Şimdi Ara

Altec Lansing MX5021 2+1 THX ses sistemi incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
22.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ses sistemleri üzerine uzmanlaşmış bir firma olan Altec Lansing, uygun fiyatlı ses sistemleri üretimi yapsa da genel olarak üst düzey ürünleriyle tanınıyor. Geçtiğimiz hafta boyu firmanın üst düzey ürün ailesinin bir üyesi olan MX5021 2+1 THX ses sistemini ofisimizde kullanma ve test etme fırsatı bulduk. THX sertifikasına sahip olan MX5021, ev sineması ve bilgisayarıyla kullanmak için az yer kaplayan fakat çok iş gören bir ses sistemine ihtiyacı olanların yakından tanımaları gereken bir ürün.

    Siyah ve beyaz olmak üzere 2 modeli bulunan MX5021'in beyaz renkli modeli, anladığım kadarıyla iPod'la özleştiriliyor ve bu nedenle %10 daha pahalıya satılıyor. Çalışma masasında veya oturma odasında siyah renk görmek istemeyenlerdenseniz bu biraz daha fazla para harcamanız gerektiği anlamına geliyor. Bizim inceleme fırsatı bulduğumuz MX5021 resimlerden de anlaşılabileceği gibi siyah renkteydi.

    Ürünün teknik özelliklerine değinmeden evvel kutu içeriğine bir göz atalım;

    • 1 adet kızıl ötesi kumanda
    • 1 adet kumanda için pil
    • 2 adet sağ ve sol uydu hoparlörler için 3 metre uzunluğunda kablo
    • 2 adet uyduları duvara montajlamak için tutac
    • 1 adet ses sistemini stereo ara bağlantı kablosu
    • 1 adet ses sisteminin oyun konsolu gibi cihazlara takılabilmesi için dönüştürücü
    • 2 adet her biri 20Watt çıkış gücünde sağ ve sol uydu haporlör
    • 1 adet uzaktan kumanda alıcısı, ses, tiz ve bas kontrol istasyonu
    • 1 adet 50watt gücünde Subwoofer
    • 1 adet kullanma kılavuzu
    • 1 adet temizleme bezi

    MX5021, malzeme kalitesi, işçiliği ve bunların yanında fiyatıyla üst düzey bir ürün. Durum böyle olunca kutu içeriğinde ince düşünülmüş ayrıntılar mevcut. Uydu hoparlörleri duvara sabitlemek için duvar askı kiti ve temizleme bezi bu ince düşünülmüş ayrıntılar arasındalar.

    Ürünün teknik özelliklerine geçersek. Her uydu hoparlörde 1 adet 1" tweeter 2 adet 3" orta frekans ses sürücüsü bulunuyor. 150 - 18000Hz ses frekans aralığına duyarlı olan her bir uydu hoparlörün 20Watt RMS @ 6 ohm ses çıkış gücü bulunuyor. 1 adet 6.5" woofer'ın yer aldığı subwoofer ünitesi 50Watt RMS@4 ohm ses çıkış gücüne sahip. 40 - 150Hz ses frekens aralığına duyarlı olan subwoofer ahşap malzemeden imal edilmiş.

    Sistemin bütün bileşenleri (kumanda, uydu hoparlörler, ses çıkışı bağlantısı) subwoofer ünitesine bağlanıyor. Uydu hoparlörlerin bağlantısı için renk kodlu iki ucu açık uzatma kabloları tercih edilmiş. Bu sayede eğer uydu hoparlörleri cihaz ile birlikte gelen uzatma kablosunun yetmeyeceği bir uzaklığa taşımaya karar verirseniz, uzatma kablosu bulma sıkıntısı yaşamadan işinizi halledebiliyorsunuz.

    MX5021'in kullanımı oldukça kolay olan bas, tiz ve ses ayarlarını yapabildiğiniz bir kontrol istasyonu bulunuyor. Kontrol istasyonu aynı zamanda kızıl ötesi uzaktan kumanda için alıcı görevi de görmekte. Üzerinde sistemi açıp kapatma, bas ayarı ve tiz ayarı 3 buton ses açıp kapama için bir adet döndürülen ayar düğmesi yer alan istasyonda, ses, bas, tiz seviyesini ve o an hangi ayarın seçli olduğunu göstermek için mavi renkli ledler kullanılmış.

    İstasyon üzerinde ayrıca kulaklık çıkışı ve harici ürün bağlantı girişi de yer alıyor. Bu giriş ve çıkışlar oldukça iyi düşünülmüşler zira kimseyi rahatsız etmeden müzik ve film izlemek için kulaklık kullanmanız gerektiğinde ek bir uğraşa girmek yerine direk kulaklık çıkışına kulaklığınızı bağlayabilirsiniz. Aynı zamanda aux girişi sayesinde iPod ve benzeri ürünleri sisteme kolayca bağlayabilirsiniz.

    MX5021'in güzel özelliklerinden biri de uzaktan kumandası. Kızıl ötesi veri iletişimiyle sistemle haberleşen kumanda üzerinden sistemi açıp kapama, ses seviyesi ayarı, bas ve tiz ayarlarını kontrol etmek mümkün. Kumanda işlevini yerine oldukça iyi getirse de berlitmek gerekli tuşları biraz sertler.

    Sistem bileşenleri ve teknik özellikleri hakkında bilgi verdikten sonra biraz da sistemin performansına değinelim. Ses sistemleri konusunda uzman bir kişi olmadığımı baştan belirtmeliyim. Zira ses sistemleri başlı başına bir dünya ve bu işte uzamanlaşmak uzun zaman ve deneyim gerektiriyor. Fakat iyi bir sinema izleyicisi ve müzik dinleyicisi olarak sistemi Matrix ve X-Men 3'ün DVD filmlerini, Need for Speed MW, Company of Heroes ve Doom 3 PC oyunlarını ve çeşitli türlerde müzik dinleyerek denedim. Ses sistemini test ederken kullandığım sistem AMD Athlon 64 3000+ işlemciye, ATI X200 çipsetli anakarta ve Audigy 2 ZS ses kartına sahipti.

    Filmler

    Filmleri denerken baştan sona izlemek yerine can alıcı sahnelerde ses seviyesini en üst düzeye getirerek denemeler yaptım. Matrix'de ünlü mermi zamanı ve bina baskını sahnelerini izledim. Ses sistemi ofisimizin 70 metre karelik salonunu bir sinema salonuna dönüştürdü. 2+1 bir sistem olmasına rağmen 5+1 bir sistemi aratmayan MX5021'de patlama sesleri yanında, mermi kavanlarının yere düşmesi gibi küçük ayrıntılar da kaybolmadan duyulabiliyorlardı.

    X-Men 3'de ise Magneto ve Profesör X'in Jean Grey'i evde ziyaret ettikleri sahne, Magneto'nun gezici hapisaneye saldırması, köprünün adaya ulaşım için yerinden sökülmesi ve son savaş sahnelerini izledim. Özellikle Profesör X'in parçalandığı ve evin yere düştü sahnelerde resmen oturduğum koltuk titriyordu ve konuşmalar, düşük frekansta sesler içeren efekler arasında rahatsız etmeden, kaybolmadan duyulabiliyorlardı. Şunu içtenlikle söylemeliyim ki 2+1 bir sistemden 5+1 sistemle film izliyormuşçasına keyif aldım. Ses seviyesi, tiz seslerin baslar arasında kaybolmaması etkileyiciydi.

    Oyunlar

    Oyun seçimini Need for Speed MW ve Company of Heroes'den yana kullandım. NFS: MW'ı müzik, motor sesi ve fren efekleri bir arada oldukları, Company of Heroes'i ise tankların ve top bataryalarının atış sesleriyle asker konuşmalarının bir arada nasıl duyulduklarını test etmek amacıyla seçtim. MX5021, oyunlarda da aynı filmlerde gösterdiği başarıyı göstererek en yüksek ses seviyesinde dahi tizlerin baslar arasında kaybolmasına izin vermeyerek yüksek başarım gösterdi.

    Müzik

    Müzik testini yaparken 128kbps'da kodlanmış MP3 dosyaları dinledik. Dinlediğimiz müzik türleri arasında POP, R&B, Jaz, Trance ve Rock vardı. Müzik dosyalarında sesi sonuna kadar açtığımızda filmlerde ve oyunlarda rastlamadığımız bir sorunla karşılaştık. Bu dosyaların kalitesizliğinden veya Winamp'ın bir kusuru mu tam bilemiyorum fakat ses seviyesi sonuna kadar açıldığında (led göstergesinde 5. seviye) tizler basların önüne geçiyorlar ve bas sesleri duyamaz oluyorsunuz. Film ve oyunlarda karşılaşmadığımız bu sorun, müzik dinlerken sadece en yüksek ses seviyesinde ortaya çıkıyor. Sesi sonuna kadar açmadığımız sürece MX5021 müzik testinde de tatmin edici bir sonuç verdi. *

    Değerlendirme

    Altec Lansing MX5021, 2+1 bir ses sisteminden beklenenin üzerinde bir performansa sahip. Kolay şekilde kontrol edilebilen fonksiyonları ve uzaktan kumandasıyla beğenimizi kazanan ürünün tek eksiği taşıdığı fiyat etiketi gibi duruyor. Zira MX5021 400YTL civarı bir fiyat etiketine sahip. İşçilik ve ses kalitesiyle oldukça iyi ve THX sertifikası taşıyan bir ses sistemi olsa da taşıdığı fiyat etiketi kaliteli 5+1 ses sistemlerine yakın bir seviyede. MX5021, 5+1 bir ses sistemi için fazla yeri olmayan fakat kaliteden ödün vermeden en yüksek ses deneyimini yaşamak isteyenlerin ihtiyaçlarını fazlasıyla görecek kapasitede bir ürün. Eğer bu tip bir sisteme ihtiyacınız varsa MX5021'i dinlemeden karar vermemenizi öneriyorum.

    * Ek 03.10.06 : Ürün incelemesinde müzik testleri esnasında yüksek bitrate oranıyla kayıt edilmiş dosyalar elimizde olmadığından dolayı 128Kbps MP3 dosyalarıyla testi gerçekleştirmiş ve 5. seviyede (en yüksek ses) bazı ses bozukluklarıyla karşılaşmıştık. Müzik testlerini bu gün Creative DVD-Audio Sampler Disk'in (sonunda koyduğum yeri hatırlayabildim) içinde yer alan 96KHz, 24Bit, 6 kanal müzik parçalarıyla tekrarladık. Bu sefer son ses ayarında tizlerin basları yutması ile karşılaşmadık. Pop, jaz, klasik müzik ve akustik paraçalar ardından sistemin tam not aldığını söylemeliyim.


    Sayfanın Linki : http://www.teknolojix.com/urundetay.php?id=20909








  • pardon ama nacizane bir eleştirim olacak

    128 kbps ile riplenmiş şarkılar ile bir ses sistemi denemek pek doğru değil.Bu tip bir test için çok yi kaydı yapılmış şarkı veya şarkılar(mümkünse cd) ve iyi bir anfi gerekir.Mp3 ile sistem testi yapmak net bir fikir vermez kimseye hele 128 kbps ile hiç vermez.Sesi açınca ortaya çıkan balansı bozukluğu bundan olabilir
  • quote:

    Orjinalden alıntı: A Dying Wish

    pardon ama nacizane bir eleştirim olacak

    128 kbps ile riplenmiş şarkılar ile bir ses sistemi denemek pek doğru değil.Bu tip bir test için çok yi kaydı yapılmış şarkı veya şarkılar(mümkünse cd) ve iyi bir anfi gerekir**** ile sistem testi yapmak net bir fikir vermez kimseye hele 128 kbps ile hiç vermez.Sesi açınca ortaya çıkan balansı bozukluğu bundan olabilir


    Evet büyük ihtimal bundan kaynaklandı. Fakat zaman darlığı nedeniyle kaliteli müzik parçaları bulma şansımız olmadı. O an elimizde ne varsa onunla idare ettik.




  • ekranda gorunen film mi neyse nedir o yaw...
  • Ekrandaki görüntü Fast and Furious Tokyo Drift'in kalitesiz bir DivX ripinden alındı. Teste dahil edilmedi çünkü ses kalitesi baya düşüktü...
  • x man 3 yerine matrix 3 yazmışın
  • benden önce yazdın yaaa:)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: A Dying Wish

    pardon ama nacizane bir eleştirim olacak

    128 kbps ile riplenmiş şarkılar ile bir ses sistemi denemek pek doğru değil.Bu tip bir test için çok yi kaydı yapılmış şarkı veya şarkılar(mümkünse cd) ve iyi bir anfi gerekir**** ile sistem testi yapmak net bir fikir vermez kimseye hele 128 kbps ile hiç vermez.Sesi açınca ortaya çıkan balansı bozukluğu bundan olabilir

    Sonuna kadar katılıyorum. En azından Müzik CD'si olmalı. Hatta hoplarlörü ya kaliteli kayıt yapılmış bir Plak ile veya SüperAudioCD ile test etmelisiniz. Fark burada ortaya çıkar.




  • Ne zamandır benim Altec Lansing CS21 i bu aletlere upgrade etmek istiyorum ama çok pahalı yaw.
  • Peki bu alete 400ytl gerçekten deger mi 2+1 'de ve

    bunun kdr iyi olan piyasada başka ürün var mı?
  • altec lansing bence çok kaliteli ürünler yapıyo hem işçilik hemde ses bakımından ama türkiyede yüzü gülmemiş bir firma pek kolay bulunmuyo açıkcası adamlar noral jack yerine burgu kablo kullanmışlar uzatma kablosu falan dert olmaz.ben atp3 ü dinlemiştim o bile çok ii ses veriodu.
  • Ses sistemine 400 YTL gibi bir miktar verilebiliyorsa 5.1 alınmalı bence.
  • aynen katılıyorum baba.evet çok kaliteli bir ürün ama 400 ytl ye ev amfisinin yanına 250 ytl sony den 2 adet front almak çok daha avantajlı olur diye düşünüyorum



    quote:

    Orjinalden alıntı: Silphatos

    Ses sistemine 400 YTL gibi bir miktar verilebiliyorsa 5.1 alınmalı bence.
  • çok iyi bir ürün diyorum kalitesine göre fiyatıda değecektir.
  • ürün ve inceleme çok güzel, bu marka her zaman verilen parayı helal ettirir. B&W yanında favori markalarımdan
  • 320 ytl ye logitech z 2300 varken bu ürünü almak gerçekten cesaret ister...
  • * Ek 03.10.06 : Ürün incelemesinde müzik testleri esnasında yüksek bitrate oranıyla kayıt edilmiş dosyalar elimizde olmadığından dolayı 128Kbps MP3 dosyalarıyla testi gerçekleştirmiş ve 5. seviyede (en yüksek ses) bazı ses bozukluklarıyla karşılaşmıştık. Müzik testlerini bu gün Creative DVD-Audio Sampler Disk'in (sonunda koyduğum yeri hatırlayabildim) içinde yer alan 96KHz, 24Bit, 6 kanal müzik parçalarıyla tekrarladık. Bu sefer son ses ayarında tizlerin basları yutması ile karşılaşmadık. Pop, jaz, klasik müzik ve akustik paraçalar ardından sistemin tam not aldığını söylemeliyim.
  • ALTEC LANSING MX5021E 'in iyi avantajlarından biriside uzaktan kumandası olması bunun yanında toplamda 90Watt RMS güce sahip,

    MeNzA arkadaşımın dediği gibi Logitech z 2300 'te gerçekten iyi bir sistem ki buda 200Watt RMS güce sahip...

    Peki ikisini karşılaştıra bilir miyiz? Karşılaştırırsak hangisi öne çıkar?


    not:iki sistemden birini almayı düşünüyorum yazacağınız yorumlar almamda çok büyük etken olucak...
  • çok şık bu alet ya
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Speed-Step

    * Ek 03.10.06 : Ürün incelemesinde müzik testleri esnasında yüksek bitrate oranıyla kayıt edilmiş dosyalar elimizde olmadığından dolayı 128Kbps MP3 dosyalarıyla testi gerçekleştirmiş ve 5. seviyede (en yüksek ses) bazı ses bozukluklarıyla karşılaşmıştık. Müzik testlerini bu gün Creative DVD-Audio Sampler Disk'in (sonunda koyduğum yeri hatırlayabildim) içinde yer alan 96KHz, 24Bit, 6 kanal müzik parçalarıyla tekrarladık. Bu sefer son ses ayarında tizlerin basları yutması ile karşılaşmadık. Pop, jaz, klasik müzik ve akustik paraçalar ardından sistemin tam not aldığını söylemeliyim.



    İşte bizde bu noktaya değinmiştik. Farkını sizde görmüşsünüz. Ki birde plak veya SACD ile deneme imkanınız olsaydı belki o hoparlördeki daha ne cevherleri keşfedecektiniz.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.