Şimdi Ara

Intel’in M çekirdeği stratejisi, ARM mimarilerine meydan okuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
966
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Intel, yeni Core M serisi işlemciler ile hem tabletlere hem de fansız ikisi bir arada tabletlerde pazardaki dengeleri sarsacak işlere imza atmaya hazırlanıyor.




    14nm işlem teknolojisine sahip M çekirdeği ile taşınabilirlik, enerji tasarrufu ve yüksek performans üçgeninde en optimize işlemcileri hazırlamak için yoğun bir çaba sarfeden Intel, yeni tanıttığı yongasetleri ile 9mm inceliğe sahip fansız tabletlerin ve ikisi bir arada cihazların (tablet-laptop) önünü açıyor.



    Intel’in M çekirdeği stratejisi, ARM mimarilerine meydan okuyor

     



    Üç farklı işlemci modeline sahip Intel Core M spesifikasyonları arasında HD5300 grafik işlemci yer alıyor. Core M-5Y10, M-5710a, M-5Y10 adlı yongalar, TDP’de 4.5 Watt’lık güç tüketimleri ile Intel tarihinin en düşük enerji tüketim değerine sahip ürünleri oldu.




    İşlemci isimlendirmesinde Core M-5, i5’te olduğu gibi Hyper-Threading çift çekirdekli mimariyi ifade ediyor. Y, Broadwell-Y için kullanılırken, Y’den sonra gelen değerler, işlemcinin mevcut seri içindeki pozisyonunu niteliyor.




    Core M serisi hem CPU hem de GPU için farklı zamanlarda ve farklı yüklerde güç dağımı yaparak, enerji tüketimi-performans dengesini çok daha iyi koruyor. Serinin en güçlü modeli olan M-5Y70’te hem tek hem de çift çekirdek, yük olmadığı durumda 1100MHz’de çalışabilirken Turbo Boost ile  2600MHz’e çıkabiliyor. Yeni HD5300 GPU ise 100MHz base frekansta çalışıyor, turbo modda ise 850MHz’e ulaşabiliyor. Ayrıca serinin en güçlüsü olan bu işlemci, Intel vPro ve Intel TXT desteklerine de sahip.  Diğer iki modelde ise bu destelerk sunulmuyor. 

     Intel’in M çekirdeği stratejisi, ARM mimarilerine meydan okuyor

     

    GPU tarafında DirectX 11.2, OpenGL 4.2 ve HDMI üzerinden UltraHD (3840x2160) destekli OpenCL 2.0 özellikleri bulunuyor. Bu durum fansız tabletlerde veya dizüstü bilgisayarlarda UHD panellerin de önünü açmış olacak.




    Bir önceki nesile göre %50 daha hızlı CPU ve %40 daha iyi grafik performansının yanı sıra 9mm’den küçük fansız tasarımlı ve yüksek performanslı ürünler mümkün hale gelecek. Yine bir önceki nesile göre 1.7 saat daha uzun pil ömrü de elde edilebilecek platformun diğer teknik özellikleri arasındaysa Intel Wireless-AC 7265, Intel Wireless Display 5.0, WiGig ile kablosuz dock desteği, Intel Smart Sound Teknolojisi, PC I/O USB 3.0, SATA, PCIe, Intel vPro Teknolojisi.



    Intel’in M çekirdeği stratejisi, ARM mimarilerine meydan okuyor



    20’den fazla Core M tasarımının şimdiden hazır olduğunu ve önümüzdeki yıl satışa sunulacağını söyleyen Intel, bu alandaki ilk ürünü Computex’te açıklamıştı. Asus Transformer Book T300 Chi 12.5inç ekrana sahip fansız bir tablet. 7.3mm inceliğindeki tasarım, LTE desteği ve 2560x1600 piksel ekran çözünürlüğü ile geliyor. Intel metal kasalı bu cihazın maksimum gövde ısısının tam yükte 41 derece olacağını belirtiyor.





    Intel Core M kullanan yeni cihazlar Ekim ayında vitrine çıkmaya başlayacak ve 2015 yılının ilk çeyreği içinde Acer Aspire Switch 12, Asus TransformerBook T300FA, Asus Zenbook UX305, Dell Latitude 13 7000, HP Envy X2, Lenovo ThinkPad Helix gibi modeller ile yaygınlık kazanacak.












  • Üç farklı işlemci modeline sahip Intel Core M spesifikasyonları arasında HD5300 grafik işlemci yer alıyor. Core M-5Y10, M-5710a, M-5Y10 adlı yongalar, TDP’de 4.5 Watt’lık güç tüketimleri ile Intel tarihinin en düşük enerji tüketim değerine sahip ürünleri oldu.

    ?????
    Anlatım da biraz ağır geldi.

  • kendimi bir an üniversite sınavında zannettim daha sade bir tercih edilebilirdi.

  • Birkaç gündür internette bu seriyle ilgili haberleri arıyordum ve donanımhaberde ele alınmamasına şaşırmıştım. Bence oldukça ilgi çekici ürünler merakla bekliyorum.
  • İşin ilginç kısmı Intel'in elindeki en iyi koz (14nm üretim teknolojisi) ile meydan okuyor olması. Acaba ARM mimarisi tabanlı 64bit işlemciler 14nm'de üretilmeye başlayınca o zaman ne hamle yapacak, nasıl bir stratejiyle son kullanıcının karşısına çıkacak Intel? Şahsi fikrim; ben çaresizlik sezdim Intel'in bu hamlesinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TeamAnimus -- 9 Eylül 2014; 15:24:21 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aesca

    Üç farklı işlemci modeline sahip Intel Core M spesifikasyonları arasında HD5300 grafik işlemci yer alıyor. Core M-5Y10, M-5710a, M-5Y10 adlı yongalar, TDP’de 4.5 Watt’lık güç tüketimleri ile Intel tarihinin en düşük enerji tüketim değerine sahip ürünleri oldu.

    ?????
    Anlatım da biraz ağır geldi.


    Her şeyi açık açık yazmış daha ne anlatacak. donanımhaber'de uzun zamandır işlemci haberi çıkmadığı için insanlar anlamakta zorlanıyor demek ki.
  • Bu konuya asıl bilirkişiyi çağırmakta fayda var Intel Arm'nin de ekmeğine göz dikmiş anlaşılan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kir$of -- 9 Eylül 2014; 16:42:37 >
  • 64bit yok ellam. İlginç bi mimari.

  • AMD

  • Bunlara fan takıp overclockliycaksin :D

  • ARM
  • En dusuk guc tuketimliler bunlar ise suan telefonlardaki atomlar daha yuksek mi enerji tuketiyor?zannetmiyorum

  • Kafa karışacak bi durum yok. Intel zaten şu an bile iyi durumda. 200tl altı cihazda CloverTrail+(Atom Z2520 2560) bulabiliyorsunuz. Aynı fiyat aralığına Quad A7 (4 çekirdek Cortex A7) var mı? Varsa performansı ne? Zira CloverTrail'da Atom'un single-thread performansı iyi.

    Bu işin bi yönü.

    BayTrail'ın performansı da iyi(Atom Z3xxx vs.). Intel sırf kullanıcı deneyimi için özel lab, özel robot kol vs. geliştirmiş insana benzer deneyler yapmak için. Arabirim takılmasın programlar takılmasın geçişler akıcı olsun vs. diye. Bunları kullanan cihazlarda benim bildiğim genelde herkes memnun olduğunu belirtir bi görüş sunuyor.

    ARM için Cortex A9 denge / en optimum nokta idi.

    Cortex A15'ler çok güç harcıyor (Nvidia'nın tablet mesela yüksek frekansda çalışıyor ve 10w götürüyor).

    Cortex A7'ler güçsüz. Ama iş görecek kadar işlem gücü kapasitesleri var kabul.

    big.little kurulmuş yapılarda kısmen maliyet sorunu var. Güç tüketimi iyileşiyor kabul, yine de can sıkabilen yanları var. İşlevsel HMP denen şeyin gelmesi uzun zaman gerektiren bişey oldu (HMP A15 ve A7 lere farklı görev atanması, farklı thread çalıştırılması). Bunun da Intel lehine zaman kazandırıcı etkisi oldu.

    Daha önce defalarca tekrarladığım gibi lansmanı yapılmış yeni Arm mimarisi ile piyasada yaygın olarak kabul gören çözüm arasındaki makas, yani o lanse edilen yeni mimarinin şimdiki piyasadaki yaygın çözümün yerini alma süreci hızla daraldı. ARM11 varken A8 'in lanse edilmesi ile A8'in yaygın ürün haline gelmesi arasındaki zaman, A8 yaygın iken Cortex A9'un lanse edilip yaygın olarak kullanılmaya başlaması arasındaki zaman, Cortex A9 yaygın ürün iken A15'in lanse edilmesi ile A15 / big little 'ın yaygın olarak kullanılması arasında geçen zaman gittikçe daraldı.

    Şu an A15/A7'ler varken bi üst basamakdan A50 serisi vardı lanse edilen (A53/57 faln). Apple ilk hareket eden oldu. A57 tasarımını temel aldığı düşünülen bi yapısı var. A57/53'ü yakında kullanmaya başlayacak olanlar da var(Qcomm gibi).

    Şimdilik bilindik A57 üstüne yeni lanse edilmiş bi mimari yok benim bildiğim. A57 ise kullanılıyor yada kullanılmak üzere (Apple/Qcomm ve diğerleri). Önceden, lanse edilmiş mimari daha kullanılmaya başlanmadan daha yeni bi mimari üstünde çalışlıyordu ve yaygın ürün halini alsa bile ilerde yenisi vardı. A8 kullanılırken A9'un lanse edilmiş olması gibi. cortex A9 2007'de mi ne lanse edildi mesela. 2010 'da hala A8 li cihazlar vardı, onun gibi. A9 lar yaygın olarak kulanılır seviyeye geldi dediğimiz zamanlar A15 lanse edilmişti zaten (2010).

    Yani ilerde hep hazır bi mimari olduğu biliniyor veya üstünde çalışılıyordu. A50 serisi 2012'de mi ne lanse edilmiş olması lazım.

    Şu an A50 serileri üzerine ürünler var (Apple) ve diğerleri de geliyor (Qcomm vs.). Ama yukarda dediğim gibi bilindik yeni ARM mimarisi yok, A57 tasarımının ötesinde olan, lanse edilmiş olan. Bu durum daha önce yaşanmadı.

    Intel diğer taraftan, Steve Jobs ""gelin hele şu Atom'u adam edin, bizim nimete can verin"" diye peşlerinden koştururken, "züee bi gidin ya sizin kıytırık şeyleriniz ile mi uğraşacaz" modunda idi.

    Akılları başlarına gelmeye başladığında, takvimler 2010'u gösteriyordu ama hala bi cacık konumda değildi (Atom Z600 serisi). Z600 serisinde Intel'in 80$ istediği modelleri vardı, saçmalıkları anlatabiliyorum sanırım.

    Intel'in ayrıca bu mobil çılgınlık için başka planları da vardı. Güçsüz ARM11 gibi tasarımlar varken, kendi güçlü çiplerini kullandırtacak ortam istiyordu. Büyük, pahalı, çok güç tüketen Intel çiplerini neden istesinler bilmiyorum. Z600 serisinin güç tüketimi düşük olabiliyor kabul , 1.3W TDP'si olan Z600'ler var ve hepsi yüksek güç tüketir durumda değil o da kabul.

    Intel ne yaptı? Moblin, MeeGO olaylarına bulaştı. WindRiver diye firmayı satın aldı. WindRiver'ın yaptığı iş ne biliyonuz mu? Adamlar açık kaynak yazılımları alırlar, üstünden geçerler, belli bi platforma uyarlar hızını arttırır optimize ederler. En nihayetinde de bunu kapalı (proprietary, mülkiyet hakkı olan şekilde) halde satarlar.

    Intel, WindRiver üstünden yüksek performans gerektiren tonla uygulama oluşsun istiyordu. Ortalık yüksek işlem gücü (CPU gücü) isteyen uygulamalar ile dolsun, MeeGo gibi platformlar Intel'e göre özel ayarlı olduğundan kendisi en yüksek performans göstersin istiyordu.

    İşler öyle yürümedi ama. Mobil çılgınlık farklı şekilde yürüdü. Ucuz cihaz isteyip 3-5 bişey yapsın diyen çulsuzlardan tut Iphone'a kadar herkes bişeyin peşine takıldı, Intel'in yolu yol olmaktan çıktı. Bu Intel'in Moblin, Meego'da parmakları Nokia'yı da etkiledi. Yeterince hızlı gelişemeyen yayılamyan WP için gereken arge'den tutun Intel destekli yapılara kadar Nokia'ya da zararı oldu.

    Nihayetinde ARM11 ve A8 li cihazlar Intel'e sağlam darbe vurdu. Cortex A9 lu cihazlar ile nakavt oldu. Çünkü A8 li cihazlar zaten o zmanın şartlarına göre kabul edilebilecek performans verebiliyordu(bugünde verir beklentiyi abartmazsanız), ortalık yani Android tarafı en azından felaket miktarda işlem gücü isteyen uygulamalar ile dolu değildi(hala değil), Iphone Arm11/A8 üstünde iyi işlerken insanlar için cazibe merkezi haline geldi.

    Uygulamalar Intel'in yüksek işlem gücü yolundan değil, cüzi işlem gücü ile varolan cihazlarda çalışacak kadar oldu hep.

    Cortex A9 bu uygulama deneyimini iyice yukarılara taşıdı.

    Intel'in Moorestown yapısı, 80$'lara kadar para istemesi, x86'yı çalıştıran Andorid olmaması, Iphone için insanların ölmesi >> Apple'ın "sen zmanında bize züeee dedin gör bak daha neler yapacaz" demesi vs. Intel tamamen bu alanın dışında kaldı.

    2012'de ilk defa Medfield ile gerçek olarak ARM mimariler seviyesinde düşük güç tüketimi, uygulama performansı verebilir noktaya geldi. GPU'su biraz geri idi. Android'i native x86 olarak çalıştırmyırodu, çünkü düzgün bi x86 Android yok idi. Adamlar da bi tür emülasyon kullanıp x86 Medfield'ı Android uygulamalar ile neredeyse %100 uyumlu hale getirdiler. Emülasyon denen şeye Intel realtime binary-translation diyor.

    Intel'in bu cihazlarının LTE'si faln yoktu, Batı'da satmadı zaten. İlk çıkış fiyatları 550$ gibi seviyelerdeydi. GPU'su kötüydü, bazı oyunlarda fps/takılma sorunu oluyordu. Ama güç tüketimi ve uygulama performansı iyi idi. Ama Android 4 sürümüne %100 uyumlu değildi. Güncellleyenler uyumluluk sorunları yaşadılar hep. Hedef olarak Hindistan faln gibi yerlerde satıldı.

    İlk defa Intel Medfield ile uygulama perfomansı ve güç tüketimi anlamında rekabet edebilir hale geldi. Diğer sorunlarını çözmesi zaman aldı.

    CloverTrail ile 2 çekirdek 4 thread ve düzgün bi GPU'su, uygulama ve Grafik performansı olan, yazılım altyapısı anlamında düzgün çalışan bi yapı kurdular. Başta pahalı idi kabul, ama rekabet edebilmek için maliyetleri de aşağı çektiler, satış fiyatını da. Bu sayede TR'de bile 200tl altı cihazda CloverTRail+ SOC bulunabiliyor.

    Anandtech'de Intel, Nvidia, Qcomm, ARM SOC'larının direk güç hattından çektikleri güçleri ölçen inceleme var, merak eden bakabilir. Güç tüketiminin ne kadar düştüğünü görmek için.

    Burdan sonraki haretek BayTrail platformu oldu. Daha yakın tarihli olduğu için incelmeler faln daha kolay bulunabilir. Hem uygulama performansı hemde GPU açısından uygun bi noktada. Windows veya Android şeklinde cihazlara alternatif olaiblir. Win 8 ile kabul edilebilir x86 deneyimi var. GPU'su da iyi.

    1280 üstü çözünürlüklerde fazla Intel mobil cihaz yok diye de eleştirebilirsiniz kabul.

    Core M ile Intel bambaşka bi noktaya geldi. Çok yüksek single-thread performansı var. Elden geçip yeniden organize edilmiş GPU var (Ya BroadWell yada Skylake'de oalcak emin dğeilim,, mesela tex. sampler'ların faln organizasyondaki yeri farklı. Bunlar da %20'ye yakın GPU'da getiri sağlıyor). Yeni üretim teknikleri faln kullanılmış. Daha önemlisi salt güç veya performans değil, belli bi güç hedefi için max. performans hedefi belirlenmiş.

    Yukarıda bahsettiğim, BayTrail Atomlar zaten şu an kabul edilebilir deneyim veriyor, A15 ile rekabet edebilir durumda. Intel'in A57 cihazlar yaygınlaşana kadar vakti vardı. Bu BayTrail cihazların satılması için yeterince uzun süre olacak gibi. Üstüne, yukarda yine bahsettiğim gibi A57 sonrası bildiğimiz lanse edilmiş daha güçlü bi mimari yapı yok. Intel hep piyasada yaygın olarak kullanılan ve kabul edilebilen deneyim veren bi ürün varken ve yeni bir ARM mimarisi daha önceden lanse edilmiş iken ürün çıkartıp rekabet etmeye çalıştı. Mesela Cortex A9 varken Medfield ile rekabet etmeye çalıştı, oysa A15 zaten lanse edilmiş idi. Şimdi ise Daha A57 kullanan doğru düzgün rakip yok (Apple'ı saymayalım), üstüne yeni lanse edilmiş bi ARM mimarisi de yok.

    Az önceki örnek ile karşılaştırın, A9 yaygın kullanlıyor, A15 hazırda var, Intel biraz eksik mimari ile geliyordu eskiden. Şimdi, A57 kullanan yok, varolan yayın kullanılan ürünler ile Intel rekabet edebilir durumda, üstüne yeni lanse edilmiş ARM mimarisi yok. Ama Intel Core M ile geliyor. Yani ARM daha yeni bi mimari Lanse etmeden Intel ilerisi için yeni mimari ile geliyor. Bu rekabet açısından çok ciddi avantaj verecek ve geçmişte olmadığı kadar farklı bi noktaya oturtacak.

    ARM'den yeni bir mimari lansmanı gelmeyeceğini nereden biliyorum? Bilmiyorum ve bu direk olarak önemli değil. Daha A57 ürünler piyasada yeterince yer bulamadan Intel Core-M ürünleri piyasada olacak çünkü. Bu da Intel'e hem premium olarak fiyat farkı isteme hakkı da verebilir, performans avantajları sayesinde farklı bi konuma da oturtabilir. Diğerleri, A57 sonrası lanse edilecek mimariye hazır olması gerekirken Intel şu an Core-M'i piyasaya sürebilecek konumda ki bu dediğim gibi daha önce olmadıkları bi yer.




  • İşte bunlar X86 nın mobil arenadaki yaklaşan sağlam ayak sesleri. Birde üzerine X86 nın hakkını veren windows mobil işletim sistemi çıkarttılarmı iş tamamdır. Başlasın film ondan sonra.

  • Hocam yine döktürmüşsünüz elinize sağlık, anlattıklarınıza göre yorum yapacak olursam.Intel masaüstünde olduğu gibi mobil kısmında da daima önde olmayı hedefliyor, peki diyelim ki bundan sonra Intel mimari olarak hep önde yer aldı ve makul fiyatlarla son kullanıcıya hitap etti, şu an görmüş olduğumuz Samsung, LG gibi markaların bu işlemcileri kullanmaları ve yaygınlaşması mümkün olur mu ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kir$of

    Hocam yine döktürmüşsünüz elinize sağlık, anlattıklarınıza göre yorum yapacak olursam.Intel masaüstünde olduğu gibi mobil kısmında da daima önde olmayı hedefliyor, peki diyelim ki bundan sonra Intel mimari olarak hep önde yer aldı ve makul fiyatlarla son kullanıcıya hitap etti, şu an görmüş olduğumuz Samsung, LG gibi markaların bu işlemcileri kullanmaları ve yaygınlaşması mümkün olur mu ?

    Yer yer var zaten. Kriterleri anlaşmaları neyse ona göre seçiliyor. Sırf Intel para veriyor milletin gözü alışsın gibisinden bakan varsa yanlış bakmış olur. Samsung Galaxy Tab 3 10.1'de Atom Z2560 var, ama Tab 7'de Marwell var Tab8'de Exynos var. Hangisi işine geliyorsa onu kullanıyorlar.

    Eskiden görmediğimiz kullanılabilir kabul etmediğimiz ve olmasına gerek yok derken şimdi Asus,Samsung'un vs. ürünlrinde yer bulduğunu görebiliyoruz.

    Ramos faln gibi daha çok ucuz Çin tablet üretenleri de tercih etmeye başladılar. Intel hepsinin boğazına çökmüş olamaz, illaki ARM alternatifleri karşısında Intel'i de ona göre değerlendiriyorlardır.

    Nasıl Cortex A9 sonrasında A15'ler fazla güç tüketimi yüzünden telefonlarda kolayca yer bulamadı, big.little problemli/maliyetli idi, HMP modu desteklenene kadar gereksiz benchmark çipi gibi kaldılar ve yer bulamadılar. Sonrasında nasıl Qcomm bu boşluğu güzelce doldurdu ve çokca üründe yer buldu. Intel de buna benzer bi duruma geldi şu an. Üstelik ARM'a mit olarak atfedilen özellikleri, x86'ya mit olarak atfedilen özellikleri kıra kıra. Az güç tüketiyor, performanslı, ucuz. Alternatif olarak aynı SOC/Çip x86 cihaza da uyarlanabiliyor. Yani cihaz üreticilerine çifte alternatif de sunumuş oluyor. ARM cihazda WinRT'ye kimse yanaşmazken Win8 tablete daha fazla yanaşan var.

    Üstelik ucuz Çin cihazlarda da görülmesi Intel'in farklı bi yayılma stratejisi benimsediğini de gösterir bence.

    Yukardaki sslere dikkar ederseniz 82mm2 gibi baya küçük bi çip alanından da bahsediliyor. Öyle kolay yenilir yutulur bi lokma değil kesinlikle.Acaip maliyet avantajı getirmesi lazım. Farklı teknolojiyle üretilseler bile Apple A7 / Snap800 110mm2 civarında bi alanları var. Üretim tesisi Intel'in kendi tesisi, sıra mıra bekeleme dertleri de yok. 20nm veya Finfet 16nm gelene kadar A57'nin daha kaslı versiyonlarını 28nm de pek kolay süremeyebilirler (4çekirdek A57 gibi), veya maliyeti yukarılara tırmanabilir. Core M ile hem teknoloji anlamında hem üretim anlamında avantajlı oalcağı için çokca cihazda görülmesi lazım.

    Intel ayrıca kendi LTE altyapısını da iyice güçlendirdi, bu da önemli.

    Salt güç tüketim testleri lazım. Sırf o testler ne kadarlık bi cihazlarda kullanılır hepsi hakkında direk fikir verir.

    quote:

    1. Nvidia shield tablet (default, ~750MHz): 8.8W
    2. Nvidia shield tablet (capped, ~450MHz): 5.09W
    3. Tab S 8.4 (default): 5.5W
    4. Galaxy Note 3: 3.1W

    bide böyle

    quote:

    1. Tegra K1 (default, 750MHz): 7.3W
    2. Tegra K1 (capped, 450MHz): 3.6W
    3. Exynos 5420 (tablet): 4W
    4. Snapdragon 800 (phone): 2.3W


    Böyle bişeyler var mesela. Core-M iyi bi noktada olabiliyorsa çokca cihazda olmasını beklerim kendi adıma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 9 Eylül 2014; 20:35:01 >




  • "maksimum gövde ısısının tam yükte 41 derece" yanlış.


    Doğru olanı:

    "maksimum gövde SICAKLIĞI tam yükte 41 derece"



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi k2fg9 -- 9 Eylül 2014; 21:38:30 >
  • Fansız tabletlerin önünü mü açıyor.. vay arkadaş.. demek o vııızzz sesi tabletlerdeki fan sesiymiş.. Sayın editör şu kullandığınız fanlı tabletin bir resmini koyunda fanlı tablet nasıl oluyor görelim.. herkes görsün..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rubisco

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kir$of

    Hocam yine döktürmüşsünüz elinize sağlık, anlattıklarınıza göre yorum yapacak olursam.Intel masaüstünde olduğu gibi mobil kısmında da daima önde olmayı hedefliyor, peki diyelim ki bundan sonra Intel mimari olarak hep önde yer aldı ve makul fiyatlarla son kullanıcıya hitap etti, şu an görmüş olduğumuz Samsung, LG gibi markaların bu işlemcileri kullanmaları ve yaygınlaşması mümkün olur mu ?

    Yer yer var zaten. Kriterleri anlaşmaları neyse ona göre seçiliyor. Sırf Intel para veriyor milletin gözü alışsın gibisinden bakan varsa yanlış bakmış olur. Samsung Galaxy Tab 3 10.1'de Atom Z2560 var, ama Tab 7'de Marwell var Tab8'de Exynos var. Hangisi işine geliyorsa onu kullanıyorlar.

    Eskiden görmediğimiz kullanılabilir kabul etmediğimiz ve olmasına gerek yok derken şimdi Asus,Samsung'un vs. ürünlrinde yer bulduğunu görebiliyoruz.

    Ramos faln gibi daha çok ucuz Çin tablet üretenleri de tercih etmeye başladılar. Intel hepsinin boğazına çökmüş olamaz, illaki ARM alternatifleri karşısında Intel'i de ona göre değerlendiriyorlardır.

    Nasıl Cortex A9 sonrasında A15'ler fazla güç tüketimi yüzünden telefonlarda kolayca yer bulamadı, big.little problemli/maliyetli idi, HMP modu desteklenene kadar gereksiz benchmark çipi gibi kaldılar ve yer bulamadılar. Sonrasında nasıl Qcomm bu boşluğu güzelce doldurdu ve çokca üründe yer buldu. Intel de buna benzer bi duruma geldi şu an. Üstelik ARM'a mit olarak atfedilen özellikleri, x86'ya mit olarak atfedilen özellikleri kıra kıra. Az güç tüketiyor, performanslı, ucuz. Alternatif olarak aynı SOC/Çip x86 cihaza da uyarlanabiliyor. Yani cihaz üreticilerine çifte alternatif de sunumuş oluyor. ARM cihazda WinRT'ye kimse yanaşmazken Win8 tablete daha fazla yanaşan var.

    Üstelik ucuz Çin cihazlarda da görülmesi Intel'in farklı bi yayılma stratejisi benimsediğini de gösterir bence.

    Yukardaki sslere dikkar ederseniz 82mm2 gibi baya küçük bi çip alanından da bahsediliyor. Öyle kolay yenilir yutulur bi lokma değil kesinlikle.Acaip maliyet avantajı getirmesi lazım. Farklı teknolojiyle üretilseler bile Apple A7 / Snap800 110mm2 civarında bi alanları var. Üretim tesisi Intel'in kendi tesisi, sıra mıra bekeleme dertleri de yok. 20nm veya Finfet 16nm gelene kadar A57'nin daha kaslı versiyonlarını 28nm de pek kolay süremeyebilirler (4çekirdek A57 gibi), veya maliyeti yukarılara tırmanabilir. Core M ile hem teknoloji anlamında hem üretim anlamında avantajlı oalcağı için çokca cihazda görülmesi lazım.

    Intel ayrıca kendi LTE altyapısını da iyice güçlendirdi, bu da önemli.

    Salt güç tüketim testleri lazım. Sırf o testler ne kadarlık bi cihazlarda kullanılır hepsi hakkında direk fikir verir.

    quote:

    1. Nvidia shield tablet (default, ~750MHz): 8.8W
    2. Nvidia shield tablet (capped, ~450MHz): 5.09W
    3. Tab S 8.4 (default): 5.5W
    4. Galaxy Note 3: 3.1W

    bide böyle

    quote:

    1. Tegra K1 (default, 750MHz): 7.3W
    2. Tegra K1 (capped, 450MHz): 3.6W
    3. Exynos 5420 (tablet): 4W
    4. Snapdragon 800 (phone): 2.3W


    Böyle bişeyler var mesela. Core-M iyi bi noktada olabiliyorsa çokca cihazda olmasını beklerim kendi adıma.


    Billgilendirdiğiniz için sağolun hocam, açıkçası ben bu kadar detaylı bilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum




  • intel'in kendi tesisleri, kendi üretim teknikleri olması büyük avantaj, tasarıma başlandığı andan pazara çıkış anına geçen süreyi minimuma indirebiliyorlar, bu da teknolojik olarak hep önde olmalarını, buradaki örnekte ise geriden gelip yakalamalarını sağlıyor, masaüstü platformlarda amd'den umut vaad eden işlemciler duyuyoruz, hevesleniyoruz ama amd onu piyasaya sürene kadar intel çoktan bir sonraki jenerasyonu piyasaya sürmüş oluyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.