Şimdi Ara

Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20.998
Cevap
235
Favori
706.033
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
87 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar;

    Günlerdir yoğun ilgiyle takip edilen ve sık sık yardım istenilen bu laptop hakkında elimden geldiğince bildiklerimi ve gerekenleri aktarmaya çalışacağım.

    Bilgisayarın Özellikleri;
    İşlemci Markası:Intel
    İşlemci Tipi:Core i5-4200H
    İşlemci Hızı:2.80 Ghz
    Ekran Boyutu:15.6"
    Ekran Tipi:LED HD
    Ekran Çözünürlüğü:1366 x 768
    Ekran Kartı :Nvidia
    Ekran Kartı Hafızası:2 GB Paylaşımsız Ekran Kartı
    Grafik İşlemcisi:Nvidia GeForce GTX850M (128 bit)
    HDMI:Var
    Sistem Belleği:4 GB
    Bellek Tipi:DDR3 1600 Mhz
    Disk Kapasitesi:500 GB
    Disk Arabirimi:SATA
    Optik Sürücü:DVD Rw
    Wireless:802.11 b/g/n
    Bluetooth :Var
    USB Portu:3 x USB 3.0
    Video Portu:Var
    Klavye:Numerik Q TR
    Hoparlör:Var
    Kart Okuyucu:Var
    Kamera:Var
    Pil Teknolojisi:4 Hücreli Li-Ion
    Ağırlık:2.50 Kg.

    Fiyat aralığı 2000-2200 TL

    Görüntüler; (@Draaaven arkadaşımıza teşekkür ederim.)
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu

    Kısa Bilgiler;
    Bilgisayarda GTX850M ekran kartı bulunması bu ürünü bu kadar can alıcı yapıyor. Bahsi geçen ekran kartını 3000tl+ oyun bilgisayarlarında sık sık görüyoruz. Fiyatın bu kadar az olmasının sebebi ise HDD ve Ram'den kısmış olmaları ve tabi ekran full HD değil. Ram 4gb az gibi görünüyor fakat günümüzün oyunlarının nerdeyse hepsini çalıştırabilecek yeterliliğe sahiptir. 4gb ram gömülü olarak gelmekle beraber bilgisayarın arka tarafında resimdede görüldüğü gibi kolayca erişilebilir bir kapağın arkasında ek boş bir ram slotu bulunuyor böylelikle 4 veya 8gb daha ram takılabiliyor ve 8-12gb yapabiliyorsunuz bilgisayarı. Tabi bu ram takma olayı garantiden çıkarma ihtimali yüksek, forumdan çoğu arkadaşa değişik cevaplar verilmiş bu yüzden Asus'a mail atmanızı ve bu konuda kesin bir bilgi almanızı tavsiye ediyorum. Bunun dışında novabilgisayar isimli sitede garanti kapsamında kendileri uyumlu ram takıp gönderiyorlarmış, aşağıda satın alabileceiğiniz sitelerin linklerini vereceğim. Şarj performansı 2.5 - 3.5 saat arasında dayanıyor.

    Kendi Görüşlerim;
    Bilgisayarı sadecenotebook'tan aldım, herhangi bir sorun olmadan 1 gün içinde elime ulaştı ve 1 haftadır kullanıyorum. Peformansından oldukça memnunum ki zaten bu bilgisayarın f/p ürünün olmasının tek sebebi ekran kartın gtx850m olmasıdır. İşlemcininde büyük katkısı var tabiki. Bilgisayar oldukça şık ve ince bir tasarıma sahip. Kasa plastik ama dayanıksız oldugunu sanmıyorum. Tuşların birbirinden biraz ayrık olması hoşuma gitti fakat touchpad için aynı şeyleri söyleyemem. Touchpad'i baya sola koymuşlar bu yüzden yazı yazarken elim touchpad'e çok değiyor buda oldukça rahatsız edici. Ayrıca touchpad'e basarken de fazlaca ses çıkarıyor buda hoşuma gitmeyen bir diğer şey oldu ama meraklanmayın touchpad'i nasıl kapatacagınızı, hangi driverları yüklemeniz gerektiğini vereceğim. Bilgisayarın açılış hızı 55 küsür saniyeyi buluyor, kendine gelmesi ise 1 dakika 30 saniyeye kadar çıkıyor ki bu SSD olmadan gayet normal ve makul bir süre laptop için. Tabi bu süre win7 için geçerli, win8 kuranlarda açılış süresi 15-45 saniye arası değişiyormuş. Çok sessiz çalışıyor fakat HDD'ten gelen bazı cızırtı sesler geliyor, ortam çok sessizken duyulur biraz ama onlarda okadar önemli değil. Isı konusuna gelirsek, bilgisayar boştayken, nette gezinirken(şuan bakıyorum) ısı değerleri 41-42 arasında. Bazı oyunlarda ısınıyor fakat soğutması oldukça hızlı, oyundan çıktıktan sonra 30 saniye gibi bir sürede bilgisayar soğuyor sıcak kalmıyor. Sıcak dediğim yer ise fan'ın bulundugu yerde hissediliyor genelde fakat elin durdugu yerde bir sıcaklık olmuyor ve bu bahsettiğim sıcaklık grafik isteyen sağlam oyunlarda oluyor ki buda çok normal. Ses konusunda ise laptop'un kendi hoparlörden gelen ses kısık, tatmin edici değil ama buna rağmen sesler oldukça kaliteli ve güzel.

    Bilgisayarı 1 bucuk ay kullanımın ardından bilgi güncellemesi; (18.10.2014)
    Bilgisayarı 1 bucuk aydır kullanıyorum ve şuana kadar beni üzmedi.
    Bitirdiğim ve denediğim oyunlar; Far Cry 3 , Dishonored, Thief, Split Second, Skyrim, Shadow of Mordor, Warframe, Left 4 Dead 2, Lol, Bioshock İnfinite.
    Butun bu oyunlarda maksimum performans aldım ve çok memnun kaldım. Bilgisayarın en büyük kusuru HDD oldugunun dusuncesindeyim çünkü HDD'ten gelne sesler gıcık edici. Belkide ben fazla taktım ama yinede rahatsız ediyor sessiz ortamlarda. Onun dışında Isınma sorunu yaşamıyorum, boştaykende soğuk hava üflüyor ve fandan duyulacak kadar ses çıkmıyor ki buda oldukça güzel. Bazı arkadaşların wifi ile problemler yaşadıgını gördüm forumda fakat ben öyle birşey yaşamadım, donanımsal olarak ekran kartı güncellemeleri hariç herhangi bir sıkıntı görünmüyor, onuda en yakın zamanda halleder umarım nvidia.

    Bilgisayarı 3 aylık kullanımımdan sonra bilgi güncellemesi (25.11.2014);

    Evet arkadaşlar neredeyse 3 ay oldu ve rahatlıkla söyleyebilirimki doğru seçimi yaptım. Bilgisayar genel olarak herhangi bir sıkıntı cıkarmadı ama yinede win7 kurdugum için biraz pişman oldum çünkü hız ve performansta bir adım öne geçiyormuş bu yüzdende bilgisayarı alanlara win8 kurmasını öneriyorum böylelikle hem driverlarla uğraşmazsınz hemde win kurulumunda bir sıkıntı yaşamazsınız. Bunun dışında önceden oynadıgım, denediğim oyunlardan yanı sıra, CoD: Ghosts, Far Cry 4, Blacklight Retribution ve Cabal oyunlarını denedim/oynadım ve oldukça memnun kaldım. CoD'u 4gb ram olmasına rağmen herhangi bir sıkıntı, kasma veya donma olmadan high'da bitirdim ki bu oldukça güzel. Aynı şekilde Far Cry 4'ü High ayarlarda oynuyorum ve aynı şekilde memnun kaldım. Ram takviyesi yapıpta Advanced Warfare'i sorunsuz memnun oynayan arkadaşlar da varmış bilginize. Genel olarak PC boştayken hatta oyun oynarken bile ses cıkarmıyor, fan coşmuyor ve fazla grafik isteyen oyunlar dışında kesinlikle aşırı ısınma yapmıyor ki oda kabul edilebilir bir oran. Önceden HDD sesine taktıgımı söylemiştim fakat şu sıralar pek duymuyorum ve bazen dikkat ediyorum ses eskisi kadar yüksek duyulmuyor, belkide alıştım ama en azından rahatsız olmuyorum artık. Bunun dışında artık sorunsuz ekran kartın güncellemelerini kurabilmemiz güzel oldu. Bilgisayarı rahatlıkla tavsiye ediyorum herkese

    Bilgisayarı 1 yıllık kullanımımdan sonra bilgi güncellemesi (05.09.2015);

    Bilgisayarı aldığımdan beri hiç bir upgrade yapmadım yani 4gb ram ve standart HDD ile devam ettim. Zaman zaman üzdü, windowsta bazı yavaşlıklar vardı evet ama artık bunun hdd ile alakalı olduğundan hemfikiriz. Oyunlarda, en azından oynadığım denediğim oyunlarda performans sıkıntısı yaşamadım, belki sadece optimizasyonu kötü olan oyunlar hariç. 1 sene geçmesine rağmen bilgisayar hala çok sessiz çalışıyor herhangi bir fan sesidir cart curttur herhangi bir sıkıntı yok ve halada ısınma yapmıyor. Tabi bazı durumlarda makinayi sağlam grafiklerle zorladığım zaman bi ısınma meydana geliyor ki oda çok doğal. Onun dışında win7 kullanıyordum ama win10 a geçtim ve söylemeliyimki PC için en doğru karar oldu. Açılış kapanış süresi 10-15 saniyeyi geçmiyor bendeki bu 5400 rpm HDD'e rağmen ve windowsta bir hız artışı oldugu aşikar. Win10 kurdugumdan beri herhangi bir oyun denemedim açıkçası o yüzden o konuda birşey diyemiyorum, bir sıkıntı yaşanırmı yaşanmazmı onu bilemiyorum. Kısacası ben 4gb ram ve 5400 rpm'lik hdd ile hala memnunsam bilgisayardan, upgrade'li hali kimseyi üzeceğini düşünmüyorum.

    İşletim Sistemi ve Driverlar;
    Çoğu kişinin bu konuda sıkıntılar çektiğini biliyorum. Bilgisyarıma windows 7 kurdum ve herkeste olduğu gibi bendede driver sorunu çıkardı, bknz;

     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu


    Bu hatayi gidermek için win7'yi kurmaya çalıştıgınız usb'yi 2.0'a takın ve BİOS ayarlarında (PC açıldıgı anda F2'ye basarsanız BİOS ayarlarına girebilirsiniz) resimdeki gibi ayarlamanız gerekmektedir;
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu
    Eğer sorununuz hallolmazsa (benim ve bir başka arkadaşın bu şekilde halloldu) konu altında yazın belki farklı bir yol bulabiliriz.

    Windows 8'i öğrenciyseniz ücretsiz alma imkanınız vardir.
    @furkanozden arkadaşımızın hazırladığı rehberi inceleyiniz; DreamSpark ile Ücretsiz Windows 8

    Windows 8'de UEFI Kurulumu hakkında; (Bilgi için @WaRHe4D'e ve @judge-fred'e teşekkür ederim.)
    BIOS'ta secure bootu aktif etmemiz lazım. Dikkat edin normal kurduysanız aktif ettiğinizde Windows açılmaz. Önce UEFI tabanlı kurulum için diski uygun şekilde hazırlamanız gerekli. Bunun yolları da bu linkte: Windows 8: UEFI Kurulum için Önyüklenebilir USB Flash Sürücü Hazırlamak
    Kurulum için ise gayet kolay yapabileceğiniz resim anlatımı burada bulabilirsiniz; Windows 8 -UEFI Modunda- Temiz Kurulum (Format)
    @WaRHe4D arkadaşımızın yaptığı UEFİ kurulumu için BİOS ayarların resimli anlatımı;
    Eğer UEFI diskinizi hazırladıysanız, bilgisayarı yeniden başlatıp F2 tuşu ile biosa girelim ve security sekmesine gidelim.
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu

    Uyarı: Arkadaşlar eğer sisteminiz legacy boot üzerine kuruluysa bu ayarları yaptıktan sonra sisteminiz açılmayabilir, o yüzden UEFI kurulum için diskinizi hazır tutun.
    Uyarı-2: BIOS'ta Boot sekmesinde Launch CSM ayarını da disabled yapmanız gereklidir.

    Bilgisayarın driverlarına gelecek olursak; (Bu driverları otomatik olarak pc ile beraber gelen DVD'den yükleyebilirsiniz)

    Asus x550JK Drivers > Burada Win 7,8 ve 10 için gerekli olan bütün driverları kolaylıkla bulup indirebilirsiniz.

    Bulunmayan veya eksik kalan driverlar için Driver Booster 2 indirip kullanmanızı tavsiye ederim.


    ATK ve Touchpad driverlarını kurduktan sonra touchpad'i Fn+ F9 ile kapatabilirsiniz.
    ı
    Not: SSD takıp eski HDD'i de DVD yerine yerleştirmek gibi bir planınız olursa, DVD yerine 9mm'lik HDD yuvası almanız gerekir.

    @erkanrap arkadaşımızın çektiği bir inceleme videosu;


    Oyun Performansları;

    Bilgisayaın özellikleri şuanda piyasadaki bütün oyunları çalıştırabilecek düzeyde sadece tek sorun günümüzde çıkan her oyun daha fazla daha fazla ram gereksinimi istiyor bu yüzden bilgisayara 4 gb ram takviyesi yapmak çok mantıklı böyleliklede Watch Dogs gibi oyunlarda ram yetersizligin önüne çok kolay bir şekilde geçilebilir.

    Far Cry 3
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu

    Bu şekilde saatlerce oynadım fakat ne bir kasma ne bir donma meydana geldi, ısı değerlei ise 78-80'lerde geziniyordu.
    @cnsngr arkadaşımızın çektiği bir video.



    Dishonored
    Yaklaşık 1 saat en üst ayarlarda çok akıcı kasma donma olmadan fps max düzeyde keyifli bir şekilde oynadım.
    Bilgisayar oldukça sessiz ve neredeyse hiç ısınmadı diyebilirim oyun esnasında.
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu

    BioShock İnfinite;
     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu
    Ayarlar Ultra-High karışık oynadım ve aşırı memnun kaldım. En ufak bir takılma kasma olmadan çok keyifli bir şekilde 1 saat küsür oynadım ve bilgisayar çok az ısındı, fps ise maxtı.

    Watch Dogs (@menagon61 arkadaşımıza teşekkür ederim.)

    Watch dogs oyunundan izlenimlerimi aktarayım;
    -Öncelikle aşşağıda belirttiğim ayarlara otomatik olarak ayarlandı.
    -Oyunda dışarı çıkıldığında özellikle araba sürüldüğünde detayların artması,4 gb ram in yetersiz olduğunu gösterdi ve anlık, anlamsız fps düşüşleri oldu.
    -Ort 32-35 fps arası high ayarlarında oluyor.(2.5 saat oynama süresi)
    -Sıcaklık gayet iyi ve normal. (Soğutucusuz)

    Bilgisayar birkaç kere yetersiz bellek uyarısı verdi fakat benim gözlemlerimden anladığım kadarıyla, detay arttıkça ram yetersiz kalıyor.Bir anda 15 fps birden düşebiliyor.Bunun ne ekran kartı ile nede işlemci ile alakası yok emin olun.

    Uzun ömürlülük açısından soğutucu kullanmak kesinlikle önemli katılıyorum.Sadece bu laptop için değil hepsi için geçerlidir.

     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu


    Assassin's Creed : Unity (@BatughanHocaoglu arkadaşımıza teşekkür ederim)

    Yüksek ayarlarda 27-40 FPS



    ArmA 3 (@cnsngr arkadaşımıza teşekkür ederim)

    Video çekim esnasında 35 fps'nin aşağsına inmedi, video çekim olmadığında ise 40-60 fps arasındadır.



    COD : Ghosts (@cnsngr arkadaşımıza teşekkür ederim)

    Çekim sırasındayken en üst ayarlarda 30-35 fps, çekimde değilken 55-60 fps arasındadır. Ani fps düşükleri oluyor fakat çok sıkıntı yaratmıyor.



    Battlefield 4 (@cnsngr arkadaşımıza teşekkür ederim)
    Ayarlar medium-high arasında kayıttaki fps 55-60, kayıtta değilken 65-70 oluyor. Ultrada ise bir takılma olmuyor, fps 35-40 arası oluyor.



    Battlefield 4, 4gb takviye ile 1080p çözünürlük; (@Deaden84 arkadaşımıza teşekkür ederim)
    32" philips full hd 1080p tv de yaptığım testlerin sonuçları:

    Öncelikle battlefield 4 ile aşağıdaki ss de gösterdiğim ayarlarda oynadım. Lightning ve post process kalitesi ultrada olduğunda 30 fps altında değerlerle başlayınca içime sinmedi ve ikisini medium a çektim ve açıkcası görsel şölenden öyle pek bir eksilme olmadı. Zaten 1920x1080 çözünürlükle (aa açıkmış gibi oynadığınızı sayarsanız) köşeler büyük ekranda daha pürüssüz olduğunu görseldeki gibi görürsünüz. Diğer tüm ayarlarında ultra kalitesinde genelde 30 ile 60 fps arası ve ortalama 35 fps ile akıcı bir şekilde 1080p de oynanabiliyor. Tüm ayarları high yapınca ortalama fps 30 a düşmekte. O yüzden lightning ve post process medium yapıp gpu daha az yormak bu yolla daha mantıklı geldi bana.

    Diğer bir testimde Heaven benchmark ı ile yaptım. AA off, vsync on ve performans puanı SS deki gibi. Burada eski bilgisayarım (1400tl maliyeti) ve özelliklerine göre kıyaslama yaparak (benchmark 2.0 high* ayarda) bu laptop'ın fiyatına göre (SSD ve +4 gb ram takıldığında 2000tl etmekte) aynı oranda fiyata sahip "orta-ileri seviye" bir masaüstü ile aynı performansı vereceğini düşünüyorum. Asus'un bu modelinin tek avantajı istediğinizde her yere götürebileceğiniz taşınabilir bir cihaz olmasıdır. Yanında birde HDMI (yazları için kaliteli bir soğutucu) bulundurun yeterlidir.

    * Eski pc deki ekran kartı Asus EAH6850 DirectCU dur. Benhmarktaki versiyonun eski olmasından ziyade "high" ayar ve "1600x900" olmasınıda hesaba kattığımızda Laptop'ın "ultra" ayardaki grafik yongasının daha üst seviye grafik kartlarıyla eş değer olduğunu çıkarabiliriz.

     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu

    Far Cry 4 (@avcitalip arkadaşımıza teşekkür ederim)
    Ultra ayarlarda 30 civarı FPS alınabiliyor(4gb ram ile). Arada anlık FPS düşüşleri yaşanması ram'in düşük olmasından kaynaklıdır. Ayrıca oyun High'da sıkıntı olmadan fps düşüşleri olmadan 4gb ram ile oynanılıyor.



    GTA V(@avcitalip arkadaşımıza teşekkür ederim)



    Battlefield 3(@avcitalip arkadaşımıza teşekkür ederim)
    Ultra ayarlarda 40-60 arası fps.


    Euro Truck Simulator 2 Multiplayer (@avcitalip arkadaşımıza teşekkür ederim)
    Full Ayarlar ile 150% çözünürlükte akıcı, 30-35 fps.


    Grid 2(@furkanozden arkadaşımıza teşekkür ederim)



    NOT(29.10.2014): Son çıkan son sürümü herhangi bir hata olmadan direk olarak kuruluyor. Link;https://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

    Bilgisayarı satın alabileceğiniz bazı siteler;
    Notebookadresi (8gb olarak satılıyor, muhtemelen +4gb kendileri ekledi.)
    Sadecenotebook
    Ebrarbilgisayar
    Pcdepo
    Novabilgisayar (Garanti kapsamında 4gb ram ekleme yaptıklarını not olarak düşmüşler)
    Teknolojikapinda


    Bilgisayara uyumlu RAM alabileceğiniz siteler; Ram mutlaka 1600 mhz ddr3 low olmak zorundadır bu yüzden alırken dikkat ediniz.
    Kingston

    @avcitalip arkadaşımızın çektiği kısa bir unboxing videosu;


    Evet arkadaşlar sanırım şimdilik bu kadar, zaman içinde konuya gerekli eklemeleri, daha fazla oyun performansları eklemeye çalısacagım sizinde desteklerinizle konuyu dahada zenginleştireceğim. Eklenmesi gereken birşey oldugunu düşünüyorsanız lütfen konu altında yorum veya bana özel mesaj atınız.

    İmzanıza eklemek isterseniz;

     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu

    1-[center][b][image]https://store.donanimhaber.com/6e/cc/72/6ecc72cc9a7e7a9d811ce9522fd1739e.png[/image][/center][center][link=https://forum.donanimhaber.com/m_97065331/tm.htm]Asus X550JK XO012D Kullanıcılar Platformu[/link][/b][/center] 
    2-[center][b][image]https://store.donanimhaber.com/a5/27/95/a52795a706db4817ba73183795eaa6a8.png[/image][/center][center][link=https://forum.donanimhaber.com/m_97065331/tm.htm]Asus X550JK XO012D Kullanıcılar Platformu[/link][/b][/center]

    Dilerseniz bilgisayarın özelliklerinide imzanızın altına ekleyebilirsiniz ;
    15.6" LED 768p HD | Intel® Core™ i5-4200H Dual-Core CPU 2.8 GHz up to 3.4 GHz | NVIDIA® GeForce® GTX850M 2 GB DDR3 GPU | 500 GB 5400 RPM HDD | 4 GB 1600 MHz DDR3L RAM | Super-Multi DVD | 3 in 1 Card Reader | Bluetooth 4.0 HS | VGA Web Camera | "Kullanılan İşletim Sistemi"


    Kullanıcılar;

    1.Belegurth
    2.asus44
    3.menagon61
    4.cnsngr
    5.Asmeron12
    6.LastShipwreck
    7.melihmustafa
    8.devsirme
    9.Black_Cloud
    10.WaRHe4D
    11.Hsynnml
    12.Javier
    13.albayhalil
    14.judge-fred
    15.Anus Destroyer
    16.LoveHaveWings
    17.OziLy
    18.caqqdas
    19.grafmaster
    20.waterloo
    21.msefik
    22.burst_one
    23.Selfroot
    24.arsester
    25.GT6
    26.Tiegro
    27.__Özgür__
    28.KreeYaTH
    29.rezman987
    30.Al Capone!
    31.HeroLyn
    32.Clown Fx
    33.alim ari
    34.erayb14
    35.sapiens_
    36.Fikri3r
    37.endeksor
    38.BatughanHocaoglu
    39.furkanozden
    40.ravaillac
    41.sinyalci52
    42.T.HAWK
    43.yojimbo
    44.vardar052
    45.Archuduke
    46.kenpachii
    47.Athlon
    48.SUV154“
    49.Mekatronikçi06
    50.fluox
    51.lawst2
    52.twonumber
    53.Mc_ScRubS
    54.Subserosa
    55.oguzhan1989
    56.harunlion
    57.kazalli
    58.Graves or Feed
    59.peypazar43
    60.LeokinQ
    61.Serdar S
    62.yolcu4020
    63.sheitank
    64.burock2318
    65.mstfa911
    66.mustafasamir
    67.elodeon
    68.effsane_61
    69.Eugnie
    70.lolomunati
    71.kocaman29
    72.dr20mouse
    73.natural world
    74.senselock99
    75.The Moth
    76.hitman573
    77.burhanezidane
    78.EmreKaanYksl
    79.Zeus_Ferre
    80.1lac
    81.iskender86
    82.yenal5353
    83.ozgurozlerr
    84.SerkanMutlu
    85.telekomum
    86.trsayko
    87.ewdal
    88.osmanusl
    89.rugan035
    90.sedbond
    91.yaman21
    92.Tr_SERGEN
    93.Gökhan0061
    94.DemonUp
    95.engin iz
    96.ec38
    97.ekhuma
    98.Doctor3
    99.Shaded
    100.Agire Jiyan
    101.goofy17
    102.tolgabokru
    103.RevDivane
    104.eorkuno
    105.blackmourning
    106.sanal_tehlike
    107.ugurks
    108.BlackGear25
    109.maliakin95
    110.noteb00k
    111.TheLastSummoner
    112.Hardwostt
    113.lemre
    114.speedy
    115.Deaden84
    116.yasayandeniz
    117.yokolebiri
    118.Exitus112
    119.MhtCN
    120.rehitu
    121.emirkahya
    122.ceshet07
    123.ELyssioN
    124.Smaize4141
    125.Ahmet Uzunal
    126.Hoann0
    127.keshaply
    128.lydertasarim
    129.CiNDeRMooN_35
    130.mustifali
    131.hayatgezi
    132.TallMan
    133.alpmirza
    134.tahayusuf23
    135.Diricans_RM
    136.Jose Mari
    137.XaSe®



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Belegurth -- 18 Aralık 2015; 13:22:14 >







  • Merhaba, ben de 6 yıldır bu cihazı kullanıyorum. 2014 yılında 1400 küsür TL'ye almıştım.

    Herhangi bir sorun yaşamadım. Bilgisayara nasıl baktım ondan bahsedeceğim.

    *Aldığım gün +4gb ram eklemiştim.

    *Aldıktan birkaç hafta sonra işlemci güç yönetimini %99'a çektim ısınmayı azaltmak için, o günden beri öyle kullanmaktayım.

    *Her gün günde en az 3-4 saatlik kullanım yapıldı. Sık sık oyun oynandı. 3-4 gün boyunca kapanmadan çalıştığı belki de yüz kere olmuştur. Yani pc sıkı kullanıldı desem yeridir.

    *2014'ten 2018'e kadar orjinal HDD'si ile kullandım. HDD kullanımı %100 sıkıntısı nedeni ile 4 yıl sonunda bir güncelleme istiyordu donanımda PC, 2018'de Samsung 860 EVO 250GB SSD ile destekledim. Orjinal 500GB HDD'yi de taşınabilir HDD'ye çevirdim , DVD Rom'un yerine de Seagate Barracuda 1TB 7200rpm HDD taktım. (İkisi 650 TL'ye mal olmuştu.) Şu anda SSD'nin 150GB'tı, HDD'nin 600GB'tı dolu.

    *Laptop asla kucakta, yatakta, koltukta kullanılmadı, hep soğutucu stand üzerinde kullanıldı.

    *Doğru olmasa da, bataryayı çok önemsemediğimden %95 sürekli batarya takılı ve fişe takılı olarak kullandım. Buna rağmen 6 yıllık bilgisayarımın bataryası, 1 buçuk saatten fazla gitmekte.

    *Şu zamana kadar 2 kere termal macun yeniledim (En sonuncusu 1 ay önce). Termal macun yenilenme esnasında mutlaka fan ve toz temizliği yaptım.

    *Bilgisayar ile beğenmediğim tek şey, iç aksamının dağıtılıp toplanmasının zor olması. Termal macun değişimi ve fan temizliği için, komple klavyeyi çıkarıp, anakartı ters çevirmek gerekiyor. 2-3 yılda bir yapılacak şey olduğu için çok lafı edilecek bir durum değil sonuç olarak.

    *Herhangi arıza veren, veriştiren, tamir gören bir durum yaşatmadı çok şükür (Maşallah). Hala ilk günkü kadar sessiz, optimal sıcaklıklarda ve hızda çalışmakta (Maşallah diyelim.)

    *Oyun kaldırma olarak da hala bana yetmekte ve yeni pc aratmamakta. Genelde online oyunlar oynuyorum. Oynadığım en ağır oyunlar ise GTA 5, Far Cry 5, Tomb Raider seviyesinde oluyor. Son 2-3 yılın oyunlarını da sanırım lowda da olsa oynatmakta. Watch Dogs 2 de akıcılığı yakalayamamıştım, silmiştim.

    *Üst seviye oyunlarda sıcaklık CPU Max 83 - Ortalama 78 dereceye çıkıyor, GPU'nun ise 80'in üzerine bir kere çıktığını görmedim.


    İnşallah bir arıza olmazsa, bu bilgisayar bana hala 3 yıl gider ve yeter gibi görünüyor.
    Bu şekilde bir uzun kullanım yorumu eklemek istedim. İhtiyacı olana faydası olur.
    Laptop Isı Düşürme Rehberi (Net 19 derece düşüş)

    Laptopumu bundan 5-6 yıl önce bu forumdan aldığım tavsiyeler üzerine satın aldım. O zamandan bu zamana herşeyi ile halen ilk günkü gibi bana hizmet eden bir makine oldu. Ve biliyorum ki bundan sonra da ben bakımını ihmal etmediğim sürece edecek. Çok memnun kaldığım bir ürün oldu iyi ki almışım diyorum.

    Gelgelelim aldığımdan beridir neredeyse hiç zorlamadığım makineme, karantina günlerinde duvarların üstüme üstüme gelmeye başlamasıyla beraber birkaç oyun yükleyeyim dedim. Yalnız alındığından beridir hiç açılmamıştı bu makine; toz, kir gırlaydı.. Bu şekilde zorlarsam makinenin ömründen yiyeceğimi biliyordum.
    Ben de işe başlamadan önce açtım Aida64 programını ve temizlik öncesi değerleri ölçmeye başladım. Aida64 programında (cpu,fpu,cache,system memory,local disks,GPU) herşey seçili halde stress testini başlattım. Sonuçlar aşağıdaki gibiydi:



    Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi; 1 dakika 15 saniye içinde 99 derecelere çıkıyordu makine.

    Ve yaptığım işlemler sonrası bugün yine stress testine soktum makineyi. Öncelikle 1 dakika 15 saniye sonraki test sonucu:



    Yukarıda gördüğünüz gibi, ilk resimdekine kıyasla 1 dakika 15 saniye sonunda tamı tamına 25 derece fark var.

    Aşağıdaki resim, bir yukarıdaki stress testinin devamıdır. Aşağıdaki resimde, stress testinin sıcaklık değerlerinin 5 dakika sonunda bile 80 derecede sabitlendiğini görüyoruz. Buyrun:



    ---

    Böylesi ağır bir stres testinden daha ilk dakikasında 99 dereceyi görüp batan makinemiz; yapılan işlemler sonucunda stres testinde 5 dakika sonra bile 80 derecede sabit kalıp testi başarı ile sonuçlandırmıştır.

    ---

    Adım adım yapılan işlemler:

    1- Öncelikle klavye ve anakart üzerinde bulunan şeffaf jelatinleri söktüm (böylelikle makine nefes almaya başladı).
    2- Kasayı ve parçaları tozlardan fön makinesi ile arındırdım.
    3- Fön makinesinden sonra her yeri ıslak mendiller ile detaylıca sildim.
    4- Fanın orj bandını çöpe attım. Yerine, siyah bandı birbirinin üstüne üstüne yapıştırarak kalın bir bant tabaka oluşturdum ve fan ile bakır boruyu birbirine çok sağlam ve hava kaçırmayacak şekilde yapıştırdım. (Orj banttan daha güzel oldu :D) (Not: Siyah bant yerine arkadaşlar çift taraflı bant önermişti, bence de daha sağlam o bant türü daha kalın)
    5- Elimdeki Arctic MX-4 termal macunu -yeteri kadar- cpu ve gpu'ya sürdüm ve yaymadan ellemeden üstünü vidaladım direkt.
    6- Makineyi kapattım. Temizlik bitti.
    7- Yazılımsal olarak güç seçenekleri>plan ayarlarını değiştir>gelişmiş güç ayarlarını değiştir>işlemci güç yönetimi>Ve buradan "en düşük işlemci durumu" olan bölgeyi %5; "en yüksek işlemci durumu" ise %80 yapıyorsunuz. (Ben %80 kullanıyorum ve oyunlarda sorun olmuyor. Başka arkadaşlar %90-99 yapabilir) Sonra yeniden başlatın PC'yi.
    8- Bu sefer işlemcinizin voltajını düşürüyoruz. Voltajı cache ve core için ayrı ayrı -0.050V yapıyorsunuz. Konu içi aramadan nasıl yapıldığını aratabilirsiniz, defalarca kez paylaşıldı onun için yazmaya gerek duymuyorum.

    ---

    Tüm yaptıklarım bunlar arkadaşlar. Sonuç olarak Aida64'ün ağır testinde net olarak 19 derecelik bir fark elde ettim. Bu arada aldığım bu sıcaklık değerlerini harici soğutucu kullanmadan aldım. Harici soğutucu da kullanırsam 5 derece düşer diye tahmin ediyorum.
    Yaptığım bu işlemleri profesyonel olarak değil, normal bir kullanıcı olarak yaptım. Onun için hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum. Bende işe yaradı ama tavsiye ettiğim tüm işlemleri önce araştırın sonra sorumluluğun kendinizde olduğu bilinciyle yapın.

    Umarım faydalı olmuştur bu rehber. Tüm bu işlemleri yine bu konudaki değerli üyelerin yardımıyla yaptım, herkesten birer birer bilgi toplayıp önce uyguladım sonra da işe yarayınca topladığım bu bilgileri adım adım yapılacak rehber haline getirdim. Onlara buradan çok teşekkürler.

    Herkese sağlıklı günler dilerim.

    Edit: Laptop boşta 36-39 derece arasında çalışıyor. İşlemler öncesi değerleri ölçmeyi akıl edemedim maalesef. Ama şuan bu yazıyı yazarken bakıyorum; 36-39 değerleri arasında gelip gidiyor çok çok nadir 40 olup yine hızla 39 altına iniyor.

    Edit 2: Bu yazıda bahsettiğim test tüm parçalara tüm sisteme bindirilen ağır bir testtir bu arada. 5 dakika süreli olarak "sadece CPU testi" yaptığım zaman; Intel XTU programında 5 dakika sonunda max 57 derece, Aida64'te ise 5 dakika sonunda max 55 derece görüyorum. Çok güzel değerler.
    Değerlendirmeler :


    1- Daha önce (1-2 sayfa geride) "DYING LIGHT" oyununun FPS ve Isı değerlerini sizlerle paylaşmıştım , tekrar edecek olursam ; high ayarlarda , aa kapalı 720p de 30-45 arası fps ve 77 derece tepe ısınma ile oynanmakta . Burada ısınma beni rahatsız etti , bu oyuna özgü değil her yüksek performans uygulama vb şey yapıldıgında bilgisayar 81 derecelere kadar ısınıyor ki bu 45 watt çeken bir cpu ve fındık kadar tek fan için beklenilmesi gereken bir durum.
    Elimden hemen hemen her tür pc donanımı geçti , yılların deneyimi ile diyebilirim ki bilgisayarı EN FAZLA 50 derecede tutmalı 60 derece ve sonrasını KRİTİK KABUL EDILEMEZ olarak algılamalısınız .Bunun için önlem almanızı tavsiye ederim.Soğutucu KULLANINIZ ... Yok bi şey olmaz , 90 a kadar yolu var diyen olursa o yolu tepe tepe tüketsin bu gidişle senesi dolmadan servisin yolu yanık bir bilgisayarla ardına kadar acılacaktır...

    Oyunu dönecek olursak , Oyun kuruşu kurusuna parasını hak edıyor , mükemmel yapmıslar, senelerdır oyun oynamıyordum bugun oyunun basından kalkmadım ,böğrüm ağrıdı oturmaktan bir türlü quit edemedim .Kısaca mükemmel....Oynanısı ps 4 ıle karsılastırdım Bızım pc daha ıyı gıbı!!!!

    2- Bilgisayar alındıgında ek masraf neler oluyor diye hatırlayacak olursak , aslında hiç bir masraf zorunlu degıl , kararında kullanıınca...Ancak yok ssd gerekli , yok ram gerekli diyen sayfaları okuduktan sonra bunalmış ,MAKARASINA 107 veya 108. sayfalarda bir mesajımda HARİCİ EKRAN KARTI takma aparatını tanıtan bir mesaj yazmıştım...
    Arkadaslar ekran kartının performansına dudak bukunler olursa (basta ben ) dıye harıcen ekran kartı da takalım .mk dıye bir delirme anında bulup yazmıstım yoksa gereklı degıl tabı kı: ))

    Gercekten de madem daha masraf yapılacak e nıye bu pcyı aldık degıl mı??
    Sunun için daha da guclu hale getırmek ıcın ,
    Dolayısıyla bilgisayara yapılacak ek masraflar hususunda
    Sogutucuyu ilk sıraya koyun. Bakınız Asus x550 pıyasadakı dıger benzerı laptoplardan daha az ısınıyor , yanı Yumatu marka ya da ne bıleyım Msı marka ya da abuziddin marka aynı işlemci ve gpu bır cıhaz alacak olsaydınız asustan 5-10 derece daha fazla ısınıcaktı , burada ice cool teknolojısıne tesekkurler...Ancak sız gene Bılgısayarınızı bır sogutucu ıle K U L L A N I N .

    Bu konu hakkında kendinize hikaye de anlatmayın ,bilgisayarınız hikaye olur .Aldıgınız sogutucuyu da cep telefonu adaptörü gibi bir aparatla dışarıdan besleyin...
    Böyleleıkle bılgısayar daha hızlı, daha performanslı en onemlısı uzun yıllar calısacaktır...

    Arkadaslar , bilgisayarın ekran kasası cercevesi gercekten çöp klavye bölgesi , lcd kasası 1 milim mi tutulmuş ne, son derece dandik , bunu belirtirken kendım de mutsuz oluyorum ınanın ,bılgısayarı kotuleme meraklısı degılım.Aksıne dort bası mahmur bır esya beklerdım. Kısaca TOK bır yapıyı Lenovo,Acer,Toshıba,HP gibi markaların bütün modellerınde yakalamak mumkun. Asusun K serisi, Rog serisi ,U serisi ve N serisinde kaliteyi gormektesınız ancak bu x serısınde kalıpcının ve tum uretım ,maliyet departmanın batsın bu dunya anına denk geldık anlasılan...adamlar koyvermıs
    Led Lcd ekrana gelınce ,ne ben soyeyeyım ne sız sorun ,batsın bu dunya.... : ))

    Buradan hareketle devam edersek , kimi arkadaslar lcd ekranı full hd ips ekranla değiştirme düşüncesinde bulunmus ,aslında ben de lcd degerlerınını içler acısı oldugunu fark ettıgımde yeri ve zamanı gelınce degıstırırım dıye arastırma yaptım nette...
    (lcd kalıtesı o kadar yerlerde surunuyor kı , evde ya da etrafınızda duvara asılı bır cerceve resım poster varsa o daha kalıteli ..)
    Bunun degerlerını daha oncekı mesajlarda da yazdım.
    Benım ıcın elde tutulur ve gercekten sevdıgım tarafı Mat olması ,dolayısıyla parlak ekran gıbı gozlerı kurutmuyor uzun sure bakınca.Bu saglık acısından cok muhım bu yuzden memnunum.
    Ancak yine de Lcd yi degıstırmek ısteyen olursa hemen sunları soyleyebılırım.
    LCD nın yapımcısı LG , model numarası LGP0450 . Toptancısında fiyatı 15-20 dolar bandında FOB olarak ıthal edılebılmekte. Son kullanıcı fıyatı bedava kargo ile 35 dolar.Kapınıza kadar degıl en yakın ptt subesıne kadar gelıyor.Ancak kalkıp da kımse aynı ekran ıle degıstırmeyecegı ıcın full hd ips panellere baktım ,
    Ips panellerın son tuketıcı fıyatı 80-100 dolar bandında. Ancak Lg marka 65 dolara ve son derece kalıtelı bır ips fhd panel bulmak mumkun .
    Ancak sorun surada , bu panelı alınca Evde ya da tamircide DEGISTIREMEZSINIZ .
    Zira Bios yazmanız lazım , bunun da fabrıka ortamında ılgılı cıhazlar ıle yapılacagından oturu .Dolayısıyla LCD ekranı ancak kendı bıosuna uyumlu bir panel ıle degıstırebılırsınız ,bırebır aynısı ıle ne bır fazla ne bır eksık aynısı olacak...Sonuc Ekanı degıstırmeyı dusunmekten vazgecmek lazım, hem bunun ıcın harcanak para ,zaman ve emek toplamına rahat rahat harıcı bır moıtor alınabılır , laptop ıcın de harıcı monıtor bıraz garip.....

    Toparlayacak olursak , yapılacak ek masrafların 1.listesine bir laptop sogutucusu ekleyın
    ardından yetmeyecegını dusunursenız
    en az 4 gb 1.35 low voltage ram listenin ıkıncı sırasına
    Hdd den memnun kalmasanız , 5400 rpm dısklerden daha fazla ısınan 7200 rpm lık bır hdd alıp takabılırsınız , şahsen ben elımdekı 750gb lık 7200rpm hdd dıskı taktım ve windows 7 kurup kullandım , windows 8 ,windows 7 den kesınlıkle daha konforlu bu bır gercek , acılıs suresı de wın 7 den cok daha hızlı , ancak wındows 7 guzel bır ısletım sıstemı ...xp den sonra da gerek Ram yonetimi ,gerek servıs&hızmet yonetımı gerekse dosya yonetımı acısından wındows 7 cok basarılı bır platform.
    Wındows 7 nin incileri bir yana , bu bılgısayar wındows 7 de nasıldır dersenız , bende gayet ıyıdır derım.
    Hangı ısletım sıstemını kurcaksanız drıverları sırasıya kurun , önce ıntel chıpsetı daha sonra bagdastırı yollarını , wlan,ethernet ,usb aygıtlarını en son da ekran kartını kurun.
    Wın 7 de yuzde yuz dısk sorununa rastlamadım , wındows 8 de rastlanan bır durum olması sebebıyle olası bır durumda cozumlerı de defalarca yazdım burada.dileyen forum sayfalarını bır gozden gecırsın ,
    wındows 8 i mutlaka uefı olarak kurun , bunun nasıl yapılacagına ılıskın en saglıklı bılgıyı konu baslıgının 1. sayfasında vewww.enpedi.com sıtesınde bulabılırsınız .
    drıverlar ıcın yıne 1.sayfaya bakınız.

    windows 7 drıverları ıcın yıne 1.sayfa ve 1ht1barın rumuzlu arkadasımızın actıgı asus bolumunde konu var ve kendısının mesajlarından da edınebılırsınız...

    uefı kurulumunu wın 7 ıcınde gerceklestırebılırsınız sonucta donanım desteklemekte.Ancak farkını wın 8 de gostermekte , daha hızlı bılgısayar yonetımı daha az sısme ,daha kararlı calısma gıbı avantajları var. Wın 8 bunda gercekten fark yaratan bır sıstem oluverıyor.
    sonucta hangısı ısınıze gelıyorsa onu kullanın derım ben , nasıl olsa asus kendı ınternet sayfasının destek bolumunde wın 7 ıcınde surucu destegı vermeye basladı...

    Sorularınız oldugunda bunu hemen konunun son sayfasına yapıstırmaya gerek yok , bu o kadar cok yapılan bır sey kı ,son sayfaya eyvah ben ne yapacagım dıye yazmak yerıne bır ıkı sayfa gerıye baksa sorusunun cevabı zaten var.. kaldı kı bırıncı sayfada lazım gelen temel hususlar anlatılmıs . Bende bır ıkı kere yaptım hemen lkonunun son sayfasınına su nedır nasıldır dıye yardım ıstedıgım oldu ,ama basından itibaren okuyunca benden evvel aynı durumu yasamıs kısılerın sordugunu ve detaylı yardımın anlatıldıgına rast geldım , bu olu denemeknın daha hızlı oldugunu gordum. (şaka lan şaka ,1.sayfadan ıtıbaren okurum hızlı hızlı ,bahsedılmemısse yazarım ancak..)

    Sonuc : Dying light adlı enfes bir oyunu enfes calıstırmasına rağmen elınızdekı bır oyun bılgısayarı degıl bunu unutmayın , crysis 3 ,tomb raıder ,ve bır kac sımulasyon oyunun da da denedım sonuc harıka , gta 4 hafif kaldı bılgısayara o derece guzel...
    Ancak denedıgım bu A kalıte oyunlar Masaustu sıstemlerde otobus kadar uzun kalın ekran kartlarıyla ve kallavı en az 4 cekırdek ıslemcılerle oynanmakta ve o masaustu bılgısayarlarda 45 derece ısınmayı gecılınce hemen panık yapılıp ortalık veryansın edılmekte , ÇÜNKÜ ISI VE TOZ DÜŞMANDIR ,
    Sogutmak ıcın de bosu bosuna sogutma endustrısı olusmamıs ,turbo fanlardan su sogutmalara , nitrojen sogutmalara kadar uzanan karlı bır sektor... Cunku tırnak genıslıgınde bır alanda 2.5 mılyar tane transıstor koyuluyor bu cekırdeklere , sanıyede kac mılyon kere dırenc gonderılıp kapatılyor bu devrelerde , dolayısıyla GÜÇLÜ ÇALIŞMAK İÇİN ENERJIYE , verimli ve saglıklı çalışmak için de SOGUMAYA ıhtıyacları var.
    koskocaman kasalarda alınan verımı yakalayan bu asus laptop bir ajandadan daha ınce ve neredeyse 2 A4 kadar , masaustu muamelesını haketmıyor ,ılla zorlayacagım dyorsanız sogutunuz.

    Papazın pilavı gıbı sogutma tekrarında sonra gelelım oyun konusuna tekrar , komsum şafak abide kendı bılgısayarında asasıns creed unıty dıye bır oyun denedım , begenırsem alır ondan yuklerım dıye ,
    bu kadar gerzek bır oyun bır oyun gormedım grafıkler harıka ancak oyun o kadar kotu programlanmıs kı aşırı ısınıyor , bır karakter dıgerının etegıne gırıyor kımın bası kıcında , kısaca dengesız bır oyun ve 25 ,30 gb yer kaplıyor hıc gerek yok deyıp almadım kendısınden.. kendısının bılgısayarında bır baska oyun call of duty advance warfare ı denedım , grafıkler son derece guzel , paralı özel asker gıbı bırseyınız , ılk gorevde patates olup ılerısınde istepne el kol ıle devam edıyorsunuz , bılım kurgu fılmı gıbı ,zaten kevın spacey de modellenmıs ,sanırım oyun hakkında daha genıs bılgıyı you tube den bulabılırsınız , alıp kurmak ıstedım ancak 40 gb oldugunu gorunce usendım ve cekındım . gerek yok...bu arada komsuda lenovonun z serısı bır sey var , core i5 4200 u ıslemcı 8 gb ram , 840m ekran kartı ,500gb dısk win 8.1 ....
    dying lıghtı ona da kurdum steam bu sen mısın dıye onay falan ıstedı ama kurdum , ısın ılgınc yanı 840 m'de de gayet akıcı oynandı. onda ısı degerlerı 80 derece ama . o da sogutucu almaya karar verdı.

    Son olarak (nıhayet ) derım kı ,
    ssd benımde gonlumde yatıyor ama 240 gb bıle 450 tl , hem pahalı bana gore hem de 240gb kıme yetecek ,
    bunun yerıne 750 lık 7200rpm hdd var elımde taktım kullanıyorum Cok memnunum. Ssd yerıne cok cok akıllıca bır cozum ,daha cok yer daha ne olsun ...
    ram alın arkadaslar ama bunu elınız rahata gectıgınde yapın oyle çağ atlamayacak bılgısayar ,

    öyle Asusu yerin dibine soktuguma da alacak arkadaslar kapılmasın dedıgım gıbı beklentılerım yuksektı , evde 6 senelık XO serısı 16 ınchlık bır asus daha var , su ana kadar sorun gurultu cıkarmadı hıc , daha format bıle yemedı bugune kadar , paca ekran kalıtesı muazzam, hoparlör bangır bangır ,ıcınde gelen yazılımlar harıka , piano kasa var vs.r aynı dengeyı bunda yakalayamayınca bıraz atarlandım sadece..yoksa kendı halınde daha ne olsun o kadar da onemlı ,hayatın cevabını aramıyoruz atı ustu bılgısayar. Unutmadan kım ne derse desın bana gore pyasadakı en şık bılgısayar kardesım , ekran arkasındakı o pattern , renkler harıka.
    Bilgisayar sessiz (maşallah) ve bundan cok memnunum ) bu sessızlık macprolarda var emın olun....baskasında gormedım...

    Ben dyıng lıght oynamaya gerı donuyorum , son ızın gunumu de buna yedırecegım ama bıtsın gıtsın daha da oyun oynaycak ne hal kaldı ne vakıt ...

    edit ve not : BENIM YASADIGIM TEMEL SORUN BAZI OYUNLARDA ANI FPS DUSMESI ,throttlıng e bagladım , nasıl desem ekran kartının gddr3 olmasına bagladım ,sonucta neye baglarsam baglayayım bır duzeltemedım bunun sebebını bulan varsa lutfen paylassın ...

    herkse selam ederım.
    Eyvallah.
    İlk olarak merhabalar aranıza bilgisayarı 3 yıldır kullanmama rağmen yeni katıldım


    Bilgisayarı daha 2 gün önce komple açıp fan temizliği ve termal macun değişimi yapmama rağmen eğer temizlemeyi göze alabilecekseniz boşuna servise para ve zaman kaybı uğramadan temizlemeniz,herhangi bir parça değişimi ve bilgisayar üzerinde denemeye korktuğunuz şeyler için detaylı olarak bilgisayarı söküp bunlar için bilgilendirme videosu çekebilirim sadece belirtmeniz yeterli teşekkürler iyi forumlar.

    Bilgilendirme olarak gözünüz korkmasın bu bilgisayarı bozmak için gerçekten çok uğraşmalısınız 3 yılda 7 defa ( 6 ay aralıklar ile) temizledim canavar gibi çalışıyor hala. Laptoplar her ne kadar küçük çalışma alanlarına sahip olsa bile sadece dikkatle ve atacağım videoyu hiçbir bilgilendirmeyi atlamadan izlemek. ( isterseniz tabi ) ve ek olarak kessinlikle sorumluluk kabul etmediğimi belirtmek isterim ancak herhangi bir sorun durumda sonuna kadar çözüm önerisinde bulunacağım.
    Hocam yılların X550Jk kullanıcıs olarak bu yöntemi bana tavsiye den arkadaşa binlerce teşekkür etmiştim çevremdeki her insana ve bu konuda da birçok kişiye tavsiye ettiğim bir yöntem var.

    1. Si VE EN ÖNEMLİSİ klavyenin altındaki şeffaf plastiği tamamen sökün, ya da sadece fan kısmına gelen kısmı kesin. Bunun sebebi bilgisayarın kasasında yeterince hava alacak ızgaralar yok. Siz bu plastiği söktüğünüzde fan direkt olarak klavyeden deli gibi hava çekecek , hem bilgisayarınız hem de WASD bölgesi klima takmış gibi püfür püfür esecek . Korkmayın birşey olur diye 3 senedir bu şekilde tamamen plastiksiz kullanıyorum. Sökmeden önce ısı değerlerim 95 altına hiç inmezdi. Şimdi 75 i geçirmek için özel bir çaba sarfetmek gerekiyor.

    2. Fanınızı bi kontrol edin, temizlerken fanı tamamen söküp üstündeki metal plakayı, perçinlerinden kesip ayırın. Arından fan pervanesini yukarı soğru çekin çıkar hemen. Pervaneyi suya sokmakta bir sakınca yok iyice temizleyip kurulayın. Pervanenin yuvasını da kabaca yumuşak bir fırça ile tozunu alın. Ardından ortadaki fan pervanesi milinin girdiği deliğe 1 damla makine yağı(şu heryerde 3 tl ye satılan şeffaf avuç içi kadar olan yağlar) veya Wd-40 sıkın sonra plakayı yerine tutturup Hızlı yapıştırıcı(502 tavsiyemdir) ile perçin yerlerine küçük 1 damla damlatıp sabitleyin bilgisayarı toplamaya başlayın.

    Benim bilgisayarım açıldıktan 1-2 dakika sonra fan çalıştırıyor. Windows boot edilip opera/chrome açana kadar fan 1 mm bile oynamıyor yerinden sonra kendi kendine aheste aheste dönüyor.

    3. Cidden çok koyu/katı yani viskozitesi düşük bir termal macun kullanın. Laptop işlemcilerinin yüzü ayna gibi pürüzsüz olduğu için soğutucu plakayı vidalayınca çok sıvı macunlar işlemci üzerinde kalmayıp hepsi kenarlara doğru akıyor sıktığınız macun hiçbir işe yaramıyor. Ben Thermaltake Tg-4 kullanıyorum piyasadaki en koyu macunlardan biri olmasına rağmen hâlâ büyük bir kısmı kenarlara akıyor. Küçük olduğuna aldırmayın 2 senedir 4 defa temizlik yaptım hâlâ 2-3 kullanımlık var.
    Öneri olarak bildiğim en koyu macun CoolerMaster MasterGel adında elmas partiküllü felan değişik bi ismi vardı tam bu laptop için bir macun aşırı koyu silikon gibi yapışıyor işlemcinin üstüne akma felan yapmıyor. Ben aldığımda bütçem kısıtlı diye tg4 almıştım.

    Extra olarak ben anakartı yine yumuşak bir fırça ile soketler öncelikli olmak üzere kabaca bir fırçalarım bi etkisi olmasa da temiz dursun diye. Siz yapmasanız da olur.
    Ben bu işlemleri her 6 ayda bir yapıyorum yine siz yılda 1 defa yapsanız sıkıntı olmaz.


    Bunları tek tek yapın sonra bakın bakalım şu ısı değerlerine 85 üstü görürseniz atayım kendimi balkondan aşşağıya

    Ek: yapıp uygulayanlar, sonuçtan memnun kalanlar mesajı beğenip öne çıkarırsa sevinirim. Her ısı sorunu yaşayanlara bu uzun anlatımı yapmak uzun sürüyor
    Yükte 4 5 derece düşürdü. Ben -0.07 V ile başladım yük binince mavi ekran verdi kademe kademe düşürdüm. -0.055 V da sıkıntı olmadı ama ben garanti olsun diye -0.05 V bıraktım. Arıca cache voltage offset ide düşürüyoruz resimde onu düşürmemeşim. Core ile aynı değerde olacak. Uygulamamnın içinde stress test var oradan kontrol edebiliyoruz, ayrıca benchmark var yine. Buradan laptop için optimum değer çıkar diye düşünüyorum. Ben çok fazla uğraşmadım açıkçası şimdilik yeterli benim için. Aranızda zamanı olup uğraşacak varsalaptop için gerçek optimum değeri bulabiliriz. Daha bunu dahili gpu undervoltage ayağıda var ona da bakılabilir.

    Ben izlediğim video ve okuduğum yazılardan herhangi bir sıkıntı olacağını okumadım, bana göre V ı eksi yaptığımız için bir aşırı yüklenme vs. söz konusu olmaz anca sistemde kararsızlık olur öyle oluncada mavi ekran verip reset atıyor pc. Tekrar açınca değer default oluyor.
  • Hocam eline sağlık çok güzel olmuş.DESTEK OLALIM.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de almayi dusunuyorum fiyat biraz duserse.

    Ama şunu kabul etmemiz gerek asus eger farkli bir kasa ve ekran kullansa 2500tlden satilirdi bu.

    Ne kadar uzaktan şık gorunse de elinize aldiginizda asusa yakismayacak bir kasa oldugunu goruyorsunuz x serisinin.

    Klavye notebook klavyesinden daha cok teknomarketlerde satilan 30 liralik klavyeler gibi. Tuslara bastiginizda diger notebooklarda oldugu gibi o tus sesindeki hazzi alamiyorsunuz. Tuslar asus u birak normal bir notebooka koyulamayacak bir seviyede.

    Touchpad cok cok kotu casperlarda bile o kadar ses cikmiyor resmen 50 metre oteden duyulabilecek bir sesi var. Gece o sesle kullanmak iskenc olur ev sakinlerine.

    Ekrana tam karsidan baksan bile mat ekran silikliği belli oluyor. Net goruntu icin ekrani arkaya dogru egmek sart.

    Bu kadar seye ragmen alinir mi, bence alinir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline saglik guzel hazirlamissin. Ben n11 den almistim 111 tl hediye ceki kazandim. Canta+mouse+sogutucu almayi dusunuyorum hediye ceki ile. Sizce nasil bir sogutucu almaliyim? Piyasada cesitli sogutucular mevcut. Ve su fana takilan sogutucular guvenli mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuya bu laptopa takılabilen ramlerin linkini atarsanız daha iyi olur.Güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık.Kullanıcı listesi oluşturursanız beni de ekleyin
  • Teşekkürler arkadaşlar umarım çoğu arkadaşın sorunlarına yardımcı olabilecek bir konu olacaktır. Ekran kartı sorunu için resimli anlatım ekledim

    Ayrıca pc'ye uyumlu soğutucu modeli bilen varsa paylaşırsa çok iyi olur konuyada eklemiş olurum.

    @asus44
    Takılabilecek ramleri araştırdım fakat tam olarak hangi model buna uyumlu olduğunu anlayamadım o yüzden henüz eklemedim. Kesin bir bilgim oldugunda mutlaka ekleyeceğim teşekkürler.
  • Beni de ekleyin bende kullaniyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kardeş 3. Adımda belirttigin satırda 2 tane CA yı CB olarak değiştirdikten sonra işaretlediğim yere kendi id nizi yazın demişsin. Kendi id mizi yazacağımız yer CB olarak değiştirdiğimz yer mi yoksa başka bi satır mı orası. Bir de Ben de 3-4 tane o "CA" lı satırın aynısı çıkıyo bunlardan hangisini CB olarak değiştirmem gerekir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam eline sağlık güzel hazırlamışsın inşallah yakında bende aranızda olacağım
  • Hocam Şuan Kargoda Eklersen Sevinirim ..
  • 3. Adımda belirttiğim sadece bir satır CA olması gerekiyor, zaten 1391'li sadece 5 küsür satır var onlarında en sonuncusu benim belirttiğim satır olması gerekiyor. Değiştirdiginiz satırın hemen yanında Section vs yazıyor. SubSys kısmını kendi ID niz ile değiştirmeniz gerekiyor. SUBSYS kısmı sadece.

    @Asmeron12 Eklenmiştir hayırlı olsun
    @cnsngr Eklemiştir
  • Beni de ekleyin benimki de kargoda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beni de ekleyin hocam. Güzel rehber olmuş.
    Biraz geç olacak paylaşanlar var ama, ben de elimdeki oyunlardan 1 saat oynayıp fps, sıcaklık değerleri paylaşacağım. Şu an başlıyorum.
  • Hocam ekleyin beni de. Bir de bir şey sormak istiyorum. Space bazen algılamıyor ortalarına basmam gerekiyo tam. Space'in sol alt köşesinde bir simge var onla alakası var mıdır ne anlatmak istiyo o simge
  • @LastShipwreck Ekledim hocam

    @melihmustafa Konuya eklerim mutlaka paylaştıgınız değerleri

    @devsirme Bu tarz bi sorun yaşamadım henüz ve genelde space'in soluna basarım hep yazarken. Simgenin ne anlama geldiğine baktım fakat bi bilgi bulamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Belegurth -- 10 Eylül 2014; 11:37:19 >
  • Bf 4 tamamdir ghosts da iner bugun şimdi işteyim iksinide ultrada oynayip sicaklik ve fps degerlerini paylasacagim eve gidince bu arada alanlara hayirli olsun yakinda 8 gb bi ram alip 12 gb a cikarmayi düşünüyorum

    Arma 3 den kisa bir video cekim esnasinda 35 den asagi inmedi fps cekim yapmazken videodaki ayarlarda 40 60 arasi bir fps aliyorum
    http://youtu.be/HPUNUbXoGgA



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cnsngr -- 10 Eylül 2014; 11:55:03 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cnsngr C kullanıcısına yanıt
    İsteyen arkadaşlar için imza hazırladım ilk mesajda görebilrisiniz

    @cnsngr Hemen konuya ekliyorum hocam bu çok iyi oldu teşekkür ederim
  • Belegurth kullanıcısına yanıt
    Rica ederim Işe gitmeden sabah kısa birşey cekeyim dedim eve gidince daha uzun düzgün bir şeyde çekerim :) ayrica daha makinanin isindigimi hic hissetmedim kasa güzrl yapilmis fan cok sessiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belegurth kullanıcısına yanıt
    Eline sağlık hocam ekran kartı sürücüsünü yapmak için de resimli anlatım yapmışsın.
    Bu arada sizin hafif bi soyulma vardı. Benimde ctrl tuşunun alt tarafında tırtıklı kol dayama yerinde 2 mm gibi bi çizik var siyah duruyor. Sizde de böyle bi durum var mı hocam?

     Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trouble4you -- 10 Eylül 2014; 12:08:00 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hayır hocam bende böyle bir durum yok iyice inceledim sadece ön yan tarafta 1 cm'lik bir siyahlik var. Kasanin kalitesinin kötü olduğunun bir göstergesimi acaba soyulmuş olması birazda olsa.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.