Şimdi Ara

Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
5
Favori
222.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nedir:
    Elektrik tesisatında küçük görülen, ancak zararları bakımından hiçde küçümsenmeyecek kaçak akımları fark ederek devreyi açan anahtarlara kaçak akım koruma anahtarları(diferansiyel koruma cihazı) denilir.


  • Yanlış hatırlamıyorswm 2000 yılından itibaren zorunlu hale geldi... K.A.R. nin tesisatta bulunması tabiiki faydalı olur..Ama düzgün çalışması için iyi bir topraklama sisteminin tesisi gereklidir..Yoksa devamlı atar elektriksiz kalırsınız...
  • 1-Öleedeyil
    2-Topraklama olmasa da evlere takılabilir. Sadece hassas çalışmaz.
    3-Eğer atıyorsa ya "0 "lama yapılmıştır (nötür ile toprak birleştirilmiş). ya nötür ile toprak tesisatta karışmıştır. ya bir cihazda kaçak vardır. ya tesisatta kaçak vardır. ya cihaz bozuktur....
    Arkadaşlar çalışma prensibini anlattık ya. İyi bir kaçak akım rolesi doğru yapılmış bir tesisatta toprak olmasada çalışır. (Doğru tesisat için topraklama şartır. Burada bahsettiğim eskiden yapılmış, topraklamanın önemsenmediği zamanın doğru tesisatı. Yada konuyu açan arkaşın tesisatı)
    Fark şu eğer topraklama varsa herhangi bir küçük kaçak hemen hissedileceği için kaçak akım rolesi hemen atar. Örnek vermeden olmayacak varsayalım evimizdeki buzdolabının motoru nem aldı ve 200mA kaçak yapıyor. Şimdi buzdolabının prizi topraklı ise (iyi bir topraklama) buzdalabını çalıştırmak için 3A akım gerekiyorsa kaçak akım rolesinin fazından 3.2A akım çıkar ama dönüşüne (nötürüne) 3A olarak gelir ve role 200mA farkı hissettiği için hemen atar. Toprakma kötüyse ve toprağa 30mA den az akım gidiyorsa role atmaz. Topraklama kötü veya hiç yoksa role atmaz diyelim ki buzdolabını elledik bu kaçak akım bizim üzerimizden geçti 30mA geçtiği anda atar. Konu böyle.
    Şimdi gelelim topraklama olmadan çalışmaz diyen piyasa elektrikçilerine. Tesisatta ki arızayı bulamıyorlar çamura yatıyorlar. Bu cihaz can güvenliği için çok önemli Türkiyede mecbur edilmesi iyi oldu. Ne yazık ki idaa ediyorum Takılanların % 50 den fazlası çalışmıyor ....Çok uzun bir konu




  • Topraklama hiç olmasa dahi atar diyorum. İyi bir kaçak akım rolesi diyorum. Çünkü bunlarında iyisi kötüsü var. Mekanik, elektronik olanı var. mesutelb anlatmış onun anlatıklarını şekilde çizmeye çalıştım eğer görünürse daha iyi anlaşılır sanıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edremit -- 12 Ekim 2006; 22:35:24 >
  • arkadaşa Allah rahmet diliyorum uzucu bir haber ama insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı
    kanaatimce insanlar bu teknoji ve teknolojilerden yeterince haberdar değil
    bu konuda bilgilendirilse herkesin bu K.A.R evine takacağı yada
    taktıracagından eminim kendimizden pay biçelim evimizin sigortalarını değiştirmemiz gerekti çağirdik bi usta geldi sigortaları değiştirdi buraya kadar iyi usta bize deseki abi böyle bi alet var adı da K.A.R işlevide bu gerektiğinde hayat kurtarır dese bizimde evde afacan cocuklarımız olsa (ki zamannın da çok sigorta attırdım ordan bilirim) biz bu alete iki üç kuruş fazla verip taktırmaz mıyız tabiki de taktırırız
    dilerim böyle üzücü olaylar yaşanmaz ama insanların bilgilenmesi en azından google da K.A.R yazdıgımızda bize bilgi verecek böyle forumlara ulaşması ve dogru ve bilinçli yorumları okuması gerekir

    bu konu hakkında bilgi veren arkadaşlara tekrar tesekkur ederim(biraz uzun oldu kafanızı ağrıttık ama kusuruma bakmayın) esen kalın..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: rondo1194

    pardon cahilliğimi maruz görün,
    bu kaçak akım rolesi ve aşırı akım rolesi aynı aletlermi,
    30 ma den bahsediliyor benim aldığım aşırı akım rolesi yazıyor üstünde, ve 30a in, 40a v in gibi bi şeyler yazıyor,
    insan teni temas ettiğinde bu koruyan cinstenmi yoksa o da ayrı bi şeymi


    Kaçak akım Röleleri:
    Örnegin evimize giren ile çıkan arasındaki akıma bakar ve tutmuyorsa kaçak var kabul eder ve çeşitine göre örnegin 30mA modeli 30 mA üzerinde far olduğunda atar ve kişiyi ölümden vb., 300mA olan modeli ise 300mA üzerinde fark olduğunda atar ve bizi yangından vb. den korur...
    Kendi panomdan çektiğim bir görüntü.3 yazan kaçak akım rölesi,
    Şekli:
     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???


    Aşırı Akım Röleleri:
    Elektrik motorlarını aşırı akımlardan korumak için kullanılanelamanlara aşırı akım rölesi adı verilir.
    Elektrikli cihazların aşırı akımlardan korunması sigortalar ilem mümkin olmaz.Sigortalar normalde 5A akım çeken bir alıcı ile kalkınmada 15-20A akım geçer bu yüzden bu devreyi 20A′nin üzerinde bir sigorta ile koruruz.
    Ancak bir arızadan dolayı 10A akım geçmesi gereken devre, sürekli 19A çekmeye başlarsa sigorta atmaz.19A ise cihaz için tehlikelidir ve yanmasına sebep olur.
    Önemli ve pahalı cihazların çalışmaları sırasında yüksek akım çekebileceği aşırı akım röleleri ile korunmaları, bozulmaları engellenir.
    Aşırı akım röleleri, motorların yüksek kalkınma akımına müsade eder.Ancak yüksek akımın sürekli geçmesi halinde devreyi açar.
    Termik veya manyetk olarak çalışablirler.


    Benim sağlık için tavsiyem, 30mA lik kaçak akım rölesi,
    Evdeki Araç Gereç için Tavsiyem Regülatör...Eğer mümkün değilse veya Regülatöre ek olarak tavsiyem
    AŞIRI ve DÜŞÜK GERiLiM KORUMA RÖLELERi

    Örnegin Bende Reğülatöre ek olarak, Entes GKR-02 Aşırı ve Düşük Gerilim Koruma Rölesi var...
    Kısaca Özelliği;
     Üç fazlı düşük ve yüksek gerilim koruma rölesi
     Ayarlanabilir düşük ve yüksek gerilim sınırı (0.7-1.3)xUn
     Ayarlanabilir bekleme zamanı (0.1sn-10sn)
     Gerilim değeri 0.5 Un'in altına düştüğünde veya 1.5 Un'in üstüne çıktığında zaman ayarıdevre dışı bırakılıp ani açma yapar
     Normalde kapalı kontak

    Daha Geniş Açıklama (Firmanın adresinden PDF):
    http://www.entes.com.tr/pdf/gkr-dgr%20serisi_TR.pdf

    Şekli:
     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???


     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???


     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???




  • Evde küçük çocuk varsa ve prizler yere yakın konumlandırılmışsa kesinlikle taktırın. Abuk sabuk markalardan uzak durmakta fayda var. Schneider veya Siemens. Resmi bayilerinden alın piyasada sahteleri var.

    Şu anda oturduğum ev 15 yaşında. Taşındığımda KAR yoktu. Küçük çocuğum var elektrik prizlerine bulaşmasından korkuyorum. Bauhaus' tan Schneider markalı aldım. Elektrikçi çağırdım. Taktı etti ama kurulamıyor. Sigortaları tek tek açıp kontrol etti. 4 tane prizde nötr-topraklamanın ters bağlandığı ortaya çıktı. Onları da düzeltince kuruldu. Kesin çalışıyor mu? diye sorunca da gözümün önünde prizi açıp canlı ucu tuttu ve KAR derhal devreye girdi.

    Eski oturduğum evde birgün KAR attı ve kurulmamaya başladı. Kurmak için 10-15 dene yapınca sonunda uydu alıcıdan duman yükseldi Elektrikçi çağırdım. Evde bir şey çıkmayınca aşağıdaki panoya baktı. Sayaca nötr bağlantısı zayıf/gevşek yapılmış. Sonunda sadece fazdan elektrik gelmeye başlayınca da KAR devreye girmiş. Sayaç v.s hasar görmüş. Evde ki hasar uydu alıcı ve televizyonla sınırlı kaldı. KAR kurulmamakta ısrar ediyorsa şansınızı zorlamayın elektrik ustası çağırın. Ben 10-15 denem sonunda uydu alıcı ve TV yi uçurmayı başardım.

    Sonuçta evinizde KAR yoksa 3-5 bakmadan taktırın. Hatta eliniz değmişken sigortaların markalarına da göz atın. Saçma sapan markalı ürünler varsa onları da markalılar ile değiştirin. Yukarıda yazdığım gibi bilindik markaları bayilerinden veya büyük yapı marketlerden almakta fayda var zira piyasada sahte mal bol miktarda var. Gelen elektrik ustası getirsin demeyin muhtemelen hem yüksek rakam ister hem de bilinmedik bir marka takmaya çalışır itiraz ederseniz de "hepsi çin üretimi yav" gibi savunma yapar.

    Kazasız belasız günler,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EuphoriA -- 10 Ağustos 2015; 0:38:19 >




  • evet evlerde kullanılan kaçak akım rolesi nasıl bağlanır
    ve 30 ma lik olanlar mı yoksa 300 ma olanlarmı takılmalıdır insanlara zarar gelmemesi için
    şimdiden tessekkurler...



  • Herşeyden önce bunun için iyi bir topraklamaya sahip olman lazım. Varmı !!. Yoksa dengesiz çalışır.
  • Hocam harikasınız. Banada yaradı. Teşekkürler.
  • Yönetmeliğe göre,
    insan koruması için 30 mA, (normal ev aboneleri)
    yangın koruması için 300 mA olanının kullanılması gerekmektedir. (fabrika vs)

    işin ilginci ab de zorunlu olmamasına rağmen TR de bu zorunlu hale getirilmiştir
  • hepiniz saolun cevaplar için ama bizim evde topraklama yok taksam ikide birde atarmı bu alet yoksa duzgun calısırmı ???
  • 1-Topraklama olması iyi olur yok sa da cihaz takılabilir ve çalışır.
    2-Bunların da iyisi kötüsü var çinden bir tomar kaçak akım rolesi getiriyorlar. Çoğu işe yaramaktan çok kendileri problem oluyor ve sonuçta elektrikçi devre dışı bırakıyor.
    3-Diferansiyel koruma cihazı tabirini daha önce duymadım. Fakat doğru bir tanımlama. Fark akımını ölçerek çalışıyor. Yukarıda çizilen şekilden anlatırsak cihaz fazdan çıkan (geçen) akımın nötrden aynı miktarda dönüp dönmediğini kontrol ediyor. Eğer faz ile nötr akımı arasında 30mA den fazla fark varsa devreyi kesiyor. Fark akımı kaçak akım olarak kabul ediliyor ve bu kadar akım insanı öldürmeye yeter. 10mA, 30mA, 100mA, 300mA olanları var. Uzun bir konu...........
  • takarsın çalışır ama evdeki metal cihazlara dokunduğun zaman atar çok uğraşırsın ölede...
  • Bu kaçak akım röleleri ne zamandan beri zorunlu hale getirildi? Olmayan evlere de takılması gerekli mi?
  • Çok güzel anlattın edremit ama Tesisatların çoğunu "Piyasa elektrikçisi"dediğin elektrikçiler yapıyor...Dediğin gibi de çamura yatıyorlar ve K.A.R ni devreden çıkarıyorlar... Ben kontrol ettiğim çoğu bina tesisatlarında yeterli bir topraklama olmaz ise K.A.R sağlıklı çalışmıyor...Bu bir gerçek... Ya da en azından benim bulunduğumçevredeki elektrikçiler bu şekilde yapıyorlar... " Adam bir tesisat Topraklama yapıyor direnç 15 OHM şimdi burada nasıl diyeceksin .Bu binada K.A.R. çalışır diye... Mümkün değil görev yapmaz...
  • anladığım kadarı ile topraklama iyi değilse atar diyorsun.
    topraklamanın iyi olmaması topraklama direncinin yüksek olması demektir,öyle değilmi.
    bunu açıklayabilirmisin.atmasının sebebi nedir?
  • edremit niye attığını ve nasıl çalıştığını yukarıda belirtmiş. Tekrar gibi olsun:

    Kaçak akım koruma anahtarları, herhangi bir tesisatın hattından gelen ve dönen akımların toplamının sıfır olması esasına göre çalışırlar. Normal bir tesisatta gelen akımların meydana getirdiği manyetik alanla giden akımların meydana getirdiği manyetik alan birbirine eşit ve zıttır.(Kirşofun Akımlar Kanunu) Burada tesisatın bir veya üç fazlı olması sonucu değiştirmez. Kaçak akım koruma anahtarının akım bobini,bir fazlı devreler için faz ile nötr,içinden geçecek şekilde bağlandığından,tesisata gelen ve giden akımların bileşkesinden etkilenmektedir.Belirttiğimiz gibi gelen ve giden akımlar birbirine eşit ise bileşke alan sıfır olacağından,cihazın akım bobinine etki eden alan bulunmayacaktır.Ancak tesisatın herhangi
    bir yerinden küçük bir kaçak(hata akımı)akım varsa,gelen akım giden akıma eşit
    olmayacağından cihazın akım bobini üzerinde fark alanı(bileşke alan)meydana gelerek bir emk indükler.Bu emk,kaçak akım koruma anahtarının açma sınırına(30 mA) ulaştığında
    devreyi otomatik olarak kesmektedir(Faz ve nötrü beraber)300 mA’de devreyi açanlar
    yangın koruma anahtarı olarak isimlendirilir.Kaçak akım koruma anahtarı evde ve işyerinde tesisatın girişine, yangın koruma anahtarları ise ana kolon hattına bağlanmalıdır.
    Eğer topraklama direnci yüksek olursa Kaçak Akımlar rahatlıkla toprağa akamıyacağından Röle sağlıklı çalışmaz... Topraklama direnci düşük olursa( Ki öyle olmalıdır) Kaçak akım toprağa akacak ve Kirşofun akımlar kanunu prensibine göre K.A.R. yukarıdaki prensibe göre devre enerjisini Hem Faz hemde Nötr ü kesecektir.




  • çizimi bir daha göndermeye çalışacağım

     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???
  • Arkadaşlar ben visio programı kullanıyorum. Eski bir sürüm türçe karekterleri zaten convert edemiyor. TİF dosyası gönderdim ilk şekiller çıktı onu JPG yaptım 2 şekiller çıktı. Visionun direk JPG yaptıklarını ben bile göremiyorum. Önce TİF başka bir program ile JPG yapmak zorundayım. Kusura bakmayın. Resmi görüp göremediğinizi bildirirseniz sevinirim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.