arabasız yaşamak zor. 10 yılımı nasıl ipotek altına aldım bilmiyorum 100 taksitim var bu bile aklıma geldikçe sinirleniyorum. Hayatında içki-sigara kullanmamış doğal beslenmiş kendine iyi bakmış 55 yaşında olan yakınıma beyin tümörü (gbm) teşhisi kondu ve 3 ayda vefat etti. Ben 100 ay daha kredi ödeyeceğim saçmalığa bak. Hani derler ya f..k the system aynen öyle..

    Bi yandan da kirada ömür mü geçer diye düşünüyor insan. Benim düşüncem, hayat düşünülenden kısa olabilir. Ahireti unutmadan bu dünyada ne istiyorsan yapmaya çalışmalısın. Araba istiyosan al, ev istiyosan al, yatırım yapacaksan yap.
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    Yine usturuplu yazmışsınız.. okuması zevkli ancak kısa cevaplamak niyetindeyim.. ben uzman doktorum, 2 yıl pratisyenlikten sonra kazandım, 5 yıl ihtisas burnumdan geldi, ama gerekliydi, sonra mecburi hizmet,askerlik ve evlilik..güzel bir ev aldım 8 yıldır ödüyorum, daha 2 yılım var, bir ara çok sıkıştım arabamı sattım, 2 yıl arabasız işe gittim geldim, nöbeti var, icabı var, yine de kıytırık araç alıp binmedim.. şu an octavia dsg elegance var, kocaman bagajı var, abim de göz doktorudur, yıllarca biriktirir, hep bmw alır, bana da kızar bu konularda.. doktor arkadaşlarım var, cebinde 300 bin tl nakitle 6 ay ev arayan ama altında eski clio yada 170 binde corsa.. ben binmem.. eşim iletişim mezunu, evde çocuk bakıyor.. inanın ev hanımlarının işi daha zor, hele üniversite mezunları,hele de evlendikten sonra işini bırakanlar.. çalışanlar çocukları kreşe yada anne-kayınvalideye şutluyor, rahat ediyor.. kısa dedim ama uzattım,velhasıl bazıları kötüde oturamaz, kötüyle yaşayamaz, kötü binemez.. gösterişçilik kısmında hemfikiriz, ama abimde bmw den öyle bir zevk alıyor , öyle üstüne titriyor ki ona da hak vermemek elde değil.. son bir not: parası olup kötü araba binenler hayatın önemli bir zevkinden mahrum olurlar, o kadar paragözlük hoş değil..




  • Arkadaşlar günümüzde yatırım amaçlı ev alınmaz. Evin kira getirisi ile kendi amorti etme hesabı max 10- yıdır hadi üstü zarardır. Bugün ideal ve normal değerinde bir ev bile kendini min 16-18 yılda amorti etmektedir bu da direk zarardır.
    Oturmak için ev alınır yatırım içinse arsa veya dükkan.

    Yakın tanıdığım büyük bir işadamı Ataşehir'den 1.100.000 tl ye 2011 yılında daire aldı meşhur rezidansların birinden. Zaten değerlenir kirası da kar olur kafasıyla o zaman dedim ki "nah değerlenir, zarar edeceksin" gerci para çuvalla adamla zarar ziyan koymaz.

    Basit bir hesap usd kur 1.5 tl civarı o zaman. 1.1 milyon tl lik ev 730 bin usd eder. İşadamları kredi kullanmayı çok sever tl kredi çekti zaten faiz de düşük aldı evi.
    İlk başta 2 bin tl.den kiraya verdi 2013 kiracı çıktı bir iş için paraya ihtiyacı oldu satayım dedi 6 ay boyunca tık yok 850 bin falan veriyorlar. 1 yıl bekledi 900 bin verene satacaktı çıkmayınca 2600 tl den kiraya verdi.
    1,1 milyon tl yi bankaya yatırsa yıllık %10 da 110.000 tl gelir elde eder. Kiradan aldığı para ise 31.200 tl/yıl max. Daire artıp değerleneceğine %20 civarı değer kaybetti.
    1,1 milyon tl ile döviz alıp kenara koysa 730 bin usd eder bugün 1.6 milyon tl (%50 getiri) 2 tane o daireden alabilir :))
    3 yıldır faiz ödüyor krediden daha da ayrı bir zarar.

    Daha makul evler bakalım

    250.000 tl lik bir ev kira olarak 1200 tl getirisin = 14.400 tl/yıl bankaya koysan 25.000 tl yıl. Banka getirin bu eve ödeyeceğin kiranın nerdeyse 2 katı. Ama ev değerleniyor demeyin evet değerlenen de var değer kaybedende. Özellikle 400 bin tl ve üstü daireler de ciddi zararlar söz konusu, zaten müteahit size en yüksek rantında satmış o daireyi daha ne rant getirecek ilk birkaç ay balonla biraz rant sağlıyor gibi hisettiriyorlar hemen sonrasında hooop tepetaklak.

    En ideal ev maliyeti düşük kirası yüksek olan evdir. 150-200 bin tl lik bir evden 1200-1500 tl civarı kira elde edebilecekseniz (ki çok zor) mantıklı. Veya Anadolu'da üniversiteler civarı studio daire tarzı 60-80 bin tl.ye satılan daireler var. Genelde 500-600 tl.ye kiraya verebilrsiniz. 200 bin lik ev alıp 1000 tl kira alacağına bu studiolardan 3 tane al 500 den kirala 1500 tl kira getirsin daha mantıklı.

    Kıssadan hisse evden yatırım aracı olmaz oturmak için alınır yada miras kalırsa 3-5 ev ver kiraya bak keyfine ama yatırım hele ki mantar gibi yeni konut biten; kentsel dönüşüm programı çerçevesinde sürekli bir konut arz fazlası oluşturacak bir ülkede katiyen.

    İşte size bu yüzden sürekli üreyin 3-4 çouk yapın diyorlar yapın ki nufus artsın konut ihtiyacı güçlü kalsın hesabı..
    ekonomisi tamamen betona oturtulan bir ülkenin sonu hayır olmaz. İlk krizde ki 2015 de bekliyorum, göreceğiz o konutları,dairelerin halini...




  • 2003 te, bende böyle, konuyu açan arkadaş gibi hayretler içerisindeydim.
    millet nerden buluyorda araba alıyor diye hayret ederdim.
    şeytanla karşılaşsam, 4 teker 1 direksiyona ruhumu satardım.
    bu arda pratisyen hekimim ve mesleğimin 1. yılı.
    2006 da ilk arabamı aldım, (97 model broadway RL gerçektende 4 teker 1 direksiyon araba.)
    2007 nisanda şu an haala kullanmakta olduğum grande puntomu sıfır almıştım.
    şimdi ev aldım, taksit ödüyorum.(4 yılda ödeme planından 3 ayım kaldı)
    grande puntoyu aldığımda bekardım, şimdi 1 kızım var.
    araba benim için bir ulaşım aracıdır.
    beni A noktasından B noktasına götürür.
    daha fazlası değil.
    ihtiyacımı gördüğü için grande puntomu severek kullanıyorum,
    2. çocukla beraber aracımı değiştireceğim.
    yine gösterişten uzak, ama ihtiyacımı karşılayacak bir MPV alacağım inşallah.
    ev mi araba mı diye sorsalar,
    akıllıca olanı ev dir, ama evden önce ayağğını yerden kesecek bir araba da işini görür.




  • Forumun ekonomi uzmanı sensin herhalde, ne kadar yatırım ve para konusu açıldığı zaman gözlerim hemen seni arıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Thomassee

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kaygerya

    baban fakirse yapacak birşey yoktur,
    kayınpederin fakirse bu tamamen senın suçundur.

    bir musevi atasözü.

    Hocam sen de böyle konulara ters ve dobra giriyorsun hastayım ya

    Zengin kayınpeder bulmak da zor iş

    Bende hastayım yorumlarına. Bu tarz konular da ne zaman baksam aykırı bir cevabı var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Edindigim hersey hayat tecrubemdir. Bilgi birikimimdir. Babami erken yasta kaybetmem ile omuzlarima binen yukun farkinda olarak hayata da erken atildim. Bilgimi birikimimi ve tecrubelerimi para karsiligi satmak yerine ucretsiz paylasiyorum :) atasozlerimi de

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: freemangroovy

    Yine usturuplu yazmışsınız.. okuması zevkli ancak kısa cevaplamak niyetindeyim.. ben uzman doktorum, 2 yıl pratisyenlikten sonra kazandım, 5 yıl ihtisas burnumdan geldi, ama gerekliydi, sonra mecburi hizmet,askerlik ve evlilik..güzel bir ev aldım 8 yıldır ödüyorum, daha 2 yılım var, bir ara çok sıkıştım arabamı sattım, 2 yıl arabasız işe gittim geldim, nöbeti var, icabı var, yine de kıytırık araç alıp binmedim.. şu an octavia dsg elegance var, kocaman bagajı var, abim de göz doktorudur, yıllarca biriktirir, hep bmw alır, bana da kızar bu konularda.. doktor arkadaşlarım var, cebinde 300 bin tl nakitle 6 ay ev arayan ama altında eski clio yada 170 binde corsa.. ben binmem.. eşim iletişim mezunu, evde çocuk bakıyor.. inanın ev hanımlarının işi daha zor, hele üniversite mezunları,hele de evlendikten sonra işini bırakanlar.. çalışanlar çocukları kreşe yada anne-kayınvalideye şutluyor, rahat ediyor.. kısa dedim ama uzattım,velhasıl bazıları kötüde oturamaz, kötüyle yaşayamaz, kötü binemez.. gösterişçilik kısmında hemfikiriz, ama abimde bmw den öyle bir zevk alıyor , öyle üstüne titriyor ki ona da hak vermemek elde değil.. son bir not: parası olup kötü araba binenler hayatın önemli bir zevkinden mahrum olurlar, o kadar paragözlük hoş değil..

    İşte ne yazık ki, ben BMW'yi keyifli bulmuyorum. BMW'nin güçlü modelleri keyifli. 2014 yılında 3 litre motorla gezmek de bana magandalık gibi geliyor. Bu da bir hastalık. 3 yıl bindim Z4'e. Zırt aç üstünü, zırt kapat. Roadster neticede. Bir kere Z4'ümle aynı yaşta Miata'ya binmek nasip oldu. Z4'den tiksindim. Miatanın keyfinin yarısı yok Z4'de. Oldum olası BMW sevmem zaten. Kiralama firmasına ben 3 yıllığına Roadster kiralamak istiyorum diyince babam, en makul fiyata Z4'ü kiraya veriyorlar (değer kaybı daha az olduğu için) .

    Bende algılar cidden farklı. Bana sıfır Focus TDCI mı kullanırsın, 98 Saab 9-3 mü deseler, 9-3'e saniye düşünmeden atlarım. Veya ne bileyim, 98 A3 mü istersin, 91 CRX mi diye sorsalar, CRX isterim. Ben keyif odaklı biriyim. 60.000TL'ye C sınıfı araba almak yerine, gider ikinci el 32.000TL'ye 2.0 manuel 4 çeker impreza HB alır, LPG bağlatır binerim. Daha keyifli, daha konforlu, daha donanımlı, daha performanslı.

    Kısaca kötü algımız farklı. Benim için kaç yaşında bir arabaya bindiğim, ne büyüklükte olduğu benim için önemli değil. Sadece aldığım keyif ve bana mal olduğu zaman önemli. Sürekli sanayiye gitmem gerekirse de sevmem, herşey mükemmel olsa keyif yerlerde olsa da sevmem.

    Gene zevkler ve renkler olayı muhtemelen. Eski püskü arabalara binen meslektaşlarınızın bir kısmının otomobile ilgisi de olmayabilir. Umursamıyor olabilirler. Çevrembe böyle beyler de çok. Rahmetli kayınpederim meşhur bir ortodonti profosörüymüş. 91 yılında sıfır Opel Vectra almış. Vefatından 2 yıl sonra 2006 senesinde aracı satıldığında 21.000km'de imiş araba. Şimdi bu adam şahine binse ne, Mercedes S alsa ne? 13 yılda 21.000km yapmış adamcağız. Nefret ediyormuş Türkiye'de araba kullanmaktan. Taksiyle işine gitmiş gelmiş. Tatillere uçakla gitmişler. Çok nadir kullanırmış arabayı.

    Yılda 10.000km ve altı yol yapan adam için hakikaten ne arabaya bindiği önemli değil. Ve kötü arabaya binerek neredeyse hiçbirşey kaybetmiyorlar. Nispeten ilgili olup, gene az yol yaptığı için eski arabası ile hayatını devam ettiren için günlük araba kiralama her yerde opsiyon zaten. Üstelik normalde asla almayacağın evin değerinde bir arabayı bir günlüğüne kiralayıp keyfini sürmek mümkün. Biz nadiren arkadaşlarla ortaklaşa Porsche'a giriyoruz. 3'er saat binip, ertesi gün teslim ediyoruz. Aksi taktirde 911 kim ben kim?

    Gene kendimden örnek vereceğim, ben de uzun yola leşi çıkmış bir araba ile çıkmaya korkarım. 91 CRX dediğim arabayı Ankara büyükşehir belediyesi sınırları dışına çıkarmam yemin ederim. Ama gündelik binerim, ne olacak? Kedi gözlü Focus olarak tabir edilen Focus 1 ile, bakımları yapılı ise uzun yola gidebilirim. Eskiden 94 Saab'ımın üstünde bol bol uzun yol yaptım ben. Tosbağa alsam mesela, tosbağa ile uzun yola çıkmaya korkarım. Şehirde krallar gibi binerim, o ayrı. O yüzden insanların otomobili nerede kullandığı ve otomobilden ne beklediği de çok önemli. Benim şehir içinde beklentim keyif ve nispeten sorunsuzluk. Leşi çıkmış hiçbir araba alamam. Sanayiye sık sık gidemem. Ama nispeten temiz arabalar içinde çok sorunlu olmayanlarına binerim. MG F almam mesela. Ama Honda motorlu bir Rover alabilirim. (Temizini bulamayacağım için alamam, orası ayrı) Uzun yol beklentilerim farklı. Güvenlik, Güvenilirlik, Yol tutuş ve performans. En son da konfor ararım uzun yolda. O yüzden niyetim hatun kişinin arabasını yenileyip kendisine ikinci el bir MiTo veya bir 500 almak. Ardından bir sene sonra kendime bütçe yeterse Subaru Impreza 2.0 manuel almak. 35.000TL bütçem olmazsa aklıma ilk yatan keyif arabasını 15.000'i geçmemek şartı ile alırım. Ne de olsa hatunun araba uzun yola gelir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kaygerya

    Edindigim hersey hayat tecrubemdir. Bilgi birikimimdir. Babami erken yasta kaybetmem ile omuzlarima binen yukun farkinda olarak hayata da erken atildim. Bilgimi birikimimi ve tecrubelerimi para karsiligi satmak yerine ucretsiz paylasiyorum :) atasozlerimi de

    Helal olsun. Söyledikleriniz + davranışınız takdir edilecek şeyler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.