Şimdi Ara

Kaçak akım rölesi nasıl takılır ??? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
162
Cevap
5
Favori
222.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hocam bu dedikleriniz beni aşar. ya servisi çağıracam, gene birşey beceremeden 25 tl çarpacaklar, 3 ay sonra tekrar bozulacak, ya da bu kredi kartının Asist hizmeti var onu arayacam, onlarda gerçi sadece sıva altı kısmına bir güvencesi var. sigorta konularını ödemiyoruz dediler. ama en azından bankanın anlaştığı usta işini bilen birisidir. kökünden çözsün problemi bir daha yaşanmasın, emeği neyse alsın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cupidx

    hocam bu dedikleriniz beni aşar. ya servisi çağıracam, gene birşey beceremeden 25 tl çarpacaklar, 3 ay sonra tekrar bozulacak, ya da bu kredi kartının Asist hizmeti var onu arayacam, onlarda gerçi sadece sıva altı kısmına bir güvencesi var. sigorta konularını ödemiyoruz dediler. ama en azından bankanın anlaştığı usta işini bilen birisidir. kökünden çözsün problemi bir daha yaşanmasın, emeği neyse alsın.

    Bulundugun yerde farklı servis noktası yokmu onlardan yardım alabilirsin,yada işini gerçekten iyi bilen bir elektrikçi bulmak en iyisi gibi
  • arkadaşlar slm... Bizim evde de 1-2 gündür kaçak akım rölesi atıp duruyordu. arızayı bir türlü tespit edemezken sabah tv yi açmamla tekrar attı.. bir hafta önce tv yi duvara astık kablosu duvarla tv arasında eğilip büzüldüğü için olabilir mi diye düşündüm.... birde röle nin markası EM 40a 30mA dandik bir marka olduğu içinde atıyor olabilir mi...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mesutelb

    Tabii topraklama olmasada edremit in dediği gibi K.A.R atabilir...Atması lazımdır da. Makina gövdesine bir kaçak var ve sen gövdeye dokunuyorsun ve bir miktar akım senin üzerinden zemine akıyor... Yukarıda anlattığımız akımlar kanunu pransibine göre KAR atar veya atması lazım...
    Topraklama yok ise en iyi çözüm sıfırlama değil... Çünkü şebekede veya bölgeyi besleyen Trafo da veya şalt şahasında herhangi bir arıza sebebi ile veyahut bina içi tesisattaki arıza sebebiyle " bir faz ile nötr "ün yeri değişebilir.Bu durumda makina gövdelerinde Faz olur.
    Eğer topraklama yoksa topraklama uçları metal su tesisatı varsa ona irtibatlandırılabilir.Tabiiki mecbur kalınmadıkça yapılamalıdır.

    konunun tamamını okuyamadım ama yukardaki yazdığınız şey yüzünden az kalsın benim teyzem hayatını kaybediyordu.
    konuyu şöyle açıklayayım, benim teyzemlerin oturduğu bina yeni sayılabilecek bir bina değil we toprak hattını da elektrik tesisatcısı tıpkı sizn dediğiniz şekilde demir su borusu hattına bağlamış.

    teyzem bir gün banyo yapma için banyoya giriyor güneş enerjisinin suyunu kullanıyor onlar yan elektrikli şofben weya termosifon kullanmıyorlar yani elektrikle hiç bir ilgi olmayan güneşin ışıttığı su ile daha sonra teyzem suyu açıyor bir müddet banyo yaptıktan sonra elektrik çarpılmaya başlıyor ve yere düşüyor o sırada eniştem ve kuzenim evde olmasaydı teyzem ölebilirdi.

    şimdi diyeceksiniz ki bu elektrik o suya nasıl geçti şöy oluyor ki teyzemin üst kattaki komşunun tost makinesi arızalanmış ve toprak hattı da su borusunua bağlı olduğu için normal bir tesisatta kaçak elektriği toprağa wrmesi gerekirken toprak hattı su borularına bağlı olduğu için kaçak elektriği su borularına vermiş ve sonuç olarak benim teyzem ölümden döndü buyüzden.

    sizlere şunu söylüyorum evinizde toprak hattı yoksa bırakın olmasın sakın yok su borusuna bağlayayım yok kalorifer borusuna bağlıyayım yok efendim doğal gaz borusuna bağlıyalım gibi saçma sapan girişimlerde bulunmayın sonucu benim teyzemin başına gelenlerden daha felaket olabilir.

    bizim evde de toprak hattı mutfakta banyoda balkonda bile wardı ama yatak odasına, salona, oturma odasına ve benimo daya toprak hattı çekmemişlerdi uzunca bir süre araştırıdım kalorifer borusuna bağla diyenler oldu nötrleme yapalım diyenler oldu ben de bir hataya düştüm nötlrleme yaptırdım ilk başta daha sonra içim rahat olmadığından yukarda sizin dediğiniz nedenden dolayı sınıf arkadaşım elektrikçi yanında çalışıyor ondan rica ettim geldi 20TLye çekti odama toprak hattını hem de sandığınız gibi sıva üstü değil baya buatların içindeki elekrtrik kablolarının geçtiği deliklerde kabloyu geçirdi biraz zor oldu ama başardı.

    Siz siz olun sakın kulaktan dolma bilgilerle bir işe kalkışmayın sonucu dönüşü olmayan ağır kazalara sebebiyet verebilir.




  • Arkadaşlar benim sorum olacaktı. Yukarıdaki açıklamaları okudum; ama uzman olmadığım için kafam çok karıştı.

    Ben 6 aylık bir apartmanın yöneticisiyim. Asansörün bağlı olduğu elektrik saatinde , panoda kaçak akım rölesi var. arada bir atıyor. Bizde asansörde kalıyoruz.
    Asansör bakımı yapan firma ile görüştüm. " Panodaki sigorta iyi değildir, ondan atıyor." dedi,
    Elektrikçiyi çağırdım. "Bu zaten sigorta değil, kaçak akım rölesi dedi ve markası da fena değil. Eğer istersen bunu söker, sigorta takarız." dedi

    O da hem eziyetli hem de mantıksız geldi. Mührü açmak için TEDAŞ'dan izin almak gerekliymiş.
    Binada kaçak varsa gidermek daha mantıklı değil mi? Ama bunu asansörde bulmak zor gibi de. Ne yapmam gerek?
    Fikri olan var mı? Tavsiyeniz ya da tecrübenizi Lütfen paylaşınız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sky_lark -- 15 Mart 2012; 20:51:27 >
  • Merhaba arkadaşlar.

    Elektrikten anlamamak kötü birşey. Elektrikçi ne yaptıysa ok deyip kabulleniyoruz. Benim sorunum özetle şöyle. Haftada bir gidebildiğim bahçeme damlama sulama sistemi yaptım. Su kuyusuna dalgıç pompa koydum. prize bir adet digital zaman ayarlayıcı priz ile motorun çalışmasını proğramladım. ilk başlarda sistem düzgün çalıştı. bir haftadır motor çalışıyor, priz elektriği keserken kaçak akım rolesini attırıyor. fişi prizden çıkarmadan sigortayı kaldıramıyorum. bu sorun sadece prizin (zaman rolesi) elektiriği keserken meydana getiriyor. hatta ilginç olan şeylerden biride (benim için) elektrik kesik olması gereken saatte sigortayı (saatin altında) dalgıç pompa takılıyken kaldıramıyorum. dalgıç pompa fişini çekince sigorta kaldırılabiliniyor. dalgıç pompa fişini takınca tekrar attırıyor. zamanlayıcı prizi çıkarıp tekrar takıldığında sorun olmuyor. akım kesme anında yine aynı problemi tekrarlıyor. 4-5 elektrikçiye sordum hepsi farklı şeyler söyledi. kimisi pano yapılması gerektiğini söyledi, kimisi zaman ayar prizinde sorun olduğunu, kimisi pompanın kaçak akımı yaptığını bahsetti. sorununun hangisinde olduğunu çözemedim. bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlermi.




  • Merhaba Ben de bi sorum olacak

    elektronik bilgim pek yok ama şu kacak akım rölesine de kafam pek almadı.Arkadşlar sema ile göstermiş vede kesinlikle topraklama olmalı diyorlar doğrumudur. Doğrudur.Ama şemaya göre faz dan gelen 1800 ma akım dönüşte 200 ma azalarak geri nötüre 1600 ma olarak geliyor değilmi .200 ma toprak hattından toprağa geçiyor .Burda devamlı sigorta atmazmı fark olduğu için.
    Topraklama olmasa daha iyimi olur acaba.Nötürleme yapılacak olursa daha iyi çalışır gibi geldi bana .Çünki gelen akım 1800 ma çıkan akım nötüre aktarıldığı için gene 1800 ma .Benimki sadece bi öneri bilgimyok .

    Şemaya burdan bakınız
    Burdaki şemaya göre yani toprak hattı olan evde herzaman atması gerekir k.a.r tutmaz değilmi açıklarmısınız.
    http://resim.donanimhaber.com/m_9650653/mpage_1/key_/tm.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahbilgi -- 31 Ağustos 2012; 12:03:26 >




  • Merhaba arkadaşlar;

    Bir soru sorayım;

    MEDAŞ trafosundaki bir arızadan dolayı bir semte 1-2 saat boyunca 2 faz elektrik gelmiş. Ölçümlere göre 400V civarı. Dolayısıyla ev ve iş yerlerinde ne kadar elektronik cihaz varsa hasar görmüş. MEDAŞ yetkilileri rapor tutmuşlar. Rapor sonuçlanmış ama bir çok abonenin hasarın ödenmesi başvurusu rededilmiş. Sebep olarak şöyle yazıyor. İç tesisat uygun değil ve KAKR bulunmamasından dolayı talebiniz rededilmiştir diye. Raporda tesisatta topraklama olduğu belirtilmiş. Daha önce deneme şansım olmadı ancak monofaze KAKR'ne 2 faz girdiğinde röle atar mı? Yani MEDAŞ yetkililerinin mazereti doğru mudur?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: marikanwap

    Merhaba arkadaşlar;

    Bir soru sorayım;

    MEDAŞ trafosundaki bir arızadan dolayı bir semte 1-2 saat boyunca 2 faz elektrik gelmiş. Ölçümlere göre 400V civarı. Dolayısıyla ev ve iş yerlerinde ne kadar elektronik cihaz varsa hasar görmüş. MEDAŞ yetkilileri rapor tutmuşlar. Rapor sonuçlanmış ama bir çok abonenin hasarın ödenmesi başvurusu rededilmiş. Sebep olarak şöyle yazıyor. İç tesisat uygun değil ve KAKR bulunmamasından dolayı talebiniz rededilmiştir diye. Raporda tesisatta topraklama olduğu belirtilmiş. Daha önce deneme şansım olmadı ancak monofaze KAKR'ne 2 faz girdiğinde röle atar mı? Yani MEDAŞ yetkililerinin mazereti doğru mudur?

    Kaçak akım rölesinden sonra nötr hattı topraklaması yapılamaz, bu nedenle nötr hattı kopmasına bağlı olarak gelişen arızada(sizin yaşadığınız) kaçak akım rölesinin bir faydası olmayacaktır. Röle monofazede trifazede olsa nötr hattı kopmasında açmaz.
    Nötr hattının kopması evdeki tüm sistemin 380 Volta maruz kalması anlamına gelir. İç direnci büyük olan birçok cihaz kullanılamaz hale gelecektir.




  • KAKR mantığına göre KAKR'nin nötr kısmından geçen akım ile faz kısmında geçen akım aynı olacağı için devreyi açmaması gayet normal. Ancak MEDAŞ böyle söylemiyor malesef.

    İç tesisatta kısa devre olması durumunda KAKR yine devreyi açar mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: marikanwap

    KAKR mantığına göre KAKR'nin nötr kısmından geçen akım ile faz kısmında geçen akım aynı olacağı için devreyi açmaması gayet normal. Ancak MEDAŞ böyle söylemiyor malesef.

    İç tesisatta kısa devre olması durumunda KAKR yine devreyi açar mı?

    Kaçak akım rölesinin kısa devrede devreyi açma (devreyi kesme) fonksiyonu bulunmamaktadır. Sadece faz nötr akım farkı 30 mA değerini geçtiğinde devreyi kesecektir. Üzerinde yazan büyük akım değeri maksimum kullanılabileceği akımdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: edremit

    çizimi bir daha göndermeye çalışacağım

     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???


  • arkadaşlar merhabalar.bendeki problem şu.üstte motorlu çanak kullanıyorum.çanak uydu cihazı bundan önce philips marka topraklama özelliği olmayan fişi olan tv de sorunsuz izliyordum.fakat şimdi bir başka led ekran var.onun kablosu topraklamalı.ve anten kablosunu taktığımda kaçak akım rölesi atıyor.çıkarttımı problem yok.ne yapmam gerekli.motorda şasemi var.yoksa akım rölesi çokmu hassas.akım rölesi çok eski alman malı çok büyük bir cihaz...
  • arkadaşlar evdeki kar 25 amper 30 mv. (sayport) şimdi 40 amper 30mv siemens ile değiştireceğim. ev,n alttaki ana sigorta 25 amper. ( problem olmaz herhalde)
    birde evdeki sigortalarda kar a elektrik alttan girip üstten sigortalara oradan da eve dağılıyor. bu normal bağlantı mıdır? bazı yerlerde elektrik kar a üstten girip alttan sigortalara dağılır diyor. hangisi doğrudur. bigilendirirseniz sevinirim..
  • Öncelikle bilgilendirme yapan herkese teşekkürler. Çok faydalı bir konu olmuş.
    KAR ın çalışma mantığını bilmediğim için toprak hattı olmayan evlere takılamaz diye biliyordum. Takılabiliyor olmasını buradan öğrendiğim iyi oldu, sonuçta hayati bir konu. Bi' ara kendim bağlarım artık. Konudaki şemalardan nasıl bağlanacağı kolaylıkla anlaşılıyor. Tek muamma KAR ve normal sigortaların alttan ya da üstten giriş yapılması fark ediyor mu konusu kalmış. Hepsini üstten girdik mi sorun olmaz zaten.
    Bu arada sıfırlma konusunun riskini biliyordum (arıza durumunda yanlışlıkla faz-nötürün yer değiştirme ihtimali); ancak batu25 in bahsettiği olay "bu kadar da olmaz" dedirtecek cinsten gerçekten çok önemli bir konuya değinmiş. Toprak hattını asla rastgele bir metale bağlamamız gerektiğini bir kez daha öğrenmiş olduk.
  • Bu gün nihayet bir KAR aldım ve toprak hattı olmayan evime bağladım. Kafamda uzunca süredir yük oluşturan bu konudan da kurtulmuş oldum.
  • Arkadaşlar aklıma şöyle bir senaryo geldi: Diyelim ki ayağımızda elektriği iletmeyen bir terlik var, plastik olabilir mesela. Bu haldeyken faz ve nötrü tuttuğumuzu /değdiğimizi var sayalım. Bu durumda elektrik toprağa akamayacağı için vücudumuzdan nötr ucuna gidecek ve devreyi tamamlayacak. Bu durumda KAR atar mı?
  • trueblueee kullanıcısına yanıt
    Olabilecek en kötü senaryo olmus eğer akım direk notr e geçerse kar atmıyacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: trueblueee

    Arkadaşlar aklıma şöyle bir senaryo geldi: Diyelim ki ayağımızda elektriği iletmeyen bir terlik var, plastik olabilir mesela. Bu haldeyken faz ve nötrü tuttuğumuzu /değdiğimizi var sayalım. Bu durumda elektrik toprağa akamayacağı için vücudumuzdan nötr ucuna gidecek ve devreyi tamamlayacak. Bu durumda KAR atar mı?

    Bu durumda sigorta atar. Faz-Nötr kısa devresini sigorta önler, Faz-Toprak kısa devresini K.A.R önler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: forgatten2

    quote:

    Orijinalden alıntı: trueblueee

    Arkadaşlar aklıma şöyle bir senaryo geldi: Diyelim ki ayağımızda elektriği iletmeyen bir terlik var, plastik olabilir mesela. Bu haldeyken faz ve nötrü tuttuğumuzu /değdiğimizi var sayalım. Bu durumda elektrik toprağa akamayacağı için vücudumuzdan nötr ucuna gidecek ve devreyi tamamlayacak. Bu durumda KAR atar mı?

    Bu durumda sigorta atar. Faz-Nötr kısa devresini sigorta önler, Faz-Toprak kısa devresini K.A.R önler.

    Evet, sanırım bu durumda faz nötr arası kısa devre gibi olacağından normal sigorta atacak gibi görünüyor. Teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.