Şimdi Ara

AMD'nin 4 çekirdekli yeni işlemcileri Altair ve Altair FX

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
3.458
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel'in önce Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile masa üstü bilgisayarlarda performans liderliğini geri alması, daha sonra çıkardığı Mobil Core 2 Duo (Merom) işlemciler ile diz üstü piyasasındaki liderliğini pekiştirmesi, sunucu pazarı için Clovertown gibi işlemcileri duyurması ve son olarakta bu ayın sonuna doğru 4 çekirdekli işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanırken herkes AMD'nin neden sessiz kaldığını, hatta bunu fırtına öncesi sessizlik mi yoksa bir çaresizlik mi olduğunu düşünmeye başlarken firma tarafından da artık elle tututlur somut gelişmeler gelmeye başladı.

    Uzun süredir AMD'nin K8L (Barselona) mimarisi hakkında çok şey söylendi çok şey yazıldı. Fakat son gelen bilgilere göre AMD 2007 yılının 3.çeyreğinde 4 çekirdekli Athlon64 işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şuan kod adı Altair olan K8L mimarisine dayalı firmanın ilk 4 çekirdekli işlemcisi için AMD'nin oldukça iddialı olduğu söylenmekte. Bu yılın sonuna doğru şuan satılmakta olan çift çekirdekli X2 işlemcilerini 65nm üretim teknolojisi ile yeniden pazara sürecek olan firma, doğal olarak 4 çekirdekli işlemcilerini de 65nm üretim teknolojisi ile üretecek. AMD'nin yeni 4 çekirdekli (Quad-Core) işlemcileri önümüzdeki ay çıkacka olan Intel'in 4 çekirdekli işlemcileri gibi temelde 2 farklı gruba ayrılması bekleniyor. Intel 4 çekirdekli işlemcilerini Core 2 Duo Extreme ve Core 2 Quadro olarak 2 sınıfa ayırırken AMD 4 çekirdekli Altair işlemcilerini Altair ve Altair FX olmak üzere iki sınıfa ayıracak. Tabii isminden de anlaşıldığı gibi serinin üst sınıfını Altair FX modelleri oluşturacak. İki grup arasında gelen bilgilere göre 2 fark bulunuyor. Bunlardan ilki soket tipleri. Altair FX işlemcileri soket F (1207) formunda olacakken Altair işlemcilerin soket940 (AM2) formunda olacak. Tabii bu noktada geriye doğru bir uyum da söz konusu olabilir. İkinci ve belki de en önemli fark Altair FX işlemciler AMD'nin 4x4 ve Simetrix Çoklu İşlemci teknolojisini destekleyecekler. Bu sayede Intele nazaran AMD 4 çekridekli işlemcileri ile birlikte masa üstü pazara ikinci işlemci kullanım seçeneğini de sunacak ki toplamda elde edilecek 8 çekirdek oldukça cazip görünüyor. Her ne kadar 2. işlemci kullanımı maliyetleri yükseltse bile AMD'nin özellikle Core 2 Duo "Conroe" işlemciler karşısında cevapsız kalması ayrıca Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerine göre daha geç çıkması sebebi ile pazar payını daha etkin bir şekilde arttırabilmek amacıyla 4 çekirdekli işlemci fiyatlarını Intele göre daha alınabilir bir seviyede tutabilecek olması da sektör içinde konuşulanlar arasında.


    Resim HKEPC sitesinden alınmıştır.

    AMD'nin 4 çekirdekli Altair işlemcileri hakkında gelen diğer bilgilere göre Altair ve Altair FX işlemcilerinin saat hızlarının 2,7 ve 2,9 GHz aralığında olması bekleniyor. İşlemciler de yer alan her çekirdek 512Kb L2 ön belleğe sahip olacaklar yani toplamda Altair ve Altair FX işlemcilrede 2MB L2 ön bellek bulunacak. Tabii işlemcilerde yer alacak 2MB büyüklüğündeki paylaşımlı L3 belleği de unutmamak gerek. Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerinde yer alan 1333MHz'lik fsb hızına karşı AMD Altair ve Altair FX'de HyperTransport 3.0 desteği ile 4GHz'lik bus hızları gelmekte. Ayrıca Altair ve Altair FX işlemcilerin 125 watt'lık güç tüketimine sahip olmaları bekleniyor.

    Watt başına performans oranın ve her döngüde gerçekleşen işlemci hacminin oldukça geliştirildiği söylenen işlemciler hakkında geriye uyum konusunda bazı bilgiler var. Öncelikle AMD'nin AM3+ soket yapısını DDR3 belleklerin oturmasını beklemek istemesi sebebiyle 2008 yılına kadar ertelediği söyleniyor. Fakat firma boş durmayıp yeni 4 çekirdekli işlemcileri için şuanki AM2 yapsının güncellenmiş bir versiyonu olan AM2+'ı da çıkaracak kısa bir süre sonra firma. AM2+'ın AM2'den en büyük farkı HyperTransport 3 desteği ile gelecek olması. K8 ve K8L mimarilerini destekleyen AM2+'ın da 4 çekirdekli işlemcileri gibi 2007'nin 3.çeyreğinde çıkması planlanıyor.

    Ayrıca Altair işlemciler basit bir bios güncellemesi ile AM2 anakartlar ile de kullanılabilcekler. Tabii burda dikkat edilmesi gereken unsur şuan satılmakta olan AM2 anakartlar ile kullanılacak Altair işlemciler için HT 2GHz olacak. Altair ve Altair FX işlemcilerin çıktıkları çeyrek içinde AMD'nin toplam satışlarının %10'nunu 2007 yılının son çeyreğinde ise firmanın toplam satışlarının %20'sini oluşturması bekleniyor.

    AMD'nin 4 çekirdekli işlemcileri Altair ve Altiar FX işlemcilerinin çıkmasına paralel olarak Intel'in de 45nm üretim teknolojisi ile ürettiği 4 çekirdekli Yorksfiled işlemcileri gün yüzüne çıkarması bekleniyor. Intel 4 çekirdekli işlemcilerinde 2 çeirdekli Core 2 Duo "Conroe" işlemcilere göre en az %67 performans farkı olacağını iddia ederken AMD bu konuda %40'a yakın performans farkı olduğunu belirtiyor. Tabii firmalar değişik idialarda bulunabilirler ama en kesin verileri işlemciler çktıktan ve testleri yapıldıktan sonra görebileceğiz. Kısacası özellikle 2007'nin 2. yarısı 4 çekirdekli işlemcilerin kıyasıya rekabeti ile geçecek.


    Sayfanın Linki : http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?tid=678736&starttime=0&endtime=0








  • K8L(barselona) nın bilgilerinin ortaya çıkması beni cidden heyecanlandırdı.. söylediin gibi 2007 nin 2. yarısı baya bi rekabet içinde geçicek..

    Ama Altair ve Altair FX lerin çıkış tarihleri biraz geç gibi sanırım 3. yarısında çıkacak 2007nin cevap biraz geç gelicek ama sanırım çok iyi gelicek?
  • paso işlemci çıkarıyolar yetişemiyom yaw.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Atrinn

    K8L(barselona) nın bilgilerinin ortaya çıkması beni cidden heyecanlandırdı.. söylediin gibi 2007 nin 2. yarısı baya bi rekabet içinde geçicek..

    Ama Altair ve Altair FX lerin çıkış tarihleri biraz geç gibi sanırım 3. yarısında çıkacak 2007nin cevap biraz geç gelicek ama sanırım çok iyi gelicek?


    Valla bende herkes gibi 4x4 teknolojisi için ölü doğdu yorumunu yapıyordum ama AMD'nin bu teknolojiyi 4 çekirdekli işlemcilerinde kullanması bu teknolojinin çok daha iddailı konuma gelmesine sebep olacak önemli ve yerinde bir adım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fx57 -- 3 Ekim 2006; 22:00:13 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: lasguard

    paso işlemci çıkarıyolar yetişemiyom yaw.



    yetişmemizmi lazım
  • k8l umut vermeye devamediyor, 125w yüksek bir değer günümüz işlemcileri için, intel 45nm ile daha iyi güç ısı dengesi yakalayabilir
  • Rekabet olması güzel. Piyasanın bir firmaya kalması bize yaramaz. 2007'nin 3.çeyreği biraz geç ama geç olsun iyi olsun. Bekleneni boş çıkarmasın.
  • onemlı olan cıkması degıl arkadaslar onemlı cıkacak urunun satıs fıyatı umaraım rekabet ıyıce kızısır ve 4 cekırdeklıler alınabılır sevıyeye gelır
  • birde fiyatlar fazla olmazsa yine intel ve amdciler kapışır. YAŞASIN AMD
  • rekabet olsun İNTEL ve AMD fiyatlarını geriye çeksin yeter yoksa halimiz harap
  • bence bu işten en karlı çıkacak olan tedaş 2 tane quad kor , yanına 2 ekran kartı, 2 hede 2 hödö 1 kv güç kaynağı şart olur . o da elektrik idaresine yarar
  • İşlemcinin dizaynıda umarım değişmiştir yani günümüz athlon mimarisinden 4 adet işlemciyi paketleyeceklerse hoş olmaz hoş ben değişik bir işlemci bekliyorum Amd'den , fiyatınında rekabet edici seviyede olacağından bahsediliyorki en büyük haber burada ;) 4 çekirdeği soğutmak zor bir işmidir bi onu merak ediyorum hoş 125 watt tüketiyorsa çok zor olmasa gerek ama bakalım ...
  • Dediğim gibi AMD'nin eli armut toplamıyodu herşey ortada işte ama biz hala çift çekirdekli işlemci kullanamadık adamlar 4 çekirdekli çıkarıyolar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: muratti

    İşlemcinin dizaynıda umarım değişmiştir yani günümüz athlon mimarisinden 4 adet işlemciyi paketleyeceklerse hoş olmaz hoş ben değişik bir işlemci bekliyorum Amd'den , fiyatınında rekabet edici seviyede olacağından bahsediliyorki en büyük haber burada ;) 4 çekirdeği soğutmak zor bir işmidir bi onu merak ediyorum hoş 125 watt tüketiyorsa çok zor olmasa gerek ama bakalım ...


    İşlemciler yepyeni, K8L (Barselona) mimarisi - 4 ayrı fiziksel çekirdek, HT 3.0 vs..
  • Acaba gerekli mi diyerek temkinli bir şekilde x2 ye geçiyor olmamdan sonra bu habar ilginç geldi.
    4 çekirdeği ne yapayım boş boş duracaksa. Yazılımlara 64Bit ve çift çekirdek desteği bile tam oturmamışken.....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fx57
    Kısacası özellikle 2007'nin 2. yarısı 4 çekirdekli işlemcilerin kıyasıya rekabeti ile geçecek.


    Umarım öyle olur ama pek umutlu değilim... AMD'nin rekabet etmesi zor görünüyor, çünkü çok geri kaldı. Mimari olarak ortaya ne çıkar (Conroe kadar devrimci birşey çıkar mı) bilemeyiz. O günler geldiğinde Intel 45, AMD 65nm olacak, ki bu da önemli bir fark... AMD'nin bence esas kurtuluş yolu "fiyat politikası" olacak.

    Burnu kalkmış AMD'yi telaşa soktuğu için de Intel'e şükredelim. Yoksa bugün 1000 dolardan FX'leri kakalamaya devam edecekti! ("Kakalamak" dediğime bakmayın çok baba işlemci, ama fiyatı ahlaki değildi.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogan23 -- 4 Ekim 2006; 0:23:09 >
  • İşlemcilerin çıkış tarihi çok geç
  • acdc bir saattir ampul watı ile 125w ın açılımını yapmakla meşgulsünüz bu fanatiklik ve bu yazışma tarzınızı lütfen düzeltin.

    işlemci adı geçen her konuda bu tarz etik olmayan mesajlarınız mevcut bu size yapılan son uyarıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BeyazBüyü -- 4 Ekim 2006; 0:32:16 >
  • Fx in çevirmediği biyer var sitede AMD nin yeni mimarisinin %40 hızlı olduğunu iddaa ettiği yazıyor ?? Bilgisi olan varmı..

    AMD claim that the new architect would get a great improvement with more than 40%!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acdc -- 4 Ekim 2006; 1:02:41 >
  • Mühendislik örneği işlemcileri birilerinin bulup benchmarka sokması gerekiyor onu öğrenebilmemiz için.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.