Şimdi Ara

Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
5
Favori
222.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • evet evlerde kullanılan kaçak akım rolesi nasıl bağlanır
    ve 30 ma lik olanlar mı yoksa 300 ma olanlarmı takılmalıdır insanlara zarar gelmemesi için
    şimdiden tessekkurler...



  • Herşeyden önce bunun için iyi bir topraklamaya sahip olman lazım. Varmı !!. Yoksa dengesiz çalışır.
  • Nedir:
    Elektrik tesisatında küçük görülen, ancak zararları bakımından hiçde küçümsenmeyecek kaçak akımları fark ederek devreyi açan anahtarlara kaçak akım koruma anahtarları(diferansiyel koruma cihazı) denilir.


  • Hocam harikasınız. Banada yaradı. Teşekkürler.
  • Yönetmeliğe göre,
    insan koruması için 30 mA, (normal ev aboneleri)
    yangın koruması için 300 mA olanının kullanılması gerekmektedir. (fabrika vs)

    işin ilginci ab de zorunlu olmamasına rağmen TR de bu zorunlu hale getirilmiştir
  • hepiniz saolun cevaplar için ama bizim evde topraklama yok taksam ikide birde atarmı bu alet yoksa duzgun calısırmı ???
  • 1-Topraklama olması iyi olur yok sa da cihaz takılabilir ve çalışır.
    2-Bunların da iyisi kötüsü var çinden bir tomar kaçak akım rolesi getiriyorlar. Çoğu işe yaramaktan çok kendileri problem oluyor ve sonuçta elektrikçi devre dışı bırakıyor.
    3-Diferansiyel koruma cihazı tabirini daha önce duymadım. Fakat doğru bir tanımlama. Fark akımını ölçerek çalışıyor. Yukarıda çizilen şekilden anlatırsak cihaz fazdan çıkan (geçen) akımın nötrden aynı miktarda dönüp dönmediğini kontrol ediyor. Eğer faz ile nötr akımı arasında 30mA den fazla fark varsa devreyi kesiyor. Fark akımı kaçak akım olarak kabul ediliyor ve bu kadar akım insanı öldürmeye yeter. 10mA, 30mA, 100mA, 300mA olanları var. Uzun bir konu...........
  • takarsın çalışır ama evdeki metal cihazlara dokunduğun zaman atar çok uğraşırsın ölede...
  • Bu kaçak akım röleleri ne zamandan beri zorunlu hale getirildi? Olmayan evlere de takılması gerekli mi?
  • Yanlış hatırlamıyorswm 2000 yılından itibaren zorunlu hale geldi... K.A.R. nin tesisatta bulunması tabiiki faydalı olur..Ama düzgün çalışması için iyi bir topraklama sisteminin tesisi gereklidir..Yoksa devamlı atar elektriksiz kalırsınız...
  • 1-Öleedeyil
    2-Topraklama olmasa da evlere takılabilir. Sadece hassas çalışmaz.
    3-Eğer atıyorsa ya "0 "lama yapılmıştır (nötür ile toprak birleştirilmiş). ya nötür ile toprak tesisatta karışmıştır. ya bir cihazda kaçak vardır. ya tesisatta kaçak vardır. ya cihaz bozuktur....
    Arkadaşlar çalışma prensibini anlattık ya. İyi bir kaçak akım rolesi doğru yapılmış bir tesisatta toprak olmasada çalışır. (Doğru tesisat için topraklama şartır. Burada bahsettiğim eskiden yapılmış, topraklamanın önemsenmediği zamanın doğru tesisatı. Yada konuyu açan arkaşın tesisatı)
    Fark şu eğer topraklama varsa herhangi bir küçük kaçak hemen hissedileceği için kaçak akım rolesi hemen atar. Örnek vermeden olmayacak varsayalım evimizdeki buzdolabının motoru nem aldı ve 200mA kaçak yapıyor. Şimdi buzdolabının prizi topraklı ise (iyi bir topraklama) buzdalabını çalıştırmak için 3A akım gerekiyorsa kaçak akım rolesinin fazından 3.2A akım çıkar ama dönüşüne (nötürüne) 3A olarak gelir ve role 200mA farkı hissettiği için hemen atar. Toprakma kötüyse ve toprağa 30mA den az akım gidiyorsa role atmaz. Topraklama kötü veya hiç yoksa role atmaz diyelim ki buzdolabını elledik bu kaçak akım bizim üzerimizden geçti 30mA geçtiği anda atar. Konu böyle.
    Şimdi gelelim topraklama olmadan çalışmaz diyen piyasa elektrikçilerine. Tesisatta ki arızayı bulamıyorlar çamura yatıyorlar. Bu cihaz can güvenliği için çok önemli Türkiyede mecbur edilmesi iyi oldu. Ne yazık ki idaa ediyorum Takılanların % 50 den fazlası çalışmıyor ....Çok uzun bir konu




  • Çok güzel anlattın edremit ama Tesisatların çoğunu "Piyasa elektrikçisi"dediğin elektrikçiler yapıyor...Dediğin gibi de çamura yatıyorlar ve K.A.R ni devreden çıkarıyorlar... Ben kontrol ettiğim çoğu bina tesisatlarında yeterli bir topraklama olmaz ise K.A.R sağlıklı çalışmıyor...Bu bir gerçek... Ya da en azından benim bulunduğumçevredeki elektrikçiler bu şekilde yapıyorlar... " Adam bir tesisat Topraklama yapıyor direnç 15 OHM şimdi burada nasıl diyeceksin .Bu binada K.A.R. çalışır diye... Mümkün değil görev yapmaz...
  • anladığım kadarı ile topraklama iyi değilse atar diyorsun.
    topraklamanın iyi olmaması topraklama direncinin yüksek olması demektir,öyle değilmi.
    bunu açıklayabilirmisin.atmasının sebebi nedir?
  • edremit niye attığını ve nasıl çalıştığını yukarıda belirtmiş. Tekrar gibi olsun:

    Kaçak akım koruma anahtarları, herhangi bir tesisatın hattından gelen ve dönen akımların toplamının sıfır olması esasına göre çalışırlar. Normal bir tesisatta gelen akımların meydana getirdiği manyetik alanla giden akımların meydana getirdiği manyetik alan birbirine eşit ve zıttır.(Kirşofun Akımlar Kanunu) Burada tesisatın bir veya üç fazlı olması sonucu değiştirmez. Kaçak akım koruma anahtarının akım bobini,bir fazlı devreler için faz ile nötr,içinden geçecek şekilde bağlandığından,tesisata gelen ve giden akımların bileşkesinden etkilenmektedir.Belirttiğimiz gibi gelen ve giden akımlar birbirine eşit ise bileşke alan sıfır olacağından,cihazın akım bobinine etki eden alan bulunmayacaktır.Ancak tesisatın herhangi
    bir yerinden küçük bir kaçak(hata akımı)akım varsa,gelen akım giden akıma eşit
    olmayacağından cihazın akım bobini üzerinde fark alanı(bileşke alan)meydana gelerek bir emk indükler.Bu emk,kaçak akım koruma anahtarının açma sınırına(30 mA) ulaştığında
    devreyi otomatik olarak kesmektedir(Faz ve nötrü beraber)300 mA’de devreyi açanlar
    yangın koruma anahtarı olarak isimlendirilir.Kaçak akım koruma anahtarı evde ve işyerinde tesisatın girişine, yangın koruma anahtarları ise ana kolon hattına bağlanmalıdır.
    Eğer topraklama direnci yüksek olursa Kaçak Akımlar rahatlıkla toprağa akamıyacağından Röle sağlıklı çalışmaz... Topraklama direnci düşük olursa( Ki öyle olmalıdır) Kaçak akım toprağa akacak ve Kirşofun akımlar kanunu prensibine göre K.A.R. yukarıdaki prensibe göre devre enerjisini Hem Faz hemde Nötr ü kesecektir.




  • Topraklama hiç olmasa dahi atar diyorum. İyi bir kaçak akım rolesi diyorum. Çünkü bunlarında iyisi kötüsü var. Mekanik, elektronik olanı var. mesutelb anlatmış onun anlatıklarını şekilde çizmeye çalıştım eğer görünürse daha iyi anlaşılır sanıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edremit -- 12 Ekim 2006; 22:35:24 >
  • çizimi bir daha göndermeye çalışacağım

     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???
  • Arkadaşlar ben visio programı kullanıyorum. Eski bir sürüm türçe karekterleri zaten convert edemiyor. TİF dosyası gönderdim ilk şekiller çıktı onu JPG yaptım 2 şekiller çıktı. Visionun direk JPG yaptıklarını ben bile göremiyorum. Önce TİF başka bir program ile JPG yapmak zorundayım. Kusura bakmayın. Resmi görüp göremediğinizi bildirirseniz sevinirim.
  • edremit.... birinci resmi gönderdiğin mesajı değiştir ve resimi sil 2. resim gayet güzel görünüyor.

    Temiz ve anlaşılır bir dille anlattığınız için teşekkürler. Bu tarz bir sorunu bende yaşıyorum. Ev yeni 5 yıllık toprak hatlı, ilk taşındığımızda sürekli sigorta atıyordu. oda sigortalarını ince uzun olanları asansörcü olan dayım daha kapasiteleri daha yüksek olanlarla değiştirdi ama ilk olan büyük sigortayı değiştimedi. Şimdi sigorta atmıyor. Sadece Bulaşık makinesi yanındaki prize takınca sigorta atıyor ama her zaman değil, bulaşık makinesini başka pirize takıncada sigorta atmıyor. Aynı bul. mak. takınca sigorta atan prize su ısıtıcı takınca atmıyor.

    Şimdi sorun Prizde mi? Sigortada mı? Bulaşık Makinesinde mi?. Ona göre malzeme alıp elektrikciyi çağıracağım.Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler.
  • o zaman şöyle diyebiliriz sanırım.
    1- evinizde topraklama hattı yoksa ve KAR si takılırsa.herhangi bir cihazınızın gövdesine
    kaçak olduğu zaman KAR atmaz veya atmayabilir.ne zamanki siz bu gövdeye dokunur ve üzerinizden bir akım geçer o zaman atar.siz ancak gövdeye dokunduğunuz zaman ve röle attığı zaman kaçak olduğunu anlarsınız.
    ve ayrıca toprak hattı olmayan böyle bir evde "doğal olarak oluşan kaçak akımların "röleyi normal çalışma
    şartlarında attırmadığını düşünüyoruz.

    2- Topraklama yapılmış bir evde; herhangi bir cihazın gövdesine kaçak olduğu zaman, sigortayı attırmayıp
    cihazın çalışmasını sağlayacak kadar bir kaçak durumunda bile KAR devreyi açarak güvenliği sağlamış
    olacaktır.Burada demekki sigortayı attıramayacak olan sinsi diyebileceğimiz kaçakları KAR nin hissetmesi
    ve bunu evdekilere haber vermesi önemli oluyor.
    Bir çok bina da özellikle eski binalarda topraklama yok.Bunlar için en uygun çözüm prizlerde yapılan
    sıfırlama olarak görünüyor.


    Sanırım bulaşık makinesinin yanındaki prizin bağlı olduğu sigortanın değeri küçük kalıyor.




  • Tabii topraklama olmasada edremit in dediği gibi K.A.R atabilir...Atması lazımdır da. Makina gövdesine bir kaçak var ve sen gövdeye dokunuyorsun ve bir miktar akım senin üzerinden zemine akıyor... Yukarıda anlattığımız akımlar kanunu pransibine göre KAR atar veya atması lazım...
    Topraklama yok ise en iyi çözüm sıfırlama değil... Çünkü şebekede veya bölgeyi besleyen Trafo da veya şalt şahasında herhangi bir arıza sebebi ile veyahut bina içi tesisattaki arıza sebebiyle " bir faz ile nötr "ün yeri değişebilir.Bu durumda makina gövdelerinde Faz olur.
    Eğer topraklama yoksa topraklama uçları metal su tesisatı varsa ona irtibatlandırılabilir.Tabiiki mecbur kalınmadıkça yapılamalıdır.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.